Мина Попова: Лекарските грешки са грешки първо на системата, а после лични

Мина Попова: Лекарските грешки са грешки първо на системата, а после лични

© Юлия ЛазароваПрез последните няколко години в пресата зачестяват информациите за лекарски грешки, довели до инвалидност или до смърт на пациентите. За причините за тези грешки и за недостатъците на здравната система у нас разговаряме с Мина Попова, експерт в Националния център по опазване на общественото здраве


Г-жо Попова, има ли данни какъв е процентът на лекарските грешки в България?


- През последните години качеството на здравните услуги все по-често се обвързва с процента на допуснатите медицински грешки или нежелани инциденти, тъй като те се явяват основна причина за поставянето на пациента в риск по време на неговото лечение. Едно от първите изследвания по този въпрос е проведено в Харвард още през 1991 г. Тогава резултатите показват, че 3.7% от пациентите са претърпели подобен инцидент. Данните от последния доклад от 2008 г., изготвен по поръчка на Европейската комисия след проучване в Дания, Великобритания, Франция и другите страни членки, вече са доста по-стряскащи - при 7.5 до 16.6% от
хоспитализираните пациенти се наблюдават нежелани събития, които водят до смърт или инвалидност, а половината от тях биха могли да бъдат предотвратени. У нас точни данни за броя на медицинските грешки и на починалите или пострадалите от тях няма. Според национално представително проучване на Националния център за изследване на общественото мнение, извършено през 2007 г., "около 18% от българите смятат, че са пострадали от неправилно поставена диагноза или медикаментозно лечение, 5% от анкетираните са станали жертва на неправилно оперативно лечение, а на вътреболнични инфекции - 3%". Проучването показва още, че лекарите не дават необходимата информация на пациентите за терапията, която ще им бъде приложена, и за рисковете от нея. В Националната


здравноосигурителна каса (НЗОК), в дирекцията за контрол на медицинската помощ, също анализират подадените от пациентите жалби. От общо 119 жалби 27 са в резултат на допуснати медицински грешки, като 10 от тях са заради недостатъчна по обем медицинска дейност, а близо 6% са свързани със затруднен достъп на пациента до адекватна медицинска помощ. Изследването на Световната банка от 2008 г., поръчано от касата, показа, че жертви на медицински грешки у нас стават около 7 хил. души годишно.


В медиите се увеличават информациите за лекарски грешки, завършили със смърт на пациентите. На какво се дължи това?


- Според мен това не показва задължително, че се увеличава броят на медицинските грешки. Възможно е да се дължи на изостряне на сетивата на обществото към тях. Тези публикации са определен индикатор за интереса на хората към този проблем. Проучване на Евробарометър от 2006 г. например показа, че българите, които възприемат медицинските грешки като важен проблем на здравеопазването, са 90% при 78% за ЕС, а тези, които смятат, че по време на лечение могат да станат обект на медицинска грешка, са 80% при 47% за ЕС. Вижда се, че обществото има желание да се говори за проблема и да се търсят решения, а също и че има недоверие в системата.


Какво е икономическото измерение на тези грешки в сектор, в който непрекъснато не достигат средствата?


- Според експертите, изготвили доклада за ЕК, допуснатите медицински грешки или нежелани инциденти водят до удължаване на болничния престой - средно европейските граждани лежат допълнително 140 626 леглодни в болница, като 50 845 от тях биха могли да бъдат избегнати. Тоест извършват се допълнителни процедури, употребяват се повече консумативи, медикаменти и др., което води до значителни икономически загуби. Изчислено е, че в САЩ годишните разходи в резултат на допуснати медицински грешки възлизат на 3.5 млрд. долара, във Великобритания са над 2 млрд. паунда. У нас все още няма такива данни, но могат да се пресметнат, ако се извършат съответните проучвания.


Откъде идва проблемът - от лошата квалификация на медиците, от небрежност или от неуредици в здравната система?


- При допускане на каквато и да било грешка винаги първоначалната реакция е била насочена към индивида, да се обвини някого в невнимание, разсеяност, умора. Според експертите това е т.нар. персонален подход за анализ на грешките в системата. Обикновено така се случва у нас, винаги се обвинява лекарят. В повечето страни обаче вече се смята, че тези грешки се дължат на проблеми в системата, в нейната организация и мениджмънт. Проследяването на случаите, изнесени в пресата, също води до извода, че вината по-скоро е в системата. Примерно заразяването на пациентите с хепатит в Тетевен. Вината не е само в сестрите, които не са спазили правилата за вземане на пробите. Проблемът е и в мениджмънта. Ако изискванията са били поставени ясно и персоналът е мотивиран да ги спазва, нямаше да има подобен инцидент. Ще ви дам пример и с 11-годишното момче, което почина по време на операция на апендикс. Обвиниха хирурга, след което той не издържа на обществения натиск и се самоуби. Впоследствие се оказа, че грешката е в назначаването на анестезиолога, защото той е имал сериозни проблеми с алкохола, имал е подобен инцидент, завършил със смърт преди години. Това определено е грешка на мениджмънта.


Какво се прави в страните от ЕС, за да се осигури безопасността на пациентите?


- Правят се научни проучвания за установяване на степента на безопасност на пациентите по време на лечение, следи се нивото на медицинските грешки и до каква степен те биха могли да бъдат избегнати, изчислява се икономическата цена. В много страни като Дания, Великобритания, Полша, Словения, Холандия този проблем се определя като приоритет в националните здравни политики и се разработват планове за решаването му. В Дания дори е приет Закон за безопасността на пациентите. Налице е и обратна връзка – резултатите от анализите на отчетените медицински грешки или нежелани инциденти се обобщават, представят се в интернет, организират се обсъждания с участие на всички партньори в здравеопазването. Оценката на безопасността на пациентите е част от акредитационната програма.


Какви стъпки предприема министерството в тази посока?


- С миналото ръководство на министерството комуникацията беше доста трудна, въпреки че група експерти предлагахме да работим на доброволни начала. Сега нещата са доста по-различни. Вече разговарях със зам.-министъра - д-р Валерий Митрев, и мисля, че има пълно разбиране от страна на министерството. България е член на Европейската мрежа за безопасност на пациентите (EUNetPaS), но ние трябва да имаме човек, който да осъществява връзката с тази мрежа. Хубавото е, че проблемът е включен и в Националната здравна стратегия 2008 - 2013 г., така че наистина се надявам да се засили работата.


Какво показва опитът на по-напредналите в това отношение страни?


- Подобряването на безопасността на пациентите изисква да се използва системен подход. При грешка вниманието трябва да е насочено не толкова към търсене на отговор на въпроса "кой е виновен", а "как и защо това се е случило". Затова е необходимо да има система за отчитане на медицинските грешки. Данните от нея ще помогнат да се анализират и да се открият причините. Създаването на такава система предполага промяна в организационната култура - културата на обвинение в болниците трябва да бъде заменена с култура на доверие, чрез която да се мотивира персоналът да говори и да дискутира проблема. Например у нас преди години е съществувала забрана да се отчитат и въобще да се говори за вътреболничните инфекции, лекарите са били наказвани, заради което те са криели данните. С въвеждането на акредитацията през 2000 г. тези инфекции вече се отчитат, персоналът спокойно ги анализира и се отнася към този проблем с по-голяма отговорност. В резултат броят на вътреболничните инфекции намалява.


Всички тези промени трябва да започнат отгоре-надолу, т.е. мениджърите първи трябва да осъзнаят тяхното значение и да мотивират персонала.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Лекарските грешки са грешки първо на системата, а после лични"

  Няма такова нещо! Да се търси оправдание в системата е срамно и недостойно... независимо от това колко е дефектна. Лекарската грешка си е лична, свързана с немарливост, нехайство или некомпетентност... както и да се погледне е липса на професионализъм.

 2. 2 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  НАКАЗАТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ Е ЛИЧНА!
  Госпожо Попова, идете да пиете една студена вода, а след това се квалифицирайте още, за да не приказвате ГЛУПОСТИ!
  Да ви дам ли примери с лекари,които БЛЕСТЯТ СЪС СВОЯТА ВСЕОТДАЙНОСТ И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, ЗА ХОРА, КОИТО ЖИВЕЯТ С ЛЕКАРСКАТА КЛЕТВА И ДА ВИ Я НАПИША ЛИ, ЗА ДА СЕ СЕТИТЕ?
  Системата не може да замени добрия лекар, морала, честта, всеотдайността.

  Министерството не дава пример и не осъществява контрол. То пази честта на разбойниците, като ги предпазва от съд. Този лош пример окуражава некадърниците да не се стараят.

 3. 3 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 982 Гневно

  Системата!?!? Коя система!?!? Българското здравеопазване е само по себе си терми, който е синоним или евфимизъм на ГЕНОЦИД. Дано никога не ви се наложи да ходите на лекар в Б-я!!!! БЪДЕТЕ БЕЗСМЪРТНИ!!! Иначе ще ви уморят!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 4. 4 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Лекарските грешки са в гробищата или в разбитите животи на хората. Те винаги са лични.

 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1041 Весело

  ако докторята (или работодателите им) беха длъжни да купуват застраховка от професионални грешки (малпрактис иншуърънз)... щеха много повече да внимават... щото премиите хич не са малки и нарастват много добре при наличие на застрахователно събитие (медицинска грешка)... отделно от туй и за жервите би имало некой кинт за погребение или възстановяване...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  Тезата на госпожата е невероятен "бисер"! Значи аз като лекар ако допусна грешка - виновна е системата!
  Според мен ще е виновна единствено за това, че е ДОПУСНАЛА да бъда лекар.
  И това е мнение на колега, при това "експерт"! Българио, майко мила...

 7. 7 Профил на Медик
  *****
  Неутрално

  Да грешките по принцип са индивидуални ,но те идват вследствие и на лошата материална база,примерно за да изпиша антибиотик /правилния/ е нужна антибиограма ,НО разбирасе това е скъпо и невъзможно да се направи с 90% от пациентите,затова назначаваш един антибиотик ако след 5 дни не е достатъчно повлиян сменяш с друг и т.н. докато се оправи.Няма да казвам за страничните ефекти и натравянията от антибиотиците.Правилното заглавие е ВИНОВЕН Е ЛЕКАРЯ ВСЛЕДСТВИЕ ЛОШАТА МАТЕРИАЛНО - ТЕХНИЧЕСКА БАЗА

 8. 8 Профил на БКП
  *****
  Неутрално

  Такива бяха времената,
  а вината винаги с мезе...

 9. 9 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Що приказки, що нещо, само и само да се "докаже" че лекарски грешки нѣма!

  А що народ страда от тия грешки - това неѣма значение: "системата" била виновна.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 10. 10 Профил на Замина Папазова
  *****
  Неутрално

  Личните грешки са си лични грешки. Грешките на системата са също лични грешки, защото системата е творение на личности като д-р Щерев, д-р Игнатов, д-р Чирков и тям подобни. За всички лични грешки трябва да се понася лична отговорност.

 11. 11 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Преди време моя близка получи силни болки в гр. стълб. В "Торакс" не можаха нищо да направят, но повикаха "консултант" от "Пирогов". Представи се като доц. Бебечев и каза, че има тумор, който трѣбва да бѫде прѣмахнат оперативно. Дискретно обясни, че операцията ще бѫде извѫршена от проф. Габровски, но това ще струва 2800 лв.
  След операцията самия професор обясни, че тя е минала успешно, туморът е бил отстранен перфектно и т.н.

  Следват две години адски стрдания, тъй като, както стана ясно впоследствие, е бил увреден централен нерв и болната е останала неподвижна.

  Неатдавна се наложи повторна операция в болница "Св. Ив. Рилски" от проф. Бусарски при която се оказа, че туморът изобщо не е бил отстраняван - при увреждането на нерва са се уплашили и са я зашили набързо.

  Но паричките ги инкасираха. Знам това, защот лично ги дадох на доц. Бебечев.

  Та така стои въпроса с лѣкарскитѣ грѣшки - да не ти дава Господ да те лѣкуват некадърници.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 12. 12 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  За първи път чувам такава глупост некадърността ,немарливоста и слабата професионалност на някой лекари да се оправдава със системата.Това просто е нахалство.Тук в болниците не лекуват държат ден два и те изписват да се оправяш сам с лекарствата и докторите на частно срущу заплащане.Но пред здравната каса си водят пациентите още няколко дена за лечение,храна и грижи-точат касата и това е всеизвестно.Далавери ,далавери.......

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 13. 13 Профил на de
  *****
  Неутрално
 14. 14 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  Гледам доста сте критични, господа. Толкова критични, че чак
  крайно субективни. Линчувате.
  Д-р Попова никъде не казва, че лекарите не са отговорни персонално.
  Тя просто ви представя западния подход към проблема, където, уверявам ви, пациентите са по-доволни от медицинската помощ.

  В тези страни обаче хората са креативни, ценят здравето си и уважават лекаря.

  У нас не е така. Много българи вярват, че лекарите са им длъжни по принцип. Че те са виновни априори за всички проблеми с пациентите, които лекуват.
  Затова в България ще има все по-малко и все по-демотивирани лекари, все по-слаби специалисти (а по-добрите ще практикуват там, където ги ценят).
  Давенето на първо място е проблем на давещия се.
  Чакат ви интересни времена.

 15. 15 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "tucker case":

  Аз имам застраховка "Професионална отговорност" и независимо от това внимавам.
  Вие имате ли застраховка живот с клауза за инвалидност, остри заболявания и тумори?

 16. 16 Профил на пак
  *****
  Неутрално

  ...и изплуваха дървените глави.погледнете се какви малоумници сте "всичкоразбиращите" коМЕНТАРДЖИИ. вървете се оплачете на някой лекар, а преди това му кажете ,че го мразите,не му вярвате,.... или обратното.както се казва "... а сега хвърли камък". красота

 17. 17 Профил на пак
  *****
  Неутрално

  ..забравих - колко плащате за да си ремонтирате таралясниците?А накаква мисъл в главите имате ли?...то май въпроси без отговор - защото мълчанието е .... айде да видим какво ще измислите )

 18. 18 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Басси експерта.
  Всяка каста се е капсулирала и не дава косъм да падне върху членовете й - така е и с лекарите.
  Грешките винаги са лични, в БГ част от лекарите са със соц манталитет - пациентите са им длъжни, не обратното!
  Да не говорим за некадърността, подкупите и незаинтересооваността.

 19. 19 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално

  До 18 . Трябва да си лекар за да разбереш това че пациента едва ли не идва на прегледи ти трябва да му платиш за това.Манталитета на българския пациент е уникален.

 20. 20 Профил на Как
  *****
  Неутрално

  КАК ТАЯ ТЪПА ПУЙКА СЕ Е ДОКОПАЛА ДО ПОСТА експерт в Националния център по опазване на общественото здраве?
  май ми светна защо здравната ни система е в на кучето под опашката. С подобни иксперти, с подобно мислене.....Скоро жив електорат няма да остане

 21. 21 Профил на Омраз
  *****
  Неутрално

  Алоууу докторчъчъ я се осазнайте. Заслугата за отношението на пациентите към вас си е изцяло ваша. Някой от вас са пълни неграмотници, проспали доста от лекциите. Доста от вас имат доста състуденти дето са спали нали?
  Пример с моята дъщеря на 4 месеца - регламентен преглед при педиатър:
  -с какво я храните?
  -с кърма
  -само с кърма ли?
  -да
  -трябва да почнете да я захранвате - сокчета от ЯБЪЛКА, МОРКОВ....детето е НЕДОХРАНЕНО (реално по таблиците на СЗО си е в норма за момиче, ръст и тегло, даже и леко отгоре)
  -дъра бъра......
  -колко витамин Д давате(Вигантол)
  -нормалната доза
  - аааааааааааа трябва да я удвоите - ДЕТЕТО МНОГО Е НАДДАЛО!!!!

  и тва в интервал от 15 мин. Аз не разбрах детето недохранено ли е или наддава с невероятни темпове. После предписа и калциев глюконат - перорално

  Ай ся коментирайте УМНИЦИ

 22. 22 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 918 Гневно

  Малката част на "можещи нещо" лекари се размазва сред тоталната и доминираща сган на алчни ,корумпирани и нехуманни изроди от мафията наричаща себе си "лекари"!
  Всякакви болести различни от респираторните си е просто късмет да ги диагностицират... Майка ми почина от рак ,който откриха след 2 години по болниците и вероятно изхода нямаше да е такъв ,но българските лекари са ИЗРОДИ! Трябват закони и съд и не просто за някакви глоби ,искам наказателна отговорност и отнемане правата до живот при доказване на умишлена вина!
  Ще се променят нещата ,аз съм оптимист - неможе комунизма за лекарите да е вечен! Ще почнат и те на съд да ходят! А пък дето никакви пари не печелили горките - сега като ви вкарат половината в кауша останалите ще припечелват доста по добре!

 23. 23 Профил на krassss
  krassss
  Рейтинг: 230 Неутрално

  22 е напълно прав !

  sunshine ... moonlight ... good times ... boogie
 24. 24 Профил на kuku
  *****
  Неутрално

  ре6ението е много просто - при доказана вина!!!, арогантно поведение, вземане на подкупи и тем подобни невкл. в хипократовата клетва действия се прилага

  9мм ле4ение!

  По този на4ин системата се из4иства от боклука и се елиминират и бъде6ти гре6ки!!!

  (ПС: хе хе, ве4е по4ваме да полу4аваме сметката за последните ни 20 години хаоти4но "РАЗВИТИЕ", не казвам демократи4но, за6тото това при нас го няма!!!)

 25. 25 Профил на Oshte edin doktor
  *****
  Неутрално

  Mislia che i expertkata, i forumtzite sa v greshka. Ne moga da razbera zashto v Bulgaria se govori za lekarska greshka, kogato terminat e "medical error" ili meditzinska greshka. Togava moje da obiasniavash che ima sistema i che taia sistema neshto ne i rabotiat dobre chastite. Sistema ot lekari niama (i ako ima, tia e sindikalna). Ima sistema na zdraveopazvane s visichite mu tam direktori, administratori, sanitari, sestri, lekari i patzienti (shtoto i te mogat da provokirat greshka kato skriat dadena bolest naprimer pri nachalnia pregled). Greshkata v povecheto sluchai idva kogato mnogo predrazpolagashti faktori se sckupchat na edno miasto. I tuk vlizat obrazovanieto, vazpitanieto, umorata, naprejenieto, loshata organizatzia, lipsata na materiali, aparati i t.n. taka che v kraina smetka patzientat tarpi niakavo uvrejdane deto ne e trabvalo da se sluchva, s malki ili golemi posleditzi za nego. I tuk ima taka narechenia aisberg. Sistemata porajda srashno mnogo podvodni problemi koito ne izlizat na povarhnostta po edna ili druga prichina i samo edna mnogo malka chast se pokazva nad moreto, nai-chesto zashtoto e frapantna ili po tejest, ili po vajnost. Tuk ne stava duma za sluchaite kogato ima prestaplenie. Togava da mu misli Nakazatelnia kodeks i sada, nali zatova nu plashtame nie danakoplatzite. Ostanalite meditzinski greshki deto ne sa prestaplenie triabva da se analizirat ot hora vatre v sistemata i te da se opitat da promeniat neshto taka che taia sistema da raboti malko po-dobre shtoto samo s analiz nishto ne stava. I ne vinagi triabva da se nakazvame. Niakoi pat triabva i da se obrazovame. Niakoi pat triabva i da informirame poveche patzientite za vasmojnite uslojnenia predi, a ne sled lechenieto, za da ne si misliat che e greshka. Izobshto ne vinagi shamarite sa reshenie na problemite.
  Loshoto e, che shtom tova sa ni expertite deto shte ni analizirat greshkite, ne mojem da ochakvame che shte ima niakavo sistemo podobrenie v skoro vreme.

 26. 26 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Лекарските грешки може да са грешки първо на системата, но те водят до лични трагедии и не могат да бъдат неглижирани. Друг е въпросът, че обществото има здравеопазването, което заслужава и свестните лекари стават все по-малко и все по-трудно се достига до тях.

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 27. 27 Профил на до dru
  *****
  Неутрално

  А проф.Бусарски какъв хонорар си поиска? Защото като си тръгнал да казваш "а" поне кажи и "в".

 28. 28 Профил на тад
  *****
  Неутрално

  Лекарските грешки са резултат и от системата на образование и липсата на подбор при приема на лекари р да неговорим за липсата на стимули за усъвършенствуване за младите лекари и мизерното им официално заплащане .Затова най -добрите заминават и ще заминават в чужбина , а ние да му мислим , които останахме тук.

 29. 29 Профил на m17
  *****
  Неутрално

  Приятно изненадан съм от авторката на статията - най-накрая мислещи хора в министерство. Точно това е правилния подход за решаване на всеки един проблем - задълбочен анализ на проблема и причините за възникването му и предприемане на систематични действия за отстраняване им. Разбира се лошо образование, личностни проблеми на персонала ( пиене ) и лоша мотивация ( ниско заплащане ) са си фактори но не и основни.
  А на всички слабоумници дето са дращили глупости ще ги посъветвам другия път като ги заболи нещо да отидат на врачка, знахар или екстрасенс а не на доктор. И ако много ги заболи - да си поръчат ковчег а не да мрънкат колко са тъпи докторите и как не могат да ги подмладят и да им дадат вечен живот.

 30. 30 Профил на 108
  *****
  Неутрално

  Персоналните грешки (лекарски) не могата да се приписват на системата - това е опит за измъкване от отговорност. Лекарите в България постоянно това правят - манкират и се оправдават с причини извън тях, а най-честата е че били недофинансирани, което не е вярно. Например през 2000 г. за здравеопазване са изразходвани 1 млрд. лв. публични средства от НЗОК, а през 2009 са планирани 2.6 млрд.лв. В същото време здравните индикатори през 2000 г. са по добри от тези през 2008 г. Ерго - лекарите лъжат, крадат, манкират и се оправдават.

 31. 31 Профил на Irina
  *****
  Неутрално

  "Според мен това не показва задължително, че се увеличава броят на медицинските грешки. Възможно е да се дължи на изостряне на сетивата на обществото към тях." или в превод ние винаги сме провели грешки, просто сега се отразяват по медиите. Ясно е че хората грешат и тъй като сме решили да гласуваме доверие на друго човешко същество да ни излекува от болест ще трябва да си поемеме и риска, но тук не става дума за лекарска или медицинска грешка, става дума за немарливост, незаинтересованост да ти помогнат, безцеремонно отношение към пациенти, никаква човечност. Е хайде иди се лекувай Попова, или за теб няма проблем защото си имаш привилегиите като лекар и на теб няма да ти сгрешат диагнозата, хайде да те видим. Да ти втръсне от прости хора които гредат как да прехвърлят отговорността. А всички са наясно че не дай си боже да се разболееш, влизаш с едно заболяване излизаш с осем, щото те лазят мишките в Пирогов(докато лекарите те обират).

 32. 32 Профил на ью
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "Oshte edin doktor":

  Нямаме български термин така ли?

 33. 33 Профил на Ясен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "Лекар-реалист":
  "В тези страни обаче хората са креативни, ценят здравето си и уважават лекаря."-защото са следстие на друга система.
  "У нас не е така. Много българи вярват, че лекарите са им длъжни по принцип. Че те са виновни априори за всички проблеми с пациентите, които лекуват."-защото те са следствие на нашата система,което е видно от повечето коментари.
  Поведението на човек е следствие на системата, в която живее.
  Човешки грешки винаги ще има, но нивото при различните системи ще е различно.

 34. 34 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До [#27]

  Проф. Бусарски, какъвто и хонорар да поиска - ще бѫде малък, защото е перфектен хирург!

  Специално за този случай - два и половина часа операция накрая му трепереха рѫцете, но отстрани и тумора, и лайната, които в "Пирогов" бѣха насрали (Бебечев и Захаринов - Габровски не съм сигурен дали изобщо е хванал скалпел тогава).

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 35. 35 Профил на ожилен
  *****
  Гневно

  Самата аз съм жертва на лекарска грешка - на един прехвален хирург от В. Търново, който на всичкото отгоре си поиска 200 лв. отгоре да му доплатим за "добрата работа". Заради него сега се чудя човек ли съм, какво съм! Пенсионираха ме по инвалидност. До обяд не съм на себе си, не мога да мръдна от дома. Разби ми живота. След 6,5 г. още ми падат конци от операцията. Предлагаха ми да го съдя и то негови колеги, които видяха творенията му. Но.... осъден лекар има ли????? И това ако е грешка на системата...

 36. 36 Профил на Картаген
  *****
  Неутрално

  Много лекари и мед работници са с бакалски манталитет, което се потвърждава от почти неизброимо количество факти. Държавата не ги е натирила насила да стават лекари. Изборът им е ЛИЧЕН. Е, множество лекарски дипломи са раздадени по "партийна линия" с парт поъчение и т.н., като трамплин към началничество, осигурено за "наши хора". Всички тия обстоятелства накуп водят до трагедиите в здравеопазването. Трагедии има и във всички останали държавни институции, поради същите обстоятелства. Откъде да се почне с оправия? С личмната отговорност пред Закона. Да, ама законите ги бачка Ганю по своя презумпция. Следователно требе да се почне от Ганю - за мустака и където му е мястото. Къде му е мясдтото? Всеки случай не в парламента, който Ганю си го е направил бащиния.
  Въобще за кого работи тоя парламент?

 37. 37 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "Лекар-реалист":

  Само едно ще кажа... уважението не може да е едностранно! А болшинството лекари (в България) очакват точно това. Ако уважаваш пациента си и той ще те уважава... не може да очаквате пациента да ви уважава, а вие да го гледате надменно и от високо (да не говорим за безхаберно)... просто няма как да стане. Всички знаем, че уважението се гради трудно и много бързо се губи... след това се възвръща още по-трудно.

  Писна ми от роптаещи лекари... вместо да обвинявате народа (от който явно забравяте, че сте част...), че не ви разбира... потрудете се да си заслужите неговото уважение. В крайна сметка гилдията ви страда от прилагането на принципа "гарван гарвану око не вади"... е сори бате... когато почнете да си вадите очите и народа ще ви вярва и уважава. Сами трябва да си изчистите мършата от стадото, хората които ви злепоставят и хората които не са достойни да се наричат лекари... а такива има много.

 38. 38 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 982 Гневно

  До коментар [#14] от "Лекар-реалист":

  Ти си бунак братле. Кой го ебе в тая кочина кво е на ЗАПАД като както се вижда е просто неприложимо в бантустана, пак си приказваме алабалистики. Хубаво е на ЗАПАД и какво !?!? Като виждате, че е хубаво и знаете как го правят направете го и вие бре!??! Запрятай ръкавите и почвай да оправяш системата какво са ти виновни пациентите!?!? Плащат ли си здравните застраховки, плащата ги, като ги плащата ти си лекарят и си длъжен да ги лекуваш по най-добрият целесъобразен начин. Ако не ти изнася нещо в системата или я променяш или си обираш крушите и отиваш някъде, където те ценят дет се вика. Какво са ти направили болните, че ще ги осакатяваш !?!? Вие сте изверги!!! Български лекари ай сиктир!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 39. 39 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "CIA Germany":

  Ще запрятат ръкави да променят системата пациентите, а не лекарите, уважаеми. Защото това на първо място касае тях.
  Колкото до "задълженията" на лекарите - ще го усетите скоро. Малко пазар няма да дойде зле.
  В крайна сметка, всеки има това, което заслужава.

  П.С. Тонът Ви не е подходящ. Съдържанието на поста достатъчно добре характеризира нивото Ви, не е нужно да добавяте ругатни.

 40. 40 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "email":

  Доловихте ропот в коментара ми? Или обвинения към "народа"?
  Аз не деля хората, нито ги обобщавам. Освен това съм доволен от отношението на моите пациенти към мен и от финансовия си резултат. Но общата картина определено ме тревожи.

  Отношението на много пациенти към лекарското съсловие (вероятно заслужено) не е добро. Не това е проблемът.

  Проблемът по-скоро е в общественото очакване.
  Какво очаква произволния пациент от произволния лекар.
  Доколко смята произволния пациент, че произволния лекар е "виновен" за това, че той конкретно не получава очакваната медицинска услуга. Доколко пациентът иска полагащото му се, кое е то?
  Колкото до ваденето на очи, оставете това. Опитайте се да разберете, че за да ви е полезен конкретния лекар, той трябва да иска да се раздава. Не можете да принудите никого да свърши нещо повече от вменените му задължения, а медицинската материя е особена. Най-безполезен за болния човек е бездушния лекар-чиновник, който плътно се крие зад буквата. Такъв лекар няма да стане обект на гарваните независимо от изхода на лечението, защото няма да поеме никакъв риск освен да изпълни предписанията които пазят него. Това нерядко не е в най-добрия интерес на болния.

  Притиснете лекарите правно и ще получите следния ефект:
  - кадърните моментално изчезват, за да не плащат твърде много за адвокати и защото репутацията им може да пострада от гладни адвокати и колеги;
  - по-посредствените се разцепват и една част от тях сменя професията лекуващ лекар с медицински представител, изследовател, медицински редактор и т.н. защото неувереността им рискува да бъде твърде сурово преследвана
  - някой и друг "изгаря" за да задоволи желанието за мъсти да нахрани разбеснелите се тълпи, пък и да укрепи рейтингите на "борещите се" с проблема
  -другата част втората група както и повечето некадърници вегетират при минимум рискове - те ще ви и лекуват.

 41. 41 Профил на kolev
  kolev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никакви грешки в системата, никакви управленски проблеми - просто немарливост. То и преди си беше така, но онази обществена организация прикриваше всички възможни грешки. Няма произволен лекар, както няма произволен пациент. За съжаление и преди и сега лекарите и властимащи взаимно заиграват, разбира се в собствен интерес, а не в интерес на болните.Но политиците няма да ги мислим - те си имат две луксозни болници-метреси - едната на "Св.Георги Софийски", а другата - в Лозенец.

  доц. Николай Колев
 42. 42 Профил на Пърдящият вълк
  *****
  Неутрално

  Правилно! Ако системата беше безгрешна и работеше, некадърните и безсъвестни лекари - нямаше да практикуват, щяха да работят такси и нощни пазачи.

 43. 43 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Формулировката лекарски грешки според много профани включва свободна интерпретация по темата базираща се на знанията от гимназиалните часове по биология или участие в кръжок на БЧК. Дали заболяването е лечимо или не, дали действията на медицинския екип са правилни или не кой преценява няма значение. Щом пациентът е починал това е лекарска грешка, щом е жив то той е преживял успешно пак лекарска грешка. Нищо, че и в най-развитите страни например смъртността от остър апендицит е минимум 1%. Тоест най-малко 1 на 100 пациенти умира категорично и неумолимо независимо какво сте предприели за лечението (при деца и възрастни този процент стига до 5/100)
  Това лекарска грешка ли е ?! Изглежда явно много хора мислят ,че няма смъртност.
  Така че, за лекарски грешки може да се говори СЛЕД КАТО ДАДЕН СЛУЧАЙ Е ПРИКЛЮЧИЛ и даден съд се е произнесъл за определени действия на медицинско лице квалифицирани в съдебното решение като грешка или престъпление.
  И когато ви говорят за дефектите в системата се има предвид не прикриване зад групова безотговорност. А такива факти например като например 24 часовия труд на лекарите, които разни тъпанари от НЗОК 9 години прокарват в рамковия договор. ИЛИ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ НЯКОЙ, КОЙТО РАБОТИ 24 ЧАСА ПРИ МАКСИМАЛНО ПСИХИЧНО И ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ НЕ ДОПУСКА ГРЕШКИ? ЕТО ТОВА Е СИСТЕМАТА ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ
  ЗАЕДНО С НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ И НЕУВАЖЕНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО НЕ КЪМ ОТДЕЛНИЯ ЛЕКАР С НАРУШЕНИЯ, А КЪМ ЦЯЛОТО СЪСЛОВИЕ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 44. 44 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Надявам се след подобни коментари все повече колеги да разберат.
  1. Че няма нужда и е вредно да се бърза да свършите всички прегледи само защото пред кабинета ви чакали 30 души. Това не е конвейер, всеки трябва да е с час ако ще да има записан час и след 2 дни. Така е в развитите страни. Така трябва да бъде и у нас. Спешните да ги обслужва Бърза Помощ както е по света...
  2. Че не трябва преглед да бъде по-малко от 30 минути като при необходимост може да се наложи и 50-60 минути ,без значение кой мрънка отвън и ти дава зор. Утре същия пациент ще ви разнася ,че не сте го прегледали както трябва.
  3. Че не трябва да се ограничаваме да назначаваме ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ИЗСЕДВАНИЯ само защото не ги плащала НЗОК. Пациентът ако иска да няма лекарски грешки ще трябва да се бръкне за качествена и пълна лабораторна ,и образна диагностика, защото нали главното е да няма прибързани диагнози. Ако ви мрънка че го разкарвате за изследвания не му обръщайте внимание, а се съобразявайте със световните стандарти.
  4. Че не трябва да се прави компромис, когато се изписват по скъпи, но по-качествени медикаменти само защото някой ви мрънка ,че нямал пари да си ги купи. Утре този някой ще ви обвини ,че не сте му провели качествено лечение.
  5. Че пациенти не явявящи се на годишни профилактични прегледи, можете спокойно да им се усмихнете , когато ви кажат че не сте им открили тумор от 2 години. Не могат да ви прехвърлят вина заради собственото немарливо здравно поведение
  6. Че трябва задължително да си искате заплащане без изключение за всичко, което не се покрива и заплаща от НЗОК. Когато преглеждате безплатно в почивката си съответно никой няма да ви цени труда...
  7. Че не трябва да допускате да ви завладее Burn-Out синдрома, само защото някой ви оказава психичен натиск всеки ден и ви възлага непосилни социални задачи искайки да носите отговорност за скапаната комунистическа здравна система.
  8. Че семейството и децата ви трябва да стоят на първо място, а за пациентите има постоянно някой който е на работа, че времето ви за почивка е време за почивка и нищо друго
  9. и тн другите неща ще си ги кажем на Лекарския Събор на 16-18.10.2009....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 45. 45 Профил на гражданин
  *****
  Гневно

  Г-жа експертката по опазване на общественото здраве се стряска от цитираните данни за Великобритания и Франция и не се стряска от факта, че у нас такива данни изобщо няма? Пациентите и техните роднини НЕ получават информация за план на лечението, рисковете, лекарствата и страничните им ефекти. Нещо повече, много лекари рекламират лекарства и участват в лекарствената мафия.
  Безкрайно нахално и антихуманно е да оправдаваш мед. работници, които са заразили пациенти с хепатит ?????? "Системата" по-малко ще греши, когато бъде задължена да изплаща жестоки компенсации при увреждане здравето на пациент.

 46. 46 Профил на megi
  *****
  Неутрално

  Vav Vtora gradska sled ginekologichna operatzia mi se raztvoriha vsichi shevove - Vanshnite gi zatvariaha 3 mesetza i sega imam ogromna hernia - Poveche ot 2 godini ot 3 golemi bolnitzi mi otkazvat operatzia !Sasipah givota si ! I bez tova sam s tegka invalidnost sled katastrofa !"BLAGODARNOSTI " za D-r Vladova !

 47. 47 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 982 Гневно

  До коментар [#39] от "Лекар-реалист":

  Правилно тонът ми не е подходящ не го отричам, просто не съм на себе си като чета такива постове като Вашия и глупостите на "многоуважаемата". Лекарите в Б-я масата са боклуци, крадливи, лекета и какво ли още не, беден ми е речникът с ругатните да опиша какви нещастни прасета са.

  Аз скоро няма какво да очаквам от българските лекари тъпако, освен ако не станете повече от немските в Г-я, което малко ме съмнява. Жалкото е, че прекалено много хора, които познавам в Б-я си изпатиха от такива боклуци.

  Давам един пример и мисля да замълчиш, защото безочието ти е нечовешко. Моя позната направи фрактура на глезена на 4-ри места в Г-я следва операция на място с 11 титаниеви пирона и 2 шини пак от титан. Прибра се в Б-я след месец нова операция един от тези 11 трябваше да се махне. Какво се случи откраднаха й титаниевия пирон, иначе съумяха да го извадят. Да не говорим, че бяха в шах как можело немците да слагат цели 11 за такава операция и защо не били гипсирали крака за 2 месеца поне, а го оставили само с един специален ботуш, който може да се маха по всяко време. Такава операция в Б-я се правила максимум 5 пирона или винта респективно и то от стомана. Само да те светна лекарче, че в Г-я след такива операции гипс вече не се слага от цели 20 години, просто методът е уникално примитивен за времето в което живеем. Така че тихичко, от такива боклуци като теб ми се повръща, да не говорим, че както вече други форумци споделиха хем си плащат здравните осигуровки, хем дават пари на ръка за операциите, хем си купуват и материалите, още малко ще трябва и сами да се режат и да се зашиват след това!? Вие за какво сте там бе лумпени!? Чудя се как се гледаш в огледалото сутрин, честно, не може да си човек!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 48. 48 Профил на хм
  *****
  Неутрално

  Тонът ти не само не е подходящ. Това изобщо не е тон, а истерича салата от мисли, от които само личи, че си едно тъпо нещо, поемащо прекалено много информация от пациентските сайтове. Няма да се учудя и ако се напълно смахнато, но това в което съм убеден (а и не само аз) е, че си прекалено нисък вариант на развитие. Такова животинче като тебе наистина няма какво да очаква от лекарите в България, а и нищо въобще от България, както и България не може да очаква нищо от такова като тебе. Теб просто те няма - няма те в тукр няма те и в Германиял Ти си нещо безименно и безполезно. Вероятно си доволно, че получаваш 3-4000 евра скапана немска заплатка и смяташ, че си в подножието на върховната си кариера. Нищо такова не те очаква. Изрод като тебе, който може де плюе така нагло срещу цяло съсловие, което както личи изобщо не познава и няма дори и най-малка реална представа от лекарска дейност не може да има бъдеще. Ти затова не си и тук, но това което вероятно допускаш в най-тесните места на болния ти мозък ще ти се случи точно в Германия. А и тия, които са те създали ще получат тук точно толкова ценна лекарска помощ колкото може да предположи болния ти попиващ просттоии от интернет мозък. А и нали затова си отишло в германия - за да работиш и да печелиш парички за да можеш плащаш тук. Затова работи, работи, работи и не поглеждай към България.
  Кой си ти че да даваш оценки бе изрод гаден... Лекар ли си, травматолог ли си, хирург ли си... Колко хора се диагностицирал.... Колко хора си лекувал.... Колко хора си спасил.... Само тежък психопат каквото явно си ти може да си позволи подобни лични нападки срещу лекар. Добре че си в Германия. Такива скотове като тебе не трябва да са в България.

 49. 49 Профил на Eдин ОПЛ на 33
  *****
  Неутрално

  Както винаги е удоволствие да чета коментарите на д-р Дулитъл!

 50. 50 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Предлагам да излезете на дуел с моторни резачки...
  С викове крясъци и обиди нищо добро няма да се постигне.

  Всичко което съм писал е сравнявано с моята съвест и подход към работата ми. Никога не бих се крил зад проблеми в коя да е система за да прикривам грешки. Никога не бих си позволил да допускам грешки. Дори и не рядко не изпълнявам заповеди и нареждания, ако те са в разрез с моето виждане по решаването на проблем... да казано иначе аз не се водя по никакви системи или управленски решения имам си достатъчно в главата и достатъчно в сърцето за да мога сам по съвест да си решавам проблемите (не моите, а на другите). Иначе какво? Ще направя някоя глупост и трябва да се оправдавам "ами такова е нареждането"?! НЕ! Аз си пазя реномето и репутацията която имам в мястото където живея. Слава богу досега не съм допускал грешки, дай боже и занапред да е така. Да не се заблуди някой... не съм лекар, но съм свързан с тях по цял ден. И наблюдавайки от близо целия здравен процес забелязвам, че в работата си повечето хора наричащи се лекари са по-безотговорни към работата си от мен, което аз не разбирам. Другото което ми прави впечатление е колко често от лекари се чуват думите "човешко е да се греши" или "не греши този който не работи". Това се повтаря като някаква мантра... сякаш повтаряйки я по-често грешките им ще бъдат пречистени и оправдани. Е не мога да го приема... и когато говорим за грешки става въпрос за елементарни неща, за недоглеждане или нехайство, а нерядко и недостатъчна компетентност по даден случай. Говорим за фрапиращите неща в лекарската практика. Не за смъртта на някой, който е решил да умира въпреки, че си дал всичко от себе си. Едва ли ще се намери човек който в такъв случай да обвинява някого. Това което виждам и което прозира в думите на повечето лекари е, че искат недосегаемост... както и стана дума по-горе от "лекар-реалист" ... "Притиснете лекарите правно и ще получите следния ефект:
  - кадърните моментално изчезват, за да не плащат твърде много за адвокати и защото репутацията им може да пострада от гладни адвокати и колеги; ...
  Ако човек прави нещо с мисъл и съвест мигар има защо да се страхува от правно притискане?! Или по-скоро се иска разхлабване на примката на отговорността за да има повече безотговорност и да могат "кадърните" лекари да дишат по-спокойно? Я ми кажете, ако "изчезнат" в чужбина ... мигар там няма да им се търси отговорност за горепосочените от мен "грешки"... много се съмнявам. Изричат се думи които ме карат да мисля, че в чужбина е рай за лекарите... и там няма никаква отговорност?! Не мисля, че е така! Но да... оставал съм като гръмнат когато познати лекари работили известно време в Германия разправят какви елементарни грешки се допускат и там... и то такива които тук в България рядко могат да се случат. Е и те си имат обяснение в случая - твърде тясната специализация на лекарите.

  Всички знаем, че има много дефекти в системата, но да се крием зад нея ... не върви, срамно е. Аз поне не си го позволявам. Затова и не приемам такова поведение и отношение към работата си от хора които претендират да бъдат нещо повече от другите. Може би и от там идват и свръхочакванията на обществото към лекарите. Или не е свръхочакване... може би обществото просто иска "някой" да си върши работата така както трябва, а той не го прави криейки се зад недъзите на системата.

  То по-принцип никой в тая държава не си върши работата както трябва, така че свръхочакванията на обществото не са само към лекарите!

  И не се бийте ... няма смисъл. Просто всеки трябва да подхожда към работата си отговорно... тогава няма да има проблеми... за сега безотговорността е доста висока... и то на всякъде.

 51. 51 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  Винаги проблема бил в системата... ами в системата работите само лекари... кой друг да ви е виновен освен самите вие... с некадърността си, с мързела, превръщате здравната система в бизнес... естествено, както всеки друг бизнес в България, лекарите намаляват разходите си за сметка на качеството... а за лекаря - ако е нужно да ми бъде направено изследване - направете го, за какво иначе плащаме тези безумни зравни вноски - за да може шепа хора да печелят от поръчки за лекарства, а каквото остане да отива за цигани и всякакви други... да не говорим, че в тези болници и поликлиники и каквото и да е друго е пълна мизерия, липса на хигиена ... пълна трагедия... да не му се налага на човек... по - добре да си умре бързо и спокойно от колкото да се мъчи по болници докато десетки лекари експериментират, докато накрая или някой все пак уцелва диагноза или свършваш под земята...

 52. 52 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 918 Весело

  Аз незнам как хора със средно образование (да не кажа ,че и с основно) ,които се занимават примерно с ВИК или ЕЛИнсталации ,носят конкретна вина ,а хора които претендират ,че са учили и способни не носят такава! Политици и лекари за корупция или некадърност няма осъдени - първите даже си приеха и закон ,амнистия да не могат да бъдат съдени за некадърност! РЕформите предстоят ,струва ми се ,че и едните и другите ще сгънат чадъра!

 53. 53 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "CIA Germany":

  Гневен сте, а гневът е лош съветник.
  Аз съм се сблъсквал, за щастие рядко, с екземпляри като Вас.
  Екземпляри, които се изказват за хора, които не познават - нито тях, нито работата им.
  Псевдоинтелегенти на които всичко им е ясно. Специалисти и експерти по всичко.
  Възпитанието, интелекта и ценза Ви е ясен. Отдавайте евентуални свои успехи на случайността.
  Сега - за да не влизам в тона Ви - Вие сте не просто едно нищо.
  Вие сте опасен рушител.


 54. 54 Профил на lekar
  *****
  Неутрално

  По малоумно изказване от това не бях чувал полседните 20 години!

 55. 55 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "email":

  Напълно сте прав за безототговорността, която е осъдителна.
  С поста си обаче по никакъв начин не намеквам за нужда недосегаемост.
  Опитах се да Ви илюстрирам очакван от мен феномен.
  Лекарите в българия да крайно хетерогенна категория, за да може де бъде обобщавана дори приблизително.
  При все, една обща черта е институционалната и историческата "умора".
  Това съсловие е толкова мачкано и притискано, че промените са натрапчиви. По подобен начин се развива лекарското съсловие във всички посткомунистически страни - малко или повече масово лекарите са недоволни от отношението на обществото по по-различен начин от западните си колеги.
  Обществените нагласи на цели поколения в бившия блок са задушавали идеята за елити още в зародиш. Лекарите са естествена част от тези елити. Политиците, юристите и духовниците също.
  Е, резултата започва да връхлита осезаемо. Елити няма.
  Няма и стремежа към съвършенство. Няма много други неща.
  Разбира се, това е само фокус и не цели да обясни дълбочината на пролема с посткомунистическия лекар. Чийто началник задължително е бил член на БКП и разбира се, сътрудник на службите.
  Българският лекар десетилетия се промъква. Затова ви прилича повече на влечуго, отколкото на орел.
  Обществото дълго ще влачи тези дефицити. Докато и последният жив забрави.

 56. 56 Профил на ОПЛ
  *****
  Неутрално

  Колеги, можем да си позволим дебат, диспут или някакъв друг разговор, единствено когато има смисъл и се чуваме. Примерно аз като ОПЛ бих могъл да разговарям при условия, първото от които е изясняване на темата с 24-часовото дежурство и разположение. А който се опитва популистично да налива вода в тази мелница, нека да даде пример лично със себе си как на практика ще бъде 24 часа 7 дни в седмицата на работа и допълнително на разположение по телефона, в дома на пациента и в кабинета си.
  И още нещо - бих помолил колегите си да бъдат СВРЪХ търпеливи с формуните агитатори, чиито речник ни се представя по такъв вулгарен начин. Не са ни на нивото.

 57. 57 Профил на Минчо
  *****
  Гневно

  Браво Мина, браво Попова, то и за социализЪма и неговите жертви се оказа, че няма персонално отговорни, системата била виновна...

 58. 58 Профил на todor_kochev
  *****
  Любопитно

  Само бих попитал г-жа * Мина Попова, експерт в Националния център по опазване на общественото здраве* дали е чела :
  1.Закон за ЛП в хуманната медицина
  2.Наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на ЛП.
  След това да влезе в една произволна аптека - няма значение от населеното място,и да хвърли поглед върху пристигащите рецепти.
  Може би тогава ще разбере за какво става дума.И след това да тръгне по следващите стъпки - личен лекар,специалист,медицински център,болница.Желая и успех и крепко здраве.

 59. 59 Профил на genushev
  genushev
  Рейтинг: Гневно

  Това е цинизъм! Да оправдаваш личните грешки на некъдърния ,корумпиран в повечето случаи лекар е меко казано подигравка. Ние живеем в абсурдна държава. Населението ни е най-болно и най некачествено лекувано. Има кадърни, всеотдайни лекари ,но те са малцина. Повечето са бездушни и милосърдието и за това за което са призвани да работят отдавна е останало в историята. Всички без изключение гледат как повече да одерат пациента и ако онзи не му даде достатъчно или толкова колкото му е мизата -просто го осавят на произвола .Здравната ни политика е тотално сбъркана. Здравната ни каса е една тромава и нефункционираща система - като октопод е разперила пипалата си и само смуче. И защото всеки трепери за зижова -свой и на близките си дава мило и драго за да живее, за да оцелее. Нека не се заблуждаваме- вълчи свят, вълчи нрави и никаква хуманност от страна на лекарите. Старата генерация лекари вече си замина безвъзвратно. И такива като авторката на статията говори врели-некипели, че системата е отговорна за личните грешки. Няма колективна отговорност, има лична и този лекар който не е разбрал това явно не е за тази професия. Този който не е пострадрадал от некъдърността на корумпираните лекари няма право да взема отношение по темата. Но има и много съвестни, добри ,кадърни, всеотдайни лекари. И благодарение на тях все още сме живи.

 60. 60 Профил на WD
  *****
  Неутрално

  Не знам защо пациентите се оплакват - здравеопазването в България е превъзходно, като се има предвид мизерните средства, които се отделят за него (вкл и тези под масата). За да имат претенции трябва или средствата да се повишат поне 2-3 пъти или качеството да се влоши с толкова. Като се имат предвид обществените нагласи и намеренията на управляващите по-вероятно е второто. Така, че каквото и да си говорим ще става по-зле, поне в близките 10-тина години. С изследвания на този и онзи център и със заплахи за съдене на лекари болести не се лекуват.

 61. 61 Профил на WD
  *****
  Неутрално

  Лошото е, че у нас винаги се почва някаква реформа, без да се знае кога ще завърши и кой ще я прави. Пренасят се механично чужди правила, които в повечето случаи само вредят. С тъпите изисквания в клиничните пътеки и стандартите - правиш първо, второ , трето, това до 6-тия час, другото на 24-тия се лекуват сравнително добре 2/3 от болните. При останалите 1/3 трябва да направиш друго, но нарушаваш стандарта и НЗОК те санкционира. Трябва да избираш - да си получиш парите или да излекуваш болния и внякои случаи трети вариант - да го лекуваш, като фалшифицираш документите. Във всички случаи си в нарушение. Така не се прави медицина, нито болестите нито пациентите се интересуват от наредби и стандарти.

 62. 62 Профил на kobe
  *****
  Неутрално

  Абе докога ще гледаме наглата мутра на тази на първата страница?

 63. 63 Профил на Омраз
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "WD":

  Лошото у нас е, че докато почне една реформа и докато завърши доста хора си отиват бадева.
  Една колежка на съпругата ми миналата година в един слънчев ден отиде на изследване дали може да има 2 -ро дете, защото имала проблем с раждането на първото. За изследването било необходимо да се влее някакъв препарат венозно. Резултат - до края на деня изпада в кома, няколко дена преди нова година си отиде.
  Наглеците от БЯЛАТА МАФИЯ да коментират в случая какво е виновна системата? Системата ли вкара утровата ? Системата ли не направи тест за алергии към препарата?
  Лицемери с Хипократова клетва, които гледат на пациента като на прасенце касичка която пищи че я разбиват за да и вземат паричките.

 64. 64 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Омраз, това което си описал е частен случай. Давам ти пример, какво става когато системата е сбъркана. Преди седмица, на едно мое нощно дежурство приех пациент в тежко състояние, налагащо транспортирането му специализирана клиника. Обаждах се до няколко университетски болници, но се оказа, че тези специалисти са спрели да дават републиканска спешност, т.е. няма как да повикаш някой на консулт или пък да му приведеш болен в извънработно време. Не можеш да ги заставиш насила или накажеш, защото няма кой да ги замести. Пациентът до сутринта почина. В някои областни болници няма достатъчно анестезиолози за нормален график и от това страда както плановата, така и спешната оперативна дейност и пряко застрашава живота на болните. Преди 10 години това не беше рядка специалност. Какво още мога да ти кажа, освен че догодина ще е по-зле.

 65. 65 Профил на един
  *****
  Неутрално

  е много скоро ще се отървете от масата от лекарите ,те просто няма да пракиткуват тук ,най добре нещата ви е показал както винаги доктор дулитъл ,но едва ли някой е на нивото му за да разбере за какво става дума ,да има некадърни лекари ,да има и грешки ,да има и мързел и неграмотност ,но това не е повод да се плюят лекарите тотално.Всички ние искаме ,добро здравеопазване ,луксозни клиники и качество ,но как да стане това ,като половината от вас които критикувате давате данъците си извън българия ,тук са децата ви и родителите ви ,които от 2000 год насам не дават нищо в системата на солидарни вноски ,а държавата превежда някакъв 1 лев и стотинки на човек месечно и срещу този лев НЗОк ви нахъсква ,че всичко е безплатно ,да ама не ,не може да имате изобщо някакви очаквания от лекари работили за 180 лева до 2000 година ,а след 2000 вече за 200-300 долара ,дори този лекар да няма семейство и деца ,които да се налага да храни ,самата подготовка струва поне 1000 лв месечно за най малко 9 години ,това предполага ,че масата от лекарите или е напълно неподготвена ,или е подготвена ,но не желае да работи безплатно за обществото .Един читав хирург или ортопед или гинеколог се става с поне 12 години плътно учене и стоене без никакви средства и вложения от порядъка на 15000лева годишно ,което по груби сметки прави около 400000лв с лихвите от това ,че парите не са в оборот или банка.Точно като как смятате ,че един супер специалист вложил толкова пари в образованието си ще ви преглежда безплатно и качествено в кабинет ,които изисква още поне 200000 инвестиции,това е практически невъзможно и извода е ,че въпреки новите комунистически напъни за медицински одити и задължения на лекарите за 24 часови дежурства и глоби по 5000 лв ако не си вдигнел телефона ,нещата нама да станат ,може да станат ,само ако прегледа стане 300 лв особено в извънработно време ,а операцията да добие реалната си стойност напр за клинична пътека тук за костна операция от 800лв в Франция и Сащ ми поискаха сума от 100000до 160000евра.Тогава ще имате право да сте недоволни ,да рипате и да плюете лекарите ,сега просто като не желае обществото да плаща реалната цена ,ами получава и реална услуга за тази цена или изобщо нищо не получава няма защо да се плюеме взаимно ,навсякъде по света е така ,всяко нещо е с цена ,дори здравето ,комунизъма си отиде с бай тошо ,въреки напъните на последователите му и като ни доидете на вратата в тежко състояние и без пари не очаквайте както винаги досега да извадим всичко от джоба си ,да бъдем хуманни ,да ви спасим и накрая това да остане за наша сметка ,обикновено когато съм правил такива жестове ,нещата са отивали към 100-200 лв разходи за моя сметка и нито един пациент или роднините му досега не са се обърнали да кажат ,господин докторе това струва ли все пак нещо за вас-е познайте вече какво правя като видя пациент в тежко състояние,а аз не съм лекар с чантичка и теории ,а реално практикуващ пряко с пациенти ,реалността е такава .

 66. 66 Профил на BK
  *****
  Неутрално

  Какво реформа, какви 5 лева. При такава "експертка", при такъв здравен министър, при такъв ББ...
  Има и свестни лекари, има и боклуци. Както при всички останали професии. Крайно време е да разберем, че здравето е по-особен вид "стока" и да имаме повече претенции, но и повече отговорности. Защо плащате на лекарите нерегламентирано и не се олаквате официално? Сами сме си виновни

 67. 67 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 918 Гневно

  До коментар [#66] от "BK":

  Има свестни и боклуци ,ама когато дойде време за съд и честните и боклуците като едно се изправят в защита на изродите! После искали да бъдат уважавани - те сами подържат комунизъм в системата си ,превърнали са я своеобразна мафия - това ,че няма осъден лекар сещаш ли се какво означава. Плащам на лекарите нерегламентирано ,защото парите които трябва да се ползват за лечение ги крадът началниците на болниците и не стигат до мен! Независимо от това обаче колкото и да плащаш истината е ,че неможе 100% от завършилите медицина да лекуват! Една част от тях са безотговорни и надменни ,но останалата част вместо да се отърси от боклука ,което би било само в тяхна полза ,те застават на тяхна страна ,защото "така трябвало" - това за мен е откровен комунизъм и то от най-тежка форма! Плащаш ,неплащаш МБАЛ са пълни само с изроди! Сигурен съм ,че нито един лекар не би отишъл на лечение там! Специално за ражданията пък направо само мангали ходят в МБАЛ! Въобще като гледам сте само ОПЛ-та ,жалко ,че онази сган ,която прави истинските грешки ,които убиват хора не пишат за да видим какво оправдание имат!

 68. 68 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално

  До 47 Немските лекари са сложили 11 пиронаот титан защото се плащат от Здравна каса много дебело Вместо 5 са сложили 11 В България ЗК плаща само стоманени и не си заслужава труда да слагаш 11 защото са много евтини А и безмислени от добрата лекарска практика Това се казва източване на ЗК в Германия До така наречените ботуши Вместо гипс който е по евтин са сложили подвижна шина защото също се плаща от ЗК в Германия В България се плаща само гипс

 69. 69 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 918 Любопитно

  До коментар [#68] от "Доки док":

  Напълно споделям - толкова плащаш ,толкова получаваш... Като искаш повече си доплащаш стига да има възможност разбира се... Всички искаме първокласно лечение ,а е ясно че те е в пъти по скъпо! Въпроса в темата е човешкия елемент и трябва ли недобросъвестен(безотговоен) и такъв ,който трови хората умишлено(за пари) лекар да се оневинява с оглед на това ,че системата е виновна!
  Според мен по същата логика трябва да оневиним всички крадци ,убиици и наркоразпредлители - те също са жертва на системата. Тук някой от лекарите по горе беше написал ,че общетвото трябвало да реши проблемите на лекарите. В такъв случай според мен трябва всички лекарски съюзи и прочее мафиозни организации да се забранят законово и всичко да се решава от избранници на народа ,а не само на лекарите!
  Веднага обаче ще започне рев как не сме били запознати и т.н. - така продължаваме в омагьосания кръг - хем лекарите сами искаме да се управляваме ,хем обществото е виновно ,че не умеем! Еми очаквам да видя някой с истински предложения! Гледам има тука членове на съюзи разни начело с господин Дулитъл - предложете алтернатива.... То най-лесно е да оставят неплатежоспособните да умрат - по същия начин може да решим и проблема с пенсионерите!

 70. 70 Профил на Germany
  *****
  Неутрално

  70 % от бълагарските пациенти са прости, всезнаещи и неблагодарни. Лекари- заминавайте в чужбина. Много е лесно, а работата е безкрайно по-приятна от колкото в България.

 71. 71 Профил на Кука
  *****
  Неутрално

  Болшинството от така наречените лекари в България са пълни некадърници.Точно заради техни грешки баща ми почина,а синът ми е инвалид 98% благодарение точно на същите тези "специалисти".
  А иначе самочувствието им е по-голямо от ръста.Като за капак на всичко тези некадърници почти 100% са корумпирани и постоянно рИвът за пари.

 72. 72 Профил на ОПЛ
  *****
  Неутрално

  Много интересно защо няма нито един коментар на пост на лекар, касаещ истинскит проблеми, а се четат единствено съчинения на тема "колко са лоши лекарите". Примерно защо никой от всезнаещите "ужилени" пострадали не изкоментира пост 65 от един, особено в частта му за инвестиционните разходи в обучението на всеки лекар.

 73. 73 Профил на Кука
  *****
  Неутрално

  Когато лекарите стачкуват,гробарите остават без работа.

 74. 74 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Можете да плюете лекарите, но от обществената сфера само здравеопазването и образованието работят добре (за средствата, които се отделят за тях). Моята прогноза е, че ще трябва да стигнат "успехите" и ефективността на полицията и съдебната система, което значи масова корупция, смъртност равна на разкриваемостта на престъпленията или на процента забатачени и нерешени дела. Сега ви е лесно да плюете, да ви видя тогава.

 75. 75 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 474 Неутрално

  "... предложете алтернатива.... То най-лесно е да оставят неплатежоспособните да умрат - по същия начин може да решим и проблема с пенсионерите! " Предложението ми е умници като теб nqma zna4ka koi да се бръкнат и да им платят лечението.

 76. 76 Профил на д-р Хаус
  *****
  Неутрално

  кока или херо?за грешки в системата препорачваме мара.

 77. 77 Профил на do .dru
  *****
  Любопитно

  ами че тои самия Бусарски ги прави същите номера и срещу повече пари...не се заблуждаваите
  До коментар [#11] от ".dru":

 78. 78 Профил на profesor
  *****
  Неутрално

  За съжаление нито госпожата "експерт", нито "лекар-реалист" имат понятие за това което говорят, а именно как било там, на запад. Какъвто "експерта" такъв и "лекаря", а именно продукти на "рабфака".
  Като успиял експатрианец в западноевропеиска страна ще ви кажа че отношението пациент-лекар е точно такова както отношението клиент-търговец. Пациентът плаща (чрез застрахователната си "каса" на лекаря за предоставената му услуга. Ако лекарят сгреши, и в резултат настъпят доказуеми вреди за пациента, лекара отговаря пред закона, и няма пациент дето би му спестил съдебния иск при всеки случаи на основателно съмнение че е потърпевш. Категории като "уважение" възхишение", "благодарност" са в сферата на емоциите и нямат никакво отночение към практиката. Както се казва "уважението си е уважение, ама сиренето е с пари". В Щатите като правило, а и все по-често напоследък в Европа, където отншението лекар-пациент става по щатскиа "модел", средната цена на лекарската застраховка срещу съдебни искове при грешка е огромна, около 30% от дохода на лекаря. Като застрахователите прилагат същата схема на "бонус-малус" както и при автомобилните застраховки: размерът на полицата зависти от лекарското досие, именно, има прегрешения-висока полица, няма прегрешения ниска полица. Наи-голямата трагедиа на Българиа е състемата на образование тип "раб-фак". Какво означава това ли? Ами просто нагледно, 95% от така наречените лекари, експерти, администратори и прочие "елит", биха имали някакъв шанс да се изхранят на запад само с "акордеонче и шапка" в метрото. Само една много малка част от останалите 5% "елит" имат някакъв ненулев шанс да заемат титулярна лекарска длъжност, при това след поне 10 години денонощна работа в болница със статут на стажант и заплата на фелдшер. Всеки които ви каже противното значи или не знае или лъже или се е уредил в място дето "бял" лекар не иска да стъпи; нещо като "Вълчи Дол, Връх Тумба... + краини ниско заплащане поради липса на пациенти. Към това ще добавя и огромния по размер дял на сивия сектор (нереглементирани плачания не минаващи през фиска) с оборот не по-малък от този на "регламентирания". Разбира се, че има и изключения, но те са колкото да потвърдят правилото. Това за съжаление е горчивата истина за медицината в Българиа, за шанса ви да оцелеете ако сте сериозно болен, и за голямо съжаление не виждам светлина в царствито на хитрец-андрешко.

 79. 79 Профил на Филип Боков
  *****
  Неутрално

  Нали ви казах че отговорността я приемем с мезета! Вие отговаряте, ние пием. Ето на, сестра ми стана председтел на ЮНЕСКО! Нея я лекуват лекари носещи лична отговорност а пук вас такива, носещи колективна! Whom how, как нас учили в МГИМО!

 80. 80 Профил на Патил
  *****
  Неутрално

  Лекарските грешки са основно вследствие на самоувереноста на лекарите че няма да бъдат наказани. Законът за съсловните организации и професионалният им кодекс са пълни с бисери като следните:
  Кодекс професионална етика:
  Чл. 41. (1) Лекарите винаги си дължат морална помощ.

  (2) Забранено е да се оклеветява колега, да се злослови за него и да се разпространяват обвинения от естество да му навредят при упражняване на професията.

  (3) Професионални и лични разногласия между лекари не могат да бъдат предмет на публични полемики.

  Чл. 42. Недостойно е лекар да злепоставя колегата си чрез преценка и критика на неговата лечебна дейност или чрез изказвания срещу неговата личност.

  Като се препишат съответните американски наредби затворите няма да поберат некадърниците от съсловието/около 50 000/

 81. 81 Профил на патил
  *****
  Неутрално

  Пропуснах да пиша че тези които трябва да накажат колегите си-съдебните лекари/а не съда които като папагал повтаря заключенията на съдебните лекари/ са също членове на Българския лекарски съюз и също се подчиняват на споменатите по-горе нормативни документи.

 82. 82 Профил на ямх до ПРОФЕСОРА
  *****
  Неутрално

  ПСИХИЧНИЯ статус на БЪЛГАРИНА си остава един и същ, независимо дали е написан от пребиваващ или ЕМИГРАНТ! няма изненади! формиран индивид, на 5 /ПЕТ/ години, с интелект! ПОСЛЕ, дали е в ЩАТИТЕ или ГЕРМАНИЯ, ВСЕ ТАЯ, даже и дебил да е! все е БЪЛГАРСКА НАРОДОПСИХОЛОГИЯ! професоре, що за незадоволени ФРУСТРАЦИИ имаш? ПАЗИ СЕ! ще развиеш някое ПСИХОСОМАТИЧНО заболяване и в щатите няма да ти помогнат....КЪСНО е, станало е! потърси си ПСИХОАНАЛИТИК и не забравяй , че и към тях се развива ЗАВИСИМОСТ, както наркотичната! банкова сметка да оставям ли или си като църковна мишка?

 83. 83 Профил на @@@
  *****
  Неутрално

  До коментар [#80] от "Патил":

  И на липсата на профисионализъм

 84. 84 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#82] от "ямх до ПРОФЕСОРА":

  Остави компютъра на лекарите и въобще за какво са ти махнали ризата...

 85. 85 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 474 Неутрално

  profesor-е, "успиял" експатрианецо, кажи ми в коя западноевропейска страна си? Какви са тези глупости, че пациентът плащал "чрез застрахователната си каса". В част от страните в ЕС има здравноосигурителни фондове, а в другите, като UK здравната система се издържа от бюджета. Пишеш, за неща, за които си нямаш понятие. Стой си на мифката в пицарията, в която си "успял" и не дрънкай глупости.

 86. 86 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Патил, с две ръце гласувам за твоето предложение. Само, че "Като се препишат съответните американски наредби", освен наказанията да препишат и тази част за доходите на лекарите. Иначе не става. В България лечението на рак на стомаха (не само опрерацията, а целия курс на лечение) е оценен колкото 1 кв. метър ново строителство в София. Да не говорим за лечението на "по-прости" заболявания. След като НЗОК, където отиват здравните ви вноски е определила, че животът на един пациент е колкото 1 кв. м. бетон и арматура, значи няма защо да се оплаквате от лекарите - за тези пари те вършат чудесна работа.

 87. 87 Профил на номер 87
  *****
  Неутрално

  Нищо от прочетеното не ме учудва, но е страшно ожесточението към лекарите,най-вече от емигрантите в чужбина/там прошка няма по отн на заплащането, а достъпа до лекарите е ограничен финансово/ Повечето не се замислят как самите си вършат работата и плащат ли си данъците, че имат такива претенции
  Собственик на превозваческа фирма прави по 20 хил км без да спазва изискванията за почивка на шофьорите и те шофират по 20 и повече часа, рискувайки живота на 40 човека, шофьорът пък за една шепа пари го прави и мисли, че е Рамбо , като слезе от автобуса куца, защото не си е оперирал хернията /нямал време/, млекарите колбасарите , ресторантьорите ни хранят с неизвестни субстанции, банкерите ни дерат с невиждани в Европа лихви, нотариусите не проверяват личните данни, отчитането на мобилните услуги е "едно към тавана", китайските стоки се продават за италиански и мн други, повечето крият доходи и не плащат дължимите здравно-осигурителни вноски
  Повечето от останалите в България лекари работят според силите си и условията тук и дават нелош продукт за тези условия /недофинансиране от държавния бюджет, ниска здравно-осигурителна вноска, липса на ефективна здравна стратегия и т.н./
  Здравеопазването на България не може да е изключение от живота и практиките в България

 88. 88 Профил на един
  *****
  Неутрално

  извода до тук е един ,лекарите в България ще са все по малко ,влизането при тях ще е все по скъпо за всички нас и вас ,услугите които се предоставят ще са все по недостъпни .След като всички са недоволни от лекарите ,а самите те от заплащането ,ами работа има и на запад ,никак не си мислете ,че там щяли да останат 95% гладни ,както писа някакъв олигофрен нагоре ,напротив ,колега от тай ниското ниво на селски участък в края на окръга ми замина миналия месец за франция без никаква специалност и с основни знания по френски ,само след 10 дни ми съобщи ,че вече е на работа ,началната му заплата за първи месец е 4500 евро ,работното време е 7 часа и му е осигурено всичко безплатно ,кабинет телефон ,кола и персонал ,за разлика от условията на нзок тук ,тук човека обслужваше 2 села денонощно и изкарваше накра я 300 лв ,ха познайте сега селата кой ги обслужва и следващите 10 години дали някой идиот ще се навие да ги обслужва и за какви пари на 40 км от града ,а пациентите могат да са колкото искат недоволни в този район ,само ,че вече няма от кого да са недоволни ,за разлика от тях французите ще са много доволни,е и да не забравим сега кого ли ще глобяват чиновниците дето ни обикалят всекидневно и си търсят работа ,ама не с пациенти ,пък и умрелите кого ли ще съдят бе мама му като няма никакъв лекар да се хванеш по не за него да го изръсиш ,хубавото че така са вече близо 30% от жителите на моята община ,тези хора вече са без никакъв лекар ,те не се лекуват ,те просто стигат до болницата ако се наложи и ако са живи ,ако ли не ги връщат просто загинали по домовете .

 89. 89 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 918 Гневно

  И продължават глупостите с проблеми с пари и не знам какво си - това ,че хирург е забравил инструмент по време на операция в пациента има ли отношение към заплащането ,това ,че за лека настинка ми предписват антибиотик на стойност 30 лева за моето здраве ли е или просто съм обект на други интереси ,това че лекарите пушат в родилно отделение пак ли е от липса на средства ,това че спешната медицинска помощ представлява кръчма с умиращи пред нея хора пак ли е липсва на средства?!?
  Всичко идва от ПЪЛНАТА повтарям ПЪЛНАТА безнаказаност - когато почнат да ги съдят за гореизброените неща всичко ще се промени коренно! А лекарите ,които искали промяна за мен сте просто лицемери - за вас промяната е само и единствено повишаване на заплащането - не видях нито един от вас да упоменава нищо друго освен пари. Това потвърждава моите думи надявам се скоро да ви гледам в затвора!

 90. 90 Профил на Юлия Вревская
  *****
  Неутрално

  Към 89, напълно безплатно,
  -"за лека настинка" в Европа не се посещава лекар /таксата е 30 - 60 евро, според часа на посещението, макар впоследствие да се възстановява/. Започва се прием на симптоматични средства, т.н. ОТС-продукти, к се вземат от аптеката /но в Англия ще ви пратят на лекар, часът ще е след седмица, дотогава, ако е "лека настинка" няма да има нужда от посещението. При липса на ефект се уговаря прием по телефона. Ако Вие сама може да прецените имате или не нужда от антибиотик, въобще нямате нужда от лекар - Вие сте си най-добрия лекар!
  - за условията в АГ - болниците - може да се избере специалист като се заплати за избора официално, да се наеме ВИП - стая, да се роди в частна болница. В Чехия ражданията са платени, т.к за новороденото не са внасяни осигурителни вноски!!
  - спешната помощ е изцяло функция на държавата - въпрос на вложени средства в обурудване, линейки, подбор на персонал. Правото на спешна помощ е конституционно право. Държавата и правителството отговарят за условията в спешната помощ.
  - И накрая, за риска от забравен скалпел - съществува. Не зная колко процента е . Такъв риск има навсякъде по света. Но може да се избере болница и хирург. Не казвам да се плати
  За всички недоволни има доброволно здравно осигуряване - там си договаряте пакет, според сумата, и търсите персонална отговорност. Но желаещите са малко - по-лесно е да плащаш 10 лв месечно и да имаш гранд-претенции
  А който сипе хули, закани и прокоби, сам пада в него, народна мъдрост.

 91. 91 Профил на Чичко доктор
  *****
  Неутрално

  Никой не ме е карал насила да ставам доктор!
  Учил съм дълго и много и за това сега печеля много пари!
  Никому не съм длъжен нищо!
  Хората с мойта професия стават все по-малко в БГ!Кой е виновен за това мен не ме интересува!
  Мен ме интересува да работя и да печеля пари!
  Аз не работя за слава, нито защото съм хуманист-работя,за да си издържам семейството си ,както всички други!
  Искам да лекувам хората и го правя добре-мнението на лаиците не ме интересува!Интересува ме мнението само на моите пациенти!
  За моя професионализъм могат да дават мнение единствено и само моите колеги!
  В моята професия допускам грешки както всеки друг в неговата професия!Който е безгрешен да си вдигне ръката!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ моите грешки понякога могат да бъдат фатални,друг път-не!
  УСПЯВАМ ХИЛЯДИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ,ОТКОЛКОТО ГРЕША!
  Печеля повече от водопроводчика или дърводелеца и това е напълно естествено!
  Знам много и умея много и знам,че го знам!
  КОЙТО ИСКА ДА СЕ ПРОБВА-ДА УЧИ МЕДИЦИНА! 92. 92 Профил на Кука
  *****
  Неутрално

  Лекарите в България били добри?!Обърнете внимание на факта,че в същата тази България практикуват сума ти мошеници от сорта на разни екстрасенси;лечители на незнам си какво;гледачки;баячки;ходж и т.н.,а има и една камара други мошеници които пък лекуват от телевизионния екран.Тук възникват и следните въпроси:Като са толкова добри нашите лекари,защо тези гореизброените субекти процъфтяват?Защо доста хора са стигнали до там,че да се доверяват на разни самозванци?Тезата,че видите ли народа бил прост и наивен,просто я оставете.

 93. 93 Профил на Един ОПЛ на 33
  *****
  Весело

  Ей, чичо докторе! Как не те е срам да ми вземеш думите от устата/клавиатурата бе колега. Аз толкова време да се пъна да го пиша това нещо и тамаааааан да чукна Ентер-а и какво да видя - ти вече си ме изпреварил. Как не те е срам!!! На твое място бих се изчервил чак до ушите и гонен от чувство за вина бих си отворил една бира! Ай, наздраве!!!

 94. 94 Профил на Чичко доктор
  *****
  Весело

  До коментар [#93] от "Един ОПЛ на 33":

  Така виновен се почувствах,че веднага си отворих една бира!
  Ай,наздраве!

 95. 95 Профил на Чо-чо Сан
  *****
  Неутрално

  И в този форум лекарите показаха с плюсчета, с минусчета и с коментарите си, че имат много свободно време, компютри, интернет, бира, алчност и солидарност. Нямат никакво желание да се махат от България. Да са ни живи и здрави! Благодарение на тях болните оздравяват като мухи.

 96. 96 Профил на Чичко доктор
  *****
  Весело

  До коментар [#95] от "Чо-чо Сан":

  Ми ти кво искаш да имат-трабанти,пишещи машини "Правец" и лимонада ли?
  Който не може да се оправя-да емигрира и да си търси късмета!
  Аз печеля добре и съм реализиран тук!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK