Проф. Илиян Михов, преподавател по макроикономика и иконометрия в ИНСЕАД: Модифициран борд може да помогне за по-бърз вход в еврозоната

Проф. Илиян Михов, преподавател по макроикономика и иконометрия в ИНСЕАД: Модифициран борд може да помогне за по-бърз вход в еврозоната

© ДневникКои са главните алтернативи на монетарната политика за България като възможност да се противодейства на икономическите цикли?


- Страните с фиксиран валутен курс могат да използват фискална политика, за да намалят отрицателните ефекти на рецесията. За съжаление при валутен борд фискалната политика трябва да се използва много внимателно, за да не доведе до загуба на доверие в стабилността на борда.


Има и друга възможност. Когато времената са добри и има приток на капитали, централната банка може да бъде по-консервативна и да стерилизира част от ефекта на притока на капитал върху паричната маса. Това ще позволи на банката да има определена възможност да омекоти ударите, когато капиталите напускат страната. Всъщност това е едно доста драстично предложение за промяна на начина, по който БНБ функционира. Можем да си го представим като банка с двоен мандат: при силен приток на капитал тя се държи като банка, която има за цел ниска инфлация (например 2-4%). За да може да постигне тази цел, централната банка трябва да има възможност да издава ценни книжа, с които да "обира" излишъка от пари. Когато времената станат по-тежки, тогава банката изкупува обратно тези книжа, с което увеличава паричната маса. Ако се стигне до изкупуване на всички книжа, тогава банката действа като обикновен валутен борд (т.е. изпълнява своя основен мандат да запази валутния курс). Важното е, че при тази система банката е винаги по-консервативна от обикновения валутен борд, т.е. парите са винаги по-малко или равни на парите, които валутният борд би напечатал. Също така важно е да се отбележи, че банката няма право да изкупува държавни ценни книжа.
Централната банка на Китай използва подобна система от 2003 г., с което успява да неутрализира ефекта на капиталовите потоци и на положителното си търговско салдо върху паричната маса. Разбира се, такава сериозна промяна има технически проблеми, но те са преодолими. Дали от политическа гледна точка е възможно да се въведе такава система е друг въпрос, разбира се.


Такава система може да помогне на България и да влезе в еврозоната по-бързо, защото ще улесни контрола върху инфлацията. Както видяхме през последните три-четири години, инфлацията в България надхвърли значително критериите за присъединяване към еврозоната. Дори и да се включим в ERM II, както правителството обещава, няма да успеем да изпълним критериите за инфлация, ако потоците на капитали към България продължат.


Според вас това подценявана досега възможност ли е или просто липсва увереност, за да не го видим досега?


- Има няколко причини. Първо, успехът на борда да стабилизира икономиката след ужаса от хиперинфлацията е неоспорим. Това го превърна в свещена крава, която не се дискутира. Всеки опит за дискусия е бил само в една насока - как да се освободим от борда. Дискусия, която откровено е непродуктивна. Малко хора са се замисляли над това как да направим борда по-консервативен, така че да нямаме инфлация от 14%. Второ, когато нещата вървят добре - приток на капитали, икономически растеж и т.н., малко е трудно да се прокарат промени. Още повече че тези промени може да изискат смяна на закони. Трето, предложението има нужда от дискусия, защото има технически проблеми, за които трябва да сме сигурни, че няма да обърнат каруцата. Четвърто, важно е БНБ да има ясна цел и да бъде отговорна в годините, когато бордът трябва да издава или да изкупува облигации.


Става ли това по-наложително сега, в условията на криза, и в годините след нея, когато има опити да се присъединим към еврозоната?


- Предложението е за бъдещето, а не за тази криза.Тази криза помогна да се замислим над това дали можем да подобрим системата, така че при кризи да има поне малко омекотяване на удара. Предимствата на модифицирания борд (ако работи така, се предполага) ще бъдат видени първо по време на ERM II. Един от основните критерии за влизане в еврозоната е инфлацията да не надвишава определено ниво (приблизително 3-4% годишно). През последните 4 години инфлацията в България е била в рамките на 6-8%, а в някои години и над 10%. Когато кризата отмине, инфлацията вероятно ще достигне пак такива размери. Така ние можем да влезем в ERM ІІ и да си чакаме там доста дълго време. Ако модифицираният борд започне работа при условия на растеж, при нова криза в бъдеще ще можем да използваме и втората положителна черта на тази система - издадените облигации могат да се изкупуват от борда, с което ликвидността ще се увеличи.


Доколко стратегиите за развитието на българската икономика зависят от външна подкрепа и доколко от реформи в институционалната среда и законови промени? Какви трябва да са тези реформи?


- Външната подкрепа, разбира се, е полезна, но тя не е решаваща. Ние сами трябва да си изметем двора. И мисля, че е по-здравословно реформите да идват от страната, а не отвън. Сингапур например стана една от най-богатите страни в света без грам външна подкрепа.


За да стане икономическо чудо в България, най-важното е да се подобри бизнес средата - затова антикризисните мерки на правителството и на работодателите са в правилна посока. В крайна сметка това е, което създава богатство. Хората, които имат идеи и ентусиазъм, да могат да ги реализират при минимални пречки от страна на държавата. Разбира се, доброто функциониране на съдебната система и на органите на властта са също ключови за постигането на висок икономически растеж.


Възможно ли е мащабно преструктуриране и преход от ориентирана към имотите и финансовия сектор икономика в нова посока - индустрия и експортна ориентация?


- Възможно е такова преструктуриране - т.нар. сравнителни предимства на страните не са зададени веднъж завинаги. През 1978 г. Южна Корея е вносител на продукти от машиностроенето, а САЩ е износител. През 1999 г. САЩ е нетен вносител на такива продукти, а Корея е един от най-големите износители. Ако се създадат условия за развитие на определени отрасли, ако се създаде система със стимули, тези отрасли могат да се развият. По-трудният въпрос е дали искаме държавата да се намесва и ако искаме, кои са икономическите дейности, които трябва да се стимулират.


Историята поне до момента заклеймява фискалните стимули за приоритетните сектори, има ли граница, до която това е полезен инструмент, без да надува балони?


- Всъщност не историята, а някои икономисти отричат т.нар. индустриална политика. Други (например Дани Родрик от Харвардския университет) защитават използването на стимули за развитието на определени отрасли. На практика има и успехи, и провали. Сингапур има много успешни компании, които са стартирани от правителството. Като че ли важният урок е, че тези предприятия трябва да се оставят да функционират при пазарни условия, а не да бъдат защитени от конкуренция чрез мита или дългосрочни данъчни облекчения.


Трябва ли частният сектор да се притеснява от харченето на фискалния резерв и какво е оптималното ниво, под което не трябва да пада, за да не застраши валутният борд?


- Резервът е натрупан именно да се използва при трудни времена. За мен въпросът е не дали се използва, а как се използва. Валутният борд може да бъде застрашен, ако правителството изчерпи резерва и започне да трупа дълг. Фиксираните валутни курсове колабират, защото инфлацията става прекалено висока или пък защото е натрупан прекалено висок дълг (от държавата, потребителите или фирмите), който не може да бъде обслужван. В момента България е далеч от този сценарий.


Кои са сигналите, че една държава трябва да сключи заемно споразумение с МВФ, вместо да търси сама решенията за справяне с кризите?


- Ако правителството не е водило добра макроикономическа политика (висок бюджетен дефицит, продължителна и висока инфлация), много често е по-добре да се изостави фиксираният валутен курс и да се сключи споразумение за ограничаване на ефектите от девалвация. Ако политиката е била добра, споразумение е нужно според мен само ако започне спекулация срещу лева. Дори в този случай по-добрият вариант е, ако ЕЦБ организира двустранно споразумение за суап (currency swap) с БНБ при наличие на спекулативна или ликвидна криза. Подобни стъпки направи Федералният резерв на САЩ, когато паричните пазари по света се смразиха. За съжаление не съм убеден дали ЕЦБ може да мисли в такива параметри.


Развиващите се пазари като България ще съумеят ли да възстановят икономическия си растеж отпреди кризата? И на какво могат да се опрат?


- Би трябвало икономическият растеж в България пак да се върне на 5-7% годишно поне за следващите десетина години. България има още доста да догонва развитите страни. Ако правителството води добра политика, т.е. осигурява стабилност, дава възможност на частния сектор да се развива, няма причина растежът да е под 5%. Това важи и за другите развиващи се страни с добра макроикономическа среда.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wow
  *****
  Любопитно

  Хмм това което предлага проф. Михов е нещо много, много интересно. Трябва да се помисли дали е възможно да се осъществи на практика, защото ако проработи е възможно да реши останалите икономически проблеми на България като високата инфлация и дефицита по текущата сметка. Между другото той е един от малкото уважавани българи - икономисти в света (заедно с Дянков)

 2. 2 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 554 Неутрално
 3. 3 Профил на Делчо
  *****
  Неутрално

  Колкото и интересно да е, основните проблеми на България са в материалната икономика, високата мателиало и енергоемкост, ниската производителност, дисквалифицираната работна сила, неграмотния "мениджмънт", къси производствени вериги и недостатъчно добавяне на стойност, непропорционално развита отраслова структура и отсъствие на стратегически отрасли, архаични индустриални и социални отношения и т.н и т.н.

 4. 4 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  Напротив - много тъпа идея. Аман от професори които като ги попиташ как да се хване слон в Сахара отговарят - ето я Сахара, ето го слона; махаме Сахара и остава слона.
  Това е поредната идея как да клатим борда. Интересно къде е бил този професор по времето на Виденов.

 5. 5 Профил на За този
  *****
  Неутрално

  http://phd-center.bvu-bg.eu/index.php?Cmd=searchzasht

  Този е "професор" тинтири-минтири)). От сайта на ВАК става ясно, че дори не е "доктор" - вкарайте името му и нищо няма резултати. "Професор" е за вътрешна консумация, с които на Запад масово се титуловат. Сещам се за "професор" Антони Славински в Нов български университет - дори няма защитена дисертация)).

 6. 6 Профил на А погледът му само..
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "За този": този псевдопрофесор има ярък и незабравим поглед на измамник,някакъв хибрид между Гоце и Хърсев. Ламброзо с удоволствие би го включил в прочутия си каталог на криминални муцуни..

 7. 7 Профил на Горбачов
  *****
  Неутрално

  до 5,
  интересно дали Пол Кругман е вписан в регистара за горния линк - "БАЗИ ДАННИ : НАУЧНИ СТЕПЕНИ И НАУЧНИ ЗВАНИ". Или този регистър е само за българи. Ами ако един българин защити докторантура в чужбина, длъжен ли е да се върне и да се регистрира, за да го признаят анонимните форумисти.
  Или титлата му тежи навсякъде по света, само не и в България. Ужас, чевекът направо може да си разплете чарапите от притеснение.

 8. 8 Профил на Китай
  *****
  Неутрално

  Китай имал също модифициран борд, обаче ако имаше борд, нямаше да има пък положително салдо.

 9. 9 Профил на HK
  *****
  Гневно

  Много тъпа идея. не можеш да имаш две цели - валутен курс и имплицитно инфлация след като контролираш притока на капитали. Поредния многознайко, който иска да си играе на господар на света. Иначе за тъпака Стефан Антонов, който няма мозък и не може да постави под съмнение никоя простотия, това вероятно изглежда гениална идея, за която никой до сега не се е досетил. Мъка. Аман от тъпаци!!!

 10. 10 Профил на Wow
  *****
  Весело

  А ха ха ха ха, не бил професор понеже не го пишело на сайта на ВАК, ей много ме разсмя. Завършил е Phd. в Princeton. За повече инфо сайта на INSEAD: http://www.insead.edu/facultyresearch/faculty/personal/imihov/resume/index.cfm

  Ама прав си де щом го няма в ВАК никъв не... и не е ли си УНСС, кво е тва INSEAD.

  До коментар [#4] от "tim":

  Напротив изобщо не "клати" борда, защото имаш по малко левове в обръщение за същото количество евро. Проблемите са други, като например от къде идват парите за лихвите, дали ще има търсене на тези ценни книжа при ниска лихва, дали паричния поток отвън ще остане константен и др.

 11. 11 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  има идея в това което казва Илиян Михов (професор е щом има PhD от Принстън, не си губете времето в глупости). факт е че въпреки валутния борд, БНБ позволи да се надуят балони в имотния сектор например и БНБ би могла да използва такива мерки.
  въпросът е дали като се дадат такива възможности за влияние върху паричната маса, БНБ няма да злоупетреби с тях (под политически натиск например, макар че БНБ е независима на закон). затова разбира се ще трябва законово да се изпипат нещата.
  но по-важното е как да се постигне дългосрочен ръстеж на икономиката с 5% годишно, което според мен е трудна задача при демографска криза, ниската прозиводителност, недобро образование и липсата на индустриална политика. досега имахме лесен растеж в услугите и имотите, но растеж в селското стопанство например няма да стане толкова лесно.

  Истината ни прави свободни.
 12. 12 Профил на sote
  *****
  Гневно

  Абе луди ли сте - на нашата централна банка й са отрязани топките, тя монетарна политика не може да прави, престанала е от сума ти време. Кой ще я прави - "умникът" Искров? Неслучайно се подложи на ГЕРБ...
  В България няма гаранции, че няма да има злоупотреба предвид политически натиск.

 13. 13 Профил на Фасул
  *****
  Неутрално

  Това ме връща в 1997-ма и контрапредложението на БАН, вместо фиксиран курс да се въведе плаващ, чиято стойност да се определя на седмична база от "комисия доказани експерти с дългогодишен научен опит и произход от проверени, честни семейства"

 14. 14 Профил на sote
  *****
  Весело

  Ами дали идва от възпитаник на Принстън или от нашите большие учены, все едно, ако крайната цел е една, нали така?
  И не мога да разбера какво е това прехласване по дипломата му? Това няма нищо общо с целите, които преследва, и хората, които стоят зад него.
  Лошото е, че са му пуснали тъпички въпроси, които изобщо не го засичат, а са бля-бля

 15. 15 Профил на AAA
  *****
  Неутрално

  Ето малко материали за форумистите да се образоват , вместо да му ровят СВ-то на интервюирания и да се дивят какво е Принстън и ИНСЕАД. Явно че МВБ не е точно ВБ, но не е и "отмяна". А че на статията мястото не е в Дневник, а в БНБ научния тримесечник с повече обосновка (ако още го има), това е друг въпрос.
  "Currency Crises and the Modified Currency Board System in Singapore" 1998 - This paper argues that the currency board system, while ideal for developing countries, will need to be modified for the more advanced developing countries like Singapore. Serious conflicts between internal and external targets could be minimized if it is modified by allowing some flexibility in the exchange rate. Lessons from Singapore on controlling inflation and warding off currency attacks were drawn to support the argument.
  "Determining a modified currency board's two-period exchange rate strategy" 2005 Wu - Is it preferable for a modified currency board (MCB) to disguise its true characteristics and preferences and renege later? This paper analyzes a model in which a MCB determines its first-period exchange rate strategy to maximize a two-period welfare function. The inflation rate anchored by a classical currency board (CCB) is always a benchmark to the MCB in its first period decision. If the benchmark inflation rate is either sufficiently low or sufficiently high, the MCB chooses the optimal exchange rate in both periods without playing a credibility game...
  "A modified currency board system: Theory and evidence" 2005 Wu -
  The modified currency board (MCB) with a preference for both its credibility and economic growth can exercise limited discretionary power to maintain a substitution relationship between the credit instrument and exchange rate instrument. Under the assumption that money demand is more sensitive to credit expansion than money supply, the MCB's response function takes the credit instrument for growth as the world interest rate falls but the exchange rate instrument instead as the world interest rate rises. The survival of a MCB depends both on the nature of a shock and on its preference for credibility versus growth. This paper's finding suggests that the recent collapse of Argentina's currency board system as well as macroeconomic hardship in Hong Kong may stem from a combination of the falling world interest rate and a rigid credibility-oriented currency board.

 16. 16 Профил на професор ли е?
  *****
  Разстроено

  Малко инфо за многознайковците:
  Илиян Михов чете лекции в една от най-богатите страни в света- Сингапур. Вероятно с връзки се е уредил, а?
  Едновременно и в Париж.
  Ганювци сме и такива ще си умрем.
  Най-добронамерени идеи за икономиката на България дава господина. Не е да няма нужда.

  Колкото дали го има в сайта на ВАК:
  -там има такива комични фигури, че човек да го е срам да признае, че е професор в БГ.
  Доктори също има- прескочили научните съвети на вузовете- познайте от първи път коя партия е натискала за чадата свои!
  При това тези прескочи- кобила стават сега, в наши дни, в ДЕМОКРАТИЧНА България.
  Тежко ни.

 17. 17 Профил на AAA
  *****
  Неутрално

  Айде за последно от цитирания абстракт за стратегия на МВБ. Аз съм по-скоро с Делчо за приоритетите:
  Although the currency board as a rule-bound regime is not supposed to be flexible by its nature, it is not, after all, completely immune from the problem of time inconsistency since moral hazard remains with policymakers at times, even if any flexibility in this context is substantially confined and repressed. As a currency board arrangement is not just a legal matter but also an operational matter, stringent restrictiveness by ensuring strong discipline on the system could jeopardize its credibility while seemingly strengthening it.

 18. 18 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  За сведение на форумните цървули, Илиян Михов е завършил Принстън и работи в най-елитното френско икономическо училище като преподавател. Само терминално затъпял цървул, който мисли в термините на недоразумения като ВАК, няма да се впечатли от резюмето му:

  http://www.insead.edu/facultyresearch/faculty/personal/imihov/resume/index.cfm

  Не е задължително да сме съгласни 100% с него, но някакъв дебил от вида homo balcanicus да намесва скерното именце на соц недоразумението ВАК в разговора ... цървуле, не знаеш ли, че има университети извън територията, в която върлува ВАК? И то много по-добри от ВАКовските

 19. 19 Профил на Данюб
  *****
  Неутрално

  Интересно ми е какво е мнението на професора и на форумните експерти за:
  - външния ни дълг и намаляването му само по времето на Жан Виденов
  - числеността и качеството на персонала и на ръководството на БНБ при валутен борд и без валутен борд

 20. 20 Профил на FirstAm
  *****
  Неутрално

  За тези които бъркат Професор и Доктор:
  - Професор е длъжност, а Доктор е титла (защитил докторска дисертация и получил титла - Доктор по ... - PhD). Може да си Доктор и да работиш в производството например - това не значи че си Професор. Ако работиш в учебно заведение и имаш PhD може след като направиш необходимия стаж и трудове да стигнеш до длъжност Професор (на английски Професор означава учител). Колко асистенти има с PhD и не са професори.
  Мисля, че много хора бъркат преподаване на лекции и изнасяне на лекции. Първото е вписано в годишният план на Университета и студентите, които избират тази дисциплина знаят колко часа са лекциите и упражненията и какви кредити получават, а второто е момнентно. Можеш да си платиш и да изнасяш лекции, стига да има кой да те слуша. Примери много.
  Спомям си, че Петър Стоянов, Филип Димитров, та дори и Костов се хвалеха, че четът лекции в USA.
  Апропо, какво стана със Световно известният министър икономист Румен Гечев? И той четеше лекции в USA. Или сте забравили. Как така не го чувам вече.
  Това е то мен.
  Enjoy

 21. 21 Профил на Кирил Боргиев
  *****
  Неутрално

  Ужас! Хора, които нищо не разбират от икономика и от валутен борд, които никога не са чували за ИНСЕАД и мерят всичко с ВАК-овски аршин, седнали да дават мнение за един от малкото известни по света български учени!
  Човекът предлага идеи, а нашите взели да търсят има ли го но списъците със сенилните нашенски учени от ВАК?
  Не цървули да ги наречеш, ами не знам какво! Посерковци!

 22. 22 Профил на Milen
  *****
  Неутрално

  Михов е страхотен преподавател, признат експерт и уважаван икономист.

 23. 23 Профил на баста
  *****
  Неутрално

  Илиян е и диктор и професор и декан и страхотен човек и много умен и тези, които не знаят за какво става дума, да вземат да се тръшнат, ама веднага, щото аман от малоумни и дебелоглави унугондури и безмозъчни Вакаджии.

 24. 24 Профил на Rover
  *****
  Неутрално

  Този красавчик се е изнесъл от Дедовината още през 87 година, което означава, че е от плеядата комунистически отрочета, която комунистите експортираха по това време, за да подготвят кадри за прехода, който готвеха на раята. Някой знае ли повече по въпроса- в какво семейство се е пръкнал, как е бил финансиран и т.н.?

 25. 25 Профил на Do #24
  *****
  Неутрално

  И как разбра, че се напуснал през 1987? В.А. отнема 4 години, като гледам, най-вероятно е напуснал 1990 -- имал е 2 години в БГ университет, признали са му годините от БГ в South Carolina, и е взел В.А. през 1992 г . , доста хора го направиха това, и след това в Принстън (където всички докторанти са на пълна стипендия, без условия). Ако беше номенклатурно дете, нямаше да ходи в Columbia, S.C. -- а на доста по-добро място, или и ти смяташ, както доста хора в БГ, че всеки който е успял в нещо, го е постигнал непременно по нечестен начин, за да оправдаят собствените си неуспехи?

 26. 26 Профил на to basta
  *****
  Неутрално

  Баста,

  Хората имат право да питат и да се съмняват. Това, че "Илиян е диктор, професор, декан и страхотен човек и много умен..." не се съмнявам, ама речникът който ти имаш, не значи че ти си такъв. Покажи и ти такива качества и тогава ще беседваме. ОК? А това че никой не е чувал за Илиан, не е недостатък. Ако е толкова известен по икономическите въпроси, защо не съм го засичал по TV икономически форуми. Това, че е написал няколко рефетата не значи че е Световно известен. То и Дянков се писа Световно известен... Явно Световната криза ражда Световно известни икономисти. Ха ха. Аз не съм Световно известен, но съм направил нещо (в колектив разбира се), което е за Първи път в Света, но това е интересно за USA не за Бг.
  Така, че момче има още много да учиш.


 27. 27 Профил на До №26
  *****
  Неутрално

  А някой да е казал, че е "световно известен"?. Не е, но е доста успял в областта си. А всеки има право да се съмнява, но с някакви основания, нали?

 28. 28 Профил на tosho
  *****
  Неутрално

  отново скапан ;професор'",които си е купил "'дипломка"'!!!!! супер лаинаааар!!!!

 29. 29 Профил на мотиката
  *****
  Неутрално

  илиян михов баровеца от певец станал икономист

 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Не виждам нищо неразумно в идеите на Илиян Михов. За сметка на това виждам първична дебелащина из форума. Друг е въпросът, дали българския валутен борд функционира точно по начина представен в интервюто или Михов не е наблюдавал действията на БНБ в т.н. период на разтеж и засилен приток на капитали. Михов има една теза, която виси в пространството недоказано. Тезата съчатана с екстраполация е, че:

  "През последните 4 години инфлацията в България е била в рамките на 6-8%, а в някои години и над 10%. Когато кризата отмине, инфлацията вероятно ще достигне пак такива размери. Така ние можем да влезем в ERM ІІ и да си чакаме там доста дълго време."

  Тук Илиян Михов малко се е пообъркал или ползва класически модели за обяснение на инфлацията в БГ. А българската инфлация е феноменална. Отнетият от БНБ и правителството ресурс за периода ноември 2005 - ноември 2008 е в размер на над 16 млрд. лева, а инфлационните равнища се запазиха. Безспорно съм съгласен с тезата на Михов, че паричните мерки трябва да са антициклични. Нещо, което не наблюдавам във философията на паричната политика на кабинета Борисов.  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на До #3 /Делчо/
  *****
  Неутрално

  Абсолютно съгласен.
  Да добавя липсата на каквото и да е усилие за технологично обновление и иновативност.

 32. 32 Профил на EE
  *****
  Неутрално

  Концентрирах се малко повече върху статията и си задавам следните въпроси:
  След като се издадат тези ценни книжа за чия сметка ще е изплащането на лихвите върху тях? Предположение: за наша, на обикновените Българи : от данъци. Или пък просто ще печатат пари (инфлация). Казано по-просто, след като издадат книжата продадат ги и по-късно ги изкупят в банките ще има повече пари от преди и тези пари ще са вкарани от валутния борд.

 33. 33 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  Както и предполагах, човека тотално не е в час:
  1. от 20 г. не живее в България
  2. занимава се с преподаване, т.е. не е наясно с реалностите

  Предимството не валутния борд е в това, че не позволява на чиновници и политици да си играят с централната банка и икономиката.
  В момента в който отново им се позволи, ще се случи същото което стана при Виденов.
  Все пак живеем в България. (да не говорим, че то се случи и в щатите)

 34. 34 Профил на EE
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "tim":
  Абсолютно подкрепям мнението ти! Когато се отвори малка вратичка в борда все ще се намери някой да я използва за собствени интереси и по-късно ще я разшири. И без това нашия борд не е ортодоксален. Бордът има право да играе "lender of last resort" с парите над покритието ( парите покриващи хартиените пари и монети, но не и депозитите).

 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#34] от "EE":
  "Бордът", т.е. управление емисионно на БНБ няма право да играе. Виж, правителството, чрез фискалния резерв играе. Фискалния резерв е част от пасива на борда, който пасив се гарантира от активите на БНБ над двеста процента. В този смисъл, нашият борд наистина не е класически, но за сметка на това е с по-строги ограничения към емитираната маса левове и монети. Доброто е, че със законът за държавния бюджет се гарантира минимума на фискалния резерв, което гарантира донякъде, че кабинетът няма да върши щуротии, без да се опита да ги прокара през парламента.
  Някаква гаранция е все пак...

  Ecrasez l’infâme
 36. 36 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В Принстън начи много паднали стандартите.
  Може ли такава статия да избацате в тоя вестник - недоизказани глупости хвърлени на вятъра, голи обвинения и прочее подобни?

  Свещена крава бил борда?

  Моля?

  Я го кажи на 7.5 млн от които 1.5 вече казаха баста и които вкупом Жан Виденов, Луканов и Беров ги лишиха от спестяванията които ги бяха трупали цял живот, окрадоха фондовете на НОИ и ги осъдиха на смърт в мизерия след цял живот в честен и усърден труд?

  Аман от дървени кратуни.

  Ами автора защо нищо не казва за вноса на инфлация посредством центе на горивата и суровините примерно? Че потребяваме храни 50% внос които също поскъпват и на запад? Че ЕРМ2 се планира да се модифицира?
  Нема никой баце, нема никой на горния етаж.

  The biggest risk in life is not taking one.
 37. 37 Профил на Timur&commandos
  Timur&commandos
  Рейтинг: 1004 Весело

  Казано на инженерен изик, предлага се централна банка - маховик. После ще последва идеята за централна банка - колянов вал (но с повече клапани, за да се осигури по -добро разпределяне), после бордова АБС за внезапно спиране пред изведнъж изскочила отнякъде криза и т.н.
  Бих казал, ниво на автомонтьор.

  Вместо да се дават примери със Сингапур, по-добре е авторът да се вгледа в родната ни икономика и да отчете, че на около 60% тя е стари предприятия, приватизирани за жълти стотинки и експлоатитани варварски - докато техниката се износи напълно. Инвестиции - колкото да не е без хич. Тоест, според мен трябва да се почне с тотална ревизия на поетите следприватизационни задължения и целенасочена подкрепа и облекчения за въвеждането на нови технологии и инвестиции в качеството. Иначе тези "предприемчиви българи" ще продължат да произвеждат капачки за буркани и плажни гащета.

  Тоест, икономиката ни първо трябва да бъде насилствено цивилизована, а после - финансово регулирана. Същото се отнася и за чуждестранните инвеститори - да се създаде скала, според която облекченията да се дават не за брой работни места и "обем", а за иновативност. За да поощрим идването тук на водещи в браншовете си фирми, а не на гръцки шивашки цехове и тухларни.

  Без подобно прецизиране само си чешем езиците пред студентите.

  www.timurcommandos.blogspot.com (или просто напишете "Тимур" в полето за търсене на Гугъл)
 38. 38 Профил на EE
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "Graf":
  Мерси за коментара. Явно знаеш повече от мен за "борд"-овите работи. Все пак нямах предвид, че борда може да се разпорежда с парите над покритието както си иска и когато си иска, а че при масово теглене на влогове той има право да се намеси и да рефинансира банките за да не фалират. В този смисъл той притежава една от главните фунции на стандартна централна банка, а не трябва да я притежава. Идеята на борда кокто аз я разбирам е да раздели държавата от икономиката, а нашия не прави това напълно. Другото лошо е , че чрез нашия борд се изолираме (относително де) от българско политическо влияние но не и от Европейско такова ( ЕЦБ). С две думи, ако ситуацията в западна Европа се скапе, ние си отиваме с тях.

 39. 39 Профил на EE
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "Graf":
  "Безспорно съм съгласен с тезата на Михов, че паричните мерки трябва да са антициклични."
  При наличието на стандартна банка не е коректно да се каже, че тя играе циклично или антициклично.
  Аз съм поддръжник на Австийската теория за бизнес цикъла. На кратко, там се твърди, че централните банки с помощта на банковите системи към тях предизвикват бизнес цикъла. Имат много здрава теория по въпроса.
  Та от моя гледна точка въпроса стои така:
  Централната банка увеличава резервите на подопечните и банки, те разширяват/умножават паричната маса чрез депозити, икономиката се дебаласира и следва криза. След това централната банка почва да се бори с последствията от собствената си политика (ниски лихвени проценти). И както се вижда в момента се бори със същите средства (по света) с които е предизвикала кризата. Лошото е, че бизнесмените отнасят вината за кризата в публичното пространство.


 40. 40 Профил на боби
  *****
  Неутрално

  Професор - Мофесор, има ли политическа сила която да застане зад тия идей на професора. Едва ли. Значи имаме празно професорско говорене.

 41. 41 Профил на ВАК
  *****
  Любопитно

  До коментар [#5] от "За този":

  Какво ли правят професорите на запад, където си нямат ВАК?

 42. 42 Профил на popfolk
  *****
  Неутрално

  Oщe eдин с много титли и без способност да мисли. сравнява с Китай в периода на максимален разтеж. то няма кинта да одържим борада, още ще свиваме ...смешно. а заплатите по 200 лв. ли ще са?

 43. 43 Профил на ot Singapore
  *****
  Неутрално

  Имам 4естта да познавам ли4но проф.Михов,един прекрасен 4овек и невороятен специалист,доказан в света и не да се 4удят ,а да се гордеят ,4е е българин,някои непросветени у4астници вав форума.!!!Срамота като не познавате някого,да пи6ете такива проста6ки коментари..

 44. 44 Профил на EE
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "ot Singapore":
  Радвам се, че е "един прекрасен 4овек и невороятен специалист,доказан в света ", но това не го прави прав.
  И той клони към държавна намеса в икономиката. Не познава българската действителност, тай-като най-вероятно не е бил тук 96-97 г. Ако беше в България по това време нямаше да му минават такива идеи през главата.

 45. 45 Профил на ганьо
  *****
  Разстроено

  аз също имам удоволствието да го познавам - преподавал ми е макроикономика в Сингапур... можете само да му свалите шапка - всичко друго е балканска завъст замесена с претенции за величие, за съжаление без никакво покритие...

 46. 46 Профил на илиян
  *****
  Любопитно

  От къде идва моето име бе тва не моа да рабера .Казвам се Илиян

 47. 47 Профил на Insider
  *****
  Неутрално

  Идеята не е добра!!!

  Нов експериментатор на наш гръб!!!

 48. 48 Профил на Питащия
  *****
  Неутрално

  Идеята е добра, но ползата ще бъде минимална, защото световната глобализирана икономика няма как да се закачи към извънземна валута, а доларът като световни пари издиша.Живеем във време на преход от един полицай и господар, който печата световните пари, към някакъв нов световен ред и това означава хронична криза с кратки подеми.Философията на парите е сбъркана някъде и оттам цялата икономическа наука.Дано някоя умна глава като този българин най-сетне погледне отвисоко и глобално на проблема.

 49. 49 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А как е започнала кариерата?! Как е приет за бакалавър и кога??!!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 50. 50 Профил на sne_bg
  sne_bg
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#24] от "Rover": познавам го лично ...от обикновенно семейство е. майка му и баща му са честни и почтени хора. Спечелил е стипендия абсолютно честно.

 51. 51 Профил на minimala
  minimala
  Рейтинг: 450 Весело

  Браво! Дали е прав или не е прав, е въпрос на икономически убеждения. Всеки си има такива - по-либерални или по-консервативни. Важното е, че човека говори конкретно, как трябва да се направи това, това и това. Има идеи, има експертни знания, има образование и опит, има воля. Според моя баща, който го познава лично от Сингапур, Проф. Илиян Михов е "изключително свестен човек". Мисля, че точно той е това, от което България има нужда в момента. Някой, който не е обременен от "абе това няма как да стане в България". Желая му само успех, късмет и попътен вятър. А на тези, които говорят обидно за него, ще кажа: Вие кога преподавахте в INSEAD, а ако не сте, кога поне завършихте MBA?

  Amicus cognoscitur amore, more, ore, re.
 52. 52 Профил на buddy
  *****
  Неутрално

  Нито един от отгоре пишещите не излага никакви контрааргументи срещу тезата на Ил.Михов. Налице са само аргументи за словоблудство, маргинилизация, завист и пълна духовна нищета...

  Кои сте вие, господа, да давате оценки кой е известен и кой не? Или може би четете редовно Quarterly Journal of Economics, Journal of International Economics, Journal of Money, Credit and Banking, Harvard Business Review, или Financial Times за да разберете икономическите идеи на Ил.Михов? Знам, че огромното болшинство от вас не само не ги следи, но дори не знаят че съществуват. Но съм сигурен, че четете "световно известните" Работническо дело и Труд, където вашият кумир, титанът на икономическата икономия на социализма, открива пазарната икономика като топлата вода. По време, когато разработките на Ил.Михов са представени и дискутирани от такива институции като Fed, ECB, World Bank и IMF... Че на всичкото отгоре си позволява да бъде съавтор в няколко статии с Бен Бернанке... Представяте ли си?... Какво нахалство... Та Командирът не му е разрешил!... Как си позволява, за какъв се мисли?... И сега ще ми идва в България да разваля рахатлъка на нас "капацитетите", номинирани от ВАК!...

  И за да не ви занимавам с моето мнение, предлагам ви линк към резюмето на Ил. Михов и си зададайте простичкия въпрос какво нахалство трябва да имате, когато давате в публичното пространство оценки едва ли не от последна инстанция за лице, за което абсолютно нищо не знаете, скъпи ми цървули:

  http://www.insead.edu/facultyresearch/faculty/personal/imihov/resume/index.cfm

 53. 53 Профил на krazz
  krazz
  Рейтинг: Неутрално

  Скъпи форумци!!!
  Даже на японски да е статията и мненията ВИ, ще си личи че сте българчета. С малки изключения по статията няма мотиви против,ама срещу Михов-ехеей. Как си позволява да е известен и да има различно мнение от Командира и Лилов. Хайде де. Четете бе хора. Или не пишете глупости. Ако не ви се чете-слушайте. Та най-главното-няма да се "клати" борда, няма и да се "Хлъзга". Човека обясни-това е чисто теоретична постановка. За да се приложи ТРЯБВА ДА СЕ ОБСЪЖДА С МНОГО ХОРА. Ама кой да ти чете. Първо да го оплюем, пък после ще му мислим.

 54. 54 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#52] от "buddy":

  +++


  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 55. 55 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#53] от "krazz":

  +++

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK