Найден Зеленогорски и Петър Москов, съпредседатели на коалицията СДС - ДСБ: Преди някой да каже какво иска, трябва да каже какво ще даде

Найден Зеленогорски и Петър Москов, съпредседатели на коалицията СДС - ДСБ: Преди някой да каже какво иска, трябва да каже какво ще даде

© Георги Кожухаров
След като СДС и ДСБ се съюзиха за предстоящите европейски и национални избори, остана отворен въпросът с кои партии ще се разшири дясната коалиция. Мненията на двете формации за възможните партньори се различават - ДСБ прие "Новото време", което имаше предварителното одобрение от СДС, не е ясно дали сините ще отстъпят за БНД, което има "да" от партията на Иван Костов. По тези теми разговаряме с двамата съпредседатели на съюза на СДС и ДСБ - Найден Зеленогорски (вляво) и Петър Москов.

Затихна ли напрежението в организациите на СДС в София и Варна заради несъгласието им с предлаганите водачи на общите с ДСБ листи за парламентарните избори?
Найден Зеленогорски: Когато създаваш коалиция, трябва да разсъждаваш държавнически, а не единствено от интересите на структурата, в която членуваш. Надявам се, че хората ще проявят разбиране, още повече че и на двете места имаме гарантирани по двама депутати, които ще бъдат избрани. Трябва да мислим как да направим така, че да бъдат избрани и третите в листите, а не да се вглеждаме само в първото и второто място.


Освен "Новото време" и земеделските формации около госпожа Мозер с кои други партии водите преговори за разширяване на коалицията и каква е вероятността те да се включат?
Н.З.: Водим преговори с всички партии, за които смятаме, че се родеят с нашите принципи и цели. С някои сме по-напреднали, с други не толкова, но продължаваме и се надяваме в най-скоро време да стигнем до успешен изход.
С кои партии са най-напреднали преговорите ви?
Петър Москов: В доста напреднала фаза сме със земеделските формации, с "Новото време". Но от значение ще бъде, когато ние с г-н Зеленогорски поднесем на националните ръководства за валидиране окончателни споразумения. Имаме нужда от още няколко дни здравословна тишина около този процес и мисля, че ще се получи оптималният резултат.


Какви са аргументите "за" и "против" например партиите "Ред, законност и справедливост" и БНД?
Н.З.: Ако говорим конкретно за БНД, Националният съвет на СДС взе решение, което не дава възможност да влезем в партньорство с тях. На този етап не се очертава преразглеждане на решението. Аргументите на колегите са, че БНД са били част от управляващото мнозинство през последния мандат.


Може ли да се очаква, че след като ДСБ направи компромис за "Новото време", и СДС ще върне жеста за БНД?
Н.З.: На този етап не се очертава такава възможност.


П.М.: Ние не правим компромис нито с "Новото време", нито с който и да било друг. А преценяваме заедно всички "за" и "против" и, надявам се, вземаме умното решение.


Чува се, че можело да се използва специфична формула, според която в коалицията да влязат отделни представители на БНД, а не партията?
П.М.: По силата на коалиционното споразумение между нас и СДС всеки партньор и всяка личност биват приемани с взаимно съгласие. На тази база ние разбираме позицията на СДС.


Тоест има промяна в позицията на ДСБ, тъй като неотдавна вие посочихте БНД като желан партньор?
П.М.: За ДСБ в началото на преговорния процес БНД бяха сред възможните партньори. Разбира се, ние се съобразяваме с позицията на СДС. Не бих искал да влизам в противоречив анализ "за" и "против" всеки политически субект, който би могъл да бъде наш партньор. Въпросът е и ние, и СДС да подхождаме към проблемите от гледна точка на максималния възможен ефект за коалицията.


Продължавате ли контактите със ССД и как ще коментирате изявлението им, че заради натиск и двойни стандарти от ваша страна те се оттеглят от преговорите?
Н.З.: Водили сме преговори и аз лично съм разговарял с г-н Софиянски. В края на краищата всяка партия сама взема решение дали да се оттегли. Бих се надявал те да преразгледат позицията си и да продължим да преговаряме. Нашето желание е да имаме максимално широко дясно обединение, което да даде шанс за силно представена парламентарна група в следващото Народно събрание. Но принципът в преговорите е, че преди някой да каже какво иска, трябва да каже какво ще даде.


П.М.: За мен беше изненада поведението на ССД. Това беше единствената политическа сила, чието говорене не се отнасяше до програми и цели, а само до позиции и персонажи в листите. За разлика от Демократическата партия например, които настояваха да бъдат застъпени моменти от тяхната програма в целите на коалицията.


Появиха се публикации, че ССД се оттегля, защото ДСБ не иска Софиянски в листите?
П.М.: Не коментирам публикации. Истината е, че в четвъртък имаше насрочен кръг от преговори със ССД. Те не дойдоха, а пуснаха съобщение за "диктата на Костов". Няма диктат върху никого, всеки има своята воля какво да говори към кого да се присъедини.


След оттеглянето на Софиянски не се ли задава паралелна коалиция вдясно от бивши сини отломки като ССД, БДС на Бакърджиев и други претендиращи за принадлежност към същото пространство?
П.М.: Не виждам нищо странно в това всяка политическа сила да търси своя път. Това, че някаква партия е предпочела, да кажем, да отиде с г-н Ковачки или с формации около него пред възможността да отиде с ДСБ и СДС, е въпрос на избор. Ние правим управленска коалиция. А дали лицето Х иска да бъде президент или министър-председател си е негов проблем.


Н.З.: Ние полагаме максимални усилия за широко обединение, а какъв ще бъде резултатът... Надяваме се през следващата седмица да разговаряме и с БДС на Евгений Бакърджиев.


Единната народна партия на г-жа Капон ще влезе ли в коалицията?
П.М.: Проведени са разговори, текат консултации в ръководните органи. Никоя формация от десния демократичен спектър, която споделя принципите на коалицията, не е априори изключена.


Кога ще изготвите общите листи?
Н.З.: Веднага след вътрешните избори на 11 април ще се знаят кандидатите на СДС.


П.М.: Текат процедури, които ще бъдат финализирани в дните след Великден. Около 25 април ще имаме яснота за това какви кандидати двете партии са излъчили за парламентарните и за евроизборите. Надяваме се този процес да върви и в другите коалиционни партньори, за да можем да представим пълната картина.


Каква ще бъде предизборната ви тактика спрямо ГЕРБ?
П.М.: ГЕРБ не са наши противници, те са наш възможен стратегически партньор в следващото управление. До изборите са наши конкуренти.


Н.З.: ГЕРБ са само наши конкуренти и на последната ни среща с г-н Борисов аз настоявах по места, където има напрежение между СДС, ДСБ и ГЕРБ, то да бъде понижено. И да покажем на хората, че това са сродни партии, които могат да работят заедно и, надявам се, утре биха могли да управляват страната заедно.


На кои места има такива напрежения между вас и ГЕРБ?
Н.З.: Ами в Плевен, в Монтана, в Свищов... Предимно в градовете, които се управляват от СДС, което за нас е сериозен проблем. Мисля, че и колегите от ГЕРБ трябва да видят, че има проблем, и да търсим решение.


Как ще привличате нови избиратели извън твърдите ядра на СДС и ДСБ, тъй като социолозите засега не прогнозират пълно мнозинство на ГЕРБ и синята коалиция?
П.М.: Ако изборите са утре, без нито ден предизборна кампания, каквато аз ви уверявам, че ние ще разгърнем и в експертен, и в медиен план дясната коалиция и ГЕРБ могат да съставят пълноценно мнозинство, което да излъчи правителство. Но целта ни наистина е максимално присъствие сред хората и убеждение, че това, което правим, е дългосрочен проект и си заслужава. Имаме вече стратегии и за двете кампании, които ще се слеят, но не очаквайте да ги разкрием.


Н.З.: Най-важното е направено, това е проектът СДС - ДСБ и партньори. Защото той е ориентиран не само към твърдите ядра, а преди всичко към онези един и половина милиона избиратели, които казват, че още не са намерили партия, която да ги вдъхнови да гласуват. Надявам се, че ние сме намерили проекта, който е достатъчно вдъхновяващ, за да бъде подкрепен.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шопелион
  *****
  Весело

  Аз лично със сигурност ще гласувам за СДСБ. Близките и приятелите Също. Успех !

 2. 2 Профил на Мечтател
  *****
  Неутрално

  Надявам се да прочета една кратка и ясна ПРОГРАМА!
  Вътре да има с по няколко изречения какво ще става с:
  - разходите и преразпределението на БВП;
  - инвестиции в нови технологии: енергоспестяващи, екологични, информационни, транспортни и т.н.
  - фискалната политика-данъци, необлагаем минимум, ДДС и т.н.;
  - инвестиции в образованието, здравеопазването, културата;
  - пенсионна политика;
  - административно обслужване;
  - върховенството на закона, съдебна система, обществена сигурност и ред;
  - всичко друго, което ще ни прави истинска европейска държава, а не азиатска.


 3. 3 Профил на oleeeee
  oleeeee
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Автентичната десница в лицето на коалицията СДС - ДСБ има и моята подкрепа!

 4. 4 Профил на Не ходя за Гъби
  *****
  Неутрално

  Бъкърджиев, Кошлуков, Шулева, ....Стига сте разводнявали. Заради няколко маргинални партийки, със съмнителен електорат можете да отблъснете значително повече избиратели. Да не предричам какво може да се случи след време в парламента. Тази попара я ядохме, така че внимателно с коалициите и най-вече с представителите им.

 5. 5 Профил на music
  *****
  Неутрално

  Имате и нашата подкрепа- от цялото семейство!!!

 6. 6 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  Имате и моята подкрепа. И на моето семейство. Направете една свежа кампания. Вкарайте интелигентни и честни хора в депутатските листи.

  Убеден съм, можете! Можете да изкарате и 18% с една добра кампания. И нека като лавина да пометем продажните комунисти.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 7. 7 Профил на c
  *****
  Неутрално

  Az,takvozinkata da popitam tozi Petar MOSKOV ima li neshto obshto s E N C H O MOSKOV?

 8. 8 Профил на избирател
  *****
  Неутрално
 9. 9 Профил на Москов
  *****
  Неутрално

  Не, няма нищо общо с Енчо Москов, няма таковинката да се притесняваш...

 10. 10 Профил на DrAvalanche
  *****
  Неутрално

  Имате моят глас, на моето семейство и на всички роднини. Но този път разчистете авгиевите обори докрай! Недейте само да проветрявате, а изринете всички боклуци.

 11. 11 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Москов,Москов много си рязък, ама толкова , че отблъскваш понякога. За пример ти давам телевизионното предаване по бтв миналата седмица. За какво се обясняваш на другарчетата от сдс и определяш действията им като смешни? Защо искаш непременно да ги компрометираш, като вашата партия се коалира с тях? Ако ги унизиш , може лично ти да се харесаш на този или онзи при твоите, а на тези които ще ви избират ще се харесаш ли? Без сдс вие сте кръгла нула! А както се вижда и те много далече не могат да стигнат без вас. Не ви беше срам да губите избори след избори! Казвахте, че хората са ви виновни, че не гласуват за вас, но от надменност не виждахте как затъвате и трябва да се коалирате с тези, които оплювате. Нали сте по- умни и волеви, наложихте неизбираем кандидат за президент, а сега какво ще правите? И сега пичеш неадекватно. Иди да те понаучат на дипломация, защото утре ще излагаш партията си и враговете ти ще използват това. Ако си надменен, оплюй ме арогантно, отговори ми, както ти казва сърцето, но ако не си вземеш бележка - никога няма да станеш голям човек като дядо ти. Вие от дсб не спазвате законите в интерес на хората. Вие искате да има синя зона за всички в центъра, а не се сещате да кажете, че синята зона е дискрминация и дублира вече определения пътен данък. Дреме ви на шапката като общински съветници, защото имате безотговорна привилегия да ви избират и не знаете как да използвате власта си и пропилявате всеки кредит на доверие. И вие ли сте лапачи като "паркинги и гаражи"? Властта на тепсия няма да ви дойде и пак ще я пропилеете като предатели сякаш сте плюли на родовете си. Мислиш ли ти, Москов, че можеш да се излагаш в ефира и да очакваш, че с това печелиш избиратели? Ти гласува ли да има синя зона? Гласува ли поредната улица да стане синя зона? Лошото е, че ти си цвете в сравнение с тези, които криете за изненада в листите си и които ще цъфнат да ги гледаме чисти, като момини сълзи да ни обясняват как са изгубили властта и как не са се оплескали в скандали, а са били набедени. Ако не се сетите да станете привлекателни, махайте се и дайте шанс на други да разкарат тази пасмина от разбойници! Срамота е да позирате с осанката на опозиция, направете нещо реално, без да ощетявате хората.

 12. 12 Профил на До Гумата
  *****
  Неутрално

  Ами кво иска тоя идиот Любчо бе! Освен да бъде смачкан и от едната и от другата страна. Беше в преговорния екип от самото начало, кво е тръгнал да мрънка... Да се е обяснявал на преговорите. Като е толкова ербап, защо подписа първоначалното споразумение между двете партии витошкия скапан кмет, а?

 13. 13 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Недопустимо е да говорите за вашите другарчета с такъв език. По телевизията се видя човек, който показва нещо друго от договореното. В такава ситуация се избира разумния събеседник Зеленогорски и се демонстрира единството, което се търси. Недопустимо е подобно разминаване в позициите. Зеленогорски трябваше да изглажда сконфузващата ситуация.
  Недопустимо е , когато има подобно лице от сдс с неточна теза, да бъде изложено публично. В тази ситуация дори трябва да се тушира противиречието. Разликата е проста. В натионален ефир ви гледат българи и чужденци. На последните не им харесва да гледат хората, на които са давали пари да се карат и да изразяват противоречия, които показват, че договорката е нестабилна и няма да даде желания резултат. МНОГО НЕДАЛНОВИДНО Е ДА СЕ ПОКАЗВАТ ДРЯЗГИ, ЗАЩОТО ЕДНО ДЕТЕ ОТ БАНКЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ДОВЕРИЕТО И ПОМОЩИТЕ ОТ ЗАПАД.. И ако проявявате надменност и забравяте, че ви гледат, Западът ще даде доверието си на убедителна кандидатура с воля за власт с конкретни предложения. После се оплаквайте, че не са ви последвали избирателите. Те не искат скандали, лоши новини и грозни гледки, писна им да слушат за поредните загуби морални и материални. Москов е интелигентен, има висше образование, добри обноски и възпитание и е елегантен и има добро излъчване. За него е недопустимо да си изтървава нервите, да излиза извън добрия тон и дипломатичност. Той не може да слиза на ниво, на което не е възпитаван и образован. Да беше от някой незнаен кантон, да кажеш млад е ще се научи. Забрави просташкия език, ако искаш да бъдеш на ниво! Ти си лекар , а не слугиня, за да отговаряш с хулигански език! Да покаже стил, добри, а не превзети обноски, скромност и добра обща култура. Не е срамно да имаш обноски, възпитание и култура, а той ги има. Покажи доброто от себе си и дай пример на безличните тъпанари, притежаващи подобие на членоразделна реч. На ниско ниво слизат перачки и слугини, но не и сериозни политици. Лошите политици са като пеперудите, които излизат за един сезон, а после се превръщат в червеи, които от недалновидност, простотия и ограниченост ламтят за слава и пари. Мъжете се разпознават по делата, а великите личности - по добрините , които са оставили на хората след себе си.

 14. 14 Профил на До гумата
  *****
  Неутрално

  Мисля, че кметчето ви се изправи пред консенсус. Между Зеленогорски и Москов една лоша дума не беше разменена. Но айде приеми, че и за ДСБ-арския електорат си трябва някаква душевна награда. След като СДС-София плю в продължение на месец и никой не им отвърна... Аз за това казвам ли нещо...

 15. 15 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Приемете, че няма даденост в политиката. ако от сдс са като изтървани, то нищо не ви дава основание да смятате, че лошият стил е за пример. Ако в продължение на месец са плюли, то сега какво ще кажат за думите си? Недалновидността показва много неща- липса на възпитание, опит, стратегия. Сега се вижда, че не сте единствени за изборите. Нахалството не е направило никого по- умен, но много хора е провалило. Нещо сте в грешка за "кметчето ми", но дано разберете, че на изборите ще е късно да се оправдавате за изгубеното време. Ако убедите хората, че сте конфликтен и без обноски, възпитание и култура, кой ще ви има доверие? Да не искате да заприличате на чехите, които се изложиха с инсталацията с тоалетната? За сдс ще гласуват повече хора, отколкото за вас. Но ако дсб саботира общата стратегия със скандали, то когато ви трябват гласове, ще пляскате с ръце. Когато трябва да печелиш, ти губиш време да се караш с някой си кмет от някъде. Това не те прави по- способен. Забрави за кмета, а помисли утре как ще накараш 1500000 да ти харесат партията и да те последват, защото хората дори не искат да си спомнят, че не харесваш някакъв човек. Тях ги отблъсква подобно поведение. Не можеш ли да измислиш нещо положително, което да напомня за теб? С какво може да бъдеш полезен? Скандалджии колкото искаш, дори не може да се доредиш, ама никой не търси скандалджии, а хора, които решават проблеми, които имат идеи. Можеш да мислиш, опитай да измислиш идея, която да помогне на хората, Стани полезен. Твоят имидж на какво е изграден? С какво те свързват хората? Ти се проявяваш като говорител и като противопоставящ се на противниците на партията ти, а с какво положително се представяш? Какво си допринесъл? Кой е казал нещо добро за теб и кои са хората от екипа ти, които биха ти помогнали да осъществиш каквато и да е програма? Къде са ти хората? Трябва да те видят, че имаш последователи, които те подкрепят и имат самостоятелни идеи и ти ги поощряваш да се развиваш. Ти направи ли нещо? Това са въпроси за теб, а не за форум, но ти ги помисли ако не си над тези неща. В бедата оставаш сам, а къде са тези, които те нахъсват да правиш скандала? Те са чисти и ти не се оглеждаш, че оставаш сам? Караш се със сдс, преди това с ГЕРБ на БиБи, а утре с кой ще се скараш? Дори не изразяваш ясна кауза, а общи приказки с неясни последствия.. СДС може да си позволят да глупеят в София, но ако така карат ще изчезнат, защото Софиянци не обичат да губят и мразят предателите. Това ще застигне и ДСБ, ако не изразят ясно каква победа искат, какво ще я правят и кои ще са хората, които ще управляват? Времената се менят НЕ МОЖЕ ДА ОЧАКВАТЕ, ЧЕ ПРОСТО ТАКА НЯКОЙ ЩЕ ВИ ПОДКРЕПИ! НЕ ПОМНИТЕ ЛИ, ЧЕ ГОДИНИ НАРЕД СЕ ПРЕДСТАВЯТЕ КАТО ЛУЗЪРИ? КАК ЩЕ НАКАРАТЕ ХОРА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВАС КАТО ВИ ГЛЕДАТ САМО КАК ГУБИТЕ? КОЙ ИСКА ДА СЕ ИДЕНТИФИЦИРА ЧРЕЗ ГУБЕЩИТЕ? ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ ЗА ЗАГУБИТЕ, НО НИЕ СТРАДАМЕ. Да не мислите, че с подобни дрязги стигате по- далече и по- високо от общинския парламент? И той ще ви е много ако се държите като безполезни индивиди, които са се добрали до възможността някой да гласува за вас. Забравете езика на конфронтацията без доказателства и се насочете към идеите с какво може да сте полезни на гражданите на България.
  Като обявихте, че ще се борите с ДПС какво още направихте? Някой да се изказа по проблемите на гражданите , живеещи около Кърджали или Разград? Те имат ли нужди, проблеми? Да сте предложили нещо конкретно на тези хора? С какво ще ги спечелите? Халва и баклава си правят сами, а вие какво предлагате. Какво конкретно би ги накарало да ви последват. Не върви да ги плашите с Доган, а с какво ще ги приласкаете? Как ще ги накарате да се гордеят, че са български граждани? С приказките за данъците, които само вие си знаете не става там. Ама то наизуст не става да ти се хаванат на приказките. Започва се години по- рано да се помага, агитира, да се харесаш.. А какво направихте с гласовете, които изгубихте и подарихте на НДСВ? Какво трябва да стане, за да се сетите, че този електорат е разочарован и обезверен? Някой да им дава вяра за нещо? Дори и техните ги мамят и изоставят. Те се чувстват недоразбрани и вече не са всеотдайни както преди. Някой от вас да ги е подкрепил в тяхното нещастие и да им покаже светлина в тунела ако го последват? Къде спите? Или ще продадете още нещо като Нефтохим? Та да се нахлузим на още по- голяма загуба. Ако се откажете от АЕЦ Белене направо забравете за доверие, защото трябва да научите за обществената нагласа по въпроса. Говорите ли глупости, значи искате да губите, а това значи въобще да не се появявате на избори. С празни приказки гласове не се печелят. Като прибавите и скандала със съюзника излиза, че се борите със съюзника..и който дойде.. Пак ли ще губите избори или толкова си можете?

 16. 16 Профил на дясен
  *****
  Неутрално

  За бога братя. не гласувайте за тези. Само остава да вкарат "Новото Време" в Парламента.По-скоро бих гласувал за ДПС отколкото да видя Миро Севлиевски, Емил Кошлуков или Ралица Агайн пак депутати.

 17. 17 Профил на До гумата
  *****
  Неутрално

  Струва ми се, че фиксацията ти е прекалена. Страдаш прекалено много, обяснявайки, че няколко по-остри реплики на Москов, към човек който безспорно си ги е заслужил провалят всичко. Загубеното време идва от другаде... Не ми се обяснява, наистина. Надеждата на хората не заслужава да чуе това... Продължавам да твърдя, че тонът на ДСБ е много по-премерен, от този който се чува в СДС. ДСБ успяха да преглътнат своите си съображения в името на нещо добро за всички, надявам се това да сторят и СДС... Уморих се да слушам за интриги и кой на кого какво бил казал, и кой на кого с какво се бил заканил. Надявам се, че в крайна сметка идеята за обща по-ценна посока ще победи. Иначе другото обрича на грандиозен провал (който все още не е зад гърба ни). И още няколко години плюене и взаимно обвинение. На кого ще помогне това...

 18. 18 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  "Новото време" извън коалицията! Спомнете си как от трибуната на Парламента Кошлуков ни убеждаваше, че само с царя сме щели да се оправим. Политическите проститутки вън!

 19. 19 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До мечтателя: не слагай тигана, когато рибата е още в морето. Като се оформи окончателния вид на коалицията, ще има и програма.

  ивкръ
 20. 20 Профил на електор
  *****
  Неутрално

  Найдене и Петре, след тежкия компромис с Кошлука и Миро, да каните и Бъки вече е харакири. Прекалено отблъскващ е, и прекалено ненадежден. Какво друго ще очаквате от него, освен да продилжи ругатните си срещу Костов и СДС? Защо, изобщо да увеличаваме механично (и крайно спорно, впрочем!) броя на депутатите, щом допълмителните ще се точно гореизброените трима, или пък Яне?

 21. 21 Профил на §22
  *****
  Неутрално

  Коалицията СДС- ДСБ трябва да се разшири само с земеделците,които може би няма да допринесат лекторат, но няма да го намалят.Включването на компроментираните Кошлуков и Бакърджиев, ще се отрази негагивно върху коалицията.След като СДС отказва БНД,, реципрочно ДСБ не трябва да сесъгласява с "Новото време"

 22. 22 Профил на Lazar Madjarov
  Lazar Madjarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От Лазар Маджаров.
  Споделям мнението на параграф22.То е точно и вероятно се споделя от повечето привърженици на коалицията СДС-ДСБ.

 23. 23 Профил на Шумахер
  *****
  Неутрално

  С тези пилоти - толкова.

 24. 24 Профил на Пижо от Подуене
  *****
  Неутрално

  Това добре,ама за вземането нищо не казват.Там има едни момчета,нови ли бяха,пък и други, те май ще им кажат и как се дава и как се взема.Дедо едно време ми казваше,че чиляк веднъж орезили ли се - кучета го яли.

 25. 25 Профил на полит
  *****
  Неутрално

  Полицейската демокрация настъпва.!!!!!!.БРАТЯ ОТ БУЛГАРИСТАН преди време писах че 21 от Регионалните председатели на ГЕРБ са бивши ПОЛИЦАИ. ХОРА БДЕТЕ!!!. Вижте резултатите от изборите в последно време и си направете ИЗВОД-с.Брест ,с.Мокреш,с.Ряхово победители са ГЕРБ.Къде са резултатите(резила)на СДС-ДСБ-трагедия.

 26. 26 Профил на ЗКПЧ
  *****
  Неутрално

  Политко,това,че според теб в ГЕРБ доминират хора на пагона (казвам го в по-широкият смисъл),не е от такова значение.Важното е кой и какво ще им нарежда.И после какво ще се случи.

 27. 27 Профил на RU
  *****
  Неутрално

  Предложението за Руски университет в Плевен стигна до президента и премиера
  Monday, 30 March 2009

  Областният управител Цветко Цветков смята, че в новия вуз могат да се изучават специалности като енергетика и атомна безопасност, тъй като такива кадри ще са особено необходими във връзка с изграждането на АЕЦ „Белене".

  Идеята в Плевен да бъде разкрит Руски университет стигна вече и до най-високото държавно ниво. Писмо за подкрепа на тази инициативата до президента Георги Първанов и до министър-председателя Сергей Станишев е изпратил преди дни областният управител Цветко Цветков, научи "Посоки" от Ева Маринова, пресаташе на областната управа.

  Писмото на губернатора е придружено и от обширно мотивиран документ, подписан от кмета Найден Зеленогорски, председателя на Общинския съвет Георг Спартански, председателя на Общинския съвет на БСП Любомир Петков и група плевенски общественици.

  Според областния управител след широко обсъждане представители на законодателната, държавната и местната власт, неправителствени организации, медии и граждани единодушно подкрепят идеята в Плевен да бъде открит Руски държавен технически университет.
  Това отговаря и е в съответствие с междудържавната спогодба между президентите на Русия и България от 2003 г. при посещението на руския държавен глава у нас и Решение №705 от същата година на Общински съвет-Плевен за създаване на Руски университет в града.
  В писмото си Цветков пояснява, че конкретни стъпки не са предприемани поради липса на адекватна материално- техническа база към посочения момент, и подчертава, че предпоставките за успеха на това начинание съвсем не са малко и ги вижда в няколко посоки, а именно:
  Дългогодишните културни и исторически връзки на Плевен с Русия и отличните партньорски отношения с побратимените Москва и Ростов на Дон. Плевен е град - символ и за добрите българо-руски отношения през вековете.
  В Плевен и региона се намират и 167 исторически паметници от Руско-турската освободителна война, които свидетелстват за признателността на българския народ и плевенчани към освободителната мисия на Русия. В центъра на града се издига и символът на Плевен - Мавзолей-костница “Св. Георги Победоносец”, непосредствено над Мъртвата долина се намира и Панорама “Плевенска епопея".
  Отношенията между местната власт и тази на Ростов на Дон са традиционно добри, сключен е и 40-годишен договор за партньорство, а подписаното споразумение за реализация на основните направления на търговско- икономическата дейност и сътрудничество в областта на културата, спорта, туризма и обществения живот между двата града миналата година има за цел да продължат и да се задълбочават връзките между ростовчани и плевенчани.
  Изпълнението на това споразумение е увенчано с единствено присъдения на град Плевен извън пределите на Русия с указ на руската Дума орден „Дружба между народите”. С Централен административен окръг на Москва е подписан договор за партньорство още през 2001 г.
  Губернаторът подчертава, че от изключителна полза за България в икономическата област премина Годината на Русия в България през 2008 г. В Плевен и областта съществува и руска общност и е учредено „Дружество на рускоговорящите в Плевен”. В града се намира и регионалното представителство на Дружеството за приятелство с Русия и народите от ОНД.
  Плевен е естествен икономически и транспортен център на Северна България и това би имало голямо значение за определяне профила на ВУЗ, се посочва още в мотивите до президента и премиера. В Областната стратегия за развитие на Плевенска област 2005-2015 е заложено и като цел преодоляване на дефицита от висши училища на територията на областта.
  Откриването на университет от мащаба на Американския университет в Благоевград ще помогне за изравняване на нивото на регионите, тъй като в нашия - Северозападен, има само едно висше учебно заведение и това е Медицинският университет в Плевен, но то е специализирано изцяло в подготовката на медицински кадри. Откриването на Руския университет ще допринесе и за промяна облика на града и до задържане на младите хора тук да реализират бъдещите си планове.
  В Плевен съществуват реални възможности и за подходящ сграден фонд, където може да бъде настанено висшето учебно заведение. Като такъв са посочени трите свободни учебни корпуса на бившата Школа за запасни офицери. И трите корпуса разполагат съответно с по 80 кабинета, 2 аули с по 116 места, 6 кабинета с гаражи и сервизни помещения.
  Общата площ с прилежащите алеи и площадки е приблизително 90 000 м2, а на учебните корпуси е приблизително 11 000 м2. Има изграден закрит басейн, спортна зала, спални корпуси.
  Според областния управител Цветков в бъдещия Руски университет може да се изучават специалности като енергетика, нефтопреработка и газ, атомна безопасност, строителство, икономика и управление, информационни дейности, хуманитарно направление, чуждоезиково направление. Във връзка с изграждането на АЕЦ „Белене” ще има потребност от всичките тези кадри, смята губернаторът.

  "Искрено се надявам на вашето съдействие за намирането на най-правилното решение на въпроса, свързан с изграждането на Руски университет в Плевен, който е от интерес на двата побратимени народа", завършва писмото на Цветко Цветков до президента и премиера.

 28. 28 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 762 Неутрално
 29. 29 Профил на ex
  *****
  Неутрално

  След като първо ми дадохте лузера Костов, нищо повече не ви искам.
  За Бога, освободете дясното пространство за нещо ново.

 30. 30 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  Имате и нашата подкрепа - от цялото семейство!!!

 31. 31 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Членовете на моето семейство винаги са ги подкрепяли и на тези избори пак ще ги подкрепят!

 32. 32 Профил на katolik
  *****
  Неутрално

  Как да не гласувам за СДС-като вижте кой ни е Премиер:
  -Сергей Станишев завършва Историческия факултет на Московския държавен университет с дипломна работа „Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в червената армия”.

 33. 33 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  България трябва да бъде по-далеч от агресивната руска империя, в името на своите интереси. България няма нужда от още допълнителни университети като руския ,който се предлага от нашите русофили безродници.

 34. 34 Профил на Бивш антикостовист
  *****
  Неутрално

  Направих своя окончателен избор.Ще гласувам за Костов и коалиция СДС-ДСБ.

 35. 35 Профил на Antonov
  *****
  Неутрално

  Aз и моето семейство винаги сме гласували за СДС,а след това за ДСБ.Сега ще гласуваме за коалицията.Ако няма фалшивикации
  мисля,че коалицията ще вземе повече от 10 процента.

 36. 36 Профил на nnn
  *****
  Неутрално
 37. 37 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 525 Неутрално

  ot Mushrooms
  Tazi sadovska grual4iza dokoga ste q vla4ite sled vas? Kakvi pisma sa ruski u4ilista to4no ot nego?

 38. 38 Профил на ДЕМОКРАТ
  *****
  Неутрално

  Вече 20 години със семейството ми гласуваме винаги за демократичните сили.Затова,въпреки максимата,че свекървата трябва да дава съвети само когато й ги поискат,ще си позволя някои препоръки към СДС-ДСБ.Чудесно е,че коалицията е факт.Най-доброто доказателство е бесният вой и атаки на платени политолози,социолизи и поръчкови журналисти.Оттук нататък много внимателно с разширяването на коалицията.Не се влияйте от смешния плач на уж доброжелателите,че не е досатъчно широка.Мислете 7 пъти преди да решите кого да приемете.Според мен "Обединените земеделци" -да.При Бакърджиев и Софиянски компромисът ще донесе огромни негативи и никакве позитиви.Дори бих казал,че ще бъде катастрофален за коалицията."Новото време" може би като коалиционен партньор "да",но без никакви хора в листите.Демократическата партия -да,но без корумпираните Праматарски и Тагарински.За БНД трябва внимателно да се прецени дали има някаква електорална подкрепа за тях.Яне Янев и неговата партия РЗС-оччевидно,че има опитни кукловоди зад него.Може да донесе гласове,но най-вероятно след това да изиграе ролята на ДПС в 36-то НС.За неговото участие в изборите решението ще вземат кукловодите.И един съвет към Петър Москов:малко по-умерен,малко по-спокоен,малко по-деликатен.Да се учи от Найден Зеленогорски.Що се отнася до позицията към ГЕРБ,тя е абсолютно правилна политически-те са наши конкуренти на изборите,но в същото време наш стратегически партньор след тях,за да бъде изритана тройната коалиция от управлението и България да заеме своето достойно място като член на европейското семейство.

 39. 39 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  Съгласен с горния коментар. Моцер и ДП - ок, но за другите трябва да се внимава. БНД в никакъв случай - ще донесат много негативи, ясно е, че имат много пари, а и ще докарат гласове от някои райони, но негативите ще са повече. РЗС - изглежда консерваторите са си харесали Яне и ще направят всичко възможно да вкарат партията му в европарламента - трябва им представителство от 7 държави, за да формират после своя европарламентарна група, така че няма смисъл на каквито и да е разговори с РЗС. Бакърджиев - няма смисъл от него. Софиянски - има подкрепа на немалко хора, но е двойно по-мразен от други, така че да се внимава. За ССД и Новото време бих казал - може в коалицията, но без противоречивите лица като Софиянски, Севлиевски и т.н. да са кандидати, да се показват в кампанията.

 40. 40 Профил на keipax
  *****
  Неутрално

  Oще една гледна точка. Имам чувството, че СДСБ си правят сметката без кръчмаря от Банкя, а именно:

  ГЕРБ си прави коалиция с БСП.

  Минуси:
  Още 4 години загубени за БГ.

  Плюсове:
  2013 СДС идва отново на власт.

 41. 41 Профил на Борис Ташков
  *****
  Неутрално

  "СДСБ + ... + ... " = "СДС + ДСБ + ... + ... " , е възможно най-доброто, което се случва в България,
  след 25 октомври 2003 г., когато неуспеха на Надежда Михайлова с кандидадатурата си за Кмет на София, в онзи момент и председател на СДС стана причината за разделянето на СДС на СДС и ДСБ,
  и сигурна гаранция чрез единение към политически успех за ЕВРО ПАРЛАМЕНТ и НАРОДНО СЪБРАНИЕ.
  Колкото до този:
  "дясен Неутрално 1603:11 30 мар, 2009 За бога братя. не гласувайте за тези. Само остава да вкарат "Новото Време" в Парламента. По-скоро бих гласувал за ДПС отколкото да видя Миро Севлиевски, Емил Кошлуков или Ралица Агайн пак депутати."
  ще му кажа, че неговият поглед се простира малко преди върха на носа му. Аз мога да гарантирам за Ралица Агайн - Гури, която на поста си зам. председател на КФН/комисия за финансов контрол на ул. Шар Планина № 33/ по застрахователния надзор, се показа с екипа си изключително прецизен ръководител.
  Кошлуков е известен млад десидент от 1989 г., а г-н Миро Севлиевски бе един от водачите на студентите срещу комунистическия режим. Те са млади и тяхното място е около "БоаБаБа - Иван Костов" и "Мамонтово-Евкалиптоват гора" на СДС-ДСБ. Тези младежи, ще станат след 20 години основата от тези политици, които ще останат непокътнато и клатимо мястото на България в ЕС.
  С цялото си семейство и с роднините си около 100 души, а заедно с приятелите ми над 5000 души, от които в р-н Люлин са около 500 души ще дадем подкрепата си за дясната коалиция (ДСБ - СДС и сие ) или (СДС - ДСБ и сие), единствената, която няма да допусне девалвация на българския лев до влизането ни в ЕС както в периода 1997-2001 г. и ще отстои интересите на България в ЕС. Дясното мнозинство в ЕВРОПАРЛАМЕНТА ОТ ЕНП никога няма да допусне да се дават пари на България, особено пък от еврофондове, които потъват в тайните канали на БСП - ДПС в посока на Русия и Турция.
  ЗАТОВА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА "дясната коалиция (ДСБ - СДС и сие ) или (СДС - ДСБ и сие)"!

 42. 42 Профил на боко
  *****
  Неутрално

  това нема да е толкова лесно, защото тези дето ще гласуват за ГЕРБ си мислят, че гласуват срещу триглавата ламя. Ако ГЕРБ после се коалира с БСП това правителство не би издържало дълго

 43. 43 Профил на БОРИС ТАШКОВ
  *****
  Неутрално

  С БОГА НАПРЕД! С ДСБ-СДС, с Иван Костов и Мартин Димитров, НАПРЕД!

 44. 44 Профил на job45309513
  job45309513
  Рейтинг: 8 Неутрално
 45. 45 Профил на Избирател
  *****
  Неутрално

  Дори целият електорат на СДС -ДСБ да се клонира петнадесет пъти, пак трудно ще пробута тия апаши в парламента. Ако все пак влязат с голяма клизма в следващото НС, то броят на депутатите им ще е в рамките на критичния минимум. То всъщност това беше целта на прословутото обединение - да не останат безработни лидерите на двете партии.

 46. 46 Профил на Станишев
  *****
  Неутрално

  Благодаря на вестник "Дневник", че ми помогна да преброя всички избиратели на ДСБ и СДС. С Костов и Мартин Димитров едва ли ще се видим в следващия Парламент.

 47. 47 Профил на Предложение!
  *****
  Неутрално

  Моля модераторът на Дневник да ОГРАНИЧИ словесните излияния до 20 реда! Болните от логорея да пишат другаде!
  Тук не сме да се разливаме, а да говорим кратко и ясно!

  Всички виждат двете насоки на коментарите:
  1. Съединението/обединението прави силата!
  Пише го и на други места.
  2. Разделяй и владей!
  Пише го в инструкциите на ЦК на БКП и на Коминтерна.

 48. 48 Профил на десен
  *****
  Неутрално

  единствените за които си заслужава да гласуваш са сдс-дсб,всичко останало е рожба на кгб,дс, кпсс,бкп

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK