Прошко Прошков: Местната власт е централизирана до безобразие

Kмет на район "Лозенец"

Прошко Прошков

© Красимир Юскелиев

Прошко ПрошковМиналата есен жителите на столичния район "Лозенец" избраха за кмет Прошко Прошков, от общата листа на СДС и ДСБ "Алианс за София". Прошков е роден в столицата, по образование е инженер по автоматика и системотехника. Работил е в Германия по проекти за програмно осигуряване за индустрията и за оптимизиране на трафика в транспорта.


Вие сте един от първите районни кметове, които ще се отчитат за свършената работа през първите шест месеца от мандата си. Какво успяхте да направите досега?


- Да започнем първо с кога и къде ще е отчетът - на 20 май в 18.30 ч. в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Разлепваме съобщения в квартала и се надяваме хората да дойдат. Отчетът е нещо, което е задължително за всеки политик, въпреки че аз не се определям като такъв. Районният кмет е нещо средно между администратор, изповедник, омбудсман, свещеник и какво ли още не. Очакванията на хората са много високи и именно за това на някакъв етап от работата трябва да им се покаже какво се върши.
Какво успяхте да свършите досега?


- Структурата на администрацията беше напълно незаконна и се наложи да я променя. За преструктурирането помогна примерна структура, която беше препоръчана от общината. Промяната ще влезе в сила след около месец и половина, защото трябва да се добавят длъжностни характеристики, които липсваха.


Освен това нямаше правила за каквото и да било - за документооборот, за финансов контрол, за обществени поръчки, за нищо. Първо регламентирахме ясно провеждането на обществени поръчки, въпреки че ние не обявяваме често такива. Довършваме и системата за финансов контрол.


Увеличихте работното време на администрацията, която предоставя услуги на гражданите. Има ли вече резултати?


- В четвъртък администрацията работи до 19 часа, а през цялата седмица няма обедни почивки. Служителите почиват, но на смени и фронт офисът не се затваря както преди за по час и половина. Засега не ни посещават много след 17 часа, защото повечето граждани не знаят, че могат да дойдат тогава. По обед обаче постоянно има хора пред гишетата, което означава, че мярката е полезна за тях. В тази посока ще въведем електронно деловодство. Така работата на администрацията ще стане по-бърза и преписките ще се придвижват по-бързо по системата. Ще е възможен и контрол на изпълнението на сроковете за обработването на документите. Планираме да направим виртуално деловодство, за да могат фирмите, които имат електронен подпис, да подават документите си с две движения на мишката.


За какво най-често се обръщат към вас гражданите?


- За какво ли не. Огромен проблем е невъзможността на Столичната община да отчуждава имоти за улици. Това пречи и на инвеститорите, и на собствениците на имоти. Инвеститорите са готови да даряват на общината канали и всякаква инфраструктура, защото това повишава цената на строителството им. Едва ли не й се молят да отчужди имотите. Това обаче става трудно заради съдебни спорове и липса на пари.


Другите проблеми, за които често ме търсят, са междусъседските спорове. И там обаче нямаме големи правомощия. Дано с новия закон за етажната собственост да се получи нещо по-добро.


След първите шест месеца - какви са проблемите на районния кмет?


- Освен че се опитвам да се преборя с вредните навици на служителите си, насаждани през годините, водя голяма битка с фирми като "Софийска вода", "Топлофикация" и БТК. От "Софийска вода" например въобще не ме уведомяват, когато тръгнат да копаят в района. Използват текст в наредбата, който им позволява да не ми казват, че разкопават някъде, когато отстраняват авария. Те обаче го използват и при плановите ремонти и така избягват процедурата по издаване на разрешително за строеж. Освен това закриването на дупките е много некачествено, а аз не мога да направя друго, освен да поискам от Столичната община да ги накаже. Досега обаче това не се е случило, въпреки че от "Топлофикация" са оставяли отворена шахта, в която може да пропадне човек или кола.


Говорите за липса на права - докъде се простират правомощията на един районен кмет, който е избран с гласовете на жителите от квартала? Все пак хората търсят първо вас, когато имат проблеми от общински характер.


- Това е много болен въпрос, защото децентрализация на местната власт в България няма. Възможността за пряк избор на районните кметове в София, от една страна, беше хубаво нещо, защото се даде правото на малката общност да избере най-доброто за себе си. Хората обаче натовариха кметовете с големи очаквания, а те не могат да ги изпълнят. Ако един човек дойде при мен и ми каже, че лампата на улицата му не свети, аз не мога да направя нищо. Мога само да обясня, че фирма "Улично осветление" вече е частна и има договор с голямата община, която може да я контролира. Аз мога да пиша писма, да звъня постоянно, но не мога да накарам фирмата да смени крушката на лампата. Искам да се оправи тротоарът, но не го правя аз. Искам да няма дупки по улиците, но не мога да ги запълня аз. Системата е централизирана до безобразие.


А как стоят нещата с бюджета на районите?


- Те също са централизирани и се определят от Столичната община. Райони като "Лозенец" са големи генератори на приходи, защото са стопански активни. Кметът на София се оплаква от това, че столицата осигурява много приходи в държавния бюджет, а получава много малка част от тях. От същото обаче могат да се оплачат и районните кметове. Преразпределението въобще не е съобразено с приноса им в цялостния бюджет. По стопански активните райони хранят тези, които не осигуряват много приходи. Хората обаче казват: "Плащам високи данъци и искам качество в замяна." Аз обаче не формирам бюджета си. Ако имах това право, можех да правя данъчна политика, да помогна за подобряването на условията на живот в квартала. Можех да определям приоритети - тази година повече пари за озеленяване, догодина - за ремонт на улиците. Това обаче на този етап е невъзможно. Не мога дори да увелича заплатите на служителите си. Може да се направи така, че те да получават част от таксите за услугите, които изпълняват. Така хем ще взимат по-големи възнаграждения, хем ще имат стимул за работа.


Колко е бюджетът на район "Лозенец" за тази година?


- Около 8 млн. лв., но повечето от тях отиват за заплати в училища, детски градини и ясли. Пречи ни и начинът, по който се прави бюджетът. Сумите за районите и отделните дейности се формират на базата на миналогодишните плюс процента на инфлацията. Средствата на практика не се увеличават, а качеството в най-добрия случай остава същото.


Ако районните кметове сами формират бюджетите си, няма ли да се създадат предпоставки за злоупотреби?


- На микрониво много по-трудно може да има злоупотреби. Трябва обаче да има контрол от страна на гражданите. За по-добро управление би било добре да има и консултативни съвети, в които да участват жители на квартала и представители на местните граждански организации. Такава структура може да помага за по-добрата и ефективна работа на кмета и за правилното открояване и степенуване на проблемите на квартала. В същото време тя може да контролира работата на кмета, както би трябвало да го прави общинският съвет. Без да се формализира, при нас и сега има такъв съвет най-вече за проблемите на екологията.


Хората разбират ли, че районният кмет няма правомощията да реши проблемите на квартала?


- Не. Те очакват всичко.


Не можете ли да увеличите бюджета си с пари по европейски проекти?


- Не можем да кандидатстваме по европейски проекти. Ако имаме идея, трябва да я предложим на голямата община, тя да подаде документите от свое име и съответно да получи средствата. Парадоксалното е, че общината може да напише проект за ремонтиране на 10 детски градини в столицата. Подбрани са най-нуждаещите се в цяла София, а ограничението за финансирането е 6 млн. лв. Тази сума за Столичната община е нищо. Тя обаче не може да кандидатства за повторно финансиране, докато не я изхарчи, а това отнема време. В същото време за района 6 млн. лв. са много пари и с тях могат да се направят много подобрения. Ние обаче нямаме право да получим финансирането


Наскоро кметът Бойко Борисов обяви, че ще промени структурата на Столичния инспекторат и контролът по дейността на фирмите за чистота ще премине към районите. Това ще промени ли нещо?


- Не ни се делегират пари и правомощия, а само отговорности. Контролът няма да е ефективен, защото инспекторатът ще има двама господари - остава си директорът му, но служителите ще трябва да се отчитат и на районните кметове. Аз твърдя, че за много по-малко пари районът може да чисти сам много по-добре, и то с по-съвременна техника. Ако районните администрации получат това право, малките улици могат да се почистват от снега, което не се прави от години, могат да се мият повече от веднъж годишно, тревните площи да се поддържат много по-добре, кошчетата за боклук да не преливат от отпадъци.


Предлагате районът сам да купи техника и да извършва дейностите по чистота?


- Това е единият вариант. Може да се намери техника за почистване с много по-добри параметри от тази на концесионерите и на сравнително добра цена и да се чисти много по-качествено с нея. Може да се наеме и фирма, с която да бъде сключен изгоден договор. И в двата случая резултатът ще е по-добър.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Информиран
  Информиран
  Рейтинг: Неутрално

  Прошков изглежда свестен и деен и говори и прави разумни неща. Ако гражданите подкрепят районните кметове за повече правомощия, но и ги контролират активно и (това е много важно) са добре информирани, в София може да бъде постигнато много. С мрънкане, невежество и пасивност няма да постигнем нищо.

  Прошков си има блог: http://www.proshkov.com/

  Кметицата на район "Средец" Гутева също като Прошков ще се отчита, а иммено на 17.05.2008г. от 17:30ч. в залата на читалище “Славянска беседа"
  http://mguteva.wordpress.com/ --> Най-нови

  Благодарение на усилията на кметицата на район "Оборище" Арменкова, в парка "Оборище" вече има безплатен безжичен достъп до интернет (WiFi).
  http://www.computerworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=20630

 2. 2 Профил на Браво!
  Браво!
  Рейтинг: Весело

  Прошко Прошков май е единственият нормален човек в управлението на София. Кой друг кмет има поглед върху проблемите и начините за решаването им? Не и Бойко Борисов, тъпия мутро-мухльо. Браво на Прошков! Успех и дано повече започнат да мислят като него!

 3. 3 Профил на normal
  normal
  Рейтинг: Неутрално

  Ами няма децентрализация защото централизацията е в основата на грабителската стратегия на червените мародери и техните наследници. С единица усилие може да се постигне две, и двеста. С една вода може да напоиш градина, а можеш да я оставиш да потъне като в пясък в пустиня (в някой частен джоб). Навсякъде по света местното самоуправление и децентрализацията с в основата на просперитета, защото са много по ефективни от централното разпределение на благата и намалява възможностите за корупция и прави управлението по-прозрачно и допринася значително за добрия социален климат. Всичко това обаче е изключително неизгодно за политическата класа и икономическите и субекти, защото тази върхушка не си изкарва парите с обществено полезни неща за което трябва добре функзиониращо общество ами си се занимава със спекулативен бизнес за което е нужно повече подкупна централна администрация.

 4. 4 Профил на good guy
  good guy
  Рейтинг: Неутрално

  Смислено и точно. Добре са се ориентирали в Лозенец

 5. 5 Профил на Лозенчанин
  Лозенчанин
  Рейтинг: Неутрално

  Първостепенна нужда на кв. "Лозенец" е осигуряването на проходимост за пешеходците чрез поставяне на колове срещу паркиране на всички тротоари. Това важи особено за места като Здравната каса на ъгъла на "Кричим" и "Драгалевска", където огромният човекопоток трябва буквално да се катери на покривите на спрелите по тротоарите коли, за да "пробие" до спирката. Великата национална иститиуция "Здравна каса" си е отворила паркинг на тротоара от пред нея, където вечно стоят спрени 2 служебни коли. От другата страна се наблюдава някаква кочина от продънени шахти, сергии и паркирали на чапраз коли. Така не може! Описвам картината на "Кричим", защото тя е симптоматична за цял "Лозенец" и цяла София.

 6. 6 Профил на Лозенец2
  Лозенец2
  Рейтинг: Неутрално

  Между другото, щедрото предоставяне на тротоарите в община "Лозенец" за нуждите на всенародното паркиране води до факта, че вече се сдобихме с няколко нелегални автокъщи, един нелегален рент-а-кар и около 6-7 логистични центъра, чиито бусове и автомобили са перманентно накачулени по тротоарите. Няма да казвам кои са, защото е нужно само да се мине нощем (когато всички са се прибрали от работа), за да се разбере. Така уж много хуманната постъпка "Да дадем на бедните хорица тротоарец за паркиране" доведе до факта, че хора от майната си правят складови бази по тротоарите на "Лозенец", защото им излиза по-евтино от това да наемат двор в Горубляне или на околовръстното! Навремето комунистите субсидираха хляба, и селяните почнаха да хранят свинете с него. Сега общините са пуснали на аванта тротоарите - ей го резулататът!

 7. 7 Профил на Добре, но
  Добре, но
  Рейтинг: Неутрално

  защо г-н Прошков мисли за район Лозенец като за квартал Лозенец? В район Лозенец влиза и квартал Витоша, който е купчина строежи, потънали в прах. Жителите на квартала не са виждали г-н районния си кмет нито веднъж. Видо е, че единствената им възможност е приемното време на господина Прошков, което е крайно ограничено. Аз друго помня от предизборната му кампания като обещания за отвореност.

 8. 8 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: Неутрално

  Защо някои си мислят, че при децентрализацията местните власти ще се краде по-малко?Няма такова нещо, просто вместо централизирано крадене, ще имаме децентрализирано с ударение върху това на местно ниво.Проблема ни(на нас българите) е в начина ни на мислене,манталитета, а той за съжаление е азиатско-ориенталски, не европейски.

 9. 9 Профил на фен на ДПС
  фен на ДПС
  Рейтинг: Неутрално

  Въпреки всичко Прошко е готин пич

 10. 10 Профил на fan na Proshko
  fan na Proshko
  Рейтинг: Неутрално

  Защо въпреки всичко? Въпреки какво? Той просто си е готин пич!

 11. 11 Профил на Пешеходец
  Пешеходец
  Рейтинг: Неутрално

  Паркирането по Драгалевска я затваря. Там и извършеното строителство е абсурдно.
  В новите строежи около Хладилника се строи без тротоари и без места за паркиране.

 12. 12 Профил на Борис -- До Гражданин
  Борис -- До Гражданин
  Рейтинг: Неутрално

  Манталитетът се определя и от начина, по който са организирани институциите. Тъй като районните кметове вече се избират пряко, при децентрализация на властта хората биха имали възможност за пряк контрол върху кмета си. В един квартал е много по-лесно да се види дали кметът работи, отколкото в целия град. Отделно от това кварталният кмет има много повече време да общува с гражданите на квартала си отколкото градския.

 13. 13 Профил на кала
  кала
  Рейтинг: Неутрално

  Прошко с тебе и с Йонков се гордеем, давайте нагоре!!! От вас зависи бъдещето на ДСБ. Ще Ви гледат под лупа!Да не се подведете! Успех на Лозенец.

 14. 14 Профил на Бай Люси
  Бай Люси
  Рейтинг: Неутрално

  Епа тоя пущиняк я го познавам из гимназията.Я съм го учил на китара,ама хайвана не вдяваше нищо и рече да инженерства. Ся па кмет го избрали...Ехеее,след 5 години я го виждам на цар Освободител да държи президентска реч. Епа,провали се т'ва момче. Па и с костюм се изтупал,па и надебелял.Преди само увит в шалвари ше го видиш,ся-костюмче. Преди само у обора ше го видиш да прави промивки на Шаро,щото Шаро се запекъл,ся в кантора,офис.Еми,променят се ората.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK