Експериментът в ЦЕРН ще промени представите ни за Вселената

Леандър Литов

© Юлия Лазарова

Леандър ЛитовВ сряда за пръв път в ЦЕРН (Европейския център за ядрени изследвания) край Женева беше пуснат в действие Големият адронен колайдер - най-мощният ускорител на елементарни частици в света. Лъчите в тунела ще бъдат 7 пъти енергийно по-натоварени от тези в подобни машини. Очаква се пълната им мощност да е 30 пъти повече. Официалното откриване е предвидено за 21 октомври, когато на едно място ще се съберат учени и държавни глави на всички страни членки. Светът очаква така нареченият експеримент на века да отговори на редица важни въпроси, сред които и на фундаменталния - как е възникнала Вселената. Наблюдавахме пускането на ускорителя по интернет заедно с част от екипа на ръководителя на българската група учени, работещи в ЦЕРН, доц. Леандър Литов, който работи с центъра още от 1991 г.


Доц. Литов, екипът ви е предимно от млади хора. Как ги привлякохте, след като не е тайна, че обикновено в нашите академични среди няма млади учени?


- В нашата катедра средната възраст е 41 години. Работя с много млади и амбициозни хора. Например имам доктор на науките с престижна международна награда, който е само на 28 години. Привлича ги това, че им се дава възможност да участват в най-големия научен експеримент на века по няколко месеца в ЦЕРН, в Женева. Това ги мотивира изключително. Не е за пренебрегване и финансовата страна, разбира се.
През последните години се наблюдава отлив на кандидат-студентите от точните специалности - физика, математика, химия. Какви според вас са причините за него?


- Отливът от точните специалности е в цяла Европа. У нас този процес дори закъсня. Искат се усилия, за да се завършат тези специалности, а след това обикновено няма възможности за бързи капитали и забогатяване. Малкото, които завършват напоследък точни науки, заминават в чужбина. Ето и в момента има 50 свободни места в СУ за физика.


Какво според вас трябва да се направи, за да се променят нещата?


- Страшното за мен е, че българската наука постепенно умира заради липсата на млади хора, които искат да се занимават с нея. В нашата страна няма никаква политика за задържане на младите хора. Всъщност, за да се променят нещата, е необходимо първо да се създадат нормални условия за работа на един млад човек. Да има той чувството, че реализира максимално възможностите и способностите си и, второ, условия за нормален живот, т.е. заплащане. Ние сме създали млад екип, защото им даваме донякъде тези възможности.Какво всъщност представляват експериментите с големия адронен ускорител, които започнаха в ЦЕРН?- Имаме нещо, което се нарича Стандартен модел, който описва наблюдаемата материя и е потвърден експериментално. В неговите рамки се предсказва съществуването на една частица, която според този модел отговаря за възникването на масата на всички останали частици в природата. Тя се нарича Хигс-бозон по името на човека, който я е открил. Първата задача на този експеримент ще е тя да се наблюдава, защото е единствената, предсказана в Стандартния модел, но не е наблюдавана експериментално.


Смятахме, че знаем страшно много за материята. Всъщност колко знаем за нея?


- През последните десетина години има астрономически и астрофизически наблюдения, от които стана ясно, че това, което знаем за материята, представлява горе-долу 4% от съдържанието на Вселената. Има нещо друго в нея, което ние наричаме тъмна материя просто защото не излъчва светлина. Наблюдаваме я само по гравитационното й взаимодействие, а тя съставлява 23% от състава на Вселената и за нея не знаем нищо. Имаме хипотези, но трябва да ги проверим. И това също е в рамките на задачите на експеримента, който ще се провежда с ускорителя.


През последните години беше установено, че Вселената се разширява с постоянно ускорение. Някаква сила от типа на антигравитацията я кара да го прави. Условно ние я наричаме тъмна енергия. Това не е енергията на Дарт Вейдър. Но ние нямаме дори приблизителна идея за какво става дума. Така че третата задача е да разберем какво е тъмната енергия и защо Вселената се разширява. Как на практика ще стане това в експеримента?


- За целта ние се опитваме да възпроизведем условията, каквито са били през първата секунда от възникването на Вселената - на Големия взрив, т.е. да получим тези частици, които са със същите енергии, с които са били веднага след нейното раждане. Ще се опитаме експериментално да възстановим тези условия, като сблъскаме два потока от частици, движещи се със скорост, близка до тази на светлината. Ние не познаваме добре как работи гравитацията и очевидно не познаваме добре структурата на пространство-времето.Означава ли това, че след този експеримент вече ще имаме окончателен отговор на въпроса как е възникнала Вселената?- Може би. Не знам. Ние имаме един модел, който наричаме Големия взрив, и предполагаме, че в някакъв момент преди 14 млрд. години тя се е родила. Имаме представи и как тя се е развивала. Това, което обаче не знаем много ясно, е какво се е случвало в първите части от секундата. Когато го разберем, бихме могли вече да правим прогнози и как тя ще се развива.Какво точно се случи в сряда - първия ден от пускането на ускорителя?- От по-малкия ускорител SPS беше вкаран сноп частици в големия адронен колайдер и ние проверихме дали в него можем да поддържаме сноповете стабилни. За този ден не се очакваше да ги пресечем. Важното е да се види, че машината работи, а ускорителят е изграден от над 2000 магнита - 27 км е дълъг тунелът с него. След това ще започнем да правим пресичания на тези снопове и някакви взаимодействия, без да ги ускоряваме.


Кога реално очаквате първите резултати от експеримента?


- След 21 октомври ще започнем да ускоряваме снопа и за тази година се надявам енергията му да стигне 5 теравата. През пролетта трябва да достигнем до 7 теравата. Очаква се тогава ускорителят да започне да работи в номиналните си параметри.
След това започва набирането на данни. Супероптимистично можем да видим нещо интересно през следващата година, но по-реалистично е едва през 2010 г. да имаме първите интересни резултати. По принцип тези експерименти се предвижда да работят 10 години.


Как ще отговорите на опасенията, че в резултат на експериментите нещо може да се случи на света?


- Това са спекулации без основание. Говори се, че в резултат от работата на ускорителя може да се родят микроскопични черни дупки. Но те са толкова малки, колкото един комар примерно, който не може да изяде Земята, защото няма достатъчно маса. Същите тези модели предсказват, че черните микродупки се изпаряват веднага, защото животът им е изключително кратък и се разпадат. Друг аргумент, който всеки разбира, е, че в ускорителя има сблъсъци на протони с много високи енергии. От центъра на галактиката в атмосферата на Земята попадат хиляди такива протони в секунда с подобни и дори по-високи енергии. Това е нещо, което се случва всеки ден и в продължение на милиони и милиарди години, откакто съществува Земята. Значи, ако имаше опасност да се роди черна дупка, която ще изяде някого, досега това щеше да се случи.


Каква е гаранцията, че това, което правите, е абсолютно автентично?


- Ние не сме богове, а хора. Опитваме се в лабораторни условия да пресъздадем нещо, което съществува, случвало се е и се случва непрекъснато около нас. Само че, когато го направим по този начин, ще можем да го изследваме. И това е целта ни. Сигурно е, че частиците от най-ранните етапи от развитието на Вселената са били с енергии, каквито ние ще имаме сега на този ускорител. Взаимодействията са били такива и сега ще ги изследваме.


Ще разрушите ли някакви митове с този експеримент?


- Очакваме, че експериментите ще бъдат повратна точка в нашето разбиране за това как е устроена Вселената, каква е нейната структура, каква е структурата на пространството и времето. Възможно е да съществуват не четири, а повече измерения. Ако това е така, ще можем да се движим в пространството и времето. Ако видим при сблъсъка на протоните един специфичен обект, наречен дупка на червеи, това ще е указанието, че пътуване във времето е възможно, каква е материята и от какво е изградена тя, защо Вселената се разширява, колко и как ще живее и къде сме ние в нея... Това са въпросите, на които трябва да отговорим.


Колко български учени участват в експеримента и какъв точно е техният дял в общата работа на ЦЕРН?


- Основните строители на ускорителя са 20 държави, но реално участва целият свят. България се включи от самото начало в работата по експеримента. Започнахме с компютърни симулации, какви детектори трябват... Създадохме детектор, наречен адронен калориметър. Напоследък участваме и в създаването на по-сложни детектори.


Също така участваме и в създаването на системата, която дава възможност за обработването на експерименталните данни и получаването на физически резултати, което се нарича съкратено GRID. Целта на тази система е да дава не само достъп до информация, но и до компютърни мощности за нейната обработка.


Към момента над 25 учени от нашата страна участват в един от експериментите, който се нарича СМS. Една част от хората са от СУ, другата - от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Колайдер ама друг път
  *****
  Неутрално

  УСКОРИТЕЛ, Светле, ускорител се нарича.

 2. 2 Профил на londonfolk
  *****
  Неутрално

  Айде Кариери.бг да се задвижи и да покаже гледните точки и на младите българи в проекта. Стига с псевдо робуване на мало-престижни МБА програми и 2000 лева заплата за българи които са се върнали в България.

 3. 3 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Нарича се колайдер. Ако ще пяна да ти излезе на устата, 1, хората ще му казват колайдер.

 4. 4 Профил на до 3
  *****
  Неутрално

  Думите служат на хората, за да обясняват. Има пък хора, дето служат на думите. За да блеснат в шареното си папагалско облекло.

 5. 5 Профил на фуцков
  *****
  Неутрално

  не е вярно че броя на студентите по точни науки в европа намалява. в германия от около 2005-а има сериозно увеличение на новоприетите да учат математика. специално в берлин увеличението беше около 100% в рамките на 2 години

 6. 6 Профил на nn
  *****
  Неутрално

  а за опасността от създаването на бавни малки черни дупки които да погълнат земята в следващите 5-50 години нищо не казвате. само защото физиците свързани с LHC са много петимни за нобелови награди (не за знания) се подлага на риск самото ни съществуване. факт е че подобна възможност не е оборена с абсолютна сигурност! Макар и малко вероятно подобна катастрофа не е изключена ...
  вижте официалната страница
  http://press.web.cern.ch/public/en/LHC/Safety-en.html

  доказателствата там са емпирични а не теоретични! тоест, може така да се докаже и че няма големи метеорити способни да унищожат земята защото аджеба ощте съществуваме. това си е пълен абсурд!

  http://lhc-concern.info/?page_id=28

 7. 7 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Най-добрият стимул за кандидат-студентите са техните перспективи за кариера след висшето образование. Отливът от природо-научните дисциплини е закономерен защото в България не може да се направи кариера в тези области.

  Но смятам, че държавата може да помогне като налее средства за научно-изследователска област. Големите иновации в САЩ - полупроводниците и свързаните с тях ИТ технологии, интернет - всички те са следствие от инвестиции в научно-изследователската област.

  Мур е основал Интел заедно с още няколко колеги докторанти по физика. Гугъл е основан от докторанти по информатика. Има хиляди други компании (по-малко известни), които също водят началото си от хора занимавали с научни изследвания. В крайна сметка от кого очаквате да дойдат иновациите и високите технологии - от някой завършил МБА или МИО?

 8. 8 Профил на физик до 1
  *****
  Неутрално

  Мислителю, добре е да разбереш, че има разлика между ускорител и колайдер. Няма да ти казвам каква е, за да те накарам да почетеш малко, преди да пишеш.
  Ако искаш, наричай го и забързител, ама то си е колайдер.

 9. 9 Профил на до физика
  *****
  Неутрално

  е в германия си го превеждат и му викат ускорител нищто че освен че ги ускорява и ги блъска една в друга. по темата се пише доста и си му викат ускорител, ама нейсе разни хора разни идеали

 10. 10 Профил на за сигурност - президентите да клекнат на извънземните, а не да ги
  *****
  Неутрално

  елиминират в името на лапкането.
  Ускоряване и колизия не са едно и също нещо.

 11. 11 Профил на неудачник :-)
  *****
  Неутрално

  А мен от СУ ме разкара едно бабе, преподавател по Психология. Следвах физика. Де да ми падне сега да си похортувам с нея..

 12. 12 Профил на uskoritel
  *****
  Неутрално

  телефонирането и писането на майли, сърфирането и т.н. съ6то са разли4ни не6та ама на мобилните телефони дето могат вси4ко това все пак се казват телефони а не "мобилни устройства за развле4ения, игри, интернет и телефониране"

 13. 13 Профил на nn
  *****
  Неутрално

  "Как ще отговорите на опасенията, че в резултат на експериментите нещо може да се случи на света?"

  "- Това са спекулации без основание. Говори се, че в резултат от работата на ускорителя може да се родят микроскопични черни дупки. Но те са толкова малки, колкото един комар примерно, който не може да изяде Земята, защото няма достатъчно маса."

  уголемяването им е експоненциално защото с всеки погълнат атом гравитацията им расте. от комар до слон се стига много бързо с умножаване няколко пъти по 2. земята с плътността на черна дупка има радиус 0,9см ...

  "Същите тези модели предсказват, че черните микродупки се изпаряват веднага, защото животът им е изключително кратък и се разпадат."
  (само ако радиацията на Хокинг наистина съществива и е достатъчно силна на микрониво. ако излъчването на Хокинг не съществува, а още не е доказано експериментално че го има и е само едно предположение, тогава тези микродупки не се изпаряват а започват да растат с ексоненциална скорост)


  "Друг аргумент, който всеки разбира, е, че в ускорителя има сблъсъци на протони с много високи енергии. От центъра на галактиката в атмосферата на Земята попадат хиляди такива протони в секунда с подобни и дори по-високи енергии. Това е нещо, което се случва всеки ден и в продължение на милиони и милиарди години, откакто съществува Земята. Значи, ако имаше опасност да се роди черна дупка, която ще изяде някого, досега това щеше да се случи."

  да, но те са резултат от сблъсъка на бързи протони с бавни частици на земята и евентуалните микро черни дупки се движат с огромна скорост и се отдалечават от земята преди да погълнат дори един атом и да станат опасни. в ускорителя ще се сблъскват протони с равни скорости и противоположни посоки, аджеба черните дупки ще са бавни и могат да останат на земята, тоест да се настанят в центъра на земята привлечени от гравитацията. някои учени твърдят че така за 50месеца-50 години могат да съберат достатъчно маса за да погълнат земята.

 14. 14 Профил на Hemy VARNALIS
  *****
  Неутрално

  ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РИСКОВ ГЛОБАЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ. НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ, И ЧЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО МУ ПО СЪЩЕСТВО Е ВОЕННО!!!

 15. 15 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Експериментът в ЦЕРН ще промени... Вселената
  - Това са спекулации без основание. Говори се, че в резултат от работата на ускорителя може да се родят МИКРОСКОПИ4НИ 4ЕРНИ ДУПКИ. Но те са толкова малки, колкото един комар примерно, който не може да изяде Земята, защото няма достатъчно маса.
  - Ние не сме богове, а хора. _Ние НЕ ПОЗНАВАМЕ добре как работи ГРАВИТАЦИЯТА и очевидно не познаваме добре структурата на пространство-времето.

  ---- Черната дупка е струпване на огромна маса в малък обем с толкова силно ГРАВИТАЦИОННО поле, че втора космическа скорост е по-голяма от тази на светлината. wikipedia

  --- "дупка" в обичайния смисъл, а по-скоро за област в пространството, която поглъща всичко в непосредствена близост и нищо не може да я напусне след това. wikipedia

 16. 16 Профил на Ilko
  *****
  Неутрално

  Даа, веднага се вижда кой е проспивал уроците по физика. '...енергията му да стигне 5 теравата' е фраза убиец. Хора, ват е единица за мощност, а не енергия. Има се предвид ТеВ - тера електрон-волта. Трябвало е Литов да погледне какво са написали, да оправи грешките.

 17. 17 Профил на neman
  *****
  Неутрално

  За непросжетените:
  Аз все си мислех, че в Тераватове се измерва мощност, а не енергиа, както твърди доцента. Има малка разлика. Макар и да има нещо общо между енергиата и мощността, защото Мощност = Енергиа за Единица време, тове се измерва във Вата (респ Теравата). Може да доцента иска да каже какжа ще мощността на ускорителя, а не енергията на частиците (или сноповете). А енергята на частиците се мери в eV, KeV, MeV, TeV - все производни на ЕлектронВолта

 18. 18 Профил на MI
  *****
  Любопитно

  Ват е единица за мощност, а един терават е мощност от порядъка на тази на Водородна бомба! Равен е на 1000 като 6-тия реактор на Козлодуй! От друга страна пурво се каза, че 1ТеV енергия отговаря на масата на един комар, но импактът се очаквая да освободи 14 пъти повече! Нещо не е наред! Явно доцентът не е проверил глупостите на журналистката! От друга страна в свят където единствената чисто теоретична постановка е съществуването на безплатните обяди, не ми се вярва рискут да не е добре пресметнат. Има много повече данни отколкото официално се съобщават, особено пук в популярната преса! Явно има голяма необходимост от провеждането на експеримента! Не е също случайно, че подобен колайдер но с доста по-високи (опасни) параметри в Тексас беше спрян поради "липса" на пари!

 19. 19 Профил на Major Major
  *****
  Неутрално

  До #1, #3, #8... ускорител, или колайдер?... Няма значение. Ако се заслушате някога в група цигани, ще чуете "бла-бла-бла" и между другото - някоя дума на български... Просто, защото нямат такава дума на цигански... ползват българска... и пак са си цигани.

 20. 20 Профил на do MI
  *****
  Неутрално

  про4ети официалния доклад на CERN - дългата версия(линка е в текста). ако ти се струва убедителен, ок:
  http://press.web.cern.ch/public/en/LHC/Safety-en.html

 21. 21 Профил на физик
  *****
  Неутрално

  Американците съжаляват сега за пропуснатите шансове да се построи подобен (и малко по-мощен) ускорител в Тексас. (Една интересна статия по въпроса има на http://www.dallasnews.com/sharedcontent/dws/dn/latestnews/stories/091108dnmethadronssc.123530c.html)
  Има и бисери между изказванията в техните форуми, които направо слагат в джобчето си нашите форуми, например:

  This kind of devilish experiments are against God's will and are contrary to all bible teachings. I urge people to vote for McCain and Palin so that this evil experiments are never performed in the U.S. The bible is very clear and any questions should be answered there, not in some crazy scientist. experiments.

 22. 22 Профил на Виолета
  *****
  Неутрално

  Най-добрият ми ученик завърши ядрена физика. Още като ученик просто отиваше в библиотеката вземаше една книга по химия или физика и сам си я изучаваше. После като студент специализира в Швейцария и... сега прави анимацията на компютърни игри.
  Друга моя позната също завърши ядрена физика започна работа в БАН и сега работи като програмист. Информатиката лапна всички кадърни хора.
  Толкова за младите специалисти по физика.

 23. 23 Профил на реалностите на невероятностите
  *****
  Неутрално

  Колайдерът се наблюдава и направлява от извънземен разум (автор на проекта!), с който екипът от физици е в постоянна връзка. Затова във всяко интервю са само неубедителни недомлъвки и усуквания. на американците им е отказано съдействието на космоса. Далечният разум е определил експериментът да се проведе от Франция или от Русия, настоявайки за широко участие на български учени, с които отдавна са във връзка. Разбира се, засекретяането на подробностите е напълно разумен ход при наличие на здрав ганювски разум, бетониран по ваксимата: око да види, ръка да пипне.

 24. 24 Профил на Remutator
  *****
  Неутрално

  Това е, ДЯВОЛСКИ ПЛАН ЗА ОТВЛИЧАНЕТО НА ПЛАНЕТАТА. Само една фраза от орегиналната библия не е изяснена до сега и все още се умува върху нея, "Serpent in the garden"(змия в градината).
  Ако доц. Лиандар Литов или неговите колеги не знаят кой контролира гравитета, сложи им пепел. Дявола планува отвличането на планетата. !!!!!!!.
  Той не ви каза,че дори първия опит вече на ускорителя, разстрои гравитета на земята и испрати шок до слънцето, което испраща сега силни светлинни космични вълни към обратната старна на земята, с
  които той се бори срещу дявола.
  ДЯВОЛА БЯГА И СЕ КРИЕ САМО ОТ СВЕТЛИНАТА!

 25. 25 Профил на друг физик
  *****
  Неутрално

  Много интересна дискусия... интердисциплинарна се получи, което е още по-интересно!

  Черната дупка изкривява както пространството, така и времето. До такава степен, че за падащия в черна дупка времето на практика спира. Така че и да стане фал - няма да боли

 26. 26 Профил на Добри Божилов
  *****
  Неутрално

  Абе хора, как може такива щуротии да се ръсят. По този проект работят 14 хиляди учени. Строят го с години под носа на всички световни лидери. Поне 1 на 10 световни лидери е умен. Как си представяте, че някой ще допусне сериозен риск? Все един от тия учени или политици щеше да се усети и да спре проекта. В САЩ десетки хиляди хора работят в ЦРУ и много от тях са по-умни от нобелови лауреати. И в Русия, и в Китай е така. Тези хора имат пряк достъп и до Буш, и до Путин. Ако имаше риск черна дупка да погълне Земята, щеше ли някой да остави това да стане? Щуротии пълни...

 27. 27 Профил на do fizika
  *****
  Неутрално

  абе времето се забавя сериозно някъде към хоризонта на черната дупка, аджеба най-много да се проточи агонията.

 28. 28 Профил на do dobri
  *****
  Неутрално

  наистина, това е най-издържаното доказателство за безопасността. евала добри!
  проблема е че и официалния доклад за безопасността е от сорта - абе досега не е станала авария и още сме тука, значи всичко е ок.
  така може да се "докажат" доста твърдения като например че не съществуват големи метеорити способни да унищожат земята.

 29. 29 Профил на един
  *****
  Неутрално

  Учените от ЦЕРН няма защо да се притесняват ,че след като проведоха експирамента си ,бяха регестрирани трусове от над 7 -ма степен по -скалата на Рихтер-три или четири на брой.Това е в подследствие от молебените и в чест на загиналите от атентатите на 11 .09.2001.Господ си знае работата.С усърдие изпълнена молитва не остава без резултат.Много комунета има и в БГ ,за да може такива нещастия да не им се случват.Дано сте по -адекватни в тази насока,защото Господа не е благосклонен към "държави като БГ"-които стават причина за такива земни трусове.В немалка част ,тази държава се "управлява" от комунисти и хора с тоталитарно минало-невежи ,необразовани и проклети.Те и ще си останат такива ..докато не навестят АДА.Това им е писано ,Това и ще бъде....Само им глейте сеира....и то в по-следващите 2-3 дни."Ако не мразиш онези (1944-1989 година),които Мене мразят"...ще си останате проклети.Библия .Гл. Ст ..еди кои си.Анатема да бъде и за всички учени , и най-вече защото БГ се управлява от хора с тоталитарно минало.Това ще е и тяхна карма-безда им прозвучи ултимативно.

 30. 30 Профил на s tova
  *****
  Неутрално

  С това съоражение нищо няма да докажат или само ще забаламосат хората,харчат пари на вятъра.
  Те може би и затова в Америка се отказаха от този експеримент на практика.
  Пари за нещо, което не е ясно какво ще донесе на практика реално.
  Що те направят точен уред за предизвестяване от земетресения,ами се занимават с неща които са подвластни на свръх силата на Бога.

 31. 31 Профил на nikoi
  *****
  Неутрално

  Никой не може да разгадае силата на вечната материя защото всичко произлиза от Бог и хората на земята са по негово подобие но
  не и равни по-сила и знание с него.

 32. 32 Профил на Добри Божилов
  *****
  Неутрално

  Никой,

  Според мен е логично да има разлика между "подобие" и "оригинал".

 33. 33 Профил на До другия физик
  *****
  Весело

  "Черната дупка изкривява както пространството, така и времето. До такава степен, че за падащия в черна дупка времето на практика спира. Така че и да стане фал - няма да боли"
  Спира то, ама за външния наблюдател.За падащия си тече и още как!

 34. 34 Профил на дон Хуан
  *****
  Весело

  Светът като такъв не съществува, каза донХуан. Значи не можем да го унищожим, щом е така. Можем да унищожим единствено себе си, но и това се оказва не толкова лесно - хората все се опитват да го направят, и все населението расте.

 35. 35 Профил на Все едно
  *****
  Неутрално

  Към # 19 : Все пак има малко значение, то иначе българският език ще заприлича на циганския - "бла-бла-бла" и тук-таме някоя българска дума... Май че все повече заприличва напоследък с всичките направо превзети от английския американизми! Но така или иначе, наистина се казва УСКОРИТЕЛ, а не колайдер. Само като пример ще посоча, че и други езици страдат от масовото нахлуване на чуждици, въпреки това пак е по-малко отколкото при българския - на чешки например се казва УРИХЛОВАЧ (изписано на кирилица), което е точно УСКОРИТЕЛ. Но и чешкият си има подобни проблеми, макар че в много по-малка степен в сравнение с българския...

 36. 36 Профил на Remutator
  *****
  Неутрално

  Колайдър, е ро-правелно да се каже от колкото ускорител ако ще трябва да се доказва кое е правелното. Иначе е разбираемо за какво става въпрос. Колайдър е нова дума в английския език и идва от 17 век от старолатинската дума, "Collidere". Кола в дерето или нямя как да не се сблъска с насрещна кола. Правелната дума на български обаче е, СБЛЪСКАТЕЛ. Нали такова му е предназначението, да сблъска две УСКОРЕНИ тела. Защото ускорител на английски е,"Accelerator"("Аксилеретор"Ускорител).

 37. 37 Профил на MI-Защо подобни опити имат СМИСЪЛ.
  *****
  Любопитно

  Опитваме се да разгадаем света, на базата на сетивата си - това, което виждаме, чуваме и т.н. а това е всъщност знанието (информацията), на която се осланяме във всичките си действия и прояви! Лошото е, че нямаме "сетива" за много явления и процеси, които само мисловно "подразбираме" на базата на предишен "опит" от познати неща. Ето защо се налага да си "представяме" математически резултати при това изведени на базата на апарат доказан със сигурност само за нещата, за които имаме сетива! Така става с обясненията на явления, които идват като резултат от използване на математически резултати получени на границата на приложението на математическия апарат, при което се правят много допускания, уговорки и недоказани предположения! Кой би могъл да даде смислена дефиниция на това какво е прстранство, време, а да не говорим за материя! А при това съвременната теоретична физика използва смело и високопарно тези понятия! Прочетете документа CERN PH-TH/2008-184 " Comments on claimed risk from metastable black holes" Ще видите, че са използвни три доста сложни формули взети от 7 цитирани труда, като коментарите са трудно разбираеми без да се прочетат тези трудове за да се прецени правилността на оборването на опасенията! На нас обикновените остава просто да се доверим на учените и организаторите на експеримента, така както сувтва г-н Божилов # 26. Хубаво е, че # 31 намесва Бог и духовните сили, защото струва ми се това е всъщност важното, което осмисля научните опити, колкото и парадоксално да звучи! Ще сеи позволя да изложа тезата си така: Науклата се интересува от големия взрив дал "начало" на вселената! И това е същата наука, която твърди, че материята няма начало и край ( не се губи или създава), а само движейки се преминава от един вид в друг! На никой "сериозен" учен не му е хрумнало дори да се замисли жърху това, което е написано в свещенните книги на Хиндуизма - Ведите, преди пожече от 4000 години! А именно, че вселената, която вечно е преживява периоди от разпускане и свиване, че ние живеем в такъв период някъде 400000- ия след разчитането на "Акашовите скрижали" (вероятния първоизточник на Ведите!)и то очевидно в частта му на разширение! В тези скрижали пак според Ведите е записано всичко, което е ставало, става и има да стане! Мове да опонирате, че всичко това е мистика, но не по-малка мистика са и всички научни разсъждения около опити подобни на този в CERN! Но това не евсичко и Хиндуизма не е единствената религия (опит на Бога за контакт с обичаните от него собствени творения!) Но да се придържаме към науката! От разширението на вселената има едно следствие отдавна известно в термодинамиката, като ентропия, която нараства непрекъснато и така би довела до смърт (топлинна) на вселената, което е явно противоречие с възгледа за вечното и съществуване! Ето защо може да се очаква, че след определено време, разширението трябва да спре и да започне обратно свиване, до степен на ново първично ниво и нов "Голям взрив", който да даде начало на следващ период (спомнете си за Ведите!) Много добре, но как ще стане това! Ние не знаем още силите предизвикващи разширението, а какво да кажем за тези на свиването! Велкият Айнщайн се опитваше да размишлява над това. Малко са обаче обикновените, като нас които могат да разберат "имат (трето) око" за такива неша. Има една малка книжка от знаменития Съветски ядрен физик -теоретик Лев Ландау "Що етеория на относителността" която макар и писана за "деца"- няма нито една формула все пак не е много лесна. Мисля, че няма по-оригинално и лесно достъпно обяснение дадено в три изречения от великия наш писател Иван Кулеков: В света на Гигантите всичко е огромно, но това не може да се разбере от Гигантите! В света на Лилипутите всичко е миниатюрно, но това не може да се разбере от Лилипутите! В света на Нормалните всичко е нормално, но това не може да се разбере от Нормалните!...Но да се върнем на въпроса. Физиците рядко се сещат за една нова наука Информатиката, макар, че твърде много и все повеяе опитите им зависят от постиженията на тази наука. Даже имат негативно отношение (#22-Виолета). Малко от тях се замислят над факта, какво е количество информация и как се измерва! А то се измерва със формулата за количество на Ентропията но с обратен знак! Или Информацията(подреденостт) е точно равна на Ентропията (Хаоса), който унищожава! Сега ако отново погледнем на религиите, като божии послания с интерес ще забележим, че навсякъде там се говори за борба между две сили: Злото(Хоса, Тъмнината,Сатаната и т.н.) и Доброто (Подредеността, Бог, Светлина и т.н.)Проблема на всеки от нас е какво да направи за да е на "Божия" страна или на ПЪТЯ НА ДОБРОТО! Древния Философ от Китай Тао-Тзе, предшественика на Конфуцуй е може би най-интересният в това отношение, които в кратката си книжка за ТАО (Правия"път/начин", не осмислена добре даже и сега от съвременната философия казва, че няма смисъл да се изучава ТАО, защото "тези които знаят не казват, а тези които казват - не го знаят! Невъзможно е да научиш ТАО ако вече не го знаеш!" Това е подсказване за тези родени с "трето око" (например Айнщайн!) Ако след всичко изложено приемем откриването и натрупването на знания, като НАТРУПВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ И( ДОБРО) И УНИЩОЖАВАНЕ НА ЕНТРОПИЯ ( ЗЛО), се вижда че нучните опити са част от Божията борба срешу злото и унищожаване на вселената (ТВОРЕНИЕТО)! В същност исках само да ви позабавлявам, но и да ви накарам да се замислите!

 38. 38 Профил на Grazdanin - Varna, Bulgaria
  *****
  Неутрално

  ТОЗИ САМОДОВОЛКО - НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРАДВА НА НЕЩО СИ - ДАЛИ ЗА "ЦЕРН" - ДАЛИ НА САМИЯТ СЕБЕ СИ. НАВЯРНО ЩАТИТЕ ДОБРЕ СИ ПЛАЩАТ ЕКСПЕРИМЕНТЪТ ДА ПРОТЕЧЕ В ЕВРОПА. ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ ГРАФИКЪТ НА ЕКСПЕРИМЕНТА, И ДАЛИ ПО ВРЕМЕ НА КРУШЕНИЕТО НА ИНДОНЕЗИЯ - Е НЯМАЛО ПРОБНИ ИЗПИТАНИЯ? КАКВА Е СЪПОСТАВИМОСТТА С НАРАСНАЛИТЕ ПЪТНИ ИНЦИДЕНТИ!?! НЕ САМО АВТОМОБИЛНИ. КАКВА Е ВРЪЗКАТА С МАСОВОТО ОПОЖАРЯВАНЕ НА СВЕТА!?! ПОНЯКОГА УЧЕНИТЕ ПРЕКАЛЯВАТ. ДОРИ В СОБСТВЕНОТО СИ САМОДОВОЛСТВО. ДАЛИ ГЕНЕРИРАНО ОТ СОБСТВЕНИ - ИЛИ ОТ ЧУЖДИ НАУЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ - ТОВА Е ДРУГ ВЪПРОС.

 39. 39 Профил на Гражданино от Варна,
  *****
  Неутрално

  Връзката между нарастването в броя на пътните инциденти и опожаряването на света и физичните експерименти е същата като връзката между следващото голямо земетресение и глупостите, които си изчаткал на клавиатурата си.

 40. 40 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  по повод #38 и др.

  Забелязвам някаква странна зависимост. Колкото по-неуравновесен е един коментар, толкова по-вероятно е авторът да използва големи букви.

 41. 41 Профил на Ззапознат
  *****
  Неутрално

  Чичото на един мой приятел казваше, че на десет умни им трябва един прост, да им дава акъл. А пък мойта баба казваше, че учените ще затрият света и това гопишело в Библията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK