Иван Костов: Коалицията се опитва да подкупи избирателя със собствените му пари

Иван Костов: Коалицията се опитва да подкупи избирателя със собствените му пари

© Велко АнгеловДен след срещата на тройната коалиция в Банско и близо седмица след излизането на критичния доклад на Еврокомисията, след който бяха спрени 825 млн. евро за България, парламентът ще дебатира днес по внесения от опозицията вот на недоверие срещу правителството. По тези въпроси потърсихме мнението на лидера на ДСБ Иван Костов.


Какво показа според вас срещата на управляващите в Банско?


- Управляващите вкарват отношенията между България и Европейския съюз в криза. Демонстрират пълна неспособност да водят диалог с ЕС.
Как гледате на обявената бюджетна политика на коалицията в годината преди изборите?


- Най-кратко тази политика мога да опиша като опит да се подкупи българският избирател със собствените му пари. Като преди това тези пари са му надвзети с данъците. А срещу тези пари данъкоплатецът не е получил съответните публични услуги и гаранции, като например тези за сигурността, здравеопазването, образованието, административни услуги и пр. А иначе това е същата бюджетна политика като тази, която се водеше предните три години. Отказът да се намали ДДС е абсолютно необясним на фона на огромните излишъци в последните години. Всъщност тройната коалиция каза на ЕС: Няма да злоупотребяваме с вашите пари, ще злоупотребяваме с парите на българските данъкоплатци. Разбира се, ще говорим конкретно, когато всичко това го видим като законопроекти.


Как ще коментирате финансирането на спрените европроекти от бюджетния излишък?


- Управляващите са принудени да реализират тези проекти, защото са получили своите политически "комисиони" за тях. Финансирането им с пари от бюджетния излишък, без преди това да се премахнат причините, заради които са спрени европарите, означава, че ще се извършат големи злоупотреби със средствата на българския данъкоплатец.


Управляващите твърдят, че опозиционните партии атакуват управлението, за да си придадат тежест, каквато нямат. Но беше ли готово мнозинството да превърне ЕК в основната си опозиция?


- Не бяха готови. Правителството не очакваше тази опозиция в Брюксел. Има тежък проблем в комуникацията между българските управляващи и Европейската комисия - голямо неразбиране от страна на правителството какво точно им се казва и какво точно означават думите, с които европейците настояват пред българската страна. Казаха се много остри думи от страна на тройната коалиция срещу ЕС. Тон за това даде президентът Георги Първанов. Така се формира постепенно управленският евроскептицизъм като опит да се неутрализира европейската негативна оценка. Това показва, че има пълно разминаване между ЕК и българските управляващи. Не комисията е настоявала България да стане член на съюза, а нашата страна се стремеше към това. Не България е поставила условия за членството си, а ЕС ги е поставил пред нас и ние сме ги приели. Подписали сме договор, а сега правителството отказва да го изпълнява. Тази логика е обърната в главата на българските управляващи по странен и недопустим начин. Мислеха си, че Европа ще им позволи да се скрият зад "националния суверенитет" и ще ги остави да нарушават правилата. Те правят груба грешка, като говорят за суверенитет. При интегрирането на България в ЕС суверенитетът й е ограничен. Ние доброволно сме поели задължението да прилагаме мерките и правилата на съюза. Първо, защото реализираме европолитики, общи за целия съюз, и второ - защото харчим средства, събрани от всички европейски данъкоплатци. Затова да черпиш основания от суверенитета, за да блокираш действията на опониращия ти ЕС, е абсурдно поведение. Всичко това унищожава доверието в българските институции. Затова и към България вече се говори с тон, който не е допускан никога към друга страна, член на съюза.


А как като опозиция тълкувате заключенията в доклада на ЕК за липсата на напредък в борбата с престъпността и корупцията?


- Те показват безсилието на правителството. И това насърчава престъпниците да стават все по-нагли. Те вече дават интервюта, за да защитават обслужващите ги политици. Да си спомним кой защити Румен Петков, а сега министрите Пламен Орешарски и Асен Гагаузов. Вече всичко стана ясно. Както казват в ЕК - разликата между италианската и българската мафия, е че българската е на власт.


По време на дебатите по вота на недоверие ще повторите критиките на ЕК ли или ще посочите и някакъв по-ясен изход от ситуацията?


- ДСБ няма да повтаря никого. Ние отправяме тези критики към управляващите вече няколко години, сега ги повтори и Еврокомисията. На дебата ние ще задълбочим своите аргументи, но не можем да премълчим и оценките и недоверието на европейските ни партньори към България. Разбира се, ще представим и алтернатива.


Почти всички анализатори твърдят, че страната е в тежка ситуация, но не се вижда алтернатива.


- В България има дълбоки и тежки властови проблеми. Властта е конструирана зле. Това сме го казвали още когато управлявахме страната в мандата между 1997 и 2001 г. Властта у нас е замислена така, че да защитава разбойниците. Така е конституирана от комунистите, когато създадоха конституцията, и до днес се крият зад нея. За да се промени ситуацията, е нужно много широко обществено съгласие и нов политически консенсус. Очевидно България достигна границите, до които можеше да се достигне след реформите от 1997 - 2001 г. Оттук нататък е нужно ново обществено съгласие за много смели реформи, включително на политическата система - на партиите и начина на финансирането им. Това е част от дебата, който трябва да проведем.


Заговори се, че ЕК едва сега осъзнава мащабите на проблемите, с които се сблъсква покрай членството на България в ЕС, и вижда решаването им единствено със спиране на еврофондовете.


- Спирането на еврофондовете е като затягане на примка около шията на българските управляващи. И тези дни беше казано ясно, че това ще продължи, докато не се смени правителството. Затварянето на примката ще продължи. След отнемането на акредитацията на две агенции спират и парите по оперативни програми. Ако и след следващия доклад няма никакво развитие, ще има ново втвърдяване на ограниченията. От Брюксел разчитат, че срамът ще прерасне в гняв и българите ще решат този проблем политически.


Как ще се отрази на икономиката комбинацията от спрени еврофондове, глобална финансова криза и огромен бюджетен излишък?


- Българската икономика не зависи от пряко политическо вмешателство, дирижирани кредити и субсидии. Това е така, защото беше дълбоко и сериозно реформирана между 1997 - 2001 г. Сега тя се движи от своето сърце - новата финансова и банкова система. Там управляващите не могат да направят съществени бели. Дали обаче ще има отлив на чуждестранни инвеститори и ще се задълбочат инфлационните процеси и икономически негативи е тема за друг сериозен разговор.


Представители на Русия обявиха, че ще използват проекта "Южен поток" като инструмент срещу американската стратегия за противоракетна отбрана в Европа. Допустим ли е такъв подход при един икономически договор?


- Геополитиката няма нищо общо с икономика и енергоснабдяване. Русия го казва в прав текст. Само българските социалисти се правят, че не разбират тези неща, и лъжат, че защитават интересите на страната, докато всъщност се подчиняват на руските геополитически интереси.


Знаете ли за коментираната из форумите идея в член първи от конституцията да се запише "Иван Костов е виновен", за да да се постигне национален консенсус?


- С тази ирония хората погребват мита за Костов като най-голямото зло в България, поддържан от хората на Първанов и тристранната коалиция още от правителството на Сакскобургготски. Това е жалка безгръбначна политика, която не може да понесе елементарна отговорност. Но отговорността, от която толкова бягат, започва да ги смазва. Тристранната коалиция преминава всякакви граници.

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Уточнение
  *****
  Неутрално

  КОАЛИЦИЯТА СЕ ОПИТВА ДА ПОДКУПИ ИЗБИРАТЕЛЯ С МЪНИЧКА ЧАСТ СОБСТВЕНИТЕ МУ ПАРИ ДОКАТО КРАДЕ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ТЯХ!

 2. 2 Профил на българка
  *****
  Неутрално

  шапка Ви свалям г-н Костов.

 3. 3 Профил на същият
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на Da
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Rico
  *****
  Неутрално

  Много е прав ИВАН КОСТОВ - БРАВО!!!

 6. 6 Профил на домакиня
  *****
  Неутрално

  След това интервю,за кой ли път става ясно,че г-н Костов е Политикът и Държавникът на нашето време.Вярвам,че българите ще прогледнат и следващ премиер на страната в недалечно бъдеще ще се казва отново Иван Костов.

 7. 7 Профил на Правилно
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с Вас, г-н Костов.

 8. 8 Профил на Чико
  *****
  Неутрално

  Да, системата трябва да се помете и на нейно място да се изгради нова. Само незнам от къде ще се намерат достатъчно почтенни и с европейски маталитет хора, които да направят това? Като гледам "Софиянски и сие" хора да проявяват подобни апетити ми се повръща. Как ще се помете разбойника Доган и цялата плеяда мошеници на прехода ?

 9. 9 Профил на Noname
  *****
  Неутрално

  Г-н Костов, във ваше лице и в лицето на партията ви виждам единствената смислена опозиция и представителство на моите граждански права и интереси. Ще продължа да гласувам за вас!

 10. 10 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Костов е прекалено самовлюбен и ще затрие СДС+ДСБ. Не разбрахте ли че на хората им писна от изсъхнали физиономии?

  Толкоз ли е трудно да загърбят собственото си его и да пуснат нови лица на сцената?

  С дебилния си инат само увеличават процентите за Герб и Атака които сега обират всички недоволни от старите мутри.

  В Бг има десни хора но на тях им е писнало от старите физиономии. То бива недалновидно поведение, ама това наистина граничи с дебилщина. Ако не съм аз - никой няма да е.

 11. 11 Профил на Петър С.
  *****
  Неутрално

  такива неща не се говорят, само злепоставя България и българите пред ЕС! Костов вън от политиката!!

 12. 12 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  КОСТОВ Е 100% КОМУНИСТ И ТОВА ГО ЗНАМ ОТ СИГУРЕН ИЗТОЧНИК. РАБОТИЛ Е И ЗА ВЕСТНИКА НА КОМУНИСТИТЕ РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО.

 13. 13 Профил на Ама защо не си направите
  *****
  Неутрално

  партия с чисто нови лица, кеф ти кафеджии, кеф ти бозаджии, и не се явите на изборите? С какво ви попречи Костов? Свободна страна, пише в закона как се регистрира партия, и толкоз.

 14. 14 Профил на Rota KP
  *****
  Неутрално

  Пешо, България и българите се злепоставят от БКП, Доган и Мони короната... Питай европейците и те ще ти кажат кой ни злепоставя... те вече го казаха.

  Иначе Костов е единствената алтернатива за нашата държава... който неможе да го разбере нека гласува за Мухобойко или за Болен и после пак се оплаква колко му е зле...

 15. 15 Профил на Rota KP
  *****
  Неутрално

  Пешо, България и българите се злепоставят от БКП, Доган и Мони короната... Питай европейците и те ще ти кажат кой ни злепоставя... те вече го казаха.

  Иначе Костов е единствената алтернатива за нашата държава... който неможе да го разбере нека гласува за Мухобойко или за Болен и после пак се оплаква колко му е зле...

 16. 16 Профил на до някой си
  *****
  Неутрално

  На хората им е писнало от такива като теб, но ще го разберат, както винаги, когато ще е късно хахаха

 17. 17 Профил на Играта с ЕК ще загрубява!
  *****
  Неутрално

  Почти е сигурно, че никакви плащания няма да има докато оригархо-мафията не се оттегли от властта. Даже очаквам в следващите дни реакция от ЕК по отношение на намерението на правителството да извърши плащания чрез спрените агенцции за сметка на бюджетния излишък! Играта ще загрубява, ЕК ще се втвърдява и всичко ще продължи така докато президентът и коалицията му не се оттеглят.
  Картината придобива трагико-комичен характер, защото господата придобиват статута "persona non grata" в европейски мащаб и нормалните контакти с ЕК и политическия елит на ЕС на практика стават невъзможни!

 18. 18 Профил на k
  *****
  Неутрално

  И аз не разбирам какво толкова пречи Костов на десницата?!
  Свободна страна, свободна воля. На мен новите лица ще ми вдъхват по-малко доверие!

 19. 19 Профил на Сергей Доганов Първанов II
  *****
  Неутрално

  Както винаги, г-н Костов е много прав! Дано повече хора си размърдат мозъците и да проумеят в контекста на БСП/ДПС/НДСВ управлението, какво направи той през периода 1997-2001, макар че беше умишлено възпрепятстван от ДС подлоги като Цонев, Бакърджиев, Бисеров, Бонев и пр.

 20. 20 Профил на до Rota KP
  *****
  Неутрално

  ти не ме ли позна бе Rota KP, аз като съм се отеглил очаквам това и от Иван!

  твой Петър Ст.

  П.П. стига с тези "стари муцуни"

 21. 21 Профил на HerrNY
  *****
  Неутрално

  Затова ще гласувам за ДСБ и този път!

 22. 22 Профил на Мъка ме е налегнала.
  *****
  Неутрално

  Като си спомня как хубаво беше в СИВ и Варшавския договор! Никой нищо не знаеше-всичко беше скрито покрито.
  Как можахме да ги напуснем!!

 23. 23 Профил на А, честито!
  *****
  Неутрално

  darik:"Европейската комисия потвърди, че сред спрените за България пари има суми, предназначени не само за предприсъединителните програми. Говорител на Комисията обясни, че част от всички плащания към фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, спрени в края на януари, засягат и проекти по оперативна програма „Транспорт”. По нея на страната се полагат над милиард и половина евро за изграждане на пътна и железопътна инфраструктура за периода 2007 – 2013-та година."

 24. 24 Профил на За някой си
  *****
  Неутрално

  Като не ти харесва Костов - не гласувай за него. Проста работа
  В България има май над 200 партии.
  Толкова ли няма някоя като за теб - да ти хареса?
  И ако няма - събери се с такива като теб и си направете партия. Законът е либерален.
  Ама май си от тези, дето все Костов ви е виновен и за нищоправенето.

 25. 25 Профил на Пир по време на чума!
  *****
  Неутрално

  Господа, толкова ли сте олигофренясали от мизерия и омраза, та не забелязвате, че корабът ни потъва, а се пените на моряка, който ви обяснява, че трябва да си сложите спасителни пояси.

 26. 26 Профил на Форумец
  *****
  Неутрално

  забелязвам,че навсякъде по сайтовете е плъзнало с костовисти от времето когато започнаха обвиненията към Р. Петков. Вие не сте виновни и Вие работите за насъщния. Успех с популистката Ви кампания и г-н Костов.Дано се разберете за комисионната.Ариведерчи

 27. 27 Профил на Форумец
  *****
  Неутрално

  забелязвам,че навсякъде по сайтовете е плъзнало с костовисти от времето когато започнаха обвиненията към Р. Петков. Вие не сте виновни и Вие работите за насъщния. Успех с популистката Ви кампания и г-н Костов.Дано се разберете за комисионната.Ариведерчи

 28. 28 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  Значи са чели Маркс и Енгелс. Пари - стока - пари прим. Парите се дават за стоката- нашите гласове, които да изберат определения от тях кандидат. Парите прим ги осигурява той.

 29. 29 Профил на Ani
  *****
  Неутрално

  Ще гласувам за Костов,няма по-умени по-загрижен за България,това е.

 30. 30 Профил на albert venn dicey
  *****
  Неутрално

  Миличкият глупец, че нали той правеше същото. Нали преразпределителната държава прави точно това?

 31. 31 Профил на метеор
  *****
  Неутрално

  Абе нека изкара още един мандат като министър председател и сетне пак да е виновен колкото си иска и сега пак е виновен, да не би Доган да е виновен или цар и господар или пък не да си Боже станшев, апсурд. костов е виновен

 32. 32 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  Колко жалко е ,че някои журналисти не разбират иронията на израза "Костов е виновен".Този израз се поставя винаги ,когато се посочват негативни факти от действителноста в много от коментарите ,след стабилното управление на ОДС до 2001 година.А това е безпорен факт.Жалкото е ,че някои го възприемат твърде буквално и не могат да усетят иронията.Бедни ми интелектуалецо ..вземи ссе в ръце.

 33. 33 Профил на kiki
  *****
  Неутрално

  Костов отново е прав.

 34. 34 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  Вярно е и това ,че много от тогавашното ОДС обвиниха него за загубата на изборите през 2001 година,но имаше и много демократи привърженици на монархията които гласуваха за Цар Симеон-2- ри ,които искрено се надяваха ,че ще има коалиция в дясно -ОДС,НДСВ.Но ..тогава не се получи.Не мога само да си спомня ..Дали бяха водени разговори в тази насока и какви бяха резултатите от тях?Но ..както и да е.Минало.

 35. 35 Профил на иван бакалов
  *****
  Неутрално

  Упорито се обсъждат на неофициални срещи възможностите костов да бъде заменен от ненов, агов или малинов. това не бива да се допуска - костов е незаменим - вижте как е умен...

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 37. 37 Профил на писаревски
  *****
  Неутрално

  Костов - най-могъщия, най-великия, най-смисления политик на Планетата - защо са нужни избори изобщо - той може да има поста завинаги. Той е болен, но пази диета и мисли за народа на Света! Той спасява малки деца и яде страшните крокодили на закуска - Иван Сесе Секу.

 38. 38 Профил на Пепа
  *****
  Неутрално

  Ще гласувам за Костов

 39. 39 Профил на до всички идиоти
  *****
  Неутрално

  До всички идиоти не разбрахте ли че следващото правителство на България ще бъде пак триглава ламя този път между КОСТОВ_БОБО_БОЛЕН е това е !!!

 40. 40 Профил на Омлет
  *****
  Неутрално

  Г-н Костов е в час - ЕДИНСТВЕНО ТОЙ!

 41. 41 Профил на emigrant
  *****
  Неутрално

  Фактът че всички платени писачи го плюят с такв хъс, значи че е единствениая на когото можете да разчитате да промени нещо. Макар вече да имат всичко (откраднаха го от вас) още не могат да му простят че се опита да вкара в бизнеса хора извън ДС и БКП.

 42. 42 Профил на klik_klik
  klik_klik
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Гледам, пак Костов чете прогнозата за времето. Ами то лошо няма. Все пак, неговата е най-точна.

 43. 43 Профил на Ваньоо!
  *****
  Неутрално

  На кого ни остави Ваньо, на кого!?!

 44. 44 Профил на Запазената марка на праосъдието!!!
  *****
  Неутрално

  Някои нещастници все още си мислят ,че като защитавам монархическите идеи (НДСВ в много от случаите ,като партия,не поставям в това число) си мислят ,че отстоявам клеветите им относно всички монархически държави в ЕВРОПА.Голяма глупост,характерна за пролетарскияг им нихилизъм,вулгарност,невежество,злоба и простотия.Тя няма да остане ..ненаказана.В каквата и да е било насока.И това ,ще е така.Без да им прозвучи ултимативно.Ще ми ..доблирате ..онази работа,онази част от вас които може би останат живи.Но може и да няма такива...Не,че им желая зло.ОБЩО НАЦИОНОЛНА СТАЧКА.Време е.Всички нещастастници в тази държава не са разбрали ,че не притежават нищо друго освен конституционните им права и свободи,с които някои трябва да се съобразяват и които са нарушени в почти всички от случаите ,когато се допускаха партии ,като БКП до избори.Изборните им резултати са невалидни.Който не стачкува е проклет .ВРЕМЕ Е ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.Протакат и не определят ден в който да се съберем на ОБЩО НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ-дори партия ,като АТАКА -която в повечето случаи е болшевишка.Изчакват да отшумят с протакането си ,необходимите ни демократични промени.Мекерета са на Гоце.Също толкова проклети.Народе..осъзнай се.За пореден път желаят да променят волята ти и вота ти.От едно котило са....Само го посочвам .Избора си е ВАШ.П.С.Но при всички положение ,ще станем това което аз искам.

 45. 45 Профил на ИК
  *****
  Неутрално

  ...да се подкупи българският избирател със собствените му пари...
  Само един може да го каже по този начин. Няколко думи и започваш да мислиш.
  Сега това изречение ще го чуете хиляди пъти в най-различни версии от Капонките и Капонковците, Шулевките и Шулевците.
  Самият той няма да се връща на тази теза. Ще генерира нови.
  Това е: ИК

 46. 46 Профил на tatarchev
  *****
  Неутрално

  много 4ело ,много знае!

 47. 47 Профил на ралица
  *****
  Неутрално

  Доган направи изявление преди 2-3 дни, "обяснявайки" на българското общество че понеже ЕС не желае да се злоупотребява с европейските пари, нашите загуби ще бъдат компенсирани от БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН БЮДЖЕТ. ДОГАН И ОСТАНАЛИТЕ ОТ КОАЛИЦИЯТА НЕ СЧИТАТ ЗА НУЖНО ДА ОТЧЕТАТ /или просто не се сещат/, ЧЕ ТОЗИ БЮДЖЕТ Е ФОРМИРАН ОТ НАШИТЕ ДАНАЦИ, ЧЕ ОТ СЪЩИЯ БЮДЖЕТ СМЕ ОТДЕЛЯЛИ ЗА СЪОТВЕТНИТЕ ВНОСКИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ БЮДЖЕТ ... ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ СЪЩО СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ И ОТ 2007 Г. СМЕ В ОБЩЕСТВОТО НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ЕВРОПЕЙЦИ, КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ С НАШИТЕ ПАРИ ДА СЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВА!!! И КОЙ ДАВА ПРАВО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА С НАШИТЕ ПАРИ ПО ЕДИН НАЧИН, УНИЗЯВАЩ БЪЛГАРИТЕ?!

 48. 48 Профил на аз пък казвам
  *****
  Неутрално

  да накажем тройката, да изберем Костов. един път вече извади Бг от калта, може да успее да върне достойнството ни пред света. Кой сега се гордее,че е българин? По-високо,не чувам....

 49. 49 Профил на Омлет
  *****
  Неутрално

  Доган и Станишев не могат да надскочат себе си,те са възпитаници на "столетницата".Фрапирщото е,че "царят"също не е в час!

 50. 50 Профил на Тодор Е
  *****
  Неутрално

  Възхитен съм от гения и точните отценки за живота в България на този човек.Той е даден от бога на тази страна!Сигурен съм ,че той трябва да оглави протестите на народа срещу мафията през есента.След това трябва да бъде в основата на съставянето на следващото правителство в името на България.Бог да ни е на помощ след комунистите.

 51. 51 Профил на Canada Dry
  *****
  Неутрално

  Допуснатите грешки в кадровата политика по никакъв начин не могат да обезценят качествата на Иван Костов като най-способен политик, икономист и държавник в най-новата история на България.
  След подобно аргументирано изказване трябва да се очаква нав истеричен пристъп в Явор Дачков.

 52. 52 Профил на AZ
  *****
  Неутрално

  Както винаги много конкретен и близо до реалността

 53. 53 Профил на gv
  *****
  Неутрално

  Браво за тези прости и ясни думи!
  Жалко, че не може да има внос на свестен електорат...

 54. 54 Профил на Костов ли?
  *****
  Неутрално

  Единствен той направи приватизация за 20 млрд. но колко от тях влязоха в държавната хазна? Единствен той имаше цялата подкрепа, която му беше необходима но не си мръдна пръста на изборите 1997 г. да събере по-голямо мнозинство и да промени същата тази Конституция която сега оплюва! Защо не го направи тогава като можеше? Той беше чист а Бакърджиев, Божков, Бисеров бяха виновни за корупционните скандали, които завинаги го изхвърлиха от власт. Иван Костов е всичко друго но не и десен политик. Той има леви икономически разбирания и никога нямаше да прояви смелост да намали данък печалба до 10% и да въведе плосък данък!

 55. 55 Профил на .................
  *****
  Неутрално

  То пък един келепир от плоския данък за народа...данъкът е добър само за получаващите над 600 лв заплата, колко са тези в страната?В държавния сектор -да, ама в частния...

 56. 56 Профил на от Костов ли?
  *****
  Неутрално

  До многоточието по-долу

  Леви сте момчета, леви до немай къде! Келепирът е за всички. Защото заплатите имат само една посока за развитие - да растат.

 57. 57 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Както винаги Костов е конкретен и ясен. Има лидерски стил, който е недостижим за останалите. Добре е да има повече като него, но няма, уви и от това страдаме всички. Той носи отговорност за Бисеров, Бакърджиев и Цонев, но и я пое като ги отстрани. Времето показа, че не е като тях и Бонев. Мисля, че не могат да му простят не друго, а това че промяната започна с него и "неговото" правителство. А тази промяна не отърва на много хора.

 58. 58 Профил на pezar
  *****
  Неутрално

  Евала на на Дсб и костов

 59. 59 Профил на Костов?
  *****
  Неутрално

  Отстрани ги но ги замени със същите.... и не виждам някак същите тези да ги няма в политическия и икономическия живот на страната. и как д ане са там като "маята" и закваската им е от Костово време... нали заедно правиха приватизация, нали заедно решаваха? а лидерският стил на Костов беше лидерски и по време на продажбите. зоркото му лидерско око следеше всичко и там и дейно участваше...ама май не се е наситило?!?

 60. 60 Профил на 2%
  *****
  Неутрално

  Подкрепа 2%, одобрение 2%, желание да го видят на власт 2%. Май вече Костов е г-н 2%?

 61. 61 Профил на Freedom
  *****
  Неутрално

  Айде,айде...забравихте ли кой разцепи СДС на 15 части? Или кой беше "обиден" след изборите и не говореше на хората? Или кой спря шоуто на Слави Трифонов понеже се майтапеха с него, Великия Преподавател по Комунизъм!
  Не ме разбирайте погрешно, той безспорно направи много, но и оплеска много неща, много се открадна по негово време (Балкан, приватизацията и т.н.).

  Така че стига с тези мнения от типа "черно и бяло"...светът не е такъв!

 62. 62 Профил на променен
  *****
  Неутрално

  Г-н Костов,нито прагматизма на десните партии,нито морализма на по-консервативните води до добро в политиката.Първото видяхме,че се изражда в цинизъм и корупция,а второто в непоносим популизъм.Тъй като политиците ни,част от които сте и Вие,се лутате в двете крайности,често изпадате до бездействие и психиатрия.Цената за миналото ни вече я платихме,ако се разнищят и Вашите приватизационни сделки инвеститорите ще се уплашат. Разберете,България има нужда от нов дебат в обществото - само тогава ще можем да си говорим за хомосексуализам,аборти,евтаназия и др.

 63. 63 Профил на Гражданин
  *****
  Разстроено

  За съжаление в България все още няма място за автентична консервативна партия.
  Избирателите й са хора с доходи над средните, образование над средното и самостоятелен бизнес.
  В кривото ни БГ огледало хората със самостоятелен бизнес, рядко са с образование над средното.
  Тези със образование над средното все още не са със съответните доходи и така до безкрай.
  Ние сме аграрна държава със селско население и грасдко такова със селски произход, а тези две групи биват лесно манипулируеми с рефрена от типа "всички са маскари" или "очаквайте поредния месия".

 64. 64 Профил на pezar
  *****
  Неутрално

  ало,ченгетата май се събудиха.на иван костов можете само да да си свалите фуражките и да не лаете много. този път нема да ви мине номера.на изборите всички сме за Дсб. всеки глас за Иван костов е куршум вглавата на червената мафия.

 65. 65 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Съжалявам, че на такъв прост народ Бог е дал такъв надарен политик. Уви, тъпотията народна е способна да намери хиляди опрвдания за да задуши истината за мизерното си положение, но не и да признае, че тя е корена на това, което се случва. Не ни е виновен Станишев, Кобурготски или Доган - те са посредствени лидери, които могат да виреят само сред прости избиратели. Тези, които биха гласували за Костов заминаха на Запад - те не слушат чалга и мисленето им не се оформя от про-комунистически, про-турски и про-царски вестници, списания и безгръбначни журналисти!!!

 66. 66 Профил на neutralen
  *****
  Неутрално

  Спомтяте ли си, как таксистите обичаха разговора за Горби, "който е виновен за всичко" ("Тогава биах инженер, а сега карам таратайка", или циганите - как при Живков всиюко е било Рай, а после животът се скофти. Та същото е и с Костов, който и "той за всичко бил виновен". Има вини, естествено, Костов - та кой е без грешен. Сигурно са точно тези, които са сега на власт, или в романтичното въображение на негласуващите, чакащи Месия на БГ политически небосклон да се яви. Има да чакате. А докато чакате - властта отива у откровенни, нагли, полуграмотни отрепки. И така ви минава живота. В чакане и пропиляване, в бедност и мръсотия. Костов може и да не е идеал, но поне е много грамотен човек, придобил вече опит, шансът да не повтаря предишните грешки е по-голям, отколкото хората си мислят.

  За съжаление, БГ избирател е много наивен и много манипулируем. Та все си повтария приказката за Костов, който за всичко е виновен.

 67. 67 Профил на Сергей Доганов Първанов II
  *****
  Неутрално

  Колко малоумни коментари, оплюващи Костов и стореното от него, прочетох по-долу. Ето затова са на власт МАФИОТИТЕ от БСП/ДПС/НДСВ - защото има малоумници, които си ги харесват. Ако това се окаже мнозинството в България и на следващите избори, май в края на краищата ще трябва да се емигрира.

 68. 68 Профил на Баба Гицка
  *****
  Неутрално

  Никога досега не съм се срамувала толкова от правителството и се чудя на защитниците на тройната коалиция за какво се борят. Тук не става дума за Левски и ЦСКА. Съдбата на България е поставена на карта, а тук разни индивиди говорят за минали грешки на Костов. Кой не греши? Защо не видите направеното от правителството на ОДС, вместо да плюете по навик. Вярно е, че десния човек е много по-морален и взискателен към своите представители, за разлика от червения етнос, за когото Партията е права и когато греши. Но трябва да разберем всички българи, че ножа е опрял в кокала и като нищо ще ни изхвърлят от Евросъюза. Е, това няма да мога да го понеса! ДСБ е решението, там е потенциала, който може да ни изчисти лицето пред света. А на драскачите, които си плюят просто така, ще кажа: Свестете се, хора!

 69. 69 Профил на Драги 56-ти
  *****
  Неутрално

  растящи заплати в Бг ? В държавния сектор, на общинари,във фирми доминирани от външни инвеститори , в измислени обществени организации- сигурно.Я слез на родната земя човече, излез от София и не ми говори с постулати. Реалния живот е различен и ляво-дясно се свеждат до - какъв стандарт осигурява управлението на гражданите си. щото едно е английското ляво, друго руското ляво в което живеем повечето от нас.за теб не знам.

 70. 70 Профил на Тънката разлика
  *****
  Неутрално

  Правителствата на Костов бяха ОТЛИЧНИЦИ в усвояването на Европари. От това печелеше България. Симеон беше тройкаджия за Европарите. А Станишев и тройната коалиция... Вие си ги предценете. От тази гледна точка Костов има пълното право да ги критикува, защото е показал, че може повече, и то в страната на абсурдите и вечните спънки България!

 71. 71 Профил на Костов ли?
  *****
  Неутрално

  Осъзнайте се! точно това обръщане към миналото ни пречи. Не гледайте към Костов, не го възхвалявайте. Избирателят отсъди за него вече. И ако искате да сте десни намерете си нови десни лидери, че сегашните хич ама хич не са десни нито един от тях. А Костов е обречен на 2% подкрепа, което според вашите приказки по-долу ознчава че останлите 98% са прости, глупави, доносници, ченгета, комунисти и т.н. Не те са просто хора, които виждат и помнят. И няма да гласуват пак за Костов

 72. 72 Профил на do 71
  *****
  Неутрално

  Може и да си прав, може и да си искрен, но не си практичен ( как се създава нова партия? как се популяризира? колко пари и време се иска за това?)А и какво разираш под "десни". В БГ няма нито десни политици, нито десни избиратели. Ако знаеше наистина, какво е десен - нямаше да го повтаряш като глупав папагал Бойко Борисов. БГ има нужда не от десни, не от леви, а ГРАМОТНИ, ОБРАЗОВАНИ, КУЛТУРНИ, ПОЧТЕНИ хора. Десни и леви - е трик за объркване на населението, което ДС прилага много успешно в БГ. Като гледам - работи. Бойко Борисов все вика - десен сън, десен съм. Те точно такива са ги правили като по калъп в Симеоново

 73. 73 Профил на Малииййй!
  *****
  Неутрално

  Типично по български вместо проблемите обсъждате личните си пристрастия
  Вярно ли е това което казва?
  Вярно!
  Вярно ли е, че триглавата банда осра пейзажа за години напред?
  Вярно!
  От тук нататък това дали го харесваш или не няма никакво значение.
  Важното е да се разкара наглото "балато" (играта 3-5-8 се нарича още и блато, ако не знаете ).
  Пък после си гласувайте за когото искате.

 74. 74 Профил на Глупак
  *****
  Гневно

  към #71:
  Да, глупако, обръщането към миналото, Масларова, Доган, Сакса, Овчаров, Петков, Първанов и цял куп знайни и незнайни чиновници и червени крадливи фукционери из министерства, съд и прокуратура ни пречи и то безкрайно много.

 75. 75 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  Плоският данък въведен от това "правителство" стана под натиска на общественото мнение и слухтенето на "оглавяващия правителството " и сие по -различни форуми от които изплагиатствува идеята.Що се отнася до "Шоуто на Слави" и плюенето от такива като него по отношение на хора и политици осъществили демократичният преход и присъединяването ни към ЕС ...изводът е елементарен :Момчето е от село,наскоро се е преместил в София,манталитета му е селски.Възгордя се ,че по-времето на прехода натрупа парички със селската си чалга и си помисли ,че разбира и от политика.А агента Гоце и сие го използуваха ...заради тази му просттия.Естествено и продуцентите му ..свързани с тях.Историята и времето не прощава на никой,особено когато се възползуват от невежеството на един или друг народ ..както става и с РБ(1944 -1989 година ,та и да момента в някои от случаите).Колкото до приватизацията ,тя е съвсем законна ..а и си има Закон за насърчаване на инвестициите ,който тогава се спазваше и в края на мандата на управлението на ОДС ...Румънците можеха само да мечтаят за напредъка в РБ-развитие,стабилност в икономиката ,стандарти на живот.Може ,ако някои желаят да сравнят тогавашните доклади на ЕС за двете държави...за да разберат за какво иде реч.Общо за политици от такава величина в Библията е писано:"Не връзумявай глупака ,за да не те намрази".А те се опитоха това да сторят..затова и една точно определена част от БГ-"народа ги намрази.Не и без помоща на корумпираните ни медии.П.С.Иначе се радваме на новия терминал от европейски вид и летището към него ,пътуването в луксозни самолети, свободното пътуването в Европа и Света...и ще казваме -Костов е виновен.И ако тава не е позор и срам ...каво ще да е?

 76. 76 Профил на Баба Гицка
  *****
  Неутрално

  До горния. Драги, незнам какво си мислиш, че помнят хората, дали неистовото плюене на платените журналисти, които сатанизираха управлението на ОДС или индексациите на заплатите и пенсиите два пъти годишно, коледни заплати и пенсии, компенсации за инфлацията. Защо никой не обвинява Жан Виденов за съсипването на държавата, никой не споменава за фалитите на банки и изгарянето на париците на бедните хора. Иван Костов е трън (няма да казвам къде) защото не се вписваше на плана на задкулисната власт на ДС. А за останалите 98% си е техен проблем как искат да живеят или кой да ги управлява. Както гласуваш - така ще живееш

 77. 77 Профил на Lili
  *****
  Неутрално

  нека всички които са съгласни с Костов да гласуват на изборите
  -Защо да седим и да чакаме други да решават съдбата ни
  -в гласуването е спасението
  -Нека да гласуваме за нашето настояще и бъдеще
  Вън долни триглави мазни чорбаджии !

 78. 78 Профил на Баба Гицка
  *****
  Неутрално

  Имам предвид N 71 "от Костов ли?"

 79. 79 Профил на До 71
  *****
  Неутрално

  "А Костов е обречен на 2% подкрепа, което според вашите приказки по-долу ознчава че останлите 98% са прости, глупави, доносници, ченгета, комунисти и т.н."

  Ами не точно, повечето сте дезориентирани,озлобени и обременени с половин век подмяна на ценност. За кого да гласувам, за Бойко, за Атака? 2%? Едва ли, но и един процент да е, аз съм там! Костов, макар и не без недостатъци, е най-силния действащ политик и е просто без всякаква алтернатива.

 80. 80 Профил на Дебилчо
  *****
  Неутрално

  "Не сме народ, а мърша!"
  Ако е знаел Ботев колко е прав с тази си сентенция, може би би се въздържал да я каже.
  АЛОООООООООООООООООО, СПРЯХА НИ МИЛИОНИТЕ ОТ ЕС, ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА ПЕРСОНА НОН ГРАТА В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ, НА ПЪТ СМЕ ДА ИЗХВЪРЧИМ ЗА ОЩЕ 50 ГОД. ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОЦЕСИ, А ТУКА ПРОМИТИ МОЗЪЦИ СЕ КАРАТ ВИНОВЕН ЛИ Е КОСТОВ? А СТАНИШЕВ ВИНОВЕН ЛИ Е? КОБУРГА ВИНОВЕН ЛИ Е? ДОГАН ВИНОВЕН ЛИ Е? Р. ПЕТКОВ ВИНОВЕН ЛИ Е? ОРЕШАРСКИ ВИНОВЕН ЛИ Е? БАТКО ВИНОВЕН ЛИ Е? МАСЛАРОВА ВИНОВНА ЛИ Е?

 81. 81 Профил на Сергей Доганов Първанов II
  *****
  Неутрално

  На МНОГО от нас ни е ясно положението, в което е изпаднала държавата България. Трябва ние самите да направим нещо, така че на следващите избори НАШИТЕ гласове да са ПОВЕЧЕ от гласовете на червенотиквениците, ментално-болните монархисти, турко-националистите и платените циганори. ЗАТОВА направете МАКСИМУМА, за да призовете, агитирате и убедите свои роднини, приятели и познати ДА ГЛАСУВАТ МАСОВО на следващите избори, като трезво обмислят предложените кандидатури и РЕАЛНАТА политика, която биха провеждали.

 82. 82 Профил на nabliudatel
  *****
  Неутрално

  "Politics is the art of the possible" - tova go kazva Bismark. Mislia, che e mnogo aktualna za onezi, koito se symniavat dali da glasuvat za Kostov, da glasuvat li izobshto, ili da chakat nov "idealen" geroj da povede "istinski desni".

  Vyzmozhnoto sega v BG e DSB - drugoto e viatyr, bezotgovornost i naivnost. Chudesa ne stavat gospoda perfekcionisti. Gledajte po-trezvo na neshtata i ne zalagajte na "chudesa" kato caria ili pydaria (sorry, pozharnikaria)

 83. 83 Профил на Гошо
  *****
  Неутрално

  Прост народ-слаба държава.За един политик се съди как е поел държавата в началото на своето управление и как я е оставил на следващия.Да не припомням Жан Валжан Виденов как го изгонихме с камъни и защо-доларът гонеше три хиляди лева и цените се сменяха на всеки няколко часа.Бетонните глави взимаха 2-3 долара пенсия .Костов изкара пълния мандат и остави стабилна България на дедо Цар с огромни възможности за крадене и с още по големи очаквания след влизането в ЕС.Тройната коалиция направи това ,за което е дошла-де що има нещо за лапкане си си го лапнпаха.И сега продължават и правят сметка докато ги търпим да са си така.Е кой сега е № 1 ?Костов има само една голяма грешка-той мислеше ,че народът е много по-умен отколкото е и беше сигурен,че ще го преизберат.Тази заблуда му изяде главата,а и нашата.

 84. 84 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Костов пусна два големи лафа:
  1. "Всъщност тройната коалиция каза на ЕС: Няма да злоупотребяваме с вашите пари, ще злоупотребяваме с парите на българските данъкоплатци."
  2. "Разликата между италианската и българската мафия, е че българската е на власт."
  Дори и само за това си струва да се чуе какво говори. Този човек изплаши комунистите които разбраха, че никога не могат и да се доближат до нивото му. Затова и е цялата тази негативна енергия с която са впрегнати срещу него медии и политици.
  Да гледаме реалистично, този човек беше начело на единственото управление с положителен резултат от 1944-та година до сега. И тук не ства дума за идеализиране или симпатия, а за история, логика и прости сметки. В това управление участваха и много други хора, то е и тяхна заслуга. Сега е момента да не повтаряме грешката и да заложим на дясното, но на истинското дясно, а не на псевдо-дясното, притежание на Бойко и Волен.

 85. 85 Профил на До 72
  *****
  Неутрално

  Да няма десни политици за съжаление... и ляво-дясно не е само прах в очите а до голяма степен светоглед. ББ не го коментирам - полицай не може да е десен... За съжаление "синята идея" е опорочена от тези, които се представяха за нейни носители. за да се стигне до абсурда кафеджия да се представя за десен, полицай да "обединява" дясното и пред всички да изпъква ЯЯ с РЗС който също е десен... Иначе си прав...много по-важно е да са грамотни и да работят нещата да се развиват и да вървят напред.

 86. 86 Профил на НМ
  *****
  Неутрално

  85,
  да те поправя за ББ - той не е полицай, той е милицфайка! Когато е можел да стане полицай е напуснал МВР и се е забъркал с Маджо, Пашата и бай Миле. После го пласира в управлението същият който пласира там и Лучано и дори промени закона за да може човек с основно образование да стане министър. Прозрачно е, че това пласиране е сделка и тези хора са спонсори.

 87. 87 Профил на ПетроФ
  *****
  Неутрално

  Внушенията всички са маскари не върши работа разберете.
  Не казвам че сред кандидатите за власт в днешната опозиция няма крадци, има. Има и политици със сериозни политически грешки има и каге-бейски хрантутници играещи роля на националисти има и рар-екселанс бандити с бели якички.
  Въпросът е, че ако кажем няма да си мърдаме пръста , защото няма кой по -добър за замести сегашните, всъщност възнаграждаваме управляващите, срещу които уж недоволстваме. Ние им казваме, карайте все тъй , положението не е лошо. Ние ги стимулираме да вървят по същия път, а единственият начин политик да бъде наказан е оставката разберете. Българския политик, особено болшевик, разбира само от тояга.Това правителство трябва да бъде свалено с обществен натиск.
  То трябва да разбере веднъж за винаги, че начина на управлението му се следи от избирателя и той реагира на безобразията.
  Иначе си отиваме не само като държава, майната им на управляващите болшевици. Отиваме си като нация.

 88. 88 Профил на kle4kar
  *****
  Неутрално
 89. 89 Профил на Intermacional forever
  *****
  Неутрално

  Ний сме армия голяма,
  на трудовий, работен свят.
  С Интернационала
  ще се освободим!

 90. 90 Профил на ай да ви у
  *****
  Неутрално

  у бре костуф тоя мен оф дъ урълд 1, ай политик ай и като има избори сите нули той пичели бравос а дибилчо това за не народ а мърша го е казал славейков а не ботев, уйо ма нема как да знаеш.. костуфчето и домакинките е това тепа сичко ей

 91. 91 Профил на Цоце
  *****
  Любопитно

  От кого е цитат?
  От И.К. или от Гоце:
  Оттук нататък е нужно ново обществено съгласие за много смели реформи, включително на политическата система - на партиите и начина на финансирането им. Това е част от дебата, който трябва да проведем...

 92. 92 Профил на Internacional
  *****
  Неутрално

  Лишь мы, работники всемирной
  Великой армии труда
  Владеть землёй имеем право,
  Но паразиты — никогда!

 93. 93 Профил на далече за 72-ри пост
  *****
  Неутрално

  ГРАМОТНИ, ОБРАЗОВАНИ, КУЛТУРНИ, ПОЧТЕНИ хора? Да, но се изнесоха в чужбина!

 94. 94 Профил на Дебилчо до ай да ви у
  *****
  Неутрално

  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Това ли имаше предвид

  Само да та питам- като си толкова начетен, що не мога да те разбера какво си написал? Лексиката ли ти куца, пунктоацията ли или клавиатурарата ли не ще да ти служи?

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 97. 97 Профил на окото
  *****
  Неутрално

  Още от далечната 1992 г. Костов е най-мразеният от комунисти, депесари, олигарси и така наречената "независима" преса / "24 часа", "Труд" и др./ български политик. Докато е жив и участва в политиката по какъвто и да е начин /дори и на ниско ниво/, Костов ще е враг №1 на комунисти и мафия. Защото те виждат в него основен противник, може би единствения, от когото настина ги е страх! Жална й майка на тази страна, където политици от ранга на Костов имат рейтинг 2%. Ама т.н. народ още си мечтае за братска прегръдка с Русия и ориенталски тип държава. Тъжна и жалка картина....

 98. 98 Профил на IQ
  *****
  Неутрално

  "Стабилизационна програма или радикални реформи? Това е въпросът, който сега
  концентрира в себе си непосредствените и дългосрочните интереси на нацията. Искането за стабилизационна програма е продиктувано от кризисното положение на икономиката. Колебливите, некомпетентни и
  половинчати опити за реформи създадоха допълнителни трудности и противоречия, защото разстроиха редица стандартни механизми на икономическата система, без да ги заместят с нови, по-ефективни...

  ....Официалната доктрина продължава упорито да отказва признаването на органическите пороци на системата, а те са:

  1. Неспособност да създаде ефективна организация на труда. Трудовата мотивация
  се разпада, защото не се поддържа от нормални стопански механизми,
  а от командно-силови средства...

  2. Неспособност да задържи лавината на дефицита и инфлацията. Инфлацията бе призната за проблем N 1, но не е дадена точна представа за противоречията й...

  3. Неспособност да премине в слединдустриалния стадий. Административната система е показвала досега, че познава само един път за разрешаване на проблемите - този на екстензивния, индустриален растеж...

  4. Неспособност да развива научно-техническия прогрес. И освен на свръхиндустриализираната структура тази неспособност се дължи на редица защитни механизми, които гарантират господството на апарата...

  5. Неспособност за вграждане в световното стопанство. Отправените в ефира предупреждения
  какво не трябва да правим за отварянето ни към световния пазар, консервативната, затваряща страната външна стратегия, отказът да се атакува синдромът на държавния външен монопол и
  неговия механизъм, призивите за строга дисциплина в името на запазване репутацията на добър длъжник са израз на господстващата досега външноикономическа доктрина...

  6. Неспособност за качество. Без нормализация на паричната сфера, без "пазар на потребителя", какъвто административната система никога няма да бъде в състояние да създаде, не може да бъде решен проблемът с качеството. Няма да има икономически стимули за непрестанното му повишаване. Но без това никой от посочените по-горе проблеми не може да бъде решен...


  .....И така от нас се иска отсрочка, за да се задържи разпадането на командния социализъм в името
  на временно вероятно подобряване на потреблението на населението, но с цената на това да се върви в
  противната, а не в нужната на реформите посока...

  ....Никога няма да сме в такава ситуация, която ще ни позволи без болка и драматизъм да се решим на радикални реформи. Следователно въпросът е да се решим веднага...


  ....Има неща, които стоят над всяка партийна платформа, над всякакви класови и групови интереси. Това са стремежите и ценностите на нацията. Контролът върху националното богатство, суверенитетът
  върху земята и ресурсите, правото на бъдещите поколения за избор, с които, както видяхме, започнаха
  престъпно да търгуват в името на временно запазване на политическата власт, трябва да останат за народа.
  В днешния бурен и бързо променящ се свят ни заплашва загуба на икономическия суверенитет. Запазването му изисква да се вземе смело решение в полза на реформите....


  ...Щом икономистите сме доктори на обществото, трябва да бъдем честни пред хората. Радикалната реформа ще породи остри затруднения, ще влоши социалната гарантираност, ще наложи временна загуба на работното място и чести преквалификации, безработица за тези, които не са в състояние да отговорят на новите изисквания, ще иска от нас отказ от досегашното "равенство", изключение от което беше само номенклатурата и приемане на имуществена диференциация като цена за
  развитието. За няколко години ще спадне жизненото равнище на всички. Равновесните цени ще премахнат дефицита, но ще засилят инфлацията, ще напълнят пазара, но много от стоките ще станат отново недостъпни.
  Ще трябва да се научим да ходим самостоятелно, да се грижим сами за жизнения си стандарт,
  да престанем да чакаме да решават всичко вместо нас "от горе"....

  ...В преходния период обществото ще се стреми да гарантира справедливост като равни възможности за образование, здравеопазване и минимален жизнен стандарт....

  ...След смелата операция единствено сигурно нещо ще бъде разгромът на командната система, а
  това какво ще създадем, ще зависи единствено от нас самите...."

  Датата е 30.11.1989, вестникът е "Работническо дело", авторът - Иван Костов.

 99. 99 Профил на IQ
  *****
  Неутрално

  Водещ: Около 10-и, обаче, тази година имаше 2-3 материала на хора, които по един или друг начин си спомнят онова време. Те казват - Иван Костов го нямаше на митинга на 18-и, защото е пишел статия в
  "Работническо дело". Къде бяхте на 18-и?

  Ив. Костов: Разбира се, че бях на митинга на 18-и със съпругата си.

  Водещ: Но не бяхте на трибуната.

  Ив. Костов: ...и бях точно в средата. Не бях на трибуната.

  Водещ: А на мен ми стана интересно каква статия сте писали за "Работническо дело". Намерих я тук благодарение на "Справочна
  редакция" на Българска национална телевизия. Ето я, не знам камерата дали ще я види. Тя се казва "Никаква
  отсрочка", кандидат на икономическите науки Иван Йорданов Костов. Доста е дълга статията. В нея ние се обявявате за радикална икономическа реформа. Чели ли сте я скоро?

  Ив. Костов: Не, но знам съдържанието. Това е статия, която на базата на анализа на
  съществуващата криза в момента сочи пътищата, които трябва да се следват, тъй като преди това имаше една кръгла маса, която казваше, че България трябва да премине през стадий на стабилизация. А аз настоявам, че трябва да започне веднага с радикални реформи, и ако я прочетете, ще видите колко съм бил прав.

  Водещ: Аз я прочетох. Били сте прав. Мога да, така, да възразя единствено по един последен абзац, в който вие се обръщате към партията тогава да стартира тези реформи.

  Ив. Костов: Ами, тогава тя беше на власт. Тогава нямаше нищо друго. Даже 14 декември нямаше.

  Водещ: Е, нямаше още 14 декември, но е имало вече18 ноември.

  Ив. Костов: Това беше единствената обективна възможност - те да започнат, а иначе да се завърши от едно демократично общество. Впрочем така стана на много места в Източна Европа. Българската
  комунистическа партия тогава обаче не беше способна на такива усилия.

 100. 100 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  Е, то е добре за него ,че все пак е казал и писъл истината,касаещи започването на реформи ..и то на БКП ..и то по-онова време-докато други са си мълчали и мижатурквували(както и сега).Това ,му прави чест.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK