Весела Лечева: Трябват 500 млн. лв. за цялата спортна база в страната

Председател на Държавната агенция за младежта и спорта

Весела Лечева: Трябват 500 млн. лв. за цялата спортна база в страната

© Цветелина АнгеловаСамо след няколко дни започват олимпийските игри в Пекин. Какво е лицето на българския спорт?


- Нашите традиции бяха свързани с очакванията за много медали и успехи, но от игрите в Барселона вървим устойчиво надолу - като участници и медали. Само в Сидни взехме повече титли, но това бе изключение, което потвърждаваше правилото, че нещата не стоят добре в елитния български спорт. Продължаваме все още да се надяваме на известни имена от миналото. Малко са новите лица и имена, които имат потенциал и на които можем да разчитаме за сигурен успех. Забележете - те идват от федерации, които работят действително сериозно. Другите разчитат на стари заслуги. Понякога - безнадеждно остарели. Дори и скромните резултати от Атина, преди 4 години показват, че инерцията от миналото все още дава резултати. Явно системата беше изключително ефективна, а игрите в Сеул са най-добрият пример. Знам го добре, защото най-силните ми спортни години бяха точно в този период. Може би в близките 50 години България няма да стигне този връх. Но да се върна на въпроса ви: отиваме в Пекин за да защитим достойнството и традициите на българския спорт. Убедена съм, че повечето наши спортисти осъзнават отговорността си. Заявявам твърдо, че държавата ни не е "изоставила" спорта, нито е "абдикирала " от него, както очаквам да започнат да се изявяват в медиите, някои наши "приятели".


За вас какви са причините? Все пак агенцията за младежта и спорта е тази, която финансира подготовката и определя политиките в тази област...
- Обяснявам си го най-вече с разпада на системата и организацията, която съществуваше в миналото. Знам, че спортът не можеше да остане в страни от кампанията "Демонтаж на системата", която господстваше политически в началото на 90-те години от миналия век. Демонтирахме много излишни и безсмислени неща, но покрай тях изчезнаха и много положителни: обиколките по клубовете, търсенето на отчетност за всеки изразходван лев, обвързване на финансиране с резултат, централизираната подготовка. Да не ги изброявам всичките.... Този комплекс от фактори не можеше да не се отрази върху качествата на българския спорт. Нашата цел в последните две години е отново да въведем професионалното начало при организацията на елитната спортна подготовка. Това изисква изключително сериозно планиране от мотивирани хора. Освен недостига на спортни средства и съоръжения, като основен проблем се очертава липсата на подготвени и амбицирани кадри. Треньорите тогава бяха основните хора, които придвижваха този процес Те се интересуваха от младите, бяха много добре подготвени, имаха методиката, чрез която да знаят всеки ден, всеки състезател за какво работи. Не бих твърдяла, че и тогава спортната база у нас беше на добро равнище. Аз съм стреляла в мазе, Стефка скачаше в ученически салон. Светът ни превишаваше много и в това отношение. Но ние бяхме други, системата също беше друга. Средствата дори и да бяха много, бяха далече от тези на другите държави. При нас беше ценна системата - планиране от началото до края на подготовката на всеки състезател.и търсене на отговорност, защо даден план не се е реализирал. Повтарям - разпадът на тази система бе решаващ. За съжаление са останали само откъслечни елементи, които се прилагат в практиката, като нещо случайно или налучкано, което някога ни е давало успех. В момента анализираме всички пропуски, за да въведем тази система отново. Искаме да създадем условията за подготовка, да мотивираме треньорите и самите състезатели. Естествено - съобразявайки се с новите икономически условия.


Атрактивен ли е спортът за българите? В онези години той имаше красиво лице, но сега сякаш има имиджов и финансов проблем...


- Зависи за кои българи. Аз пътувам много често из страната и сърцето ми се изпълва с радост, когато видя препълнена спортна площадка от млади хора. Признавам - това не е честа гледка. Спортът вече не е предпочитана възможност за реализация на младите. Той не може да осигури перспективата за спокойствие и сигурност. Спортните кумири и идоли също изчезнаха. Знаете, че тяхната роля е неоценима, за да може детето да се запали по спорта. У нас всяко лице, което е стигнало до някакви върхове е въвлечено в скандали, конфликти и интереси. Това не го прави идол. От трета страна - родителите не вярват, че спортът е място за житейско осъществяване. Той няма имидж и не дава възможност за професионално развитие. Но вече имаме решения в тази насока - с последните промени в закона за спорта всички медалисти от олимпийски игри ще получават доживотни месечни премии в размер до три средни работни заплати. Това дава някакво спокойствие, че шампионът утре ще бъде подсигурен. Премиите, които даваме за успехи на олимпийските игри също гарантират сигурност, че усилията не са напразни.


Не е ли прекалено да се премират шампионите със 140 хиляди лева, след като в други, по-развити държави премиите са много по-ниски?


- В развитите общества дават много по-малки държавни премии, защото степента на внедряване на спорта и възможностите за реализация след края на кариерата са много по-големи. Освен това спонсорите са мощни и са превърнали в практика да инвестират в големите имена. Там не се нуждаят от допълнителни държавни стимули, за да се мотивират шампионите си. В някои от държавите съществуват привилегии за започване на образование на базата само на спортни успехи. Други - подписват дълготрайни рекламни договори с банки и водещи компании. Трети - получават статута на държавен служител след края на кариерата си, което също означава сигурност. Защото спортната кариера е до 30-35 г, а после? Тези неща липсват в България, затова започнахме с най бързият подход - като осигурихме високи премии. Впоследствие ще трябва да работим върху другите.


Правите ли равносметка между изразходваните средства за олимпийска подготовка и това, което имаме като резултат като брой участващи на игрите?


- Средствата за олимпийска подготовка са близо 11 милиона лева тази година, миналата година бяха 10 милиона и това е сериозна сума за 200 състезатели. От тях 75 са извоювали право да участват на олимпийски игри. За сравнение в Австрия отделя 4.5 милиона евро и отиват 60 души. Казвам го отнвово - проблемът не е в парите, а в липсата на система. Затова се се опитваме да създадем единен център, в който ще се подготвят всички елитни състезатели. Това включва спортната база, заедно с медицинския център, допинг лабораторията и техническото оборудване.


Докога допингът ще бъде част от имиджа на българския спорт?


- Не приемам твърдението, че допингът е станал част от българския спорт. Най-малкото- защото успехите ни са в пъти в повече от скандалите. Има и нещо друго в България допинг не се произвежда. Държавите, които го правят, трябва да попаднат първи под ударите на антидопинговата агенция. Но е факт, че у нас липсва професионалното отношение към специализираното възстановяване. То в момента се базира на нещо чуто, видяно или прочетено някъде. Пазарът предлага огромен спектър от продукти, отделно федерациите са придобили самостоятелност, която трудно може да бъде отнета. Ако искаме всичко да бъде под контрол трябва да се върнем към централизирана доставка на медикаменти, които са проверени и доказани. Има много резон в тази идея, така ще се ограничат максимално треньорските и лекарските изкушения. Отделно практиката е всеки треньор и състезател сами да определят какво да правят без никой да ги контролира. Те разполагат със средствата, примамките са много, правят се компромиси и резултатите са видни. В Германия треньорите и състезателите нямат достъп до парите, докато при нас средствата отиват директно при тях. Видно е, че тази практика носи рискове и за да се промени, ще срещне голям отпор сред потърпевшите. Този въпрос ще бъде поставен за разглеждане веднага след олимпийските игри и се очертава трудна дискусия и още по трудни решения.


Какво трябва да се случи с базите след промените в закона за спорта?


- Държавните бази остават за елитна подготовка. Определихме списък от 14 национални обекта за учебно-тренировъчен процес и в тях държавата трябва да инвестира, за да имат добър стандарт. Останалите бази, извън ведомствените, трябва да бъдат предоставени на общините. Законът за спорта дава възможност спортните организации да управляват тези обекти за дълъг период. Това е изключителна преференция, тъй като от тях се иска единствено да не променят предмета на дейност. Видя се, че смесването на функциите в националните бази - на предоставяне на граждански услуги заедно с елитна подготовка, води до нулев резултат. Най-популярният пример е този - плувците вече няма да тренират заедно с плажуващите. Или - спокойствието на националите ни няма да бъде нарушавано от сватби в ресторанта на "Диана"... Отсега нататък всяка година Министерски съвет трябва да предлага сума, която ще предоставя за издръжка на тези бази и те вече няма да се ползват от частни фирми, които развиват търговска дейност.


Колко ще струва това годишно?


- В момента се правят изчисления. Сумите не са колосални и се залагат в бюджета. Така работят Унгария, Австрия, Корея, Франция. В САЩ има три такива олимпийски центрове, които обхващат почти всички спортове. Ние ще започнем с ремонта на три от базите - Белмекен, "Спортпалас" във Варна и "Диана" в София, за да можем да изискваме от спортистите да се готвят там, а не в чужбина или в хотелите на приятели.


Постройките в "Диана" вече не приличат на хотели, но едната от тях трябва да се ремонтира и да се върне към предназначението като интернат за спортисти. Ако впоследствие се наложи, ще се мисли и за останалите бази. Другата голяма грешка е, че в последните години се инвестира в легловата база на Белмекен, а спортната не беше е пипната. Била съм на лагер в елитната американска база "Колорадо спрингс". Там условията за живот са спартански (по 4 човека в малка стая), няма интернет, телевизорът е един за целия етаж, електричеството се спира в 23 часа. Но спортната част от базата е на суперравнище: уредите са последна генерация, всичко е компютъризирано, за да могат треньорите да се изпипват детайлите, столът работи 24 часа с невероятна храна.


Какъв е ангажиментът на ДАМС към съоръженията, които не са в списъка на националните бази?


- Направихме анализ на всички спортни съоръжения в цялата страна и се оказа, че общинските са 1893, а държавните - 107. Има проблем, че голяма част от държавните съоръжения се стопанисват от МОН, МО и МВР. Те трябва да отделят тези, които са им наистина необходими и останалите да преминат в държавата или общината. Средствата за реновирането на цялата спортна инфраструктура в страната е около 500 милиона лева. Ясно е,че тези средства не са по силите на държавата или общините. Един от възможните варианти за финансиране са оперативните програми. В програмата "Възстановяване на селските региони" съществува отделна мярка - "Услуги към населението". Другата програма е "Регионално развитие". Всеки един кмет може да направи добър проект, да кандидатства и да получи средства. Разчитаме и на развитие на публично-частното партньорство със сериозни инвеститори, при много ясно разписани договорености, задължения и срокове.


Процедурата за строеж на многофункционална зала в София на какъв етап е?


- Всеки момент може да започне обществената поръчка за изпълнителя, но засега няма какво да заложим като параметри, защото не разполагаме с техническите детайли. Имаме уверенията на общината и срещаме разбираме по въпроса. Аз обаче много държа на идеята си, че кварталите трябва да има съоръжения. Това също е съществен въпрос. Ние нямаме клубна маса, защото няма къде да развиват дейност тези клубове. В София се ограничаваме с четири клуба, а големите квартали имат необходимост от възможности за спорт. В цялата страна съществуват 1000 клуба, повечето от които са строго сегментирани, а в Австрия клубовете са около 9000. Така че София се нуждае от много повече от 2 спортни зали. Ние сме лоялни институционални партньори с общината за всичко, което се отнася до истинското развитие на българския спорт.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на Дядо Петър
  *****
  Разстроено

  А моята пенцийка ??? 500 млн. евро могат да дигнат пенсиите с по 40 лв. средно на месец за една година , пък който иска да спортува да си търси спонсори както партиите.

 3. 3 Профил на СПОНСОР
  *****
  Любопитно

  Социалистите вече знаели, че Ахмед Доган и най-приближените му за резервирани за нова коалиция след парламентарните избори догодина, както и че депесаритте са предприели курс за плавно сближаване с неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Партията на столичния кмет се спряга като първа политическа сила и според всички социолози Борисов ще бъде следващият министър - председател на България. Това е и причината за резкия завой на ДПС, чиято цел е винаги да бъде във властта, тъй като в противен случай има вероятност партията и догановите обръчи от фирми да се разпаднат. Ако движението не е на власт дори едни мандат, всичките българи, които в момента са членове на ДПС, щели да се разбягат.

 4. 4 Профил на Manol Velev
  *****
  Неутрално

  - Средствата за олимпийска подготовка са близо 11 милиона лева тази година, миналата година бяха 10 милиона и това е сериозна сума за 200 състезатели. От тях 75 са извоювали право да участват на олимпийски игри. За сравнение в Австрия отделя 4.5 милиона евро и отиват 60 души.
  za sravnenie godishen dohod (per capita) za 2007= Austria 45343$, Bulgaria 5175$
  pari za t.nar. elitni sportisti sa pari na vijatara - za mutrizaciata im

 5. 5 Профил на ЛЕЧЕВА -НОСТАЛГИЯ
  *****
  Любопитно

  НЕ Ви ли стана ясно че спорта във вида от социализъма не може да съществува!Само разни соц го практикуват но и при тях е на отмиране! Човешките възможности имат таван и той отдавна е стигнат другото е допинг - ако те хванат или мутанти!?

 6. 6 Профил на ЧЕРВЕНО-МУТРИН
  *****
  Неутрално

  Да поразрови швейцарските сметки на съпруга си...

 7. 7 Профил на май си много точен СПОНСОР
  *****
  Неутрално

  дано ГЕРБ-а да не обрасне с отровния лилав гъбен полип.

 8. 8 Профил на Скандинавец
  *****
  Неутрално

  Някои хора могат ли да правят друго, освен неуморно да искат пари???

 9. 9 Профил на да
  *****
  Неутрално

  г-жо Лечева, дай спортните бази на големите отбори под концесия при строги правила, че да се ползват пак за спорт! И да инвестират в тях!!!

 10. 10 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Откак заваляха европейските пари сме свидетели на все по-безумни искания. Откъде-накъде за нещо, което хората имат като хоби държавата да трябва да излива половин милиард лева? Нима всички проблеми са решени - пенсионерите нахранени, болните излекувани, пътищата - построени и .т.н., та се стига до удовлетворяването на подобни "належащи" нужди?

 11. 11 Профил на Берковица
  *****
  Гневно

  Абе приберете я тая мутреса. Докога ще ни занимавате с нея ? Преди години Манол взривяваше предприятия и коли, заплашваше хора с отвличане. Не я показвайте повече

 12. 12 Профил на Кочо
  *****
  Неутрално

  Мутресата - вън! Заедно с цялата червена измет.

 13. 13 Профил на goce
  *****
  Неутрално
 14. 14 Профил на омраз
  *****
  Неутрално
 15. 15 Профил на k
  *****
  Неутрално

  Ако иска повече пари за спорт - да ги търси от федерацията по мотоциклетизъм!

 16. 16 Профил на коко
  *****
  Неутрално

  Мъжът и награби приблизително толкова милиони от обществото на българия. Да ги върне, а не да плаче за още.

 17. 17 Профил на Sunder
  *****
  Неутрално

  Трябват се тези пари, г-жо. Лечева, но в никакъв случай вие не трябва да ги виждате.

 18. 18 Профил на nina
  *****
  Неутрално
 19. 19 Профил на ДА
  *****
  Гневно

  Преди 2-3 години от ДАНС за училищата бяха заделени в бюджета- като целеви- средства
  за спортни площадки и съоръжения, но и до днес никой не разбра къде отидоха тези пари. Та, хайде по-кротко с искането, защото е ясно, че докато комунягите са на власт, нищо няма да има реално направено, а само написано на книга.

 20. 20 Профил на Идеен
  *****
  Неутрално

  Веселче, вземи ги от борците, кака. От тези свободен стил, а и от активните борци против фашизЪма и капитализЪма.

 21. 21 Профил на "Спортист"
  *****
  Разстроено

  Пари трябва да се влагат, но в училища и детски клубове. Трябват ни здрави и силни деца/внуци възпитани в спортни добродетели: уважение към противника, напрягане в името на победата и пр. и пр. Никак не би трябвало да ни интересува дали и колко медала щял да спечели този и онзи. Медалите не правят България - освен по кръчмарските изцепки. Заниманието с елитен спорт и ползите от него са личен избор и държавата не трябва да има никакви ангажименти към него. Ако на някой му се иска да става Йовчев, Стоянов (или простак като Стоичков) - нека става. Но не искам аз да плащам за това.
  Тези 140 000лв. за шампион вложени в едно училище ще бъдат много по полезни за примерно 500 деца - да станат по-здрави и пр. Така и за останалите милиони. Това искам да работи ДАМС и Лечева, която е симпатична - поне на снимка, но не е сложена за това там.

 22. 22 Профил на Hemy VARNALIS
  *****
  Неутрално

  ТЕЗИ ПАРИ ДА НЕ СЕ ЧАКАТ НАГОТОВО ОТ ДЪРЖАВАТА - СПОРТЪТ САМ ДА СИ ГИ ЗАРАБОТИ - ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ВСЯКАКВА!

 23. 23 Профил на Nora
  *****
  Неутрално

  каза
  - В развитите общества дават много по-малки държавни премии, защото степента на внедряване на спорта и възможностите за реализация след края на кариерата са много по-големи.
  Ами може би г-жо Лечева, щото хората учат и гледат сами да се оправят в живота, а нечакат все държавата да ги храни. Малко грубо ми се вижда да чакате един спечелен медал да ви храни догроб.

 24. 24 Профил на Колумбиеца
  *****
  Неутрално

  Тази жена с вид на утвърден пияница се увлича твърде много.След секването на мъжа й, сега държавата ли да й осигурява комфорта?Време и е вече за един як шут.

 25. 25 Профил на иванова
  *****
  Неутрално

  как не я е срам тая? след приключване на спортната кариера именитите ни спортисти ставали държавни сружители?! лично тая алкохоличка подписа заповедта за уволнение на съпруга ми-трикратен световен шампион! да е жива и здрава, нищо лошо да не йсе случва само да се върне в първи клас й желая. свиня мръсна

 26. 26 Профил на za Ivanova
  *****
  Неутрално

  Ами няма срам жената,не само ,че е комунистка,тя е офицер от ДС,а досега не е познато някой от тези среди да прояви нещо като срам и да каже,абе малко попрекалихме в строежа на комунизма. И тя,и Ст. Господинова,и Йорданка Благоева,всички са пропити от тази зараза,бъдете сигурни.Спортът в България си е чиста проба частен бизнес със държавни пари,разбирай народни.Ако това,което се пише в статията,че давт по 140хиляди лева за шампиопнска титла е верно,това е нещо извънземно,то впрочем ние българите сме си извънземни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK