Георги Крумов: Столичната община ни обеща да преразгледаме цените за боклука

От фонд се превръщаме в инвестиционна компания "Екуест груп" с дългосрочен интерес към фирмите, в които сме влезли, казва управляващият партньор в "Екуест"

Георги Крумов

© "За града"

Георги КрумовПрез последните месеци стават сериозни промени в "Екуест". Обявихте смяна в стратегията, започнахте да се освобождавате от активи. Какво точно се случва?
- Нека първо да започна с уточнението, че "Екуест партнърс" е мениджърска компания, собственост на трима партньори с еднакви дялове - Кари Хаатая, Петри Каралайнен и аз. Досега компанията управляваше два фонда с активи за около 700 млн. евро. Единият е "Екуест Болкан пропъртийз", който има портфолио от проекти за недвижими имоти като "Сити център София", хотел "Сердика", молове в Румъния, Сърбия и др.


Другият фонд е "Екуест инвестмънт Болканс", в който сега стават промените. Той беше създаден през 2004 г. с цел да управлява оперативни компании. В него е застрахователят "Уника", фирмите за почистване на София, "Техномаркет", "Авто юниън". Единственият имотен проект е "Супер Боровец". Досега тримата партньори бяхме на мениджърски договор и взимахме определен процент от вложените пари, а когато имаме добра възвращаемост, и бонус. Затова имахме интерес непрекъснато да увеличаваме капитала.


По настояване на един от най-големите инвеститори във фонда направихме следната промяна - чрез някои сложни изчисления се стигна до една определена сума пари, които бихме взели през следващите години от живота на фонда. Тази сума се превърна в акции, които ни бяха дадени. Така от управленска фирма се превърнахме в акционери във фонда. Ще печелим от управленския си договор и ще получаваме дивиденти от акциите, които имаме. Те са блокирани за три години. С други думи, ние вече имаме същия интерес, какъвто и акционерите.
Тази схема води до една основна промяна. От инвестиционен фонд се превръщаме в инвестиционна компания. Новото име ще бъде "Екуест груп". Тримата влизаме в борда на директорите като изпълнителни директори. Ще има и четирима неизпълнителни директори. Това води до качествено ново развитие за нас - не трябва непременно да продаваме фирмите, в които сме влезли. Фондът имаше лимит и до 2011 г. трябваше да излезе от проектите си. Остават варианти частично да излизаме от проектите чрез IPO. Бихме правили това, за да придадем допълнителна стойност на компаниите, които управляваме.


Какво стана с идеята да направите IPO на "Техномаркет"?
- Пазарите в момента са несигурни и на този етап задържаме. Иначе има голям интерес за акции на "Техномаркет Домо" основно в чужбина. Това стана доста мощна група с голям оборот.


Какъв е очакваният ефект от промените?
- Както казах, вече не трябва непременно да търсим изход. На второ място е добър сигнал към банките, защото ще имаме дългосрочни интереси да развиваме компаниите. Трето, не непременно бихме набирали капитал за нови инвестиции. По-скоро ще развиваме това, с което разполагаме. Не означава, че няма да правим нови инвестиции, но те ще са в секторите, в които вече присъстваме. Целта ще ни е да развиваме компаниите си в регионален мащаб.


Какво се случва с другия фонд, "Екуест Болкан пропъртийз"?
- Там ситуацията е по-различна. Продължава нашият договор за управление на фонда. В него обаче влязоха двама нови мажоритарни инвеститори. Те използваха ситуацията, при която всички акции на компаниите за имоти в света паднаха. Имат други цели.


Какви са те?
- Не мога да говоря от тяхно име, но това са хедж фондове и вероятно имат за цел бърза възвращаемост на парите, които са дали за акциите си. Затова някои от недвижимостите ще бъдат продадени - молът в София, "Сердика" и друг мол в Румъния. "Сердика" вече е договорен, като цената е с добра възвращаемост и сме доволни, че го продаваме на наш партньор (на австрийския застраховател "Уника", който заедно с "Екуест" е собственик на едноименното застрахователно дружество - бел. ред.) Направихме търг за "Сити център София". Явиха се над десет кандидата. Имаме финален списък от трима, като нито един от тях не е представен в България. Предполагам, че преговорите ще продължат не по-малко от три месеца.


Един от мотивите за продажбите беше финансовата криза. Доколко той е от значение?
- В момента "Екуест Болкан пропъртийз" има няколко големи проекта основно в Румъния и в Сърбия. Глобалната финансова криза е такава, че за развитието им трудно биха се намерили средства. Единственият начин е да продадеш нещо, което работи успешно и такъв е случаят със "Сити център София".


Очаква ли се да излезете и от други инвестиции?
- Не. Това е засега. Излязохме вече от кино "Изток", което продадохме на "Уника" в пакет със "Сердика". И за двата обекта имаме само предварителен договор. Продажбата на "Сердика" пък включва киното и хотелът.


На какво се дължи понижаването на цената на акциите на "Екуест Болкан пропъртийз"?
- Световният пазар за имоти се срина заради ипотечната криза в САЩ. Според анализатори от Лондон ние обаче имаме огромна разлика между вътрешната стойност на активите и цената на акциите. Именно това използваха хедж фондовете. Двамата нови акционери си бяха направили сами калкулациите, че нетната стойност на активите далеч, далеч надвишава цените на акциите. Затова влязоха във фонда. Разликата е толкова голяма, че с продажбата само на един от активите те си връщат парите.


Каква е вероятността вие като мениджърска компания да се концентрирате само върху "Екуест инвестмънтс Болканс" и да се разделите с управлението на "Екуест Болканс пропъртийз"?
- Напълно реална. В близък период от време. Те са мажоритарни собственици и могат да управляват фонда както си пожелаят. Въпросът е това доколко ще отговаря на нашите интереси. Стратегически ние сме насочени към "Екуест груп" и към бизнеса на оперативните компании.


При евентуална раздяла какво ще се случи с имената на двата фонда?
- В никакъв случай няма да дадем името "Екуест" на "Екуест Болканс пропъртийз". Очаквам да има смяна на имена.


Каква е ролята на оманските инвеститори в проектите на "Екуест"?
- Никаква. Имаше много спекулации. Това са лично мои отношения с тях. Създадохме дружеството "Сий кепитал мениджмънт" (See Capital Management), от което 60% се притежават от оманското правителство чрез техния държавен фонд и 40% от мен. Запознанството ни с тях започна покрай "Супер Боровец" и съм горд от съвместния ни бизнес. С тях имаме проекти за целия район и планове да инвестираме 1 млрд. евро в активи в Турция, Гърция, България, Румъния и бивша Югославия.


В България ще вложим около 200 млн. евро. Вече сме инвестирали голяма част от тях. Купихме бившата резиденция на Тодор Живков в Сандански. Вече сме придобили земя и за огромен търговски парк на кръстовището на Околовръстното шосе и "Самоковско шосе". Теренът е 200 дка. Планираме още една голяма инвестиция тук. Концентрираме се обаче върху проектите в Сърбия, Хърватия и Турция.


Имаше спекулации, че заради съвместния ми бизнес с оманците е имало напрежение между мен и другите ми партньори. Не само е лъжа, напротив - с промяната на структурата на компанията работим с голям оптимизъм и желание да развиваме проектите си. Отношенията ни са по-добри отвсякога.


Планирате ли листване на борсата на "Сий кепитал мениджмънт"?
- Не. Това е частно дружество.


Финансовата криза забави много от проектите за имоти. Ще се отрази ли това на "Супер Боровец"?
- Няма да се отрази. Гарантира го присъствието на оманците в проекта. Освен това има банки в света, които въобще не бяха ударени от кризата.


Какъв е интересът на "Екуест" към боклука?
- Дългосрочен. Искам да развиваме бизнеса първо в София и да покажем коренно различно качество. Но бързам да кажа, че това не зависи само от нас, а и от доброто намерение на общината. Все пак мисля, че намираме общ език. Приписват ни всички проблеми, без хората да знаят, че ние сме отговорни за съвсем малка част от почистването на София. Бихме желали да изпълняваме доста повече дейности. Искам да съобщя една официална сума - 17 млн. евро е инвестиционният план за тази година. Сумата уплаши нашите инвеститори. С нея обаче се подготвяме за увеличената задача, която очакваме от община София.


Каква възвращаемост очаквате?
- Сериозна, но не както предварителните очаквания заради необходимостта от нови инвестиции.


В момента, в който взехте концесията, казахте, че ще чистите коренно по-добре от предишния концесионер. След като концесията беше факт, поискахте повече пари...
- Поискахме повече пари не като увеличаване на цените, а вследствие на увеличената задача. Трябва добре да се разбере, че според заданието ни от общината ние чистим 17% от територията. Втората причина е чисто правна - от три години единичните цени не са индексирани и поискахме това да бъде направено. От реверанс към общината спряхме официално искането си, защото имаме обещанието, че септември месец може да се преразгледа общото ценообразуване.


Искаме да си докажем разходите. В момента има райони, които са на една цена, а други - на двойна. Това не е нормално, защото дейността е една и съща. Искаме септември да се договорим за една цена на районите, които чистим. Ако това стане, може да се откажем от искането си за индексиране. Отново правим партньорски реверанс към общината. Иначе чисто правно нищо не ни пречи да внесем в съда искането за индексиране с над 20 на сто. Не го правим обаче, защото не искаме да изхождаме от позицията да притискаме общината. Просто искаме да ни се докажат разходите.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pusheka7
  *****
  Неутрално


  Другарят Атанас Тилев (водещ офицер на Симеон Сакскобурготски) инвестира и печели. Евала.

 2. 2 Профил на Оня с коня
  *****
  Неутрално

  Е наистина е нагъл Крумов за боклука - "Каква възвращаемост очаквате?
  - Сериозна, но не както предварителните очаквания заради необходимостта от нови инвестиции." - човека иска хем да каже на акционерите че са си вложили парите в далаверата на века, хем да покаже на горките Софиянци, че не печели чак толкожа много. Смяях. Дали има някой, който му се връзва?

 3. 3 Профил на печелбар
  *****
  Неутрално

  Ма тоз човек да не е от династията на Христо Ковачки?! Много си приличат! И понеже снимката ми напомни за героя на нашето време Ковачки, започвам да се озадачавам. Значи "Лидер" и Каракачанов се обединиха. В същото време от "Скат" най-безочливо лъжат, че Ковачки бил от ДПС, демек пробутват го на ДПС, защото е известен с безобразията си! От друга страна, някои говорят как "горкият човечец Ковачки" щял да бъде убит, подобно на Илия Павлов, не от някой друг, а от Доган, представете си! Каква е тази мистерия около "великия бизнесмен" Ковачки?! И защо името му се споменава рядко и се потулва? И докога така, нали ще променяме криминалната си държавица?!

 4. 4 Профил на Силвия
  *****
  Неутрално

  Я го питайте каква кола подари на любовницата си и откъде пари ?!?

 5. 5 Профил на Hehe
  *****
  Неутрално

  Силве, не бъди меркантилна, де - на тоя играта му е такава, че може и яхта да и купи с джобните му за един месец. Ти по-добре помисли как ТИ да караш такава кола

 6. 6 Профил на Ташунка Витко
  *****
  Неутрално

  Това на снимката човек или маймун е? Няма чело, сигурно няма нищо под шапката.

 7. 7 Профил на tt
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK