Йорданка Фандъкова: Когато стана кмет, ще нося отговорност - показала съм, че мога

Йорданка Фандъкова<br />

© Юлия Лазарова

Йорданка ФандъковаГ-жо Фандъкова, ако станете кмет, ще се върнете в общината във времето, когато се подготвя бюджетът за догодина. Кои ще са приоритетите в него, при положение че се очаква приходите да останат на ниските нива от тази година?
- Безспорно е, че кризата се отразява и на Столичната община, както и на всички общини в държавата. Нека обаче да отбележим, че столицата беше избрана за най-добрия град за живеене и това е следствие основно от факта, че тук е най-доброто място за инвестиции. От друга страна, залагам на допълнителни източници на финансиране. София има най-добре подготвените проекти по оперативните програми и вече получава финансиране по тях на обща стойност 500 млн. - 600 млн. лв. Най-големите проекти са строежът на метрото и изграждането на завода за отпадъци. Освен това през миналия месец общината подписа договор по проект по европейските програми на стойност 14 млн. лева за изграждане на подлезите на гара Подуяне и при жк "Бокар" на бул. "България", както и за детски площадки и зони за отдих в шест района. Всички стартирали и предстоящи проекти имат осигурено финансиране. В същото време бюджетните средства трябва да се насочват към дейности, за които няма възможност за външно финансиране.


Кои са те?
- Това са важните задачи в сферата на социалните дейности, здравеопазването и образованието като ангажимент на общината, тъй като в тези сфери има финансиране и от държавата. Нямам притеснение за бюджета за 2010 г. и за изпълнението на задачите, които сме заложили в програмата си. Това всъщност е програмата, по която работим в последните две години и чието изпълнение възнамерявам да ускоря. Тя е много конкретна и включва точно определени инвестиционни проекти.


Част от тези проекти са от доста години - пробивът "Данаил Николаев" например, за който имаше избран строител още през 2004 г. Защо досега не бяха довършени?
- Пречките са били много. Не мога да ги изброя всички, но през последните две години, когато започна подготовката и реализацията на конкретни проекти, общината беше оставена да се справя сама със задачите. Срещахме съпротивата на държавата и това доведе до сериозно забавяне. Настоящото правителство подкрепя добрите идеи както за София, така и за останалите региони в страната, без да дели общините на наши и ваши.
Ще се променят ли размерите на местните данъци и такси за догодина?
- Общината изпълнява задачите си благодарение на приходите от данъци и такси и затова трябва да сме внимателни в обещанията. Не може да обещаваме, че ще направим много неща, а в същото време да намаляваме ставките. Сега обаче кризата се усеща от всеки човек и аз ще настоявам данъците и таксите за 2010 г. да не се увеличават.


Ще се промени ли начинът на изчисляване на такса смет и тя да се плаща според изхвърляното количество отпадъци, а не на базата на данъчната оценка на имота?
-
Да, тук съм категорична, защото такива са европейските практики. Не е предвидено за 2010 г., но е напълно възможно да стане през 2011 г.


В цяла София ли ще се въведе новият начин на плащане или само в крайградските райони, където ще е по-лесно изчисляването на индивидуалните количества боклук?
- Експертите ще кажат, но това е проблем, върху който ще работим активно, за да се реши през 2011г.


Заводът за отпадъци ще е готов 2011 – 2012 г. Дотогава алтернативата за София остава Суходол. Възможно ли е заради ограничения капацитет на депото да се стигне до поредната криза с боклука?
- Има цялостна стратегия по проблема с боклука. Сигурна съм, че вече няма бъдем свидетели на кризисни ситуации, тъй като капацитетът на сметището в Суходол ще е достатъчен до построяването на завода. През следващите две години ще се реши окончателно и въпросът с балите. Разрушаването на монопола в сметосъбирането и сметоизвозването дава възможност за повишаване качеството на услугата. Догодина предстоят и нови конкурси за избор на фирми, които да чистят София. Имаме възможност да заложим допълнителни изисквания към тях, като например повече машинно чистене.


Как приемате идеята за създаване на общинско предприятие, което да чисти централните райони? От общинската администрация вече изчислиха, че първоначалната инвестиция в него ще е около 10 млн. лв.
- Това е добра идея, предложена от г-н Борисов. Инвестициите за реализирането й трябва внимателно да бъдат анализирани. Такова предприятие трябва да има, но е погрешно да се смята, че то ще може да работи с по-малко финансов ресурс. Затова на първо време е нормално да се използва за чистене на паркове и зелени площи. Създаването му трябва да е прецизно подготвено.


Предвиждате ли специална политика на общината за намаляването на вредните емисии и какви ще са конкретните мерки в нея?
-Това е важен и актуален въпрос, за да може София да стане част от общата европейска политика. Ще използваме най-добрите експерти в страната и чужбина, за да разработим цялостна стратегия в това отношение. Идеята София да бъде зелен град не означава само запазване и увеличаване на зелените площи и парковете, а цялостна стратегия за енергоспестяващи дейности и премахване на вредните емисии. Този проблем трябва да се свърже и с проблемите на транспорта.


С тези автобуси как ще намалим вредните емисии?
-
Залагаме на увеличаване на дела на електротранспорта. Вече има конкретни проекти за строителство на нови трамвайни линии, строи се вторият диаметър на метрото. Това е най-удобният начин за придвижване в града, който ще намали движението на автомобили. Метрото обаче не може само да реши проблема с движението. Всеки човек трябва да може да стигне до метростанцията, където да има паркинги за автомобили и за велосипеди. Аз залагам много на изграждането на велоалеи, като вече са готови проектите за трасетата в "Младост".


Кога могат да станат факт?
-
Още догодина. През това време ще се разработят проектите за другия голям град в София - "Люлин", които ще бъдат реализирани през 2011 г. Така ще се създадат условия столичани да се движат удобно с градски транспорт и това ще намали придвижването с лични автомобили.


Градският транспорт не е особено привлекателен в момента и може би затова хората предпочитат да използват автомобилите си и да чакат в задръстванията. Как ще се промени обликът на публичния транспорт в следващите две години?
-Общината ще има грижата за нов автопарк, но пак ще подчертая, че по-скоро залагам на метрото и електротранспорта, отколкотона автобуси.


Да очакваме ли, че в следващите две години автобусните маршрути на градския транспорт ще станат по-малко?
-Да, и тези, които съществуват, да имат нови и по-модерни превозни средства.


Много хора се оплакват, че за да стигнат до метрото, трябва да използват довеждащ транспорт и така плащат два билета?
-Поставила съм вече този въпрос на експертите. Хората ще са готови да използват градския транспорт при създаването на всички възможни удобства, включително и на комбиниран билет. Това ще стане възможно в следващите две години, когато имаме цялата система от метро и довеждащ транспорт.


Другият причинител на замърсяването на въздуха са задръстванията. Как ще се реши този огромен проблем?
-Ако някой каже, че може да се реши за половин година, заблуждава хората. За мен е важно да разрешим проблема за центъра и последователно за останалите райони. Могат да се предприемат краткосрочни мерки в тази посока. Центърът за градска мобилност може да регулира светофарите, използвайки камерите, поставени на кръстовищата. Може да се промени маркировката или организацията на конкретни кръстовища. В по-дългосрочен план трябва да бъде разработен генералният план за управление на трафика. Да се направят и кръстовищата на две нива. За няколко от тях вече има кредит от Европейската инвестиционна банка, който дава възможност работата да започне през следващата година. Отделно ще изпълняваме проектите за паралелни рингове на околовръстното шосе, за разширението на бул. "Тодор Каблешков".


Какво ще направи общината за енергийната ефективност - саниране на общинските сгради, детски градини, училища?
- Всъщност вече сме започнали. Разликата между моята програма и тази на опонентите ми е, че моята е работеща и се изпълнява, могат да се видят конкретни резултати. Новите детски градини се правят по всички правила на съвременното строителство, имаме вече и ремонтирани общински сгради. Последните две-три години при ремонта на училищата и детските градини заложихме на енергоспестяването. Изключително важно е и поставяне на енергоспестяващо осветление в крайните райони на София.


Какви са плановете ви за "Кремиковци"?
-Това не е въпрос, който общината може да реши. Но смятам, че е много добро място за изграждане на технологичен парк – възможност за обединяване на образованието с науката и бизнеса, което е важна предпоставка за развитие на икономика и общество, основани на знанието.


Ще успеете ли да решите проблема с детските градини през следващите две години?
-Усилията ни, които заложихме още преди 3 години с разработването на цялостна програма за увеличаване на местата в детските градини, дават много добър резултат. За последните 3 години местатаса увеличени с над 5 хиляди. По последни данни за родените през 2004 г. имаме само 19 чакащи деца. Последователното изпълнение на програмата и откриването на детски градини ще продължи със сериозно темпо. В някои от районите на София въпросът вече е решен. Но този проблем зависи от редица фактори и е несериозно да се каже, че за две години могат да бъдат открити 12 хиляди места, без да знаеш какви проекти, терени и средства има, каквито обещания се чуха от мой опонент. Смятам, че при откриването между 2 и 3 хиляди места за година в следващите 2-3 години можем да излезем от тази ситуация. С притока на много хора към София обаче се затруднява процесът на прогнозиране.


Може ли този проблем да се пренесе и в средното образование?
-Работим точно за планирането на всичко това. Не само е възможно проблемът да се пренесе, а ще се случи. Защото увеличената раждаемост и приток на хора към София, които сега затрудняват детските градини, ще се отрази в следващите години на училищата. Затова залагаме разширения и строителство на училища, имаме и готови проекти, за които работихме последните една-две години. Изграждането им ще се финансира с пари от бюджета и по европейски програми. Така че съм сигурна, че този проблем няма да създаде криза, както това се случи с детските градини. За мен е важно да спрем да вървим след проблемите, а да ги планираме навреме.


Казахте, че ще можете да разчитате на подкрепата на Министерския съвет и на премиера Бойко Борисов. Чуха се обаче критики, че не вие ще сте реалният кмет на София, а ще управлявате от името на Борисов. Какъв е коментарът ви? Смятате ли, че ще сте достатъчно самостоятелна при взимането на решенията за София?
- Кметът носи отговорността за решенията, които взима. Когато стана кмет, ще нося своята отговорност - показала съм, че мога да го правя. Но при една такава подкрепа има много повече възможности. При всички случаи помощта от премиера за града е изключително важна, така че не се притеснявам от тези обвинения. Смятам, че не само няма нищо лошо, но е и важно градът да има тази подкрепа. Ако намесата е за добро, със сигурност ще я приема, ще я потърся даже. Но за да имаме тази подкрепа, общината трябва да изпълни своите отговорности. Като част от екипа на г-н Борисов като зам.-кмет на столицата мога да кажа, че той може да слуша, да взима решения на базата на аргументирани предложения.


Чува се, че има договорени постове в общината за СДС и ДСБ, които ви подкрепят в надпреварата. Така ли е?
- Нямам никакви притеснения по отношение на тези твърдения. Не сме водили разговори за конкретни места, от моя страна няма поет ангажимент. Смятам, че кадровите решения не се взимат, без да се анализира цялостната ситуация, така че за мен този въпрос не е актуален. За мен е важно хората в екипа да са добри експерти. Сигурна съм, че с колегите от СДС и ДСБ ще продължим да работим заедно за решаване на проблемите на София.


Мислили ли сте кой ще заеме овакантени постове като този на главния секретар, на зам.-кмета по транспорта?
- В момента правим срещи с експерти по проблемите на София, събираме добри и иновативни идеи, раждат се много интересни предложения. Обявихме и конкурс за добри идеи за столицата. Част от моя стил, който смятам за работещ, е кадровите решения дасе взимат в момента, в който имаме конкретната задача. За да се потърсят хората, които могат да я изпълнят. Трябва да стимулираме хората да излязат да гласуват на 15 ноември. Имахме добри резултати на парламентарните избори и сега най-важното е столичани да отидат до избирателните секции и да дадат своя вот.


От десницата се чуват притеснения, че в бордовете на общинските фирми има хора от старата централна власт, партийни назначения от левицата, което затруднява управлението им. Какви са идеите ви в тази връзка?
- Върху тази тема се работи през последните години. Там има много какво да се направи - основното е подобряване на мениджмънта, но има и доста по-стратегически важни решения за преструктуриране, за приватизация на част от дружества, които не са ефективни. Необходим е цялостен анализ и ще искам да се запозная с всеки конкретен случай. Където нещата могат да се решат с кадрови промени, ще подкрепя такова решение, но по-важното е да се види кои от фирмите имат място да продължат да съществуват като общински фирми и кои са губещи.


Кой ще ви наследи на поста в министерството на образованието?
-Ще се повторя и ще го правя до 15 ноември - подобни разговори, уверявам ви, не се водят в момента.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Любим мой Соц
  *****
  Весело

  Блажени са вярващите.

 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1442 Весело

  "Когато стана кмет",
  ще давам сливи за смет!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1450 Любопитно

  Не, че искам да се заяждам, но не е ли по-правилно: АКО стана кмет... Или се връщаме към времето на бай Тошо, когато се знаеше кой ще спечели, и то с 99.98% от гласовете?

  "The Internet is an insecure place."
 4. 4 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Връщането във времето на бай Тошо не говори добре за някои качества на електората.

 5. 5 Профил на оскар
  *****
  Весело

  До коментар [#2] от "berbenkov": Евала мушморок никога нямаш мнение но играеш отлично ролята на селския идиот

 6. 6 Профил на шопето
  *****
  Неутрално

  ще гласувам за нея харасва ми , пък ако ми пусне фъндък ......ех кеф

 7. 7 Профил на TOTTI
  *****
  Неутрално

  Седесар съм ,и не искам тя да стане кмет,,,

 8. 8 Профил на мирно
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "TOTTI":Костов каза да гласуваш за нея!

 9. 9 Профил на HARI
  *****
  Неутрално

  http://www.glasove.com/article-4911.php
  КАДИЕВ:
  Аз не вярвам на това, че няма да има корупция, защото лицето Х било много добро. То може и да е добро, и самото то дори може да не е корумпирано, но това не значи, че ще направи нещо, за да ограничи корупцията на останалите. Затова искам, бидейки кмет на София, да се страхувам да съм корумпиран, защото премиерът или министърът на вътрешните работи от ГЕРБ чакат само това – да ме хванат в крачка. В същото време и тях да ги е страх да участват в корупционни схеми, защото тогава аз ще изляза пред обществото и ще кажа, че те са корумпирани и защо са корумпирани. Това е смисълът на взаимния контрол. Това е смисълът да има различни партии, които да управляват различните нива от държавата.
  ----------------------------------------------------------
  Кадиев има право: Фандъкова ще прави това,което ББ и каже.
  Кадиев ми се струва достоен човек.

 10. 10 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1442 Весело

  Абе, ТОТТ!, абе, брато,
  къде ви е на СДС кандидато?

  www.berbenkov.hit.bg
 11. 11 Профил на HARI kum # 9
  *****
  Гневно


  Още от интерв#то на Кадиве:
  "Управлението на София върви по инерция от двайсет години насам. По един и същ начин едни и същи фирми се въртят около Столична община и въртят своите малки и големи далавери. В администрацията работят същите хора… В това отношение нищо не се е променило. Едно от нещата, които бих искал да направя, ако спечеля изборите, е да премахна модела “Софиянски”. Това е разликата между мен и г-жа Фандъкова, която казва, че просто ще продължи сегашния модел на управление. Разликата е, че тя в този смисъл е продължител на статуквото, а аз съм изразител на промяната. Наистина искам да променя София. Искам сериозни промени в администрацията, включително цялостна промяна на структурата на администрацията промяна на начина, по който се мотивират хората, за да работят там."

 12. 12 Профил на Детерминантовски
  *****
  Неутрално

  "Когато стана кмет, ще нося своята отговорност..."
  Не е ли по-точно:
  Когато И АКО стана кмет, ще нося своята отговорност...

 13. 13 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 814 Неутрално

  вбесшващ е този идиот с римуванията.

  Абе брато, ще не вземеш се качиш на влако
  и не престанеш с т'ва форумно ако?

 14. 14 Профил на Аман от
  *****
  Неутрално

  бъдеще някогашно си време

 15. 15 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1609 Любопитно

  До коментар [#9] от "HARI":

  "Затова искам, бидейки кмет на София, да се страхувам да съм корумпиран, защото премиерът или министърът на вътрешните работи от ГЕРБ чакат само това – да ме хванат в крачка."

  И затова ли не би приемал подкупи? Защото щели да го хванат? Морал, чест, достойнство, нещо такова у него да има, или само от страх ще играе честно?

 16. 16 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  Каква е тази снимка горе?! Тази да не е на четири водки?

 17. 17 Профил на bulyon trezve
  *****
  Неутрално

  Аз съм от НДСВ! И аз не искам за кмет Фандъкова!

 18. 18 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Показала... че може да носи кафетата на ба'т бойко

 19. 19 Профил на Жан Валжан
  *****
  Неутрално

  Тази жена изобщо няма визия как ще се развива този град. Този пробив Д.Николаев и Суходол ми проби ушите от повтаряне. Изобщо, триото Борисов, ченгето Герджиков и Фандъкова не свършиха почти нищо ключово и явно нещата ще отново в тази посока. Технологичен парк Кремиковци..... мдааааааа, яснооо.

 20. 20 Профил на jozka
  *****
  Неутрално
 21. 21 Профил на БОКО
  *****
  Гневно

  ДАНЧЕ,ПАЗИСЕ ОТ ТАЗИ-Стояна Георгиева!!!

 22. 22 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  кво къде си показала я пак??

 23. 23 Профил на Каква я Стършел свършил
  *****
  Разстроено

  До коментар [#2] от "berbenkov":

  Днес бият червените- ти скачаш и се кикотиш като идиот.
  Утре ще бият сините- ти пак ще скачаш и ще се кикотиш като примат.
  Другиден ББ ще яде бой- ти пак ще квичиш като доволна свиня.

  С много труд предварително стъкмяваш нескопосаните си "рими" и като гробар нетърпеливо очакваш поредната жертва, която да окичиш с мърлявия си сарказъм.


 24. 24 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Когато стана кмет, ще нося отговорност". Какво пречи да носим отговорност и когато не сме кметове?
  Дали не сме на този хал, защото носим отговорност пред не се знае кого, когато станем кметове?

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 25. 25 Профил на Realistka
  *****
  Неутрално

  Как може тази жена да си представя, че ще може да управлява 2 000 000 българи?!
  Т.е. 1/4 отБългария...
  Съпругът й бил полицая - това оказва се е решаващото!
  То излиза така - важно е да си или пожарникар или полицай!

 26. 26 Профил на ТЕ
  *****
  Неутрално

  Идиотите ,които подкрепиха дебила си цар,сега подгрепиха Бойко.Както и при царя,те-идиотите(част от тях пишат и тук) ще се отречат и от ББ.После ще чакат да се появи нов идиот за да гласуват за него.Общото след всяко тяхно гласуване е че продължават да псуват ,да проклинат кухия си животец и да заглеждат точейки лиги жена ми с думите:"бии и маата ве,и таа на некой е умръзнала.........."

  Гръмнете се бе .

 27. 27 Профил на ИСКАМ ДА ЗНАЯ
  *****
  Неутрално


  КОГА КОЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ МАХНАТИ ОТ ТРОТОАРИТЕ И ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ.

  КОГА ЩЕ СЕ ДАВА ПРЕДИМСТВО НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА.

  КОГА ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА ИЗГЛЕЖДАТ КАТО БУНИЩА.

  КОГА ПОНЕ ЦЕНТЪРЪТ ЩЕ Е В НОРМАЛЕН ВИД - чист и подреден.

  Градът изглежда отвратително, разбирате ли това, госпожо Фандъкова? Нужен е "пробив" в общинската политика.

 28. 28 Профил на Plugchieva
  *****
  Неутрално

  Къде е показала, че може да нопси отговорност? Защо не си подаде оставката при издънката с детските градини? Защо не прекрати плащанията по този проект? Един неин подчинен беше уволнен. Това е носенето на отговорност - да уволнява подчинени.

 29. 29 Профил на Красьо
  *****
  Неутрално

  Странна птица е г-жата, не мога да я разбера какво иска. През две седмици депутат, министър, кмет. То ясно, че прави каквото Бойко пожелае. Ама той не знаеше ли юни, че ще я прави кмет, ами я мята от стол на стол като коте? Иначе хората от общината хубаво интервю са й написали. Бас ловя, че г-жата няма и идея за никакви пробиви, пък с технологичния парк в Кремиковци изби рибата.

 30. 30 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  Какво означава това "ще нося отговорност"?
  Има само два вида отговорност - финансовата и наказателната.
  Хайде моме, заложи семейното си имущество срещу предизборните си обещания и ще гласувам за теб.
  Нищо чудно и да го направи. Далаверите във властта могат да я обезщетят многократно... И затворът не върши работа. Българите масово биха се съгласили да лежат ефективно 3 години, ако им дадеш възможност да откраднат 2-3 милиона, без да им ги вземеш. Политиците обаче и на това не кандисват. Прави са хората - защо да лежиш, след като може и да не лежиш. Като Софиянски...
  В България ако се установи анархия, може би ще има по-голям ред, отколкото при сегашната държава.

 31. 31 Профил на Образован
  *****
  Любопитно

  Тази госпожа с руската фиология не беше ли същата мераклийка дето щеше да оправя образованието!!!Или и мина мерака???

 32. 32 Профил на Фънтъкова
  *****
  Гневно

  До коментар [#29] от "Красьо":

  Ах ти, лошо момче, защо ме издаде за платената публикация! Не знаеш ли ти, че мога да ти издърпам ушите, ако поискам!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на о. Павел
  *****
  Неутрално

  По-горе един форумец се чуди защо "Градът изглежда отвратително, разбирате ли това, госпожо Фандъкова?" Той е мръсен и претъпкан, защото вие, софиянците, го правите такъв. Карате коли с 5 км в час във вечните задръствания, защото е белег на статус. Хвърляте боклук навсякъде, защото ви липсват първите 7 години. Тъпчите се 2 милиона души в една опушена и отровена клоака, защото е модерно да си в столицата. Сбъркана столица на сбъркан народ.

  ......................

  Конгресът, на който Алеко не присъства -
  http://archiman.livejournal.com/

 35. 35 Профил на Братовчеда
  *****
  Неутрално

  Йорданке ,ти кмет няма да станеш.Ти ще си поставеното за кмет лице на Негово императорско величество.Чак не смея да му произнеса името. Твоята визия ще е визията на шефа ти. Ти си била и ще бъдеш безлична като ер малък.

 36. 36 Профил на Красьо до Фънтъков
  *****
  Неутрално

  Фънтъков, то е ясно, че от общината са й го писали. Ами то си мирише на бюрократщина, та скърца. Само отговорът за Кремиковци си е неин, щото пак е зачесала образованието- щяло да е технологичен парк, да обединява образование, наука и бизнес, представи си! Луда работа. Кадиев може да е полудял да дава интервю за Гласове, ама поне ти е интересно да четеш. А тука- нищо и половина, брат ми.

 37. 37 Профил на ВЯТЪР РАБОТА
  *****
  Гневно

  Тя ще стане кмет! Но това ще е полезно ли за мен? Тя веднаж си подаде оставката, но те не и я приеха. Е това ли е носенето на отговорност? Демагогия! Ако тя се провали, а с какво ще бъда обещетен аз? Софиянски си подаде оставката и пое своята отговорност. Какво ме стопли мен или нахрани децата ми. Той излезе от общината доста по-богат, отколкото преди да стане кмет. А при мен нещата се случиха точно обратното. Да! ЦУМ стана много по-луксозен, но не съм влизал вече в него защото е безмислено с толкова малко пари да го разглеждам само като екскурзиант, макар да съм кореняк софиянец от времето, когато София бе само шестстотин хиляди жители.

 38. 38 Профил на .
  *****
  Весело

  Моме Фъндъкова - на колко ракийки си кажи,или някой те дрогира? А че ще станеш кмет,то и децата го знаят...но ще можеш ли да се справиш с тежката задача(2 милиона българи),или и ти като ББ...? За няколко години София се скапа,не че преди е била супер,но на последък ...не е за приказване...дори не е за живеене...да не говорим за дишане и за това че хрупаме прах ...Май,май не беше момента за жена...и то учителка по руски...ама нейсе...да не чупиме хатъри...Щом "голямия' така предлага - така да бъде...Можеш ли да се противопоставиш? Но право да си кажа и комуняга не искам БСП(ДС)ДПС да е на власт,защото пак ще о**ре града...както о**аха държавата! Не е за мислене!

 39. 39 Профил на 07
  *****
  Любопитно

  Йорданка Фандъкова – жената, която остави над 8000 деца на улицата, след като не успя да им намери място в детските градини на София, може би ще е КМЕТИЦА НА СОФИЯ.Бившата директорка на 73. СОУ "Владислав Граматик" с преподаване на чужди езици в столицата неведнъж е казвала, че е нагърбена от ГЕРБ да пише образователната програма на партията,а дали я написа?

 40. 40 Профил на Джеймс Бонд
  *****
  Неутрално

  Май наистина е ударила едно-две големи и няколко малки. Ужасна снимка, а пък интервюто даже не го коментирам. ББ този път не е избрал правилния човек, няма как да гласувам за нея. Сори, Майкъл, без мен, макар че гласувах ГЕРБ през лятото.

 41. 41 Профил на Меденка
  *****
  Неутрално

  Преди време дойде на интервю кандидатка за чистачката във фирмата. Пита управителката, кое да чисти. А управителката отговаря "Ние сме жени, как да ти обяснявам кое да чистиш!". А г-жа Фандъкова жена ли е в този смисъл, защото според мен социална политика и образование не могат да бъдат приоритети. Болни, бедни и неуки са половината българи и за промяната на тази тъжна даденост трябват десетки милиарди. Но със 100 пъти по-малко средства може поне да се изчисти градат, да се оправи центърът и да спрем да бършем с палтата си коли по тротоарите! Оттам трябва да се почне!

 42. 42 Профил на GOCE
  *****
  Неутрално

  ТАИА ПОЗАРНИКАРКА Е ПАЛНА СКРАБ-ЛАИНАРКА!!!!

 43. 43 Профил на Werewolf
  Werewolf
  Рейтинг: Неутрално

  Фандъкова ще е кмет. Това ни е ясно на всички. Защо да лицемерничим с АКО-та. Кой друг ще стане? Кадиев с Тока и Топлото ли? Или въртиопашката Попов, който като не го направиха Главен архитект на София през 2007, реши, че ще става кмет...

 44. 44 Профил на veselina2305
  *****
  Неутрално

  пПИТАНЕТО МИ Е КРАТКО КЪМ Г-ЖА ФАНДЪКОВА - А СЕГА ЗАЩО НЕ НОСИТЕ ОТГОВОРНОСТ?

 45. 45 Профил на elena
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "Werewolf":

  Ами най-малкото защото предстоят избори - така се прави навсякъде по света, казва се "ако". Само не в герберска България. Спомням си обаче как Петър Стоянов почти беше спечелил следващ мандат, когато г-н Първанов се яви с бяла риза на изборите и прибра гласовете, докато Стоянов и Бонев си вадеха кирливите ризи. Тъй че, щом идват избори, добре е да се проявява сдържаност.

 46. 46 Профил на M
  *****
  Неутрално

  Папагалска работа - нито една нова мисъл не прочетох - всичкото сме го чували: "ще построим детски градини", "пробива Данаил Николаев", "Кремиковци - технологичен парк". И някак няма хъс. Дано да грешим и да е по действията, а не по приказките - то не, че е много добре и да си надут празнодумец на едро като шефа й...

 47. 47 Профил на ИСКАШ ЛИ ДА ЗНАЕШ?
  *****
  Неутрално

  Ще ти кажа, № 27.
  Всичко това ще се случи, когато престанеш да изхвърляш боклука си през прозореца на апартамента! Ясен ли съм?

 48. 48 Профил на да бе
  *****
  Неутрално

  Ама, ако станеш кмет... аз лично за тая няма да гласувам, ебахти недоразумението е.

 49. 49 Профил на ИСКАМ ДА ЗНАМ
  *****
  Неутрално

  до 47-ми

  Не, приятел, да го удряш на морал и наблягаш на възпитание няма да стане.

  Нещата ще се подобрят, когато всеки си върши работата, за което му се плаща:

  - полицаите да следят за реда по пътя и в кварталите, а не да наблюдават безпристрастно от тайни места; (я да минат из кварталните градинки по обед да видят рояци малолетни с надигащи двулитровки)
  - фирмите за чистота не просто да изпразват кофите, а и да вдигат изсипаното около тях,
  - общинската администрация глобява за изнесени и оставени прозорци, стъкла, железа, строителни материали;
  - и пр. и т.н.

  А КМЕТЪТ ДА ИЗИСКВА ТОВА ДА СЕ ВЪРШИ.

 50. 50 Профил на ацетон
  *****
  Гневно

  Жалка лъжлива милициониреска булка. Върти същите мурафети като комунягите. Манипулирани конкурси за назначения на титани като М. Белчев или човечеца, който е шеф на културния дом в Красно село. Просто старата песен на нов глас. Милиционер, роднина, милиционер роднина и тук таме по някой десар и доноски за цвят. Жалка работа. Аз лично ще гласувам за Кадиев, защото не искам гербазжиите да са навсякъде като провинциялни цигани.

 51. 51 Профил на Мхм
  *****
  Неутрално

  До: ИСКАМ ДА ЗНАЯ

  На всички питанки можеш да си отговориш сам. Ти какво правиш по въпросите си?

 52. 52 Профил на Христомир Йорданов
  Христомир Йорданов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Много ясно се видя как носи отговорност на министерския пост.

 53. 53 Профил на ДориянГрей
  *****
  Гневно

  Бе то и аз имам много добро мнение за мене си, но малцина други го споделят.

 54. 54 Профил на stiga be
  *****
  Неутрално

  Очевидно е, че гжата нема да направи нищо като кмет. Както и ББ не направи нищо. Некадърните чиновници на местно ниво си стоят в състава от времето на голямата усмивка Софиянски. Какво интервю са й написали само: паркове, велоалеи, метро... "разрушаването на монопола при сметосъбирането води до повишаване на качеството на услугата"? айде стига глупости. чисти се с метла в ръка.

 55. 55 Профил на леле
  *****
  Весело

  четейки ме стана ясно че тука пишат много червени пенсионери

 56. 56 Профил на ОбЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Госпожа Фандъкова е много фин човек, а мъжът й е доктор...Не е полицай.
  Дали ще се справи - това е друг въпрос. Но тя е морален, сериозен, задълбочен човек.

 57. 57 Профил на искам да зная
  *****
  Неутрално

  До: Мхм

  Ти вместо да ми задаваш въпроси, защо първо ти не кажеш какво правиш по въпроса.

  Разбира се, че мога да си отговоря сам на питанията и както виждаш го правя в коментара си.

  Аз правя няколко неща: първо - гласувам за личност, не за партии или кумири, второ - рискувам да ме сгазят като отстоявам правата си, трето - рискувам да ме пребият, като казвам открито какво мисля на наглеците автомобилисти за маниерите им.

  Аз съм един наивник, както се вижда. 58. 58 Профил на Кман
  *****
  Неутрално

  До № 6, 13, 23: я да не закачате Бербенков! Един човек с чувство за хумор има по тези форуми, и вие бързате да го удавите в мрачни псувни и прокоби. Не стига че е ноември, ами и вие, тъмни балкански киселочи такива!

  Бербенков, не те знам кой си, ама ме веселиш с куплетчетата, така че не ги слушай тези караконджули.

 59. 59 Профил на Столичанин
  *****
  Неутрално

  Как е възможно да се излива толкова много негативна енергия тук за Фандъкова. Хора, поинтересувайте се малко повече за цялостната визия на госпожата и екипа й за доразвиване и продължение на започнатото от премиера в София в предишните години. И най-добрия начин да изкажете позиция е като отидете на 15 ти ноември да гласувате

 60. 60 Профил на Пешо
  *****
  Гневно

  То е яксно че ГЕРБ ще спечели във Сафия, комунягите колкото и да си пишат във форума няма да им помогне, Цяла София ще гласува за ГЕРБ, никой не иска крадлив комунист, ГЕРБ е Победител във София.

 61. 61 Профил на симо
  *****
  Неутрално

  Да прав си, ГЕРБ ще ПОБЕДИ във София, КМЕТА е от ГЕРБ.

 62. 62 Профил на ИЦО
  *****
  Неутрално

  КМЕТА ЩЕ Е ОТ ГЕРБ, комунягите са трета глуха.

 63. 63 Профил на пънчо
  *****
  Неутрално

  Като чета мненията, ще си позволя да спомена един друг кандидат: Теодор Дечев. Не е от БСП и е независим (не е послушник на премиера), съотвенто според мен е по-добър от 2-мата фаворити. Не се опитвам да агитирам, всеки си избира сам, но съм сигурен, че който се поинтересува за него, ще се съгласи.

 64. 64 Профил на А дано!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "Столичанин":

  Човече, негативизма срещу Фандъкова е именно защото сме запознати отлично не само с "визията" на госпожата, но и с това което направи тя и нейния бос за 4 години - да бе нищо ок! Ама нема сфера и направление в живота в София, който драстично да не се влоши през тези 4 години. Дори така прокламирания пролем с детските градини сега е много по- сериозен от началото на мандата на тея идиоти!

 65. 65 Профил на за моята София с тъга
  *****
  Разстроено

  роднина- милиционер,директора на Културния дом в Красно село е полицай ,премиера пожарникар,а учителка искат да е кмет на София,прават си гаргара хората а ние си траем!

 66. 66 Профил на Ася
  *****
  Неутрално

  Няма да гласувам за Фандъкова по много причини. Не смятам, че има капацитет и качества да бъде кмет или министър. Дори зам.кметския пост беше много над нейните възможности. Квалификацията и е доста слаба - бивша учителка намерила тихо местенце в кметството .Досега не ме е впечатлила с нищо - с идеи, дейности, труд. Не е местна, както и повечето съветници и чиновници в общината. За съжаление това си личи в работата им - много вреди за града произтичат от това.
  Фъндъкова е неизменна част от антуража на Борисов и Софиянски. Софиянски и екип грабеха на поразия. От Борисов очаквах много повече. За 4 години кметуване не реши нито един от основните проблеми на града. Фъндъкова е част от тези години на лошо управление. Когато не си свършил нищо добро, просто трябва да се върнеш към учителската професия и в никакъв случай не трябва да си на държавен или общински пост. Фъндъкова трябва да носи отговорност за работата си в общината и да отговаря пред съда за това.

 67. 67 Профил на Ася
  *****
  Неутрално

  Не се извинявам, че пиша фамилията на госпожата с две Ъ. Просто това ми и отношението към поредното недоразумение , взимащо себе си насериозно.
  И да не помисли някой, че подкрепям Кадиев. Той също е от горната група, само дето е леко по-образован. Което не значи , че е показал някаква полезност да държавата и народа на предишните си постове. И едва ли ще покаже занапред.

 68. 68 Профил на А.Ценова
  *****
  Неутрално

  Та каква точно отговорност пое Фандъкова за днешния хаос с транспорта в София, вследствие на едва 8 см сняг от валеж продължил 10 часа?
  Ще плати ли загубите на хората и фирмите от джоба си? Какво я интересуват нея техните загуби, нали тя ще си взема тлъстите пари и ще си върти далаверите в общината.
  Толкова лоша комбинация - некадърна, мързелива, неподготвена даскалица- общинарка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK