Димитър Димитров: Беше приета най-приканващата към изборно мошеничество формула

политолог

Димитър Димитров: Беше приета най-приканващата към изборно мошеничество формула

© Юлия ЛазароваТри месеца преди гласуването за парламент изборните правила бяха сериозно променени от депутатите от БСП и ДПС (с помощта на групата на Яне Янев за по-висока бариера за коалициите). Политологът Димитър Димитров коментира каква беше целта и кой има интерес от измененията.


Как оценявате промените в изборните правила, направени три месеца преди парламентарния вот?


- Това са нелепи промени, целта на които е да се предопредели с всички средства резултатът като един пъстър парламент с неустойчиво мнозинство, за да е невъзможно сформиране на управление без участието на БСП и ДПС. Причината са опасенията от ревизия и дори от търсене на отговорност на сегашното правителство или отделни негови членове. Промените в изборния закон в последния момент илюстрират усилия да се осигурят на пръв поглед технически предимства. Но те могат да имат и знакови политически резултати като напрежение от толкова голям порядък, че да се постави под въпрос устойчивостта на демократичния режим.
Кой има интерес от такава ситуация?


- При раздробен парламент ролята на президента би била много голяма - той ще посредничи за съставяне на правителство. При мнозинство, различно от настоящото, президентът ще бъде последният "отбранителен вал", на който ще се защитават интересите на сегашните управляващи при новото разпределение на ресурсите.Част от усилията са насочени към охраняване на специалната позиция на ДПС в следващия парламент - на неизбежен партньор, предпазваща партията от "ревизия" в секторите, които доминираше през последните осем години. Възможно е при такава ревизия да се стигне до сделки на други приятели на президента. Да повторя - идеите за промяна в законодателството като цяло охраняват уникалната роля на ДПС като партия и на президентството като институция при създаването на мнозинства в следващия парламент. Дебело трябва да подчертая, че става въпрос за икономически интереси, финансови потоци от бюджета и европейските фондове.


Променените правила поставят в неудобно положение и ГЕРБ...


- Да, защото трудно би се постигнало управление на ГЕРБ и дясната коалиция. За да не допуснат стратегическо предимство на сегашното мнозинство, ГЕРБ и останалите десни партии, които са против тройната коалиция, трябва да съгласуват общи мажоритарни кандидати в 31 избирателни района. Потенциалните участници в подобни преговори се тласкат към конфликти, за да се онагледи тезата - те сега не могат да се разберат, а какво остава за управление. Ако "Атака" и "Ред, законност и справедливост" (РЗС) се явят във всички мажоритарни райони самостоятелно и "завлекат" 10% или повече от протестните гласове, печеливши ще станат относителните дялове на кандидатите на БСП-ДПС. РЗС и "Атака" са генно модифицирани политически организми - те са програмирани да имат много силен гласов инструмент, за сметка на което нямат зъби.


Обяснете как БСП и ДПС печелят от въвеждането на мажоритарен избор за 31 депутати?


- Когато за избран се смята мажоритарният кандидат, получил най-много гласове, ДПС ще има пет или шест мажоритарни депутати в смесените райони Кърджали, Разград, Силистра, Търговище, Шумен. Ако БСП има 4 или 5 сигурни мажоритарни, остават открити за състезание около 20 места. БСП и ДПС обаче са напред с 10 депутати. Дори десницата да не се яви фрагментирана, ще има избиратели, които ще гласуват за Яне Янев и за "Атака" и ще помогнат на БСП и ДПС в едномандатните райони. И това ще стане с гласовете на хора, които са дълбоко убедени, че са против сегашното управление. Освен това БСП и ДПС могат да постигнат съгласие някъде да издигнат общи мажоритарни кандидати или подсказани от президентството независими, които ще се явят там, където няма да има регистриран кандидат на ДПС или на БСП. Спокойно можем да кажем, че такъв кандидат е издигнат от условната коалиция "ибрик", но за да не се разлее течността в този съд, от едната страна го крепи "Атака", а от другата - РЗС. Така, отвличайки 10 или 20% от недоволните от управлението, двете партии ще помогнат да се постигне относителното мнозинство на кандидата на коалиция "ибрик".


При 8-процентова изборна бариера за коалиции как може да се стигне до раздробен парламент?


- Осемпроцентовата изборната бариера за коалиции попада в един прекрасен сандвич - праг от 10% в Турция, а 7% - в Русия. Във всички европейски страни бариерите са по-ниски. Едва ли ще е препятствие пред СДС-ДСБ. Очевидно е, че повдигането на бариерата поставя в неудобно положение коалицията "Напред" (около Христо Ковачки), а това са хора с много добри връзки в президентството. От което следва президентското вето. Представете си парламент, съставен от 50-55 депутати на БСП, 35-40 на ДПС, 10 на "Напред", 15-20 на "Атака", ако случайно РЗС попадне с още 10, остават около 80 депутати на ГЕРБ и вероятно 20 или 30 на десницата. Как такъв парламент би се държал различно от постоянно клатеща се лодка? Свръхмнозинство подобно на коалиция БСП, НДСВ и ДПС е възможно само в комбинацията БСП - ГЕРБ.


В БСП обаче има гласове срещу повишаването на бариерата, как си го обяснявате?


- Учуди ме твърде директното изказване на премиера, че увеличаването на бариерата е част от условията, поставени от коалиционни партньори. БСП има значителен брой потенциални гласоподаватели, които не са щастливи от коалицията с ДПС. С казаното премиерът потвърждава, че силният партньор в тази коалиция е ДПС и то може да поставя условия, приети от БСП като залог за партньорство в бъдеще. Ако продължи говоренето, че ДПС е в дъното на необичайните правила, ефектът може да бъде съвършено печален за БСП, защото на тези избори ще има конкурираща лява платформа в лицето на новата партия около Илия Божинов, която има какво да каже.


Как си обяснявате, че предложението за увеличаване на бариерата дойде от Яне Янев, определян от социалисти като представител на десницата?


- Каква десница?! Може би консервативна? Съставена от либерали и земеделци? Яне Янев винаги е вършил онези поръчки, които други не биха приели. Изявлението му, че "ако ние сме във властта, аз ще нося цигари на олигарсите в затвора", крещи от нелепост. Прокурорите, съдиите, следователите ще са същите - каквото и да има като документи, би трябвало да ги даде и да иска преди изборите да има присъди. Пребиваването му във властта няма никакво отношение към това кой каква присъда ще получи. Единственият смисъл от участието му в изборите е да завлече гласове настрани, така че да попречи да се постигне онова мнозинство на ГЕРБ и коалицията СДС-ДСБ, от което сегашните управляващи се опасяват.


Като представител на Гражданската коалиция за свободни и честни избори доволен ли сте от мерките срещу купуването на гласове?


- Месеци говорим за мерки срещу купуване на гласове, а накрая се приемат за определящи относителни мнозинства за мажоритарни кандидати, тоест избран е този, който е имал най-много гласове - 50 000, 5000 или пък 7 гласа повече. Настървението към краденето на гласове няма как да бъде удържано и който не го прави, ще изглежда глупак. Беше приета възможно най-благоприятната, най-насърчителната и приканваща към изборно мошеничество формула. Не мисля обаче, че е дошло време да обясняваме на избирателите по какви правила ще гласуват. Трябва да се изчакат всички процедури - изхода от ветото на президента и евентуално решение на Конституционния съд. Без да съм юрист, смятам, че се създава специален режим - ще имаме депутат, който, ако стане министър, ще остави празно място в парламента. Не знам конституцията да предвижда парламентарните места да не бъдат заети по функционални причини - това е възможно само ако листите са изчерпани. Създаването на различни режими за различни класове депутати нарушава универсалния принцип за равенство на избираните. Конституционният съд обаче няма срокове за произнасяне и може да отложи решението си за септември. С това пък да създаде още по-сложния прецедент, при който, ако реши, че един избор е произведен по правила в противоречие на конституцията, да се търси начин за легитимиране на резултата.


Как ще коментирате отказа на съда да впише новото ръководство на СДС?


- Като натиск. След като има криза, вярно световна и не точно предизвикана от мнозинството, е най-добре всеки да се занимава с някаква криза - един с боклука, други с регистрация. Няма нищо по-лесно от репресията и нищо, за което след това да се налага да се плаща по-скъпо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хм...
  *****
  Неутрално

  Мдааа, както и аз се и опасявам.

  "Промените в изборноя закон .... могат да имат и знакови политически резултати като напрежение от толкова голям порядък, че да се постави под въпрос устойчивостта на демократичния режим.

  Кой има интерес от такава ситуация?

  - При раздробен парламент ролята на президента би била много голяма...."

  Комунизите са си комунизи.
  Геце, СерГей и другарЕ са си същите.

  Никакви "социалисти", а същите нагли и безочливи разбойници-комунисти!

 2. 2 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  БСП и сателитите и отново наложиха изборна формула, която представлява избирателна география и подмяна на вота на избирателя. Управляващите явно са се оцапали в престъпления и ги е страх, че отиват на съд. Народът трябва да си спомни всички дни на мизерия и явни далавери, нечестни сделки, престъпления, коорупционни схеми , заради които именно народът живя незаслужено бедно И ДА МАХНЕ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ВЛАСТТА И ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ КАТО РАЗБОЙНИЦИ И ДА ИМ СЕ ИСКА ДА ВЪРНАТ ЗАГРАБЕНОТО. Защо хората на Яне Янев допринасят за нарушение на Конституцията? Ами защото толкова им струват юристите- евтини са.

 3. 3 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  В крайна сметка пак ще гласуват 8%. А президентът няма право на второ вето.
  А СДС-ДСБ е спорно дали ще минат 8 %. Доста компроментирани фигури ще са начело на листите. Има и друго - Юруков вече заяви, че няма да подпише общи листи, в които е са Костов, бившия член на БКП Чачев и др.

 4. 4 Профил на /.
  *****
  Неутрално

  Много логични и правилни разсъждения. Браво на Димитър Димитров.

 5. 5 Профил на Белмондо
  *****
  Неутрално

  Браво.
  Отлична статия.
  За жалост умните хора в тази страна са малко и в провинцията е пълно с плиткоумни комунисти с дървени глави,които пак ще си гласуват по старому.

 6. 6 Профил на  Гея и Сопола: oртаци до гроб
  *****
  Неутрално

  Възелът от интереси и пари

  Публична информация свързва инвазията на Кръстева в медийния сектор и в строителството със средства, осигурени от кръгове в ДПС. Тези кръгове не са чужди и на среди от БСП, включително, както се оказва, и на премиера Сергей Станишев.

  Твърди се, че сделките на Кръстева са финансирани от Корпоративна банка, 30% от която вече е собственост на Държавния резервен фонд на Султаната на Оман. "По случайност", освен ред крупни вложения в недвижими имоти и строежи на курортни селища и луксозни имоти, фондът контролира и компанията "Екуест", която пък от своя страна е собственик фирма "Новера", изхвърлена със скандал от почистването на София.

  След като обяви кризисно положение с боклука в София, правителството върна "Новера" в почистването, което този път ще й се плаща с държавни пари.

  Като предпоследна брънка в тази верига от гигантски интереси може да се посочи и намерението на правителството да изгражда многофункционален правителствен център на Четвърти километър на мястото на военни имоти. Центърът, чието строителство би струвало милиони евро, е в непосредствено съседство с терена на ИПК "Родина".

  Впрочем, пак по "случайност", в търсене на сигурно финансиране, в сряда на срещата си с емира на Катар, който е на официално държавно посещение в България, премиерът Сергей Станишев го запознал с проекта за правителствения комплекс. Според съобщението от пресслужбата на МС емирът от своя страна показал проекта на такъв център, който е реализиран в град Доха.

  Станишев не е безразличен към строежа на правителствения център поради интересите на архитектурен кръг начело с брат му към този проект.
  mediapool

 7. 7 Профил на e, ne!
  *****
  Неутрално

  Атака са най-големите полити4ески курви в тоя парламент. Да бе6е колени4ил Волен да направи свирка на Сергей на трибуната, няма6е да ми паднат толкова в о4ите. Аз до сега ги мислех само за луди, ама те и продажни, тяхната майка!

 8. 8 Профил на Едвин Сугарев Открито писмо до гражданите на България
  *****
  Неутрално

  Това, което се случи вчера в българския парламент, прехвърли всякакви граници на допустимото. Опитът на управляващите да елиминират своите политически противнници, прекроявайки в последния момент изборното законодателство, не е просто и само непочтен, нагъл и вреден за нашето общо бъдеще. Той е и подъл. БСП и ДПС извършиха подлост и тази подлост трябва да бъде наказана.

  Драстичните изменения в изборното законодателство, гласувани само три месеца преди изборите, могат да бъдат определени само по един начин: като Закон за нов мандат на тройната коалиция. Целта е очевидна: да бъде елиминирана дясната опозиция и да бъде постигната служебна победа на изборите: мачът да бъде продаден още преди да е игран. ГЕРБ да бъде оставена без избор – и да трябва или да се съгласи на коалиция с БСП, или да остане в опозиция – и неразчленимата вече двойка от БСП и ДПС да управлява отново.Това е подло и тази подлост трябва да бъде наказана.

  Този закон бойкотира демокрацията, той минира нейната морална основа. Законодателното прекрояване на правилата в полза на властта е по същество антидемократичен акт. И е първа стъпка към диктатурата. Той е и нещо повече: прекрояване на българските геополитически приоритети, ревизия на пътя ни към цивилизования свят.

  Целият досегашен мандат на БСП и ДПС не просто говори, той крещи за тази перспектива. Под властта на тройната коалиция се превърнахме в най-корумпираната страна в Европа, бяха предприети безпрецедентни мерки за ограничаване на наглата крадливост на новата партокрация, бяха блокирани стотици милиони евро, отпуснати на страната ни за повишаване на нейния стандарт, бяхме с основание наречени “троянският кон на Русия в ЕС”. Това е не само бъркане в джоба на всеки от нас, унищожаване на нашите шансове и трудно завоювани позиции – това е национално унижение. Още един мандат на тези национални предатели ще ни извади от цивилизована Европа и ще ни запрати в Азия – в орбитата на Путинова Русия. Комуто харесва това бъдеще, нека гласува за тях. Но и нека помни, че в един решаващ момент е предал родината си.

  Подменяйки изборното законодателство, управляващите промениха изцяло правилата на играта, които важат в нормалния демократичен свят. Те използваха българския съд със същата цел – да предотвратят регистрацията и явяването на избори на дясната коалиция между СДС и ДСБ. Няма как по друг начин да се тълкуват мотивите за отказа на фирменото отделение на СГС да впише новото и законно избрано ръководство на СДС в своите регистри. И няма как да се определят аргументи като абсурда, че тайния вот на всички членове на СДС бил “недемократична” изборна процедура – освен като откровено политически. Тройната коалиция гарантира своите кражби от европейските фондове и българските данъкоплатци с неработещо правосъдие и тотална липса на страведливост, но направи и нещо повече: превърна съдебната власт в инструмент за разчистване на политически сметки. Това е опасно – и нещо повече – това е подло. И тази подлост трябва да бъде наказана.

  Сергей Станишев използва своята власт, за да дисквалифицира по всякакъв начин и с всякакви действия политическите си противници – включително и чрез въвеждането на “извънредно положение” в столицата на България. И това бе направено прозрачно, пред очите на всички. Не по времето, когато благодарение на рекета на Румен Гайтански – Вълка София бе зарита с боклук. А след като кризата беше преодоляна – и за да бъде върнат в боклучения бизнес отново същия Вълк. Подобно използване на властта в полза на собствени политически интереси е опасно за всяка демокрация, но и нещо повече. То е нагло и подло. И тази подлост трябва да бъде наказана.

  За българския премиер и неговата политическа шайка (съжалявам, но думата е точна – няма как по друг начин да бъдат определяни негодниците, които ни управляват) не бе достатъчна сервилността и услужливостта на държавните радио и телевизия и множеството негласни официози. Той предприе безпрецедентно дори за българския преход усилие да създаде медиен монопол и да си осигури медиен комфорт по време на изборите, използвайки държавната власт и нейните материални ресурси. От няколко дни българската държавата е съдружник на Ирен Кръстева, чиято медийна корпорация владее вече една трета от българските вестникарски пазар – а благодарение на гласуваното от управляващите законодателство ще заеме монополни позиции в цифровизацията на елктронните медии.

  Този акт бе гарантиран от правителството с една откровено далавераджийска сделка с близката до ДПС дама, в която държавата се включи с миноритарен дял и от която медийната корпорация на Ирен Кръстева ще получи имотите на Националната агенция по приходите в центъра на столицата – на стойност десетки милиони евро. Тези действия на управляващата политическа шайка са безпрецедентно посегателство спрямо свободата на словото и независимостта на медиите. Те са жест на директно корумпиране на медиите на най-високо държавно ниво. Този жест е опасен, нагъл и подъл. И тази подлост трябва да бъде наказана.

  Българският премиер има една любима политическа рожба и нейното име е Държавната агенция по национална сигурност. ДАНС се роди в битката за влияние между Сергей Станишев и президетския наместник в правителството – Румен Петков. Тогава вътрешният министър бе принуден да подаде оставка заради тайната си среща с тъй наречените “братя Галеви” – дупнишките феодали, които от месеци са в ареста за рекет и организиране на престъпна група. В същото време Алексей Петров, агентът на НСС под прикритие, който организира тази среща и на чийто терен се проведе тя, не само че не беше санкциониран, но беше и повишен в ранг на личен съветник на Петко Сертов в ДАНС – въпреки добре известните си контакти с престъпния свят. Чрез него и други подобни фигури Сергей Станишев на практика превърна ДАНС инструмент за оказване на политически натиск и острие за политическа разправа. Последният пример: само един министър, Николай Василев, се противопостави на позорната сделка с Ирен Кръстева. Дни след това ДАНС започна разследване срещу него. Подобна употреба на тайните служби за политически цели е опасна: тя е връщане към традициите на Държавна сигурност. Тя е и подла – и тази подлост трябва да бъде наказана.

  Сергей Станишев и неговата политическа шайка си даваха много ясно сметка, че законодателната екзекуция на българската опозиция няма да бъде посрещната с овации от мислещите български граждани. Затова си потърсиха политически мекерета, които да задействат гилотината вместо тях. И ги намериха – в лицето на глашатая на ДАНС Яне Янев, неговата “консервативна” партия и неколцина провокатори от СДС, използвани вече със същата цел – за бламиране и блокиране на дясната коалиция. С техните подписи беше свършена мръсната работа вместо управляващите: беше внесено предложението за вдигане на изборния праг от за коалиции 4 на 8 процента. Това е подло и тази подлост е политическата идентификация на партията “Ред, законности и справедливост”.

  След нея е ясно поне едно: няма никакъв консервативен проект, Джефри ван Орден напразно е бил път до София. Яне Янев и партийката му нямат нищо общо нито с консерватизма, нито със справедливостта, нито с българската опозиция. Те принадлежат към тройната коалиция и служат като нейно мюре, като нейни шутове и нейни момчета за мръсни поръчки. Тази роля е позорна и подла и тази подлост трябва да бъде наказана. Как? Като им обърнем гръб – защото не заслужават повече. И като им повторим истината, която е видна от вчера: Яне Янев, Иван Колчаков, Георги Марков и компания са просто мекератата на тройната коалиция. Който иска нов мандат за сегашните управляващи, нека гласува за тях.

  Подли са още много неща. Подло е да се хвалиш, че за четири години се построил шейсет колиметра магистрали, а подведомствените ти Батковци да сключват договори за стотици милиони с родните си братя – и да бастисват доброто име на България в очите на цивилизования свят. Подло е да обещаваш на избирателите си да се бориш срещу корупцията и да поемаш гаранции да разрешиш казуса с царските имоти, а после да сключиш корупционно-коалиционна сделка с въпросния, с извинение, цар. Подло е се пишеш социалист и да обещаваш социална справедливост – и в същото време да къташ в най-висшия си партиен орган нагло охранени олигарси, на които да правиш подаръци от мащаба на Пловдивския панаир.

  Подло е да говориш за “двойните стандарти” на ЕС към България, а сред твоите политически спонсори да са точно далавераджиите, съдени за доказани злоупотеби в размер 7,5 милиона евро. Подло е и техните авери в ЕС да са вече ефективно осъдени, а българския съд да бави топката по делата срещу реалните извършители – заради твоя политически чадър над тях. Подло е да говориш за националната сигурност на България и в същото време да работиш за пълната й енергийна зависимост от Русия. Подло е да лъжеш хората с приказки за по-доброто им бъдеще, като в същото време подготвяш безумни мегаломански проекти, които ще висят на българската шия поколения наред.

  Подло е да говориш за справедливост и да делиш властта с политическа корпоративна групировка, чийто лидер се пъчи с обръчите си от фирми и хвърля в лицето на хората предизвикателства от рода на това как не яхта, а летяща чиния би си купил, стига да имаше възможност. Подло е да се гордееш с верую, отпечатано в пъстра книжка с название “Защото сме социалисти”, когато никакъв социалист дори не си, ами си най-обикновен комуняга – и не случайно и ти самият, и елитът на твоята властова свита са все синове или внуци на онези, които тормозеха България в течение на половин век. Подло е цялото това време, с което ни одари тройната коалиция: прогизнало от корупция, затънало до шия в простащина, култивиращо липса на морални крпитерии, политическа амнезия и чалга-култура. Подло е и цялата тази четиригодишна подлост трябва да бъде наказана.

  Как? Като им го кажем в очите. Казвам им го: Вие сте подлец, г-н Станишев. Вие сте подлец, г-н Доган. Подлеци са всичките Ви свити и мекерета. Подлеци ще бъдат и тези, които гласуват за Вас. Подлеци и предатели – спрямо България. И тази подлост ще бъде наказана.

  А ще бъде наказана, като ги изпратим там, където отдавна им е мястото: в историята. Затова нека си гласуват изборните капани, нека следващата седмица гласуват нова, по-висока изборна граница за коалиции. Ние пък ще направим така, че тези капани да не проработят. Ще направим така, че техните подлости да се обърнат срещу тях. Някой трябва да плати за мизерията и лъжата, за националните унижения и срама да се наречем българи, в които живеем от началото на новото хилядолетие насам. Те трябва да бъдат тези, които ще платят – защото те са отговорните за всичко това. Трябва да гласуваме срещу тях и така да ги изпратим в историята. Българинът има инструмент, с който да изрази протеста си – и това е неговия глас в предстоящите парламентарни избори. И те – тези подлеци, които ни управляват от четири години насам, трябва да понесат целия протестен вот, целия гняв, цялото презрение, целия отказ да приемем тяхната недостойна игра и да играем по тяхната свирка – чрез които единствено можем да възвърнем националното си достойнство.

  Можем ли да го постигнем? Можем го. Стотиците хиляди, които бяха на митинга на Орлов мост през 1990-а, не са се стопили в небитието, нито пък са се присъединили към днешната каста от подлеци. Те могат да накажат подлостта и могат да променят България. Трябва само да си повярват, да се убедят, че има смисъл да се опитва отново и отново, че не сме овце, които някакви пастири водят накъдето им скимне, че съдбата ни – и личната, и общата – е в нашите собствени ръце.

  Знам много добре възраженията, съмненията, аргументите против. Знам – защото и аз съм възразявал, съмнявал съм се и съм имал аргументи против – и продължавам да ги имам. Знам, че наличната десницата съвсем не е издеалния тим, че бъдещето, което би я очаквало като управляваща България, съвсем няма да е розово и безбурно. Само че това е, с което разполагаме днес. Няма как и откъде да си внесем друто политическо представителство. Срещу това имаме подлост, която трябва да бъде наказана – защото ако не бъде наказвана, тя се превръща в норма за живеене. И имаме реална опасност – и за демокрацията, и за бъдещето на страната ни. Единственото реално оръжие, което имаме в ръцете си, е нашият избирателен вот.

  И многото работа, която трябва да извършим, за да го превърнем в политическа реалност. Нужна е воля, нужен е кураж, нужно е говорене, нужно е споделяне, нужно е това писмо да достигне до всеки, нужни са още много такива писма, нужно е да бъдем не поданици, а граждани, и да определим само съдбата си, да носим с достойнство отговорността за нашето общо бъдеще. Защото ако се доверим на своите болки и огорчения, ако пропуснем да накажем подлостта и да защитим нашата национална чест и достойнство, утре можем да се събудим там, откъдето тръгнахме преди двадесет години: в условията на маскирана като демокрация диктатура – и във функциите си на сателит на путинова Русия. Това ли е бъдещето, което искате да завещаете на Вашите деца?

  Това не е бъдещето, което аз, Едвин Сугарев, искам да завещая на своите деца. Аз обичам родината си и не искам да я оставя в ръцете на подлеци, далавераджии и демагози. И затова казвам: аз няма да подкрепя подлостта и няма да живея в лъжа. В дългия си път съм имал и имам много съмнения, нанасяни са ми много рани, които болят и до днес, казвал съм открито и най-неприятните истини за тези, които днес водят дясната коалиция. Само че сега е време разделно – и загърбвам огорченията, оставям ги настрана. Ще гласувам за тях – въпреки всичко. И призовавам всички свои приятели – всички огорчени, наранени, изстрадали десетилетията на мизерния български преход да го направят. Без тази подкрепа да е безусловна: защото една от причините, поради които сме на това дередже, е че не потърсихме овреме отговорност от тези, на които бяхме гласували доверие. Но и без лични амбиции – и само с една надежда – за повече истинност и автентичност в българския живот. Защото живеем във времена на подлост и тази подлост трябва да бъде наказана. И защото България заслужава по-достойна съдба. И всички сме отговорни пред нея.


 9. 9 Профил на Обикновен българин
  *****
  Неутрално

  През годините на прехода живеех далеч от родината си и не уважавах Едвин заради критиките срещу онези, на които вярвах и на които вярвам до сега. Мислех си, че с публичните си изяви налива масло в мелницата на червената гнъс. Затова може би не се доближих до него, за да му стисна ръка, когато го видях по време на януарските протести тази година пред Народното събрание. Но сега му вярвам и не се съмнявам, че написаното е искрено, а е искрено защото е изстрадано. Дошло е наистина време разделно и всеки един от нас е длъжен САМ ДА СИ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА "СРЕЩУ КОГО СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ГЛАСУВАМ ЗАРАДИ БЪДЕЩЕТО НА СВОИТЕ ДЕЦА", а не да примигва ядно и да пита "Ами за кого да гласувам?". Червената пасмина имено към това се стремеше - да разубеди хората, да им внуши че "всичките са маскари". Но и вчера цитирах във форума на "Дневник" дядо Вазов; "Тирани, всуе се морите, не се гаси туй що не гасне!". И докато в тази прокълната от Бога страна има все още хора мислещи, хора доблестни като Едвин, тираните ще треперят. А ние нека не чакаме да ни поднесат на на тепсия отърсването от червената плесен, а сами да се преборим с нея. Как - много просто, като гласуваме срещу тях и срещу всеки, който е от тяхното котило. Знаем добре, кои са те. Едвин, имаш моята дума, думата на моите деца, на техните и мои приятели - никой от нас няма да подкрепи предателите и подлеците в тази държава.

 10. 10 Профил на дупни4анин
  *****
  Гневно

  Статията на Д. Димитров е отлична - всичко е казано на достъпен език и нямаме основание да си зариваме главата в пясъка и да се правим на неразбрали. Браво на Едвин Сугарев за гражданската му позиция - и аз за много неща не съм сгласен с тези, които водят дясната коалиция, но не бива с мръсната вода да изхвърляме и бебето - това е единствената алтернатива на престъпната банда, която ни управлява в момента!!!! Не искам да мисля, че хората от огромния митинг през 1990г. са на друго мнение, не искам да мисля, че хората, с които бяхме на барикадите в Дупница през 1997г. са се отказали от идеята си за демократично общество, което да оставим на децата си... Нека всички се обединим срещу комунистите и техните ченгета, прикрити под наименованието на Ред,законност, сигурност, Лидер, Атака,ДПС, НДСВ и други производни на БКП. Крайно време е да потърсим отговорност от тези мафиоти защо децата ни бягат в чужбина и нацията застарява - това ли заслужава Родината на Левски и Ботев?!
  Ако някой може да каже какъв е начина да се потърси отговорност от правителството и "народните" представители за геноцида, който упражняват върху собствения си народ и да бъдат съдени в Страсбург за престъпленята им, а да не се надяват, че в парламента са с имунитет. Те са имунизирани единствено с-у честност и достойнство - не знаят какво означава това... Ако трябва подписки да се правят и да се проявим като гражданско общество.... Който знае законовите начини, да предложи! Аз съм лаик в областта.
  През 1989г. бях на 30г, сега съм на 50г и нищо почти не се е променило - същата БКП на синовете и внуците... Писна ми да живея в Галевград, да ме крадат всеки ден и какво като има гласност - кучето си лае, керванът си върви... Ако не отидем на изборите и не изберем дясното, този керван ще минава още дълго време в-у нас... Ако трябва, отново ще има барикади, но не бива да предаваме демокрацията...

 11. 11 Профил на ЖЖ
  *****
  Неутрално

  Г-н Димитров Вие не сте политолог,а просто един придворен гадател,който тълкува сънищата своя повелител.Много непочтено е и не особено приятно да пръскате кал върху всичко,което не е във Ваша угода.Имахте власта,рагромихте България и след като разочаровахте избирателите опрапастявайки им 59 милиарда лева лични спестявания,отново,надявайки се накъсата памет на избирателите,искате да дойдете на всяка цена на власт,без оглед на средствата,които ще използвате.Защо говорите само което Ви е изгодно,а не припомните гафовете,които натвори
  СДС по времето на управлението на държавата ни.НСе казвате нито дума за АЕЦ - Козлодуй,за Електроразпределението и за
  Набуко,който СДС подкрепя без да ги е еня,че ставаме зависими не от кого да е,а от Турция.Това е вероятно така,за да се отплати СДС на САЩ,за услугите които им са свършени за идването на власт след погрома над държавността в България
  на 10 януари 1997 г.Как може г-н Димитров да славославите само една партия,която се оказа,че не прояви отговорност по времето на своите управляния.

 12. 12 Профил на Един
  *****
  Неутрално

  Моля ви, редактори от Дневник. Знам, че не сте жълта медиа, че уважавате интелигентността на читателите си и им отвръщате със същото, но... Във времето на безумни низости и олигофренски удари под кръста, в което живеем, особено политическо-ПР-ските шедьоври от последните 2 седмици, малко "свобода" на изразяването няма да навреди, а ще привлече читатели, имам предвид случайните, не редовните (които са и интелитентни, и мислещи, и ...бесни от последните държавнически и политически безумия).
  Та, моля, качете, ако е възможно, култовата (тя си е крилата от всякъде), фраза на г-н Димитров: "Коалиция Ибрик" поне в подзаглавие на материала. Ако не друго, поне връща усмивки (фразата), иначе анализът е брилянтен))

 13. 13 Профил на БОЙКОТ
  *****
  Неутрално

  .....БОЙКОТ УВАЖАВАЩИ СЕ БЪЛГАРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ....ОСТАВЕТЕ ГИ ,ДА ВИ ПОДПИСВАТ ,И ПУСКАТ ОТ ВАШЕ ИМЕ БЮЛЕТИНИ , ТАКА МОЖЕ ДА ИМ ХВАНЕМ ИЗМАМАТА . .ПОДПИСЪТ ВИ ЛИГИТИМИРА ФАЛШИФИКАЦИЯТА . .ТЕ ПАК ЩЕ ПОДМЕНЯТ БЮЛЕТИНАТА ВИ ,НО ПОДПИСЪТ ЩЕ Е ВАШ . .ТАКА НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ФАЛШИФИКАЦИЯТА . .БОЙКОТЪТ . . Е. .ЕДИНСТВЕНОТО . .ОРЪЖИЕ .!!!!!! .ТЕ НЯМАТ ПОВЕЧЕ ОТ 10 % ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. 14 Профил на eva_dbrv
  eva_dbrv
  Рейтинг: Неутрално

  До ЖЖ: Ясно е, че само неграмотни хора като теб биха могли да напишат негативен коментар по статията. И сега за да знаеш следващия път ще те посъветвам да си проверяваш коментарите преди да ги публикуваш. Това естествено ще ти е от помощ само ако наистина познаваш българската граматика. Ти просто показваш на какво ниво е електоратът на коалицията ДПС-БСП. По добре не се излагай и не пиши в такива интелигентни онлайн издания. Пиши в "Дума".

 15. 15 Профил на Бат Гойко
  *****
  Неутрално

  Българи, Вие трябва да гласувате !!! Вашият глас е бъдещото на всеки един от тази държава. Стига са ни тъпкали чеврените полицаи.

 16. 16 Профил на СЕНЗОР
  *****
  Неутрално

  Янев не е част от коалицията, а просто си разчиства пътя вдясно. Не знам дали зацепвате. Той се бори за махане на старите лидери вдясно и до голяма степен така го постига. Като не могат да прескочат бариерата, остават в историята.

 17. 17 Профил на просто4итател
  *****
  Неутрално

  Браво!Но само толкова:колко хора четат "Дневник"?Пък тези които го четат по начало не подкрепят чалгаполитиците като белото гърло Яне и добре са наясно с интригантстването на преялите с власт.Все пак е добре ,че такиве хора като г-н Димитров все по-често се изказватл

 18. 18 Профил на Jay
  *****
  Неутрално

  Ima samo edno reshenie:

  VSICHKI NA IZBORI !

  S uverenost i bez izvinenia:

  VSICHKI NA IZBORI !

  Balgarin on Germania, koito shte glasuva ako shte i izborite da sa na 31.12.

 19. 19 Профил на делев
  *****
  Неутрално

  Независимо, че т.н. "политолози" често имат не малки разлики в своите анкети в едно съм убеден, че каквото и решение да се вземеше по отношение на предстоящите избори, това решение щеше да бъде единодушно оплюто!

 20. 20 Профил на Lazar Madjarov
  Lazar Madjarov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Лазар Маджаров.
  Искам да поздравя автора на статията ,както за нейното съдържание и анализ,така и за находката "ИБРИК".Отлично би било всеки от читателите,съобразно възможностите си,да я прави достояние на възможно най-голям брой българи/Прочем, отдавна си мисля,че автора на онази"скандална"история с кенефа в Брюксел,щеше да бъде още по-точен в изразяването на
  България на БСП и ДПС,като сложи в тоалетната и един ибрик,с посока МОСКВА/
  Добавям и адмирациите си към Посланието на Сугарев,който,през последните години,бе станал емблиматичен в критиките си срещу ДСБ и Костов.Сегашното му поведение говори за зрялост,каквато за съжаление липсва в "новите"лица в СДС.Не желая да ги персонифицирам.Те са известни,и ако са наистина добронамерени към каузата на СДС-ДСБ,а от там,тази на България,следва да вземат поука от тезите на Сугарев.

 21. 21 Профил на е,и какво
  *****
  Неутрално

  Статията е перфектна,но не дава отговор на основните въпроси,няма препоръки,няма доктрина,а комунистите не могат да бъдат победени с анализи,дори да са първо ниво на истината...

 22. 22 Профил на Енчев,И.П.
  Енчев,И.П.
  Рейтинг: 0 Гневно

  Хора разберете че ВИНАТА за това е във Всеки един от нас.
  Помислете за кого и как ГЛАСУВАТЕ, за да не го ХУЛИТЕ след това!
  Уважаеми сънародници,
  Всеки един от нас носи оригиналност която е неговата единтичност, било той ЧЕРВЕН, ЗЕЛЕН,СИН или БЕМБЕН. Но трябва да се разбере от всеки един БЪЛГАРИН че тези Лични-Култ увлечения
  Идеология, Религия и Етнос, вече не са Формиращите Вътре-Социалният Живот в Съвременната Държава. Защо, защото те са Лични ( аз ги наричам Аматьорски) увлечения, които никой няма право нито насила да налага нито да отнема от индивида, камоли да обижда.
  Най-престъпното, e да се Групираме и Полкяризираме Идеологически, Религиозно и Етнически в обществото.
  Всеки един от нас сам избира какъв да бъде по цвят и по душа и това трябва да разберем и запазим.
  Нo на основата на тези 3 Лични-Култови аматьорски фактора да се градят Професионални Вътре-Държавни отношения че и даже Външно-Държавни, е престъпление, и към самите нас, и към истинската Демокрация, и за условията на новият живот
  в 21-ви Век.
  Така че няма два еднакви индивида, както и всичко останало на тази Планета.
  Престъпление е и ползуването на този остарял словоред и термини като, ДЕСНИЦИ, ЛЕВИЦИ, ЗАПАД и ИЗТОК, ЧЕРВЕНИ СИНИ,ЗЕЛЕНИ, БЕМБЕНИ, КОАЛИЦИИ и тем подобни!

  Политиката е Аматьорско и остаряло Лично-Култово Увлечение.
  А как от аматьора може да се иска Професионализъм и далновидност в управлението.

  Нека да си прокламираме всичко това по районно и в Домовете си като ХОБИ, и да не правиме Обществен БИЗНЕС с него!!

  А когато стане нужда да градим професионални отношения, още повече като Мнoгoнационална Държава, тогава нека на основа на Таланта на индивида да правим това, a не на основа на ГРУПИРАНИТЕ Лични убеждения, Политически-увлечения, Поляризираните Вяра и Етнос.

  Българите като най-стара нация в Европа сме дарили Славяно-Езичните народи със Писменност, а все още нямаме твърда и демократична Конституция.
  Да Конституция неподлежаща на никакви постановления, изменения и допълнения към нея поне за период от 100г.

  Нямаме и закон който да гарантира и самата КОНСТИТУЦИЯ от умишлената и системна пренагласа от Бизнес-Марионетните ни и Политико-Престъпни правитeлства.
  Закон закрилящ и Конституцията ни, и вътре-социалните ни честни отношения, живот и работа.
  А не ежедневните и пренагласи чрес допълнения, изменения и разпоредби към законите и, създаващи спънка в Икономиката и спънка на цялостното развитие на Държавата.
  Ето и очевидният факт как именно реакционните сили манипулират със Конституцията и законите ни.
  Факта че Върховният съд се събра точно преди изборите за да решава какво изменение и нагласа да направи със закона за Изботите е факт неоспорим и позор за BEZKONSTITUCIONNA-БЪЛГАРИЯ.

  С уважение:
  И.П.Енчев

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 23. 23 Профил на Ен,И.П.
  Ен,И.П.
  Рейтинг: 0 Гневно

  Уважаеми сънародници.
  Уважаеми БЪЛГАРИ.
  Как не ни е срам бе в 21-ви Век да разцепваме и Поляризираме и безтова разединеното БЪЛГАРСКО МНОГОНАЦИОНАЛНО Общество??
  Цял свят Ни се смее на тези "краски и помади" с които сме се наклепали, ( сини, червени, бембени , зелени ). Опомнете се бе РОДНИ БЪЛГАРИ-СЪБРАТЯ!
  Вече умря и си замин ВЛИЯНИЕТО на остарялата Политика, Идеология, Религия и Етническа ненавист, като градивна форма на ОБЩЕСТВОТО в съвременната ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА.
  Вече сме в 21-ви ВЕК.
  Зашо да дърпаме назад живота и наш и на нашето по-младо поколение бе разумни люде??
  Нека да си Прокламираме Политическите и Религиозните култови увлечения и идеи по домовете.
  Недавайте да мажиме лицата и главите си с "краски и помади"!!

  Ние сме МНОГОНАЦИОНАЛНА държава и трябва да покажем на света като НАЙ-стара НАЦИЯ как се строи ДЕМОКРАЦИЯ чрез ОБЕДИНЕНИЕ върху КОНСТИТУЦИОННАТА основа на закона за ПРИЕМСТВЕНОСТТА, а не чрез МАЖОРИТАРНА Поляризация било то на идеи, вяра или Етнически произход.

  ПРИЕМСТВЕНОСТТА на Разликите в Убежденията, Вяри и Произход, е основата на истинската Демокрация !!

  А не да се коалицираме по старият КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ маниер с единствената цел ГРУПИРАН МАЖОРИТАРЕН ПРЕВЕС-поляризирайки се.

  Не е ДЕМОКРАТИЧНО!
  Недейте да се гавриме по този начин с мирогледа и вярата си, и най-вече да дърпаме краката си само в една посока (НАЗАД)!!
  РАЗБЕРЕТЕ че;
  За да има ДЕМОКРАЦИЯ и да покажем НИЕ БЪЛГАРИТЕ, а не друг на света, какво е ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ, ни трябва да запазим конституционно и "краските си и "помадата" си и идеите си и вярата си, и чрез една НОВА КОНСТИТУЦИОННА реформа сприела закона на ПРЕИЕМСТВЕНОСТТА, да покажем какво значии истинска Демокрация а и даже да ПРОМЕНИМ СВЕТА.
  Да Ние БЪЛГАРИТЕ да променим света, защото ПЪРВИ осъзнахме какво е ИСТИНСКА Демокрация, какво изисква тя и какво ни ЗАДЪЛЖАВА!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Факта е неоспорим!
  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 24. 24 Профил на Jay
  *****
  Неутрално

  До истинските българи:

  Аз не мога да протестирам в България, понеже живея в Германия.

  Но ето ви една идея: Нека който не приема статуквото и тиранията на БСП/ДС да започне да протестира - всеки ден за 1 час, тогава и там. Без много приказки, а с дела, ако трябва с мълчалив но ясен протест.

  С една протестна табела. С надписа "Ние сме народът". (Помните ли ГДР преди падането на Стената?)

  Утре ще сте двама. Вдругиден десет. След седмица стотина, а след 4 седмици хиляди.

  Това стряска страхливците. Това дава увереност в бъдещето.

  Успех!

  Успех на Синята Коалиция!

 25. 25 Профил на coco
  *****
  Любопитно

  07,06,2009 г. ШАХ на генерала
  05,07,2009 г. МАТ на генерала

 26. 26 Профил на Hustlah
  *****
  Неутрално

  DIVIDE ET IMPERA (Разделяй и владей)


  Гласувай и живей!

 27. 27 Профил на Hustlah
  *****
  Неутрално

  И все пак безнадеждно поробен е този, който погрешно вярва, че е свободен.

 28. 28 Профил на han681
  *****
  Неутрално

  Много добър анализ. В мометна (2 месеца след това интервю) един кмет на БСП в Благоевград акцентира на това че ГЕРБ и Сините не издигат общи мажоритарни кандидати затова били ненадежни за управление. Пъзела е нареден много преди изборите, само с гласуване ще им развалим плановете.

 29. 29 Профил на Енчев,И.П.
  Енчев,И.П.
  Рейтинг: 0 Гневно

  АПЕЛИРАМ!
  Рекламните материали и всички останали "оцветени" и "напудрени" предизборно-къмпаниини разходи, да се покриват ИЗЦЯЛО от членският внос на коалиционните, фракционните и сектанцки групировки, а не да се КРАДАТ ДЪРЖАВНИ средства от Хазната!!

  СТОП вече на безмандатните групови измами и лъжи!!
  Стоп на самоимунизиралата се Коалиционна, Фракционна и Сектанска Престъпност!!
  Фактите са неоспорими!

  Задавалили сте си въпроса защо само БЪЛГАРИЯ е държава която бърка в хазната си ДЪРЖАВНА и вади пари да "храни" групираните и самооцветили се ЧАСТНИ-ПАРТИИ, КОАЛИЦИИ и Секти??

  Ще Ви дам пример с партиите в Япония.
  Всяка една партия е задължена Конституционно да обявява официално, ежегодният си паричен членски доход, върху които им се начислява ДOД и да си плащат те на Държавата, данък-приходи.
  Срам и позор да се дават средства от Държавната хазна на частни-Култови-Групировки, които днес ги има а утре може и не!!
  Задавалили сте си въпроса;
  Колко хляба може да си купи един Пенсионирал се Висшист след трудов стаж от 35г, и с пенсия от 150лв??
  Но най-важното е че БЪЛГАРИЯ започна да се пробужда от ГРУПИРАНАТА и ОЦВЕТЕНА хипноза, осъзнавайки се за кого вече и как да гласува?!.
  Негласува вече с Бюилетини според "цената", краската и помадата им!!

  Как неразбирате че с 20-ти век умря и си замина влиянието на Личният Култов, Групиран-Идеологически, Етнически и Религиозен фактор, във вътре Държавното Социално Устроисртво.
  Още по-вече в Държава с Многонационално общество.
  На основата на тези три Култови фактора ако все още продължаваме да стоим Поляризирани, Ние БЪЛГАРИТЕ ще изчезнем като Държава.
  Това което го цели и €вро-КОНГЛОМЕРАТА и Турция.
  Ще си позволя да кажа;
  СТОП на тази Сляпа Групиранa-Поляризираност!
  СТОП на намесата на всичките тези (339+1 действащи партии ), коалиции, секти и тем подобни ЛИЧНО-КУЛТОВИ-Аматьорски Увлечения!
  Не е ли позор тази ГРУПЩИНА в 21-ви Век която разцепва Идеологически, Религиозно и Етнически и без това Поляризираното-разединено Българско Общество?

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 30. 30 Профил на Енчев,И.П.
  Енчев,И.П.
  Рейтинг: 0 Гневно

  Остаря вече лозунга "Разделяй и владей" сега той гласи така : "Глобализирай и Владей"

  Ние БЪЛГАРИТЕ, които сме една от най-старите Народности не само в Европа но и на планетата, докога ще търпиме да ни завладява Чуждият Капитал,
  под думите Демокрация и Инвестиция, а вече чрез Интернета, ДЖИ-ЕС-ЕМ-ите и БЛЮ-Чиповете инплантирани в документи, се стремят да ни инжектират същите вече подкожно, с цел Глобална хегемония и пълен контрол

  Средствата, които тази “невидима сила” ползва са такива, че нито една Европейска, а и друга Държава на Планетата не е изпитала в историята си до сега.
  Едно правителство-------Европейск,
  Една територия-----------Европейска,
  Една парична единица--Европейска,
  Един закон-----------------Европейски,
  Една полицейска, вече Военизирана система-Европейска,
  Една Военна структура под предтекста, че е “пазеща” всички, oт какво и от кого?
  За жалост все още не Европейска военна структура, а НАТО-“Чичо Сам”, настанил се вече и в Източна Европа, прокламирайки, че “пази” мира от тероризъм, който той сам с военните си машинации и терористическите си акции ( и даже теракта в New York 9/11/2001, Афганистан и Ирак, а вече се готвят и за война в Иран), поддържа постоянно “горещи” точки на Планетата, с цел единствено печалба, чрез кражба на петрол и търговията с оръжие.
  Всичко за сметка на милионите човешки жертви, нищетата, неграмотността, болестите и откраднатата Свобода.

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 31. 31
  Енчев,И.П.
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK