Симеон Дянков: Ще спестим 300 млн. лв. от съкращаване на администрация

Симеон Дянков: Ще спестим 300 млн. лв. от съкращаване на администрация

© Асен ТоневОт понеделник Симеон Дянков застана начело на Министерството на финансите. Той е вторият финансов министър в последните 12 години след Муравей Радев в правителството на ОДС, който поема този пост във време на криза. През 1997 г. тя беше вътрешна, следствие от нежеланието на правителството на БСП да прави реформи. Днес кризата е глобална, държавата и частният сектор са в много по-добро състояние, но предизвикателствата от забавените реформи отново са големи. Преди 12 години всяка непопулярна мярка можеше да се оправдае с тежкото наследство. Днес това оправдание вече не върви и единственият шанс на кабинета "Борисов" е да доведе идеите си докрай. А за икономическия пакет като вицепремиер ще отговаря именно Дянков.


Кои са първите три най-важни краткосрочни икономически мерки, които трябва да предприеме новото правителство, и трите най-важни задачи за целия мандат?


- Първите не 3, а 15 мерки сме описали като "Пакт за стабилност I" и те тръгват от днес. Дори вече сме започнали работа по голяма част от тях. Целта е бързо да бъде овладяна кризата и да запазим колкото се може повече работни места, както и да разкрием нови. По мои изчисления тези краткосрочни мерки ще запазят 100 000 работни места. И, разбира се, ще имат оздравителен ефект за бюджета. А там заварваме плачевно положение. Само за юни бюджетният дефицит е 360 млн. лв. Държавата е на годишен дефицит още от 15 юли - нещо, което Пламен Орешарски така и не посмя да признае. Но съм сигурен, че ще се справим.
След този пакет от 15 краткосрочни мерки ще подготвим и втори - "Пакт за стабилност II." Той ще съдържа мерки за влизането на страната в еврозоната, както и по-широки, които трябва да доведат до увеличаване на производителността в България. Те ще засягат образованието, строителството на пътища, екологията и усвояването на еврофондовете. Вторият пакет ще е готов през септември.


Трите най-важни икономически задачи за мандата са лесни за дефиниране - излизане от кризата с безработица под 10%, влизане в еврозоната и построяване на колкото може повече километри магистрали. Последното зависи и от това как ще рестартираме еврофондовете и ще подготвим бюджета.


Прогнозите на експертите са в България кризата да се усети най-силно в края на тази и в началото на следващата година. Не се ли опасявате, че мерките за смекчаването й може да се окажат закъснели?


- Ако предишното правителство беше стегнало разходите от началото на годината и беше признало, че сме в условия на криза, сега нямаше да сме на годишен дефицит. Но това е минала тема.


Това, че тръгваме с мерки по-късно, не е причина да не ги започнем - по-добре късно, отколкото никога. Мерките в "Пакт за стабилност I" ще помогнат - просто не толкова, колкото ако бяха започнали да се прилагат от януари-февруари.


В "Пакт за стабилност I" предвиждате поетапно понижаване на осигуровките, защо променихте виждането си да паднат с 5 процентни пункта наведнъж?


- Никога не съм казвал, че осигурителната тежест ще падне веднага. Винаги съм казвал, че ще падне с 5 процентни пункта, вече как е въпрос на бюджет. Според мен 2-1-1-1 през годините, в рамките на мандата е по-разумно по време на кризата.


Този поетапен вариант пак ли ще спаси поне 100 хил. работни места?


- Да. Всъщност, ако беше станало още през февруари, когато с Георги Ангелов правехме това изследване, спасените работни места щяха да бъдат 195 хил. Колкото по-навътре влизаш в кризата, толкова ефектът от антикризисните мерки намалява. Така че ефективността на тази мярка реално е паднала наполовина с тези 6 загубени месеца от началото на годината досега, но все пак 100 хил. работни места е голямо число и има смисъл на фона на всички други мерки. Хубавото на намаляването на осигуровките е и че не може да създаде корупция, защото важи за всички, докато при останалите трудови политики - обучения или проекти за строителната промишленост, се минава през договори, има забавяне, а и не е явно колко чисто ще стане, особено ако се прави бързо.


Как ще гарантирате, че намалението на осигурителните вноски ще бъде последвано от изсветляване на скрита заетост и доходи, а няма да "прелее" в луксозни автомобили, както смятат критиците на мярката?


- Намалението на осигурителната тежест е мярка за запазване на работни места и ръста на производство. Работодателите искат да върви производството - едва ли ще изхарчат допълнителните пари за лукс. Не е в тяхна полза.


Споменахте за еврофондовете - кои ще бъдат първите стъпки, за да възстановите доверието на Европа и плащанията?


- Тези стъпки вече са предприети. Досега водихме неформални разговори с Евросъюза по какъв начин да се организира работата по еврофондовете. Сега разговорите ще станат официални. Вече има принципно съгласие, от днес започват действия по административните промени. За тях ще разберете съвсем скоро.


В тази област тръгнахме с летящ старт и това е голям плюс. Другият е, че с министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев работим от два месеца заедно по тези теми.


Каква ще е архитектурата на управление на еврофондовете?


- Не се знае дали ще е дирекция или съвет, но ще има структура в Министерския съвет. Формата зависи от преговорите, които от 2 седмици се водят с ЕС. Няма да има министерство.


В тази структура ще се концентрират хората, които работеха досега с Меглена Плугчиева (бел. ред. - бившият вицепремиер по усвояване на европейските средства); хората, които бяха с тези функции в Министерството на държавната администрация, може би и част от хората в Министерството на финансите. Това ще е основното ядро за работа с еврофондовете. Оттам всички министерства, които имат оперативни програми, също трябва да си организират идентични еврозвена. Така че, като дойде някой от Европейската комисия, да говори като цяло с Министерския съвет и в частност с ресорното министерство и тези звена да са свързани. Как ще се свържат и кой ще отговаря за това, ще се разработи в следващите няколко дни.


Дирекцията "Управление на средствата на ЕС" и Централното звено за финансиране и договаряне в Министерството на финансите какво ги очаква?


- Част от тях трябва да останат в Министерството на финансите, защото те одитират останалата част от системата. Но екипът, който комуникира с Европейската комисия, трябва да е централизиран в Министерския съвет.


Казахте, че от 15 юли държавата е на годишен дефицит, а в пакта сте записали като цел приключване на бюджета на плюс. Откъде ще съкращавате разходи?


- Министерството на финансите ще представи идеите си на първото заседание на Министерския съвет, надявам се още този четвъртък. Над това работехме с министър Орешарски и с директорите на дирекции в последните седмици. Целта е да стигнем не балансиран бюджет, а излишък в размер на 0.5% от БВП. Затова е необходимо да се съкратят 2.1 млрд. лв. от планираните разходи. От тях близо 1 млрд. ще дойдат от спестяване на капиталови вложения, така че тази част е сравнително лесна за намиране. Другият милиард е по-труден. Част от него ще дойде от съкращаване на администрация - премахваме две министерства, някои държавни агенции ще си отидат, някои дирекции в министерствата ще се закрият. Това ще се отрази много по-сериозно върху бюджета за следващата година, но и през тази според изчисленията ще доведе до икономия от около 300 млн. лв. Другите спестявания трябва да дойдат от съкращаване на текущи разходи на министерствата. Екип от Министерството на финансите вече е минал по другите министерства и агенции и е набелязал кое може да се спести, без да пречи на основните им задължения.


Кои агенции ще се закрият и кои ще се преструктурират?


- В правителството вече имаме ресорен зам.-министър по туризма и изниква въпросът трябва ли ни държавна агенция, или тя влиза в министерството. Щом има отраслов зам.-министър, според мен има смисъл да се влее там като дирекция или поне да стане изпълнителна агенция по-малка от сегашната. В Министерството на финансите има друг пример - Агенцията за икономически анализи и прогнози. Идеята за нейното създаване, доколкото разбирам, е била тя да е независима, но поне на този етап явно не е. Вместо да има анализатори и в министерството, и в агенцията, тя трябва да влезе в портфейла на зам.-министъра, който отговаря за макроикономика и държавен дълг. Общо взето, последния път, като ги броих, от 40 държавни агенции 15 до 20 може да влязат към министерствата и по този начин да се съкратят и щатове, и правомощия. След 2 до 3 седмици ще има и идея как да се организират. Моята идея е първо да се организират агенциите около двете министерства, които ще се съкращават, и особено структурите около еврофондовете. Те ще са приоритет, другите промени ще следват.


Казахте, че, освен да се свият разходите, трябва да се увеличат приходите - как може да стане това в условията на криза?


- В нормални държави това наистина е трудно. Но предишното управление не беше нормално - голяма контрабанда, много харчове по безсмислени проекти, некомпетентност в използването на еврофондове. Това, като се промени, ще доведе и до повече приходи. Особено в бюджета за 2010 г.


И все пак откъде може да дойде ръст в приходите?


- Ръст на приходите реално ще се появи в бюджета за следващата година. В този може да има 100 - 150 млн. лв. повече от митниците, от противодействие на контрабандата, за което е ясно как трябва да стане и според мен ще стане сравнително бързо. Другото, което ще отнеме около 2 месеца, е да се разгледа сериозно работата на държавните предприятия от енергийния сектор. Защото аз недоумявам как на фона на подобни предприятия в други държави тук са, грубо казано, 10 пъти по-малко рентабилни. Това е невъзможно от производствена гледна точка. В тези фирми явно се губи много. Ще проверим дали има вътрешни одити, какво показват от финансова гледна точка и след това с външни одити ще се провери къде отиват парите. Ако парите не изтичат в безсмислени проекти, те ще остават като печалба и тя след това ще влиза в хазната. Това са двата най-бързи начина да получим повече приходи.


Как ще се спестят разходи от проекти като АЕЦ "Белене", след като финансирането при тях е проектно?


- Проектно е, но пак излиза от държавата. Един вид Българският енергиен холдинг, вместо да плаща данъци на държавата, е харчил пари за необмислени проекти. В условията на криза всеки допълнителен лев в бюджета е важен. И енергийният сектор ще плаща както всички останали. Иначе как ще намерим повече пари за образование, магистрали и здраве?


Кой ще носи отговорност, ако след свързването на информационните системи на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" ефектите не са очакваните и контрабандата продължи?


- Аз. Отговорността се носи от този, който изпълнява реформата. Разбира се, премиерът Борисов и министър Цветанов също ще носят тази отговорност - без тяхна помощ трудно ще стане.


Как оценявате работата на приходната администрация - сигурно ли е, че няма да се правят промени в ръководството на НАП и Агенция "Митници"?


- НАП работи добре, макар че някои служители са ми казали, че моралът е нисък. Това ще променя веднага - смятам да пътувам из страната и да се срещна с всички служители на приходната агенция. Тяхната работа е още по-важна по време на кризата. Освен това заедно трябва да разработим системата за по-бързо връщане на ДДС. Това ми е приоритет.


В митниците има какво да се подобри. Как - тепърва ще мисля.


Дали ще се сменят ръководствата на двете институции - това зависи от работата им. Аз ще отговарям пряко за двете приходни агенции и след известно време ще преценя има ли нужда от промени.


Ускореното възстановяване на ДДС е сред 15-те антикризисни мерки. Как може да стане това, при положение че информационната система на НАП не е усъвършенствана?


- Още от тази седмица ще се проверява къде има най-много забавени пари, сектор по сектор, след това фирма по фирма. Моята идея е просто да започне да се връща. След като не са засечени нарушения, много по-лесно е парите да се върнат и след това да минават инспекции. И ако при тях се окаже, че има измами или неточности, да се предвидят и наказания. Трябва тежестта да пада върху държавата, не върху фирмата. Постановката, че фирмите може би правят някакви измами и затова не трябва да им се възстановява ДДС, трябва да се промени. Ние първо трябва да върнем на всички и междувременно да търсим нарушенията.


Но има целенасочено източване на ДДС?


- Проблемът не е в частния сектор. Проблемът е, че има хора в държавните структури, които позволяват това да стане.


Решението на тези неща не е трудно. В Световната банка съм правил секторни анализи колко данъци средно се плаща в енергийния сектор например или в селскостопанския. В енергетиката например тук нищо не плащат в сравнение с други държави. Определено има голям проблем.


Като се тръгне от този анализ, се вижда защо не плащат - защото не могат, защото не са рентабилни или защото някой, който е трябвало да проверява, не го е направил. При последния вариант изходът е лесен - тези хора изчезват от държавната администрация.


По време на криза трябва винаги да се смята, че фирмите са честни и си плащат, или ако не си плащат, то е, защото нямат достатъчно пари. Ние като правителство трябва да смятаме, че фирмите са честни, защото, ако смятаме, че са нечестни, не би трябвало да им връщаме никакво ДДС.


В мерките се говори за няколко холдинга, които ще държат държавните дялове в търговските дружества...


- От самото начало за мен идеята е да има един холдинг за миноритарните дялове и друг за мажоритарните.


Миноритарни има в около 220 до 250 предприятия. Ще е трудно с тези дялове да се тръгне към листване на борсата, защото мажоритарните собственици могат да кажат, че не искат. Тези миноритарни участия ще се съберат в един холдинг, който да развие Сребърния фонд. Вече сме разговаряли как може да се използват като активи, като инвестиции, ако част от тези дялове се продават и средствата влизат в пенсионната система. Така и частните пенсионни фондове ще имат къде да инвестират в по-дългосрочен аспект.


Мажоритарните държавни дялове, част от енергетиката и други фирми, които общо са 120, може да пуснем в пакет като холдинг за листване на борсата, но това ще е трудно от правна гледна точка. Затова предполагам, че ще става предприятие по предприятие или в група от предприятия. Така процесът ще стане по-прозрачен, ще помогнем на борсата, оттам и на чуждите инвеститори, ще се помогне и на пенсионните фондове.


Кога можем да очакваме Българският енергиен холдинг, а и други дружества да се листват на борсата?


- За такива сложни компании, които не са били особено прозрачни, опитът на други държави показва, че юридическият процес отнема около 6 месеца. Смятам, че още в първите седмица-две трябва да се съберем с новия министър на енергетиката, с борда на директорите на БЕХ, да видим отчетите и финансовите показатели, защото за БЕХ не съм виждал все още пълен отчет за миналата година. Тогава ще се разговаря дали като холдинг може да тръгне към листване, или е по-добре някои от основните дружества, като НЕК например, да тръгнат. Това зависи и от външния пазар, защото става дума за големи активи и искаме да привлечем и чуждестранни инвеститори. Въпросът е кое е по-добро в условията на криза. Работата трябва да започне и в края на август ще се знае дали БЕХ ще се листва като холдинг или поотделно.


Говорим за БЕХ - в каква степен ще се ограничат инвестиционните разходи на правителството?


- Оттук нататък бюджетни пари ще се използват само за съфинансиране, а не както досега за цели проекти, където предишното правителство се е провалило с еврофондовете. Европейски пари има достатъчно, само трябва да се използват прозрачно.


Ще се наложи ли да използвате фискалния резерв за финансиране на проекти и политики, за които в бюджета няма пари?


- Не, а не е и редно... С едно изключение. Може би трябва оттам да се отдели допълнителна сума за Българската банка за развитие, която пък ще даде тези пари на търговските банки за увеличаване кредитирането на малки и средни предприятия. Такава програма вече работи, но трябва да се засили.


Какъв е минималният размер на фискалния резерв, под който стойността му не може да пада?


- Както е преценен и сега в закона - 6.8 млрд. лв. Искам да си остане така.


Това ли ще е сигнал да се търси споразумение с Международния валутен фонд?


- Не, сигналът е, като направим проектобюджета за 2010 г. и видим колко допълнителни приходи ни трябват. Разговорите с фонда ще започнат първо с анализ на състоянието на бюджета, не на тема заем. За състоянието на икономиката ще се допитваме и до Световната банка, и до ЕБВР.


Главният оперативен директор на Уникредит Булбанк Андреа Казини лансира наскоро идеята за по-активно управление на фискалния резерв от страна на правителството - част от него да се сложи на депозити в търговските банки и да се използва при нужда за кредитиране. Възможно ли е да водите такава квазимонетарна политика?


- Донякъде това съвпада с нашата идея за използване на част от фискалния резерв за кредити за малки и средни предприятия чрез Българската банка за развитие. Така че - да, идеята е добра. Но само резерва над 6.8 млрд. лева. Изискванията на закона ще бъдат спазени и резервът до тази сума няма да се пипа.


Ако се стигне до споразумение с МВФ, на какви компромиси за намаляване на разходите е склонно правителството?


- Няма да има компромиси. Ние вече знаем къде могат да се свият разходите, без да има отрицателен ефект върху потреблението.


Този анализ и тези мерки правим самостоятелно. Но ще поканим фонда да работят с нас и също да дадат мнение. Решенията обаче са наши. Аз съм работил в тази област доста години, а и в министерството има добри кадри по тази тема. Познавам добре предишните трима главни икономисти на фонда - Кенет Рогоф, Рагхурам Раджан и Саймън Джонсън, и при нужда ще се съветвам с тях. Както познавам и сегашния главен икономист на фонда Оливие Бланшар, главния икономист на ЕБВР Ерик Берглоф и голяма част от икономическия екип на Обама. За мен в международните финанси и борбата с кризата тайни няма.


Ако споразумението означава повишаване на данъци, ще се съгласите ли и кои?


- Не, тук няма място за компромиси. А и да се повишават данъци по време на криза е тъпо.


Остава ли позицията ви, че трябва да се преразгледа изборът на управител на БНБ от стария парламент, за който твърдите, че е извършен в разрез със закона?


- Да, остава. Законите трябва да се спазват от всички. Това обаче е решение на парламента. И аз се уповавам на мъдростта на депутатите.


Къде виждате България след 4 години управление на ГЕРБ?


- С повече младежи, които остават да учат в България, а не напускат семействата си да учат в чужбина. С по-голяма продължителност на живота заради успешни реформи в здравеопазването. С повече магистрали. И най-вече със съзнанието, че най-после България е станала нормална европейска държава. Това ще даде основа на следващия ни мандат, в който България ще надмине средноевропейското ниво на икономическо развитие.
"Пакт за Стабилност I"1. Преглед на разходите с цел приключване на бюджета за 2009 г. с положително бюджетно салдо. По предварителен анализ това означава съкращаване на разходи на стойност 2.1 млрд. лв.


2. Намаляване броя на министерските кресла с две и на административните разходи с 15% след функционален анализ на административните звена и структури.


3. Създаване на процедури за ускорено възстановяване на ДДС (до един месец).


4. Вливане на още 250 млн. лв. в Българската банка за развитие тази година с цел увеличаване на кредитите за производство. Тези пари ще са от фискалния резерв


5. Намаляване на социалноосигурителната тежест с 2% пункта за 2010 г. и по 1% пункт за всяка следваща година от мандата на правителството (общо 5%).


6. Свързване на информационните системи на Агенция "Митници" и НАП.


7. Преобразуване на БЕХ в публично дружество и листване на 10% от акциите на борсата. Това ще осветли финансовите резултати на дружеството.


8. Сключване на договори за строителство до края на 2009 г. на два лота от магистрала "Тракия" и на още един лот през 2010 г. Сключване на договори за строителство на два лота на магистрала "Марица" до средата на 2010 г.


9. Създаване на специализиран държавен орган за централизирано управление на концесионната дейност при строги правила за контрол (към МИЕ).


10. Приемане на нови разпоредби на Закона за обществените поръчки с оглед премахването на противоречивите и непрозрачни процедури и премахване на понятието малки обществени поръчки, засилване на ролята и правомощията на Агенцията за обществени поръчки.


11. Анализ на икономическата изгодност от АЕЦ "Белене" и на нуждата от нови енергийни мощности на Балканите.


12. Съсредоточаване на мажоритарните и миноритарните дялове на държавата в холдингови структури с професионално и прозрачно управление.


13. Намаляване броя на лицензионните режими с 30%.


14. Намаляване на минималния начален капитал за регистрация на ООД до 1 евро.


15. Улесняване на чуждестранни инвестиции в България чрез одобряване на услугата "обслужване на едно гише" на Българската агенция за инвестиции; увеличаване на правомощията на агенцията в посока по-активно взаимодействие с министерствата; и намаляване на прага за инвеститори, чиито проекти могат да се подпомагат от държавата.

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Добра анти-кризисна мярка е - възможно най-високо намаление на енергията. Миналата година цената на тока беше увеличена с оправданието, че енергоресурсите и петролът са скъпи. Тази година те са много по-евтини и има основания за понижаване на производствената цена. В цяла Европа токът пада, само у нас расте!


  Относно бюджета може да се въведе облагане на хазарта с ДДС.

 2. 2 Профил на Георгиев
  *****
  Разстроено

  Боряна Пенчева от УСЕС в МФ е за прокурорска проверка заради укрити сигнали срещу нея за корупция и ИСУН и после да мисли за Министерски съвет. А отделно УСЕС е една излишна структура, доказала във времето, че само пречи и незаконно харчи държавни и европейски средства.

 3. 3 Профил на Нгомба
  *****
  Неутрално

  Да му имам самочувствието на тоя пуяк. "За мен в международните финанси и борбата с кризата тайни няма". А да беше си отслужил казармата като всички нас, момченце? Как няма да те вземат запас и да ми паднеш за 3-4 дена...

 4. 4 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Относно холдинга... според мен трябва да са 3.

  Два за мажоритарните дялове (един за енергетиката, и друг за останалите фирми) + трети холдинг за миноритарните дялове.

  Така мисля, че управлението ще е лесно.

 5. 5 Профил на газка
  *****
  Неутрално

  ще го запазя това интервю и ще го държа отговорен този човек

 6. 6 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  този не беше ли в УНСС така също? , но явно като разбра колко ще му струва $$$ за 4 години - реши да си купи директен билет за самолет до Ню Йорк (те бяха по ефтини тогава със Жес айр+ студенско намаление и ето ти).
  Харесва ми и става са министерския си пост!

 7. 7 Профил на slaviv
  slaviv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "За мен в международните финанси и борбата с кризата тайни няма." - много смело, граничещо със самонадеяност

 8. 8 Профил на slaviv
  slaviv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "влизане в еврозоната" е тук ще дойде погромът за голяма част от населението с това не трябва да се бърза

 9. 9 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Ако започнете от данъчните - няма да е зле!

 10. 10 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много амбициозна програма, остава да я делегира и контролира правилно. Успех!

 11. 11 Профил на Lz
  *****
  Любопитно

  На мен визуално много ми прилича на Владо Въргала.

  Е, скоро ще видим какъв "въргал" и за кои ще има, ако има.
  Но, ако е точно (по радито го съобщиха), че ще реже от парите за здравеопазване за да връзва издънения бюджет, която сфера по начало е недофинансирана (2-4 пъти по-малко спрямо процентния дял от БВП за тази сфера в Западна Европа) си е погрешна стъпка.

 12. 12 Профил на асо пика
  *****
  Неутрално

  Да направим няколко залагания ( и без това няма данък за хазарта)
  1) колко време му трябва за да си намери обръч?

 13. 13 Профил на Презвитер
  *****
  Неутрално

  "Къде виждате България след 4 години управление на ГЕРБ?

  - С повече младежи, които остават да учат в България, а не напускат семействата си да учат в чужбина. С по-голяма продължителност на живота заради успешни реформи в здравеопазването"

  Ако това се случи, защото младежите искат да останат, а не защото нямат необходимото знание и самочувствие, печелите моят глас за следващите избори. Истински ще повярвам в тези думи, когато на всички управляващи децата им заживеят от Америка в България.

  План I е може би стъпка първа, но е реакционен. Да се надяваме скоро на план II, където да начертете и стратегическото развитие. Успех!

 14. 14 Профил на Старата лисица
  *****
  Неутрално

  Дянков се е родил с късмет, трябва само да се наведе и да си го вземе. Тази криза е идеалното извинение, от държавната софра да бъдат изритани като кучета поне 20-30 лапачи. Лапачи в най-широкия смисъл на думата: цели сектори, цели богопомазани общини, фирми, системи и програми. Никой няма да му се разсърди - кризата изисква "извънредни" мерки. Те всъщност са си в ред мерките, но в добри години трябва мнооого да обясняваш, защо субсидиите са вредни. Сега няма нужда от това! Действие му е майката!

 15. 15 Профил на Питанка
  *****
  Неутрално

  Въпроси към Симеон Дянков:
  Защо Дянков говори само за разходната политика на държавата, а не споменава защо и откъде са намалявали приходите?

  Защо работодателите и индустриалците в България намалиха плащането на данъци и осигуровки към хазната през 2009 г.?

  Да им напомним, че бюджетът има две страни - приходна и разходна, и данъкоплатците са изцяло отговорни за първата от от тях, за да няма бюджетен дефицит.

  (Цитат от отчета на МФ за бюджета: Данъчните постъпления за първите шест месеца на годината са 10 124,2 млн. лв. като изпълнението спрямо разчета за 2009 г. е 39,4% при 50,3% за същия период на 2008 г. Най-ниски са постъпленията от ДДС, вносът от началото на годината е спаднал с 40%, обясни министърът.)

 16. 16 Профил на Ъ!
  *****
  Любопитно

  Закриват две министерства.
  Но отварят нови две!
  Не ми е много ясна точка 2 ...

 17. 17 Профил на Аритметика
  *****
  Неутрално

  От друго интервю с Дянков в новия "Капитал": "Няма да намаляваме заплати и пенсии, тъй като свитото потребление задълбочава още повече кризата", обяснява Дянков. Редуцирането на осигурителната тежест пък ще освободи свеж ресурс на бизнеса - общо 190 млн. лв. през 2010 г."

  Направих проста сметка. В България има над 1 млн. регистрирани фирми. Да приемем, че от тях активни са 500 хил. При намаляване на осигуровките за работодателите със 190 млн. лв през 2010 г. това означава по 380 лв. "освободен свеж ресурс на бизнеса" за всяка фирма за 1 година (словом: триста и осемдесет лева за фирма за година)

  Гениална мярка, г-н Дянков! С огромен потенциален икономически ефект!

 18. 18 Профил на do nomer 3 i drugite glupaci
  *****
  Гневно

  Да ви ... в устите на сичките несретници, дето освен да плюят в интернет нищо друго не знаят да правят

 19. 19 Профил на ах на мама момчето
  *****
  Неутрално

  няма ли кои да му каже да си избърше млякото около устните преди да излезе и дава интервюта

 20. 20 Профил на Смешник
  *****
  Весело

  "- Ръст на приходите реално ще се появи в бюджета за следващата година. В този може да има 100 - 150 млн. лв. повече от митниците, от противодействие на контрабандата, за което е ясно как трябва да стане и според мен ще стане сравнително бързо. Другото, което ще отнеме около 2 месеца, е да се разгледа сериозно работата на държавните предприятия от енергийния сектор."

  "...ще стане сравнително бърза". Тоя не е в час!!!

 21. 21 Профил на до Питанка
  *****
  Неутрално

  че тои откъде да знае как да увеличи приходите. В Световната банка е писал научни докладчета за това как се харчат пари в закъсали икономики, но не и как се правят пари. Познавал бил всички екипи, дори и на Обама-а него познава ли го някои? за сега само тои говори за себе си. И още нещо- помош на такива нива няма, всичко струва страшно много пари, ако знаеш- правиш го, но никои няма да доиде да ти рещава проблемите. И в краина сметка нали затова е министър -да знае, не да чака друга да му казва какво да прави.

 22. 22 Профил на Илко
  *****
  Неутрално

  Нямам думи -
  "За мен в международните финанси и борбата с кризата тайни няма."
  Лошо няма човек да има високо самочувствие, а пък в Америка си е направо задължително, ако не викаш че си велик ежедневно, значи си никой. Но това изказване е толкова пресилено, че започвам да да мисля че на г-н Дянков му се е препекъл мозъка.

 23. 23 Профил на JOHNNIE WALKER
  *****
  Весело

  Ебати смешника,
  ама само как ги реже разходите.
  Ей пич има разходи под които не можеш да паднеш.
  Гледай да увеличиш приходите щото след 6 месеца ще ви изритат с камъни.

 24. 24 Профил на amerikanez
  *****
  Неутрално

  никои в North Amerika не говори така, този е или изпечен мошенник или е толкова ограничен че не се е променил и научил нищо от престоя си в Щатите

 25. 25 Профил на ДС
  *****
  Неутрално

  "Разбира се, премиерът Борисов и министър Цветанов също ще носят тази отговорност (ако ефектите не са очакваните и контрабандата продължи" ) - без тяхна помощ трудно ще стане "

  Ами да, нали и те са от тази система - ченгеджийско-мутренската. Знаят каналите

 26. 26 Профил на Ексцентрицитет
  *****
  Неутрално

  "През 1997 г. тя беше вътрешна, следствие от нежеланието на правителството на БСП да прави реформи."
  По-скоро си беше преврат.

 27. 27 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  правителството не може ли да сьздава бизнес климат и хората да сьздават тьрговски фирми и да развиват икономиката какво е това ще запазваме работни места

 28. 28 Профил на До JOHNNIE #23
  *****
  Неутрално

  Джони, за да увеличи Дянков приходите, трябват и други умения освен добра грамотност за цитиране на учебникарски постулати. Ако Дянков имаше такива умения и "няма никакви тайни в международните финанси и борбата с кризата" , щеше първо да се справи с кризата и повиши приходите в собствената си институция - Световната банка (виж. линка долу) в която работи от 1995 г. по собствените му думи. 14 години не са му стигнали, а в България се оказва, че 2 месеца са му предостатъчни според преценките му

  http://www.tni.org/detail_page.phtml?page=archives_bello_offensive

  Problems at the Bank
  While it does not have the aura of controversy and failure that surrounds the IMF, the World Bank is also in crisis, say informed observers. A budget crisis is also overtaking the Bank, according to Woods: Income from borrowers’ fees and charges dropped from US$8.1 billion in 2001 to US$4.4 billion in 2004, while income from the Bank’s investments went from US$1.5 billion in 2001 to US$304 million in 2004...(Robin| Broad claims that the World Bank is, in fact, in more of a crisis than the IMF but that this is less visible to the public."

 29. 29 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Засега дава много добри заявки:

  1. Спира малоумието АЕЦ Беляне. Това даже няма нужда да се коментира.
  2. "А и да се повишават данъци по време на криза е тъпо." Добре, много добре.
  3. Съкращаване на разходи и администрация. Екстра. Резачка за пиявиците. Оптимизация му е майката. И да не се колебае да реже в "соц." сфери като здравеопазването. Там колко пиявици са се наредили и смучат - не е истина.

 30. 30 Профил на НОИ
  *****
  Неутрално

  Интервю в днешния "Труд" с директорка в НОИ:

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=188068

  - Дори да закърпите тази година, как ще се справите през идната, когато новото правителство се кани да намали още осигуровките?

  - През 2010 г. разходите ни ще се увеличат със 700 млн. лв. допълнително, без нищо друго да правим - само като ефект от целогодишното действие на вече приетите мерки. Ами само пенсиите се увеличиха на три пъти - от 1 януари с 10% за най-ниските пенсии, от 1 април - с до 10% за останалите. Тогава и таванът беше качен на 700 лв. А от 1 юли всички пенсии бяха индексирани с още 9%. Така отиваме към 7 млрд. лв. годишен разход за пенсии. И когато всички тези мерки се приемаха, много аргументирано предупредихме какъв ще бъде акумулираният ефект от тях догодина.
  Така че съмнява ме дали новите управляващи ще прибегнат до намаление на осигуровките, като видят какво е положението в държавния бюджет и колко плащания трябва да бъдат гарантирани от него.

  - Има ли поне един полезен ход в идеята за редуциране на т.нар. осигурителна тежест?

  - Моментът не е подходящ за това. Много е рисковано, а и никой не може да каже дали бизнесът ще използва освободените пари за стимулиране на производството, за по-висока заетост, квалификация и т.н. Само 1% намаление на осигуровката означава около 190 млн. лв. годишно по-малко приходи в НОИ при сегашната заетост и доходи. Догодина, ако показателите се променят, 1% може да струва 170 млн. лв., но може и да е 210 млн. лв. А 5% са равни на 1 млрд. лв. Вероятно по-разумното решение е да се намалят осигуровките за втора пенсия в частните пенсионни фондове, при положение че сега те отчитат отрицателна доходност. Но и това носи рискове, защото капиталовите схеми са вече една много развита индустрия. Хората и без това почват да губят от доходност заради кризата. Ако за 2-3 години се намали вноската, това означава, че ще загубим постигнатото през осемте години, откакто съществува този вид осигуряване. Да не говорим, че самите пенсионни фондове ще бъдат оставени да вегетират. Но предприеме ли се такава стъпка, средствата трябва да отиват директно в Сребърния фонд, а не да се раздават на работодателите.

 31. 31 Профил на Marchese de Bulgar
  *****
  Неутрално

  след няколко месеца като се уталожат нещата ще се стигне и до въпроса - МВФ ...ще изплащаме заем от МВФ аз ви казвам.не го слушайте какво ви говори.не е по хубаво от 800-те дни на царя,но ГЕРБ грам положителни реформи няма да направи.
  заем от МВФ се задава.само трябва да се пресъздаде нуждата му..

 32. 32 Профил на Купонджия
  *****
  Весело

  Веселбата започва отново. Вече си имаме нова "Поразяващата уста" - Симеон Дянков

  Бисери на Симеон Дянков:

  "-Всъщност, ако беше станало още през февруари, когато с Георги Ангелов правехме това изследване, спасените работни места щяха да бъдат 195 хил." - ПРИ СПЕСТЕНИ 380 ЛВ НА ФИРМА ЗА 1 ГОДИНА (#17)
  "-...противодействие на контрабандата, за което е ясно как трябва да стане и според мен ще стане сравнително бързо."
  "-Другото, което ще отнеме около 2 месеца , е да се разгледа сериозно работата на държавните предприятия от енергийния сектор."
  "- НАП работи добре, макар че някои служители са ми казали, че моралът е нисък. Това ще променя веднага - смятам да пътувам из страната и да се срещна с всички служители на приходната агенция. "
  - Още от тази седмица ще се проверява къде има най-много забавени пари, сектор по сектор, след това фирма по фирма.
  -Мажоритарните държавни дялове, част от енергетиката и други фирми, които общо са 120, може да пуснем за листване на борсата, ...
  "-Разговорите с фонда )МВФ) ще започнат първо с анализ на състоянието на бюджета, не на тема заем. За състоянието на икономиката ще се допитваме и до Световната банка, и до ЕБВР." ЩЕ ВИКА ЛИСИЦИТЕ ДА МУ ПАЗЯТ КОКОШКИТЕ.
  "-За мен в международните финанси и борбата с кризата тайни няма." ЗАЩОТО ПОЗНАВАЛ НЯКОЛКО БИВШИ ГЛАВНИ ИКОНОМИСТИ НА МВФ (някои от които откровено критикуват МВФ сега)
  -"Това ще даде основа на следващия ни мандат, в който България ще надмине средноевропейското ниво на икономическо развитие." ДЯНКОВ ОЧЕВИДНО НЕ РАЗБИРА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ РАСТЕЖ И РАЗВИТИЕ 33. 33 Профил на Личо
  *****
  Неутрално

  Пълна подкрепа за Дянков!Големият проблем на нас обикновените гашници ще е да му свикнем на темпото.

 34. 34 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  За сведение на #1 - цена на ток за крайни потребители в България - около 0.06 евро/kWh; Германия - 0.18 евро/kWh.
  Толкова за печалбите в енергетиката.

 35. 35 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  Що се касае за програмата на С. Дянков - мога да кажа само едно: too good to be true!
  Той не отчита български реалности. Във всеки случай му пожелаваме успех - успех и за България.

 36. 36 Профил на предложение
  *****
  Неутрално

  Администрацията трябва да се съкрати поне с 50%.На останалите 50% заплатите да се удвоят, но и да се иска работа от тях.
  Бил съм чиновник и зная,че половината нямат никаква работа.

 37. 37 Профил на до tim
  *****
  Неутрално

  та това е трика-програмата да е такава че да сработи в селото България, то по учебници е ясно какво да се прави, как да се приведе към БГ деиствителността. Да не говорим че само се орязват разходи а не се казва от къде ще доидат приходите????

 38. 38 Профил на Да не сме наивни
  *****
  Неутрално

  Изведнъж се появи Дянков. Трябва да сме голями наивници за да повярваме, че всичко е станало случайно. Отишъл нашият ББ в Световната банка, срещнал се групата работеща с България, там случайно бил поканен Дянков. И представете си след половин час само Дянков бил поканен да оглави министерството на финансите на България. Те това е дъвка за наивници. Та нали Дянков е бил посочен на Борисов преди това от съответните хора, при съответните срещи, за които не се шуми. Този човек си идва в милата татковина с готов списък от задачки. Каза го в прав текст (интервюто при Ризова). Като свърши тук се връща в СБ. И ние коментираме подставеното лице Дянков. Ха ме бутнете от тролея.

 39. 39 Профил на клоуна
  *****
  Неутрално

  Ей, комплексари млак, дето не сте направили нищо в живота.Жалки създания. Да пребъде БЪЛГАРИЯ!

 40. 40 Профил на ?
  *****
  Любопитно

  А съкратените какво ше правят?

 41. 41 Профил на Гардероб
  *****
  Неутрално

  Ще продължат да не правят нищо, но вече няма да им се плаща.

 42. 42 Профил на @38
  *****
  Неутрално

  Ето ви примери за взаимен финансов, икономически и политически интерес:

  Фондация "Капитал" и фондацията на Цветелина Бориславова "Кредо бонум" получават финансиране от Световната банка.

  http://www.2020.bg/

  На свой ред свързаните с фондация "Капитал" медии "Капитал" и др.(чрез собствениците си) са апологети на Световна банка и братския МВФ. Освен това на разни срещи през пролетта с влиятелни български лица от политиката и бизнеса двете фондации канят Симеон Дянков и други от Световната банка, отразявани от медиите на собствениците на "Капитал". Също така партньорът на Бориславова става премиер и си назначава за министър на финансите служителя на Световна банка С. Дянков. Този Дянков заявява, че първото, което ще направи след поемане на поста, е да извика мисия на МВФ за анализ на бюджета и преценка дали ще е нужно външно финансиране.

  Познайте какво следва. Все за наша сметка.

 43. 43 Профил на до 40
  *****
  Неутрално

  ами да си мислят ! Га лапаха кюфтетата мислиха ли за нас ? Нека поживеят малко като обикновени хора, егати логиката - ще мислим какво ще правят съкратените хрантутници и понеже сме състрадателни, хайде да не ги гоним, че ще отидат на борсата . Да вървят, прав е № 41 - пак нищо няма да правят, но няма и да лапат от нас. Дай боже ! По-бързо ги разкарвайте от кабинетите.

 44. 44 Профил на пълна лудница
  *****
  Неутрално

  волът, като рие, си го хвърля на главата ! Бря бря,бря, пълно с умници у нас, от Световната банка разбират, от това, което още не е станало, ама ще стане и то разбира се ще е най-лошото, Дянков ще се издъни, той е глупак, той е интересчия, той е дошъл с корист, той ще ни ---т.н.Цветелина Бориславова и тя простачка, и тя интересчийка. Ами да връщаме плъхчо тогава, дедо Симо и рязаните. Защо имаше избори ?
  Оставете момчето нещо да направи, после приказвайте, всезнайковци ! Щом в целия свят това, което той предлага е станало, ще стане и тук. Тръгне ли "светът да си събува потурите", ще му лъсне гъза. Прочетете поне този разказ на Хайтов и стига сте плюли. Дянков е министър и каквото и да прави, дето не ви харесва, ще слушкате и ще козирувате. Като вземете властта, ще ви видим тогава вие какви ще ги свършите. Тъпи комунисти, мързеливи и крадливи.

 45. 45 Профил на White Trash
  *****
  Неутрално

  Всички знаят, че корупцията и източването на държавата са концентрирани главно в:

  1. митници - контрбанда(неплащане на мита)
  2. данъци - източване на ДДС
  3. бюджет - уреждане на приятелски фирми (ЕС се усети и блокира евро фондовете)

  Как точно Дянков "лично ще следи митници и НАП"? Ще стои лично до всеки митничар или данъчен?
  Единствено бързи и ефективни присъди могат да спрат корупцията - затвор и конфискуване на имущество. Нито един митничар, данъчен или депутат не може да докаже законния произход на бързото си забогатяване.

  Обаче за да има ефективни присъди е нужна работеща съдебна система, каквато в Б-я няма тъй като съдиите са корумпирани и партийно зависими. Не е случайно, че това е основната критика на ЕС. Нужна е промяна на конституцията и дълбока реформа на съдебната система, но не съм сигурен че съществува политическа воля за това.

  Много е вероятно добрите намерения на Дянков, дори да са искренни, да си останат само намерения.

  Хубавото на ситуацията е, че много скоро това ще стане ясно защото новото правителство няма време за шикалкавене и надлъгване с ЕС.

 46. 46 Профил на до умниците 41 и 43
  *****
  Неутрално

  и като как ще си плащат сметките-с кражби, наркотици, отвличания, или според елементарната ви логика ще спрат да съществуват. И зако говориге от презумцията че сте по-кадърни, с акъла дето имате явно сте от наи-големите боклуци-голф троика, бели маратонки и оркестара да свири.

 47. 47 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 668 Любопитно

  "Постановката,че фирмите може би правят някакви измами и затова не трябва да им се възстановява ДДС,трябва да се промени.Ние първо трябва да върнем на всички и междувременно да търсим нарушенията".Това е-чашата наполовина е пълна.Ако държавата се доверява на частният бизнес той ще и отвърне със същото.Мошениците са като въшките -винаги излизат на челото и са лесно забележими.

  Ръй! Ръй!
 48. 48 Профил на Скептик
  *****
  Неутрално

  Гледам скептично на програмата на г-н Дянков. Макар тя на пръв поглед да изглежда прагматична, логична и осъществима, неината реализация ще бъде трудна поради инертността на държавната администрация. На думи държавните чиновници ще приемат предлаганите промени, но на дела ще работят срещу реформите. Опитвайки се с един замах да промени системата г-н Дянков застава сам срещу нейната инерция. Ако в самата система няма натрупана критична маса на подкрепа, която да ограничи натрупаната инерция за запазване на статуквото, системата 'ще смачка' г-н Дянков. Няма да се учудя, ако той бъде един от първите сменени министри. Възможно е, той сам да си тръгне. Дано да бъркам....

 49. 49 Профил на ZAPOZNAT
  *****
  Неутрално

  За тези които незнаят какво приказват:
  1. АЕЦ Белене е проект от който ще има изгода не само България като държава, но и региона като цяло, тези смотаняци които немогат дса сметнат че България след 3 години ще бъде зависима от Брюксел толкова колкото е зависимо едно пеленаче от кърмата на майка му, са най малко за убиване. Неможе България да си позволи да спира какъвто и да е проект още повече АЕЦ Белене. Преди години СДС измислиха ликвидационните съвети към земеделските кооперации, и какво направиха?, България няма земеделие, а тези които сега се опитват да го правят не успяват, не успяват защото навремето България дотираше това производство и нещата вървяха, а сега се опитват да взимат някакви си пари от Брюксел, дрън дрън. Днес Станишев припомни на новото правителство една стара - много стара приказка за сиренето, а тя гласи че безплатното сирене е само това което е в капана на мишката. Направете си сметка какво означава това, мишката ще хапне безплатно сирене с цената на живота си. А защо си мислите че Брюксел ще дава хай така някакви си милиони на България, та били те по програми или проект. Толкова яко ще лапнем куката че ще ни закачи чак в гъза. Ако не се упомним като държава и да се оправим като народ, тежко ни. Захапа се за някаква си цена за АЕЦ Белене, щял да плаща оня или тоя от джоба си цял живот, все съм си мислел че Българина е прост, но пък чак толкова не съм си мислел че може да е. Ами тези пари от еврофондовете??? Кой ще ги връща. Защо някой дръг ЗАПОЗНАТ не каже колко пари България е дала до момента като вноски в евросъюза, но мога да ви понасоча, около 500 000 000 евро, а сме получили около 300 000 000 евро, какво означава това, че Брюксел ни подарява нашите пари, и ние викаме ура, а да ви кажа ли защо Брюксел спряха вноските по програмите, ами ще ви кажа, защото неможе да получаваме над 50% от вноската внесена като Държава членка на Евросъюза. След като сме толкова богати защо не раздадеме тези суми на земеделските производители, и ще се получи като едно време, Дотации за селското стопанство, и вече сега е момента да се запитаме, ами защо тогава ликвидираха бившите ТКЗС-та, ами ГРЕШКА, и тази грешка продължава да се насажда в името на Костов, Мартин Димитров и някой младежи в лицето на Дянков и още неколцина, които в бъдещите 4 години ще ни вкарат в не в трета глуха, ами тринадесета глуха. Мога да кажа само едно в заключение, до сега всичко е било детска игра, криза миза и ала бала, ще видите какво се казва ХУЙ на зима, това правителство ще ни докара до бесилото, гласувахме за Борисов, но не сме гласували за отбор глупаци, дано Бойко Борисов прочете какво съм написал, и да си стегне колана за борба първо с неговите сбърканяци. АЕЦ Белене не бива спира и за минутка, не за месец не за два, минутка не бива да спира, защото всяко оскъпявяне или забавяне на строителството ще е лошо за БГ. Дали Държавата трябва да има контролния пакет, ДА трябва да го има този пакет, в противен случай не е Национален проект, и няма да може да контролира дайността му, както стана с ЕОН и ЧЕЗ, цяла България проплака от тримесечното отчитане на Ел. енергията., и кво, нищо, кучето си лае кервана си върви, глобиха ги и кво стана, праз голям, всеки си пее неговата песен, ами ако АЕЦ-а е на ЕОН или ЧЕЗ или на някой си друг частник, е тогава верно ще има война, ама каква файда, какви сме си тъпи ние българите ще се изтрепеме до крак за няма нищо, и после пак Турско или някакво друго иго, и пак Русия ще се засили да ни отърва осрания гъз. Тогава ще почнат оня бил крив, тоя не бил прав, и защо ще ние е нужно всичко това, но старите хора са казали, ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО, НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО.


 50. 50 Профил на activisionist
  *****
  Гневно

  tesi koito luzat, kradat i oshtetiavat bolnite i pensionerite dulgo niama da stoiat kolkoto i dobre da se zakrepiat i spraviat s polovenieto!

 51. 51 Профил на противно
  *****
  Неутрално

  Много противно поведение има този човек. Усвоил е добре маниерите на американските всезнайковци, но в нашите условия изглежда направо смешен.

 52. 52 Профил на do противно
  *****
  Неутрално

  противно 51
  ...a kak E твоето... ?
  явно че никой не може вече нищо да ви налее
  в иначе изтритите ви отдавна мозъци!
  Преди с връзки ви вкарваха и с връзки завуршвахте!
  После вече връзките ги заменихте с пари и почнахте да купувате и продавате изпити и дипломи ...пак не върви...
  Не е ли време да се замислите и се запитате сами какво правим вече толкова (20)години освен избори... не е ли време да спрете и да се вслушате в някои който е много по млад и дори неопитен от българския ежедневен живот.
  заприличае на свинщина за толкова (20) години


 53. 53 Профил на доктора
  доктора
  Рейтинг: 0 Неутрално

  да ти подскажа ли за още 100 милиона-100 депутати по малко

 54. 54 Профил на до г-н Дянков
  *****
  Неутрално

  г-н Дянков основния принцип на М.Ф ттрябва да бъде :
  - равнопоставеност м/у частните и държавни фирми.
  този принцип И.Костов не го спази и му изяде главата.
  УСПЕХ Ви желая.

 55. 55 Профил на Електорална единица
  Електорална единица
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изглежда умен и делови човек. Дано остане неопетнен, така както встъпва в длъжност. Добро попадение на Бойко.

 56. 56 Профил на специалист
  *****
  Неутрално

  Как ще създаде точно нови работни места като съкрати разходите за министерствата с 300милиона? При средна заплата от 600лв на месец в министерствата това значи, че ще съкрати към 42000 работни места заемани от чиновници. По ефекта на доминото още доста работни места обслужващи ще изчезнат. Ефекта с намаляването на осигуровките ще е нулев (никакви нови 200 000 работни места). Който има проблем с осигуровките и сега не ги плаща и всичко е на ръка. Дания е с най-голямата администрация на глава от населението в Европа и с най-висок жизнен стандарт. Проблема не е в раздутата администрация а в ефективноста и. Пишман икономист е Дянков - що не вземе да продаде сградите на БАН както предложи преди време? Тия лакардии с парите от приватизацията какви чудеса ще постигнем сме ги чували. Нито един честен човек няма да иска да закрие институция със 150 години история и да унищожи българската наука - надеждата за бъдещето на страната ни. Дянков е един далавераджия като Велчев, който ще прибере каквито комисионни успее разпродавайки тая държава на парче.

 57. 57 Профил на Арбен Хавальов
  *****
  Неутрално

  Това момче ще се спука от натягане пред Бойко и Цветелинка. Вече е под чехъл и ще прави абцолютно, ама абцолютно каквото му каже Семейството. Тия дърдореници за колко разбирал от кризи и как лесно щял да се справи с контрабандата да ги говори на някой друг. НАП работел добре- ти вярваш ли си, аланкоолу? Бариерата на митницата се вдигала всеки четвъртък /в на 4 очи/, това се знаело и щял да го спре- кой му дрънка тия щуротии? И как толкова се сдуши с Орешарски, не разбрах- то не беше флиртуване, не бяха пликове. Остава и Зорничка да му остане ПР.

 58. 58 Профил на stomar
  *****
  Неутрално

  Във външно господин Дянков знаеш ли колко пинсионерки комунисти уж работят

 59. 59 Профил на Puh
  *****
  Неутрално

  Гледам форома е пълен с разбирачи. Аз понеже не съм, ще пожелая на новия финансов министър да е по-добър от предишния. А на всички разбирачи ще кажа - пичове и пички, що не вземете да се занимавате с държавни финанси като сте такива разбирачи, а седите и плюете ли плюете още преди да са се случили нещата. Лесно е да се дава акъл от страни и още по-лесно се плюе, но на малцина им стиска да седнат в стола на министъра на финансите по време на грандиозна криза. Айде малко по-оптимистично и по-добронамерено към все още недоказания виновен.

 60. 60 Профил на Krasimir Koev
  Krasimir Koev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Целия проблем колеги,е че бб има да връща много пари.Е,как се прави готова партия за няколко месеца-с клубове и тн и тн.?
  Това е и отговора на много въпроси.1 човек има да връща много пари-а не много хора-много пари.

 61. 61 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  Няма никакъв шанс да направи нещо важно, понеже първо депутатите в Народно събрание са фирмаджии и адвокати и ще се опитват да източват еврофондовете и НАП.

 62. 62 Профил на trevoga
  *****
  Неутрално

  световна криза+култ към личността+парламентарно мнозинство+военни+полиция, подчинена на култа+реваншизъм+яростна омраза към малцинствата (национализъм).....
  ХОРА БДЕТЕ!!!!!!!!
  ЕВРОПА не е застраховка!

 63. 63 Профил на Сена
  *****
  Неутрално

  Закрива се министерството по европейската интеграция но всяко министерство ще си разкрие свое такова звено Първо съкращаваме После назначаваме Отчитаме какво ще спестим от съкращаването Какво от това ще похарчим за нови постове - не казваме

 64. 64 Профил на dn4o
  *****
  Неутрално

  Съкращаването на администрацията не е някаква панацея , при вече изградени и отработени корупционни схеми , дали откраднатите пари ( в пъти повече от спестените разходи от съкращения ) ще се разделят по формулата 3:5:8 или ще потънат само в един джоб не е от голямо значение .Трябват нови , ясни и прозрачни правила , които се налагат изключително с политичиска воля и безкомпромисност.

  "За мен в международните финанси и борбата с кризата тайни няма." - това ми хареса , дано самочувствието му си остане същото след 4 години , но ако в международните финанси нямаше тайни , нямаше да има и криза

 65. 65 Профил на цайса
  *****
  Неутрално

  Дано новото правителство не действа като всички предишни,които първо намалят администрацията и после двойно я увеличават,като измислят различни нови комисии и усигуряват работа на всички свои хора.

 66. 66 Профил на Снежанка
  *****
  Неутрално

  Дянков е бивш брокер в МВФ и ще защитава интересите на американските банки и корпорации.

 67. 67 Профил на ацетон
  *****
  Неутрално

  Не е лошо да се съкрати и Агенциятна по лекарствата. Един отдел в МЗ спокойно може да върши нейната работа.

 68. 68 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  "Питанка
  Неутрално

  * 15
  * 18:14
  * 27 юли, 2009  Въпроси към Симеон Дянков:
  Защо Дянков говори само за разходната политика на държавата, а не споменава защо и откъде са намалявали приходите?

  Защо работодателите и индустриалците в България намалиха плащането на данъци и осигуровки към хазната през 2009 г.? "


  ---- Що бе? Не знаеш ли? Ами тая година страхотните курорти останаха празни. Строителството започна да замръзва... От чужбина спряха да ни купува боклуците...
  ...няма приход пари, следователно няма данъци, няма осигуровки... а не е след дълго ще се чуе мощен вой, защото запасите ще свършат и тогва... о тогава...

 69. 69 Профил на един оптимист
  *****
  Неутрално

  Puh е абсолютно прав!! Кои сте вие всичките, които плюете - какво сте направили в своя живот, свързано с икономика, че давате акъл на човек, който е признат във финансовите среди?
  И аз пожелавам на новия финансов министър да е по-добър от предходния!
  Че бил казал, че "За мен в международните финанси и борбата с кризата тайни няма" - не мога да кажа защо го е казал, но определено човекът е успял и има покритие!
  А и на нас ни трябват успели хора със самочувствие и най-вече млади! Видяхме докъде ни докараха всички досега - едни и същи от 20 години!!!!
  Че трябва да се променят много неща - трябва! Успех на Симеон Дянков!!!!

 70. 70 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Нгомба
  Неутрално

  * 3
  * 17:02
  * 27 юли, 2009  Мнението е стигнало долния праг на нашата система за мета-модерация. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук

  Да му имам самочувствието на тоя пуяк. "За мен в международните финанси и борбата с кризата тайни няма". А да беше си отслужил казармата като всички нас, момченце? Как няма да те вземат запас и да ми паднеш за 3-4 дена...


  ---- Ако в тая държава казармата беше истинска казарма хора като Дянков като бъдат мобилизирани ще са ти командири а ти ще им бършеш подметките! Щото за разлика от тебе тези могат да управляват а ти само да се заяждаш с низшестоящите...
  Аз си изкарах казармата и имах достатъчно време да се насладя на пълната некадърност, некомпетентност и бездарност на военните...

 71. 71 Профил на Private Advisor
  *****
  Неутрално


  Какво да направи правителството на ГЕРБ, след като пое от "вчера" властта?
  Те сигурно си знаят, но няма да се чувствам комфортно, ако мисля,че знам какво, а не съм им го казал.
  Ето началните ми разсъждения по темата. Те се базират на опита ми в управлението и на професионалните ми наблюдения в и извън България.

  1.

  Ако спокойно и задълбочено се надзърне в публичните разходи на министерствата и ведомствата за задоволяване на "административните потребности" от моливи , хартия и т.н.
  и наученото стане достояние на британските медии, ще ни спрат всички фондове до един!!!
  В едно министерство, на отбраната например, се харчат толкова пари за консумативи, че ако ги намалят на две, държавата ще може да осигури с икoномисаното, безплатни учебници, тетрадки, моливи, химикали, блокчета за рисуване, гумички, чанти и /кажете какво още трябва на децата/, за цяла учебна година, за всички учащи се в България барабар с циганчетата дето не ходят на училище!!!

  2

  Ако пък, се разрови някой и прочете по фактурите, какво е купувано на министрите, зам-овете им, разните там директори и началници, със служебни пари, ще му падне шапката! Държавните чиновници хрантутят семействата си, търкалят ги със служебните коли, возят любовници, живеят безплатно в държавни жилища, плащат им ток, вода, телефони...медицинско обслужване безплатно и по отделен ред..!
  Понеже сме много богати! Английските депутати ряпа да ядат.
  Само с премахването на привилегиите от този ред и с ликвидирането на присвояванията за лични нужди, само от държавните структури, могат да се направят икономии, достатъчни за безплатни лекарства на всички българи на възраст над 65 години!!
  Нямате си и идея за какво става дума! Това е солидарността на нашите управляващи с народа си, по време на криза>> Все едно сме при бай Тошо.

  3


  В САЩ или Англия е абсурдно дори да се помисли, че може държавник или държавен чиновник, или кмет и тях подобни, публични личности, да отидат на лов със служебната кола!!!
  Не дай боже, да научат медиите! Следват оставки!
  Там и висшита чиновници отиват на работа с метрото. А тук ги дундуркат със служебен транспорт и до вилата.
  С икономиите от такива простотии, може да се осигури гориво за всички линейки в страната! А с ограничаването на служебния транспорт могат да се спестят средства за закупуване на супер модерни линейки и вертолети за спешна помощ и да се спасяват човешки животи всеки миг, а не болните да мрат от елементарна липса на превоз и животоспасяващи уреди и лекарства.

  4

  В министерствата и държавните учреждения се прескачат неграмотни и некадърни протежета на тоя оня, а задълженията им се изпълняват от назначени за целта, други чиновници, които знаят езици, работят на компютри и т.н. - раята. Хиляди безполезни длъжности са създадени за да се заемат от такива като по-горе, за които плачат президента, Станишев и Рамзи Осман.
  С оптимизирането на необходимите дейности и необходимите за това щатни бройки, ще се спестят толкова много пари и работна площ, че заплатите на чиновниците могат да станат достатъчно големи, че да не се изкушават да влизат в корупционни схеми, а работните им места да са такива, че да ти е драго да работиш там.

  5

  В същата тази държавна администрация всеки чиновник се стреми да се докопа до канцелария! И се докопва!
  А в "бедна" Англия, началници и подчинени масово са в в едно помещение. Хем се контролират, хем не се изкушават да въртят любов, хем се икономисват помещения, хем се икономисват разходи за издръжка на помещенията, хем се повишава ефективността на работата им...
  Ако това се пресметне по разумен начин, ще се осигурят средства за супер модерна компютърна техника, с което нуждата от чиновници ще намалее.
  С тези спестени пари, може да се увеличат заплатите на учителите и да им се създадат идеални условия да учат децата ни и да са горди с професията си!
  Искате ли още?

  6

  Практичен съвет:
  Почти всяко новодошло на власт правителство в Англия, започва дейността си с така наречения "Преглед на състоянието" /State review. State -и в смисъла на "разкош, помпозност, пищност"/. Т.е. "Преглед на разточителството"...
  Често пъти, по молба на идващият, старият принципал извършва ревюто и го предоставя на колегата си при смяната на властта. Но това е въпрос на друга политическа и управленска култура.

  В този преглед всички, дори и наложилите се като безспорни и рутинни, всепризнато нужни дейности и структури, се подлагат на безпощаден анализ за НЕОБХОДИМОСТТА от съществуването на дадената структура или съответното вършене на дадена дейност.
  Всяка структура трябва да защити по безапелационен начин нуждата от нея. Първия въпрос който се задава на ръководителя на звеното/на всички нива/ е
  - "Вашата структура е излишна и трябва да се закрие"...шефът, заедно с екипа си, трябва да докаже, че това твърдение не е вярно.
  - Ако защитят необходимостта от структурата/дейността/, ги изтискват да докажат, че това не може да се върши от небюджетна организация и без финансиране от бюджета.
  - После ги прекарват през миши уши да доказват, че не могат да си изпълняват задачите с 50% от бюджета, който им е отпускан до сега...!?
  - Накрая им казват "да бе да", но вие не вършите работата си както трябва.Предложете по-добър начин да се върши това.
  Това се прави от подбрана на случаен принцип комисия , която се назначава от стария или новия принципал.
  Тя включва опитен , обикновено пенсиониран, администратор и набор от хора с различни професии, дори и без отношение към ведомството. Т.е. непредубедени, външни на системата, лица.
  Когато такава комисия сложи доклада си на бюрото на принципала, по традиция, препоръките се приемат без уговорки и се узаконяват предлаганите от нея, промени.

  В министерството което изучавах , поредната "Оценка на разкоша" бе довела до близо 10% икономии!!!
  В Англия, дето не са много щедри на разхищения.

  7

  И накрая, малко английски политически фолклор по темата.
  Назначената, от министър-председалят на Кралство Великобритания Джон Мейджър , комисия за "Преглед на състоянието на отбраната" започнала поредния преглед в кралските въоръжени сили, в годината преди консерваторите да загубят изборите, като заявили на началника на щаба на отбраната на кралството:
  "Студената война завърши. Заплахи за кралството няма. Докажете ни, че Велика Британия има нужда от армия!"....
  Никой не се засмял...И в продължение на 3 часа шефът на щаба защитавал необходимостта от армия.
  Прегледът завършил след 6-7 месеца с редица предложения до премиера, най-важното от които било предложение за 30 % съкращение на разходите за отбрана. Това съкращение бе реализирано през следващите 5-6 години от правителството на лейбъристите начело с Тони Блеър.

  Така се правят нещата по белия свят.
  Ако тръгнете да повтаряте решенията на предходните правителства и да възложите на самите министерства и ведомства да се самосъкратят, ще постигнете намаляване на чистачките и кадърните служители/защото некадърните са по-активни в защитата си/, но по същество няма да реализирате икономии и по-ефективна организация.
  Премиерът да назначи със своя заповед и на свое подчинение такива комисии и да ги пусне да изтръскат всички глезотии и глупости от държавния апарат. Той да удобрява и предложенията им накрая. Така всички под него ще имат гръб и оправдания и няма да се чувстват гузно пред подчинените си, че не са "защитили" хора, пари, структури и дейности на своето ведомство.
  И да изгори някое сурово клонче на бюрокрацията, вредата от това ще е по-малка от ползата от оптимизирането.

  Успех.
  Соломон/не Паси/

 72. 72 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Малко скромност не би била излишна на това момче. А иначе много добре си спомням как след първия тур на изборите за кмет на София преди 4 години Б.Б. ни обвиняваше от екрана на телевизира , че не сме го избрали още на първия тур за да не си губи времето и да започне веднага да оправя дупките по софийските улици,вместо да се занимава с избори.Надямам се че шофьорите добре знаят какво е положението с дупките по улиците сега след 4 години много успешно управление на столицата от Б.Б.

 73. 74 Профил на Я.Дянкова
  *****
  Неутрално

  Г- н Дянков пожелавам ви успех във вашето начинание тоест да
  се справите със всичко това което сте заложили в вашата програма . Дано изведете България на желания бряг - ююююевропа .

 74. 75 Профил на Я.Дянкова
  *****
  Неутрално

  Г- н Дянков пожелавам ви успех във вашето начинание тоест да
  се справите със всичко това което сте заложили в вашата програма . Дано изведете България на желания бряг - ююююевропа .

 75. 76 Профил на KKK
  *****
  Неутрално

  Не че очакванията ми за екипа на един пожарникар са големи, но... Дянков изглежда играе електронна игра. В нея няма тайни / винаги има помощник в лицето на МВФ и СБ!/ всичко се случва за нула време и колкото и големи глупости да правиш винаги може да се почне отначало.

  Твърденията му, че може да увеличи работните места с намаляване на осигуровките е абсолютно погрешно. Само това показва що за икономист е. А "Работодателите искат да върви производството - едва ли ще изхарчат допълнителните пари за лукс. Не е в тяхна полза." показва тотално неразбиране на българските условия. Тук просто не се плащат осигуровки от повечето малки бизнеси а останалите / с малки изключения/ осигуряват на мин. заплата. Разбирането, че избора на работодателя е между лукс и повече работници е толкова профанизирано, че коментара е излишен.

  За съжаление този човек няма елементарна организационна култура, няма понятие как работи системата и какво значи да се правят промени. На всичкото отгоре не осъзнава колко много има да учи.

  До всички, които ще ме обвинят, че само критикувам- няма да се кандидатирам за този пост точно защото знам какво означава да правиш промяна в една система и личната цена, която се плаща. Е, нямам и магическа пръчка за справяне с финансовата криза а само идеи които е логично да помогнат.

  Разбира се бих уважила смелостта на Дянков да заеме този пост, но се съмнявам, че избора му е бил по логиката- успех или провал няма значение, изглежда добре на резюмето.

  Дано поне Дянков има късмета на новаците в електронната игра!

 76. 77 Профил на jov
  *****
  Неутрално

  Пожелайте успех на правителството! Ако успее да направи поне нещо от обещаното - е добре и за нас.

 77. 78 Профил на KKK
  *****
  Любопитно

  Г-н Дянков, в коя сфера щяха да се запазят 198 х работни места при намаляване на осигуровките през февруари ?

  В селското стопанство / 6 % от БВП/ ? В промишлеността / доколкото все още я има/, която работи за износ? А може би в тази, която работи за вътрешния пазар? В строителството? В енергетиката? В услугите?

  А къде ще се запазят 100 х работни места с тази мярка днес? В коя по- точно сфера? А може би говорите за държавните 350 предприятия които са 10 пъти по- малко рентабилни от нормалното?

 78. 79 Профил на Знаещ до Съветника #71
  *****
  Неутрално

  "4
  В министерствата и държавните учреждения се прескачат неграмотни и некадърни протежета на тоя оня, а задълженията им се изпълняват от назначени за целта, други чиновници, които знаят езици, работят на компютри и т.н. - раята. Хиляди безполезни длъжности са създадени за да се заемат от такива като по-горе, за които плачат президента, Станишев и Рамзи Осман. "

  Съветник, не искам да те тревожа, но в Световна банка - държавната институция, от която идва новият ни финансов министър, е абсолютно същото, умножено по 184 = броя на държавите-членки в нея. Чудя се тогава как Дянков ще реформира нашата държавна система, като не е виждал друг - по-добър, модел, а напротив - още по-изкривен.

 79. 80 Профил на нднднд
  *****
  Неутрално

  г-н дянков, докога с пенсионерите -комунисти в здравеопазването? младите как да се специализират и се
  научат на нещо, като дървените глави са навсякъде и укрепват партийната линия?

 80. 81 Профил на L
  *****
  Неутрално

  Може да се проверят пенсионерите по болест. Доста от тях са фалшиви.

 81. 82 Профил на L
  *****
  Неутрално

  Може да се проверят пенсионерите по болест. Доста от тях са фалшиви.

 82. 83 Профил на Ереван
  *****
  Неутрално

  Голямата илюзия на новите управляващи е , че като слушкат много Брюксел той ще им пусне малко пари, та те толкова клепаха България до сега , че им се страва че са заслужили похвала и поощрение от ЕК.Проблемът е , че Брюксел реже парите на България не защото у нас има корупция , която е в пъти по малка от средно статистическата за ЕС, а защото т.нар.български политически елит не умее да си защищава интересите и е готов да се подлага и да се самоизяжда в угода на евробюрократите.Сега ще разберат , че независимо че могат да бъдат титани в борбата срещу корупцията пари за България пак няма да има ,или ако има те отново ще са в пъти по-малко в сравнение на тези на другите страни/не само като стойност, но и като процент/, разбира сега от Брюксел ще намерят други поводи за да оставят най-бедната страна на Съюза да продължи да бъде нетен донор на богатите си партньори!

 83. 84 Профил на ККК
  *****
  Неутрално

  До Дянков-малко статистика на БНБ:

  месец февруари 248 х безработни, юни- 270 х- разлика 22 х

  Заети февруари 2,428 х., намаление от 195 х /очакванията на Дянков при запазване на нивото на осигуровките/ е 2,233 х- нивото от 2005 г.

  За февруари 2009:
  а)Работоспособно население/ цифрата на НСИ, която се използува за калкулация на безработицата- 3,705 х.

  Наети по трудово правоотношение- 2,428 х
  Безработни - 248 х
  Други / неработещи,но нерегистрирани като безработни, работещи на черно и др./ - 1,037 х.!!!

  От наети по трудово правоотношение 2,415 х по данни от 2008 г:
  627 х в обществения сектор,
  1,787 х в частния сектор.

  ср. годишна заплата в частния сектор- 5,740 лв/ 478.33 лв. на месец/. 2% са 9.57лв/месец. или "спестява"на бизнеса 114.84 лв. за година за работник.

  Разпределението на работещите в частния сектор също е интересно:
  143 х са заети в операции с недвижими имоти и бизнес услуги
  189 х са в строителството
  47 х във финансово посредничество
  53 х в селско стопанство
  102 х в хотели и ресторанти
  428 х в търговия
  604 х в преработваща промишленост
  20 х в добивна промишленост
  17 х енергетика
  98 х транспорт и съобщения
  20 х в здравеопазване
  6 х в образование.
  53 х други отрасли

  Статистиката е показателна за състоянието на българската икономика и нейния частен сектор. Не е лошо всички "експерти" вече министри, работещите в МВФ, СБ, Отворено общество и др. подобни да погледнат малко статистика и да приложат елементарна логика към великите си идеи/. Може и малко аритметика / №17, №56/.

  Напълно съм съгласна с купонджията / №32/, но за съжаление за веселбата пак ще трябва да се плаща дебела сметка... Този път не само от нас, от децата, но вече и от внуците. /МВФ не прощава/ 84. 85 Профил на Peter
  *****
  Неутрално

  Симеон Дянков е много самонадеян. очевидно, че му липсва опит. Разликата между теория и практика е огромна. Озглежда, че обича да преувеличава. Например казва, че е ръководител на център в Харвардския Университе. Това не е така. Роднина е на зем-директорката на Световната Банка. В нито една страна досега Световната банка не е постигнала успех. Дано не се провали...Да стискаме палци...Пожелавам му да лъже по малко и по малко да се хвали...

 85. 86 Профил на Коли
  *****
  Неутрално
 86. 87 Профил на ЛЕКАР
  *****
  Неутрално

  ДЯНКОВ ДА ПОГЛЕДНЕ НАЧИНИТЕ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА НЗОК- МНОГОБРОЙНИ МЕД. ЦЕНТРОВЕ, ФАЛШИВИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ , КУПУВАНЕ НА ТАЛОНИ С/ У 4- 5 ЛВ , ИНДИВИДУАЛНИ ДОГОВОРИ НА ЛЕКАРИ ОТ БОЛНИЦИТЕ , КОИТО ОПЕРИРАТ САМО В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ КАТО БОЛНИЦАТА ПОЛУЧАВА 50 % И Т. Н. И Т.Н

 87. 88 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Симеон Дянков: Ще спестим 300 млн. лв. от съкращаване на администрация

  Г-н Дянков още ли не е разбрал, че тези 300 милионна лева са жалки трохички?
  Кога това младо момче ще разбере, че България ще спечели ако се наказат престъпниците и се върнат заграбените много милиарди не лева...а долари, евро и злато?
  Всъщност момчето всичко разбира, но казва и върши каквото му наредят отгоре защото е само един дребен служител.

 88. 89 Профил на КЪМ 87-МИ
  *****
  Неутрално

  И ДА СТАНЕ ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО . СЕГА НЕ СЕ ОСИГУРЯВАШ , НАЛАГА ТИ СЕ ОПЕРАЦИЯ , ВНАСЯШ 30-40 ЛВ ЗА 3 МЕС. И СЕ ОПЕРИРАШ ЗА 3-4 000 ЛВ. БРАВО НА ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА!

 89. 90 Профил на Гичо
  *****
  Неутрално

  Пари в бюджета? От Фирми получили пари по Фар, Сапард, държавни поръчки и други програми, яли, пили и се веселили, после обявили неплатежеспособност, продали ги на хора с нисък социален статус, после си открили нови фирми и така... Всичко това в търговския регистър , по ЕГН-то ще ги познаете, свързани лица, обръчи и т.н.

 90. 91 Профил на az
  *****
  Неутрално

  Фирмите били честни!?!?!? Това с връщането на ДДС не ми харесва много. Да им го връщат по бързо, но да ги проверяват и ако има умишлени нарушения- в затвора! Трябва да е криминално, иначе ще се спукват да крадат, тука повечето бизнесмени нямат съвест. Както се казва, дава им се и моркова и тоягата: да се олесни връщането на ДДС, но ако крадат- жестоки наказания! Много е просто, по цял свят го правят.

 91. 92 Профил на стоев
  *****
  Неутрално

  Дянков е на прав път. по-малко държава. чиновниците на държавата и общините нищо не вършат, а и пречат на европарите. даже оператора на еврофондовете за българия трябва да се изнесе извън българската администрация. фонд земеделие е тумор. да се сменят бордовете в държавните фирми. да се приватизират, включително и бдж, да се заличи като държавен превозвач. ддс се точи, защото има държава дето върти едни незаслужени пари, с които после не знае как да управлява.

 92. 93 Профил на Мнение
  *****
  Неутрално

  Икономията - майка на мизерията!

  А чиновника ще си го изкара пак - на пътя, под масата, уредената тук - таме рода в проспериращи фирми.

  Много начини има.

  Само не мога да разбера, как така плащаме на еврочиновник командировка на ден 700 евро за да обяснява на нашия как да си върши работата за 500 лв. на месец.

  Пак нещо засмърдя на популизъм!

 93. 94 Профил на няма
  *****
  Гневно

  не може да се получава инвалидна пенсия и да си на държавна работа

 94. 95 Профил на няма
  *****
  Гневно

  не може да се получава инвалидна пенсия и да си на държавна работа

 95. 96 Профил на мнение
  *****
  Неутрално

  не може да се получава инвалидна пенсия и да си на държавна работа

 96. 97 Профил на Аритметика
  *****
  Неутрално

  Пак обръщам внимание след #17

  От друго интервю с Дянков в новия "Капитал": "Няма да намаляваме заплати и пенсии, тъй като свитото потребление задълбочава още повече кризата", обяснява Дянков. Редуцирането на осигурителната тежест пък ще освободи свеж ресурс на бизнеса - общо 190 млн. лв. през 2010 г."

  Направих проста сметка. В България има над 1 млн. регистрирани фирми. Да приемем, че от тях активни са 500 хил. При намаляване на осигуровките за работодателите със 190 млн. лв през 2010 г. това означава по 380 лв. "освободен свеж ресурс на бизнеса" за всяка фирма за 1 година (словом: триста и осемдесет лева за фирма за година)

  Гениална бъдеща мярка на вече финансовия ни министър г-н Дянков за борба с кризата - с огромен потенциален икономически ефект!

  Е, за икономическа структура с 2-3 хил. наемника спестените пари от осигуровки ще излязат повечко. Но колко са такива у нас в частния сектор - не повече от 20 (вкл. собствениците на "Дневник", които настояват за намаляване на работодателския дял в осигуровките . Излиза, че точно 20-ина работодателя искат да намалят брутната заплата на персонала си с 20 лв/човек, намалявайки осигурителните вноски, без да споменават те от своя страна как ще си затегнат колана и намалят своите разходи за лукс. (Защото за разлика от дребния бизнес те са свикнали на лукс. И не искат да отвикват.)

  Така че , не виждам откъде Дянков ще “спаси” 100 000 работни места, както твърди. По-скоро “независимият” Дянков обслужва тези, които му осигуриха висок пост във властта.

  Само не ми е ясно на какви постове или др. облаги се надяват привържениците на точно тази “реформа” в този форум, които са наемни работници, а очевидно желаят работодателите им да намалят своя дял в осигуровките им за бъдещата им пенсия (да са живи и здрави все пак да си я ползват). Искат да разчитат изцяло на държавата. Силно "дясно" мислене с още по-силен ляв уклон


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK