Първо главно е поставило задача на Пикадили по Скитник

Първо главно е поставило задача на Пикадили по Скитник

© Юлия ЛазароваБогдан Карайотов води българското разследване за убийството на Георги Марков през периода 1990 - 1999. Заедно с бившия зам.-директор на Националната следствена служба ген. Коста Богацевски получават съдействие от президентството през 1991-1992 г. за проучване на архива на разузнаването, където се натъкват на досието "Пикадили". Г-н Карайотов за първи път разкрива подробности от този етап на разследването.


Как попаднахте на делото "Пикадили" в архива на Националната разузнавателна служба (НРС)?


- Натъкнахме се съвсем случайно, като гледахме имената и псевдонимите на различни агенти. "Пикадили" ни направи впечатление и предизвика догадки какво се крие зад него. Знаехме, че "Пикадили" е известен площад в Лондон, и решихме да поискаме материалите за него. Директор на НРС по това време беше Румен Тошков. Той забави предаването на делото с 10-15 дни. Имахме вътрешно усещане, че в службата настана някакъв смут. Тогавашният началник на архива на НРС Радко Тодоров се смути, като му направих повторно искане за това дело, и най-накрая го дадоха. Тогава вече започнахме да го четем и там излязоха някои документи, които не ги виждам в делото, до което са предоставили достъп на вас.
За какви документи става въпрос?


- По делото ни направи впечатление, че някъде от края на 1976 този агент получава указание да бъде маршрутиран специално в Лондон с едни общи замъглени задачи да търси начин да се устрои там. Той възприема, но без някаква конкретика, и заминава. Тази среща е докладвана и на тогавашния зам.-началник на Първо главно управление (ПГУ) на ДС ген. Владо Тодоров. Първия път Пикадили стои в Лондон десетина дни, а втория, вече през есента на 1977 - повече, около 40 дни. Тогава вече става дума, че е установил контакт с някаква азиатска фирма, с която би могъл да развие бизнес, но му трябвали около 30 000 английски лири. Това е докладвано от водещия офицер на ръководство, но им се струва, че сумата е много голяма. Преди това обаче с агента има една много интересна среща някъде през март 1977 г. в Копенхаген. Преди да замине на нея, оперативният работник, който се среща с Пикадили, докладва за нея. На изготвения от него план за срещата неговият началник Владо Тодоров на ръка беше написал указание да се постави задача на Пикадили да работи с оглед на замисленото по Скитник.


А Скитник е Георги Марков.


- Да, Скитник е псевдонимът, под който ПГУ води разработката си срещу писателя.


Каква беше реакцията ви?


- Това вече изключително много ни заинтересува - каква е връзката между Скитник и Пикадили? Какво е замисленото по Скитник и какво е трябвало да направи Пикадили? Нещо повече, открихме отговор на оперативния работник след срещата с агента, където той докладва, че е провел срещата, поставил му е задачите и специално поръчката за Скитник я е приел и ще я изпълни.


Значи тези два документа, които свързват Пикадили със случая "Георги Марков", сега не ги откривате в делото?


- Да, сега ги няма.


Това означава, че те са прочистени след 1999 г., когато върнахте делото в НРС.


- Да, след като ние вече сме ги гледали, тогава са извадени. То цялото дело си личи, че е доста прощипано.


Прави впечатление, че делото "Пикадили" не е прошнуровано и подпечатано, каквато е практиката, и липсват задължителните атрибути, които гарантират целостта на досието.


- Така беше и при нас. Предадоха ни материалите на този агент, може да се каже, в насипно състояние, което показваше, че от него е дърпано, вадено, скривано и кой знае още какво са правили с него.


Точно преди 1978 - годината, в която Марков е убит, са най-интензивните контакти и плащанията на агента в този период са в английски лири.


- Големи суми са му давани и в английски лири, и в американски долари. Плащано му е до последно, чак до началото на 1990 г., без да е вършил някаква съществена дейност.


Това предизвика ли въпроси у вас?


- Разбира се. Основното, което ни интересуваше, беше защо е трябвало да бъде маршрутиран неколкократно до Лондон? Какво е правил там? Уж да развие някакъв общ бизнес, а между редовете му е поставена задача по Скитник. И нещо друго ми направи тогава впечатление. През януари 1978 г. Пикадили е извикан от ПГУ в София. Тогава на него му е проведена специална подготовка.


Какво говори това?


- Това говори, че той е бил подготвен за нещо. При Пикадили има изведнъж засилен интерес, заобиколен е с внимание в София, с него се среща началникът на българското разузнаване ген. Васил Коцев. Да те срещнат с ръководителя на външното разузнаване на България не е никак малко, това е знак за оказване на особено внимание. Може би целта е била да го уверят, че стоят твърдо зад него.


След като е обучен обаче, за цялата 1978 г. липсват документи за дейността на Пикадили.


- Да, няма данни. През януари 1979 г. е поканен отново в България, където изкарва една почивка. Награден е и с медали. И тук е характерно нещо друго, че след 1978 г. интересът на ПГУ той да се установи в Лондон отпада и Пикадили никога повече не посещава Англия. Ето това ни насочи да мислим, че този агент има отношение към случилото се с Георги Марков, тъй като той е изпращан в Лондон и му е възложена работа по Скитник.


Това ли беше единственият агент, за когото установихте конкретна връзка с разработката "Скитник" срещу Георги Марков?


- Това беше единственият агент, за когото засякохме, че му е възложена задача за някакво замислено мероприятие по Скитник.


Защо според вас новият следовател по делото Андрей Цветанов взе друга посока на разследване? Той смята, че причината за смъртта на Марков е лекарска грешка.


- Още в началото, след като започнахме разследването, аз и Коста Богацевски бяхме обвинявани, че политизираме случая. Но ние се пазехме именно от това. Ние търсехме доказателства, свързани с личността на Георги Марков и евентуално с покушението срещу него. Основание за това най-вече ни даде случаят с Борис Арсов (отвлечен от Дания през 1974 г., б.а.). В неговото дело ние намерихме една връзка, която е много солидна. Защото Арсов е човек, който е бил неизвестен в страната и не е развивал някаква дейност. Въпросът е щом за една такава личност като него ДС хвърля толкова средства, прави такива планове за ликвидирането му и в крайна сметка за "довеждането" му, какво да говорим за Георги Марков. Писателят е една ярко изявена фигура и в България, и извън нея. Той е авторът на "Задочните репортажи", които са подразнили властта с много неща. Това показваше, че спрямо неговата личност са взети много по-твърди, крути мерки, отколкото срещу Арсов. Ето това ни накара да мислим, че не бива да се влага никаква политика в разследването по това дело. Бях съвсем учуден, когато следователят Цветанов подхвърли няколко пъти в медиите, че причината за смъртта на Марков е неоказаната навреме лекарска помощ, тоест, че е починал в резултат на лекарска грешка. Това за мен е много смешно.


Защо?


- Защото не кореспондира с абсолютно никакви данни по делото. И не може да даде отговор какво прави сачмата в крака на Георги Марков. Докато водихме делото, никога не е стояла версията, че причината за смъртта е лекарска грешка. Още в началото назначихме специална медицинска експертиза с участието на доц. д-р Йордан Калчев от Катедрата по съдебна медицина - ВМИ, д-р Златко Колев - началник на Централната съдебномедицинска лаборатория към МО, и д-р Александър Минчев - научен сътрудник в Катедрата по съдебна медицина - ВМИ. След като лекарите се запознаха с всички доказателства, предоставени от английска страна, и направиха някои допълнения, експертите категорично потвърдиха, че смъртта на Георги Марков е насилствена, че става въпрос за убийство. През май 2008 г. екипът в Скотланд ярд, който в момента работи по случая, ме потърси и разговарях с колегите надълго по делото. Коментирахме и въпроса за "лекарската грешка". И те, както и аз гледаме на подобно нещо като на абсолютно несериозно твърдение. Наличието на тази сачма кара всички останали версии да отидат по-назад. Опитът за прокарване на версията за някаква лекарска грешка показва, че именно сега това разследване се политизира.


Поръчайте книгата на Христо Христов "Двойният живот на агент "ПИКАДИЛИ" с безплатна доставка

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендо
  *****
  Неутрално

  ДС ген. Владо Тодоров– един от убийците на писателя. Защо не е арестуван и разпитан?

 2. 2 Профил на полуграмотen
  *****
  Неутрално

  Това означава, че те са прочистени след 1999 г., когато върнахте делото в НРС.

  - Да, след като ние вече сме ги гледали, тогава са извадени. То цялото дело си личи, че е доста прощипано.
  Към 1999 ДС мафиотите са станали бескруполно брутални

 3. 3 Профил на ала бала
  *****
  Неутрално

  Червена поредна простотия, с цел за отклоняване по идиотските проблеми на правителството тройна коалиция. Купуване на гласове чрез пенсионери и други лайнени далавери. Баста

 4. 4 Профил на Rover
  *****
  Неутрално

  Ами ДС си е на власт от 9.9.1944 година насам. Как си представяте някой да осъди убийците на Георги Марков? Победителите не ги съдят, а те сега са непоклатимо на власт.

 5. 5 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Важното е, че 5000 бастуна отиват на почивка, спонсорирани от всички нас!

 6. 6 Профил на delyan
  *****
  Неутрално

  нали си избрахте ДС преди 3 години пак на власт, какво недоволствате?

 7. 7 Профил на todor_kochev
  *****
  Любопитно

  Пак питам,Усобено др.минчев,пламенен нов демократ,кога:
  - ще ги закопаем трошляците!;
  - демократично ли е да се бият с колове техните слуги - милиционерите,докато се *превъзпитат* и разберат,че са слуги на този,който им плаща заплатите,т.е.народа?;
  - трябва ли да има милост към палачите и техните наследници: бокови,пирински,живкови,потодорови,коцеви,пръмови,мако дакови,станишеви и т.н.?

 8. 8 Профил на БьеСьеПье
  *****
  Неутрално

  Четете това демократични гьонсурати!

  Нашите опоненти все се надяват БСП да се стопи, няма как да стане, ние сме партията с най-здрави корени в страната, заяви председателят на БСП и премиер Сергей Станишев в Плевен. Министър-председателят се срещна с областното ръководство на партията, по-късно и с граждани на митинг в центъра на града.

  На събитието присъстваха и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, депутатите от Коалиция за България Румен Петков, Васил Антонов, Радослав Илиевски, председателят на общинската структура на партията Любомир Петков и кметът на Белене Петър Дулев.

  xtosqgС тази среща се слага началото на поредицата събития, посветени на 115 години организирано социалистическо движение в Плевен. По този повод премиерът изрази уважението си към всички социалисти, които градът е дал на България. Той заяви, че 2008-а е важна, тъй като е свързана и със значимо събитие за държавата ни – годишнината от обявяването на независимостта й.

  xtosqgОбщите високи цели са помогнали на България да оцелее, каза още Станишев. Според него българите ще намерят отново правилните пътища към просперитет. Преди да слезе от трибуната, за да поздрави събралите се хора, той каза, че според него младото поколение има самочувствие и може да направи най-доброто за страната си.

 9. 9 Профил на ЕКЗЕКУТОР
  *****
  Гневно

  ИНТЕРВЮ С ВЕТЕРАН В АНТИБЪЛГАРСКИТЕ МАНИПУЛАЦИИ!ЗАПОЧВА ДЕМОКРАТСКОТО СИ "СЛЕДСТВИЕ" ПРИ Ж.М.Ж. И ПРИКЛЮЧВА ПРИ СС/СДС ИЗТРИВАЛКАТА ПЕПИ С.В СЪУЧАСТИЕ С ЕДИН ХОРМОНАЛЕН СБЪРКАНЯК КОЦЕТО БОГАЦЕВСКИ!АБЕ ТИТУЛУВАЩИЯ СЕ "ТОП СЛЕДОВАТЕЛ" НЕЩО ДА НИ СВЕТНЕШ ЗА НЕЖНАТА /ГЕЙ/ГРУПА В МВР И ЗАЩО СТЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР!А ЗА ТОВА,ЧЕ РАЗКРИ АГЕНТ НА НРС,РАБОТИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ А НЕ САМО ВЪВ ВРЪЗКА С Г.М. МЪЛЧИШ!Ж/М/Ж. ДАДЕ НА ЦРУ ВСИЧКО ПО ДЕЛОТО ЗА ПАПАТА-И НИЩО!И ТАЗИ ГНУСНА ПРОВОКАЦИЯ ЩЕ ПРЕОДОЛЕЕ БЪЛГАРИЯ!НО ТИ ЩЕ БЪДЕШ НАЙ-ДОВОЛЕН В ЦЕНТРАЛНИЯ СОФИЙСКИ ЗАТВОР!И ТАМ ИМА КОЙ ДА ТИ СЕ ИЗРАДВА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПО ДЕМОКРАТИЧНО МУ!НИКОГА НЕ Е КЪСНО ЗА ПРЕДАТЕЛИ КАТО ТЕБ!ЕХ БАНЯ ЕХ КЕФ И ТО КАКЪВ!

 10. 10 Профил на ami da
  *****
  Неутрално

  Тя цялата държава я прощипаха и опоскаха,че една папка с дело няма да опоскат.Не се очудвам вобще.

 11. 11 Профил на гост
  *****
  Неутрално

  Този убиец Владо Тодоров сам да се убие или провидението ще му отмъсти, ако не на него, то на родата му. Сигурно е голям тъпак и простак, защото още в началото на ДС кариерата си комунистическият толуп измъчва българските писатели, съдени от нар, съд. Явно комунистическият лумпен особено обича да убива и да изтезава умни и талантливи хора. От кое село е тоя неграмотник,дали знае да чете ? Защото явно много се е мъчел с книгите до 4-то отделение, затова си отмъщава на тези, кото ги пишат.

 12. 12 Профил на аристоке
  *****
  Неутрално

  бсп никога няма да се стопи,защото ала бала и ко са много,но бг езикът се топи и с него бг народа
  нещо някои али бали около пикадили взеха да стават нервни и да си въобразяват,че в тази мила страна всички са идиоти

 13. 13 Профил на ot Haga
  *****
  Гневно

  Този Владо Тодоров е станал при4ина за смърта на много хора. Би трябвало да бъде съден за геноцид, както и тези които са му заповядвали и тези които са изпълнявали неговите уродливи, дяволски заповеди. Първите му престъпления са през септември 1944.
  Би трябвало да се сезират Хагския и Европейския съд, след като българското правосъдие се прави 4е не разбира и нехае.

 14. 14 Профил на Мурильо
  *****
  Неутрално

  Че Георги Марков е бил двоен агент това е ясно по изключителния интерес на западното разузнаване към убийството. Бългрското ДС е възлагало големи задачи на Скитник. Как иначе той ще пътува безпрепятствено в Италия при брат си/който по неизвестни също причини е там,когато само определени хора можеха да излизат на Запад/,как ще може да ходи в Лондон.Играта е много дълбока.Има вариант Марков да е към контраразузнаването,но или се е издънил или е предал българското разузнаване,а затова никъде по света не прощават.Има много тъмни неща около писателя, които определено мисля, че Христо Христов ще разкрие. Дано не се плъзне по повърхността да го изкара абсолютно бял,а другите черни.Пожелавам му успех в журналистическото разследване. с интерес ще прочета после книгата му.

 15. 15 Профил на z
  *****
  Неутрално

  лакарски грешки докпускат предимно в бг болниците

 16. 16 Профил на Кочо
  *****
  Неутрално

  Нема ли кой да пребие с камъни ПОНЕ ЕДИН от изродите.


  О.з. генерал-лейтенант Владо Тодоров е роден на 30.VIII.1925 г. в с. Мокрен, Сливенско. Активен член на РМС, изключен от гимназията, през 1941-1943 г. е помагач на партизанския отряд "Смърт на фашизма". За престъпления против държавата и тероризъм е осъден е на 15 години строг тъмничен затвор през ноември 1943 г. От Сливенския затвор излиза на 9 септември 1944 г. и става секретар на ОК на РМС в Котел. От 1947 г. става касапин в органите на ДС в Бургас, Варна, Толбухин и София. От 1965 г. работи във външния шпионаж, началник отдел е при I ГУ на ДС, а от 1967 г. е на задгранична работа, като консул по линия на МВнР. Завръща се в България през 1972 г., като става заместник-началник на ДС и отговаря за работата на няколко отдела по линия на вражеската емиграция. От 1986 г. е началник на Първо главно управление. В МВР ген. Тодоров има 42-годишен стаж - започва работа като лейтенант, пенсионира се през 1989 г. като генерал-лейтенант.

 17. 17 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Георги Марков е бил първо писател, а после всичко останало.
  Книгите и пиесите му са много добри, а това че е бил един от сценаристите на На всеки километър не го прави слаб писател.
  Трудно ми е да проумея комуноидната логика - защо доказаното ченге и плагиатор Богомил Райнов за тях е герой, а само допускането, че Георги Марков е бил ченге става оправдание за гнусното му убийство?
  Може ли един комуноид да си представи, какво е да умираш мъчително с часове, загубвайки контрол над отровеното си тяло?
  Да умираш заради убежденията, таланта и съвестта си, които не са ти позволили да мълчиш за това, което си видял и осъзнал.
  Не само това, което е написал, но самото съществуване на Георги Марков ми връща достойнството на българин.
  Този човек е един от най-големите герои на нацията ни и разследването на Христо Христов ще ни помогне да осъзнаем това.

 18. 18 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Срамно, жалко, тъжно... Освен всичко друго екпертизата по този случай частично напомня на българското участие през 1940 и 1945 г при убийството на полските офицери от КГБ в Хатинската гора.
  През 1940 българският професор по съдебна медицина Муафчиев ако се не лъжа, извикан на място,
  дава официално становище че поляците не са убити от германци.
  През 1945 г бива извикан отново в Москва за екпертиза, и според очакванията дава становище че поляците са убити от германците. Два месеца след завръщането си от Москва, Мутафчиев се поболява от рак и умира. Наличието на съвест е лош атрибут. Нали другарю Андрей Цветанов?

 19. 19 Профил на да ама....
  *****
  Неутрално

  Кубинците могат ли да поискат архивите за опитите да се убие Кастро?И други такива дикименти...

 20. 20 Профил на                                         гульо
  *****
  Неутрално

  Жив ли е този касапин _ ген Тодоров и къде живее! въпроса ми е към № 16.

 21. 21 Профил на do No. 19
  *****
  Неутрално

  Те ЦРУ имаха и разработка за химическо оръжие дето кара вражеските воиници да захвърлят пушките и да се отдават на мъжки ласки. Та по кои начин това че малоумните генерали от ЦРУ са кроили да отстрелят Кастро оправдава убииството на Марков? Ако това е опит за манипулация - плоско, уважаеми 19.

 22. 22 Профил на Ех, тия кубинци...
  *****
  Неутрално

  Другарю Петроф,
  Кубинците могат да поискат документите - за разлика от други страни, в САЩ има закон за държавната тайна, давности, които се спазват. Но самите американци вече обширно разкриха какво се е случвало в не един филм и журналистически материали. Дори ти си научил за това, благодарение на американците, нали?
  В същото време КГБ-наследниците продължават нагло да лъжат и крият истината за дългите години гадост, които подариха на света.

 23. 23 Профил на ВЪПРОС КЪМ МАНИПУЛАТОРИТЕ
  *****
  Неутрално

  НЯМЯ ЛИ В БРАТСКА АНГЛИЯ ТАКЪВ КОРИФЕЙ ДЕМОКРАТ КАТО НАШ УМНИК РИСТО РИСТОВ ПА ДА ВРЪТНЕ ЕДНО ДЕЛО В ТЕХНИЯТ ПРЕВХВАЛЕН НЕЗАВИСИМ СЪД И ДА МУ РАЗРЕШАТ ГА НАДНИКНЕ В АРХИВИТЕ НА ТОП СКОПЕНИТЕ ОТ ЯРД!ПРОСТО НЯВМА КОЙ ДА МУ РАЗРЕШИ НА ТОЗИ ДЕБИЛ,ЗАЩОТО ИГРАТА СЕ РЪКОВОДИ ОТ АНГЛО-САКСОНСКИТЕ ЦИОНИСТКО-МАСОНСКИ КУКЛОВОДИ!РИСТО И КО ПОДЛОГИТЕ СА СИ ПОДЛОГИ!!

 24. 24 Профил на ВЪПРОС КЪМ МАНИПУЛАТОРИТЕ
  *****
  Неутрално

  НЯМЯ ЛИ В БРАТСКА АНГЛИЯ ТАКЪВ КОРИФЕЙ ДЕМОКРАТ КАТО НАШ УМНИК РИСТО РИСТОВ ПА ДА ВРЪТНЕ ЕДНО ДЕЛО В ТЕХНИЯТ ПРЕВХВАЛЕН НЕЗАВИСИМ СЪД И ДА МУ РАЗРЕШАТ ГА НАДНИКНЕ В АРХИВИТЕ НА ТОП СКОПЕНИТЕ ОТ ЯРД!ПРОСТО НЯВМА КОЙ ДА МУ РАЗРЕШИ НА ТОЗИ ДЕБИЛ,ЗАЩОТО ИГРАТА СЕ РЪКОВОДИ ОТ АНГЛО-САКСОНСКИТЕ ЦИОНИСТКО-МАСОНСКИ КУКЛОВОДИ!РИСТО И КО ПОДЛОГИТЕ СА СИ ПОДЛОГИ!!

 25. 25 Профил на ВЪПРОС КЪМ МАНИПУЛАТОРИТЕ
  *****
  Неутрално

  НЯМЯ ЛИ В БРАТСКА АНГЛИЯ ТАКЪВ КОРИФЕЙ ДЕМОКРАТ КАТО НАШ УМНИК РИСТО РИСТОВ ПА ДА ВРЪТНЕ ЕДНО ДЕЛО В ТЕХНИЯТ ПРЕВХВАЛЕН НЕЗАВИСИМ СЪД И ДА МУ РАЗРЕШАТ ГА НАДНИКНЕ В АРХИВИТЕ НА ТОП СКОПЕНИТЕ ОТ ЯРД!ПРОСТО НЯВМА КОЙ ДА МУ РАЗРЕШИ НА ТОЗИ ДЕБИЛ,ЗАЩОТО ИГРАТА СЕ РЪКОВОДИ ОТ АНГЛО-САКСОНСКИТЕ ЦИОНИСТКО-МАСОНСКИ КУКЛОВОДИ!РИСТО И КО ПОДЛОГИТЕ СА СИ ПОДЛОГИ!!

 26. 26 Профил на долния
  *****
  Неутрално

  ей, този отдолу ме опръска със слюнка

 27. 27 Профил на do 25
  *****
  Неутрално

  Ау, ама ти много си се развълнувал маи. Ето това е разпенявената муцуна на милиционера - страж на родината. Въоръжен с 5-6 празни клишета изобличава врагове. Развесели ме от сърце. Да му се и бетонната глава!

 28. 28 Профил на България над всичко!
  *****
  Неутрално

  СМЪРТ НА ВЛАДО ТОДОРОВ! ГНУСЕН ГАДЕН КОМУНИСТ-ЧЕНГЕСАР!

  СМЪРТ И НА ДЕЦАТА МУ!

 29. 29 Профил на емил
  *****
  Гневно

  С този човек са свързани най-големите съдебни грешки в България. Като е разкрил такива документи, защо не ги е приложил по делото и да е доказал кой е убил Георги Марков. що за идиот може да допусне да бъдат унищожени такива доказателства след като са му били в ръцете и след като се изписа такъв патриот.И той е комунист под прикритие.

 30. 30 Профил на ДСБ
  *****
  Неутрално

  Какъвто народът такива и управляващите. Населението на България към момента за съжаление се състои повече от РОБИ отколкото от ГРАЖДАНИ. За всяка група роби ДС създадоха "бащица" (сега се нарича олигарх):
  за робите турци - Ахмед Доган бивш Сокол;
  за робите русофили - кръгът Монтерей ДС;
  за робите царедворци - Симеон 2 ДС;
  робите цигани са за продан, който плати повече ЗА НЕГО ГЛАСУВАТ.
  Гражданите не гласуват и дават правото на робите да изберат правителство. То оси-ра редовно България като Я ПРЕДСТАВЯ като най-крадливата нация в ЕС.

 31. 31 Профил на ами това е
  *****
  Неутрално

  До № 17 " Трудно ми е да проумея комуноидната логика - защо доказаното ченге и плагиатор Богомил Райнов за тях е герой, а само допускането, че Георги Марков е бил ченге става оправдание за гнусното му убийство?" Защо се чудиш нима не е ясно Богомил Райнов им беше верен и предан до края, а Георги Марков се опита да заиграе със запада и просто си го получи. А това за репортажите е начин да докаже че е скъсал с комунистическите си приятели обстрелвали заедно глигани и седял на една маса с бъдещите си убийци. Не го изкарвайте мъченик. На всекиму според делата. Да не е заигравал с ДС, а после да се пише десидент и борец за правда.

 32. 32 Профил на do DSB
  *****
  Неутрално

  За робите десебари"бащица" (сега се нарича олигарх) е Иван Костов. през неговото управление из4езнаха документите от досието на Г.Марков вместо да бъдат предоставени на Скотланд Ярд. Никакво разследване не бе направено по делото по времето на Костов.
  Затова комунистите се отблагодариха богато на И.К. Само от Лукоил полу4и стотина милиона долара.

 33. 33 Профил на До №32
  *****
  Неутрално

  Ей ненормалник иди на психиатър-не си добре.Вервай ми.

 34. 34 Профил на до 31
  *****
  Неутрално

  Катарзиса е измислен още от Аристотел, а Георги Марков като истински писател го е реализирал и в живота си.
  Само че ти и 99% от българите сте прескочили Аристотел и сте минали направо на чалга и жълтата преса, затова ви убягват някои неща.

 35. 35 Профил на Незабравка
  *****
  Неутрално

  Спомнете си за едно предишно предаване на Слави Трифонов, в което беше поканил убиеца ген.Владо Тодоров да разправя долнопробни лъжи за тогавашното правителство на СДС. Той показа пред камерата некакъв списък с имена, между който неговото и това на С.Трифонов. Това бил списъка на лицата застрашаващи сигурноста на правителството на СДС. Всъщност това си беше чиста истина.

 36. 36 Профил на Българин до 32
  *****
  Весело

  Виж го ти, имало още идиоти

 37. 37 Профил на Йов
  *****
  Неутрално

  Катарзисът е катарзис когато душата ти се пречиства,а не да сменяш политическата посока и да ставаш слуга на друг господар. Един път продадеш ли си душата на ДС и на тайните служби, няма оттърване.КГБ намери Троцки чак в Южна Америка и го уби заради измяна.Интересно ми е защо толкова много се интересува Скотланд Ярд от Г.Марков? Не вярвам да са убили писателя само заради писанията му има друго. Играта е много по дълбока, а дисидентското писане е само за камуфлаш какъв Аристотел,какъв катарзис.Още помним "десидентите" на България,които се върнаха след 1990 година от чужбина. Много от тях сега излязоха с агентурно минало. Други бяха вкарани в затворите уж по политически причини, а те излязоха маши на комунистите. Рано или късно истината за Марков ще излезе и тя ще бъде не това което се иска на четящия Аристотел. Предпочитам да мисля, а не да вярвам сляпо.

 38. 38 Профил на Rigoletto
  *****
  Неутрално

  Прочетох всичко най-внимателно и не виждам никакви неоспорими доказателства че Пикадили е убил Г.Марков.

 39. 39 Профил на ген.В Георти
  *****
  Неутрално

  Не мога да разбера защо тези черевени писачи все се стараят да измислят нещо за да оплюят другия без да го познават.Г.Марков е истински българин отвратил се от действията на комунистите.
  Останал на Запад и поставил си за цел да изобличи цялата Живковска паплач.Това той успя дя направи и затова така много го зразят комунистите.Бръкна им с гореща маша д душата.Сигурното е че самия Живков е дал заповедта за убийството.
  Вярно е че се върнаха чного десиденти след ноемврий -89 и един от тях и бил и
  пак Героги но Коритаров.Тож " журналист"-гьондурат е сигурно дал ценни сведения на ДС за двежението на Марков,
  начина живот и всичко необходимо на ДС.Не съм чул този Коритаров да каже нещо за Марков.

 40. 40 Профил на от джендо
  *****
  Неутрално

  ДС ген. Владо Тодоров– един от убийците на писателя. Защо не е арестуван и разпитан?

 41. 41 Профил на Ivan
  *****
  Неутрално

  Някой знае ли къде е тогавашният началник на архива на НРС Радко Тодоров?

 42. 42 Профил на L Markov
  *****
  Неутрално

  Проблемът става когато Гулино изчезва, когато го намират, когато го разпитват англичаните в Дания и нашия следовател Карайотов. И понеже те са страна, в която се спазват демократичните права, един датски журналист, Нийлс Бринг, ни даде точна информация какво е станало, какво са го питали, как са го питали и датчаните са казали „да, имаме основания, но ни трябват едни документи”, които са представени от англичаните за сътрудничеството на Гулино и насочването му към Георги Марков. Те искат и оригинали и копия. Правят едно писмо до президентството в България. То много трудно стига до необходимите хора, които трябва да предоставят документите. Датският и английският посланик няколко пъти посещават Желев, като искат тези осем документа, които се отнасят за Франческо Гулино. Това са срещи на Крулева, която тогава е шеф на следствието, на Бриго Аспарухов с Желю Желев и накрая казват документите да ги даде главния прокурор Татарчев. След около седем-осем месеца Татарчев отговаря с шест реда на датското посолство, че поради съображения за сигурност, той не може да предаде тези документи. Има няколко ноти от датското посолство във външното министерство за изискване на тези документи, те не са заведени. Това писмо, което е изпратил Татарчев на датския посланик, също е унищожено и не фигурира в изходящата поща на Главна прокуратура

 43. 43 Профил на ДА ама НЕ
  *****
  Неутрално

  КЪДЕ Е ДОСИЕТО НА МАРКОВ ОТ СКОТЛАНД ЯРД? ТОГАВА МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ КОЙ ГО Е УБИЛ.ИЛИ ТАМ СА САМО НЕВИННИ МОНАХИНИ И ПРЕПРОЧИТАТ ШЕРЛОК ХОЛМС? КАК ЗА ЛИТВИНЕНКО ПОЗНАХА,ЧЕ ПОЛОНИЯ Е ПРОИЗВЕДЕН В РУСИЯ? АМИ АКО Е АМЕРИКАНСКИ?

 44. 44 Профил на ДА ама НЕ
  *****
  Неутрално

  27-МИ НЕ СЕ ЛИ ВЪЛНУВАШ КОГАТО ДЪРЖАВНАТА СЕКРЕТАРКА НА САЩ ЦЕЛУВА РАЗПЕНЯВЕНАТА МУЦУНА БЯСНОТО КУЧЕ КАДАФИ?С ОТГОВОРА НА ТОЗИ ВЪПРОС ТИ ОТГОВАРЯМ НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!ЗА КАСТРО СЕ НАПРАВИХА НА ДЕМОКРАТИЧНИ(И ТЪЙ И ТЪЙ НЕ УСПЯХА) ЗА ДА СПЕЧЕЛЯТ ТОЧКИ.ИМА И НЕЩА ДЕТО НЕ ГИ ЗНАЕШ И НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ТЯХ:АЛДО МОРО, УЛОФ ПАЛМЕ,ДАГ ХАМАРШЕЛД, ДЖОН КЕНЕДИ, МАРТИН ЛУТЪР КИНГ, ПАТРИС ЛУМУМБА,ЕМАНУЕЛА ОРЛАНДИ....ЗА ТЕЗИ УБИЙСТВА ДОСИЕТАТА КЪДЕ СА? ВИНАГИ СЪМ КАЗВАЛ ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА МНОГО НАЗАД СЪС ПИАРА И ПРОПАГАНДАТА.ТУЙ, АНГЛИЧАНИН ДА ТЕ ИЗБУДАЛКА, КЕФ ДА ТИ СТАНЕ! ЧАК ТИ ИДВА ДА ГО ПОЧЕРПИШ! АМА РУСНАК НЕ МОЖЕ ДА ЛЪЖЕ-ХВАЩАТ ГО ВЕДНАГА....

 45. 45 Профил на ПРОПИСАЛ НЕВОЛНО
  *****
  Неутрално

  Когато някой не иска да приеме различното в мисленето на другия,започва да го засипва с обиди :"червени писачи","хора с комуноидната логика", 99% от българите сте прескочили Аристотел и сте минали направо на чалга и жълтата преса".Това не начин да се окаже правотата. Много други хора са били отвратени от комунистическия режим, но са намали шанса да отидат в Италия, в Англия и от там да кажат на българите останали в кошарата-ето това са комунистите, аз бях сред тях,познавах ги. Такива са ги прибирали в Белене и тихо са ги убивали. Дано журналистическото разследване не е пристрастно,както се случва в Бг. Не бива да се пренаписва историята с обратен знак. Трябва да се търси истината. И други сътрудници на ДС обърнали посокота са убити,но за тях не се пише години наред. Англия се интересува само от този случай, интересно ми е защо?

 46. 46 Профил на Джордж Оруел
  *****
  Неутрално

  Който владее миналото, той владее и бъдещето!

  Защо човек дори не може да си купи Репортажите? Те разказват истината за режима в цялата му грозота.

  Могат обаче да се прочетат онлайн:
  http://www.chitanka.info:82/lib/text/2898/4#textstart

  "Една от характерните черти на нашия народ, която най-много уважавам, е критичното му и хладнокръвно отношение спрямо всякакъв вид божества. Проследявайки цялата ни история, можем да кажем, че боготворенето на хора и събития съвсем не е българска слабост. В това отношение българският народ е показал повече мъдрост, интелигентност и реалистично чувство, отколкото много други народи и особено руският, при който боготворството е сякаш в кръвта на хората. Човек трудно може да си представи истински българин да коленичи отвъд Кремълската стена, да удари главата си в плочите, да простре ръце напред и да извика истерично „Батюшка Царю“ или „Батюшка Сталин, ти си всичко, аз съм нищо!“ Боготворенето на друго човешко същество, без значение кое е то и какви са неговите заслуги, винаги е предизвиквало тази усмивка на скептицизъм и известно снизхождение у нашите българи. Вероятно всеки от тях е усещал, че това е в някаква степен унизително, че е отрицание на себе си, че е подигравка с ум и интелигентност. За мен поне изглежда, че боготворството е силно свързано с примитивността и неграмотността на широки човешки маси, живеещи далеч от цивилизацията. От друга страна, то може би е източник на сила и надежда за слаби човешки същества, които нямат необходимото самочувствие и доверие в собствените си качества."

 47. 47 Профил на Борис Арсов
  *****
  Неутрално

  Да се ликвидира!
  Спомен за Борис Арсов

  Петко ОГОЙСКИ

  Беше краят на есента 1962 г., няколко дни след второто ми осъждане по член 81, 83 и 90 от Наказателния закон, “за написване на вражески стихове и афоризми, които са от естество да влошат братските ни взаимоотношения със СССР и обидни за народната власт.”

  Двама надзиратели ме взеха от 62-ра килия на следственото отделение на Софийския централен затвор и ме вкараха в 25-а килия на зловещото СЕДМО ОТДЕЛЕНИЕ на затвора.

  Въпреки да беше единочка (2/3,40 м), там заварих 5 души, също като мен току-що осъдени. Това беше Стоян Димитров Върбанов от с. Ръжена, Казанлъшко, преди месеци избягал в Югославия, но го върнали и тук получил 3-годишна присъда. Друг един, също единично съден, казваше се Петко от с. Гугутка, Ивайловградско, който имаше комплекс за продължаващо преследване и че някой ще го “предаде”, та освен малкото си име и селото си, нищо повече не казваше. Другите трима бяха съдени за “организирана противонародна банда, която устно и писмено е провокирала омраза срещу народната власт и срещу СССР”... Това бяха Борис Арсов Илиев, Николай Чотов и Райно Василев Райнов, и тримата живеещи в гр. София. Те всъщност бяха четирима, защото с тях беше съден и Иран Хаджийски от с. Драгичево, Пернишко /но не е роден там) и по обвинителния им акт Хаджийски беше посочен като инициатор за “престъпната им дейност”, но той беше в друга килия.

  И с него се виждахме из коридора, но по всичко личеше, че душата на групата е Борис Арсов. Той беше доста изтерзан душевно. Ту пееше, ту проплакваше, когато заговореше за жена си, защото, за да го смажат душевно, следователите от ДС уверили жена му, че са го задържали за морални нарушения. Показали и някакво име на жена, с която имал дори незаконно дете, и тя им повярвала. И не искала никаква връзка вече с него. (Това беше често срещан маниер на ДС.)

  Като разказваше за дейността на групата, Н. Чотов често му се сърдеше, че разкрива тайните им.

  - Какво ще крием и мрънкаме сега? - питаше той колегите си. - То тия, които не трябваше нищо да знаят за нас, сега знаят всичко и ни осъдиха, а вие тепърва искате да криеме. Не е ли просто кощунствено при такъв ужасен режим като днешния, честен човек да не попадне под ударите му? Аз се срамувам за времето, в което съм бил навън, като покорна единица в стадото на червения пастир. А сега съм накарал този овчар да ме вписва в триста документи, да поставя стража пред клетката ми, да се страхува от мен, като от свой заклет враг. Тази част от живота ми е истинската, не другата...

  С този увод Арсов заразказва за позивите, които вечер и нощем разлепвали из София, в самия център, а сутрин най-невинно ги четяли заедно със слисаните граждани. Едрият и красив технически шрифт на Н. Чотов личал отдалече. И с особеното си съдържание: “Братя българи, да отхвърлим робския червен феодализъм!”, както и с адресата: “Непокорените българи и Обществото на истинските комунисти в България”...

  - Брей, я гледай, че и комунистите са против властта, разцепиха се - шушнело се из тълпата и я окуражавало.

  Но най-интересен, и може би единствен такъв, е случаят с измисленото от Арсов политическо покушение срещу Н. Хрушчов при неговото посещение у нас на 14 май 1962 г., заради което ги и открили. Като касиер-деловодител на футболния клуб “Левски” Б. Арсов успял да разбере, че щабът на делегацията е установен в хотел “Балкан”. Там сред стотиците поздравителни писма и телеграми от партийни, профсъюзни, ОФ и други организации се получило и едно писмо от “Емилия Стефанова, пионерски ръководител на училищата в София”. А щом е така, писмото било предадено на “съветските другари” без преглед.

  Но когато тези другари все пак го прочели, що да видят: “Ние, всички българи, от деца до старци и баби, горещо ви заявяваме: Вън съветските окупатори от нашата родина! Долу вашите покорни слуги на червената буржоазия! Долу Варшавския договор! България - свободна и независима!”

  Един син плик с герба на СССР побрал копие от това писмо и, съпроводено от протест, кацнал на бюрото на самия министър на вътрешните работи Г. Цанков. На свой ред разредката го докладвала и на самия Хрушчов, който го поставил и пред Т. Живков при разговорите.

  В чудо се видели от Държавна сигурност с денонощното си бдение, докато открият групата на Хаджийски-Арсов, Чотов-Райнов, а още в по-голямо чудо се видял и авторът, докато едвам останал жив, за да ни го разказва сега в килията...

  Борис Арсов Илиев е роден в София, но баща му е от българите бежанци от Македония и той се гневеше и от това, че негови братовчеди там са сега “македонци”, а тези тук са българи.

  - Още по-лошо е - казваше със сълзи той, - да не станем и ние тук “советские человеци”. Дано поне присъдата в архивите докаже някога на хората, че съм бил българин...

  Когато след месеци отново се намерихме в Старозагорския затвор по идея на Арсов и мой текст съчинихме една “Затворническа песен”, която отново по негова мелодия стана популярна и се пееше от мнозина затворници:

  Мили Боже, отвори ми,
  оттук отпусни ме,
  отпусни ме от затвора
  на Стара Загора.

  През решетката да литна,
  далеч да отлитна,
  тамо дето мойта майка
  все за мен се вайка...

  Мойте мънички дечица,
  жена мъченица,
  да ги видя, Боже прави,
  че са живи и здрави...

  Да огледам вред земята,
  хората, полята,
  да оставя мойта сила
  на България мила...

  И тогава пак върни ме,
  тука затвори ме,
  и тогава нека гния
  в тясната килия!

  Мъчително жаден да получи вест от жена си, която никак не се обаждаше, Арсов искрено се радваше, когато аз получех писмо, и ме караше да му чета и препрочитам. А при един такъв случай той се отдели за час-два и ми донесе листче с едно искрено и топло стихотворение, което си пазя и сега:

  ПИСМО

  Писмо в затвора да получиш
  е слънчев лъч със
  много светлина,
  ако от него, скъпото, научиш,
  че те обича милата жена...
  Прочиташ го веднъж и
  пак отново,
  четеш го всеки Божи ден дори,
  а то не вехне, винаги е ново
  и с чудна бяла чистота искри...

  Седмица след излизането си от затвора (преди него), аз потърсих по негово указание жена му, която живеела в кв. “Банишора”, но не я намерих. След нова седмица - отново нямаше никой в самотната къща. Години след това разбрах, че Арсов също е излязъл и успял да избяга на Запад. Там, мисля, в Швеция, издавал списание с любимото за него име “Левски”, но дългите пипала на вездесъщата ДС го сграбчили и оттам и аз с болка на сърце го видях сред глутница следователи, показан по телевизията като “Най-опасният враг на народната власт”. Оттам следите му отвеждат в Пазарджишкия затвор, душегубката на будните духом българи. Това е вече 1974 година и нищо повече не разбрах за него.

  Чак през 1992 г. името му се появи в една кратка дописка във в. “24 часа”, бр. 100 от 27.04 с твърдението, че след резолюцията на сталинисткия генерал Григор Шопов, заместник-министър на вътрешните работи, “Да се ликвидира!”, следите му напълно се изгубват.

  Ето така, за многохиляден път загиваха честните и родолюбиви българи през кървавия болшевишки режим.

  Нека смиром си спомним и се помолим за мир на праха и християнско душеспасение на достойния човек и твърд българин Борис Арсов Илиев, един от най-светлите духове, които е родил народът ни!

 48. 48 Профил на Alexandar, Toronto
  *****
  Неутрално

  Мсля да нямам някакви особени пристрастия...
  (аз помня Свободна Европа ББС и ГнаАм още от края на 60-те.)
  Та - "Честните комунисти" бързат да претреппят Г.Марков. И пропускат всички от породата на агент Алберт (и още ги пропускат). Та това някак си може да се разбере.
  Ама защо "Демократичните англичани" продължават да издирват за едно единсвено убийство и е политически въпрос, след като векове наред са трепали по цял свят - не много ама точно който ше им попречи да владеят света (та това са речи го 3 века). И зашо толкова се дразнят че някой е убит в Велика Британия без тяхно "разрешение" след като от 6 години насам големия им съюзник официално си гласува правото да трепят всеки "лош" по цял свят и нищо за човешките права на утрепаните не са гласували - да речем правото на достойно погребение.

  Та мисля си че и ингилизите не са дотам чисти в цялата тази история с Георги Марков (що не вземат да изчистят случая с два пати бившата си принцеса - хем разведена - хем поумряла, ами са се заели да разледват Бг-то).
  Е ако някои мисли че са много чистички - да ми пише.

 49. 49 Профил на Д2
  *****
  Неутрално

  До Борис Арсов- Моля ви тук е място за коментар на статия,а не място да си пишите спомени и стихчета. Направете си блог и там си споделяйте със симпатизанти за миналото.Във всичките коментари по делото Марков сте писали същото. Запразвате място и не ви четем.

 50. 50 Профил на hydrargir
  *****
  Гневно

  Идиотски разсъждения от номер 31. Що за логика? Гнусно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK