Михал Корчемкин: Путин иска индивидуална игра, а не прозрачни правила за всички

Догодина може да има още по-страшна газова криза, опасява се анализаторът в East European Gas Analysis, САЩ

Михал Корчемкин: Путин иска индивидуална игра, а не прозрачни правила за всички

© Дневник
Д-р. Михаил Корчемкин е основател на независимия анализаторски институт East European Gas Analysis, базиран в САЩ. Опитът му с енергетиката идва от консултирането на енергийни проекти за енергийното министерство на бившия СССР. Преди да се заеме с консултантска кариера, Корчемкин е бил преподавател в Университета в Пенсилвания. Днес е консултант за множество финансови и енергийни компании, сред които Exxon Mobil, ABN Amro, Statoil, както и на Световната банка и е чест гост на водещи световни медии. "Дневник" го потърси за коментар на току-що приключилата газова криза между Русия и Украйна.

Очевидно е, че това бе Втора газова война. Кой и кога се подготви за битка и какво целеше?


- Мисля, че Русия има три главни цели. Първо, Владимир Путин вероятно е смятал, че е добър момент за "Газпром" да поеме транзитните газопроводи на една отслабена Украйна. Второ, тази газова война изглежда като опит за размразяване на енергийните пазари. В момента наистина има поскъпване на газьола и мазута в Европа, а на тези цени се базира и цената на природния газ. Затова очакваме увеличение на европейските цени за второто тримесечие на новата година. Трето, "Газпром" искаше да ускори процеса по получаване на разрешения за строежа на "Северен поток".
На пръв поглед изглежда сложно да се разбере кой спря газа. Кой е виновен според вас?
- Обясненията на "Нафтогаз" са по-логични и смислени, отколкото обвиненията на Владимир Путин и "Газпром". Руският премиер каза, че е наредил спиране на газа, понеже за първите шест дни на януари Украйна е откраднала 86 млн. куб. метра транзитен газ. Путин дори не спомена количествата от 1.4 млрд. куб. метра, стигнали до Европа през същия период.


Целият проблем е в несъгласието за произхода и количествата на газа за компресорните станции по трасето, без които горивото няма да се движи през територията на Украйна. Този спор за 40 млн. долара трябваше да отиде в съда. Една въпросна загуба на 86 млн. куб. метра газ (това е обемът, по който се изчисляват въпросните около 40 млн. долара) доведе в крайна сметка до загуби от 2 млрд. долара за "Газпром".


Изглежда, Путин е търсил начин за ограничаване на транзита през Украйна. От друга страна, мисля, че Путин не е очаквал Украйна да издържи толкова дълго на натиска на "Газпром".


Защо Украйна се чувстваше ощетена от условията на договора си? Защо пък "Газпром" се чувстваше ощетена?
- И двете страни нямаха оплаквания за условията на транзита, макар че Украйна искаше да увеличи тарифата с около 6 на сто. Това не можеше да накара "Газпром" да се чувства измамен. Украинската транзитна такса е 1.70 долара за 1000 кубични метра газ за 100 километра и това е


най-ниската цена в Европа. Украинският транзитен бизнес е така организиран, че "Газпром" получава всички ползи - авансово плащане за газа, продаван на Украйна през лятото, а и допълнителен капацитет на тръбите за доставки до Европа през зимата. Украйна пък поема всички разходи - "Нафтогаз" купува повече през лятото, отколкото през зимата, складира го в подземни резервоари и го пласира на вътрешния пазар през студения сезон.


Как ще коментирате мненията, че "Газпром" има политически цели, а не само бизнес интереси? Имате известен вътрешен поглед върху руската политика - щеше ли да се случило нещо, ако Владимир Путин не се беше заел лично с проблема?
- Както вече казах, "Газпром" се нуждаеше от конфликт, за да подчертае колко са необходими двата експортни проекта - "Северен поток" и "Южен поток". Мисля, че тези проекти са 100 процента политически. Двата газопровода имат за цел да заобиколят предишните трасета, без да увеличат руския износ или да подобрят газовата сигурност на Европа.


Напротив, проектите могат само да намалят енергийната сигурност на Беларус и членки на Европейския съюз като Германия, Полша, Унгария, Румъния, България и Гърция.


Русия ще може да изключва газоподаването към всяка от тези страни, без да намалява другия си износ.


Как ще отговори "Газпром" на искове за нарушаване на договорите?
- Най-вероятно ще заведе дела срещу Украйна.


Има гледни точки, че Владимир Путин "убива" "Газпром" с политиката си. Как кризата ще се отрази на бизнеса на газовия гигант?
- Наистина е така, Путин намалява бъдещите експортни приходи на компанията. Неговата заповед да спре износа за Европа вече причини директна загуба от над 2 млрд. долара за "Газпром". От друга страна, в Русия компанията се радва на най-ниски данъци за целия сектор и получава правителствена помощ при придобивания на активи на други компании. В момента "Газпром" получава помощ от бюджета.


През годините "Газпром" успя да изгради силна политическа мрежа в Европа и да си спечели лоялност в страни от Централна и Източна Европа, особено България и Унгария. Това по-скоро част от проблема ли е или от решението?
- Путин смята, че индивидуалните преференции и двустранните сделки са по-добри, отколкото прозрачните правила за всички играчи.


Как икономиките на Украйна и Русия, разклатени от световната криза, ще понесат и газовата война?
- Русия и Украйна са сред малкото страни с нарастващи цени на енергията. Това още повече затруднява всички индустриални сектори в условията на криза. В Русия цената на газа за индустриални клиенти скочи с 11-15 на сто от 1 януари, а още едно увеличение се чака от 1 април и така всяко тримесечие.


Как оценявате реакцията на Европа? Възможно ли е да има обща позиция, след като големи страни като Германия, Италия и Франция имат тесни бизнес взаимоотношения с "Газпром", докато други като Великобритания са независими от руския газ?
- Мисля, че всичко това беше прекалено дори за Германия и Италия. Всъщност, ако германското правителство направи нещо, което не се хареса на Кремъл, "Северен поток" няма да помогне. Путин току-що показа, че за да постигнат целите си, руските лидери са готови на големи финансови щети и загуба на репутация. Един подписан договор не е застрахователна полица. Например видяхме как работят договорките за добив в Сахалин.


В дългосрочен план какви решения виждате на подобни кризи? Кои са най-обещаващите проекти за газопроводи?
- За намаляване на газовите кризи се предвижда прилагане на Газовата директива и европейския план за енергийна сигурност и солидарност. "Газпром" иска да купи целия газ, добиван близо до Европа, и да го използва за свои цели. Това не е злонамерен план, просто бизнес план, какъвто и Джон Рокфелер е имал за своята Stanford Oil Company. През 1911 г. американският Върховен съд извади този вид бизнес извън закона. ЕС трябва да намери свой правен начин да се бори срещу картели и монополи.


Проектите за втечнен природен газ са добри опции за допълнителен внос. Газопроводът "Набуко" определено е по-добър от всеки проект на "Газпром", понеже ще означава истинска диверсификация на вноса. "Набуко" е и най-късото трасе за азербайджански и туркменистански газ до Европа. Проектът ще е два пъти по-евтин от "Южен поток", така че газоизнасящите компании ще имат по-голяма печалба.


Виждате ли опасност за Русия да отблъсне партньорите си като ненадежден доставчик?
- Руската енергийна доктрина все повече заприличва на тази на Иран. Надявам се това да е временно положение.


Какви са очакванията ви за пазара на петрол и как той ще повлияе на цените на природния газ? Коментирахте, че цените на руския газ могат да паднат до 180-250 долара.
- Ако средната цена на петрола сорт брент остане около 45 долара за барел, тогава очаквам цени за Европа от 250 долара за 1000 куб. метра през второто тримесечие и 170-180 долара през второто полугодие. Руският президент Дмитрий Медведев каза, че до края на тази година цената може да е повече от два пъти по-ниска от сегашната. Съгласен съм с него.


Как виждате енергийната карта на Европа след пет години? След 10?
- Не виждам готов "Южен поток" след 5 или 10 години. Русия ще изнася за Европа през Турция по 175-190 млрд. куб. метра газ годишно. Това означава, че "Газпром" няма да се нуждае и от "Северен поток".


Всички петролни и газови компании в момента отлагат проектите си. Единствено "Газпром" иска експанзия на износния си капацитет във време на падащи цени и свито търсене. Мисля, че рискът е доста висок.


Какви други наблюдения имате за газовата криза?
- До края на април "Газпром" и Украйна ще се изправят пред нов сериозен проблем - складираният газ. Няма да има никакъв смисъл "Нафтогаз" да купува скъпо гориво през второто тримесечие и да го складира, ако е ясно, че цената през третото и четвъртото ще е много по-ниска.


Но без изпомпването от украинските хранилища "Газпром" няма да може да изпълни договорните си задължения през зимата, когато Европа потребява повече. Затова "Газпром" трябва да насърчи Украйна добре да се запаси с газ. Мисля, че добра цена за тази цел ще е 100 долара за 1000 куб. метра. Двете компании трябва бързо да се договорят за летните складирани доставки, иначе Европа ще пострада от много по-дълга и тежка енергийна криза следващата зима.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: 8 Гневно

  Д-р. Михаил Корчемкин е основател на независимия анализаторски институт East European Gas Analysis, базиран в САЩ.

  поредния помияр

 2. 2 Профил на Стамболов
  Стамболов
  Рейтинг: Неутрално

  абе сухоземния моряк ти чете ли статията , или като видя че не пише как на Путин му е най-голям и най-дълъг и се изповръща

 3. 3 Профил на Влади
  Влади
  Рейтинг: Неутрално

  Как виждате енергийната карта на Европа след пет години? След 10?
  - Не виждам готов "Южен поток" след 5 или 10 години. Русия ще изнася за Европа през Турция по 175-190 млрд. куб. метра газ годишно. Това означава, че "Газпром" няма да се нуждае и от "Северен поток".

  Като го прочетох това нещо, веднага разбрах, че този е толкова аналитик, колкото извънземното и Мишо!

  Вече става ясно, защо американските компании са на таково дереже, ако ги консултира такъв знаещ и влиятелен аналитик!

  Интересно ми е, някой в дневник запитвал ли се е, какво става с капитализацията на ТексаКо и Шел в момента... и знаят ли те, закакво им е на Америка такъв проект, като Набуко!?

 4. 4 Профил на Стамболов до Влади
  Стамболов до Влади
  Рейтинг: Неутрално

  а понеже такива са и знаещите в Москва ...затова доходите в САЩ са 6 пъти по високи от тези в Русия.Не знам за американските компании, ама руските яко го закъсаха откъм капитализация като почнеш от Нориск никел и стигнеш до ГАЗПРОМ....ама нищо важното е да си поплюем,дерзай момче може и да спеелиш приз "зло куче" пазач на партията и Русия

 5. 5 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Мдаа, Влади изкърти мивките - типичен коментар за заблуден човек, който бърка реалността с фантазиите и отказва да повярва, че на Раша-мама, а Запада са най-развитата и богата част от човечеството. Сънувайте Южен поток ребята. Газпром няма пари да си плати дълговете, ще строи скъпи газопроводи. Това беше като петролът стана $150 - сега вече няма как да стане.

 6. 6 Профил на chitatel
  chitatel
  Рейтинг: Неутрално

  До русофилите: За сведение Герхард Шрьодер е от 4 години начело на косроциума който трябва да строи "Северен поток".
  С други думи минаха поне 5 години откакто се говори за този поточец и сега ни в клин ни в ръква ще стане готов за няма и 5 години!? Абе вие хубаво обичате един фашист и режима му, ама чак пак толкова мечти бива ли? На немски му казват Wunschdenken! Вие за пореден път загубихте всякаква представа за реалноста! Дори утре да копнат пръвата тръба... как се изгржда трасе по водата на толквоа км?! Да не говориме, че нито законово нито финансово проекта изяснен. Я се събудете и по добре идете си платите членския внос в партията и не пишете тука малоумни налудничави коментари.
  Статията си е много точна!

 7. 7 Профил на Влади до Стамбулов
  Влади до Стамбулов
  Рейтинг: Неутрално

  Русия пострада, тъкато много вярваше и много залагаше на икономиката на Америка... по принцип, руските компании пострадаха заради това, че използват една и съща с американците финасова модел... Агресивният растеж, който показаха за последните 3 годи, се дължеше на агресивна полтика за маштабиране, която изисква много заеми... Бързият растеж се превърна в най-голям проблем за тези корпорации, и преди всичо този факт, че на пазара няма пари... ако петролът се задържи на такава низка цена ще пострадат не само Русия, на и америка преди всичко, като страна, най-голям потребител на енергоресурси... В штатите това го разбират...и в Русия го разбират... а в България тъпите се радват!

  Икономиката на Русия е строго подчинена на световната, всяко едно негвтивно влияние където и да е било вляие на руската икономика... Просто в момента руските са недооценени, или струват релно, но американските са много пъти надоценени, ЕНРОН беше само началото...

  Не знам за каква партия приказваш, никога не съм бил и нямам намерение да ставам партиен на каквато и да е партия, но Русия я уважам... Тя дава много на света, основно литература, поезия, музика, драма... неща, които ти, другарю Стамболов, не можеш да ги разбереш, защото българите станаха бездуховни...

 8. 8 Профил на до Стамболов
  до Стамболов
  Рейтинг: Неутрално

  Приятелю,не се коси да спориш с промити мозъци!Искаме протекторат от ЕС!

 9. 9 Профил на Капитана до Моряка
  Капитана до Моряка
  Рейтинг: Неутрално

  Хахахаха, всеки който каже истината за газа в очите на "целувачите на сапоги", веднага се превръща в помияр...
  Моряк, надувай си лодката и през Черно може - към Русия. Само внимавай да не те набара украинския патрул...

 10. 10 Профил на chitatel
  chitatel
  Рейтинг: Неутрално

  Русия вярвала на Америка?!
  Е това изби рибите!!!!!!!!!!!!!
  Абе ти пиян ли си или "само" луд?

 11. 11 Профил на chitatel
  chitatel
  Рейтинг: Неутрално

  Влади водиш първенството по най-малоумно изказване на века!

 12. 12 Профил на Влади
  Влади
  Рейтинг: Неутрално

  Не знам да ли в течение, но 1/4 от капиталите в Русия имат американски происход... това си е факт... Преди всичко, това са капитали на големи банки или equity founds, които инвстират в различни области... най-много в Русия има немски капитали, това също е открита информация, ако ти е интересно, можеш да потърсиш в интрнета...

  Аз не говоря за политика, на мен и на бизнеса в Русия им е все тая, какво мисли Путин или Шмутин... в Русия реалноста е таква, че Путин се договоря с бизнесът на партнерски начала, нещо, което в България го няма и едва ли ще го има... Частния сектор привлече много капитали, около 400 милиарда долара... и 1/4 от този капитал е от щатите... но преди да дадът тези капитали инвесторите заложиха на финансов модел от учебниците по икономика от Фишър... затова, като се осраха в щатите, замириса дори и в Русия...

  Българите са смешни във свойте изказвания, тъй като имат представа за Русия само от много необъективните статии на в. Дневник... Русия е съвсем друга, погеднато реално, но изглежда вестник Дневник си е поставил задача да я покаже именно такава, каквато я виждате вие!

  Но, това си е правото на всеки от нас, да се зъблуждава и да има собственно мнение... Поне аз живея и правя бизнс в Русия... много от това, което пише в Дневник изобщо не отговаря на истината... А в моя бизнес инвестира Ситибанк... это един малък пример... итакива като мен са милиони тука в Русия...


  Ако говорим за статията, то мога да кажа само едно.... много е странно, че Америка, която все още не казала на света за какво и е набуко, толкова се натиска за този проект... Българите сме смешни, постоянно търсим на кого по изгодно да се продадем... Южен поток е по скъп, но прави България страна от значение в региона, един равноправен партнер... при това България почти нищо не плаща... а набуко... не знам, България изглежда като страна от контингента на Грузия... абсолютно безправна... Пък и американците няма да правят нищо безплатно, интересно, колко ще поискат за този проект, и колко след това ще поискат от Европа, да даржът арабския свят под напрежение? Аз лично смятам, че за Европа набуко е опасен и много рискован проект... Но ув България има много умни хора, като Извънземното и Читател... Дори Стамболов... такаче, БЮългария едва ли има бъдеще с такива мозъци... и столкова много обективни читатели...

 13. 13 Профил на SOCHIALDEMOKRAT
  SOCHIALDEMOKRAT
  Рейтинг: Неутрално

  Момчета и момичета, стига се бройте на фили и фоби и не се упражнявайте в международна политика. Майната им на руските икономически интеси, след като не са ни изгодни, същото се отнася и за американските такива. Става въпрос, че за да не ядем хурката и следващата, че и по-следващата и т.н. години, трябва да си спретнем терминал за втечнен газ в близост до бъдещето гранилище за газ /Галата/ край Варна и до съществуващата нагнетателната станция, идващото лято. Трябва да си вържем тръбите с Румъния, Гърция и Турция и да се абстрахираме от извиването на ръце. А след това, ако Русия иска да прави "Южен поток" - нека си го прави, от нас се иска да договорим транзитните такси, правата на собственост върху тръбите, с оглед бъдещи дивиденти. Е, за Набуко можем да бъдем по-снискодителни, оти сме Ивропейци.

 14. 14 Профил на ПетроФ
  ПетроФ
  Рейтинг: Неутрално

  Драги социалдемократе, това което казваш звучи логично и просто. Но, мислиш ли че никой в тази страна не е провидял до сега пълната ни енергийна изолация от Европа и пълната ни енергийна зависимост от Русия? Не разбира се.
  Въпросът е доста по-дълбок и е по-скоро психологически, в нашият българсикия случай.Ние българите се /само/възпитаваме от люлката
  в чувство, не дори на благодарност, а чувство на вина към Русия. Тя ни е освободила, ерго шаване няма.Това е ментална особеност в главите на около половината от нацията ни, която обрича предварително на неуспех всички междудържавни преговори на България с Русия. Русия просто обявява тук своите интереси и ние ги следваме, защото дълбоко у нас е насадена мисълта, че интересите на Русия са и наши интереси.По този начин, липсва и обективната основа за съпротива на срещу руски искания, противни на националните ни интереси.
  Тази особеност/айде да не я наричаме повреда/ се дължи на непознаване и неосъзнаване на нашата си история. Дължи се и на фалшифицираният ни учебник по история. В него са премълчани, заобиколени или изкривени всички злепоставящи Русия факти и събития, в резултат на което ние българите сме буквално безсилни срещу всякакъв руски натиск.Ще кажеш, да ама който иска да чете, ще намери истината извън учебника по история.И ще си прав само донякъде.Народопсихологияа се оформя не от академичните книги, а от отделенията, от учебника по история. От осъзнатата история има практическа полза, едва когато тя слезе на учебникарско равнище.Засега тази истина си остава само в дебелите книги, тъй като изказана, за много от българите тя прозвучава като клевета срещу Дяда Ивана./Форумът е пример за това/И кръгът се затваря... Ако историческият ни поглед върху българо-руските отношения беше обективен едва ли бихме допуснали такива българо-руски икономически отношения.Историята с газа е черешката на тортата. На тази психологическа основа пък расте, нека го наречем меко бизнес русофилството, като злоупотреба с чувства. Злоупотреба с чувства е и използването на руската култура /литература,музика и пр./ за директни имперски цели.Със "славянската идея" се злоупотрябява по същия начин.
  Ще кажеш, да ама и американците са същите. Да така е, но по-отношение на тях липсва тази обреченост и безпомощност в отношенията, както с Русия. И при най-голям натиск, ние българите американци няма да станем, докато Русия вече ни е накарала да мислим в известен смисъл "ро руски",което е успех за нея и пагубно за нас като българи

 15. 15 Профил на sochialdemokrat
  sochialdemokrat
  Рейтинг: Неутрално

  Г-н ПетроФ, позволете ми да изразя нещо повече от учудване! Да обяснявате обичайното действие на посткомунистическата ни криминална олигархия - да се прилепя към "братските" олигарси, та белким печеля повече /крада повече/ с народопсихологията ни е провокация. Десетина години след освобождението ни от турско робство, Стамболов успява да неутрализира опита на империята да ни превърне в Задунайска губерния, въпреки пресния спомен за храбростта на освободителя. Да, вярно, че го убиват, но не убиват от обич към Русия, а по други причини. Да ми говорите сега за народопсихология и обич към Русия, при положение, че значителна част от българите са наясно с унижително пропилените си години под Съветска власт е опит за изпускане на парата чрез свирката. Няма никаква връзка между обичта към Русия и омразата към посткомунистическите елити на двете страни - ако има връзка, то това са опитите да се размъти общественото мнение чрез Параванови акции за пускане на спрените блокове на АЕЦ и др. Налице е ясно изразено престъпно поведение на управляващата ни олигархична клика за привързване към олигархичната клика на Русия. А между Русия и управляващите я, аз лично не слагам знак за равенство. Както муждувпрочем и между нашата клика и България.

 16. 16 Профил на Историк
  Историк
  Рейтинг: Неутрално

  Петров,много си прав.Нашата история е пълна с митове,един от които е ,че Русия ни е "освободила".През 1878 г. Русия направи безуспешен опит на ни присъедини към руската империя и да ни подложи като поляците и другите народи на империята на ново робство,може би многократно по-тежко от турското.Целта на тази "освободителна" война е била осъществяване на вековните стремежи на Русия да завладее проливите.Тази балканска стратегия на Русия е несъвместима със самото съществуване на България като държава поради очевидния факт,че за да завладеят Цариград,което е заветната им цел,руснаците трябва да прегазят България.На същата стратегия е подчинен и Санстефанския договор,който предвижда безсрочна окупация на българските земи без какъвто и да е международен контрол и не съдържа никакво задължение за изтеглянето на руските войски.Ако проследим историята ,Русия винаги е действувала срещу нас,защото не е имала интерес да има силна и обединена България.В този смисъл Русия се явява най-големия душманин на България през последните два века.

 17. 17 Профил на до Историк
  до Историк
  Рейтинг: Неутрално

  Историк ти си глупак. Русия ни е освободила - факт. По какви причини го е направила е отделен въпрос.

  България не можа да освободи една пиклива Македония, когато вече беше независима държава! За какво говорим?! Без русия щяхме да сме вилает на Турция и не само ние, а Европа чак до Виена.

  Сан-стефанска България е дело на Русия. Берлинския конгрес е на сегашните ни западни съюзници.

 18. 18 Профил на Набуко
  Набуко
  Рейтинг: Неутрално

  Набуко е обречен. Турция вече го обвърза с приемането си в ЕС, а това не може да стане, колкото и да се иска на САЩ.

  Ако Турция влезе в ЕС ЕС ще се разпадне окончателно, а това ЕС няма да го допусне.

  Дотук беше Набуко. Неочакван страничен ефект от газовата криза.

  Русия половин 40 години доставя газ и нефт за Европа без грешка и това ще продължи - по-просто е за всички, включително за Русия.

  Путин отново игра много силно.

 19. 19 Профил на Интеграция
  Интеграция
  Рейтинг: Неутрално

  Интеграцията на ЕС и Русия сега ще тръгне по-бързо. Въпрос на национална сигурност и за Европа (енергийни доставки) и за Русия(НАТО е на границите й).

 20. 20 Профил на Историк
  Историк
  Рейтинг: Неутрално

  Русия не ни е освободила.Берлинския конгрес ни освободи от Русия.Ако не беше този конгрес,както и държавника Стамболов,сега щяхме да имаме статута на Чечения,или в най-добрия случай на Беларус.

 21. 21 Профил на До Набуко
  До Набуко
  Рейтинг: Неутрално

  Много погрешни ти са изводите.Резултатите от тази газова криза са следните:
  1.Русия изгуби авторитет и доказа,че е ненадежден доставчик.
  2.Това ще спре,а може би ще отмени израждането на "северен" и "южен" поток".
  3.Тази криза ще ускори изграждането на Набуко.
  4.Путин отново се провали,защото Русия загуби този двубой с Украйна.

 22. 22 Профил на До интеграция
  До интеграция
  Рейтинг: Неутрално

  Интегразия между ЕС и Русия е невъзможна,особено след газовата криза.Русия все повече се отдаличава от цивилизована Европа.Обратно,очаква се с новия американски президент сътрудничеството и взаимодействието между САЩ и ЕС да се задълбочи.

 23. 23 Профил на КАЗАН--БЪЛГАРСКИ ГРАД
  КАЗАН--БЪЛГАРСКИ ГРАД
  Рейтинг: Неутрално

  Русия не ни е освободила.Берлинския конгрес ни освободи от Русия.Ако не беше този конгрес,както и държавника Стамболов,сега щяхме да имаме статута на Чечения,или в най-добрия случай на Беларус.

  УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ ! СКОРО ЩЕ ЧЕСТВАМЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ --ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ ,КАК НЕГОВОТО ПРОЗРЕНИЕ(ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ) ЩЕ БЪДЕ ИЗТРИТО ОТ ВСИЧКИ ФИЛМИ --А ТО Е -- " ТОЗИ,КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ОТ ТУРСКО,ЩЕ НИ ПОРОБИ " !! НА ВНИМАНИЕТО СПЕЦИАЛНО НА РУСКИТЕ МЕКЕРЕТА И БЛЮДОЛИЗЦИ ,И ОМРАЗНИТЕ И УХИЛЕНИ РУСКИ МУТРИ,НА " РАБОТА" В СОЛНЕЧНА БОЛХАРИЯ !!

 24. 24 Профил на mm
  mm
  Рейтинг: Неутрално

  Do takiva zabludeni ovce kato Vladi niakolko v'prosa:
  1. Hodil li si pone vednazh do Rusija i za kolko vreme i ako ne si hodil i ne si zhivjal tam pone 5 godini, no ne kato takiva kato g-n Stanishev, a kato obiknoven chovek s obiknovena zaplata i da si obshuval s oboknoveni rusnaci, ane s voenni ili partiini funkcioneri. Ti moi chovek si gola voda i nishichko ne znaesh nito za Rusija, nito za rusnacite.
  2. S'shite sa i v'prosite za USA

  Rusija nikoga, nikoga ne e bila prijatel na B'lgarija,
  nikoga ne e bila bogata d'rzhava i skoro njama kak da b'de
  Da tja ima pochti nai-mnogo polezni izkopaemi, no tova nishichko ne znachi
  Japon njama nishto samo planini i kam'ni, no tova ne i prechi da b'de na vtoro mjasto po bogatstvo sled USA

  A dragi mi Vladi, ako ti si zapoznat samo s ruskata kultura,moga samo da te s'zhaljavam. Podchertavaiki, che az mnogo uvazhavam istinskata ruska kultura

  Mnogo pozdravi na vchichi rusofili s pozhelanie da stanat nai- posle b'lgarofili

 25. 25 Профил на kuki
  kuki
  Рейтинг: Неутрално

  Ега ти руската култура-куде е сега?Последната им култура си замина с револуцията,сега само са мафиоти,бляди и терористи

 26. 26 Профил на ало
  ало
  Рейтинг: Неутрално

  kuki колко си в час,събоди се и сдушай учителя си(не Дневник).

 27. 27 Профил на сп
  сп
  Рейтинг: Неутрално

  Не знам дали сте наясно какво представлява проекта Южен поток, но ще се опитам да преразкажа някои неща от руските сайтове.Първо, русия трябва да изгради тръбопровод с дължина около 2600 км на своя територия, след това 900 км под морето на дълбочина от около 2000 м, след това 500 км през България, още 500 км през Сърбия, а колко са до Австрия, не мога да ви кажа.Това първо. Ако вярваме на Васил Филипов, бивш директор на Булгаргаз, русия няма технологични възможности да прекара газ на дълбочина от 2000 м в Черно море.Тръбите към Турция преминават на много по малка дълбочина.За това, че русия няма необходимото количество газ, а препродава тези , купени от Туркменистан и Казахстан на цена от 318 долара за 1000 куб.м.,да не говорим.За други интересни подробности може да потърсите интервюто на Филипов, дадено на Ризова в предаването "На четири очи".Така, че човекът вероятно ще излезе прав- няма да има Южен поток, а за северния да му мислят германските дупедавци.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 29. 29 Профил на ПетроФ -Балканска федерация!?
  ПетроФ -Балканска федерация!?
  Рейтинг: Неутрално

  Новото е добре забравено старо. Идеята за балканска федерация идва от сръбският национализъм, още от Гарашани, по-късно "класово" прекроена и наивно подхваната от "Вождът и учителят на българския народ" - Георгий Михайлович Димитров /тук много моля, да не се правят Асоциации с Андрей Карлович Луканов или Сергей Дмитриевич Станишев/.

  Според тази Балканска федерация, България просто трябваше да е една от съюзните републики на Югославия, под вещото ръководство на руската любовница - Сърбия, носейки всички последици от разпадането на Югославия, през 90-те години.
  Та, преди да се захласваме от по прашасалата идея "балканска федерация", трябва да си изясним, кои са останалите мераклии за "нова" балканска федерация,кои велики сили стоят зад тях/нещо което не схванахме 1912-13 г/, какво преследват, с участието си там, какво е мястото на България и чак тогава да скачаме в студената вода...

 30. 30 Профил на gmihaylov
  gmihaylov
  Рейтинг: Неутрално

  До г-н Влади: Моля заемете се спешно с изучаването на български език-финансовата модел сигурно сте я взели от руския и сте забравили да сложите ь на модель.

 31. 31 Профил на оня
  оня
  Рейтинг: Неутрално

  Може би е по-точно, че на Берлинския конгрес Русия ни изтъргува. А за Сан Стефано като териториално обособяване има принос ... българския народ чрез резултата от борбата за църковна независимост - султанския ферман за Българската екзархия, определящ и българските области. С цел да не загуби влиянието си Русия е противник на църковната ни независимост. Впоследствие си променя позицията и дори границите, определени от фермана, стават основа за Санстефанска България.
  Това, разбира се, не променя факта на загиналите хиляди руснаци. Както и обществената нагласа в Русия към войната. Но все пак е добре да се видят всички страни на въпроса. Между другото във войната загиват и много украинци, поляци, финладци, румънци, но мисля че нито една от тези страни не използва този факт.

 32. 32 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: 8 Весело

  Като 4ета "Капитан", "Стамболов" .. ми е ясни 4е не само Кор4емкин е помияр. Там долу .. на Балканския полуостров .. в Булгаристан .. има о6те такива малоумници

 33. 33 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: Неутрално

  Нашите управници - също. Нищо чудно, че сме толкова далеч като ценности от ЕС.

 34. 34 Профил на Енчо
  Енчо
  Рейтинг: Неутрално

  Moriaka

  "Там долу .. на Балканския полуостров .. в Булгаристан .. има о6те такива малоумници"...

  А ти къде си? Къде е това горе? Да не си от тези тарикати, дето емигрират на Запад и от там ругаят американците, капитализма и глобализацията?
  И никога не карат москвичи или лади...

 35. 35 Профил на Украинец
  Украинец
  Рейтинг: Неутрално

  Мог бы ктото перевести на русский? Хоть и можно прочесть и понять по болгарски но на это уйдет много времени на вникание))

 36. 36 Профил на рус
  рус
  Рейтинг: Весело

  Учи албанский... ну то есть болгарский, друже

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK