Акад. Никола Съботинов: Някой умишлено иска да разруши БАН

Председател на БАН

Акад. Никола Съботинов: Някой умишлено иска да разруши БАН

© Юлия ЛазароваВ началото на декември социолози и икономисти отново заговориха за закриването и неефективността на Българската академия на науките. Дискусията се разгоря при обсъждането на националната стратегия за научните изследвания, представена от министерството на образованието. В нея специалисти видяха опит за "обезвреждане" на БАН. Оттогава ръководството на институцията в лицето на председателя й акад. Никола Съботинов се опитва да докаже, че академията работи и не бива да бъде игнорирана чрез спиране на държавната финансова подкрепа за нея.


Покрай последното обсъждане на стратегията за науката отново се чуха радикални мнения, че БАН трябва да бъде реформирана и дори закрита, защото не работи ефективно. Вие като ръководител на академията реагирахте остро, все пак има ли нещо вярно в тези твърдения?


- Тези мнения са резултат на непознаване на БАН. Ако човек си беше направил усилието да отвори поне страницата на академията, щеше да види какво прави БАН и ще се даде веднага отговор на въпроса работи ли или не. В БАН е най-изявената научна организация в България, въвела проектното финансиране. Около 30% от бюджета на академията е от собствени приходи по линия на проекти. БАН направи и продължава да прави структурни реформи.
В последния вариант на стратегията за научните изследвания се казва, че БАН има прекалено много звена и структурата трябва да се оптимизира. Споделяте ли това мнение?


- Многото звена са продиктувани от логиката на развитие на науката. Това не е само при нас. Научноизследователски центрове като нашия имат голям брой институти. Такава е структурата на академиите на науките на Полша, Чехия, Словения, Румъния, Унгария, Словакия, Австрия, които имат над 60 института. Всички научноизследователски центрове в европейските страни (Германия, Франция, Испания) се състоят от минимум 60 института. Науката налага такава организация, защото почти всички области от човешкия живот се нуждаят от научно познание. Не може безгеологически институт, без институт за водни проблеми, за гората - всеки от тях има специфични дейности, които са в помощ на държавата. За пример ще ви дам изследванията в областта на слънчевата енергетика. Те бяха подчинени на голям физически институт с тежка структура. В същото време в тази област има динамично развитие и тя трябва да се освободи от опеката на големия институт, за да се създаде звено, което да действа бързо и оперативно. Обстоятелствата налагат в БАН да се отдели и център за климатични промени, както и звено, свързано с новите технологии и възможностите на изчислителната техника. Животът непрекъснато налага създаването на нови институти. Този, който казва, че звената на БАН са много, умишлено ни прехвърля вината на висшите училища, които действително се развиха прекомерно и взаимно се повтарят. В институтите на академията няма такова нещо. Все пак вътрешните ни оценки показват, че трябва да се прави сливане или разделяне на институти, това е наша текуща задача.


Тези вътрешни оценки показват ли как работят звената?
Академията е критикувана, че в нея има хора, които не работят, а администрацията и помощният персонал са раздути.


- Имаме 3700 учени, около 4000 души помощен персонал - инженери, лаборанти, проучватели и само 300 души администрация. Когато създаваме много звена, това не означава, че раздуваме щата. Понякога една администрация обслужва две лаборатории.


Дали всички работят?


Има различни хора и в предприятията, и в министерствата. Едни са по-бавни и мудни, а други по-активни. Не може да изискваме всички да са с еднакви успешни резултати.


А кои са повече - тези с успешните резултати или по-мудните и по-бавните?


- БАН е най-ефективната научна организация в България, защото в нея работят 18% от учените в страната, които дават 60% от научната продукция. Това означава, че работещите учени в БАН са много повече от неработещите. Къде са другите 18 хил. учени по другите организации? За тях никойне говори, а се съсредоточили върху нас. Някой умишлено се е насочил към разрушаването на най-работещата научна организация в България.


Кой има интерес от това?


- Посредствеността на науката в България. За съжаление това няма отражение в стратегията.


Върху нея не са ли работили и учени от БАН?


- Официално наши учени не са участвали в изготвянето на текстовете.Преди да обсъдим стратегията, да се върнем на работещите учени в БАН.


Заявихте преди време, че ще диференцирате заплатите на изследователите според постиженията им. Ще стане ли това?


- За това ми трябват пари. Заплатите трябва да се диференцират от нивото, в което са в момента, защото Кодекса на труда не ми позволява да намалявам възнагражденията. Хората не работят зле, но искам да откроя тези, които работят по-добре. Но ми трябват допълнителни средства.


Колко?
- За да има 50% увеличение за най-добрите ми трябваха 20-25 млн. лв. Парите бяха обещани от министъра на образованието и от премиера, когато през лятото посетиха академията. Но за съжаление средства няма. Сред обещанията беше и изграждане на градче за младите учени.- Засега нищо не е направено в тази посока и аз се чудя какво да обяснявам на хората, защото има докторанти, които спят в лабораториите.


Как си обяснявате неизпълнените обещания?


- Може би заради финансовата криза се отложи проектът за градче за младите учени. А и бюджетът ни за тази година е доста рестриктивен. Освен това ще се изпълнява на 90%, което ще ни изправи пред финансови трудности. На практика ще имаме около 85 млн. лв. от държавата, от които 70% са само за заплати. Това означава, че не можем да си платим тока, водата. Вече се оформя дефицит от 9 млн. лв. Нямаме пукнат лев от правителството за научна дейност. Средствата за нея са само по проекти.


Можете ли да компенсирате намаления бюджет със собствени приходи от наеми?


- Парите от наеми са около 2 млн. лв. и се използват за финансиране на дейности, които държавата трябва по принцип да обслужва. Сред тях са метеорологичните прогнози - оперативна дейност, за която поискахме поне 20 млн. лв. от бюджета. Хората, които вършат тази работа, получават по 300 лв. заплата.


Някои от критиците на БАН смятат, че науката трябва да се прави предимно в университетите. Това е заложено и в стратегията за изследванията. Вие какво мислите по въпроса?


- Подобно изказване направи и доц. Сергей Игнатов в интервю за "Дневник". Не мога да приема, че не знае, че това не е така. В Европа 35% от изследванията се правят в университетите, в САЩ - 15%, в Япония - 25 на сто. Другата наука се извършва в научни и индустриални изследователски центрове. Науката в университетите главно участва в образователния процес, в университетите се съчетава педагогическата и изследователската дейност. В Германия, една от най-развитите страни в науката, само 20% от изследванията се правят в университетите. Стратегията за научните изследвания предвижда създаването на научни центрове само към университетите...- Защо трябва там да се концентрират средствата, след като вече има изградена основа? Защо трябва на нова зелена площадка да се правят научни центрове, когато те съществуват на практика? Средствата трябва да се дадат там, където има научен потенциал, резултати и възможности за иновации. Не възразяваме да се развият изследванията в университетите. Ние си сътрудничим с различни висши училища, помагаме им да са близо до науката, защото преподавателите там невинаги имат възможност да отделят толкова време за изследвания. Не разбирам идеята в стратегията, ние трябва да сме супербогата държава, за да разтурим работещ научен център като БАН и да създаваме нови в университетите. Тази идея отново е плод на незнание за това, което се случва в някои страни в Европа или опит за умишлено съсипване на БАН. Обикновено с известна завист се отнасят към работата на академията, защото тук наистина се прави наука. С министъра все пак се поразбрахме. Стана ясно, че в стратегията ще се предвиди помощ за развитие на изследователските институти, защото не може да се зарежат звената, които работят най-добре. Договорихме се да се поддържат научни центрове и към академията. Така стратегията вече става по-приемлива за нас.


Държавата се опитва да определи научни приоритети, в които да се концентрира финансирането. Мислите ли, че посочените досега области са точните?


- Те в общи линии отговарят на европейските направления. Но според мен трябва да се даде по-голям приоритет на аграрните науки, това е основен проблем за човечеството. България има голям потенциал в тази област и ние трябва да наблегнем на него. В приоритетите липсват и науките за земята.


А кой ще плаща за геологическите проучвания, които са специфични за България?


Чужди специалисти ще трябва да проучват находищата на природни богатства например. За да говорим за приоритети, трябва първо да се развива широка научна основа, осигуряваща нуждите на съвременната българска държава и след това вече да се концентрират средства в приоритетни направления. Финансирането на приоритетите не трябва да става за сметка на спирането на парите за останалите направления. Ако не се отделят повече пари за наука, ще сме бедна държава.

Коментари (313)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гражданинъ
  Гражданинъ
  Рейтинг: Неутрално

  "Каквото и да ти говорят става дума за пари"

  БАН има апетитни имотчета, защо разни "честни" бизнесмени да не ги "приватизират" на "справедливи" цени?

 2. 2 Профил на новоизлюпените са най-критични
  новоизлюпените са най-критични
  Рейтинг: Неутрално

  БАН "пречи" най-много на новоизлюпените универитети и висши училища, защото налага непостижими за тях критерии за ниво на научните изследвания и за получаване на научни степени и звания. Завалиите, много си мечтаят сами по собствени критерии (като на село) да се самотитуловат. Желанието им пък да развиват научна дейност не отговаря на възможностите им да печелят на общо основание (а не привилегировано, както им се иска) конкурси на Фонда за научни изследвания - засега единственият източник за финансиране в БГ. Е, докато никой от тях не участва в световната класация от 3000 най-добри научни заведения, няма как да им се отвори парашута. Въвеждането пък от 2008г. на задължително международно рецензиране на проектите направо им бърка в здравето.

 3. 3 Профил на Monaxa
  Monaxa
  Рейтинг: Неутрално

  Склеротиралите кабинетни учени от БАН са пльховете на Академичната канализация!БАН да се закрие ,защтото топлата вода отдавна е открита.

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много ясно че искат закриването на БАН.
  БАН нищо не е допринесла за развитието на науката, а е просто една възможност за дедита да се потупат взаимно по рамената когато си взимат заплатките.
  В останалото време всички до един работят по друга работа, което не се изключва разбира се, но пък хора от миналия век да определят кой е доктор и кой не би трябвало да е работа на самия си университет а не на БАН.
  Резултат от тях досега нула, а пари взимат по 80 млн лв на година.
  Самотитолуването е основната предполставка за конкуренция сред университетите. Сега - всички са равни.
  Би трябвало имуществото на БАН да се върне на министерство на образованието и да се дава под наем на университетите.

  The biggest risk in life is not taking one.
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: Неутрално

  При една нормална държава БАН би еволюирал в адекватна структура за водещи научни изследвния.Понастоящем всякакви упражнения на тази тема са неконструктивни.Primum non nocere!

 6. 6 Профил на Dottore
  Dottore
  Рейтинг: Неутрално

  Много имоти, много мераклии, като този Андей Райчев/какво голфигрище става/,този пък египтолога дето сам се нарича доцент с българското име Сергей /чуете ли хора да се казват Сергей,Валери,Уляна,Володя,Наташа направо внимавайте-опасни екземпляри са/и др. много им се ще да подлапнат и те от тлъстото дробче БАН.Безспорно БАН закъсня с някои реформи и реконструкции, но да ликвидираме тази институция за да я вземат райчевси и сергеевци няма смисъл. Трябва да се оптимизира, не да се руши.Малко ли се разруши,малко ли се ограби.Хайде това да го запазим за българите братя- не за сергеевци от Ленинград!

 7. 7 Профил на Victor
  Victor
  Рейтинг: Неутрално

  Банаджиите си чукат частно, а са на държавна издръжка.

 8. 8 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: Неутрално

  Защо забравиха в БАН идеята на Акад. Любомир Илиев за Единни центрове за наука с Университетите. Защо БАН не върне оригиналния Устав на Българското Книжовно Дружество. Защо не се дава автономия на Институтите, а всичко се ръководи от шапката "Президиум". Ето какво трябва да се промени в БАН за да съществува, иначе е излишна в сегашния си вид.

 9. 9 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В БАН 10-и ноември въобще не е идвал.

  Иначе Неделчо Съботинов хич да не демагогства за Германия, че ще му напомним какво там направиха с академията на ГДР. Напъните на Вълчев баш преди изборите също са смешни.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 10. 10 Профил на эготг
  эготг
  Рейтинг: Неутрално

  "БАН е най-ефективната научна организация в България, защото в нея работят 18% от учените в страната, които дават 60% от научната продукция. Това означава, че работещите учени в БАН са много повече от неработещите. Къде са другите 18 хил. учени по другите организации? За тях никойне говори, а се съсредоточили върху нас. Някой умишлено се е насочил към разрушаването на най-работещата научна организация в България."
  Ами щом 60 % от науката е там - тогава къде са ви приходите? Следователно можете и без заплати!
  БАН - ПРЕПИСВАЧИ, ПЛАГИАТИ и ТУНЕЯДЦИ, зад които стои лично президентчето ГОЦЕ и БСП в парламента. В БАН изследват една жаба 50 години и дълбоките им научни изводи са, че... това е земноводно.

 11. 11 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Почваме отново да се ограмотяваме.

  ГЕРМАНСКА ЛУСТРАЦИЯ Е НУЖНА НА БАН!

  ТАКАВА, КАКВАТО СЕ НАПРАВИ ОЩЕ ПРЕЗ 1991 Г. В ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ!

  ДА СТЕ ЧУЛИ ОТТОГАВА НАСАМ НЯКОЙ ДА СЕ Е ОПЛАКАЛ, ЧЕ В ГЕРМАНИЯ ИМА НЕКАЧЕСТВЕНА НАУКА И НЕДОБРИ АКАДЕМИЧНИ КАДРИ?

  Впрочем да припомним, че тамошната академия (в ГДР) беше закрита - и никой днес не плаче за нея.

  Но ето подробностите относно ГЕРМАНСКАТА ЛУСТРАЦИЯ - която трябва да се състои тук, за да стане от това нещо (истинска кочина) държава с нормална академична общност.

  ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ ВСИЧКИ РАБОТИЛИ ДОТОГАВА В АКАДЕМИЧНАТА ОБЛАСТ В ГДР, БЯХА УВОЛНЕНИ - И ПРАТЕНИ ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ (НАПРИМЕР ДА ПРОДАВАТ ДОМАТИ НА ПАЗАРА).

  http://www.pueron.org/pueron/publikacii/hramat/jurgen.htm
  "The evaluation process
  Especially in the humanities and social sciences East German universities had been corrupted by the Socialist regime because it used them for the legitimization of the existing suppressive political order. Therefore not only the departments of Marxism-Leninism had to be closed. Also the professors and lecturers in (Socialist) Law, (Socialist) Economy, History of the Working Class, and Philosophy had to leave the universities. Their disciplines had to be shut down as well. Instead, new institutes had to be created. The necessary staff was imported from West Germany.
  But also in other disciplines like languages or History of Art the testers found a great number of poorly qualifled scientists. Others were regarded as personally inacceptable because of their hidden contacts to the secret police [...]

  Results
  According to Hermann Glaser, by the evaluation process nearly 20000 out of 38900 staff and faculty members in East Germany lost their jobs[18]. Several turned to protest, some even became politicians. But they could not stop the necessary opening of East German universities to western knowledge.
  Juergen Ploehn. The Reform of University Education and Science in the German New Laender since 1990:

  Обаче в тая държава-кочина, вместо комуно- ченгесарските кадри да продават домати на пазара (каквото правят доста от техните колеги от бившата ГДР), те "преподават" в университетите и "извършват научна дейност" в институтите. Какво преподаване осъществяват и каква научна дейност вършат, знаем добре. Това са в огромното си мнозинство АВТЕНТИЧНИ НЕКАДЪРНИЦИ - и те не могат да бъдат друго, защото един комунист е некадърник и профан по дефиниция. Ако някой евентуално и случайно не е, това подлежи на доказване.

  Но да видим и кой днес определя кой да бъде доктор, доцент и професор в тая държава, всъщност една кочина. Аз съм писал много по тези въпроси във форума "Пуерон", ще повторя една част тук.

  В нещото, наречено президиум на ВАК, което трябва да е върховен експертен научен кадрови орган, а всъщност е една политически напълно небезпристрастна комунистическа групировка, се подвизава лицето с много точното име Проданов. Това лице, иначе АОНСУ-вски професор, е, разбира се, член-кореспондент на БАН и директор на така наречен институт за философски изследвания. Това лице - невероятно, но факт - в свои съчинения отрича зверствата и мащабите на сталинизма!

  Ако ставаше дума за някакви дребни политически спекулации, никой нямаше да обърне внимание. Но тук не става дума за дребни политически спекулации, а за въпрос от огромно обществено значение.

  В една дузина страни от Европа за аналогично деяние - поставяне под съмнение или отричане на Холокоста - се отива право в ..... ЗАТВОРА! Да, в ЗАТВОРА! В някои страни до 10 години!

  И в момента един британец, ако не се лъжа, лежи в затвора в Австрия за това, че е отрекъл Холокоста преди близо две десетилетия. Идва след 15-16 години в Австрия - и още на летището ТРАК БЕЛЕЗНИЦИТЕ, СЪД И ЗАТВОР!

  А на тоя с точното име не само, че няма кой тук да му поиска сметка, но дори руснакът Юхновски ГО НАГРАЖДАВА, а председателят на ВАК, бивш партиен секретар, го държи в компанията си - и вероятно го има и за "научен капацитет". Оттук резонно можеш да се запиташ и доколко математик и учен е самият председател на ВАК!

  А кои други решават кой да бъде доктор, доцент и професор? Ето кои:

  Един бивш кандидат-президент на комунистите на име Маразов, оказал се И агент на терористичната организация Държавна сигурност! Други няколко разкрити агенти на терористичната организация Държавна сигурност (Косев, Бехар, Матеев, Стайков)! Едно лице на име Куцаров, българист, но известен повече като тартор на президентската кампания на "историка Първанов", "доцента" в "Института" по "история" на (терористичната шайка) БКП, известен още като агент "Гоце"! Лицето Кендеров, внесло мракобеснически законопроект, предвиждащ увековечаване на тайното гласуване!

  А колко още, питам аз, членове на президиума на ВАК са отявлени комунисти, агенти на терористичната организация Държавна сигурност и прочие подобни индивиди? Засега не знаем! (Поне аз лично не зная!)

  Е, добре, как един нормален човек, антикомунист, специалист (или дори суперспециалист) в дадена научна област, може да бъде оценяван от подобен сталинистко-комуно-ченгесарски "експертен орган"? И какъв обществен авторитет могат да имат една научна степен или едно научно звание, присъдени от подобен комуно-ченгесарски състав?

  Случаят показва, че са необходими драстични промени в академичното законодателство - най-вече въвеждане на критерии за участие в научни експертни органи от типа на гореупоменатия!

  НЕ МОЖЕ НЕКОМПЕТЕНТНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТНИ ЛИЦА (А В СЛУЧАЯ СТАВА ДУМА ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕКОМПЕТЕНТНИ И/ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГРУБО ПРИСТРАСТНИ ЛИЦА) ДА УЧАСТВАТ В НАУЧНИ ЕКСПЕРТНИ ОРГАНИ!

  ТОВА СЪОТВЕТСТВА НА ИЗИСКВАНИЯТА, НА ДУХА И БУКВАТА, НА ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО - И ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПИШЕ В СЪОТВЕТНИЯ НАЦИОНАЛЕН ЗАКОН (ЗНСНЗ)!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 12. 12 Профил на Deep Blue
  Deep Blue
  Рейтинг: Неутрално

  ако всицко отиде в университетите науцните титли ще поцнат да се купуват на килиграм от децата на сулио и пулио ще се крадьт идеи в университетите между студентите и преподавателите ще се прькнат разни изобретатели и рационализатори бизнеса ще поцне да купува идеите и да ги реализира и ще стане една които е кадьрен студент отива на запад и уци свьрзва се с тамошни фирми ако има интерес му патентоват идеята и тукашната номенклатура си купува нова кола за 50 000 100 000 евро колкото струва издрьжката на няколко бьлгарски студента да завьршат безплатно в дания например
  ама на запад не минават номерата с плащането за науцни титли и гледат да сьсипят БАН и да стане за това дето пише по нагоре

 13. 13 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Продължаваме да се ограмотяваме.

  А какъв е този индивид, даващ това интервю?

  Това е бившата дясна ръка на лицето Юхновски - един руснак който, освен че си позволи три мандата да пребивава като председател на така наречената Българска академия на науките (която не е никаква академия, а е една феодално-комуно-сталинистко-ДС-ченгесарска организация) имА наглостта в епохално нарушение на закона да се кандидатира ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ за председател на БАН!

  Ще продължим с ограмотяването! Ще го правим постепенно, така че да не остане никой, който да не разбере какво представлява нещото БАН!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 14. 14 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Впрочем да се представя. Аз съм учен със световен авторитет, който работИ в така наречената Българска академия на науките в продължение на СЕДЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ, и се сблъска хиляди пъти с ВАРВАРСТВОТО, НЕКАДЪРНОСТТА, ПРОСТАЩИНАТА И ЕПОХАЛНИТЕ БЕЗЗАКОНИЯ, БЕЗОБРАЗИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ в така наречената БАН!

  Така че аз ПОЗНАВАМ, и то много издълбоко НЕКАДЪРНОСТТА, ПОРОЧНОСТТА, ПРОФАНИЗМА И КОМУНИСТИЧЕСКОТО ВАРВАРСТВО на БАН!!!

  Къде работих ли? Работих в така наричащия се Институт за български език при БАН, един развъдник на комунизъм, некадърност, беззакония, безобразия, криминалност и най-откровена простащина. Същият този развъдник е РАЗГРОМЕН ПО СЪДЕБЕН РЕД ОТ МЕН - и ми дължи страшно много пари (не само по българските стандарти)!!!

  И НЕ МИ ГИ ПЛАЩА!!! ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!! ГНУСНО!!!

  Но това е друга тема - и това невероятно престъпление е възможно, защото това нещо тук не е държава, а е една истинска кочина. Вж. по въпроса статията ми "“Параграф 399”, или правова държава ли е България" в "Дневник":
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2006/01/29/187378_paragraf_399_ili_pravova_durjava_li_e_bulgariia/
  (Възможно е за четене на статията да се иска регистрация - която е безплатна.)

  Ето част от многобройните мои публикации за НЕКАДЪРНОСТТА, ПРОСТАЩИНАТА, ПРОФАНИЗМА, БЕЗОБРАЗИЯТА, БЕЗЗАКОНИЯТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА В БАН:
  http://krasimirkabakciev.blogspot.com/

  Вижте линковете в края, особено тези:

  http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
  http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/Vremeto.html
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2395
  http://www.iianthropology.org/kabakchiev.html

  А също така и другия ми блог:
  http://kkabakciev.blogspot.com

  Красимир Кабакчиев, дфн
 15. 15 Профил на До дотторе №6
  До дотторе №6
  Рейтинг: Неутрално

  "Много имоти, много мераклии, като този Андей Райчев/какво голфигрище става/,този пък египтолога дето сам се нарича доцент с българското име Сергей /чуете ли хора да се казват Сергей,Валери,Уляна,Володя,Наташа направо внимавайте-опасни екземпляри са/и др. много им се ще да подлапнат и те от тлъстото дробче БАН.Безспорно БАН закъсня с някои реформи и реконструкции, но да ликвидираме тази институция за да я вземат райчевси и сергеевци няма смисъл. [...]
  Хайде това да го запазим за българите братя- не за сергеевци от Ленинград!"

  Аре да не мешаш олигарси магьосници със смислени, признати учени и да не пишеш ксенофобски простотии, а?

 16. 16 Профил на Deep Blue
  Deep Blue
  Рейтинг: Неутрално

  а в университетите какви са доценти и преподаватели
  според валутата до цент или до евроцент
  да не говоря за студентите от село дето трябва да произвеждат плодове и зеленцуци и да си цетат уцебниците цяла година и да идват да уцат задоцно и да си взимат изпитите по 2 месеца в годината и да си ходят в селската дискотека на меданя на селото
  вместо да правят оргии и да карат скьпи коли и да парадират в студентски град и да се тьпцат в градския транспорт всеки ден
  в бьгария всицко е опороцено и по добре да не се пипат старите организации щото е мирише а да се работи разумно младите

 17. 17 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Продължаваме да се ограмотяваме. Неотдавна бяха публикувани двадесетте въпроса "защо" на професор Лазарин Лазаров от САЩ. Те са много ценни, тъй като преди всичко съдържат информация. Ето ги:

  1. Защо БАН забрани в последния момент провеждането на научната конференция ‘Митът Батак’ през 2007 г?
  2. Защо ОС на БАН измени чл.50(5) на Устава с текста „Почетните членове на БАН могат да заемат ръководни длъжности в Академията без всякакви ограничения”?
  3. Защо миналата година ОС на БАН насрочи избора за Председател на БАН два месеца предсрочно?
  4. Защо насроченият избор не бе обявен публично и даваше само една седмица срок за номинации?
  5. Защо двамата академици, изразили критика по провеждането на избора, бяха публично обявени за врагове на БАН?
  6. Защо БАН счита че трябва да бъде „защитена” от МОН и Световната банка (вж напр. интервю на зам.председателя на ОС, А. Гълъбов във в. ‘Стандарт’)?
  7. Защо след като председателят Юхновски беше принуден да си подаде оставката, беше награден с почетния знак ‘За заслуги към БАН’?
  8. Защо БАН години наред водеше на щат и плащаше на щатната журналистка на ‘Дума’ Велиана Христова?
  9. Защо БАН не се абонирва за ‘Web of Science’?
  10. Защо не се обявяват публично научните биографии на академиците и член-кореспондентите на БАН?
  11. Защо БАН се оплаква че нямало анализ за състоянието на науката в България след като поддържа група ‘Анализи’ към ЦУ и цял Център по наукознание?
  12. Защо бившият директор на Центъра за теория и управление на идеологическия процес към известната АОНСУ, В. Проданов е назначен за директор на Института по философия на БАН
  13. Защо бившият член на Политбюро на БКП Стоян Марков, напуснал България през 1989 и занимавал се със съмнителен бизнес на Запад в продължение на 10 години, бе назначен без всякакъв конкурс на научна длъжност в Института по паралелна обработка на информацията на БАН?
  14. Защо 74-годишният Кирил Боянов беше назначен с нов мандат за директор на Института по паралелна обработка на информацията на БАН?; защо 77-годишния ‘стар кадър’ Ячко Иванов е назначен за директор на Академичното издателство?
  15. Защо в БАН няма нито един учен на временен трудов договор?
  16. Защо препоръките от Одита на БАН от Сметната палата, които трябваше да бъдат изпълнени до ноември миналата година, изчезнаха от сайта на БАН?
  17. Защо Експертният съвет по научна стратегия не изпълнява решението на ОС на БАН от септември м.г. „да изготви предложения за оптимизация на структурата на БАН”.?
  18. Защо БАН години наред поддържа доказаната лъжа, че по брой на учени-изследователи на 1000 заети лица България била на последно място в ЕС?
  19. Защо пишман-историкът Георги Марков бе избран за академик?
  20. Защо лицето Лъчезар Петров бе избран за член-кореспондент и награден с почетния знак на БАН ‘Марин Дринов’?
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/3508

  Към тези 20 въпроса аз скоро ще задам още един подобен, но малко по-разширен.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 18. 18 Профил на Deep Blue
  Deep Blue
  Рейтинг: Неутрално

  между студентите има деца на толкова номенклатури които копнеят за науцни титли и да ходят по семинари по света и у нас нещо като богаташите дето ходят на екскурзии по света да се наядьт и да преспьт

 19. 19 Профил на ани
  ани
  Рейтинг: Неутрално

  В БАН работят лелки и типове, незнаещи АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ ЗАПАДЕН ЕЗИК, а всички техни проектчета са вътрешно финансирани по принципа "татковото и чичовото - аз на тях и те на мен". Секциите са пълни с ТАТКОВИ ДЕЧИЦА - чели ли сте "Нощем с белите коне" на Вежинов? Ето това е БАН. Както се каза в едно новогодишно шоу
  БИТИЯТ СИЕ БИТ - БАН СИ Е ...БАН

 20. 20 Профил на Ani, ti si
  Ani, ti si
  Рейтинг: Неутрално
 21. 21 Профил на до Ani ti si
  до Ani ti si
  Рейтинг: Неутрално

  A ти си Blinded by Science!!!Къде са ни учените от БАН в международните конференции и защо ни няма по европейските симпозиуми.

 22. 22 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бисер на дясната ръка на руснака Юхновски: "Многото звена са продиктувани от логиката на развитие на науката"

  Да видим сега част от тази "логика на развитие на науката". Злите езици твърдят, че ръководеният от лицето с хубавото име Проданов Институт за философски изследвания при БАН има секция от типа "Теология" или нещо подобно. До 10.11.1989 г. тя се наричала "Атеизъм". Можете да си представите какви "научни изследвания" се правят там по "логиката на развитие на науката" на дясната ръка на руснака Юхновски!

  Но нека философи да се изкажат по този пункт, аз съм страничен човек. Мога обаче да обясня за "логиката на развитие на науката", в така наричащия се "Институт за български език"?

  Видно от официален сайт, преди няколко години (в мое отсъствие) гореупоменатият развъдник на комунизъм, некадърност, беззакония, беззакония, криминалност и откровена простащина е преименуван от "Институт за български език" в Институт за български език "Професор Любомир Андрейчин". Кой и какъв е лицето Андрейчин, е описано подробно в една моя статия. Цитат от нея:
  "Андрейчин, редактор на списание “Български език”, се превръща от теоретик в политически агитатор и основен деец на така нареченото езиково строителство – чиято цел е както формалното, така и съдържателното редуциране на богатството на изразните средства до сухия шаблон на насилническата идеология. Самата цел е представена като оправдана от позициите на изискванията на “висшата наука” – главен носител на която е вождът на революцията:
  “Борбата за по-висока езикова култура е първостепенна национална задача в живота на социалистическото общество. Тъкмо в условията на социалистическото общество може да бъде най-добре схваната нуждата от такава борба [...] В труда на Й.В.Сталин “Марксизмът и въпросите на езикознанието” беше направено принципно разграничение между речниковата и граматическата страна на езика. По този начин речниковият състав на езика беше осветлен ясно, както никога досега откъм своята роля и специфика в строежа на езика [...] Даденото от Сталин теоретическо изясняване на речниковата страна на езика ще допринесе несъмнено и за изясняване на редица важни практически въпроси на езиковата култура. Сега пред езикознанието и пред методиката на езиковото обучение стои задача с огромна важност – да се открият върху основата на сталинското езикознание пътища и средства за по-конкретна и плодоносна работа при усвояването на речниковия материал”
  (Л.Андрейчин. Слабости в езика на нашата публицистика. Български език, 1954, кн. 3.: стр. 222-223).

  http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/Vremeto.html

  Това означава, че днес, през 2009 г., когато България е член на Европейския съюз, едно обединение на нации, в които комунизмът следва да е нещо немислимо, едно нещо, наречено от някого научен институт при така наричащата се Българска академия на науките, носи името на един ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОТЯВЛЕН СТАЛИНИСТ!

  Това обстоятелство е в изключително грубо противоречие с българското законодателство, и конкретно със Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (ДВ, 37/05.05.2000) Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за: 1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация; 2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи; [...] 4.моралния и икономически упадък на държавата; [...] 7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи; [...] 9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдание на изборенито по-горе действия."

  За "науката" на този така наречен институт, разбира се, може да се говори много. Но засега нека само да повторим бисера на дясната ръка на руснака Юхновски: "Многото звена са продиктувани от логиката на развитие на науката."

  Красимир Кабакчиев, дфн
 23. 23 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Повече от половината от пишещите коментари тук не познават даже българския правопис, така че предполагам нямат и основно образование.
  За сметка на това си позволяват да дават компетентни мнения по всички въпроси.
  Само отбелязвам.
  Между впрочем как може да се рапортува спам тук?

 24. 24 Профил на do ani ti si
  do ani ti si
  Рейтинг: Неутрално

  Какво е БАН?
  "ПИТАМ СЕ ЗАЩО ЛИ ЦЕЛИЯ БАН СА ГОЛИ?!"
  Ако не вярвате ето:
  http://www.youtube.com/watch?v=bgelEoa9wKQ

 25. 25 Профил на Tojaga
  Tojaga
  Рейтинг: Неутрално
 26. 26 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Извадка от статия, озаглавена "НЕОБОРИМИТЕ ИСТИНИ ЗА БАН", автор: проф. Лазарин Лазаров, САЩ:

  # В БАН няма централна научна политика и научни приоритети. ОС и УС на БАН не са научни органи. След отстраняването на корпуса на академиците от управлението, научната политика на БАН бе предоставена на 70 научни съвети, които само си разпределиха всички възможни научни територии. Създадените неотдавна 15 проблемни съвета само илюстрират пълната липса на желание за някакво приоритизиране и преструктуриране.
  # БАН е уникална, без никакъв аналог по света, със своето затворено управление. Нито в общото събрание, нито в някакъв друг орган, не е допуснат нито един външен човек. А се води публична организация на публично финансиране. БАН служи на интересите на своята научна номенклатура, а не на обществото.
  # БАН не се отчита на никого. Няма никакъв контролен орган. БАН не дава отчет за бюджетната субсидия, която получава. При липса на отчетност и отговорности в БАН необезпокоявано си нарушават устава и правилниците. (Примери за нестриктно спазвани членове на Устава: 24(1)7; 24(1)11; 24(4); 36(1); 58(1).)
  # Институтите на БАН не се акредитират и учените не се атестират.
  # ЦУ на БАН е раздута бюрократична институция,
  която разпределя бюджета уравниловачно, вместо според получени резултати, което силно снижава ефективността. В БАН не искат да повишават заплатите на едни за сметка на други. Няма нито един човек на срочен трудов договор.
  # В БАН 3,700 учени работят върху 3,500 проекта.
  # На учените от БАН се падат 2.3 публикации годишно, но само 0.3 в реферирани импактни списания.
  # Като цяло, нивото е много ниско, сравнено с европейското - в някои отношения с очебийна изостаналост.В БАН няма компютъризирана информационно-управленска система, няма достъп до Web of Science…
  # В БАН стари комунистически идеолози и свързани с бившата ДС бивши партийни апаратчици все още заемат ръководни постове и кадруват.
  # Гласността и прозрачността в управлението на БАН не се изменила много от тоталитарно време.

  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/3448

  Красимир Кабакчиев, дфн
 27. 27 Профил на Учен
  Учен
  Рейтинг: Неутрално

  Ето един пример колко ефективна е БАН. Стойчо Йотов бивш кадър на секцията по "Научен атеизъм", чието дело беше да доказва, че няма Бог, сега в секция "Национална сигурност и нови религиозни движения". Вече, по неговите думи, казани по време на семинар в богословския факултет на СУ през 2006, тези хора не доказват, че няма Бог, а изследват възможно опасности за "националната сигурност" от нови вярващи. Е, как да не се закрие БАН? Отдавна му беше времето, стига комунистически отживелици.

 28. 28 Профил на Deep Blue
  Deep Blue
  Рейтинг: Неутрално

  цакаите малко юхновски беше 3 мандата и опороци всицко оставете нещата да се избистрят все пак има ново рьководство
  времето лекува всицко

 29. 29 Профил на млад учен от БАН
  млад учен от БАН
  Рейтинг: Неутрално

  Накратко: изказванията срещу хуманитарните области и "учени" имат голяма доза основание - тези специфични области са били, са и ще бъдат винаги "наемни" или "платени" и няма значение кой дава облагите - държавата, партии, разни тайни или явни организации, включително и бизнес такива. Поради това е редно те да са нещо съвсем отделно от БАН по принцип, поради факта че техните "изследвания" по дефиниция не могат да бъдат достатъчно обективни. Областите с природна и приложна насоченост да останат при това добре подбрани като приориитети, но с продължаване на реформите, има още страшно много за правене!

 30. 30 Профил на Petar
  Petar
  Рейтинг: Неутрално

  Кометарите на г-н Кабакчиев (доктор на филологически !!! науки) са на човек който е явно силно обиден на някого или просто недобре психически. Вместо да пълни тук форумите намерете му някакъв психиатър на човека.

  Не харесвам интервюто на Съботинов но закриване на БАН било глупост за щото във всички развити страни най-сериозните изследвания (и с най-много пари) се правят в държавни изследователски организации. Хуманитарните науки може наистина да се отделят и оставят на самоиздръжка, от тях голяма полза няма.

 31. 31 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Петре, големи глупости, бе: "Хуманитарните науки може наистина да се отделят и оставят на самоиздръжка, от тях голяма полза няма." Няма смисъл да коментирам!
  Иначе е вярно, че изразът "филологически науки" е малко нелеп.
  Аз съм специалист по семантика, а докторската ми дисертация, публикувана в България през 1992 г., е публикувана в разширен и осъвременен вариант през 2000 г. и като монография 400 стр. в суперпрестижно световно издателство:
  http://www.springer.com/linguistics/semantics/book/978-0-7923-6538-9
  Продава се по света (за по 140 евро) - изучава се и се преподава там, където се занимават с теоретично езикознание на особено високо равнище!
  Ако се провери колко от така наричащите се член-кореспонденти и академици имат постижение, поне малко наподобяващо това, резултатите, сигурен съм, ще са повече от жалки!
  И точно човек като мен е изгонен от БАН - където вече две десетилетия "работят" стотици некадърници, бездарници, политически фалшификатори и обикновени лентяи!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 32. 32 Профил на Очуден
  Очуден
  Рейтинг: Любопитно

  Възможно ли е толково много луди и глупави хора да пишат по тези форуми?

 33. 33 Профил на Българин
  Българин
  Рейтинг: Неутрално

  Истината е ,това никой не го оспорва че за наука трябват инвестиции ,а държавата ние много бедна!!
  Истина е че наука се създава когато човек е в разцвета на творческите си възможности .Като се има в предвид че възрастовият състав на научните кандри на БАН са преобладаващо пенсионери или пред пенсионна възраст тогава за каква наука става въпрос?Каква научна продукция може да се очаква от един над 70 годишен професор?
  Разбира се че БАН не бива да се закрива това е едно от малкото неща които могат да помогнат на България ,но БАН трябва да се реорганизира ,всичко което е за пенсия да си отиде да си почива и да се намерят средства за да дойдат млади хора от които може да се очаква да направят нещо!

 34. 34 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не трябва да забравям, че съм обещал да покажа от кого се представлява днес така наричащият се Институт за български език при БАН.
  Това е едно лице на име Райнов, с диплома за "доктор на биологическите науки", което иначе е завършило ... българска филология.
  Този българист-биолог (или обратното - биолог-българист) до 1989 г. се подвизава в така наречената "Лаборатория за изследване на мозъка" при БАН. Това "научно звено" очевидно е било такова "чудо на науката", че веднага след 1989 г. Е ЗАКРИТО ПОРАДИ НАУЧНА БЕЗПЕРСПЕКТИВНОСТ!
  Дали обаче лицето Райнов е закрито? А, не! Лицето Райнов е ПРЕМЕСТЕНО - вероятно поради голяма научна перспективност, в така наречения Институт за български език при БАН, който днес кръстен в грубо нарушение на закона в Институт за български език "Професор Любомир Андрейчин" (т.е., на името на един отявлен сталинист - вж. по горе).

  Следва просто цитат от статията ми "Такова беше, и е, времето (лингвистиката като инструмент за политическа пропаганда)":

  "В съчинението си, озаглавено Мозък – език – съзнание (София, 1989: БАН) Васил Райнов заявява: “Класиците на марксистката философия задълбочено и последователно са разработили въпросите [...] на човешкото съзнание” (Райнов 1989: 8-9). Първите десетина страници на произведението на Райнов подробно разглеждат приносите на Карл Маркс и Фридрих Енгелс – но не, примерно, в описанието на капитализма през XIX век, а в изследването на мозъка, езика и съзнанието. Освен “приносите на Маркс и Енгелс” и на техните съветски последователи, значителна част в съчинението заемат и определени български постижения. Оказва се, че за разбирането на мозъчната дейност особено са допринесли Тодор Павлов и Людмила Живкова – на “съображенията” на Живкова е посветена цяла страница (от общо стотината) на цитираното съчинение на Райнов (вж. В. Райнов. Мозък – език – съзнание. София, 1989: БАН, стр. 28, 32)."

  С това забележително научно съчинение българистът-биолог става професор!

  И как да не припомня отново бисера на дясната ръка на руснака Юхновски?

  "Многото звена са продиктувани от логиката на развитие на науката."

  Красимир Кабакчиев, дфн
 35. 35 Профил на Deep Blue
  Deep Blue
  Рейтинг: Неутрално

  кабабчиев какво ти е мнението за кабабчетата
  виж как ги правят в макдоналдс
  виж как ги правят в бьлгария
  така е и с науката по света и у нас
  през 2СВ хората са воювали и правили орьжие на база нучни постижения
  бьлгарите са пращали кожухчета от овце за воиниците на вермахта а от месото са правили месни продукти

 36. 36 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Така е. Българите имат много малко с какво да се похвалят. А когато някой постигне нещичко, бива систематично заливан с помия. "В България смъртен грях е да можеш" - мисълта се приписва на Стамболов.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 37. 37 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ех, ех един еБАН и той умря!
  Научният институт в който се работи за 240 лв. заплата и кофичка кисело мляко.
  Прави са обаче хората, докато има балами като нас, да плащат данаци върху цялата си заплата, ще има тарикати които ще си стоят по цял ден, ще си ланкат, кои с кого спал, и кои от кого е по велик, и ще се водят членове на БАН.
  Нека БАН да мине на самоиздръжка, колкото си изкарат, толкова. А пък имотите да бъдат сложени под възбрана за продажба.
  Но честно казано може да съм абсолютен профан, но първото нещо което ми хрумва като ми кажат БАН е възрастни мъже и стари моми. Това е българската наука в момента!

 38. 38 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Разказаха ми за един професор от БАН - физик, когото поканили да изнесе лекция в "Макс Планк" (неотдавна). Говорил, говорил, германците кимали.
  Накрая го попитали как е получил тези резултати. Какво да прави - показал снимка на апарата си.
  Те започнали да се споглеждат. По едно време най-възрастният професор се пляснал по челото: "Ооооо, ама това е един апарат, който ние тук използвахме през 50-те!"
  Задали му въпрос: "Мислите ли, че резултатите Ви съответстват на техническото равнище на апаратурата?"
  Той отвърнал: "Това имаме, с него работим!"

  Красимир Кабакчиев, дфн
 39. 39 Профил на Prazdroj
  Prazdroj
  Рейтинг: Неутрално

  ... и неграмотни....нали, О'чуден?

 40. 40 Профил на lik
  lik
  Рейтинг: Неутрално

  Новият председател на БАН академик Никола Съботинов се държи по-нагло от Юхновски.
  В сегашният си вид БАН не трябва повече да съществува. Работил съм 30 години в Академията, притежавам всички научни степени и научни звания.
  Накратко:
  1. БАН е абсолютно неефективна като научна организация. Това е бюрократична структура, в която са се окопали привилегировани лица, които няма как да бъдат отстранени, без да се разруши сегашната нейна структура със закон.
  2. Как не се срамува пред нацията ръководството на БАН, че през тези тежки години на прехода, непознати досега като реален социален процес, нейните институти по обществените и хуманитарните науки не родиха никакво ново знание, което да помогне за решаването на проблемите?
  Напротив - и квазифилософи като този индивид Васил Прода/де/нов, щатен съветник на Милко Балев, и квазиикономисти като Иван Ангелов и прочие изписаха най-колосалните глупости за същността на прехода, за приемането ни в НАТО и ЕС...
  3. БАН работи на изцяло погрешен и вреден принцип. Измислят се няколко изречения в най-обща и нищо конкретно не означаваща форма, формулират се с тях някакви "приоритети", после институтите сами си формулират теми за планови разработки, сами си ги оценяват, сами си ги приемат, сами си ги отчитат и саморегистрират все нови и нови постижения...
  Мога да приведа примери за "научни работници", които цяла година получават заплата за 20 написани, при това непубликувани страници...
  В сегашният си вид БАН е просто съвършено безсмислена. Вижте само списъка с академиците и член-кореспондентите на БАН - косите ви ще настръхнат от много имена...
  И ако спечелим парламентарните избори, ще направим всичко възможно или "да прочистим" БАН, или да я престуктурираме наново. Това е становище на учени от десните партии.

  Antropolog
 41. 41 Профил на Някой
  Някой
  Рейтинг: Неутрално

  Тук доста хора писаха и искам да ги попитам. Колко души от вас могат да дадат точни, числени сведения за твърденията си. Например: какъв е възрастовият състав на служителите с някаква степен - както общо и по институти; какъв е процентът на навършилите пенсионна възраст. А какъв е мотивът да "изхвърлим" онези, които са на предпенсионна възраст. Кой от по-горе пишещите се е опитвал да се занимава с научна дейност? Ясно ли е какво ще прави един млад човек постъпва в едно общество (институт), състоящо се само от млади хора. Науката от времето на старите гърци, а и отпреди това се предава от човек на човек. Опитът, наученото от грешните и правилните опити не се чете от книга. То се научава от онзи, който е направил несполучливо предположение и езввлякъл поука от това. Струва ли си да продължавам? Е, имаше едно време, когато определени среди смятаха, че всичко трябва да започва от тях. И то беше точно затова, защото нямаха нищо зад гърба си. За това време ли да плачем? Вижте присъдите на "Народния" съд. Какви хора бяха осъдени. Точно такива, скоито новите управници не можеха да се сравняват. Към това време ли дасе върнем? Старите - вън. Младите да седнат пред празния лист и да умуват. Може и да разрешат въпроса =Колко дяволи могат да се съберат на върха на една игла".

 42. 42 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Г-н lik, мисля, че се досещам кой сте, но това в случая няма значение.
  Понеже виждам отдолу подпис "антрополог", искам да Ви попитам дали бихте потвърдили претенциите в областта на антропологията на комуниста Николай Василев, превърнал се за една нощ в либерал и т.н., син на още по-известния комунист Кирил Василев, съдържащи се в това негово изказване: "Издал съм 40 книги - и нито една по марксистка философия, уважаеми априорно информирани за моята научна активност колеги. Само списъкът на моите публикации, главно в областта на учението за антропогенезата (автор съм между другото на оригинална хипотеза за произхода на човека) би заел около 350 стандартни машинописни страници."
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/3489
  Списък на публикациите на този комунист-демократ можете да видите тук:
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/3491
  Сред тях окото ми попадна на следните като "интересни": "Произходът на човека. В: Диалектика и революция. ДИ „Народна младеж". С., 1986, Средствата за масова информация в системата на обратната връзка. „Български журналист", 1987, кн. 2, Мировоззренческие аспекты антропогенетических проблем. В: Философия, мировоззрение, практика. Изд. „Наука". Алма-Ата, 1987, Гласността като отрицателно явление. „Български журналист", 1987, кн. 12, Образование и професионализъм"
  Благодаря предварително за реакцията Ви.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 43. 43 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Към това време ли дасе върнем? Старите - вън. Младите да седнат пред празния лист и да умуват."

  Не!

  Старите НЕКАДЪРНИЦИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ФАЛШИФИКАТОРИ ВЪН!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 44. 44 Профил на каталог
  каталог
  Рейтинг: Неутрално

  дфн, самопохвалената ти книга ме заинтересува и направих един бърз рисърч в международния каталог на националните и университетски библиотеки. Твърдението ти за значимостта й не намира потвърждение в каталозите. Много слабо е засъпена из библиотеките таз твоя книга. Сигурно щото е много скъпа както се хвалиш, явно немали са пари да си купят туй съкровище. Но по-скоро щото е буклучава продукция на екзмепляр, имащ нотложна - както някой по-горе предположи - нужда от психиатрична помощ. Ако хонорарът от ценната книга не ти стигне за хапчета и прочие лечение, пиши тук без притеснения, ще ти оптусна нещичко от собствения си джоб. Хора сме все пак.

 45. 45 Профил на KORECTOR
  KORECTOR
  Рейтинг: Неутрално

  LANGUAGE
  Volume 79, Number 1, March 2003

  E-ISSN: 1535-0665 Print ISSN: 0097-8507

  DOI: 10.1353/lan.2003.0080

  Gianto, Agustinus.
  Aspect in English: A 'Common Sense' View of the Interplay Between Verbal and Nominal Referents (review)
  Language - Volume 79, Number 1, March 2003, pp. 221-222

  Linguistic Society of America

  BOOK NOTICES 221 trated approach to the pragmatic. It should be noted that the book is accompanied by ‘solutions and suggested answers’ to the exercises throughout, a glossary, and an index, all of which make the book a valuable companion for beginners in the study of pragmatics. [LAURA DANILIUC and RADU DANILIUC, Australian National University.] Halte a` la mort des langues. By CLAUDE HAGE`GE. Paris: E´ditions Odile Jacob, 2000. Pp. 402. 140 FF. As its title suggests, Hage`ge’s latest book is essentially an appeal for a halt to language death. H notes that approximately 25 languages become extinct every year; at this rate, half of today’s estimated 5,000 living languages will have died out in the next hundred years. The book is accordingly divided into three parts: ‘Languages and life’ (15–64), ‘Languages and death’ (65–267), and ‘Languages and resurrection’ (269–360). In Part 1, H explains, among other things, the Darwinian notion of natural selection as it applies to languages. Languages compete among each other to stay alive, and dominated languages become endangered when they have insufficient means at their disposal to resist the pressure placed on them by dominant languages (27). This is a theme that H takes up again in his ‘Conclusion’ (361–67): There, as a prime example of a dominant language, H cites English which, he claims, has at its disposal such vast resources for its dissemination that no language with which English might...

 46. 46 Профил на KORECTOR
  KORECTOR
  Рейтинг: Неутрално

  Този дядка не е ли малко възрастен да бъде шеф на БАН? Професорите се пенсионират след 65 год. възраст и се отдават на частна практика!

 47. 47 Профил на наукознавец
  наукознавец
  Рейтинг: Неутрално

  Според Web of Science през 2008 година в списания с импакт-фактор са публикувани 2327 статии с адрес на поне един от авторите в България. От тези статии
  449 (19.3%) са с автори само от академия
  953 (41.0%) са с автори само от университет
  1198 (51.5%) имат съавтор от академия
  1652 (71.0%) имат съавтор от университет
  ИЗВОД: Съботиновата статистика, че 60% от българската наука се правела в БАН е чиста лъжа или чисто невежество.
  Да не говорим за манипулациите как било в други страни.

 48. 48 Профил на метеоролог
  метеоролог
  Рейтинг: Гневно

  Оперативните метеоролози наистина получават по 320 лева заплати, най-ниските в института. Но пък във всеки регион си имат личен състав, главни счетоводители с по един счетоводител и касиер. Директор, заместник директор. Тези хора освен заплати всеки месец си вземат и проценти от договори, обслужване с писма.
  На един лаборант има и завеждащ лаборатория.
  Всички тези хора използват информацията, събирана от оперативните метеоролози, за да си повишават заплатител.
  За Коледа си раздадоха по 70 %, като на оперативните дадоха по 80 лева.
  Та академикът да не реве за оперативните. Това го правят само когато се нуждаят от средства. След като ги получат, забравят тези, които работят на смени, по празници. Тогава, когато останалите служители не ходят на работа било заради това, че е много горещо или много студено, когато не се движат автобуси, оперативните трябва да са на работните си места.
  Наистина затова , за тези длъжности са си подали молбите и знаят каква ще бъде работата им. Но при всяко актуализиране на заплатите , тези на оперативните метеоролози се повишават с най-малък процент и изостават спрямо другите техници-метеоролози.
  Та сега проявяват загриженост .

 49. 49 Профил на 6
  6
  Рейтинг: Неутрално

  "Хуманитарните науки може наистина да се отделят и оставят на самоиздръжка, от тях голяма полза няма."

 50. 50 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  каталог, не си се справил. Трябва още да ровиш. Разбира се, че книгата ми присъства във ВСЯКА библиотека по света, която е при авторитетен университет. Какво значи "явно немали са пари да си купят туй съкровище"? Те имат пари, бе, другарю с трънския диалект!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 51. 51 Профил на свинскичереп
  свинскичереп
  Рейтинг: Неутрално

  как не съм се усетил да го приватизирам тоя БАН

 52. 52 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Трябва да коригирам KORECTOR. Текстът под заглавието на книгата ми не се отнася до моята книга, а до съвсем друга (или други).

  Красимир Кабакчиев, дфн
 53. 53 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дори на пръв поглед да не изглежда така, в думите на свинскичереп (№ 51) има доста резон. В цивилизованите държави, където се прави автентична наука, има доста частни научни институти - или държавни, които обаче съществено са подпомагани финансово от частния сектор. Една подходяща приватизация на БАН е решение, което заслужава да се обсъжда.
  И, съответно, пита се: кой ЧАСТЕН научен институт в цивилизована държава ще постави за директор лицето Проданов? Или лицето Райнов? (Тези двама комунистически писачи и "директори на институти при БАН" вече коментирах по-горе.)

  Красимир Кабакчиев, дфн
 54. 54 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Напълно резонен е въпросът на KORECTOR:

  "Този дядка не е ли малко възрастен да бъде шеф на БАН?"

  В Германия да бъдеш директор на институт на тези години е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО! Станеш ли на 65 г., няма шест-пет: пенсионираш се. Ама това изтъкнат учен, ама това Нобелов лауреат? НЯМА ЗНАЧЕНИЕ! Пенсионираш се, и толкова. А дясната ръка на руснака Юхновски е НЕ директор на институт! Той е директор на обединение на десетки институти!?!?!?

  Е, много пъти сме обяснявали, пък то и всички знаят - това тук не е некаква държава! Това тук е една кочина, а проблемче като това, дядка да е директор на институти, наистина е относително дребно. Не е толкова съществено, че дядка да е директор на институти, съществено е, че това не е никаква нормална академия, а една геронто- комуно- сталинистко- ченгесарска хранилница на "другарите". Бастион на комунизма!

  Странно, но факт!

  След малко за най-епохалната изцепка на онзи млад другар с моторчето.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 55. 55 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Корекция: "некаква държава" да се чете "нИкаква държава".

  Красимир Кабакчиев, дфн
 56. 56 Профил на NABLJUDATEL ot Brussel
  NABLJUDATEL ot Brussel
  Рейтинг: Неутрално

  Ама защо толкова шум се вдига не мога да проумея?Нали предстои от Бр'ксел комисия да АТЕСТИРА всеки учен в БАН?И тогава над 1000 деца на някогашни ПАРТИЗАНИ,ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ и АКТИВНИ БОРЦИ ПРОТИВ КАПИТАЛИЗМА И ФАШИЗЪМА назначени по бай-Тошовско време ще лъснат че НЯМАТ НИКАКВА НАУЧНА ПРОДУКЦИЯ? Е питам аз сега акад.Съботинов-я НЕ МИ СЕ ОПРАВДАВАЙТЕ с кодекса на труда - ами на тези над 1000 ХРАНТУТНИЦИ им сложете миниманата запатка от 240 лв. а със спестените МИЛИОНИ да вдигнете заплатите на НАИСТИНА КАДЪРНИТЕ ВИ КОЛЕГИ с международно признание и БЕЗСПОРНИ АВТОРИТЕТИ в БАН! Благодаря за вниманието с което изчетохте това мое скромно мнение в което е СКРИТО ключето вълшебното...))

 57. 57 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А сега обещаното за Сергейчо с моторчето.

  Сергейчо с моторчето не е същински премиер. Това е едно момченце, отроче на върховни комунистически номенклатурчици - баща дясна ръка на правешкия диктатор-дебил, майка рускиня и отявлена комунистка, което, казват, нямал дори един стаж в живота си преди да стане премиер!

  Днес Сергейчо с моторчето обаче изпълнява важна партийна задача! Инсталиран е за премиер! Всъщност той е премиер не, за да управлява държавата! Вижда се, че я управлява много повече от некадърно - така наречената държава, една посткомунистическа кочина, е подложена на свирепи санкции от страна на ЕС! Сергейчо с моторчето е инсталиран за това, да бъде маша на огромната комунистическо-сталинистк Бг-клика. Която трябваше да бъде морално и административно ликвидирана чрез лустрация, но беше съхранена от "синьото" правителство. А след това лансирана от "партията" на мадридския необразован индивид (с номинално средно образование), сам той кукла на конци на ДС!

  Една от поставените на машата Сергейчо задачи, изпълнена неотдавна от него, е, че бяха отпуснати доживотни депутатски "заплати" (1900 лв.) на така наречените академици! Член-кореспондентите трябва да вземат 30% от "заплатите" за академиците!

  Едва ли има някакво друго толкова невероятно по своята гнусотия и епохална наглост безобразие, осъществено за сметка на Данъкоплатеца от страна на некадърната крадлива пасмина, наречена правителство!

  Защото чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са изключително грубо противоконституционни! Чрез тях флагрантно се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи:

  "(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."

  По груби изчисления учените сред гореупоменатите две групи са 20%! Другите са комунистически номенклатурчици и техни асоциати. Член-кореспонденти са напр. Лилов, член на криминалната шайка "Политбюро", Проданов, отричащ мащабите на зверствата на сталинизма, Михайлов, бивш секретар на ЦК на БКП, и много други комунистически номенклатурчици.

  Решението за предоставяне на още по-грандиозни привилегии на така наречените академици и член-кореспонденти е епохално по своята циничност и наглост, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните в тази "държава"! А като странно може да се разглежда и поведението на истинските учени в групата! Досега нито един от тях не се е разграничил от безобразното противоконституционно решение и не се е отказал от увеличението на "заплатата"!

  Каква заплата, разбира се? Това в мнозинството си са едни старци, които нищо не работят! А ако някой от тях евентуално наистина работи - на граждански договор, тогава следва да му се плаща съобразно със заработеното!

  Но странно ли е всъщност, че никой от групата досега не се е разграничил от епохалното по своята наглост и противозаконност безобразие?

  Красимир Кабакчиев, дфн
 58. 58 Профил на Къде са ни учените от БАН
  Къде са ни учените от БАН
  Рейтинг: Неутрално

  от #21: "A ти си Blinded by Science!!!Къде са ни учените от БАН в международните конференции и защо ни няма по европейските симпозиуми. "

  Прочети внимателно интервюто и ако можеш да мислиш, ще разбереш защо българските учени ги няма по конференции и симпозиуми. Накратко политиката на МОН към БАН е: Паре нема, действай.

 59. 59 Профил на Кочо
  Кочо
  Рейтинг: Неутрално

  Ха-ха-ха-ха! Само два цитата от т.нар. академик:


  "Имаме 3700 учени..."


  "...БАН ...в нея работят 18% от учените в страната."


  Според Съботинов в България има над 20 000 учени. Армия!

  Въпрос: какви треви пушат академиците?

 60. 60 Профил на практик
  практик
  Рейтинг: Неутрално

  Срамувам се от безполезността на т.н "научни среди" в България. А БАН специално са чисто и просто пенсионерски дом.

 61. 61 Профил на Каталог,
  Каталог,
  Рейтинг: Неутрално

  има един начин да се издаде книга в което и да е издателство по света, без да си какъвто и да е корифей, а може даже и да не си учен. Просто си плащаш разходите по печатането и евентуално разпространението, ако се договориш с някакъв дистрибутор. Така, че въпросът към "световно непризнатият дфн" ще да е по-скоро, кой му е дал пари да си издаде трудът.

 62. 62 Профил на Стая 101
  Стая 101
  Рейтинг: Неутрално

  Изгубени в статистиката
  И с още 20 кг статистика да ни замерите господа банаджии вие ще си останете като милиционерите - синекурни притурки на нереформирали се 4удовищни нрави. Вашата статистика е като тази от 1984, доказваща непрекъснатото нарастване на дажбите шоколад.

 63. 63 Профил на DOttore
  DOttore
  Рейтинг: Неутрално

  Кабакчиев, много си прав,но ми се струва, че трябва да се прегледаш,но не тука, че като знам ксакви инженери правим ме е страх да отида на лекар, а в Германия или Австрия. Там е науката, а тук ...преписваме стари руски учебници и това което казвам,не е ксенофобска простотия, а чиста истина. Ако не се смени това правителство БАН ще бъде разпродаден на райчевци , сергейвчевци и др. и това бъде съвсем край на бълг.наука.Междудругото наскоро беше избран най-младия професор в Германия - математик на 27 год по нородност украинец.Хайде сега учени тикви и ти №6 изчислете ми кога ще стане това в България?

 64. 64 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Г-н Каталог, не съм дал и стотинка за отпечатване на книгата си. Но другият Ви въпрос е много по-съществен. Как се публикува в реномирано световно научно издателство? Ето как.

  Представя се трудът. Той се рецензира от двама, трима или повече анонимни специалисти в тясната област, намиращи се някъде по света, които препоръчват или не отпечатването му. В случай, че се прави предложение за отпечатване, авторът бива запознат с бележките на рецензентите и му се прави предложение да се съобрази с тях - или, ако не се съобрази, да обясни подробно защо.

  Съвсем отделен е въпросът дали, и при какви обстоятелства, дадено издателство изобщо си прави труда да разглежда даден предложен им труд. Има един стандартен отговор на тези издателства, който гласи: "Уважаеми професор ...., За нас беше изключителна чест да получим от Вас предложение за издаване на Вашия труд ..... За много голямо съжаление обаче той не се вписва в нашите издателски планове за тази година. С почит, най-добри пожелания за успехи и т.н. ......"

  Красимир Кабакчиев, дфн
 65. 65 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  DOttore, когато е трябвало, съм се "преглеждал" по света, и то много пъти. И знаете ли какво обикновено ми казват след "прегледите"? Казват ми: "Професор Кабакчиев, не ние Вас трябва да преглеждаме, Вие нас трябва да преглеждате!"

  "Ха-ха-ха" - както казал Дали, когато го изгонили от Дружеството на сюрреалистите! (А преди това казал и нещо друго, което е всеизвестно.)

  И аз казах същото, когато ме изгониха от онзи развъдник ....

  Красимир Кабакчиев, дфн
 66. 66 Профил на до Кочо
  до Кочо
  Рейтинг: Неутрално

  Наистина си Кочо по интелект. В българия по списък наистина се числят 20 000 "учени" но само в БАН и отчасти в 3 водещи Университета те са учени. А другите са си лапачи и заради такива като псевдопрофесорите от университетчета и ведомствени институтчета плюете Българската наука

 67. 67 Профил на International
  International
  Рейтинг: Неутрално

  Тези, които пишат, че БАН нищо не е дала на науката, нека да кажат кои са научните постижения, с които български учени са станали международно известни и къде работят и творят те. Тези неща не ги пише по форумите - учените са такива хора, те не се самоизтъкват, нямат време за ПР и подобни. Освен това, тези 80-90 милиона лева са 4 км магистрала, но ние и това не строим сега. Българските учени прекарват месеци далеч от близките си, за да могат да ползват съвременни лабратории и да поддържат добро ниво на работа. Критикарите на БАН никога няма да се хванат с научна работа, защото се иска знание, изобретателност и много труд и за всички усилия наградата е малка заплата и стара апаратура. Погледнете инвестициите на МОН - всичко отива за ремонти, нищо не се строи.

 68. 68 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Да БАН трябва да се реорганизира. Но да се повтарят глупостите на Райчев е просто безумие. Великия социолог поне го прави от чист материален интерес. Дали да потърсим поръчковите социологически проучвания преди избори например? Я да забраним социологията. За даването на научни степени и звания от ВУЗ. При нивото на почти всички ВУЗ-ове това е просто страшно. Защо например не се взимат мерки за закриване на именно на ВУЗ? Та повечето от тях нямат дори една публикация от автор на трудов договор там в уважавано международно списание. А иначе провеждали обучение на световно ниво. Бля, бля. А за БАН да има нужда да се закрият звена. Института по философия е добър пример. Това все едно не е наука. И спокойно може да се покрие от СУ. Задължително трябва и да се спази законодателството на страната. Поне тия над 70 г. трябва да се махнат. Между другото и за филологическите науки не ми е ясно какво правят в БАН. Понеже стана дума за Германия не съм сигурен, че във Фраунхофер имат такъв институт. Та като говорите за БАН на ГДР защо пропуснахте Фраунхофер във ФРГ?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 69. 69 Профил на БАНски
  БАНски
  Рейтинг: Неутрално

  Имотите на БАН!!!????? Ха-ха-ха! самият Съботинов признава, в Медиапул, че се водят над сто дела за реституция. Ха-ха-ха! кампусите на 4 и 8 километър са конфискувани частни земи!
  За компенсация БАНдитите измислят, че те били дарение от акад. Незнамкойси, платени, обезщетени, мислейки, че обществото е Научен съвет на някой Институт!
  Забравете имотите на БАН, а мислете какво има на входа (субсидии) и какво има на изхода (продукция за ползване ОТ ПЛАТЕЦА, собствени приходи и пр.).
  Накрая - Албания има двама лаурети на Нобелова Награда :-

 70. 70 Профил на Кратуна
  Кратуна
  Рейтинг: Неутрално

  Абе хора, вие какво очаквате, науката да е като завод е да дава печалби ката ден? Не сте познали, никъде го няма. Това е несигурна инвестиция, но и там важи с всичка сила "който не рискува, не печели". Да не говорим, че нашата индустрия просто идея си няма как може да използва съществуващия научен потенциал: погледнете на страницата на МОН какво пише под рубриката ОБЛАСТИ И ТЕМИ ЗА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТИ, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ИНТЕРЕС ЗА БИЗНЕСА http://www.nsfb.net/?id=1208
  (това би трябвало да са теми, формулирани от т.нар. бизнес) Ами там не пише НИЩО!!!
  Между другото за №21 - работя в БАН и само преди четири месеца изнесох встъпителната лекция на една европейска конференция по покана на организаторите. Ти къде потърси да видиш, че нашите учени ги няма по европейските конференции?

 71. 71 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За Цецо.
  Има Институт за немски език в Манхайм:
  http://www.ids-mannheim.de/
  Разликата с така наречения Институт за български език "Професор Любомир Андрейчин (един изключително отявлен сталинист)" е, че в Манхайм се работи на световно равнище, докато в развъдника на некакърност, комунизъм и простащина преливат от пусто в празно, дрънкат примитивизмите на сталинистите отпреди десетилетия и дори, забележете добре, НЕ ПРИЗНАВАТ международните публикации!
  Няма майтап никакъв! Това е абсолютен факт! Но не мога в момента да изровя онова забележително "нормативно творение" на развъдника на простащина - "институт"!
  Гласи приблизително това, че публикациите в чужбина на работещите в института нямат по-висока стойност от тези в България! В профанския "нормативен акт" се твърди още, че кръстеният на сталинист институтът бил "център на световната българистика"!!!
  И защо всичко това ли? Защото 90% от работещите в този "институт" са такива невероятни неграмотници и профани, че мислят, че българският език е едно чудо на природата! Нямам време подробно да обяснявам идиотщините на тези дебили, само ще кажа следното.
  Това е все едно, ако в една държава има много пингвини, там да бъде създаден институт по пингвинистика, който да бъде обявен за център на световната пингвинистика! И в същото време в този "световен научен център" изобщо да не познават и да не използват теорията на Дарвин и принципите и постиженията на съвременната таксономия на видовете!!!!!
  Точно това е положението в развъдника на некадърност! 90% от състава нямат дори бегла представа от модерна лингвистика - което е много сериозна наука - и имат едни невероятно извратени представи, на кръгли неграмотници, как българският език е едно "чудо на природата"! И само те могат да го изследват!!!
  Простащина на световните простащини!!!
  Не мога да се извиня за грубия език, защото той съответства на реалната действителност - която дори е много по-жалка, ако се разгледа по-подробно! Но нямам време да я разоблича цялата!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 72. 72 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 403 Разстроено

  Съботинов като се сърди на поредния Сер-гей (този път от НБУ) да се замисли дали само се е сетило момчето! Щото от известно време там в НБУ, при по-хубавите парички, е един от най-видните представители на Юхновата групировка (ерго съучастник): Педя Човек - Лакът Его - двигателят на академичната администрация до преди година-две Наум Я. Та като се видят на т.нар. събрание на Академиците и Членовете (членове са по-младичките от партийния клан, които все още го имат) да си го попита директно, пък онзи нека върти очи неспокойно ...
  Да не забравя, другия път питайте Председателят администрацията в Централно Управление на БАН колко взима в сравнение с учените по институтите и за каква точно работа! Аз лично бих се радвал да науча и цените на кюфтетата в стола им, ама това си е вече заяждане! ))))

 73. 73 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  О, за другаря Наум - и аз мога да разкажа. Ей-сега, само да намеря ....

  Красимир Кабакчиев, дфн
 74. 74 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 395 Гневно

  Гледам безработни гладни научини сътрудници четат и се крият, не коментират, но коментарите се гласуват ударно.

  Господа и дами, мижитурки, пожелавам ви скорошна реализация на пазара на труда, на истинския пазар на труда, и скорошно закриване на динозавъра БАН.

  Както и да гласувате коментарите няма да скриете факта че от вас и дедитата в БАН - полза - минус 80 млн. на година.

  The biggest risk in life is not taking one.
 75. 75 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Редовете малко по-долу са откъс от мое съобщение в блога на Петър Дошков - който, между другото, много ви препоръчвам:
  http://petdoshkov.blog.bg/
  Там можете да разберете каква невероятна кочина е тази така наречена държава, и как свинщините (т.е. беззаконията, безобразията и пр.) са драстично съсредоточени в съдебната система, а също така и в така наричащата се академична общност. Следва извадка от мое съобщение:

  "И така, след като мнозинството комуно-главанаци в така наречения научен съвет на така наречения Институт за български език при БАН ме извика три-четири пъти да "разговаря" с мен за моята "атестация" и аз съответно ги направих на салата точно толкова пъти, колкото ме извикаха, ги дадох под съд за неатестиране и необявяване на конкурс. Делото продължи, вече съм го казвал, 11 (единадесет) години, но завърши с осъдително решение срещу бездарниците-криминали - решение първо по рода си в историята на правораздаването в България. (Не знам, но не би било странно да се окаже прецедент и за целия бивш социалистически лагер). Осъдителното решение се отнася до периода ноември 1988 г. - средата на 1991 г., т.е. началото на наглото криминално поведение на този "научен съвет" е, към днешна дата, преди двадесет години! И, както вече посочих, първо, никой от криминалите до този момент не е платил нито стотинка за умопомрачителното противоправно поведение - и няма да плати, защото бездарниците-криминали се водят за "колективен орган". Второ, развъдникът на некадърност "институт" и до този момент не е платил нито стотинка от присъденото ми от съда обезщетение (крайно обезценено заради инфлацията). Трето, това поведение ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НЕВЕРОЯТНО ГНУСНО ПО СВОЯ ХАРАКТЕР, ТЪЙ КАТО Е ИЗВЪРШЕНО ОТ ИНДИВИД, РАБОТЕЩ В АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ, но и то е непреследвано, и ще остане завинаги непреследвано, защото един криминал-прокурор умишлено бави първоначалното разследване 14 (четиринадесет) месеца, и днес вече е налице изтекла абсолютна давност. Четвърто, развъдникът на криминалност "институт" след това беше осъден, вече на значителна сума, заради продължилото и през следващия петгодишен период умопомрачително престъпно поведение. Пето, и по това влязло в сила решение (потвърдено и от петчленен състав на ВКС) до този момент (вече повече от три години) не ми е изплатена дори стотинка. Шесто, това обстоятелство ОТНОВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, но в тая държава-кочина няма институция, която да открие и накаже съответния криминал.
  Но да се върнем на атестирането. Въпреки че познавах добре законодателството (ЗНСНЗ, Правилник и т.н.), тъй като не ми оставаше много време (съдебни процедури, пряка работа, семейни задължения ...) да се ровя прекалено много в подзаконовата уредба, до началото на 1998 г. така и не разбрах защо никой в така наречения институт никога не се позовава на онзи ведомствен нормативен акт, наречен "критерии и методика за атестирането", визиран в чл. 58 от Устава на БАН:
  "58. (1) Дейността на учените в БАН се оценява периодично по критерии и методика, утвърдени от Общото събрание на академията, допълнени съобразно научната област от научния съвет на постоянното научно звено ..."
  Един ден отидох при тогавашната така наречена директорка (Балтова) на така наречения институт и я помолих устно (при отказ - имах изготвена писмена молба) да ми предостави тези "критерии и методика". В този момент почти не подозирах, че е възможно да не съществуват. Реакцията й беше изненадваща. Тя не отказа да ги даде, дори каза, че би ги дала, обаче ... ги нямала. (Отварям скоба: какъв прекрасен пример за морален и интелектуален капацитет на един директор на институт при БАН - няма на свое разположение най-съществената част от академичната нормативна уредба, отнасяща се до най-важното, даване оценка на работата на учените, но да продължим.) Попитах:
  "А да не би пък случайно те да не съществуват?"
  "О, не - усмихна се тя - съществуват, разбира се. Просто аз ги нямам. Идете, г-н Кабакчиев, ако желаете, при главния научен секретар на БАН."
  Нямайки какво друго да направя, 2-3 дни по-късно се запътих към главния научен секретар. Той се казва Наум и е изключително умен. Това е точно така, защото един главен научен секретар на БАН няма никакъв начин да не бъде изключително умен - дори и да не се казва Наум.
  Влязох с връзки (то иначе почти и не можеше) при Наум (употребявам това име, защото е хубаво и защото подчертава качеството на човека). Освен че е много умен, Наум е и много словоохотлив. Без да беше питан, в продължение на повече от два часа (>120 минути) той успя да разкаже на събеседника ми (който ме вкара при него) и на мен какви големи, ама много големи, проблеми имало в Института за български език. В един момент прекъсна разказа си за малко и аз се възползвах от случая:
  "Добре, г-н Якимов, но, знаете ли, аз съм дошъл при Вас с една много малка молба."
  "Да, каква?"
  "Ами, знаете ли, трябват ми критериите и методиката за атестиране на учените в БАН по чл. 58 от Устава на БАН. В Института за български език или ги няма, или не искат да ми ги дадат."
  И тогава Наум ме погледна право в очите, въздъхна, и промълви:
  "Ами то такива критерии няма!"
  .....
  Тотално потресен - защото мислех, че поне някакви глупости има написани някъде (от рода колко статии са нужни и колко години стаж, за да те повишат), вече не помня как реагирах.
  Но след около седмица бях вече написал статията "БАН си остава бастион на номенклатурата". Дадох я в "Демокрация". Там я взе един боклук, каза, че ще я публикуват и ме мота около шест месеца (обаждах му се всяка седмица, все нещо измънкваше).
  Накрая отидох в "Стандарт". Какво стана в "Стандарт" описах вчера тук (2008, Октомври 22 18:24:00):
  http://svetlaen.blogspot.com/2008/10/blog-post_21.html
  А статията (прочетете я, разбиращите за какво става дума, няма да съжалявате) днес, и, надявам се, завинаги, е тук:
  http://geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
  Следва."

  Красимир Кабакчиев, дфн
 76. 76 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Продължение на предишното ми съобщение.

  И така, ако сте прочели статията ми "БАН си остава бастион на номенклатурата"
  http://geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
  вече сте научили, че в тази така наречена държава не съществува (от 1991 г. до написването на статията през 1998 г.) един нормативен акт, а именно правилник, утвърден от Министерския съвет, който да урежда реда и начина на атестирането на научните работници съгласно с текста на чл. 42 от Закона за научните степени и научните звания (ЗНСНЗ).
  Забележете добре, че законовият текст е абсолютно императивен ("Редът и начинът на атестирането се определят с правилник, утвърден от Министерския съвет". С други думи, не е посочено, например, че Министерският съвет МОЖЕ да издаде правилник за реда и начина на атестирането, а категорично се утвърждава ЗАДЪЛЖЕНИЕТО на МС да издаде този правилник!
  Както посочвам в статията си, правилник по ЗНСНЗ чл. 42 (2) СЪЩЕСТВУВАШЕ - от 1972 г. до 1991 г. И той беше добър, защото изискваше атестирането непременно да се състои, независимо от желанието или нежеланието на който и да било от участниците в процедурата (атестиращи, атестиран). Що се отнася до изолираните 2-3 изречения в този правилник, в които се говореха глупости как атестираният трябвало да участва в комунистическото възпитание на младежта, те можеха просто да отпаднат.
  Е, да, ама не!
  Комунистите в така наречения МС през 1991 г. просто отмениха целия правилник. И те много добре са знаели защо го правят (вж. статията ми)!
  А ОТТОГАВА (1991 г.) ДО ДЕН-ДНЕШЕН ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ, ЕДНИ БЕЗХАБЕРНИЦИ, ПОСТАВЯНИ НА СВОИТЕ ПОСТОВЕ ОТ ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ БЕЗХАБЕРНИЦИ В ЛИЦЕТО НА ЕДИН ПЛЕБС, НАРЕЧЕН "ЕЛЕКТОРАТ", И ЕДНИ БАЙГАНЬОВЦИ И МОШЕНИЦИ, НАРИЧАЩИ СЕБЕ СИ ДЕПУТАТИ И МИНИСТРИ, НЕ ИЗПЪЛНЯВА ВМЕНЕНОТО МУ ОТ ЗАКОН ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА ИЗДАДЕ ПРАВИЛНИК ЗА АТЕСТИРАНЕТО.
  Така. Интересуващите се от този въпрос, т.е. интересуващите се от право, правова държава и пр. (а не от суперпросташки писания във вестници коя чалгарка и кой професор по право какви гащи и ризи носят) не е лошо да отбележите тук две никак немаловажни обстоятелства, свързани с обстоятелството на ЛИПСА НА ЕДИН НОРМАТИВЕН АКТ.
  Първото е, че липсата на гореупоменатия правилник изобщо не освобождава институциите (университети, научни институти) от атестиране на учените. Възниква, разбира се, проблем за съответните университети и научни институти относно правилата, които следва да се прилагат при атестиране. Но в тези случаи е прието да влиза в действие фундаменталният принцип в правото, който, що се отнася до Съда (като глобална институция), дори формално присъства в закона: "Съдът разглежда и решава делата според точния смисъл на законите, а когато те са непълни, неясни или противоречиви - според общия им разум. При липса на закон съдът основава решението си на основните начала на правото, обичая и морала" (Граждански процесуален кодекс, чл. 5). По този логичен и разумен начин се решават и всички въпроси при административните процедури. Казано другояче, при конкретна атестационна процедура и липса на нормативен акт за формата на тази процедура, съответният атестиращ орган следва да действа според общия разум на останалата нормативна уредба и основните начала на правото, обичая и морала. И това е, разбира се, както се казва, съвсем близко до ума.
  Вторият проблем е по-голям, и той е на подлежащия/ подлежащите на атестиране. Те, като граждани на (една предполагаемо) правова държава, следва да познават нормативната уредба.
  Какво обаче се получава?
  Ученият знае, че има (трябва да има) Правилник за реда и начина на атестирането му (ЗНСНЗ, чл. 42, ал. 2), утвърден от Министерския съвет. Аз не случайно се пошегувах и по адрес на Светла Енчева, когато тя написа "Такъв правилник вероятно има" (ставаше дума за аналогичен правилник на ЮЗУ). Подлежащият на атестиране, който иска да знае какви са правилата за атестиране – а всеки нормален гражданин на правова държава трябва да знае, и да иска да знае, какви са правилата за всичко, е поставен в една много особена ситуация! Това е така, защото обстоятелството е негативно, а повечето от негативните обстоятелства както от правна гледна точка, така и от гледна точка на обикновения живот са или много трудни или направо напълно невъзможни за доказване. Именно на базата на характеристиките на негативното обстоятелство е възникнал всеизвестният израз "Да кажат че сестра ти е курва, после доказвай, че нямаш сестра". Тук "номерът" е този, че никой никога и по никакъв начин не може реално да докаже, че няма сестра. Аналогично: никой подлежащ на атестиране не може да докаже, че няма правилник за атестиране, и никога не е стопроцентово сигурен, че няма такъв правилник. Оттук пък следва едно изключително благоприятно за атестираЩите обстоятелство (а атестираЩите в 95% от случаите са едни БОКЛУЦИ, ГЕРОНТО-КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКИ НЕКАДЪРНИЦИ И ПРОФАНИ):
  "Ако обичаш, я ела да те атестираме!"
  "Добре де" - мисли си подлежащият на атестиране - "ама сега те как ли ще ме атестират? Абе, пише тука, че имало правилник. Ама аз не мога да го намеря. Добре де, ама това, че не мога да го намеря тоя правилник, значи ли, че го няма?"
  И продължава подлежащият на атестиране да си разсъждава:
  "Абе, мамка му, начи, то сигурно има някакъв много гаден правилник! И аз ако не си трая, а те изведнъж ми го извадят, кой знае какво може да пише в него! Що не взема да си трая?"
  И ТАКА (ПОЧТИ) ВСИЧКИ ПОДЛЕЖАЩИ НА АТЕСТИРАНЕ ЯКО, АМА МНОГО ЯКО СИ ТРАЙКАТ!
  ПРИ КОЕТО АТЕСТИРАЩИТЕ (КОИТО, КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХМЕ, ОБИКНОВЕНО СА ЕДНИ БОКЛУЦИ, ГЕРОНТО-КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКИ НЕКАДЪРНИЦИ И ПРОФАНИ) ПРАВЯТ С ТЯХ КАКВОТО СИ ИСКАТ, Т.Е. ДАВАТ ИМ ТАКАВА АТЕСТАЦИЯ (ОЦЕНКА), КАКВАТО "ТРЯБВА"!
  И, СЪОТВЕТНО, АТЕСТИРАЩИТЕ – КОИТО, КАКТО КАЗАХМЕ, СА ОБИКНОВЕНО БОКЛУЦИ, ГЕРОНТО-КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКИ НЕКАДЪРНИЦИ И ПРОФАНИ, ИЗОБЩО НЕ БИВАТ АТЕСТИРАНИ!
  А АКО ЕВЕНТУАЛНО НЯКОЙ ЕДИН ДЕН ВЗЕМЕ, ТА ПОИСКА СМЕТКА ОТ ТЕЗИ БОКЛУЦИ – ГЕРОНТО-КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКИ НЕКАДЪРНИЦИ И ПРОФАНИ, ДАЛИ СА, ИЛИ ЗАЩО НЕ СА, АТЕСТИРАНИ, ТЕ, ПРИТИСНАТИ, МОГАТ НАЙ-НАКРАЯ ЛЕСНО ДА КАЖАТ:
  "АМА, ВИЖТЕ КАКВО! АМИ ЧЕ ТО ТОВА АТЕСТИРАНЕ НЕ Е НОРМАТИВНО УРЕДЕНО! ЛИПСВА ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНИТЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО МУ!"
  Надявам се да съм бил ясен. Ако не ви е станало ясно, а искате да разберете за какво става дума, прочетете съобщението пак! (Давам тази инструкция неслучайно, знам как трябва да се осмислят ситуации и правила - автор съм на много добра граматика на английския език.)
  А в следващо съобщение тук ще опиша какво става (и какво е ставало) при съдебнопроцесуални действия срещу Министерски съвет, заради това, че представящите тази институция безхаберници
  ПО ЕДИН УМОПОМРАЧИТЕЛНО НАГЪЛ НАЧИН ВЕЧЕ СЕДЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ НЕ ЕБАВАТ ДА ИЗПЪЛНЯТ ЕДНО СВОЕ ВАЖНО, ВМЕНЕНО СЪС ЗАКОН, ЗАДЪЛЖЕНИЕ!!!
  И, накрая, нали разбирате, че тук просто няма как съобщението ми да не завърши с:
  ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА! ТОВА Е ЕДНА АБСОЛЮТНА КОЧИНА!
  И по-горните редове са категорично доказателство за истинността на тази теза.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 77. 77 Профил на Tojaga
  Tojaga
  Рейтинг: Неутрално

  БАН - или закриване, или на самоиздръжка!

 78. 78 Профил на do lik
  do lik
  Рейтинг: Неутрално

  Не, по времето на Виденов ИФИ на БАН беше 30 човека, а с идването на Костов стана 142, за да останат днес около 100. Десните професори са бивши леви чутури, защитили под егидата на ВАК. А ВАК е хрумване на соца. Освен това, лица като Калин Янакиев и Цочо Бояджиев, които са отявлени либерални демократи се кичат с приумицата на Берия от 1936 година, наречена "ДОКТОР НА НАУКИТЕ".Тези лица не са и помирисвали не просто пазар, а понятието пазар, защото СУ е само с една степен над ИФИ на БАН.

 79. 79 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ИСТИНИТЕ ЗА БАН

  Отправям препоръка към нормалните хора в този форум първо да прочетат статията на проф. Лазарин Лазаров, озаглавена "НЕОБОРИМИТЕ ИСТИНИ ЗА БАН":
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/3448
  А след това и моята реакция на тази статия, вече публикувана там. Позволявам си да я предложа и тук, тъй като считам, че разкрива най-важния (според мен) аспект от осъществянаното вече 18 години не само абсолютно некадърно, но и криминално управление на БАН.

  Брилянтна статия на професор Лазаров!
  Аз съм бил и продължавам да бъда в спор с професор Лазаров заради някои негови подходи като администратор на сайта - докато той не беше обявен за негов блог (сега вече като негов блог, той може да прави каквото си иска), но винаги - и тук, и другаде, съм подчертавал обстоятелството, че той явно много разбира от управление и финансиране на науката и прави забележителни анализи и предложения за решения.
  Присъединявайки се към всичко казано в статията "НЕОБОРИМИТЕ ИСТИНИ ЗА БАН", искам да взема отношение по ето този пункт в нея, изключително важен:
  "Институтите на БАН не се акредитират и учените не се атестират."
  Абсолютно вярно! Но нека да анализираме какъв точно е механизмът на това противоправно и, бих казал, флагрантно криминално, поведение на управата на БАН и на институтите. Това поведение се изразява или в неатестиране, или в атестиране, което е незаконно (доколкото не се извършва законосъобразно - вж. по-долу).
  Чл. 58. (1) от Устава на БАН гласи: "Дейността на учените в БАН се оценява периодично по критерии и методика, утвърдени от Общото събрание на академията, допълнени съобразно научната област от научния съвет на постоянното научно звено по процедура, определена в правилника по чл. 36, т. 1 от този устав."
  Това означава, че атестирането (т.е. оценяването на научно-изследователската дейност) на учените в БАН трябва да се извършва на базата на УНИФИЦИРАНИ ЗА БАН ОБЩИ КРИТЕРИИ, които, първо, разбира се, трябва да съществуват, второ, трябва да са НАУЧНООБОСНОВАНИ, трето, трябва да са ПУБЛИКУВАНИ, четвърто, ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛАГАТ. Едва след като са налице създадени такива УНИФИЦИРАНИ ЗА БАН ОБЩИ КРИТЕРИИ, НАУЧНООБОСНОВАНИ и ПУБЛИКУВАНИ, всеки отделен институт има и правото, и задължението да създаде ДОПЪЛНИТЕЛНИ критерии, в които да се отчита спецификата на съответната научна област. Но, съответно, разбира се, тези ДОПЪЛНИТЕЛНИ критерии НЕ МОГАТ ДА ПРОТИВОРЕЧАТ НА УНИФИЦИРАНИТЕ ЗА БАН ОБЩИ КРИТЕРИИ (чието съществуване е задължително по Устава на БАН - чл. 58)!
  Осъществено ли е това в БАН? Разбира се, че не е осъществено.
  Първо, УНИФИЦИРАНИ ЗА БАН ОБЩИ КРИТЕРИИ (и МЕТОДИКА) НЯМА! До пролетта на март 1999 г. НЯМАШЕ ИЗОБЩО! Но няколко месеца след моята статия "БАН си остава бастион на номенклатурата",
  http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
  публикувана през септември 1998 г., беше създадено някакво подобие на критерии и методика по чл. 58 от Устава на БАН, което може би дори е било прието от Общото събрание на БАН. Но критерии и методика не бяха публикувани. Този аспект на проблема съдържа два пункта, които следва да се обсъдят. Първият е, че един негативен факт като липсата на даден нормативен акт, е трудно доказуем или недоказуем. Вторият е, че всеки нормативен акт трябва да се публикува, в противен случай той просто не съществува. Това положение е ясно, записано е в Конституцията:
  "Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие. [...] (5) Всички нормативни актове се публикуват. Те влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок."
  Аз лично работих в БАН до март 2002 г. и мога твърдо да заявя, абстрахирайки се от принципното положение, че негативни факти не могат да се докажат или е трудно да се докажат, че до онзи момент критерии и методика за атестиране на учените в БАН не съществуваха! Ако бяха съществували, те щяха да бъдат прилагани, и трябваше да бъдат прилагани. В института в който работех, такива критерии и методика за атестиране на учените НЕ БЯХА ПРИЛАГАНИ! Не бяха никога приложени – и това вече е съвсем сигурно - спрямо моята собствена научноизследователска дейност!
  На базата на горепосоченото, както и на допълнителната информация, която имам, мога да направя предположението, че

  В БАН И ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЯМА УНИФИЦИРАНИ ЗА БАН ОБЩИ КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ (по чл. 58 от Устава на БАН)!

  Ако това е вярно, то означава, че

  УПРАВАТА НА БАН НЕ ПРОСТО ОСЪЩЕСТВЯВА ПРОТИВОПРАВНА ДЕЙНОСТ, ТЯ ИЗВЪРШВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СЪСТОЯЩО СЕ В ТОВА, ДА НЕ СЕ ОЦЕНЯВА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА УЧЕНИТЕ!

  И, СЪОТВЕТНО, СПОРЕД МЕН, ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБРАЗУВАНО НАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО СРЕЩУ СЪОТВЕТНИТЕ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА, КОИТО СА ДОПУСНАЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДОПУСКАТ НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕДНА ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ КЛАУЗИ - А МОЖЕ БИ И НАЙ-ВАЖНАТА - В УСТАВА НА БАН!

  Разбира се, дали изобщо е възможно образуването на такова наказателно производство при наличието на една държавна власт (изпълнителна, съдебна), която е направо криминална и заради която България днес е поставена на подсъдимата скамейка от органите на Европейския съюз, е отделен въпрос. Твърде съмнително е, че е възможно. Остава друг вариант:

  РАБОТЕЩИТЕ В БАН САМИ ДА СЕ ПОГРИЖАТ ДА БЪДЕ ИЗПЪЛНЯВАНА НОРМАТИВНАТА УРЕДБА НА БАН, КОЕТО ОЗНАЧАВА ДА ИЗРИТАТ ДОСЕГАШНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ, НАРЕЧЕНИ УПРАВА НА БАН, И ДА ДАДАТ МАНДАТ НА НОВИ ХОРА, КОИТО ДА ИЗВЪРШАТ НЕОБХОДИМОТО - КАТО НАПРАВЯТ И ЦЯЛОСТНА РЕФОРМА В БАН!

  Сигурно повечето от четящите и пищещите в този блог ще се съгласят с мен, като кажа, че това е още по-малко възможно и дори е почти напълно невероятно!

  Ето защо не мога да завърша това съобщение оптимистично. БАН е в тежка ситуация, тя е в тежка ситуация заради своите управници - некадърни, криминални, комунистически. Ако се извърши реформа, тази реформа ще бъде наложена отвън. И дано да бъде наложена!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 80. 80 Профил на шшшш
  шшшш
  Рейтинг: Неутрално

  И какво, идва СУ и пак същите изперкали комуняги. Ами миналото им...нито един не е бил вън от БКП.

 81. 81 Профил на Чочо
  Чочо
  Рейтинг: Неутрално

  Ей, големи акълии тези българи. Разбират не само от футбол, но и от наука. Дай да разрушим и БАН. Като разрушихме "комунистическите" ТКЗС-та, какво стана. Изля се върху нас рога на изобилието ли? Както е казал някой (перефразирано), ако в България има гений, това е геният на разрушението. Дай ни да рушим, запазвайки турските кенефи, все пак.

 82. 82 Профил на престилчест
  престилчест
  Рейтинг: Неутрално

  А бре д-ре Кабакчъ, наред с д-рската титла е трябвало да ти връчат и една д-рска престилка белким ти създаде навици за самонаблюдение и самолечение.

  А и вместо лудо и неуморно да зариваш форумите с шашкънии да бе се хванал да напишеш още една книга, че неогреяни от мъдростта ти реномираните западни университети ще вземат да загинат в невежество.

 83. 83 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Че малко ли са ми книгите? Ти първо прочети основните ми, разбери ги, и тогава се застъпвай за западните университети.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 84. 84 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз съм много радостен! Кочината България е осъдена в Страсбург заради свинското отношение към другия синод!
  http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/01/22/619663_sudut_v_strasburg_dade_tri_meseca_na_durjavata_i_na/

  Красимир Кабакчиев, дфн
 85. 85 Профил на lik
  lik
  Рейтинг: Неутрално

  Приятно ми е все пак да констатирам, че ако не друго, проблемите на науката възбуждат поне желание за коментирането им.
  Но БАН...
  В БАН има прекрасни учени, способни да се адаптират към критерийте на всеки реномиран световен университет или изследователски център. Отлично знам това, защото десет години съм ръководил катедрата за работа с цялата докторантура на БАН.
  Тук става дума за бюрократизираната научна организация БАН.
  Конкурсите за академици и член-кореспонденти са вече конкурси за привилегировани доживотно пенсионери, а не за учени с перспектива да правят наука.
  Тъпо е, несправедливо е, нравствено отвратително е да осигуряваш привилегирована доживотна пенсия не от ЦК на БКП, примерно, а тъкмо от БАН на хора като Александър Лилов, Стоян Михайлов, Васил Проданов и прочие и прочие...
  Как нормалният талантлив и добросъвестен учен да преглътне факта, че академиците от БАН не щат и не щат да изберат професор Георги Фотев за академик и дори за член-кореспондент, а България досега не е имала и може би скоро няма да има европейски социолог от неговия ранг и класа...
  В БАН се е загнездила комунистически утвърдената номенклатура; тя се беше стреснала преди време, но сега положението е толкова неспасяемо, колкото никога не е било за Академията... Как да бъде отстранена тази склеротизирана номенклатура с "мухлясали комунистически мозъци" /изразът е на професор Фотев и затова него никога няма да го изберат за академик!/, та как да бъде отстранена, без да се разруши структурата на БАН?
  Ако може - чудесно; но не може, защото те действуват на принципа: "След нас и потоп!" И се самовъзпроизвеждат, самовъзпроизвеждат...
  Та в един от конкурсите за директор на ИФИ аз обяснявах на Юхновски пред целия Управителен съвет на БАН, обяснявах членоразделно, бавно и на висок глас, сякаш съм на катедрата пред докторанти, че Васил Проданов погубва, буквално погубва Философския институт на Академията.
  И...нищо, избират, т.е. назначават пак него, не допуснаха нито мен, нито друг от петимата професори-колеги, участвували в конкурсите за директор...
  Нищо не може да се направи, докато тези лица ръководят БАН.
  НИЩО! Как тогава да запазим Българската академия на науките? КАК????

  Antropolog
 86. 86 Профил на Руми
  Руми
  Рейтинг: Неутрално

  И аз като Очуден не спирам да се изумявам колко много невежи, предубедени и некултурни хора пишат по форумите, особено за БАН. Колкото повече някой няма хабер от тази институция, толкова е по-настървен за закриване. Като че ли има поне едно звено, което беше реформирано и е станало по-добре. Нито дума за многобройните университети в страната на много ниско ниво, които бълват полуграмотни млади хора.
  На Монаха казвам, че още живве в средновековието. На Эготг - очевидно има "едноразмерно мислене", след като си представя, че научната продукция се мери вероятно на кило и така се и плаща. За Красимир Кабакчиев няма смисъл да се говори. Той и тук е открил място да плюе по БАН. Нали се досещате за мотивите на такива като него, които са работили в БАН и сега плюят. Защо ли? При това като син на активни борци и радвал се на по-щедри към него специализации зад граница (със специалността си по българска филология) е разбилраемо защо търси навсякъде агенти и комунисти. За менталното му състояние говорят самите му писания.

  После и в това време на простотия и чалга култура толкова подходящо е хората на това ниво да подемат приказки срещу БАН. Така де, някакви си особняци ще ми говорят на висок наратив в различни области на науката. Я стига! Нека ги изтрием от териотията на страната. Нещо ме нервят. Не знам защо, но ме нервят. Това са обикновено изразяваните мнения.
  Като ние не се уважаваме, защо очакваме други да ни уважават.

  Не че БАН не се нуждае от промяна. Но кажете ми поне една институция в страната, която да е добре, а бих казала и по-добре от БАН. За съжаление такива писания няма да променят нещата, нито ще помогнат на БАН.

 87. 87 Профил на Атанасов
  Атанасов
  Рейтинг: Неутрално

  Доктор съм на науките но не работя отдавна в науката. Просто нямаше как изхраня децата си и я оставих... В БАН има много стойностни хора. Но аз познавам поне двама професори които са пълен въздух.
  Единият от тях беше определен за рецензент на дисертацията ми .
  Същтия рецензент, забрави да дойде на официалната ми защита. Да забрави.Защитата обявена съгласно процедурата, специализираният научен съвет събран, аз съм накачил таблата и проекторите, другаря рецензент проф. В. го няма. Който не е защитавал докторат, само той не знае нервите които се хабят.Не зная дали си представяте конфуза. Всички си разотидоха. Насрочи се следваща дата, този път дойде, смутолеви нещо че забравил да дойде и даже не се извини... Беше написал такава рецензия, че никой от почитаемия научен съвет не разбра нищо...
  За другият професор няма да кажа нищо освен че обслужва научно мутри...
  Приемам че двамата са изключения. Въпросът е че лъжицата с катран разваля кацата с мед.
  За това че такива хора работят в БАН е виновно ръководството на БАН , няма кой друг

 88. 88 Профил на biti
  biti
  Рейтинг: Неутрално

  освен чалга култура има и чалга наука- и тя се развива в същото $безпарично$ общество- както и цялата даржава-що се занимавате с ККабакчиев-знаете ли точно какво му се е случило- ама на кой ли му дреме-обаче да се дадат на академиците депутатски заплати - за нищоправене - вече си е престъпление-разбира се че има и читави учени - ама кой ли го е еня за тях-на техен гръб стоят и лапкат ли лапкат-и ще е така завинаги-защото държавата не я е еня за това-не само това - дава на академиците пожизнени привилегии-дето никаде го нема-е и-----

 89. 89 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ето, това просто е ВЪРХЪТ ИЛИ НА МАЛОУМИЕТО, ИЛИ НА НАГЛОСТТА!

  Първо, нещастнице Руми, ако Вие сте дъщеря "на активни борци", аз не съм! Фактите са записани там, където трябва! И Вие сте или една кръгла малуомничка, или нагла лъжкиня и клеветничка!

  Малоумничка сте, ако сте чели нещо, а не сте го допрочели! Нагла лъжкиня и клеветничка сте, ако сте го прочели, а си позволявате да пишете неистини!

  Ако не сте малоумничка, а нагла лъжкиня и клеветничка, това е, защото единственият комунист в семейството ми е основател на партията в едно малко градче много години преди узурпирането на властта от шайката на Ленин. Този човек е истински герой, защото КРИТИКУВА ЛЕНИН ЗА НАСИЛИЕТО не само през 20-те и 30-те години, но го прави и през 1952 г., по време на най-свирепите сталински репресии. Написва го в поредната си книга, която изпраща на Вълко Червенков. Изхвърлят го от партията още на другия ден и никога не са го възстановявали. Спасил се е от Белене, защото е бил болен на легло, а скоро след това умира. Друг комунист/комунистка в семейство няма никакъв/никаква и по двете линии! Но ако това е комунист, и ако такива бяха комунистите, в тази държава никога нямаше да има комунизъм! Заради този човек (истински герой) ли аз съм "син на активни борци"?!?!?!?

  НЕЩАСТНИЦА СМОТАНА!

  И не съм със специалност българска филология, а с английска!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 90. 90 Профил на до Руми
  до Руми
  Рейтинг: Неутрално

  По-тъпо нещо от теб няма. Представям си те заоблена, мустаката и като типична БАНаджийка воняща на пот с неизмита коса, страдаща, че страшно много твори (цели 2 глупави статии за 3 години), а получава 360 лева, преписваща, преразказваща и разбира се, с изключено парно. Ходи с протрити дрешки сезон 1954, наследени от баба и обувчици от цели 3.50 лв - нови и лъскави. Това е образът на БАН аджиите по принцип.Изобщо и хабер си нямаш за това що е пазар на научни идеи, какво става там и т.н. Защото Великобритания, мила смърдяща твар, си има двамата велики - Антъни Гидънс в областта на социалните и хуманитарни науки и Стивън Хоукинг в областта на физиката. Работят в екип от общо 20 човека и разходите по фундаменталните им научни изследвания идват по линия на кралицата 1млн. паунда годишно, а всичко останало е от спонсорство. "Сони" например се гордее, че ги спонсорира. А вас в БАН кой и за какво да ви спонсорира - за преписването ли? Освен това БАН гълта 120 млн. годишно.

 91. 91 Профил на до Руми
  до Руми
  Рейтинг: Неутрално

  Руми виж Ani и клипа - това си 100000000% истина - всички в БАН са голи и пият кафенце за 40 ст.!!!!!!!

 92. 92 Профил на Опечален
  Опечален
  Рейтинг: Неутрално

  Трябва, трябва да има БАН ... но в една гнусна държава като нашата и най-красивата роза да посееш - или ще се изроди в някакъв бурен или ще я стъпчат свинете. ... Страшното е, че и народът започва да става все по-гнусен.

 93. 93 Профил на кико
  кико
  Рейтинг: Неутрално

  Докторант съм по философия в СУ. Този с коментара "до Руми" е прав. Ако видите проф.д.ф.н. Мартин Табаков какъв външен клошарско-идиотски вид има, безобразно вмирисан на пот с гадни обувки, ще си помислите, че идва или от сектата на амишите или е супербитник, дошъл с машината на времето.

 94. 94 Профил на Старшина Якимовски
  Старшина Якимовски
  Рейтинг: Весело

  Когато става дума за БАН и се правят опити за съпоставяне със световно известни научни институции, нека не се забравя, че заплатите у нас са трохички в сравнение с тамошните. Същото се отнася и до средствата за изследвания и командировки. Това е и причината толкова малко наши учени да докладват на международни форуми - дори да ги поканят и да поемат местните им разходи, остава въпросът за средствата за път, обикновено недостъпни. Едва напоследък министерството на образованието започна да отпуска за проекти едни напълно прилични суми. Заслугата тук е изцяло извън сегашния БАН-ски елит. Политиката на Юхновски беше навеждане, а след навеждането - пак навеждане! Така се постигна максимално оцеляване на старческата каста, но се потъпкаха перспективите за растеж и развитие. Интервюираният е един от тази каста, но с фалшивото усещане за мисия.

 95. 95 Профил на Гунчо
  Гунчо
  Рейтинг: Неутрално

  #90 Горкият Хоукинг! Ще падне от количката, ако надзърне в
  празните души на някои свои почитатели.

 96. 96 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "мухлясали комунистически мозъци" е супер лаф. Взимам го на въоражение. Задочни благодарности на Проф. Фотев.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 97. 97 Профил на крастчо седефчов
  крастчо седефчов
  Рейтинг: Неутрално

  Дфн-то май яко го боднаха изотзад и сега се оправдава като Седефчов след ловно похождение. Дфн-то тук се съдира да плюе комунистите, ама се вижда, че със Седефчов всъщност са си плюли в устата. Откъде ли ще да е таз прилика в манталитета? А? И дали дядо му в малкото селище е имал дворен нужник?

 98. 98 Профил на Expat
  Expat
  Рейтинг: Неутрално

  Имах познат съсед който работеше в БАН. Отдавна не съм го чувал защото аз отдавна напуснах Б-я. Баща му АБПКФ го беше уредил в някакъв хуманитарен отдел на някаква позиция, май последно беше станал доцент преди аз да замина. Той ходеше един път в седмицата да си вземе заплатата, през останалото време работеше по строежи или правеше ремонти за да си изкарва допълнително пари. Винаги съм си мислил че докато той все още се води на работа в БАН комунзма още не си е отишъл в Б-я. Иначе е свестен човек и има други дарби, но не и научни. Но май в БАН нищо не се е променило.

 99. 99 Профил на на сянка
  на сянка
  Рейтинг: Неутрално

  В коментарите непознаването на работата и приходите на научните сътрудници в БАН е очевидно. За институтите по техически и естествени дисциплини няма да говоря, защото са ми по-слабо познати, но при останалите положението е следното:

  Около минимум една трета от социолозите, правистите, икономистите, етнолозите, балканистите, може би и историците работят по международни проекти или национални проекти на друга държава, финансирани от чужди фондации и ръководени от университети и научни институти в други страни, чиито интерес за българско участие в проектите е обясним. Изследванията върху близкото минало и съвременността в Източна Европа на Запад се котират добре. Работата на българските (а и на останалите източноевропейски) сътрудници по тези проекти се заплаща във вид на стипендии или по граждански договори, сключени в съответната страна. Тези проекти са така да се каже “частни”. Те не влизат в така наречените още от соц. време "планови задачи" на институтите. (Отделно са си проектите финасирани по линията на международни договори, а също от европейски фондове. Те минават през счетоводствата на институтите и допълнителните възнаграждения се облагат автоматично.) Та тия частни проекти са си една сенчеста икономика и участниците в тях имат същото поведение като това на работещите в който и да е друг клон на сянка. Вечно се оплакват от ниските си доходи, обаче когато мрънкат, винаги се позовават на щатните си заплати, които действително са малки. Никога не включват приходите от “частните” проекти, с които общият доход реално се удвоява. Минимум удвоява! В повечето случай – утроявя и нагоре. Не съм срещал кадърен човек от хуманитаристите в БАН (а познавам много), който да получава под 1.500 лв. месечно – заплата и проекти; тук въобще не включвам хонорари за преподавателски часове, за писане на рецензии, експертни оценки и т.н. Но при мрънкането винаги се изхожда от щатната тарифа, а не от крайната сума. Позната ситуация и в други сектори.

  От друга страна фактът, че около една трета бачкат по международни и чуждестранни проекти говори, че не малко от научните сътрудници са способни и ценени специалисти. По-голямата част от останалите две трети обаче наистина си плаче за измитане. Допускам, че именно от тяхната среда излизат описаните по-горе екземпляри с типичните бански обувчици, косюмчета, прически и т.н., макар тоя тип да ми известен, обаче като много рядък, и сред "частниците".

 100. 100 Профил на човек
  човек
  Рейтинг: Неутрално

  Защо чака да те изгонят Кабакчиев, а си работил толкова години в БАН. Заща не си отиде. Защо правиш тези анализи на БАН сега, а не когато си бил сътрудник. Много си озлобен.
  Вредно е. Слабости има в Академията, но все пак тя съществува от повече от 100 години. Това е единственото място, където все пак има интелигентни хора.

  Scientists have finally discovered
  what's wrong with the Кабакс brain:
  On the left side, there is nothing right,
  and on the right side, there is nothing left...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах