Александър Александров: В година на криза даренията за университетите са най-ценни

вицепрезидент "Финанси и администрация", Американски университет в България

Александър Александров: В година на криза даренията за университетите са най-ценни

© ДневникФинансовата криза не подмина университетите и особено тези отвъд Атлантическия океан, които разчитат основно на събрани и инвестирани средства. В последните няколко години и Американският университет в България (АУБ) в Благоевград вече се самоиздържа по модела на самостоятелните американски университети. За влиянието на кризата и възможностите за противодействие разговаряме с Александър Александров, финансов директор на университета и негов възпитаник.


Кризата вече удари университетите зад океана, какви са първите сигнали за нейното влияние върху Американския университет в България?


- Първият и най-ясен е 20-процентната загуба от стойността на инвестиционния ни фонд през 2008 г. Той е около 15 млн. долара, като голяма част от него се инвестира на Нюйоркската фондова борса. Загубата не е малка, но все пак е по-добре на фона на средните 25% за други американски университети. "Харвард" например се раздели с около 30% от фонда си.
Притеснително е, разбира се, когато стойността на средствата ни се свие с толкова, но според формулата ни за използването на фонда нямаме намерение да теглим повече от 500 хил. долара на година от него като допълнение към оперативния бюджет. А и около 4 млн. долара от 15-те млн. са във фондове на паричния пазар, което означава, че в следващите няколко години можем да теглим средства, без да се налага да продаваме потиснати от кризата акции.


Второто проявление на кризата е по отношение на нашите донори, чието нетно богатство също се свива заради кризата. Затова е възможно те да нямат възможност или желание да дарят толкова, колкото ако не беше кризата, тоест има натиск надолу и по перото от 1 - 1.2 млн. долара годишни дарения.


Кризата влияе и върху родителите на нашите кандидат-студенти и студенти - върху техните спестявания, инвестиции и дори възможност за работа. Затова решихме всички първокурсници да получат 20% допълнително към финансовата помощ според академичния им успех. Мярката е само за първокурсници, защото през следващите години студентите имат по-голяма вероятност да си намерят работа или стаж през лятото. В АУБ първата година от следването е по-трудна за разлика от САЩ, където семействата имат спестявания и за тях по-принцип е трудно да финансират третата и четвъртата година.


И не на последно място - work and travel програмите, които са основен източник за финансиране на обучението. Над 70% от студентите ходят на такива програми. Към днешна дата обаче не е ясно какъв е ефектът на кризата върху възможностите за тези програми. Възможно е да има по-малко работа, съответно да се изкарват по-малко пари. Възможно е обаче и обратното - вместо да ходят на почивка в чужбина, американците да предпочетат местните си курорти, защото им е по-евтино. Но докато не свърши лятото, няма да е ясно кой от ефектите ще надделее.


Предприемате ли и други мерки освен допълнителната помощ за първокурсниците?


- Активно контактуваме с донорите. Обясняваме, че колкото е трудно за тях, още по-трудно е за студентите. Посланието ни е, че ако има година, в която е добре да дарят на университета, то това е тази, макар и да им е по-трудно финансово.


Що се отнася до инвестиционния фонд, не правим нищо по-различно от обичайното - внимателно да управляваме инвестициите. Всякакви резки действия биха били пагубни, защото ще фиксираме ниските цени на акциите.


Освен това имаме и т.нар. фонд "Нужда" (Hardship fund). От него се дават допълнително 10 или 20% към таксата за обучение при временни трудности - загуба на работа на родителите и подобни.


Колко е голям този фонд? Колко студенти се възползват от него и има ли увеличение на молбите?


- В момента има около 100 хил. долара, като сумата не е фиксирана, фондът се попълва непрекъснато. Моите лични дарения например са към него. Всяка година има десетки студенти, които се възползват от него. Засега все още няма завишаване на заявките за средства от фонда. Очаквам подобна тенденция да се появи към септември, ако ефектът на кризата върху work and travel програмите е негативен.


През последните години нови банки освен Уникредит Булбанк и SG Експресбанк вече предлагат заеми за студенти от АУБ. Промениха ли се условията по кредитите?


- Имамe официални споразумения с общо четири банки, кредити вече отпускат и Първа инвестиционна банка и МКБ Юнионбанк. Има и други банки, които дават кредити за наши студенти, но като частна транзакция. На практика повечето заеми само на книга са студентски, а по същество са потребителски, независимо дали са частично гарантирани от университета или не. В момента няма промени в условията на заемите, но всички банки са вдигнали лихвите. В сравнение с преди години студентите ползват по-малко гарантираните от АУБ кредити, предпочитат да финансират образованието си чрез work and travel програмите или спестявания.


Може ли да се очаква кризата да въздейства и върху качеството и заплащането на професорите, които биха дошли да преподават в университета?


- Ефектът от кризата тук играе по-скоро в наша полза. В САЩ много по-голям процент от приходите на университетите идва от инвестиционните им фондове, поддържат и много повече професори, които искат по-високо заплащане според средата, в която живеят, и изследванията, които искат да правят. Така че американските университети намаляват професорите. Ние ги увеличаваме. Вече има сигнали за по-голям интерес към АУБ, защото не могат да си намерят работа или условията, които им се предлагат в САЩ или другаде в Европа, са по-лоши, отколкото при нас.


В последните години приемът на студенти в университета бурно растеше. Сега има ли забавяне и как това ще се отрази на финансите?


- Има омекотяване на процеса, т.е. наесен най-вероятно ще имаме по-малко студенти. Не мога още да прогнозирам с точност, но планираме по-малко студенти. Засега броят на кандидатите за следващата учебна година е близък до нивото от миналата година, но това не е мерило за реалния прием. Освен това кризата все още идва към България и региона, така че е трудно да се направи реална преценка. Ежедневно наблюдаваме процесите.


А какво е положението при магистърската програма на университета Executive MBA?


- Засега върви много добре. Въпреки че непрекъснато вдигаме критериите за прием, е препълнена. Засега няма намаляване на интереса, но е възможно и това да се случи, защото голяма част от студентите в EMBA програмата са спонсорирани напълно или частично от техните работодатели, които в криза намаляват първо бюджетите за обучение.


Успяваше ли досега университетът да генерира печалба от увеличената бройка на студентите, които вече надхвърлиха 1000?


- Печалбата не е цел на университета. Да, над 65% от приходите са от такси за обучение, последните години завършваме с излишък от 300-400 хил. долара. Но на фона на 11 млн. долара годишен бюджет този излишък е по-скоро увереност към донори, студенти и други организации като акредитиращи агенции, че университетът може да продължи да съществува.


Какво се случва с плановете за разширяване на базата на университета?


- Да се надяваме, че кризата ще е в наша полза и в това отношение, що се отнася до цената на строителните материали. Планираме да изградим сграда, която да помещава всички допълнителни студентски инициативи и занимания - клубове, студентско правителство, столова, вестници и др., нарeчена Student Union. Чака ни строителство за над 30 млн. долара. Дилемата е дали да се скрием в ъгъла и да замразим проектите си, или да се възползваме от възможностите, които кризата дава, и да построим по-евтино нещата, които искаме. За да може, когато излезем от кризата, да сме по-силни. Ако зависи от мен, ще изберем второто. Надяваме се и бордът да препотвърди виждането на администрацията.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Conclusion
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Аз
  *****
  Неутрално
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK