Явор Куюмджиев: Русия и Близкият изток стават държавен приоритет за износа

Зам.-министър на икономиката и енергетиката

Явор Куюмджиев

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Явор КуюмджиевСъвсем скоро министерството на икономиката трябва да обяви приоритетите си в експортната стратегия, на която се възлагат надежди да преобърне тенденцията на растящ търговски дефицит. Очаква ли се кардинална промяна в политиката на държавата - за това разговаряме с ресорния зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.


Ясни ли са вече приоритетите в експортната стратегия?


- Към средата на юни очаквам да бъде готов работният вариант на стратегията, който отново ще бъде подложен на обсъждане. Искаме да получим максимална подкрепа. Приоритетните области още не са структурирани и няма да го направим сега, защото се оказа доста сложен процес. В експортната политика ние набелязахме три стълба - привличане на експортно ориентирани инвестиции, подобряване на бизнес средата и подкрепа на експорта. По първия и третия стълб ще бъдем готови през юни, докато за средния, който е свързан с идентификацията на приоритетните дейности и е много всеобхватен, е нужно време, затова ще бъде готов през октомври. Министерството на икономиката не може само да определи приоритетните области за развитие, затова привлякохме експерти от всички министерства, ведомства и научни институти. Всички трябва да се обединят около приоритетните области, които ще развиваме, за да ги обявим окончателно.
В кои сектори от икономиката се планира да има насърчения?


- Твърде погрешно е да се смята, че ще насърчаваме експорта на конкретни стоки. Браншовите организации прокарват становището, че заради срива в износа на традиционни хранителни стоки държавата трябва да предлага мерки за възстановяване на старите позиции. Аз обаче не съм убеден, че трябва да бъдем аграрна страна или пък да сме известни с производството на текстил. Ще ви дам един пример. Бях много изненадан от факта, че голяма част от световния пазар на игрални машини и оборудване за казина се държи от български производители. И това е станало през последните 14-15 години, въпреки че преди това изобщо не сме присъствали на този пазар. Това доказва тезата, че не е нужно да се фокусираме в сектори, където тотално изоставаме.


А в каква страна трябва да се превърнем?


- Точно това трябва определим до октомври, когато очаквам да се спрем на три или пет приоритетни области на развитие. По аналогия с Ирландия, която преди 15 години също е била аграрна страна. Сигурно и там по онова време са отбелязвали спад в износа на вълна или мляко, но ето че са сменили приоритетите и днес Ирландия е на светлинни години напред в развитието си. Може би и България вече трябва да изостави традиционните сектори. Още повече че в цял свят има тенденция на отпадане на енергоемките производства. Защо трябва да произвеждаме храна с висока себестойност, след като можем да я доставим отвън. Непрекъснато се задава въпросът какво ще правим с виното. Дори при пълен капацитет на винарните годишният износ може да докара на страната едва 100 милиона евро. Защо да подкрепяме виното, като нито има лозя, нито достатъчно суровина? Същото се отнася за всички останали земеделски продукти - сирене, консерви и др. За нас би било много по-добре да изнасяме интелектуален труд, но не мозъци, както сега, а инженерингови или дизайнерски услуги, произвеждани в страната.


Какви насърчения планирате по другите два стълба?


- До края на годината ще предложим законови промени за разширяване на функциите на Българската агенция за инвестиции. Предвиждаме увеличение на щата, така че постоянни представители на агенцията да привличат инвеститори в първите десет или петнайсет държави, където приоритетно ще насочим интереса си. Те няма да се дублират с търговските аташета, единствената им цел е да представят инвестиционните възможности на България зад граница. Ще разширим и експертната помощ, която агенцията в момента предоставя само на инвеститорите първи клас. Целта е всеки инвеститор да получи административна подкрепа, ако се нуждае от такава. Сега с 30 души агенцията не може да го прави ефективно. Това са идеи, които ако бъдат одобрени, се надяваме да станат реалност до края на годината. Второто е, че искаме да институционализираме понятието "индустриална зона" - какво означава индустриална зона, кой може да бъде собственикът й, как ще се развива. Тук предлагаме да се заделят средства от държавния бюджет за изграждане на инфраструктурата. За момента имаме уверение за подобна подкрепа, дано средствата бъдат заложени в бюджета за 2009 г., защото сега почти не предлагаме европейски тип зони. Няма да кажа с кой инвеститор отидохме в една наша и познайте какво намерихме - 40 декара поляни с три дървета, едно магаре и десет собственици на земята. И когато инвеститорът разбра, че му трябват 10 месеца за комасация на земята, още толкова за ОВОС и другите разрешителни - с други думи, около 24 месеца, ако иска да започне бизнес, той реши да отиде в Румъния. Затова трябва да изградим зони с инфраструктура, за да можем реално да привличаме инвеститори.


Защо досега не го направихте, а въведохте някакви мними насърчения за инвестиции в изостанали региони, които едва ли ще проработят?


- На този въпрос не мога да отговоря. Моята работа е да подготвя насърчения за износа и ние работим по тях. Предвиждаме също да създадем експортна агенция за подкрепа на частния бизнес. Знаете, че малките и средните предприятия нямат ресурс и потенциал да излязат на трети пазари, нямат пари, хора и достъп до информация - целта е агенцията да обслужва компаниите с експортен потенциал. Тя ще действа успоредно с агенцията за експортно застраховане, без да се припокриват функции.


Ясни ли се държавите, където приоритетно ще търсим пазари или инвеститори?


- В първата група ще определим 12 или 15 държави, които ще са приоритет за износа. Те ще бъдат извън Европейския съюз и по възможност географски близо до България. Примерно това ще са Русия, Украйна, държави от Близкия изток и Северна Африка. Все още не са определени всички, оценяваме ги по 12 критерия като платежоспособност, икономическо развитие, исторически връзки, обем на износа, законова база, липса на езикови бариери и др. В тези държави ще имаме търговски представители, експерти от агенциите по експорта и за насърчаване на инвестициите. Ще рекламираме активно и туризма. Ще направим програма за редовни посещения на правителствени и бизнес делегации в тези държави. Примерно веднъж на две години президентът и министър-председателят да посещават тези държави. Ще се направи и преглед на междуправителствените споразумения и там, където няма договор за избягване на двойното данъчно облагане или за защита на инвестициите, ще ги сключваме. Ще активираме и други инструменти като заседания на смесени търговско-икономически комисии и др. Във втората група държави ще включим около 40 дестинации, но там ще се ограничим с присъствие и проследяване на ситуацията, без да прилагаме активна политика, защото не разполагаме с такъв ресурс. В момента имаме икономически връзки с около 90 държави. Анализът ще ни покаже къде да се фокусираме.


Поставяме ли САЩ в първите 15 държави?


- Още не е решено, но ние трудно можем да пробием с продукти с висока интелектуална стойност в индустриално развитите държави. Затова трябва да се съсредоточим в региони, които нямат нашия капацитет. Не случайно купуваме германски автомобили, защото нямаме възможност сами да ги произвеждаме. Но пък можем да произвеждаме машини с висока добавена стойност, които са по-евтини от германските, и да ги продаваме примерно в Грузия. Защото имаме исторически връзки с тази държава, докато германският бизнес трудно ще се реши на подобни взаимоотношения. Но едва след като инвестираме в инженерингов труд, можем да имаме успех. Знаете, че наши инженери разработваха проекти в Близкия изток, Русия и тези проекти носеха големи пари за България. Целта е не да подкрепяме износа на определени стоки, а на технологии.


Ще има ли промени в сегашните търговски представителства зад граница?


- Ще ги преразпределим. Нереално е например да има петима търговски представители в Германия, която е най-големият вносител в България. Стокообменът наистина е голям, но вносът оттам е още по-голям. Те какво, обслужват износа на Германия ли? За мен би трябвало да имаме поне седем в Русия и трима-четирима в Украйна. Защото това са ни приоритетите. Сега в целия Карпатски регион има само един в Грузия, в Армения и Азербайджан изобщо няма. Целта е да ги преместим в региони с повече интереси.


Ще се запазят ли като брой?


- В първите 50 държави задължително ще има. Сега те са 90, но ще решим впоследствие дали ще се запазят като брой. Самият процес на преместване няма да стане бързо, вероятно ще отнеме повече от година, защото хората са в тези държави със семействата си.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Абе симпатяги, а за българските инвеститори що не помислите /не за назначените "бизнесмени"/?

 2. 2 Профил на ПетроФ
  *****
  Неутрално

  Момче те чуваш ли се какво говориш бре? "Ще оставим енергоемките производства, а в същото време ще изнасяме стоки приоритетно за Русия". Какви стоки? Чипове, софтуеър , наномашинки?А дали самата Русия ще ни позволи да оставим енергоемките производства?
  Чак да ти се доплаче. Та нали Русия ни натиска да развиваме именно и точно енергоемките произвоства? Енергоемките производства могат да бъда намалени само при приоритетно
  движението на стоки и технологии от към Запад. И за това има поне 5 обективни причини. Русия нито е заинтересована, нито желае да развива в близко бъдеще тези технологии , а и умишлено задържа развитието им в България.
  За да се види това , не се иска много акъл, а по малко навеждане към Москва и по-малко будалкане на електората.

 3. 3 Профил на стопанин
  *****
  Неутрално

  уникален е този зам. на икономиката с дипломна по компютърни науки! Що да насърчавал селското стопанство?! Авно за ОСП не е и чувал; явно грам идея няма доколко държавата може да се меси в този сектор. Ако не може с нещо да помогне в икономиката, барем да не пречи! Неслучайно я преименуваха Агеницията за инвестиции - за да не правим разлика дали инвеститорът е роден или чужд. Като че ли родните инвеститори не заслужават подкрепа?! Аман от компетенти зам-ове и министри!!!

 4. 4 Профил на анти-компетент
  *****
  Разстроено

  Не съм икономист, но ме учудват следните твърдения:
  Сега в целия Карпатски регион има само един в Грузия, в Армения и Азербайджан изобщо няма.
  Вероятно става дума за Кавказ. Но подобна грашка за човек, който се занимава със статегическо планиране е страшна.
  и още
  Защо трябва да произвеждаме храна с висока себестойност, след като можем да я доставим отвън.
  Откъде? Има световна криза.
  Това интервюе съвсем несериозно и след такива изказвания би следвало да има оставки.

 5. 5 Профил на СИВ-чо
  *****
  Неутрално

  Решението е да се възстанови СИВ.
  Там никой не те пита за качеството.
  Каквото успееш да произведеш, все е добре дошло!
  Няма да се занимаваме с тия капризни европейци.

 6. 6 Профил на Само едно съображение ...
  *****
  Неутрално

  ... с инвеститор отидохме в една наша и познайте какво намерихме - 40 декара поляни с три дървета, едно магаре и десет собственици на земята...
  Това е христоатиен пример за лоша организация: как може да водиш чужденеца без да си посетил преди това мястото, и без да си се разбрал предварително какво иска той ? Така и 1000 човека да назначат, пак няма да има резултат.

 7. 7 Профил на Въх!
  *****
  Неутрално

  Яворчо сигурно е от партийната квота на онзи - от Ванкувър до Владивосток!
  Бравос на стратега! Той работи мащабно, няма да се церемони с някакви си детайли.
  Колкото до размислите и страстите му за храните - не се впрягайте.
  Докато се куми дълбокомислено ще дойде ново правителство.

 8. 8 Профил на Тянко Йорданов
  *****
  Неутрално

  Очевидната алкохолна зависимост оправдава повърхностните познания за Карпатския регион. Наздраве!!!

 9. 9 Профил на направо шашнат
  *****
  Неутрално

  Защо да произвеждаме храна, като сме можели да я внасяме ??? И какво да правим с виното ??? И това от изпълнителната власт !!!

 10. 10 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Снимката обяснява липсата на нещо умно в това интервю.

 11. 11 Профил на редовен читател
  *****
  Неутрално

  Браво на вестника - дай думата на глупака, той сам ще се издъни!

 12. 12 Профил на Rusnazite vinagi sa ni doili
  *****
  Неутрално

  Пак ще сме доината крава на руснаците.

  От краи време мечтата им е да ни заграбят и ограбят.

 13. 13 Профил на пинокио
  *****
  Неутрално

  Влязохме в ЕС за да имаме достъп до най-големия и богат пазар на света, сега дай пак да си търсиме традиционните пазари от времето на СИВ, щото естествено нямаме нищо полезно и конкурентно за изнасяне, само, че вече и на изток не пасат трева и там няма кой да купува безполезна продукция. Свърши се с примитивните пазари и пазарни ниши разпределени по политическа линия. Какъв интелектуален труд ще изнасяш от България, като няма вече кой да го създава ? Съвременна иконимика не се прави вече с текстил, консерви и цигари... и евтин софтуер вече се прави от китайците, никой не може да се мери вече с тях по евтиния. Единствената ни надежда е да се инвестира в висококачествено образование, модерна инфраструктура и енергиина ефективност с ясни и прости правила за всички, при успешна такава инвестиция, останалото си идва от само себе си, без да има нужда да се бълнуват стратегии, приоритети, петилетни планове, социални вектори и т.н. безхаберни глупости. Ако не намерим достатъчно акъл за такава инвестиция, тъй като митът, че нямало пари затова сме толкова зле - се срути окончателно с европейските фондове и отлива на инвеститори, та ако не намерим нужния акъл за да напрарим нужното за което пиша, сме обречени, другари л...ри, обречени сме !

 14. 14 Профил на E momcheta
  *****
  Любопитно

  Какво и къде сте учили не знам ама това е световната практика. Няма смъсъл да хвърляш големи разходи за да произвеждаш нещо, което можеш да внесеш отнякъде по евтино!

 15. 15 Профил на За #14
  *****
  Неутрално

  То само със зубрене и повтаряне на клишета не става, трябва и акъл.
  Съотношението качество/цена на българските селскостопански продукти хич не е толкова зле. Отделен въпрос е какво и как стига до пазара.
  Ако си фен на евтинийката - ОК. За всяко влакче си има хора.
  Отделен и явно мътен за теб въпрос е балансът на икономиката на дътжавно ниво.

 16. 16 Профил на Отчаян
  *****
  Разстроено

  Такива интервюта само илюстрират това, което всички знаем- пълната импотентност и безидейност на нашите управници.
  Къде е работило и се е доказвало това момче та му е поверено изработването на стратегията не за прогрес, а за оценяване? Срещу каква заплата той си определя съвсем ограничени компетентност и отговорност? Той не можел, но бил свикал експерти от други министерства да дават идеи! И какво предложиха те? Да внасяме храна, че е по-евтино!-А с какво ще я плащаме- с игрални автомати ли?
  Едно съм сигурен, че ще постигне- ще увеличи щата, всякаш София не е достатъчно задръстена от отиващи и връщащи се от "работа" лъскави чиновничета- всяко в отделно луксозно возило.
  А като се забатачат нещата, ако може повече от това, ще го сменят с друг скудоумник! Пусто дръво, но няма кой!

 17. 17 Профил на запознат
  *****
  Неутрално

  Целта на цялото упражнение с експортирането е да се осигурят благи синекурни служби в странство на заслужили другари.

 18. 18 Профил на ivo
  *****
  Неутрално

  От цялата статия така и неможах да разбера какво ще изнасяме! Но ще цитирам един мой бивш учител: "Краставици на търкалета".

 19. 19 Профил на Цветелина Димитрова
  *****
  Неутрално

  Изказванята на г-н Куюмджиев са много добре аргументирани. Всеки факт е назован със истинското си име,има прозрачност и хората са запознати на кратко с всички стратегии и проблемите възникнали при тяхното изпълнение.Използваните примери разкриват дълбоки практически познания, които са доказателство за неговия професионализъм.Обективна оценка:5*

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK