Румяна Желева, министър на външните работи: Закъсняваме със заявката за ресора на следващия български еврокомисар

Румяна Желева, министър на външните работи: Закъсняваме със заявката за ресора на следващия български еврокомисар

© Надежда ЧипеваКакво постигнахте на Съвета на външните министри на ЕС?


- Основната цел на срещата беше подготовката за Европейския съвет в края на октомври, на който за пръв път ще присъства премиерът Бойко Борисов. Сред дискутираните теми бяха институционалната реформа - всички очакваме с нетърпение как ще мине референдумът в Ирландия. След това трябва да се извършат номинациите за новите позиции, които се създават с Лисабонския договор, като постоянния представител за външна политика например. Друга тема беше икономическият план на ЕС за възстановяване. Направихме едно предложение - след двете години, когато премине "ваканцията", която ЕС даде на държавите членки да възстановят своите икономики от рецесията, да се премине отново към бюджетна консолидация, да започнат отново стриктно да се спазват критериите на Пакта за стабилност и растеж. Става дума за държавните помощи, които не са европейски стандарт, а извънредни мерки. На нас, слава Богу, не ни се наложи да прибягваме до тях, което е показателно за желанието и амбицията на българското правителство да се присъединим към механизма, предхождащ включването в еврозоната. Именно затова искаме "финансова чистота" в рамките на ЕС.


Темата за енергийната сигурност също беше на дневен ред, какво постигна България?
- Обсъждахме проектите, които се финансират по линия на европейския план за икономическо възстановяване. По-конкретно - съгласно този план да получим средства за две интерконекторни връзки с Румъния и Гърция. Те са изключително важни, за да не се стига до повторение на газовата криза. Освен това имах среща с гръцката си колега Дора Бакояни, тъй като кандидатстването за проекта се извършва двустранно. С нея дискутирахме както този въпрос, така и бързото реализиране на проекта.


Друга важна тема беше за компенсациите за АЕЦ "Козлодуй". Говорих с колеги от другите държави членки и с еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс, който ме насърчи да поставя въпроса по време на съвета. Заради тези 300 млн. евро трябва да се отвори повторно финансовата рамка на съюза. Надявам се на подкрепа, след като комисията е поела ангажимент, но ние трябва да си свършим работата и да поставяме непрекъснато този въпрос. Колегите ми от другите страни проявяват разбиране - знаят, че ние сме изпълнили ангажиментите си, но изпитваме трудности по отношение на енергийната си сигурност.


На съвета бяха приети и заключенията върху юлския доклад на ЕК за напредъка на България и Румъния. Как се разви дебатът?


- До последно имаше желания за промяна на текста, но в крайна сметка резултатите са много добри за нас. Отпадна всякаква заплаха за предпазна клауза. По-важното е, че преодоляхме възможността Механизмът за сътрудничество и оценка в правосъдието и вътрешните въпроси да се обвърже с други политики, като влизането ни в Шенген или управлението на еврофондовете.


Какви въпроси най-често ви задаваха при двете ви посещения в Брюксел, както и посланиците на страните членки в България?


- Не бих казала, че ни задават въпроси. Смятам, че трябва да показваме действие и конкретни резултати, те на думи са се наслушали. Както казват философите, думите са прах. Но партньорите ни са заинтересувани силно от воля за борба с корупцията и организираната престъпност, от политическата воля на кабинета и лично на премиера. Ние вече имаме и конкретни резултати - имаме арести на хора заради злоупотреби, прокуратурата показва сериозна активност. Направихме и така, че да се предотврати контрабандата чрез свързването на митниците с НАП, имаме заявка от законодателната власт за промени в НПК. Но всички са най-вече впечатлени от вота на българските граждани, от желанието им за промяна. Разговаряла съм и непосредствено след изборите, а и сега, в Брюксел, с политици с впечатляващи биографии, които казват - трябва да използвате сега тази динамика, да се улови моментът и да се направят реформите, сега хората са на ваша страна. Това е най-важното, което трябва да се направи.


Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу обяви намерение за преформулиране на ресорите на комисарите - на основните свободи, на имиграцията, на борбата с климатичните промени и на добросъседството, който ще замести разширяването. Ако България можеше едностранно да избере ресор за своя еврокомисар, кой ще е той?


- Ние все още не сме показали своя потенциал. По отношение на европейските въпроси ние все още само се обясняваме и се защитаваме. Почти три години само това правим. Когато на срещата на външните министри се изказах по темата външни отношения, колеги в Брюксел ми казаха "ние дори не знаехме, че България има интереси в тази област". Разбира се, че имаме интереси. Въпросът е, че заради Механизма за сътрудничество и заради вътрешните си проблеми ние непрекъснато сме в положение да се обясняваме и да се защитаваме. Така че България има интерес в много области - селскостопанската политика, регионалната политика, транспорт, енергетиката, екология. Но тепърва трябва да доказваме, че сме равнопоставен партньор със собствена визия за политиките на съюза.


Но ние закъсняваме да поставим въпроса за ресора. Аз не мога да кажа защо, а и не е моя работа. Но този въпрос според мен е най-важният. Това се решава в диалог с Европейската комисия. И сме свидетели, че някои държави, дори от последните две разширявания, поставиха заявка за сериозни ресори и получиха подкрепа от държави - основатели на съюза.


Дали това, че България не e излъчила ясна кандидатура, забавя и обсъждането на ресора?


- Все още не е започнала процедурата. Трябва да изчакаме ратификацията на Лисабонския договор да приключи. Важното е, че България има много потенциал и тепърва имаме възможност да покажем това, вместо да се занимаваме само със своите проблеми.


Имали ли сте разговор с премиера Борисов и вие ли ще сте българската кандидатура за еврокомисар?


- Премиерът е този, които трябва да съобщи на останалите европейски партньори номинацията си. Не е водил разговори с мен по тази тема. Важни са три неща. Първо - има традиция и логика политическата сила, излъчила правителството, да се занимава с този въпрос. Второ - на 5 юли българските граждани дадоха ясен знак, че искат промяна не само във вътрешната политика, но и в отношенията с Брюксел. Трето - като дипломат смятам, че не бива сериозната дискусия в правителството по темата за ресора да се подменя с медийни изяви, самопредлагане и подобни интерпретации. Защото става въпрос за много важен избор, който България трябва да направи. Това е моят коментар. А иначе е изцяло в прерогативите на премиера не само да съобщи номинацията, а и да се пребори за нея. Става въпрос за много активен диалог сред държавите членки.


Работи ли се в министерството по нова външнополитическа програма?


- Ние сме подготвили нашите мерки и действия в съответствие с правителствената програма. Приоритетите ни са да работим за присъединяването към Шенген, влизането на България в еврозоната и в по-дългосрочен план, след следващия политически доклад по Механизма за сътрудничество през лятото на следващата година, трябва да се мисли за постепенното изчерпване на съдържанието на този механизъм. Силно трябва да се промени - и това вече се случва - комуникацията с Брюксел, както и възстановяването на достъпа до европейските фондове вече е факт.


Имате ли вече резултати от анализа на работата на дипломатическите представителства на България, как ще ги оптимизирате?


- Не бързаме с оптимизацията на представителствата ни, намерихме друг начин да направим необходимите 15 процента съкращение в бюджета на министерството. Тази задача е дългосрочна. Много правителства преди нас са се опитвали да го направят, но само са отваряли нови посолства. В рамките на Лисабонския договор е предвидена възможност за обща дипломатическа служба - искаме да видим с какво съдържание ще се изпълни тази идея. Където има смисъл - финансов и политически, консулските служби могат да бъдат поети от други държави - членки на ЕС, който имат традиции в съответните държави. Ще използваме експертизата на Франция и Германия, включително с експерти.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  sammybaum
  Рейтинг: Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 672 Весело

  "Закъсняваме със заявката за ресора на следващия български еврокомисар"

  Госпожата очевидно започва да нервничи.

 3. 3 Профил на Ме
  *****
  Неутрално

  Кой каза, че тази е дипловат-
  Кой каза, че Кунева разбира нещо от защита на потребителите

 4. 4 Профил на марина
  *****
  Неутрално

  Според публикация в www.neurope.eu по време на шеметната си кариера през последните 8-9 год. Меглена Кунева всячески е защитавала единствено личните си интереси, което е било повод еврокомисар от вече вившата еврокомисия да каже, че ... в комисията има комисар от България, но българите нямат български еврокомисар. Големият напън на Кунева да остане пак комисар,според мене е свързан само и единствено с парите;по-точно с полагащите се обезщетения,пенсионни осигуровки и др. изключително приятни от финансова гл.точка бонуси,НО само ако комисарят има пълен 4-год. мандат,а нашето момиче е там от 2007 г. Всъщност,дали тя или въпросната Желева - каква е разликата?

 5. 5 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Поне е по-красива. От Тази получавам кошмари.

 6. 6 Профил на СИР
  *****
  Неутрално

  Не бързай душице. Мястото ти се пази. Ако не за комисар, то поне за комисарка.
  Бате Бойко си знае работата.
  Господ забавя, но нищо не забравя.

 7. 7 Профил на Евро
  *****
  Неутрално

  Готина си е жената бре. Не я заяждайте.

 8. 8 Профил на грозна?
  *****
  Неутрално

  Ката Михайлова да не е по хубава ,ама костоваците и се радвате та чак боя за мустаци и купувате покрай изборите

 9. 9 Профил на Пипи
  *****
  Неутрално

  Няма шансове. Комисарят вече е определен. Не е тя.

 10. 10 Профил на Петър Първи
  *****
  Неутрално

  "Но ние закъсняваме да поставим въпроса за ресора. Аз не мога да кажа защо, а и не е моя работа."
  To жената ясно си го е казала, че това въобще не й е работа. Тя си има друга работа - само дето и тя не я знае, а и не я интересува, щото може да е секретна
  Ха, честито ви външен министър - и той полу-полицай. Барем да беше пожарникарка, да знаем какво имаме напреде си.

 11. 11
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 12. 12 Профил на Пропуснат акцент!
  *****
  Неутрално

  Уж е развързана, а външната ни политика нещо куца
  (Иво Инджев ⋅ септември 17, 2009)

  При цялата си решителност премиерът Бойко Борисов изглежда странно нерешителен по един много конкретен въпрос, който не търпи дълго отлагане. Кой ще бъде българският еврокомисар?

  Защо точно това кадрово решение се оказа най-трудното за човека, който не се колебае да наложи мнението си именно по кадровите въпроси по най-категоричен начин?

  Има само едно обяснение. От уважение към правилата ще спазя неписания закон да не говоря от името на онези, които не са ме упълномощавали и които също мълчат за своята позиция. Но ще си позволя само едно подсказване: засечката е в Брюксел. Все пак, макар мнението на София да е определящо за българската кандидатура, излъченият от властта български еврокомисар предстои да стане член на европейското правителство, което вече си има преизбран ръководител- Жозе Барозу.

  Във връзка с това, тъй като от предишни изявления на г-н Борисов може да се съди, че е имал намерение постът да бъде зает от Румяна Желева, сегашният външен министър, интерес представлява едно изявление на г-жа Желева от вчерашния 15 септември.

  Изчаках новината, която тя произведе в ранния телевизионен ефир на най-гледаната телевизия да „втаса”, но изглежда, че маята в нея не е достатъчна, за да „бухне” и да се превърне в нещо, достойно за поднасяне за консумация на обществената трапеза чрез съответната интерпретация в медиите.

  Според Румяна Желева България можела да посредничи между ЕС и Русия. Тя спомена и размирния кавказки район като регион, който също можел да се възползва от нашите посреднически услуги. Да ви напомня това на нещо?

  Напомня на неадекватните тези на президента Първанов, който многократно е заявявал нещо подобно – нали помните помпозното му изявление, че си бил еднакво близък и с Владимир ( Путин) и с Джордж( Буш), с което практически ревизира приоритетите на българската външна политика, според която България е член на НАТО и би трябвало по документи ( ако ги спазва) поне да е по близка с „Джордж”.

  . Никой не ни е молил да „посредничим”. Мераците ни предизвикват само иронични усмивки- вероятно не само в Брюксел, но и в Москва. За Брюксел съм сигурен, а за Москва подозирам по аналогия след униженията, на които подлагаше съзнателно премиера Станишев, от което стана ясно що за „посредник” може да бъде третираният като слуга малък братушка.

  Отгоре на всичко България е член на ЕС и няма как да претендира за статут на равна отдалеченост от двата субекта, на който се твърди, че може да посредничи. А й кой казва изобщо, че Москва и Брюксел имат нужда от „медиатор” ( както се изрази г-жа Желева)? Във всеки случай нито ЕС, нито Русия са споменавали да имат такава необходимост, още по-малко са давали повод да се мисли, че точно България трябва им помага да си изглаждат кривиците.

  За съжаление тази позиция е втория сигнал, че нещо не е наред във външнополитическите ходове на новата власт. Министър Желева внесе объркване сред наблюдателите веднага след изборите, когато ревизира предизборното обещание на своя партиен лидер за отменяне на направените в последния момент от правителството на Станишев дипломатически назначения. Тя не само „помилва” повечето от нарочените за спиране по пътя им дипломати, но и взе един от „помилваните” за свой заместник. При това се обоснова, че всъщност кадровите решения на кабинета Станишев са полезни за България.

  Сега, с повтарянето на вехтите и наистина неприложими претенции за някакво българско посредничество между Москва и ЕС, тя демонстрира приемственост с досегашната политика точно в посоката, която би трябвало да се промени по смисъла, който внушава самото название ГЕРБ-европейското развитие, а не българското тъпчене на място като спънат троянски кон на Русия.
  ivo.bg

 13. 13 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Ами то е така, като хванеш някого от улицата и го направиш външен министър или еврокомисар! Отдавна чакам някой да обясни смислено какво точно е направила Миглена Кунева за България като еврокомисар!?Същата работа е и Желева, която слаломира от световнонеизвестна, през депутат, до министър и сега се гласи за еврокомисар!? Ужасен съм как на отговорни постове/най-важните/ в България се издигат откровени лаици! Това даже преди 1989г. не си позволяваха! А като се сетя какви евродепутати изпратихме в Страсбург си мисля, че голямата част са директно за Хага!

 14. 14 Профил на Амадуес
  *****
  Неутрално

  Къде е интервюто на Калинка Илиева?

 15. 15 Профил на Трес
  *****
  Неутрално

  Къде скрихте интервюто с Калинчето?

 16. 16 Профил на Стийпълчейз
  *****
  Неутрално

  Изглежда ми по-хорси даже и от Стефка Костадинова.

 17. 17 Профил на Шланг
  *****
  Неутрално

  Вчера четохме едно страшно интересно интервю с Калинка Илиева и с още по-интересни коментари.Къде се загубиха тия четива?

 18. 18 Профил на Пентименто
  *****
  Неутрално

  Калинка защо скрихте, Калинка Илиева?

 19. 19 Профил на Do #1
  *****
  Неутрално

  Ако знаеш само как го глозга,
  мани мани,язък за кларнета!

 20. 20 Профил на "дипломат"
  *****
  Неутрално

  Обаче не закъсняха да изпратят най-атрактивното "дупе" да оглави консулството ни в Чикаго!?

 21. 21 Профил на sprawedliwo
  *****
  Неутрално

  Надежда Михайлова - на нея трябва да се падне 4еста.

 22. 22 Профил на Зелев
  *****
  Неутрално

  А бе, тази е много страшна в суратя. Поела е по пътя на Джако.

 23. 23 Профил на горкото МВнР
  *****
  Разстроено

  ".....Когато на срещата на външните министри се изказах по темата външни отношения, колеги в Брюксел ми казаха "ние дори не знаехме, че България има интереси в тази област". Разбира се, че имаме интереси..."

  От този пасаж ме побиват тръпки - нашият уважаван министър запознал ли се е/ запознали ли са я с тази тема - външни отношения, че да открива топла вода. Справка - сайта на МВнР.

 24. 24 Профил на Случаен...
  *****
  Неутрално

  Румяна Желева:
  Когато на срещата на външните министри се изказах по темата външни отношения, колеги в Брюксел ми казаха "ние дори не знаехме, че България има интереси в тази област".

  За мен тази реплика е най-интересната от цялото интервю. Докато българското правителство (в диалог с общественото мнение в страната) не си отговори на въпроса, какви са интересите му в ЕС, то членството ни ще се заключава в "еврофондове", изпълнение на директиви и абстракцията "евроатлантически ценности".

  Аз като гражданин държа страната ми да заяви ясно позицията си, да търси съюзници и да предлага решения в следните области:

  1) интернет: свободен достъп, сигурност на данните, защита на съдържанието, целево финансиране за уеб-разработки (от лични проекти до мащабни идеи, определящи развитието на мрежата) , налагане стандарти - Европа все още не е играч и това, че правата върху И-нет се държат от компания, базирана в САЩ е само подробност след като са засегнати европейските потребители и разработчици (не виждам нищо лошо ако се подкрепят усилията на групите искащи създаване на алтернативна европейска мрежа)

  2) Телекомуникации: да се засили регулацията по отношение на традиционните играчи и да се търсят разумни модели, по които малките интернет компании да получат достъп до телекомуникационните мрежи. Да се подкрепят разработки, свързани с И-нет телефония. Колкото повече и по-разнообразни са услугите, толкова по-добре за потребителите. И най-важното и-нет комуникацията не се интересува от граници - нито териториални, нито свързани с мрежата на дадения оператор.

  3) електронни преводи, изкуствен интелект, езиково многообразие - предвид ресурсите, които ЕС, гражданите и фримите отделят за преводи и наличието на твърде много езикови общности в съюза (ние сме една от тях) проектите в тази област трябва да бъдат изведени като приоритет. Да се помисли дали не е възможно да се създаде удобен за използване изкуствен език, който след време да поеме ролята първо на работен, а по-късно и на официален език за ЕС наред с останалите. Да се помисли как да се популяризира този изкуствен език сред младите европейци, така че след време с негова помощ езиковата бариера напрактика да отпадне. Съществуват такива проекти, но без санкция от страна на официалните институции ще си останат добри инициативи и нищо повече. Ако ви се струва абстрактно, помислете си, как би изглеждал днешния ЕС на основателите на ЕОВС няколко години след Втората светова война, а ако пътувате често или общувате с граждани на други страни по работа вероятно ще се съгласите с мен, че всяка прагматична идея в тази област си струва да бъде приоритет.

  3) селско стопанство: постепенно намаляване на субсидиите за земеделие и пренасочване на ресурсите към високи технологии, вкл. Интернет, споменат по-горе (каква част от населението на България е заето със селското стопанство, та в приетата структурна рамка парите от еврофондовете да бъдат насочвани към земеделие и селски райони?). Увеличаване на квотите и понижаване на митата за земеделска продукция от трети страни (това, к искаха бедните държави на форума на СТО в Канкун, Мексико) - подобна мярка ще намали цените на земеделската продукция и ще позволи на ЕС да се откъсне от поддържането на протекционистични мерки в отрасъл маловажен за икономикатана на съюза като цяло. Да се каже категорично НЕ на генно модифицираните култури и да се откаже признаването на патентите върху отделни гени, описани и защитени по американското законодателство от многонационланите компании и върху култури, получени след генна модификация (абсолютен прецедент е който и да е да има право на собственост върху ген, съществуващ в естествен организъм).

  4) енергетика и екология: да се спре субсидирането на неефективни технологии, скрити зад благонравното определение "възобновяеми енергийни източници" (ветрогенератори, слънчеви панели, биогорива и т.н.). Да се преосмисли изцяло екологичната политика, водена през последните 5-6 години от ЕС. Да се насърчават екологични проекти насочени към близката среда (градове, села, край населените места, промишленост) , чийто резултат може да бъде почувстван осезаемо веднага, а не да се залагат глобални цели, чиято дългосрочна полза продължава да е предмет на дискусии. Намаляване на акциза върху горивата и ел. енергията за промишлеността, които спъват развитието особено на страните от новата вълна на разширяването, а финансирането да бъде насочено към изследвания в перспективни области като атомна енергетика (управляем термоядрен синтез) , континентално базирани ГЕЦ (Франция има интереси към тях) и други.

  5) обща здравна политика - да се търси сближаване между здравните системи на страните членки, да се разгледат възможностите ЕС да се създаде и финансира нарочно звено, което да ръководи разработката на нови медицински препарати и медикаменти като се използва структурата на съществуващите университети и публични изследователски центрове и се имат предвид нуждите на гражданите от общността (говоря за общностна алтернатива на изследователските центрове на международните фармацевтични компании - погледнете блоговете на тази тема, инициирайте допитване до общественото мнение - резонансът и ползите ще са значителни).

  * * *

  Тези области са важни за мен и мога да ги коментирам и в духа на мерките, вземани от институциите на ЕС и част от страните членки.

  Какви по-конкретно са интересите на страната според българското правителство и по-важното с кои страни в съюза би могло да се търсят общи действия за прокарването им?

 25. 25 Профил на Кунйо Желев
  *****
  Весело

  Тази е Куневица 2. Може да говори един час с купешки фрази и да не каже и едно смислено изречение.

 26. 26 Профил на профанка
  *****
  Неутрално

  може ли някой да ми каже какво е искала да каже госпожата с израза "интерконекторни връзки"?
  интер - между
  конектор - връзка
  връзка - връзка
  Много чужди езици трябва да владееш, за да измислиш такъв израз

 27. 27 Профил на лейка
  *****
  Неутрално

  От къде пък я намериха тази! Кухи фрази и никаква мисъл.

 28. 28 Профил на lili
  *****
  Неутрално

  tasi mnogo grosna ismatscena visionomija kade e majat i verno li tsche ne jivee s neja gorkata boiko prati ja malko na kosmetik ne e loscho kato ideja nali imate protokolni pari a kade e poslanitschkata ot parisch sabravihte ja irina bokuva prodavasche vina edno vreme

 29. 29 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  Най-хубавото, че е красива!

 30. 30 Профил на Е.Минчев
  *****
  Неутрално

  ЧЕ Е КРАСИВА, КРАСИВА Е. ПРАВ СИ.
  АКО Е ТОЛКОВА И УМНА КОЛКОТО КРАСИВА, ТЕЖКО НА БГ.

 31. 31 Профил на КРАСИВА
  *****
  Неутрално

  Абе не разбрахте ли че ББ ще я направи комисар, за да е по-далече от него.
  въпреки че Цветелина не се страхува от конкуренция.

 32. 32 Профил на КИКИ
  *****
  Неутрално

  Имаше тука някъде едно интервю с Калинка Илиева. Къде се изгуби? Някой може ли да даде линк?

 33. 33 Профил на Ики
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "КИКИ":

  Най-горе в ляво има буквичка Д "Търсене в Дневник" и лупичка.
  Напиши там Калина Илиева и ще намериш статията. Внимавай да напишеш правилно името й!

 34. 34 Профил на 69
  *****
  Неутрално
 35. 35
  *****
  Разстроено

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 36. 36 Профил на АК47
  *****
  Любопитно

  после ще търсим министър външен,на образованието...бойко президент-министър председател на герб

 37. 37 Профил на кухар
  *****
  Неутрално

  Р.Желева - червена мутра, перачница на крадените български пари!!!!! Четете по-долу и разпространявайте!!!

  Истинската биография на Р.Желева - кой и защо я скрива и досега? При това все неща, които могат да бъдат проверени начаса! Влезте в електронните издания на Държавен вестник (Норма например) и всички неща, написани по-долу ще излезнат наяве. Но на нито един журв.налист не му стиска. Защо ли?

  Ами защото Кръстникът виси над всички (пряко или косвено) със страшна сила. Четете и мислете:

  Свръхамбициозна кариеристка, родена в Нова Загора преди 40 г. в семейството на военен, завършила езиковата в Бургас, приета преди 1989г. в СУ - "Педагогика на пионерската и комсомолската дейност", за да може да получи трамплин към партийна кариера, но специалността след 1989г. се преобразува (само на думи) в "Социална педагогика". Видимо спадналите шансове за властова кариера я пренасочват към друга номенклатурна специалност в СУ -...

  Прочитане на целия коментар социология (където 2/3 от студентите до 1989г са деца на предани партийни кадри, готвещи се за управленска кариера в НРБ, а по инерция това продължава макар и в по-малка степен до началото на 90-те години). Завършва „Социална педагогика” през 1994 г. През 1995г. завършва и социология в СУ, където ментор й става ченгето Кръстьо Петков, а топлата връзка със службите и подземния свят се поддържа и по линия на съпруга й - към онзи момент работещ за Мултигруп.
  През 1995 год. Румяна Желева (на крехката възраст от 26 години) „ненадейно” става член на УС на Национален Инвестиционен Фонд – НИФ „Труд” АД, който управлява огромни активи от масовата приватизация, през 1996 г. е вече член на Надзорния съвет на приватизационен фонд „Труд и Капитал” АД . Това „компетентно” участие в този фонд продължава три години. Прословутият приватизационен, а после инвестиционен фонд, в които Румяна Желева е член на УС е с прякото участие на КНСБ. Там Желева работи в тясно сътрудничество със зам-председателя на КНСБ Юри Жак Аройо, който е изпълнителен директор на фонда (Юри Аройо е син на известния червен шаман и икономист Жак Аройо, съветник на Тодор Живков. По-важното е, че Юри Аройо е член и на УС на Първа източна международна банка, най – известна с названието „Банката на СИК”.)
  Румяна Желева е член и на Съвета на директорите на „Пластимо” АД Самоков, но по-любопитно е нейното членство през 1997-1998 г. в Съвета на директорите на „Езтур”АД - Правец, който стопанисва партийната резиденция на Тодор Живков в родния му град и където се вихрят скандали с руско участие и участие на небезизвестния Мирчо Циганина, който бе спряган за източване на държавният резерв.
  Първите видими политически занимания на Желева са в партията на ченгето Кръстьо Петков „Обединен блок на труда” (ОБТ), регистрирана през май 1997 г, където Желева е изпълнителен секретар. На тази партия според решение на СГС и публикувано в ДВ бр.56 от 15.07.1997 г. председател е Кръстьо Петков, а зам.-председател е проф. Румен Георгиев. Кръстьо Петков, който от 1990 до 1997 г. е председател на КНСБ, е бил агент на Разузнавателното управление на Генералния щаб на МНО с псевдоним „Еленков” и е депутат от Коалиция за България начело с БСП в 39-тото Народно събрание – тоест, един ярък представител на БСП. Какви са обаче хората, допуснати от вещия агент на ДС да работят на отговорни постове в неговите структури и партия? Най-вероятно, предани на червените идеи и близки съратници на шефа Петков.
  От друга страна, с проф. Румен Младенов Георгиев, Румяна Желева работи през 1997 г. и в „МЗК Европа-Живот” АД, която е член на Надзорния съвет на застрахователното му дружество. Какво характеризира този „икономически експерт”? Георгиев е председател на „Минералбанк” от 1983- 1990 г., откъдето много зелени банкноти изтекоха навън по червено време. Виден член на Висшия партиен съвет на БСП по времето, когато е оглавяван от Александър Лилов и член на председателството му е Андрей Луканов. Проф. Георгиев е и съветник на Валентин Церовски, когато е министър на МРРБ. Валентин Церовски бе отстранен заради скандал с покупка на апартамент с участието си в „Международна застрахователна компания Европа-Живот”-АД. В същата застрахователна компания пътищата на Румяна Желева са се пресекли и със сина на Огнян Дойнов, Ясен Дойнов, както и с добрия й бургаски познат и съдружник на Желева, Калин Рогачев, който по това време е началник кабинет на министър Церовски, а по-късно при тройната коалиция е зам.-министър на МРРБ на Асен Гагаузов.
  Бизнес-партньорството на Румяна Желева с Калин Рогачев също е много интересна тема. Двамата се познават от немската езикова гимназия в Бургас. По-късно общият им път минава през приватизационен фонд „Труд и Капитал” АД и през Международна застрахователна компания „Европа-Живот” АД и от съвместния им бизнес в „Глобал Консулт”-ООД от 2001 г. до 24 август 2007 г., когато Желева е вече евродепутат, но е и едноличен собственик на пререгистрираното „Глобал Консулт”-ЕООД.
  По същото време частният бизнес и високия държавен пост, който заема Калин Рогачев- зам.-министър на МРРБ са несъвместими и бизнесът се поема от Румяна Желева. Калин Рогачев е привилегирован от НДСВ и от БСП, а Румяна Желева от 2007 г. е от ПП ГЕРБ, но явно бизнес интересите са по-важни от политическите „разлики”. Та нали всички са от едно котило – това на ДС!
  Друга част от твърде любопитната, но скривана биография на Румяна Желева разкрива връзките й с Димитър Ламбовски, който е в управата на „банката на СИК” (ПИМБ) до 1999 г., по-късно той е депутат от НДСВ, но е бил и експерт в „ Труд и капитал”. Тази връзка е много интересна тема за журналистическо разследване.
  Бизнес-интересите на Румяна Желева се проявяват и в управлението на фирма „Етко-Шнайдерс” ООД и от участието й с „Глобал Консулт” ЕООД с 44 % дял в „Източни имоти” ООД с предмет „посредническа дейност на агенции за недвижими имоти”.

  Ето това (не дай Боже) ще е новият еврокомисар от БГ.
  Аферим бабо, машала!

 38. 38 Профил на Ха-ха-ха!
  *****
  Любопитно

  Педагогика на пионерската и комсомолската дейност!

 39. 39 Профил на ректора
  *****
  Весело

  Ами за това й стигнал бала...

 40. 40 Профил на WIP
  *****
  Неутрално

  еволюцята на човека не я е застигнала...

 41. 41 Профил на TOSHO
  *****
  Весело

  НЕ ЦАКАИТЕ МНОГО ОТ ТАИА ТАПА ЛЕЛИА!!!!!

 42. 45 Профил на Надежда Михайлова
  *****
  Неутрално

  Невероятно грозна, противна, отблъскваща! Фернандел с женски дрехи, стига, бе Бат Бойко смили се над Евросъюза! Продажбата на успокоителни силно ще се увеличи!!!

 43. 46 Профил на artep
  artep
  Рейтинг: Неутрално

  Покажи зъбките бе румяна, толква са хубави !!!!!!!!!!!

 44. 47 Профил на жес
  *****
  Неутрално

  Видях в този брой и министъра на образованието Йорданка Фандъкова. Моето предложение за български комисар да бъде предложена Дандъкова. Тя говори по-разбрано от Желева. ББ като държи толкова на това, жена да бъде българският комисар, за мене е по-добре той да бъде Фандъкова. Ясно е, че Желева е куха лейка, много дълго време не можеш да ч гледаш, докато същото не може да се каже за Фандъкова.
  Има много българки, които биха заели този пост, но не са от антуража на ББ.

 45. 48 Профил на случаен
  *****
  Весело

  абе и аз съм за Фандъкова, поне има нормална фаца. Тази Желева изглежда много страшано!!!!!!!Все едно птеродакдил от анимационен филм на ужасите!!!!!!!

 46. 49 Профил на BG
  *****
  Неутрално
 47. 50 Профил на Минаващ
  *****
  Весело

  Тя и Куневица беше същия крокодил, но си направи пластична операция, или лифтинг.

 48. 51 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Чудя се толкова умни ли са тези две патки,че се надпреварват да ги назначават като минстри ,еврокомисари и кметове.Това ли е "матриала "на Герб.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 49. 52 Профил на sensini
  *****
  Неутрално

  Не знам какво я възхвалят тая усойница, като стана министър веднага събра най-гнусните ченгета и архитекти на прехода - бивши външни министри- за да имало приемственост... Че каква приемственост може и трябва да има с баш мафиотите дето организираха БГ прехода в сюжет СИК-ВИС-ОРИОН-ТИМ-т.н.? Двамата що годе нормални бивши - Михайлова и Паси не се появиха, което им прави чест.
  Но тази почна с фаловете от първата седмица и въобще й нямам доверие. Да не говорим, че излязоха много компромати за участия във фирми, бордове, приватизации от Виденовото време.. Айде баста, като ще е световно неизвестно име, поне да е чисто. И аз мисля, че Фандъкова по става за комисарската работа ако трябва да е жена, а иначе Младенов на отбраната би бил най-доброто назначение. Трябва млад човек с чисто минало. Как може да се има доверие на някой си дето си пие коктейлчета с говеда като Пирински, Вълков.. Ако Луканов беше жив и него ли щеше да покани? Тия само прокураторита може и трябва да ги кани на разпити, а после за свиждания от другата страна на решетките.

 50. 53 Профил на xyz
  *****
  Неутрално

  Тази да си ходи! Близка е до олигарха Валентин Златев и мафиотската групировка ТИМ.

 51. 54 Профил на Автоимунни заболявания: Мутрофилия
  *****
  Весело

  Амчи, той и Батман нали е бил ратай на бояша!

 52. 55 Профил на NomadSoul
  *****
  Неутрално

  Значи шофьори готвачи и градинари ще си останат по посолствата ще им се плащат заплати над 1500 евро надбавки за йените и децата, училище на децата и евентуално квартира. Както обикновено става в нашите "Представителства на административния персонал" административниа персонал слугува на по правило на посланиците-олигофрени, за което се ползат със служебни автомобили безплатни мобилни телефони и т.н. А въпросната госпожа ми обиаснява че ако в Бенин нямаме посолство то мойе и друга Държава да ни представлява, другото което не мога да разбера защо трябва да имаме представителство навсякъде по света, състезаваме се със САЩ ли?

 53. 56 Профил на леле мале
  *****
  Неутрално

  Ако тава дето го пише Кухар №37 евярно наполовина -леле мале.
  Такава боза от Мултигруп, Кръстьо Петков...........Доста отвратителна смес

 54. 57 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  Нима МАФИЯТА "ТИМ" е закъсняла с някоя "заявка" ..??..:) Айде бе ...Мафията никога не закъснява ..със "заявките ""..
  Мамата ..червена ...

 55. 58 Профил на mat'riala boiko
  *****
  Неутрално
 56. 59 Профил на птицата-бегач
  птицата-бегач
  Рейтинг: 221 Неутрално
 57. 60 Профил на отвратен
  *****
  Неутрално

  Във Варна на длъжността областен управител е назначен бивше ВКР-ченге, доказано и документирано съсипал десетки човешки съдби, на име Данчо Симеонов!
  Сами си правете изводите за Бате ви Бойко от какво тесто е замесен!

 58. 61 Профил на ужасен
  *****
  Неутрално

  Тази жена е отврат. Фиолог със селски манталитет, грандоман и еснаф. Изпокара се с хората, които я наравиха публична личност и сега драпа нагоре на всяка цена. Кофти човек! Не и ли стига поста на външен министър! Малко и е май!!! Не, че има опит в политиката, но еснавщината и селската грандомания не прощават на собственика!

 59. 62 Профил на ужасен
  *****
  Неутрално

  Пардон завършила е социология... дори юрист или икономист не е

 60. 64 Профил на Не филолог, ужасен, де да беше
  *****
  Весело

  Педагогика на пионерската и комсомолската дейност!

 61. 65 Профил на Зоолог
  *****
  Весело

  Я, марш на дървото ма!

 62. 66 Профил на сс
  *****
  Неутрално

  я, крокодил, я и говори

 63. 67 Профил на Warga
  *****
  Неутрално

  Неприятна физиономия, без да й знам биографията. От амбиции не й е останало време и едно дете да отгледа. Има нещо като съпруг, колкото да се каже,че е омъжена. Ходят си по екскурзийки, когато не са заети да драпат нагоре-нагоре(откъдето се пада на-лошо). Дано ББ да се опомни навреме. Все пак трябва да се знае. че еврокомисар ОТ България не значи автоматично такъв ЗА България. Избраният еврокомисар по какъвто и да е ресор, трябва да се грижи за интересите на жсички страни-членки на ЕС.

 64. 68 Профил на Огорчен
  *****
  Весело

  Какъв е този вкус на Бойко, да издига на най-високите представителни постове селски тьотки като Цецка, Желка и пр. ? На тази нито образованието й е подходящо за външен министър, още по-малко пък за еврокомисар (с въздухарска специалност "педагог-социолог" ? ), нито външния й вид е респектиращ ? Поне да беше хубава !

 65. 69 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  Кухар, ти си проникнал в кухнята на хермафродитния български бизнес, в гнездото на Годзилите, в полога на кукуригащите кокошки!!! Баш навреме и баш наместо...Мехлем за душата на трезвите в страната на глупаците! Напомням, че пиенето на памидово вино не пречи на работата и на размишляването. Казвам го за гражданите, дето изучават виноделието с платени курсове и енциклопедии...Язък за парите и времето!

 66. 70 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Опасно е за човѣкъ като мене със слабо сърце да срещне такъвъ урунгелъ в тъмното.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 67. 71 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Всичко за Румяна Желева:

  http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=7117&Itemid=27

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 68. 72 Профил на хетеро
  *****
  Неутрално

  Хора, до къде пропаднахме - да избираме между Фъндъкова и Желева?
  Позор и падение!

  Ама Бойко хич не рабира от жени- при него само глупави и грозни, грозни и глупави.

  Бате, дай нещо по-смислено, нещо по-да има и външен вид, бе!
  Не мога да избирам между Фъндъкова и Желева. Просто немам избор!

 69. 73 Профил на зоолог
  *****
  Неутрално

  Това нещо на снимката Алигатор ли е или Кайман или е нов вид - пионерски крокодил?

 70. 74 Профил на Амадуес
  *****
  Неутрално

  Къде е интервюто на Калина Илиева?

 71. 75 Профил на By the way
  *****
  Любопитно

  Онзи калтак, който се беше снимал по прашки назначи ли го Батман за нещо си?

 72. 76 Профил на @75
  *****
  Неутрално

  Междудругото Батман назначи Цецка Цачева - партийната секретарка, която беше снимана да промотира бельото си на купон, за Председател на Народното събрание. По правомощия тази същата, дето си показва килотите, при определени обстоятелства, може да взима решение за обявяване на извънредно положение, война и сключване на мир. Например може да го прави като си показва гащите - бели килоти - предавам се, червени колоти - война и пр.
  Боже, Боже, колко мъка и срам има в тази Булгария.

 73. 77 Профил на Сравнение
  *****
  Весело

  До коментар [#63] от "Ekstra":

  Тук изглежда по-добре.

 74. 78 Профил на AAA
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Анонимен":

  С малко помощ от козметици ще е номер 1 MILF. А на тея веждички колко би им ходило малко натурална фрост декорация И устенцата са яки прав си

 75. 79 Профил на mss
  *****
  Неутрално

  Алооооууу, Дневник,
  махнете тази снимка, че плаши децата, ве....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK