Орлин Алексиев, общински съветник от ГЕРБ в София: ГЕРБ ще поеме отговорност за събираемостта на данъците и таксите

Орлин Алексиев, общински съветник от ГЕРБ в София: ГЕРБ ще поеме отговорност за събираемостта на данъците и таксите

© Анелия НиколоваНа 16 януари администрацията на Столичната община представи проекта за бюджет на София за 2009 г. на съветниците. Документът се забави с около месец, официалната причина беше изчакването на държавния бюджет, от който зависят и част от парите на София. Проектът се подкрепя от мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет, основните критики дойдоха от групата на ДСБ.

Каква е оценката ви за бюджета, който представи администрацията?


- В него вече има нанесени корекции, но общата ми оценка е добра. Бюджетът е по-голям от миналогодишния, което в условията на криза е постижение. Инвестиционната програма е почти същата, като през 2008 г. даже след последните корекции, които предстои да направим, тя ще надмине миналогодишната. Това говори за устойчивото развитие на Столичната община. Имаше много неодобрителни изказвания по време на обсъждането по много от перата, но колегите пропуснаха една много важна подробност - този бюджет се разглежда в условията на финансова криза.


За сметка на какво ще увеличите инвестиционните разходи?
- Предвиждаме по-голяма събираемост на данъците и таксите. Ще се опитаме като общински съветници да контролираме събирането им, както и налагането на глоби от Столичния инспекторат.


Как ще постигнете по-голямата събираемост? Още повече че абсолютната стойност на някои от тях ще се увеличи с 50% заради по-високите данъчни оценки.


- Това е така и по принцип събирането на общинските данъци е много по-различно от събирането на държавните. Ще предприемем определени мерки за увеличаване на събираемостта, които засега ще запазя в тайна. Разчитаме и на събирането на стари задължения. Повишаването на данъчната оценка ще окаже влияние върху данък сгради, данъка върху имуществените сделки и такса смет. Ще бъде увеличен и данъкът върху моторните превозни средства по силата на миналогодишното решение, което не влезе в сила заради съдебен спор. Увеличаването на ставките обаче не означава автоматично повишаване на приходите.


Отбелязахте, че бюджетът се прави в условията на криза. Смятате ли, че предложените от администрацията антикризисни мерки са достатъчни за намаляване на последиците от нея?


- Ще работим още по тях. Предложеното досега е само началото. Разработваме още допълнителни мерки, които засега не искам да обсъждам, но ще са свързани с оптимизиране на разходите, затягане на финансовата дисциплина и привличането на средства от европейските фондове.


Една от критиките на опозицията към първоначалния вариант на бюджета беше липсата на приоритети и цели. Основателни ли са тези твърдения?


- Не съм съгласен с тях. Бюджетът има ясни и конкретни приоритети - образование, транспорт, инженерна инфраструктура и екология. Те могат да се видят ясно в числата. Схващането, че приоритетите трябва да бъдат определени политически, е абсолютно грешно. За каквото и да говорим, трябва накрая да го покажем в разходната част.


Приемате ли критиката, че при съставянето на бюджета липсва анализ и обосновка и че числата до голяма степен повтарят параметрите от предишни години?


- Зад всяко число стои анализ. Те не могат да бъдат вписани, гледайки в тавана. Направен е анализ и сме поставили доста амбициозни цели по отношение на събираемостта. Те няма да бъдат изпълнени, ако администрацията се движи по течението.


Какво ще се случи, ако администрацията не успее да постигне максималната събираемост?


- Тук идва нашата работа. Имаше предложение да се сформира комисия, която да следи за изпълнението на бюджета. Аз смятам, че тя не е необходима, защото финансовата комисия се занимава с това. Освен това групата на ГЕРБ ще поеме своята отговорност като мнозинство в общинския съвет и ще следи отблизо изпълнението на бюджета.


Мислите ли, че софиянци ще усетят бюджета от почти 1 млрд. лв?


- Този 1 млрд. лв. за София е недостатъчен. Правителството трябва да има по-различен подход към столицата. Софиянци внасят в републиканския бюджет почти 1 млрд. лв. само от данък общ доход, а това, което получаваме от държавата, е 250 млн. лв.


Какъв трябва да е подходът на държавата?


- Правителството трябваше да застане зад инфраструктурните проекти на общината. Трябваше да отделят средства от огромния излишък, който разпределиха миналата година, поне за правителствените трасета, които общината поддържа със собствени средства. Всички софиянци се дразнят от дупките по улиците, но 1 млрд. лв. не е достатъчен.


Държавният бюджет за тази година включва инвестиционна програма от 5.6 млрд. лв. Ще търсите ли диалог с правителството, за да получите част от тези средства?


- Търсим диалог постоянно. Имаме няколко неотложни инфраструктурни проекти, които искаме да започнем тази година, но комуникацията е сложна. Имаме устни обещания от правителството за 10 млн. лв. за естакади. Можем да започнем и свършим през тази година поне две от тях, защото има проект, избран е изпълнител и ни трябва само финансиране. Тези проекти ще отпушат трафика, но е лудост да ги правим само със собствени средства. Не можем да си го позволим.


Къде трябва да са естакадите?


- Едната е на кръстовището на околовръстното шосе и бул. "Европа", а другата - в кв. "Младост". Иначе за всички неотложни инфраструктурни проекти са нужни 156 млн. лв. Не сме престанали да търсим финансиране за тях. Водим и разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие за заем за изпълнението поне на част от тях.


През последната седмица се разгоря спор около ставката за такса смет. От опозицията смятат, че има възможност тя да е по-ниска от 2 промила, защото има разминаване в сметките на администрацията за приходите от таксата и разходите, които тя трябва да покрие.


- Разминаване в сметките няма. Объркването дойде от различните числа в няколко документа, свързани с чистотата, но те засягат различни неща.


Колко са заложените приходи от такса смет и колко са разходите, които трябва да се покрият с нея, защото числата в проектобюджета наистина се разминават?


- Около 161 млн. лв. са приходите, а за всички дейности, свързани с чистотата, са нужни 163 млн. лв. Трябва да дофинансираме около 2 млн. лв. Разходите в никакъв случай не са по-малки от приходите и възможност за намаляване на таксата няма. И моята първа реакция беше, че след увеличението на данъчната оценка на имотите трябва да намалим ставката. След това обаче идват числата и сметките и се стига до лошото съчетание, че 2009 г. е година на криза и в същота време е инвестиционна за екологията и сме с амбицията да направим първа копка на завода за боклук. Не можем да си помислим да го направим само със собствени средства, защото инвестиционното предложение е за над 131 млн. евро. Самият завод е около 90 млн. евро. Общината трябва да осигури 20%, а останалите да са по оперативната програма "Околна среда", въпреки че окончателните параметри още не са ясни. Ние обаче сме заложили цялата подготовка и проектирането на завода в бюджета. Тежестта за гражданите, поне на този етап, няма как да е по-малка. Дебатите все пак остават отворени до 29 януари, когато трябва да гласуваме ставката.


Администрацията реши да запази или да увеличи леко таксите и данъците, засягащи бизнеса, най-вече строителния. Не трябваше ли да намалите тежестта върху фирмите, които ще изпитат най-силно последствията от кризата?


- Единият аспект е негативният за бизнеса, а другият - може ли общината да си го позволи. Тази година е кризисна за София. Състоянието на пътищата, на училищата, на детските градини е лошо и приходите ни са нужни.


А може ли да има намаление на тези приходи заради проблемите на бизнеса?


- Очертава се такава тенденция, но постепенно през последните години събираемостта на данъците и таксите се увеличава. Това не се дължи само на предприетите от наша страна мерки, но и на това, че хората осъзнават необходимостта да си плащат. Проблемите на града могат да бъдат решени с пари, а част от тях идват от хората, които живеят в столицата.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на _|_
  *****
  Неутрално

  Много сте огладнели от кризате бе. Затова вдигате данъците. Нещастни леваци тръгнали да се пишат за десни. Дай им да харчат чужди пари и да си клатят краката. БСП вдига данъчните оценки и тия вдигат данъците автоматично. Това ще е и след изборите. Пак ще са комбина.

 2. 2 Профил на job45309513
  job45309513
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Осигуровки и данъци – дясната политика!

  http://www.rusenews.eu/news,1,20476.htm

 3. 3 Профил на под игото на ББ
  *****
  Неутрално

  "Ще предприемем определени мерки за увеличаване на събираемостта, които засега ще запазя в тайна." - ще възродим бойните групи от 90-та, като наемем безработните мутри ударени в момента от кризата в мвр

 4. 5 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  Идват избори. Партиите се финансират като "наши" фирми печелят обществени поръчки(ако има въобще такива). Увеличени данъци и такси значи повече обществени разходи, които "нашите" спонсори ще лапнат.
  Защо да си хвърлям разделно отпадъците като нямам сметка? Да махнат такса отпадъци(смет) или да я намалят. Много поздрави на ГЕРБ. "Много доволен" съм от вашето управление в полза на софиянци. Ще ви дам една благословия на изборите. Предлагам ви предизборен лозунг-"Днес кмет утре премиер".

 5. 6 Профил на fuck
  *****
  Неутрално
 6. 7 Профил на Седесар
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ не са десни, но след половин година ще управляваме заедно.

 7. 8 Профил на Хан Соло
  *****
  Неутрално

  До седесар

  Ще има да чакате. И нали се разбрахме, партиите -вън. До тогава, докато разберете каква ви е резбата.

 8. 9 Профил на Натанаил
  *****
  Неутрално

  Нещо не го разбирам Орлин. В интервюто казва "И моята първа реакция беше, че след увеличението на данъчната оценка на имотите трябва да намалим ставката. След това обаче идват числата и сметките", демек няма да намалят ставката на такса смет. Докато обаче публикуват интервюто, и юнаците от ГЕРБ барабар с Орлин имат втора реакция и решили ставката все пак да се промени от 2 на 1.6 промила, т.е. почти подкрепили предложената от БСП ставка от 1.5 промила. Питам: колко реакции имат? А колко полюции? Така де, да знам колко пъти ще се извъртят.

 9. 10 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  По-почтено ще бъде ГЕРБ да се заеме с непосилните такси и данъци!Иначе-много мутрешко ,особено с този дебел ояден врат и голата глава-ала братя Галеви.Дали ГЕРБ ще се опита да направи от София втора Дупница-софийски гербо-феодализъм?!Защото тази е схемата на Гоце.

 10. 11 Профил на знаещ
  *****
  Неутрално

  Уважаеми г-н Бъчваров,можете ли да ми обесните как така един "таван"в престижния квартал "Лозенец"може да се превърне в сигурен доходен бизнес? КАК? Като го построите незаконно в "мезонет"а сте платил за "ремонт и преустройство". Имаш свой "човек"в месната община,който прикрива пред ДНСК тази далавера. През това време Вие взимате в продължение на пет години по една "хиледарка"всеки месец.Не ,че имате необходимодст от това, Вие сте достатъчно богат "олигарх", и не сте свикнали да си плащате данъци и такси ,а превръщате "незаконното строителство"в хотел и инструмент за прикрити доходи!Това е уважаеми г-н съветник.Няма какво да крием повече тази КОРУПЦИЯ !

 11. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Събираемостта на данъците го планират за след изборите, след което ще изплющи по софийската гърбина запори за недвижими имоти, предаване на АДВ на всички с данъчни задължения над 200 лв, а съвместно с КАТ - София, спиране от движение на всички возила с неплатен данък и застраховка.
  Това е Бойко с посраната си партия - един лъжец, същия какъвто беше и царчока.
  За справка - сега събираемостта е около 1/3, т.е. само един от трима си плаща.

  The biggest risk in life is not taking one.
 12. 13 Профил на Гербер
  *****
  Неутрално

  Ние сме истиската дясна партия. Ще намаляваме данъците, но само за бизнеса и за богатите.
  Бедняците къде се бутате. Вашата работа е с данъците си да храните богатите и да гласувате за ГЕРБ!

 13. 14 Профил на Anger
  *****
  Гневно

  1) ГЕРБ - импотентна партиика, селяните пак видеха месия в лицето на един полуграмотен шапкар!
  2) правенето на budget е разли4но от тожа да навиваш марку4и!
  3) балгарите са тапи, плаштат винетки, а карат колите си в окопи и си траят, плаштат огромни данаци, а обитават наи-мрасната страна

 14. 15 Профил на Anger
  *****
  Неутрално

  zna4i plashtame i vinetki i akcizi i pak patishtata sa ujas v drugite strani se plashta ili ednoto ili drugoto i si imat normalni patishta

 15. 16 Профил на Дарио Фо
  *****
  Неутрално

  Няма да платим! Няма да платим!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK