Д-р Цветан Райчинов: Без легално доплащане не може да има качествено здравеопазване на този етап

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 572 Гневно

  На некадърен доктор и с банков превод да му платиш,пак ще те умори!

 2. 2 Профил на КРУМ
  *****
  Неутрално

  На Д-р Цветан Райчинов,би могло да се предложи "без легално доплащане" килия в затвора.

 3. 3 Профил на до 1
  *****
  Неутрално

  Така е, има и некадърни... но общо КАК да се лекуваме, като нямаме пари
  1. Да се храним както трябва!
  2. Като ни предпишат лекарства, не можем да ги купим, или спестяваме , като се храним по-оскъдно..
  3. И децата от малки не се хранят както трябва!
  Тогава, какво лекува лекарят?
  Предписва нещо, защото така е учил.
  ( и си мисля.. не лекарите.. съдбата ни е такава.. А и лекарите.. понякога се чудя дали аз да не му дам някои съвети...като гледам как невротично се държи, или пуши... или има видим нездрав вид.. но и те са като нас...)

 4. 4 Профил на така е,ама не
  *****
  Неутрално

  без легално доплащане, не може да има качествено здравеопазване-да,да,ама не. Може, може, ако парите от здравната ми вноска ги използвам аз, а не мангалът и социално слабият т.е. паразитът, който не работи, не внася вноски, скатава се, а иска да го лекуват безплатно. Изключвам 10 % от вноската ми за социална солидарност.
  Спрете да лекувате и приемате в болниците хора, неплатили здравни осигуровки или платили само за три месеца, а с години ни плащали и въпреки това - лекуват се на общо основание и лапат от парите на здравно осигурените.т

 5. 5 Профил на dinaydenov
  dinaydenov
  Рейтинг: Неутрално

  Кое ви е унизителното положение бе всичките доктори сте си много добре, само ревете за пари и си гледате работата през пръсти. Лекарското съсловие в България е компрометирано не без прични - просто всеки човек има поне по няколко лични примера за лекарско безхабеире. Това разбира се не значи, че всички лекари в България са лоши или не си разбират от работата, но има достатъчно много.

 6. 6 Профил на до № 3
  *****
  Неутрално

  ало, като нямаш пари колко ракия изпиваш вечер пред телевизора и чалгаджийките ? На кола возиш ли се и бензин купуваш ли ?
  Хайде стига си ревал, че си умиращ и децата ти няма какво да ядат. Да станеш лекар хич не е проста работа, а и докторите имат деца и техните деца също искат да ядат.
  "Как да се лекуваш като нямаш пари" - това не е причина да те лекуват безплатно, а дали имаш пари или не , то си личи. Не може по улиците да има задръствания от коли с един човек вътре, при цена на бензина 2 лв., кафенетата и ресторантите да са пълни, в хранителните вериги количките да преливат от деликатеси, по морето у нас и в Гърция хотелите да пращят от българи и да реват всички, че нямат пари и затова лекарите трябва да работят безплатно.
  Който няма пари, няма да го лекуват.

 7. 7 Профил на варна
  *****
  Неутрално

  какво умувате господа от здравния ,,бранш,, излезте смело пред хората и кажете -имаме пари да ви поемем толкова процента,цените са по този ценоразпис -честно и открито,пък инадникнете в здравеопазването на съседна Македония ,няма нищо срамно да заимствате и от тях.Стига полубременни решения и похвати!Кого лъжете с тази тромава и събуждаща у лекарите човешка лакомия и раздвоение система.Какво е това избор на лекар срещу заплащане,че кой е луд да се напъва за по малко , а при ражданията?,направете справка колко проц раждат нормално и без да плащат.Стига сте се отнасяли с хората като с глупаци.Затривате народа.

 8. 8 Профил на чочо
  *****
  Неутрално

  В последно време лекарите съвсем освирепяха на тема пари!Щом като джипитата не ги е срам и принуждават възрастните пенсионери да им заплащата цялата такса ,а не 1 лв.За един преглед при кардиолог на частно във Варна в "Младост" вземат по 110 лв без да издават никакъв документ!За какво легално заплащане ми говорите-вие ли не знаете колко се плаща за операция?Вие ли не знаете,че няма лекар в болниците,който да не иска рушвет!Вие ли не знаете ,че при преглед в болницата лекарят дискретно ви казва да се появите в частния му кабинет и взятките започват.За какво още плащане пледирате?

 9. 9 Профил на Столет Пушков
  *****
  Неутрално

  Г-н Райчинов, към Вас се обръщам със следния въпрос: КОГА В НА- ШАТА ДЪРЖАВА ще имаме здр авеопазване като това в т. нар. бели държави /Дания, Швеция, Норвегия, Холандия, Люксембург и др. т./ където пациентът плаща С А М О потребителска такса от порядъка на 8 - 12 евро за прегледа, след което ако е нужно те изпраща с направление при специалист, но в аптеката пациентът отива само с рецептата и не заплаща НИТО ЦЕНТ ЗА ЛЕКАРСТ - ВАТА, калкото й скъпи да са те, каквито и да са те??? Кога??? Щото и Република България е член на ЕС, както и изброените /без Норвегия!/, но там изглежда отдавна живеят при комунизма , а пък са м о н а р х и и. Да, вярно е, че там здравните осигуровки са много яки, както и всички други видове осигуровки, но тук нас ни лъжат, че ни осигуряват, пък после като влезеш в болница, може да се наложи да излезеш гол и бос, все едно си играл комар и си залагал, докато имаш някаква дреха на гърба си. Да, ама по-голямо залагане от това да излезеш жив и излекуван, т.е. здрав, има ли на света??? Щото нашият народ казва, че здравето е най-голямото богатство. Иначе и милиардерът не сеи чувствува комфортно, когато е сериозно болен. При това той може да д о п л а т и с н а й - т л ъ с т и я ч е к, а про- стосмъртния уж средностатистически /дето в социума го няма!!!/ българин как да доплати, хеле пък ако е и пенсионер, спукана му е работата - ще го изпишат кщато длъжник на бол - ницата и после може да му се наложи да тегли /ако му отпуснат!!!/ заем от ОББ, от роднини, а ако не може да тегли никакъв заем, ще си има работа с "обективния" български съд и "нелицеприятна" среща със съдия-изпълнител. А бе, това нашето здравеопазване е много б о л н о, ама не зная кой и кога ще го излекува!!!

 10. 10 Профил на варна
  *****
  Неутрално

  и още нещо Защо цените на лекарствата саразлични поздравна ина свободно в аптеките.Кого надлъгвате?

 11. 11 Профил на мисли!
  *****
  Любопитно

  Статусът на добрите лекари се определя от броя на пациентите, които им се доверяват и се лекуват при тях.
  Нека да се види, колко заминали за чужбина български лекари са върнати като неравностойни на колегите си там.
  Някои тука си представят, че лекаря им виновен.
  По тази логика счетоводителят, адвокатът и така нататък са виновни....
  Щастлив и сигурен е оня, който има способен лекар, ерудиран счетоводител и ловък адвокат.
  Всичките тези сами си ги избираме и на себе си трябва да се сърдим, ако не е така.
  А, сиренето винаги е с пари, нали.
  За ниски доходи пискайте пред политици и управници, а не да ругаете лекарите.

 12. 12 Профил на до чочо
  *****
  Неутрално

  а защо пък възрастните пенсионери следва да не си плащат таксата при джипито ? Как така ? На 80 % от пенсиите децата им са в чужбина. Там не се ли плаща за доктор ? Кой издържа старците на имигрантите ? Останалите в България. Сега и да не плащат, а другите.....?
  Цената на една стока се определя от нейната себестойност, а не от това, кой я потребява. Здравето е най-скъпата стока. Масларова и комунетата предизборна премахнаха таксата за пенсионери, увеличиха им парите за пенсии също предизборно, ама сега другите да плащат.

 13. 13 Профил на до мисли
  *****
  Неутрално

  "Нека да се види, колко заминали за чужбина български лекари са върнати като неравностойни на колегите си там."
  Нито един не се е върнал, но нещата имат и друга страна. колко от заминалите навън лекари от България не е преуспял и не се е върнал без пари ? Колко от заминалите лекари са работили в белия свят за 500 лева на месец ? Колко от заминалите лекари навън са били псувани от цигани там, от здравно неосигурени мързели, искащи безплатно лечение, без да са платили вноски ? Има ли по-оплюти специалисти, и то високо квалифицирани , от лекарите в РБългария ? Е, каквото повикало , това се обадило. Какви са ви претенциите тогава ?

 14. 14 Профил на D-r Cholakoff
  *****
  Неутрално

  всичко е толкова просто - сравнете морбидноста и смъртноста (вкл. детска) при социализма и сега - защо се говорят глупости не ми е ясно....

 15. 15 Профил на Ясен
  *****
  Неутрално

  Не може да жънеш, без да си сял и орал!
  Задълженията предхождат правта!
  2+2=4! Земното прритегляне= 9.8м/сек!
  Дали ви харесва или не,но това обективни закономерности!
  Но надявай се да "жънеш" и ползваш "права"!
  Може пък морето да се подкваси морето, 2+2=5???

 16. 16 Профил на варна
  *****
  Неутрално

  някой си мисли че печели от насъскването на лекари срещу пациенти и обратно. Резултатът е един - човешкият живот загуби стойност !.Има разкошни специалисти,Поклон пред тях!И когато сме в беда на нас хората ни трябва рутинна система която да ни води към оздравяване ,а не да се чудим колко и на кого да дадем.

 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Един политик призоваваше да се затворят фабриките за илюзии. Вместо това социалистическите фабрики за илюзии прераснаха в мощен промишлен комплекс за демагогия.

  1. Спекулацията ‘безплатно здравеопазване’ .
  Една от най-експлоатираните тези. Всеки който ползва нещо безплатно трябва да е наясно че то е платено от някой друг. Всеки който пита ‘ Не е ли безплатно? ‘ всъщност пита :’ Няма ли някой който да плати вместо мен ? ‘
  Никога здравеопазването не е било безплатно (включително при т.н. социализъм). Винаги някой, най-често данъкоплатеца е плащал и плаща тези разходи (като удръжки ,данъци и т.н.) , а медицинския персонал пък винаги е дотирал с незаплатения си труд - практика продължаваща и днес в България.

  2. Спекулацията ‘ равни права в здравеопазването за всички’
  Създадения двоен стандарт в българското здравеопазване опровергава такива лицемерни постановки. От една страна здравеопазване тип Правителствена Болница за парламентарните и партийни плужеци, от друга страна комуналното здравеопазване за ‘всички останали’ (израза всички останали е от едно показателно нагло обръщение към избирателите на другаря Сергей). Едното е без ограничения и без чакане другото е основано на лимити и опашки пред кабинетите. Илюзия е да се мисли че хора обслужвани по категория А ще мислят за здравеопазването на хора от категория Б. Нищо, че американския президент се преглежда и лекува в обикновена военноморска болница. Всъщност партийните привилегии са още един белег за несъстоялата се декомунизация у нас

  3. Спекулацията ‘ не са извършени реформи или те са незавършени)
  Истината е, че другарите от партията на червените тикви въобще не ги интересува здравеопазването, защото там има само неприемливи за тях разходи, а населението им е необходимо само когато се провеждат избори. Здравната им стратегия се свежда до това да се намери точката на замръзване , при която, с колкото може по-малко средства да има контролируемо и не нарастващо недоволство от страна на пациентите и лекарите.
  Обикновено под адекватна здравна реформа се разбира отговорност на лекарите като в европейска държава, но при нива на заплащане като при другаря Ким Чен Ир в Северна Корея .

  4. Спекулацията ‘партийна национална програма за здравеопазване’.
  Няма политическа партия която да няма написана (ако не и няколко) програми за развитие на здравеопазването. Тоалетна хартия в партийните централи може и да няма , но в някое чекмедже в някоя червена папка прашясва въпросното последно съчинение писано на няколко ракии с познания от списание Здраве , тезисите на другаря Живков за половото възпитание и вижданията на другаря Семашко. Най-често има вид на салата от клишета с преобладаващ брой думи като ‘профилактика’, ‘издигане’, ‘все по-нататъшно’ ‘подобряване’, ‘трябва’ и др. Скелета на този писмен труд се състои от широк кръг празни пожелания, лицемерна загриженост, пропагандни лозунги , псевдоанализи обобщени в откровени лъжливи обещания . Ще я познаете лесно, защото 100% не са посочени източници на финансиране . Съответно и за това никога не се сбъдват. Не че писалите я са имали намерение нещата да се сбъднат.  5. Спекулацията ‘държавата’ .
  Много хора не се научиха да не се употребява думата държава за щяло и нещяло. Държава сме всички ние. Никъде по чуждите медии не се употребява 'държава' когато се говори за управление. Да сте чували в CNN да казват 'the state' ?. Не, говори се за 'правителство' и 'общини' . Това са субектите на управление, никой друг. А у нас 'държавата направи това' , 'държавата не направи онова'. Какво е това същество 'държавата' всъщност? Зад 'държавата' стои цялата безотговорност на отделния чиновник, единствено чакащ да му мине работното време. Когато някъде не вървят нещата включително в здравеопазването лесно се скриват зад 'държавата', отговорността се размива тотално и никой не дължи обяснение на данъкоплатеца.

  6. Спекулацията НЗОК и евтината имитация наречена здравно осигуряване
  През изминалите години се видя ,че НЗОК е една правителствена финансова пирамида създадена по модела на НОИ събираща средства срещу които не се осигурява нищо. Още със създаването си тя имаше ролята на резервна гума на комунистическите и пара комунистическите правителства с една задача - спасяване на бюджета на правителството при неблагоприятни ситуации, натрупвайки баснословен резерв. Превърна се в бездънна каца в която наивния данъкоплатец налива трудно изкараните си пари, надявайки се на модерно здравеопазване, докато парите отидоха за създаване и издръжка на една излишна бюрократична прослойка добре отглеждана в климатизираните им офиси. Какви са белезите на пирамидалната структура:
  Обещават ви се здравни услуги които всъщност не са платени по никакъв начин на изпълнителите. НЗОК не заплаща домашни посещения, прегледи в извънработно време, множество манипулации, изследвания, попълване на здравни документи.
  НЗОК всъщност е чек без покритие, ‘златна монета’ отлята от месинг, ‘диамант ‘направен от бутилково стъкло, Москвич с емблема отпред на Мерцедес , да продължим ли със сравненията. Въпреки всичко продължава спекулацията ‘Вие си плащате здравните вноски и всичко е осигурено’. Нищо не е осигурено дами и господа. Дори историите на барон фон Мюнхаузен са по достоверни от обещанията шумно декламирани от съветския мегафон на НЗОК.

  Цялата ‘осигурена’ здравна дейност се подчинява на лимити за клинични ,образни и високоспециализирани изследвания и консултации без оглед за медицинските мотиви налагащи тяхното провеждане. В НЗОК ги интересува не крайния резултат от едно лечение , а само и единствено да няма разход на средства не заложен в бюджета.
  Затова и профилактиката е мръсна дума за българската имитация на здравно осигуряване ,защото е свързана с много разходи, а обикновено в бюджета на НЗОК планират средства за едва половината от необходимия контингент осигурени лица подлежащи на профилактичен преглед. А няма уважаваща се здравно-осигурителна институция по света която да не държи на тези прегледи, защото най-малкото това спестява огромни разходи на самия здравен застраховател, на данъкоплатците и обществото като цяло.

  Финансовото управление на тази институция (НЗОК) се свежда до разпределение на Х лева на Y изпълнители - колкото стигнат и каквото излезе. От там се получава един преглед на бебе да струва 5.50лв на месец, когато фризьорка взима 7лева за подстригване.
  Самите изпълнители (здравни заведения) са принудени да изпълняват социална дейност работейки под минимума за оцеляване на което и да е здравно заведение. Покриват единствено текущи разходи за сметка на неизплатени или изплащани мизерни заплати. Нямат шанс и да се освободят от неизгодните договори с НЗОК, доколкото няма остойностени реално медицински услуги и реален пазар, а воденицата се върти от тезата за ‘безплатното здравеопазване’.

  На парламентарно ниво (те нивото на Парламентарния Бюфет) пък продължава спекулацията ‘% за здравно осигуряване’. Никой не коментира че едно са 8% събирани върху 300-400 лева, друго е 8-12% , но събирани върху 3000 евро в нормалните европейски страни. През изминалите години нито една партия не пожела да каже на народа ,че пари няма и е необходимо официално доплащане за да се знае за какво се плаща и да няма даване на пари под масата. На всички партии им харесваше да има пълно затъмнение за да насочват гнева на пациентите към лекарите и по този начин да остават 'чисти' , да прикриват отговорността си с обяснения за корупция - система която съзнателно сами са създали с унизително заплащане на медицинския персонал. Здравеопазването в пост- и пара-комунистическите общества продължава да се развива на принципа медицинския персонал плаща и движи реформите с робски труд. От него само се изисква и от него никой не е доволен. И сега като прочетете предизборните програми в частта за здравеопазване (ако въобще фигурира) нищо не се е променило.

  Рано или късно обаче висшия пилотаж в демагогията накрая завършва както в авиационно шоу със смърт на пилота и част от зяпащата публика....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на Ясен
  *****
  Неутрално

  До Dr_Doolittle: В 10-яката!!!

 19. 19 Профил на Ясен
  *****
  Неутрално
 20. 20 Профил на Nikolla
  *****
  Неутрално

  Dr_Doolittle,
  невероятно точно написано!

 21. 21 Профил на червени звезди
  *****
  Неутрално

  малйййй -доста от"родените" от червената звезда червенотиквеници са се появили тук - що не се появявате при коментарите за скъпите асансьори,схеми за "червени месарници"на стойковци,догановски "водни"кражби...няма възможност за дрънкане там а?

 22. 22 Профил на приказка..
  *****
  Неутрално

  някой сеща ли се за "А сега хвърли камък!"

 23. 23 Профил на наблюдател
  *****
  Весело

  След 20 години "реформи" нямали правила за добра медицинска практика, защото това било трудоемка работа ... и " едва ли за една година ще можем да изготвим всички правила за добра медицинска практика"? Просто влезте в някой британски или какъвто си изберете сайт и ги прочетете!
  Най-големият проблем на нашата медицина е че е зубрашка и роднинска!
  Даденият за пример 25 годишен, може да управлява банка защото си е развивал интелекта, а не защото е учил икономика вместо медицина.

 24. 24 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  Нямат срама от 12 години не съм стъпвал при тях и не искам да ги видя тези "Хипократовци".Те са за мене "Бялата мафия" . 8% е Здравно осигурителните вноски ,къде потъват тез пари мародери

 25. 25 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  Забравили 50см тел в 37год. Жена от Варна роди у дома си за какво говорим къде е оправията "Без легално плащане нямало да стане" .Не са наядохте бре

 26. 26 Профил на Kurt
  Kurt
  Рейтинг: 369 Неутрално

  "Какво ще направите, за да задържите лекарите в България?

  - Достатъчни са само две неща - добри условия за работа и достойно заплащане. Няма по-трудно обучение от това по медицина. Няма по-тежка реализация от тази на лекаря. Той учи шест години, специализира още четири и след това му трябват още десет години, за да му се чуе името. Докато един икономист и на 25 години може да управлява банки."

  Първо, това е наивно. Второ, моля да ми кажете кои са тези банки за да не ползвам услугите им. Няма да се учудя, ако в България има такива банки, ама тук банковите услуги са на нивото на здравните.

  "Ще има ли скоро правила за добра медицинска практика? Изработването им е задължение на БЛС.

  - За съжаление правилата са доста ресурсоемки, а организацията не разполага с необходимите средства да наеме екипи и да ги ангажира с една такава сериозна и обемна дейност. Правилата са необходими и за остойностяване труда на медицинския персонал."

  Защо се изготвят тези правила от днес за вчера? Не знаех, че са необходими за остойностяване труда на персонала. Мислех си, че за необходими за предоставяне на качествени здравни услуги.

  Аз като се запия за една седмица получавам същите торбички под очите като господина. Ама аз нито лекувам хора, нито им предписвам здравословен начин на живот.

  Партиите, може би, нямат стратегия за развитие на здравеопазването (става въпрос за истинска - такава с бюджет и срокове). БЛС има ли?

 27. 27 Профил на Glinka Komitov
  *****
  Неутрално

  Все още не съм се уморил да пиша и предлагам какво трябва да се промени в системата на здравеопазване, но усещам, че вече започва да ми писва...
  Ще споделя само много малка част от направените от мен предложения в годините, но преди всичко основните два въпроса, на които трябва да се отговори са:
  1. Каква е стойността на предлаганите качествени медицински дейности от изпълнителите на медицинска помощ, включваща обаче всички непреки и преки разходи, включително разходите за труд и амортизационни отчисления.
  2. Колко е общата сума на разходите, които могата да бъдат заделени за здравеопазване от обществото (процент от GDP, събраните средства от здравноосигурителната вноска и други приходи в системата) и ефективно ли се разпределя и разходва тя.
  А ето и част (специално чсатта за финансиране на здравопазването, която лично написах) от програмата на политическа партия ГЕРБ, която ако не се разпише нормативно най-късно до 6 месеца или максимум до края на 2010 година и не се приложи от началото на 2011 година , всички потребители и изпълнитли на медицинска помощ да забравят за осигурен достъп до качествени медицински дейности, добри медицински показатели за обществото и нормално възнаграждение...:
  " В началото е необходимо частично премахване монопола на НЗОК, чрез силни стимули за развитие на доброволното осигуряване - стегнат, достъпен за всички, ясен и траен във времето основен пакет, адекватен между заложената в него медицинска помощ и средствата за финансирането . Редуцираните услуги ще се влеят в надграждащ пакет - втори стълб на здравното осигуряване, който да се управлява от частните здравни фондове, но на база свободен избор от осигурения и в условия на тотална конкуренция.

  Въвеждане на регламентирано доплащане за медицински дейности, а за социално слаби и бедни, доплащане чрез защитен социален фонд.

  Чрез законодателно уреждане ще започне внимателно въвеждане на заместващо здравно осигуряване като частните здравноосигурителни фондове ще поемат извършване на дейности от задължителния (основен) здравноосигурителен пакет, с компенсаторни минимални вноски в НЗОК на лицата с високи доходи"
  Край на цитата от програмата на ГЕРБ.

  Наясно съм, че винаги може да има и други тези, както и че винаги има страхливци, които да не искат да въведат непопулярни мерки, от страх да не би обществото да ги изхвърли от власт, но съм убеден, че те ще бъдат оценени от гражданите, т.к. ясните правила, макар и в началото непопулярни ще доведат след време до една висока удовлетвореност от системата на здравеопазване и от добрите медицински резултати, а не както вече 20 години сме буквално на дъното по този показател в Европа, а не само в Европейския съюз.
  Името ми е истинско

 28. 28 Профил на Nota Bene
  *****
  Неутрално

  И сега се плаща на ръка. Време е да се легализират тези отношения защото:

  (1) така пациентът ще има доказателство, че си е платил и ще бъде вече КЛИЕНТ. И ако лекарят оплеска нещата, трябва да може здраво да го осъди - както е в САЩ.

  (2) Така лекарите ще плащат данъци. Сега всички пациентски "дарения" се крият под дюшека.

  (3) ще пестанат постоянните надлъгвания между лекари и Здравна Каса. Ако пациентът си плаща винаги поне 20% от услугите, които ползва (както, апропо, е в иначе социалната Австрия по отношение на всички само-осигуряващи се), то тогава по-трудно ще се измисля извършване на фиктивни здравни услуги. Нали ако няма плащане от конкретно физическо лице, не е имало и услуга. Трябва пациентът да си плаща всичко, а касата да му възстановява 80%. И нещата изведнъж ще си дойдат на мястото.

 29. 29 Профил на хах
  *****
  Неутрално

  ако така или иначе ще си плащаме, то здравната вноска да се спре... няма веднъж да плащаме за "социално слабите" - цигани и всякакви други асоциални групи - и после още веднъж и за нас на ръка... при положение, че на лекарите в България въобще не им пука за нашето здраве... май все още и те мислят по формулата " няма човек - няма проблем "

 30. 30 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално

  Защо отмениха смъртното наказание. Защото въведоха здравната раформа.

 31. 31 Профил на човек
  *****
  Неутрално

  Да, наистина, след като плащаме при всички положения и то най-често под масата, при което положение парите ни отиват единствено в джоба на съответния медицински специалист, но не и за инвестициии, иновации и тн., по-добре да се въведе регламентираното доплащане и то само след качествено извършена медицинска услуга, а нарушителите - на прокурор и съд, като за целта се инкриминира нерегламентираното плащане в лечебните заведения!

 32. 32 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  8% Здравна осигуровка ,всеки месец от заплатата са страшно много пари!Проблема е ,че здравната каса е обществен фонд и колкото и средства да постъпят там ,те винаги ще бъдат разпилявани и недостатъчни!Не необходимо да се увеличава здравната вноска или да се доплаща от осигурени лица!Според мен 5% от вноската трябва да влизат в солидарния фонд ,а 3% в лична здравна сметка ,която ако не се използва в рамките на годината да се връща на осигуреното лице!

 33. 33 Профил на пациент
  *****
  Неутрално

  Аз пък мисля, че ако ние пациентите не участваме в контрола на разходването на средствата със своето участие чрез доплащане макар и някаква малка, приемлива сума, парите от здравните вноски ще продължават да се пилеят безконтролно. Всяко нещо, което е уж безплатно винаги ни е излизало много, много скъпо. Пример - безплатното зравеопазване преди 1990 година го плащаме сега, при това без да получаваме качествена помощ.

 34. 34 Профил на Ani
  *****
  Неутрално

  Не виждам как ще се оправи здравеопазването, щом и шефът на БЛС говори за легално доплащане.Докога ще се гаврите с хората?

 35. 35 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 668 Любопитно

  Г-да Доктори/хуманна медицина/ стига сте плакали че са Ви малко парите.Вие сте си избрали тази професия в Р.България.Знаете много добре че основните Ви пациенти са пенсионерите.Знаете добре колко е средната работна заплата в страната.Знаете добре колко са неосигурените .Това е България.Ако не Ви харесва,или Европа,или станете търговци.И на мен не ми стигат парите,но Вие сте дали Хипократова клетва/ако някой от Вас я помни/.

  Ръй! Ръй!
 36. 36 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Знам, че в този форум участващите в мнозинството си са лекари, затова ще опиша реален случай, а те да го коментират.

  2007-ма. При нечовешки болки на пациентка в "Торакс" се вика консултант от "Пирогов". Пристигналия се представя като доцент Бебечев. Открива (от снимка на ядреномагнитен резонанс) тумор между 3-ти и 4-ти прешлен на гр. стълб. Препоръчва спешна операция в "Пирогов", при световно известния проф. Габровски. Дискретно обяснява, че това ще струва 2800 лева.
  Пациентката е съгласна да ги даде, защото болките са непоносими.
  Операцията по отстраняване на тумора, която обикновено трае 5 - 6 часа е претупана за дна часа. Съгласно уверенията на екипа, вклюващ д-р Захаринов, доц. Бебечев и (според уверенията) проф. Габровски, операцията е преминала успешно, туморът е отстранен перфектно и всичко е О.К.
  Минават два дни без болната да може да помръдне от леглото. Почва ходене по мъките в продължение на две години и четири месеца.
  Преди една седмица е направена повторна операция от проф. Бусарски в болница "Св. ИВ. Рилски". По думите на лекари от екипа, провел операцията, операция преди това НЕ Е ИМАЛО. Просто са увредили нерва на болната и са побързали да зашият раната.
  След повторната операция от една седмица болната се възстановява успешно и болките са значително по-малко, надяваме се да изчезнат напълно.

  Чакам коментари от лекарите във форума.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 37. 37 Профил на еее
  *****
  Неутрално

  За каква здравна реформа говорите- имам двама лекаря съседи- всеки ден тръгват на работа около 8 часа- значи най рано в 8.30 са в кабинетите и се прибират в 12-12.30- вдигнаха къщи за по 60-70 000 евро-даже се хвалят- до преди 2-3 години същите бяха като всички останали- сега литнаха....от къде дойдоха толкова много пари при тях....- за каква реформа говорим- единият е личен лекар а другият е специалист кардиолог- може ли някой от докторите да ми отговори от къде са парите и какви са услугите които предлагат.......

 38. 38 Профил на едно тъпо J.P.
  *****
  Любопитно

  топлата вода е открита отдавна:първо да се отцени лекарския и сестрински труд"РЕАЛНО" ;второ пациента даси плати на лекаря извършвната работа/ а, да си търси реинбурсация от този на когото си превежда вноските/ , трето здравните осигуровки да са поименни и всеки да се простира според чергата си/като нямаш пари за уиски пиеш ракия/ ,така приярели лекаря-овъзмезден ,държавата ще си прибира данъците ,пациента доволен и сигурен ,че партайгеносените няма да му папкат паричките за партийни далаверки/защото поименната сметка ще поже да си я проверява, като банковата си.../

 39. 39 Профил на едно тъпо J.P.
  *****
  Любопитно

  топлата вода е открита отдавна:първо да се отцени лекарския и сестрински труд"РЕАЛНО" ;второ пациента даси плати на лекаря извършвната работа/ а, да си търси реинбурсация от този на когото си превежда вноските/ , трето здравните осигуровки да са поименни и всеки да се простира според чергата си/като нямаш пари за уиски пиеш ракия/ ,така приярели лекаря-овъзмезден ,държавата ще си прибира данъците ,пациента доволен и сигурен ,че партайгеносените няма да му папкат паричките за партийни далаверки/защото поименната сметка ще поже да си я проверява, като банковата си.../

 40. 40 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Кога ще свърщи порочната практика в бъл.болници да фиголират мними пациенти

 41. 41 Профил на ххх193
  *****
  Неутрално

  Сигурно е така както казва доктора.Но за да има легално плащане трябва да има стриктна отчетност,право на данъчен кредит на здравните заведения и единна информационна система обхващаща всеки осигурен или лекуван.Наблюдавайте реакциите когато се направи и най- малката крачка в тази посока.Изхарчиха пари за три информационни системи и това ,което има от тях не работи в комплекс.Имаш чувството,че бъркотията и неяснотата се ИСКА от гилдията.

 42. 42 Профил на ьвтоклав
  *****
  Неутрално

  Крайно време е да се основе съюз на пациентите......

 43. 43 Профил на ьвтоклав
  *****
  Неутрално

  Крайно време е да се основе съюз на пациентите......

 44. 44 Профил на перо
  *****
  Неутрално

  Защо винаги нашите палци са все осмукани от "мислене" за неща отдавна измислени?!В цяла Европа този въпрос е решен по един, или друг начин, но все добър за пациента!Във форумите постоянно се пише от Европа как е, че не се плаща нито при доктор, нито в аптеката..., че при GP-то няма кутия от обувки с пусканите вътре два омачкани кирливи лева, а квитанция няма!Защо не се вземе здравна система наготово и толкова?!Но първо трябва да се отучат докторите да докосват живи пари, а това ще е много трудно!Как беше?едно куче, когато се научи да яде ла........, не можеш да го спреш!
  П.С. На пишещият съпругата е лекарка, която работи при такава уредена система.

 45. 45 Профил на ???
  *****
  Любопитно

  Прав е човекът, но за да платим и ние трябва да получим възнаграждение достойно за труда ни. И още нещо-
  питам се дали това не се отнася и за образованието?

 46. 46 Профил на До еее
  *****
  Неутрално

  Твоя коментар е фрустрация на комплексара-неудачник, нямащ капацитет да постигне нещо в живота . Ами щом са толкова добре лекарите що не станеш и ти такъв. А? Ами щото няма как да стане с твойто IQ и затова ролята ти в живота е на облизващ се помияр пред месарски магазин...

 47. 47 Профил на перо
  *****
  Неутрално

  едно тъпо J.P.(39), описваш се с ника си 100%!
  A general practitioner or GP is a medical practitioner who provides primary care and specializes in family medicine.
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  А за коментара нямам думи!Затова здравна реформа в "блатото" не може да се осъществи!

 48. 48 Профил на ххх193
  *****
  Неутрално

  Към ъвтоклав - Съюза на пациентите у нас се нарича Българско общество и Българска държава.Другото е от лукаваго и от тарикатие.

 49. 49 Профил на До №46
  *****
  Неутрално

  Докторе аз съм изкарвал и изкарвам пари но имам морал- помисли дали ти имаш . Отърваха ви и незнаете вече къде се намирате и какво правите- смешничко е от страни да се погледнете- не ти говоря нито за хипократови клетви нито за нищо, говоря за отношението към болните хора и това как изцеждате хората- мисля че е срамота...а мен не ме мисли....трудничко ще стигнете нивото ми....на ЧОВЕК- а не на рекетьор.

 50. 50 Профил на И.
  *****
  Неутрално

  не може да искате здравни услуги като в Германия, при положение, че там минималната ЗО е 120 евро ( и това е ЗО на студент, да не говорим за работещите). Тук 80% от хората се осигуряват на средно 400лв (за което ЗО е 32лв) и очакват услуга за много по-голяма стойност. Явно Този модел на социална солидарност работи само в някои държави в ЕС, но не и в държавата на тарикатите България. За тук трябва да се въведат здравните застраховки: застраховаш се за определена сума и не си част от никаква солидарна система, подкрепяща маргинализираните групи на цигани, наркомани, обикновени бандити и т.н., които са само нетен разход за тази т.нар. социална солидарност.

 51. 51 Профил на И.
  *****
  Неутрално

  не може да искате здравни услуги като в Германия, при положение, че там минималната ЗО е 120 евро ( и това е ЗО на студент, да не говорим за работещите). Тук 80% от хората се осигуряват на средно 400лв (за което ЗО е 32лв) и очакват услуга за много по-голяма стойност. Явно Този модел на социална солидарност работи само в някои държави в ЕС, но не и в държавата на тарикатите България. За тук трябва да се въведат здравните застраховки: застраховаш се за определена сума и не си част от никаква солидарна система, подкрепяща маргинализираните групи на цигани, наркомани, обикновени бандити и т.н., които са само нетен разход за тази т.нар. социална солидарност.

 52. 52 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  Кълна се в Аполон - лечителя и в Асклепий, в Хигия и Панацея, и нека свидетели ми бъдат всички богове и богини, че доколкото ми стигат сили и разум, ще спазвам настоящата си клетва, скрепена с моя подпис.

  Учителят, обучил ме в лечебното изкуство, ще имам за свой родител, като на драго сърце ще споделям с него и ще осигурявам необходимото за прехраната или работата му. А неговите потомци ще са ми като родни братя и ако желаят да изучат това изкуство, аз ще им го предам безплатно и без да им искам разписка за дължимата сума.

  Ще наставлявам писмено и устно и чрез всички останали форми на обучение единствено своите деца, децата на своя учител, както и учениците, заклели се по лекарския обичай - никой друг.

  Ще препоръчвам на болните полезен начин на живот, доколкото ми позволяват това умението и разумът, и ще ги предпазвам от всичко вредно и опасно.

  Не ще се поддам на ничия молба да поднеса някому смъртоносно питие, нито пък аз сам ще реша да сторя такова подобно нещо.

  Също така не ще дам на жена песар за унищожаване на плода; ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от никакво престъпление.

  Нито пък ще оперирам страдащите от камъни, а ще оставя това на опитните в тази област.

  В който и дом да вляза, ще влизам, за да помогна на болните, ще стоя далеч от всяко подозрение за умишлено нанесена вреда и за подкуп, а най-вече от любовни увлечения по жени или мъже, били те свободни или роби.

  Това, което видя или чуя из личния живот на хората, когато лекувам или дори когато изобщо не се занимавам с лечебна дейност, и което в никакъв случай не бива да става публично достояние, ще премълча, считайки го за тайна.

  И ако благословейно спазвам тази клетва и не допускам непристойни деяния, то нека винаги се радвам на щастлив живот, обграден с всеобща почит, и нека получа преобилен плод от своето изкуство. А ако я престъпя и опозоря, да ме сполети обратното.

  Заклех се!

  Ето ви хипократовата клетва.
  Никъде в нея не пише, че трябва да работим за без пари.
  Преди да говорите за нея я прочетете.
  Колкото за заплащането на лекарския труд, Хипократ има едни много интересни разсъждения, но ми трябва малко време да поровя за да ги намеря.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 53. 53 Профил на Д-р Георги Кръстев управител на ДКЦ 1 Пловдив
  *****
  Весело

  Поздравявам д-р Глинка Комитов за това, че все още не се е изморил да повтаря едно и също, защото позицията ни е идинтична. На цялото общество трябва да стане ясно, че медицината не е лесно занимание, а е свързано с доста отговорности, особено когато се касае за здравето както на отделния човек, така и на цялото общество. Още през м.ноември 2004 г. в структурите на ДКЦ 1 се проведе среща с представители на синдикати, парламентарно представени пратии в 39-то Народно събрание, Община Пловдив, Общински съвет и синдикални организации - д-р Тренчев, доц. д-р Желязко Христов - декан на ФОЗ Пловдив, д-р Глинка Комитов - НЗОК. Отчетено бе недофинансирането на медицинските дейности на всички нива /ПИМП, СИМП, болнична помощ/ , финансиране по класове болести чрез МЗ към онзи момент - крайно порочно и неаргоментирано за едни и същи нозологични единици в различни точки на Република България. Запознавайки се с коментарите добиваме впечатление, че определени членове на съсловната организация са евоюлирали във времето и приоритет № 1 е Рамковия договор за 2010 год., докато за 2009 - той не бе такъв. В годините непрекъснато повтаряме за гарантиран достъп до качествена здравна помощ на всички нива, без да е осигурен финансов ресурс за последното. Недоумявам и позицията за липса на параметри за бюджет за 2010 год. на изключително отговорни институции.Правно -нормативния хаос в последните години доведе до това, че в парламентарна република каквато сме по конституция УС на НЗОК си развива байряка както си иска, и потребители и изпълнители на здравни услуги са притиснати до стената. УС на БЛС, съвместно с БАПЗГ януари 2007 г. поставиха диагнозата "Криза в здравеопазването" и със съвместни усилия инициираха първия вот на недоверие към тройната коалиция. Управляващите не проумяха девиза "Чуйте ни, дебат, финализиране на преговорите". Исканията бяха квалифицирани като политически - те наистина бяха политически, а не тясно партийни, но народните избранници и изпълнителната власт не проумяха това. Съсловните организации бяха принудени да изработят бюджет от председателя на бюджетна комисия Петър Димитров, който в последствие бе квалифициран от наследника му Румен Овчаров като информативен. Необходимо е да се отбележи, че и към настоящия момент има бюджет за 2009 г, който отлежава в кабинетите на президента, Министерски съвет, Народното събрание, който е изключително добра база за новото парламентарно мнозинство, както и за министъра на здравеопазването. Относно стойността на лекарския труд - преки, непреки разходи е необходимо да се отбележи, че нещата са остойностени приблизително, съобразено с моментното състояние на РБългария от работни групи на БЛС и НЗОК и под чиито протоколи стоят подписи на трима от бившите членове на УЗ на НЗОК. В публичното пространство се тиражират тези за отпадане на лимити в болничната помощ, без да се отбелязва факта, че медицината е екипност и визира ПИМП, СИМП и болнична помощ. Рестриктивната политика, водена в годините от НЗОК с подкрепата на парламентарното мнозинство доведе до унизителни пареметри в сферата на здравеопазването и новия кабинет е притиснат до стената. Необходимо е да се отбележи, че целият живот е политика във всички сфери на обществения живот с една единствена цел - подобряване качеството на живот, което неминуемо минава през здравето! На 14.02.2007 г. президента на лекарите на държавна практика в Европа, в присъствието на министър Орешарски и УС на НЗОК; неправителствени пациентски организации; съсловните организации на БЛС и на БАПЗГ декларира, че здравеопазването не е приоритет на изпълнителната и законодателна власт - дано този подход бъде променен в най-скоро време. Относно сформирането на социален фонд за социално слаби, като основен елемент на втори стълб в здравното осигуряване, адмирирам тази позиция значително по-емоционално от екзотичните предложения за летуване по морето в ранните месеци на ІV-то тримесечие. Многократно сме декларирали, че от Соицалното министерство е необходимо заделяне на средства за медико-социални дейности, предвид това, че медицинската общност към настоящия момент работят като социални работници. С престъпното си бездействие отговорни институции постигнаха нещо, което е непонятно за мен, а именно настройване на обществото спрямо своите лечители, което е видно от по-горните коментари. Необходимо е да се отбележи, че медицинската професия във всичките й стъпала е институция в развитите и правови държави и още повече в страните от третия свят. Убеден съм, че с всеобщи усилия на обществото, законодателната , изпълнителна власт и съсловните организации ще отвоюваме един що годе адекватен бюджет, гарантиращ ни достъпно и качествено здравеопазване, и ще върнем усмивките на нашите лица, независимо от трудното време в което живеем! Д-р Комитов - наистина сте Вие, както и съм убеден, че ще познаете моя почерк.

 54. 54 Профил на един
  *****
  Неутрално

  ДО 37 МИ -КОМШИИТЕ ТИ СА ЛЕКАРИ И РАБОТЯТ ПО 4 ЧАСА ,НО ПРЕДИ ТОВА ДОКАТО ТИ СИ ПРАВИЛ ПАРИ ,ТЕ СА УЧИЛИ ПО 16 ЧАСА ПОНЕ 15 ГОДИНИ ,ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТИ СИ ЖИВЯЛ ОХОЛНО И В СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ ,А ТЕ ГО ПРАВЯТ СЕГА ,КОГАТО СА НА ПО 45 ГОДИНИ Е ТОВА Е ,НАПРАВИ ДЕЦАТА СИ ДОКТОРИ ,ВЛОЖИ В ТЯХ ПО 150000ЕВРА И ЧАКАЙ ДА ТИ ВЪРНАТ ВЛОЖЕНОТО НЯКОГА ,АКО ИМАТ КЪСМЕТ ,СТРАШНОТО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ ,ЗАЩОТО ДЪЛГИ ГОДИНИ МЕДИЦИТЕ ТУК СА МАЧКАНИ ОТ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИНСТИТУЦИИ И НЕ Е НОРМАЛНО РАБОТНИК БЕЗ НИТО ДЕН В УЧИЛИЩЕ ДА ЛЕПИ ГИПСКАРТОН И ДА ИЗКАРВА ПОВЕЧЕ ОТ НЕВРОХИРУРГ ,КОЙТО СПАСЯВА ЖИВОТ ,КОЕ Е ПО ВАЖНОТО ,СПОМНЯЙТЕ СИ ЗА БЕЗПЛАТНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ЗА СВОБОДНИЯ ДОСТЪП КОГАТО ИКОЛКОТО СИ ПОИСКАТЕ ,МНОГО СКОРО ТОВА ЩЕ Е ДОБЪР СПОМЕН ОТ МИНАЛОТО -СПРАВКА ПРИ ГАСАРБАЙТЕРИТЕ НА ЗАПАД

 55. 55 Профил на чочо
  *****
  Неутрално

  Явно е задействана солидарността между лекарите.Всички коментарии,които не бяха позитивни за тях са получли неутрализация.Добре е сте солидарни.Но лошо е,че единодушно заставате на страната на лекарските "взятки",разбирам -професионална солидарност.Един господин беше запитал защо пенсионерите /над 63 г/трябвало да заплащат по 1 лв вместо 2,40.Защото това е тредено с наредба и тя трябва да се спазва.А що се касае до"придобивките" на пенсионерите-не се страхувай.Първо измираме с добри темпове.Второ,ако не знаеш-пенсионната система въведена от Бисмарк се гради на солидарността.Трето-пожелавам ти да остареш със здраве и да получаваш същата песия като моята.За да не стане така-вие ,младите правете деца и ги възпитавайте не с омраза към възрастните....

 56. 56 Профил на xxx193
  *****
  Неутрално

  Добре де хипократовата клетва приемам,но това е една сасловна клетва.Болните и здравите искате да пластат,а вие,децата ви,децата на уцителите ви лаиф.Някакси не варви.8 % от бруто продукта без сметка е много и опасно.

 57. 57 Профил на до 54
  *****
  Неутрално

  не си прав докторе гворя за морал-снаха ми е 5 последна-година в медицинският във варна-не искам да е като вас-искам да има морал-НА ДОКТОРИТЕ С МОРАЛ СЕ ПРЕКЛАНЯМ !150000 ЕВРА СЕ ИНВЕСТИРАТ В ИЗМИСЛЕНИТЕ ДОКТОРИ- ЗА НЕЯ САМО СЕМЕСТРИТЕ И КВАРТИРАТА ПЛАЩАМЕ-ДА Е ЖИВА И ЗДРАВА И ДА СТАНЕ ДОКТОР-НЕ РЕКЕТЬОР !А МОЙТО ОБРАЗОВАНИЕ НЕ Е ПО МАЛКО О ТВОЕТО ДОКТОРЕ-..НО ГИПСО КАРТОНА САМ СИ ГО ЛЕПЯ !

 58. 58 Профил на до 54
  *****
  Неутрално

  Надявам се снаха ви да се реализира успешно като морален лекар в България.За да се случи това,повярвайте точно такива гадни,корумпирани и каквито се сетите доктори/като нас/трябва да променят системата.Иначе след 5-6 месеца работа снаха ви ще замине за Европа/където има дълготраен дефицит на лекари/и за вас ще остане това,което е останало на милиони родители,плащали семестри и квартири.Снаха ви ще лекува хора,които и плащат труда,а не тези,които са и плащали квартирата.Не го разбрахме това-точно когато идва време да получим нещо от специалист,за чието обучение сме плащали,ние като общество решаваме,че сме направили страшно много за него,караме го да ни работи безплатно и го губим.Има много други данъкоплатци,които с радост получават готов продукт и се чудят на скудоумието ни.Евтини на триците,скъпи на брашното...Бъдете здрави!

 59. 59 Профил на горния
  *****
  Неутрално

  П.С.Горният постинг е адресиран до 57

 60. 60 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Не съм против нека лекарите да получават достатъчно пари ,нека са богати като зъболекарите .Да си лекар /разбира се кадърен/ това означава високо ценен професионалист.Но в същото време ще стане както с зъболечинието,пенсионерит нямат пари за една протеза,много млади хоира са в устата като перфоратори,така ио с лечението тогава даже и за елементарна операция няма да имамае възможност да си платим.Така,че умната не намалявайте умишленно населението на страната.С една дума да не се люлее силно лодката.Герб възторжено приема новаторства но трябва да се мисли ако иска да управлява успешно.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 61. 61 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  За някои хора явно лицемерието е втора природа. Доволни сте лекарите само когато не са ви искали пари. Тогава само са морални и добри. Въобще не ви интересува дали д-р Х и д-р Y имат пари да си плащат заемите или дали са купили нещо ново на децата си. Дали са ‘на хляб и вода’ няма значение важното е да си обслужен, пък тяхното материално състояние много важно. Престанете да мислите че лекарите са извън пазарните отношения ,защото никой не е толкова морален от вас да им налива безплатен бензин по бензиностанциите, а са същите платци на сметки както вас. Добри лекари смятате само тези които работят безплатно и нямат претенции, обаче след няколко седмици няма и да се сетите повече как се казваха там. Престанете да мислите че може да се спазват правата на пациента като се погазват правата на лекарите. Иначе демотивацията на лекарското съсловие някой ден ще доведе до това да давате пари, но никой вече да няма нерви да се занимава с пациенти. Отлива от специалността медицина показва точно това...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 62. 62 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 726 Неутрално

  ами човека е прав, така си е, просто няма достатъчно пари за да се осигури качествено здравеопазване за всички.
  Затова е добре заплащането да се регламентира, вместо да се бутат пари под масата. То и сега се доплаща, но е 'тайно'.

  По-добре да отидеш в частна клиника и да платиш легално, отколкото в държавна да се чудиш на кой колко и какво да бутнеш.
  Но да се плащат здравни осигуровки когато не ползваш държавното здравеопазване е тъпо. Разбира се трябва да има някаква част в общия кюп от солидарност, но тя трябва да е малка. Останалото - кой както реши.

 63. 63 Профил на един
  *****
  Неутрално

  до 54 -уважаеми господине ,не ми говори за морал и ценности ,защото никога ,по никакъв начин не си спасил нито един човешки живот за твоя сметка ,а аз го правя ежедневно и запомни изцяло за моя сметка ,независимо ,че плащаш мизерното съществуване на дъщеря ви студентка по медицина.Аз за разлика от тебе съм си осигурявал студентството сам точно във варна и съм бил и хамалин на пристанището и съм учил едновременно ,защото нямаше кой да ми даде парички .Имам много добра и голяма практика ,много печеливша ,както казват всички завистници край мене и за 20 години упорит труд като лекар ,а и този на съпругата ми също лекар в интензивно отделение съм постигнал едва сега да си купя апартамент на изплащане ,без да е още обзаведен и една кола на 2 години ,за да не се чувствам като последния простак пред всички келеши ,които без да имат 1 година стаж ,карат по хубави коли от мен и не работят нищо.Повярвай ми на много добри доходи съм от 10 години ,не почивам нито събота нито неделя и от тази позиция ти казвам ,че дъщеря ти няма никакъв шанс в тази страна да бъде лекар ,да се издържа точно с тази професия без ти да я храниш ,а и бъдещите и деца и евентуално ,ако е жива и здрава ,след 20ина години може да се реализира на ниво строителен работник или икономист -да си жив и здрав ,а и колежката ,дано се оправи по бързо,и не ми говори за морал -той се изчерпа на първите ми 50000 прегледани пациенти ,а това беше преди 15 години ,морал към нас няма и прошка няма от никого и ние не можем да имаме ,защото не сме бездънни банки за пари да поддържаме бедните и нежелаещите да си поемат собствения разход за собствения си живот ,това не може вече да става за наша сметка ,а остналите членове на обществото да ме гледат с ръце в джобовите отстрани ,повярвай ми случвало ми се е да спасявам човек от смъртта дори пред 20 души от които 10 полицаи никой не си е мръдна пръста даже да ми помогне да преместя човек ,който умираше ,за какъв морал ми приказваш ти ,за какво точно става дума или смятате ,че нещата ще са така завинаги ,не просто вече хуманността е време да придобие и тук реалната си стойност както е навсякъде по света .

 64. 64 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тези дни ми се наложи да ходя по болници: пълно е с цигани.
  Сигурен съм, че поне 90% от тѣх нѣмат здравни осигуровки.

  Може ли нѣкой да ми обясни кой плаща вместо тѣх?

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 65. 65 Профил на kuku
  *****
  Неутрално

  .dru,поради това,че всички ние плащаме за тези без осигуровките се получава и това,че всички ние получаваме точно колкото получават и те-като здравни услуги и като отношение към пациент.Само че,на тях им стига това,което получават,защото наистина им е безплатно,а ние сме тези,които финансираме системата и ни дразни,като ни третират като цигани.Именно за да се получи някаква разлика вадим някакви пари под/на/масата.За да ни погледнат малко по-различно.Иначе за лекарите всички сме си цигани и точка!Системата не прави разлика и получаваме еднакво малко от нея.

 66. 66 Профил на Др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Моля, всички прочетете коментара на Др. Доолитъл и престанете с опитите за разсъждения- просто не е за всеки.

 67. 67 Профил на до 63
  *****
  Неутрално

  докторе-ет тука ви е заблудата щото се вземате на сериозно/явно некадърниците/ само ти ли спасяваш човешки животи-....нима си вярваш че парите които получаваш са заслужени отколкото полицая дето го убиха като куче и който получава 10 пъти по малко от тебе-...

 68. 68 Профил на elana
  *****
  Неутрално

  Избягах и сега работя в друга държава, на същата позиция като в Бг съм , работя по- същия начин, несъм богата, но взимам достатъчно за да издържам себе си и децата си в чужбина.Никой не гледа на мен с недоверие, не ме обиждат, няма ги и чиновничките от НЗОК . Жалко е, че след като моята държава ме изучи и специализира, след натрупан клиничен опит ме прогони и сега вместо да съм полезна на моя народ се грижа за здравето на съвършено чужди хора.

 69. 69 Профил на доктора
  доктора
  Рейтинг: 0 Неутрално

  в медицината съществува следната зависимост-дори най доброто лекарство -ПРЕДОЗИРАНО-се превръща в отрова.

 70. 70 Профил на xxx193
  *****
  Неутрално

  Другото правило под което трябва да се под4иниме,разисквайки тези важни обществени теми е "Преди вси4ко- не вреди!".Защото,вредно е да пазиш монопол и регулация от една страна,а от друга да говориш за недофинансиране.Защото,вредно е да казвш,4е в медицината 4астна практика и собственост могат да упражняват САМО вишисти,4ленове на БЛС,а БГ болниците да са без сестри и домашните раждания,без акушерки.Защото вредно е събраните в годината средства да потъват в заплати/за някои/ и в мраморно-фаянсови "модернизации"на здравни заведенния.След като здравеопазването е несъмнено,специфи4но и сложно,полезно ще бъде да има конкуренция,прозра4ност и планирана готовност.

 71. 71 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 583 Гневно

  Наистина освирепяха за пари. Само пари, пари, пари. За докторите стана важно единствено бройката и клиничната пътека. Няма друга такава здравна система в света, в която 80% от парите да отиват за възнаграждения на мед. персонал.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 72. 72 Профил на Вземай парите и бягай
  *****
  Весело

  Целта на здравната реформа е да работиш докато умреш.
  То за това са тези напъни за вдигане на пенсионната възраст (от едни) и за намаляване средната продължителност на живота (от други).
  Плащането обаче е - "солидарно"(?!),при - "пазарна икономика"?!
  Сиреч - да не им се търси сметка от твоите наследници ако си работил примерно 40 год. и си боледувал само от грип.
  Прибират ти парите. Харчат ги абсолютно безконтролно.

  Е, как искате да им стигат?
  Малко са, дайте още!!

 73. 73 Профил на humbolt
  *****
  Неутрално

  Моето мнение е, че на лекарите ТРЯБВА да се плаща не само за текущата им работа в кабинетите и операционните а и за времето, което отделят за повишаване на квалификацията си. Защото днес нечетящ лекар и невладеещ английски само си мисли, че е лекар.
  От друга страна отказът на спешна животоспасяваща медицинска помощ на човек без осигуровки е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ от страна както на лекаря, така и на държавата.
  Днес България е подложена на корпоративно-политически грабеж така, че пари има! За съжаление не в джоба на пациентите...

 74. 74 Профил на А?
  *****
  Неутрално

  Ще има ли скоро правила за добра медицинска практика? Изработването им е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на БЛС.

  - За съжаление правилата са доста РЕСУРСОЕМКИ, а организацията не разполага с необходимите СРЕДСТВА!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

 75. 75 Профил на Коментар
  *****
  Неутрално

  Работих 20 години в социалистическата здравна система и почти 30 години в западноевропейска здравна система.
  При първата предимствата бяха, че лекарското обслужване беше безплатно, плащаха се само медикаментите, даже за хро-
  нично болните бяха създадени финансови предимства. Недо-
  статъците се изразявха в това, че пациентът беше привързан
  задължително към определена поликлиника, освен минимумът на квалификация, изпит по специалност, лекарят не беше пряко
  заинтересован в професионалното си изграждане, а хубавите
  работни места се даваха на привилегирани. ръководството беше
  номенклатура.
  Западната система се изменяше непрекъснато,но постоянно остана свободата на пациента да избира своя домашен лекар, а
  също и да има право на избор при консултация с тесен специалист. Една минимална част от медикаментите се заплаща,
  основната тежест остава на касата. Има задължителни здравни
  каси за ниско и средно платени хора и частни здравни каси
  за по-добре платени, която е и по-скъпа. Финансовото участие на застрахован и работодател са променливи величини. Това,
  кото намирам за слабост е, че болничната мрежа гълта прекалено много средства, както и персоналът на касите е
  прекалено скъпо платен. Освен това финансиращите болниците
  са търговски компетентни, без да са по необходимост със социалхигиенна квалификация. И двете системи имат слабости,
  затова единствената възможност е здравеопазцането да се ор-
  ганизира на национална,т.е. държавна основа според финансо-
  вите възможности на нацията, нейното здравно съсътояние и менталитет. Държавата би могла да оказва влияние върху ценообразуването на медикаментите, тъй като фарма концерни-
  те имат тенденцията за спекулативно ценообразуване, според
  търсене и предлагане. Оплакванията за рушветлък сред лекар-
  слото съсловие могат да се стопят чрез гласност на ценови каталог и възможност за конкуренция, например процентова отстъпка от страна на болниците. По времето на соца лекари
  се лишаваха за определен период от право на упражняване на професията за вземане на рушвети. Важно е обаче Лекарят да е добре платен и зачитан, а не икономически малтретиран, както
  беше при живково време...

 76. 76 Профил на Б?
  *****
  Неутрално

  "Няма по-тежка реализация от тази на лекаря. Той учи шест години, специализира още четири и след това му трябват още десет години, за да му се чуе името. Докато един икономист и на 25 години може да управлява банки."
  Да, трудно се става лекар. С икономистите и юристите е по-лесно. Но знаете ли горе-долу за колко време стругарите, фрезистите, шлайфистите, леярите, мебелистите, риболовците, овчарите, растениевъдите, лесовъдите и миньорите стават майстори? И тяхната реализация по-лека ли е? И по-платени ли са от лекарите?

 77. 77 Профил на В?
  *****
  Неутрално

  "Пациентите като че ли все още се притесняват да се обръщат към БЛС."
  Не се притесняват. Просто не виждат смисъл. Нямат доверие в такава тоталитарна организация.

 78. 78 Профил на Г?
  *****
  Неутрално

  "принуден да жертва името си за 75 лв., какъвто беше последният случай. Но е жалко и за държава, която в продължение на 20 години провежда такава политика, която е довела лекарите да положение да се излагат за подобна сума."
  Тази сума е ПОЛОВИН ПЕНСИЯ и е ПЕТ ПЪТИ по-голяма от надника на много инженери принудени да работят като стругари, амбулантни търговци и строители. От същата тази държава.

 79. 79 Профил на Д?
  *****
  Неутрално

  "Дори се надяваме да се намери начин да има и малко увеличение на парите за сектора, защото той е част от националната сигурност на страната и все пак в състояние на криза може би наистина най-важно остава здравето на хората."
  Всичко е част от националната сигурност. В състояние на криза всичко е важно. Човекът трябва да е здрав, но трябва и да е облечен, нахранен, подслонен...

 80. 80 Профил на Е?
  *****
  Неутрално

  Като са преди всичко еднолични търговци нашите лекари защо не издават касови бележки?

 81. 81 Профил на Ж?
  *****
  Неутрално

  Масираното активно присъствие на лекари във форума се доказва и директно от изказванията им и индиректно от оценките за всички изказвания. Така лекарите доказват също, че са добре платени и имат компютри, интернет и свободно време. Затова плюсчетата и минусчетата са в такова ненормално съотношение. Бъдете живи и здрави и станете богати като зъболекарите.

 82. 82 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Малко късно се включвам, но по-добре да викна и аз!
  Излишно е да се спори с онези, които сравняват квалификацията на лекаря и тази на фрезиста, риболовеца и не искам да продължа, защото човека е некомпетентен.

  До един часа посред нощ гледах филма SICKO на Майкъл Мур.
  ПРЕПОРЪЧВАМ го на лекари, сестри, служители в здравната каса, ръководители ,финансисти във върха на държавата. Пък и на обикновените здрави българи, които от определено време нататък ще се превърнат в пациенти!

  Това, че американската здравна система има проблеми- обществена тайна в Щатите. Лобиране в интерес на фармацевтичния бизнес, осигурителни компании и т.н..
  Въобще не симпатизирам на режисьора на филма, но това което ни показа- добрата система съществува- не в САЩ, а в Канада, Англия, Франция. Вероятно и в други добре организирани държави. В тези трите, които изброих по-горе, пациентът си плаща осигуровките и оттам нататък нито цент. Зашеметяващ факт- 6 лири и 50 пени струват 10 хапчета от лекарство/независимо какво!!!/. Точно толкова струват и 100 хапчета!!! Куп други подробности, които трябва да се видят - примерът е само за да ви заинтригувам.
  Пациенти и доктори- доволни от това което получават и от това което дават- началото е поставено след ВСВ,през 1948,когато нацията се обединява за значимостта на здравеопазването.
  Проблемът при нас е ниското заплащане на мнозинството, от там и малкият бюджет на здравната каса, разпределен кой знае как. Отделно, хитруване от страна на работодатели, вкл. и държавата - осигуровки на мин. осигурителен праг.
  Системата е измислена, няма нужда от проби и грешки.
  Протестирам срещу допълнителното заплащане на каквото и да е!!!

 83. 83 Профил на 79
  *****
  Неутрално

  Г-н Александър97,
  Правилно е "човекЪТ е некомпетентен", но това е малкият проблем. Големият е, че се предпоставят едни професии, а се подчиняват и унижават други. Това е голям проблем в световен мащаб - юристите, лекарите, зъболекарите, икономистите, финансистите са най-отгоре. Лекар наистина се става трудно. Не мого по-трудно обаче отколкото инженер. Трудно се става и майстор в която и да е професия. Какво да кажем за икономическото и особено за юридическото образование. Айде, икономистите учат по специалности, ама юристите са пенкилери - завършва право и става от следовател до съдия. Ако е адвокат, той е адвокат по всичко - и по бракоразводни дела, и по фирмени, и по наказателни, и по всякакви дела. Само лекари и юристи никога не влизат в затвора - толкова ли са безгрешни? Лекарят спасявал човешки живот - много хора го правят, без това да им е работата. Лекарят у нас не бил достойно заплатен - коя професия у нас, освен на зъболекарите, адвокатите, мутрите и политиците е достойно заплатена?

 84. 84 Профил на ВИК
  *****
  Неутрално

  Явно малко от участниците във форума ще разберат написаното от д-р Дулитъл.Няма смисъл да се спори.Мога да кажа само следното.Дъщеря ми завърши средното си образование с отличен успех,но категорично отказа да учи медицина.Не ми стана добре от решението и.Но нищо не можах да отвърна на железните и аргументи против моята професия.Тя ми каза,че е свободен човек и никога няма да позволи да се чувства слуга на другите.Защото според нея отношението на обществото ни към лекаря е като към слуга и то зле платен.НюИ си спомних моите безсънни нощи,когато ме будиха пациентите как се превръщаха в безсънни нощи за цялото ми семейство.Как ми се караха посредствени глупаци,че в здравната служба няма рентген и лаборатория,а трябва да изминат няколко км. до съседния град за изследвания и т.н. Да,дъщеря ми е права.Но какво става с нашата професия?Как ще стимулира обществото своите лечители да останат в родината си?Защото след някоя друга година лекарите ще предпочетат да работят там,където има уважение към тежкия им труд. Между другото,забелязахте ли да има коментари на написантот от д-р ДУлитъл или за Хипократовата клетва?Не! Всеки чете Евангелието от собствената си камбанария.Следва собствения си интерес.А какъв е интереса на лекарите?Отговорът е за останалите.

 85. 85 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Уважаеми д-р 84,
  Вие жалите, че дъщеря ви (да ви е жива и здрава) не ще да наследи благородната Ви професия в България, а ще отиде в чужбина. Аз съм с две висши образования и имам ТРИ деца. Никое от децата ми не пожела да завърши моите образования и да работи в България. Защото и те не искаха да са слуги и да плащат на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и адвокатите много повече от това, което могат да изкарат с почтен труд в България. Сега са в чужбина и са добре. Ние, родителите, които оставаме тук, не сме добре. И все по-зле ще ставаме, докато не започне по достойнство да се цени ВСЕКИ общественополезен труд, а не само на лекарите, зъболекарите, фармацевтите, адвокатите, политиците...

 86. 86 Профил на КИВ
  *****
  Неутрално

  "И си спомних моите безсънни нощи,когато ме будиха пациентите как се превръщаха в безсънни нощи за цялото ми семейство.Как ми се караха посредствени глупаци"
  Всяка професия, всяко семейство и всички "посредствени глупаци" имат своите безсънни нощи. Включително и заради лекарски грешки. Кое Ви дава правото да изразявате такива оценки? Огромното Ви самочувствие ли? Лошото Ви възпитание ли? Или може би човекомразието Ви? Та Вие сте лекар! Би трябвало да сте даже Лекар! Но явно не сте и затова дъщеря Ви не иска да е като Вас.

 87. 87 Профил на 3
  *****
  Неутрално

  Къде са докторите? Защо спряха с минусчетата?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK