Д-р Румяна Тодорова: Приходите в здравната каса трябва да са 200 млн. лв. месечно, а влизат по 130 млн.

директор на Националната здравноосигурителна каса

Д-р Румяна Тодорова: Приходите в здравната каса трябва да са 200 млн. лв. месечно, а влизат по 130 млн.

© Красимир ЮскеселиевЗа първото тримесечие приходите в здравната каса са намалели с близо 200 млн. лв., което сериозно застрашава нормалното функциониране на цялата здравна система в страната, стана ясно през седмицата. Пловдивски болници дори сигнализираха, че осигурителната институция е отказала да плати всички извършени медицински дейности, което пък е намалило сериозно възнагражденията на лекарите. За тенденциите в събираемостта на здравните вноски и възможните последици от кризата разговаряме с д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК.


Д-р Тодорова, направихте ли анализ защо са намалели драстично приходите в бюджета на здравната каса?


- Управителният съвет на касата реши да поиска информация от Националната агенция за приходите (НАП) на какво се дължи това намаление на приходите. Успокоителното на този етап е, че онези 40 хил. неосигурени граждани, които се появиха в началото на годината, вече ги няма. Това означава, че се е възстановила бройката на хората, които си плащат здравни вноски. Освен това досега държавата не се беше издължила с осигуровките за пенсионерите, социално слабите и децата, но вече започна да си изпълнява задълженията. Притесненията ни обаче остават, защото средно месечно приходите в касата трябва да са около 200 млн. лв., а в момента влизат по 130 млн. лв., което означава, че има недостиг. Единственото успокоение е, ние говорихме с министър Пламен Орешарски, че това е първото тримесечие на годината и има надежда, че нещата ще се оправят. НАП вече са разработили доста стабилна политика за по-голяма събираемост на приходите, така че се надяваме приходите наистина да се нормализират.
Това вече се отрази на някои болници, които са надвишили месечните си бюджети. Смятате ли, че ще има напрежение в лечебните заведения?


- Обяснили сме на директорите, че обемите на медицински дейности и разходите от миналата година са гарантирани, но няма нито една стотинка повече. И аз отново ще си послужа с цифри, за да съм точна. Бюджетът за болниците за 2008 г. беше 780 млн. лв., но реално са похарчени 930 млн. лв. Тази година бюджетът за болниците е точно толкова - 930 млн. лв. Само че миналата година имаше една изключително добра събираемост на приходите - НАП отчете 12% над очакванията, което ни позволи да се разплатим, без да се актуализира бюджетът на касата. Докато тази година никой не може да поеме ангажимент, че това ще се случи. Напротив, има опасения, че планът няма да достигне 100%, ако така върви събираемостта. Проблемът е, че повечето болници надвишават бюджетите си. За март са заявени 98 млн. лв. за извършена дейност, а предвидените разходи са 80 млн. лв. През април ще направим обичайното заседание на УС, на което ще се отчете тримесечието, ще видим какви са тенденциите и аз обещавам, че ще даваме много точна информация какво се случва с бюджета както на медиите, така и на министъра.


И категорично няма да плащате надхвърлените лимити?


- Не можем да кажем, че няма да плащаме, защото ще нарушим закона, но всички болници, които са направили преразход, ще бъдат проверени, за да видим на какво се дължи ръстът в хоспитализациите. Там, където има нарушения, дейността няма да бъде изплатена.


Няма ли опасност това ограничаване на средствата да доведе до некачествено лечение?


- Не би трябвало, защото не трябва да се спестяват дейности и изследвания, които са включени в клиничните пътеки, защото тогава няма да бъде изпълнен алгоритъмът и касата няма да плати.


Ще паднат ли доходите на лекарите и очаквате ли протести?


- Засега доходите на лекарите не са паднали и аз апелирам към директорите и управителите на лечебните заведения все пак да се вслушат какво се говори по медиите. Целият свят е стреснат от финансовата криза, а в България това не се обсъжда и се харчи по начин, който у мен буди тревога. Надяваме се кризата да ни подмине, но това е невъзможно.


Колко нови лечебни заведения чакат за договори с касата?


- Миналата година работехме с 4861 болници и отделения, а за тази кандидатстват общо 5800, или с около 250 повече. Законът не е променен и касата няма право да отказва сключване на договори. Новите лечебни заведения обаче товарят допълнително бюджета. Близо 58% от парите на касата отиват за болниците, а в част от случаите тя не е необходима, защото пациентите могат да се лекуват в извънболничната помощ. Клиниките ги приемат, защото им се плаща за извършена дейност.


Ще ви стигнат ли парите за лекарства, след като новият позитивен лекарствен списък влезе в сила от 1 юни?


- След болниците това е другата ни голяма тревога. Ако си спомняте есента, когато поискахме 500 млн. лв. повече за бюджета, един от основните ни мотиви беше новият лекарствен списък. Ние бяхме абсолютно убедени, че той ще ни изправи пред много неизвестни и това се случи. Кое е тревожното? В него са включени много нови продукти и те се появяват при вече гласуван бюджет и в средата на годината. Освен това при доста масови медикаменти има завишаване на процента, който ще плаща касата. В диабета се появяват едни добавки към лечението, които са 100% платени, но те са много скъпи. Въпреки това аз съм сигурна, че ще бъдат предписани на всички диабетици.


Има ли препарати, които са плащани досега от касата, но са отпаднали от списъка?


- Допускам, че има. В момента правим точна справка и ще излезем с подробна информация. Искам обаче ясно да подчертая, че не са коректни изказвания, според които здравната каса няма да плаща това или онова лекарство. Касата ще плати всички медикаменти, които са в позитивния списък. Друг проблем е, че новите лекарства ще натоварят болничната и извънболничната помощ допълнително, защото, за да се предпишат, пациентът трябва да направи консултация с лекар, а понякога и да влезе на лечение в клиника. Например за паркинсон влиза ново лекарство, което е изцяло платено от касата и струва 1792 лв. Това е сондичка, която се имплантира в червото, а в джоба се носи едно апаратче, което дозира препарата. Сондата се поставя в болница и след това е необходимо специалист да следи как се приема от организма. Допълнителни консултации ще трябват и при смяната на терапията на някои болни, която вероятно ще се наложи, ако лекарствата им не са в списъка.


Колко средства няма да стигнат за лекарства?


- Много трудно е да се прогнозира. Ние бяхме направили разчети за списъка, който излезе на 31 март, но в началото на седмицата влязоха още поне 200 лекарства. Истина е, че цените в новия позитивен лекарствен списък са паднали, макар и не с 30%, но са по-ниски. Изчислили сме, че от това ще се спестят около 15 млн. лв. В същото време всички 450 души с множествена склероза, които са в листата на чакащите, и още 300 с хепатит С ще получат лекарствата си по общия ред от 1 юни. Досега за тези заболявания се определяше финансов лимит, но вече няма да има такъв. Така че тази разлика от 15 млн. лв. ще бъде изразходвана. Това, разбира се, е добра новина за болните и аз като лекар също съм доволна, но като директор на финансираща институция съм притеснена, че парите ще свършат преди края на годината и тогава няма да можем да платим нищо на нито един пациент.


Все пак имате буфери. Можете да поискате пари от резерва, който е в БНБ?


- Отварянето на този резерв става само с решение на парламента. Засега в него има реално 360 млн. лв. Онези виртуални 400 млн. лв., които трябваше да влязат от повишената с 2% здравна вноска, не е ясно дали ще се съберат.


Кога ще започнат преговорите с Българския лекарски съюз?


- Преговорите ще започнат, когато Министерството на финансите даде някаква ориентация за бюджета за следващата година. Разбира се, по чисто медицинската част могат да се водят разговори и по-рано. Българският лекарски съюз (БЛС) ни изпрати предложения за корекции в клиничните пътеки, които ние пък изпратихме до националните консултанти и в 80-90% от случаите получихме несъгласие. Безспорно ще трябва да се направи една среща с БЛС и за мен е най-логично тя да е на различни нива, защото университетските болници имат съвсем различни изисквания от общинските. Получихме и едно писмо от съюза за преговори за анекс към рамковия договор, по който работим тази година, но им върнахме отговор да кажат какво конкретно имат предвид. Така че преговори ще има, но нека не забравяме, че сме в криза и трябва да се обмислят всички варианти за ограничаване на разходите на публични средства. И да не се очакват нереални неща.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на New
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на 222
  *****
  Неутрално

  Съчуствам ви но по-малко ще крадете!

 3. 3 Профил на Бг
  *****
  Неутрално

  Ами ваши хора да спрат да източват касата.Както се вижда и тук както при всички места за крадене са сложени верни хора.

 4. 4 Профил на 4
  *****
  Неутрално

  Моля, някой знае ли до къде се стигна с "дълговете" към касата от постоянно живущите и разбира се осигурени в чужбина?!Зашото отварям някаква справка на МЗ и там още се мъдрят опитите за рекет!!!

 5. 5 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Тая лелка ако не беше сестра на Илияна Йотова,щеше да седи някъде из провинцията и да лекува социално слаби пенсионери.

 6. 6 Профил на Сериозно!!
  *****
  Неутрално

  Ма сериозно ли и е сестра? Ми те добре са се нагласили двечките - папкат и лапкат хубави заплати.

 7. 7 Профил на един
  *****
  Неутрално

  като директор на финансовата институция смятам ,че трябва да въведете строги критерии спрямо тези ,които от години не плащат осигуровките си и като се разболеят и платят 40 евро стават изведнъж осигурени ,поставят им се стентове за по 10000 лв,правят им се скъпи операции и след 3 месеца тези хора са пак неосигурени ,нека се намери вариант за неплатилите данъка си от 2000 год насам да не важат например безплатните прегледи ,безплатни лекрства , безплатни пътеки ,ако повторно не си плащат ,същите да се задължат със закон да платят всички разходи направени с парите на останалите честни данъкоплатци .Особено това да важи за хората работещи с години в чужбина и завръщащи се тук за да си направят операциите ,да си родят безплатно тук децата или да си направят изследвания ,чиято стойност е колкото вноската ,която уж плащат. В моята пациентска листа такива неосигурени са поне 1300човека всеки месец и НАП не ги търси поникакъв начин ,но мен като практикуващ лекар и работодател на 10 човека ме скъсват от проверки и глоби за щяло и нещяло .Последния месец имам поне 4 проверки от различни институции ,като само написаните ми предписания са над 30 различни ,което е просто лудост .Докога държавата ще се занимава само с популизъм ,този начин на управление на тази система е обречена на фалит и не предполага създаване на работещи структури занимаващи се със здравето на хората ,в крайна сметка какво ме интересува ,че пътеката на болницата не била дофинансирана след като парите се открадват още в движение ,не стигат до работещите с пациенти лекари и останал персонал ,а аз колкото пъти съм опрял до болнично лечение ,толкова пъти съм си платил всички разходи за мен и семейството ми въпреки че съм платил всичките си данъци на държавата .

 8. 8 Профил на Хриси
  *****
  Неутрално

  Целта е да се източват пари от касата към частните им болници, които се финансират 90 % от НЗОК .Те отдавна са хвърлили око на тези средства -и по специално ДПС има апетити в здравиопазването.Затова са толкова загрижени , леко ни подготвят.

 9. 9 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Не ни губете времето с хора които са принесли професионалния морал и етика в жертва на абсурдни партийни практики.

 10. 10 Профил на ацетон
  *****
  Гневно

  Гадната трътка за това е там: да улеснява гепенето от техните люде, а пред хората лее крокодилрски сълзи. Гадна комуняшка пасмина.

 11. 11 Профил на Таня
  *****
  Неутрално

  До: един
  И аз съм твърдо за това, защото това е масово явление. Както и хора, които работят в други държави, но не се осигуряват там, а роднините им тук ги осигуряват като безработни или тук просто са пенсионери, за които държавата внася минимални вноски, а те като се разболеят се лекуват за наша сметка в Гърция, Кипър, Испания и т.н. с европейските си здравни карти. Само че дълбоко грешите, че НЗОК има право или възможност да упражнява контрол по това - дали някой е осигурен удостоверява НАП и щом е осигурен, законът задължава НЗОК да плаща. Проблемът произтича от законодателството ни и от това, че една институция събира парите, а друга е отговорна за изразходването им.

 12. 12 Профил на 12
  *****
  Неутрално

  Не тези 70млн. са проблема обаче. Проблемът е фундаментален. Много се краде на всички нива.

  Онзи ден ходих в Окръжна по спешност с мой близък - хаос, безочливо отношение, мизерия.

  Едва ли ралзиката от 70 милиона месечно, разпределана по болниците в страната би ги превърналал моментално в "Токуда".

 13. 13 Профил на Уфф
  *****
  Гневно

  Чета първите изречения на всеки отговор на тая патка. Ням анищо конкретно във всеки един от тях. Само голи думи.

  Естествено че лекуването на пациентите ще стане още по-бутафорно от преди. В България медицината е на ниво средата на 19-ти век....

 14. 14 Профил на Съвест
  *****
  Неутрално

  №12, и краденето е просто естествена последица на липсата на държавност. За случая на социалната държавна дейност, например, как може иначе да се възприемат нещата около изпращането на отбрани пенсионери на ласкави почивки именно при недостиг на пари за болните? А и как иначе да се
  тълкува записаното в Закона за Бюджета на ДОО за осъвременяване на пенсиите от 1 юли 2009 г. като се намали
  този осъвременителен коефициент "с 10 пункта"- нещо, което в член 100 на Кодекса за ДОО, също основен нормативен документ, не личи да е подложимо на хрумвания на менящите се
  бюджетници?!?! Та тази тазгодишна тънкост не се знае дори от дейци в социалната система (виж статията на професор Елка...)
  и ще е като гръм от ясно небе за пенсионерите, очакващи това регламентирано повишение само след 2-3 месеца. Та, крадене и неуважение, към ред, законност, народ.

 15. 15 Профил на Dr Doolittle
  *****
  Неутрално

  По всички признаци , откакто съществува, НЗОК е една правителствена финансова пирамида събираща средства срещу които не се осигурява нищо. Ако приемем, че средната заплата е 600 лв. то от всеки работещ месечно се събират 8% тоест 48 лева . Какви са белезите на пирамидата:
  1. Обещават ви се здравни услуги които всъщност не са платени по никакъв начин на изпълнителите. НЗОК не заплаща домашни посещения, прегледи в извънработно време, множество манипулации, изследвания, попълване на здравни документи.
  2. Самите изпълнители (здравни заведения) са принудени да изпълняват социална дейност работейки под минимума за оцеляване на което и да е здравно заведение
  3. Цялата ‘осигурена’ здравна дейност се подчинява на лимити за клинични ,образни и високоспециализирани изследвания и консултации без оглед за медицинските мотиви налагащи тяхното провеждане.
  4. Финансовото управление на тази институция се свеждат до разпределение на Х лева на Y изпълнители-колкото стигнат и каквото излезе. От там се получава един преглед на бебе да струва 5.50лв на месец, когато фризьорка взима 7лева за подстригване.

 16. 16 Профил на Перспективата
  *****
  Неутрално

  Уж няма криза пък се оказва, че хората не могат да си платят здравните осигуровки. Както и да го смяташ 70 млн. лв. по малко са недостиг от 40% от планираното. Т.е. ако през 2008 са лекували 100 човека, тази година ще лекуват само 60 от миналогодишните 100, останалите 40 да се готвят за среща със Свети Петър.

 17. 17 Профил на Пациент
  *****
  Неутрално

  Не мога да разбера ,какво имате против частните болници?!
  Наскоро се лекувах в такава и съм много доволен,освен това ползвах правата си като осигурено лице.

 18. 18 Профил на До Кога??
  *****
  Неутрално

  "тези ,които от години не плащат осигуровките си и като се разболеят и платят 40 евро стават изведнъж осигурени ,поставят им се стентове за по 10000 лв,правят им се скъпи операции и след 3 месеца тези хора са пак неосигурени ,нека се намери вариант за неплатилите данъка си от 2000 год насам да не важат например безплатните "

  Това е много странно, едни плащат редовно осигуровки, а други се осигуряват само като имат зор за 3 месеца и после пак бият шута на системата!!!!!

 19. 19 Профил на осигурен
  *****
  Неутрално

  В тази криза и при тези съкращения,как няма да намалеят приходите? Но то трябва и акъъъъл!

 20. 20 Профил на ВЕтеринар
  *****
  Весело

  "- Гадни животни има по света! "

 21. 21 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  здравната каса не е тьрговско дружество та да отцита приходи а е каса и трябва да спестява от вноските на гражданите и от бюджета
  правителството намали даньцната ствка на фирмите от което страда и здравната каса а не це има много разходи

 22. 22 Профил на един
  *****
  Неутрално

  всички тези писания не трябва в крайна сметка да са против касата ,защото тя е една банка ,оператор на събраните от НАП и НОИ пари за здравноосигуряване,тя се занимава с преразперделяне на ограничения бюджет ,който зависи от решенията на народното събрание ,не на НЗОК.Как да се отпусне например лечение на 100000пенсионера ,с по 50 лв лекарства месечно ,като държавата осигурява пенсионери и деца на сума около1.20лв месечно за всички здравни услуги ,а д същото време се оказва огромен натиск върху болниците и изпълнителите на здравана помощ и се държят с тях като престъпници и крадливи уроди ,ами на човек ,който му плащат реално труда ,не се налага да краде и лъже .На запад ,никой не се занимава да проверява огромни купчини бумаги и глупости ,дейността просто се заявява на застрахователя ,пациента си доплаща една част и застраховатуля покрива разходите ,като по този начин контролира и изпълнителя на мед помощ,а не като тук ,тъпи чиновници да ти влизат в кабинета ,да ти проверяват ампулите ,да ти проверяват лист по лист с дни и часове ,да се отчиташ с отчети ,чието правене е поне 2 работни дни и пак да не можеш да си вземеш и мижавите пари .Нещата не са нормално развити ,но ние всички сами сме си виновни ,защото в народното събрание се гласува за хора с ляво мислене и системата неминуемо е обречена на фалит ,ако не тази година ,то догодина ,нито частните структури ,нито държавните ще могат да се издържат с такъв ресурс,какво значи денонощно възможност за преглед в дома безплатно от дипломиран лекар специалист ,ами никоя здравна система не може в света да си го позволи ,защото е скъпа услуга ,а тук е безплатна .

 23. 23 Профил на z
  *****
  Неутрално

  Доста българи са в чужбина и подават своята декларация за освобождаване от таксите за здравната каса за предишната година. и справедливо ги освобождават. интересното е за изминалия период, за който те биват освободени дали здравната каса е заплащала на личния лекар за нещо, което той не е извършил. например ето аз сега през лятото ще дойда в България и ще си подам заявление със пресниман паспорт,че не съм бил в страната повече от 183 дни за 2008-а. добре, ама за 2008 дали здравната каса е превела пари на личния лекар, при който съм бил записан преди 7 години? ако е превела, то това вече е източване на парите. по никакъв начин аз не мога да се освободя в бъдещ период, защото здравната каса не ми дава такава опция!!! ето как доста пари се точат от личните лекари с любезното съдействие на здравната каса

 24. 24 Профил на ОПЛ
  *****
  Неутрално

  Има списък от пациенти намиращи се в чужбина в листата на всеки ОПЛ за които НЗОК не плаща нищо и не е плащала нищо след 2003 година. Така че се успокой. И въобще ако мислиш ,че плащане от 1 лев на месец за пациент представлява въобще плащане. И е хубаво след като се осигуряваш в чужбина да се лекуваш в чужбина. Защото идвате тука да си направите зъбите , да минете на очен лекар и гинеколог и пак питате за безплатно лечение

 25. 25 Профил на един
  *****
  Неутрално

  днес пак ще правя документи за пенсиониране на хора ,които са живели в турция ,англия и германия и не мога да разбера какви са тези криворазбрани права ,като например едната пациентка с рак е от 20 години в чужбина ,дошла тук ,прави си документи за пенсионер по болест и то след 40 евро вноска в системата ,а е плащала данъците си 20 години навън ,в същото време съпругата ми лекар ,която е платила за тази и миналата година данъци в размер на 15000 лева само за себе си и фирмата си се налага да плаща изцяло лечението си в софииска болница ,защото пътеката и покрива само 400 лв от операцията ,защо !!!!

 26. 26 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  вноските правени от гражданите трябва да са на самите граждани и да не се пипат ако не се е лекувал
  бюджета покрива цаст от клиницните пьтеки и цялата цаст на пенсионери и деца
  а като критикувате цужденците дето идват да се лекуват ефтино в бьлгария защо не критикувате лекарите които закупуват вносно медицинско оборудване и лекарства и правят пари от това
  защо комунистите проспаха 50 години и не саздадоха заводи за медицинска техника и лекарства бьлгарско производство
  а само заводи за боклуци правят и национални кризисни щабове за боклука

 27. 27 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Deep Blue, онези 50 години, които визираш ако ги е нямало, сега и един фармацефтичен завод у нас нямаше да има...
  Защо така наречените наследници на комунистите, не направиха нещо повъпроса, а проспаха последните 20 години.
  Разликата е в това, че тогава се е гледало и милило, поне малко за народа, или поне за част от него... Докато сега, който не е братовчед го хвърлят на кокошките, където разбира се са останали такива...

 28. 28 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  "- Миналата година работехме с 4861 болници и отделения, а за тази кандидатстват общо 5800, или с около 250 повече".

  Или аз не мога да смятам, или госпожата въобще не е в час... Както е видно от сайта на НЗОК http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=738, касата е изплатила средства на точно 384 болници (държавни и частни). За периода януари-март 2009, НЗОК е превела на тези болници общо 177 427 000 лева, от които на частни болници - 25 816 000. Трябва да се има предвид, че от обхщата сума за частните болници 6 000 000 са отишли в Токуда, т.е. останалите са си разделили по-малко от 20 милиона.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK