Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз: Рамковият договор ще гарантира участието на лекарите в реформата

Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз

© Красимир Юскеселиев

Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз
- "Лимитите за преглед и лечение в болницата остават и ще доведат до листи на чакащите"


- "Очакваме увеличение на цените на медицинските услуги в средата на годината"- "Лимитите за преглед и лечение в болницата остават и ще доведат до листи на чакащите"


- "Очакваме увеличение на цените на медицинските услуги в средата на годината"
Д-р Райчинов, какво е новото в рамковия договор за 2010 г.?
- Няма кой знае какви новости. По-важен е самият факт на подписването на документа, защото след няколко години администриране договорното начало се връща. Това означава, че ще има конкретни, точни и ясни отношения между Националната здравноосигурителна каса, съсловните организации, регионалните каси и изпълнителите на медицинска помощ. И правилата вече няма да се определят едностранно от касата. Иначе в договора има малки, но важни промени, които отдавна искахме да направим.


Какви са изискванията към болниците, за да сключат договор със здравната каса?
- Изискванията са увеличени, и то предимно за големите болници, които предоставят висококвалифицираната помощ. Те трябва да отговарят на стандартите за съответните специалности, да осигурят съвременна апаратура, добри специалисти и 24-часов прием и обслужване на пациентите. Смятам, че това е правилно. То е от значение както за лекарите, така и за пациентите, затова не бихме могли да се противопоставим на подобно нещо.


По принцип болница означава лечебно заведение, което гарантира 24-часово обслужване, така че не виждам нищо драматично. Мениджърите ще трябва да привлекат повече специалисти, за да могат високотехнологичните клиники да работят непрекъснато. В отделенията с по-малък обем на дейност ще се позволи лекарят да е на повикване, но трябва да е гарантирано, че ако се появи болен, той ще бъде обслужен.


Тези нови правила ще доведат ли до закриване на болници?
- Цели болници е малко вероятно да бъдат затворени, но ако има такива, те ще се преструктурират в хосписи или болници за долекуване. По-скоро обаче ще има отделения, които нямат необходимите специалисти или не осъществяват изисквания обем от дейности. Ние обаче настояваме да се гарантира заместващо здравеопазване, т.е. там, където отпаднат големи болнични звена, задължително да има спешен център и стационар за краткосрочен престой.


Има болни, които в рамките на 2-3 дни могат да бъдат стабилизирани и след това лечението им да продължи в домашни условия. Тези пък, които имат нужда от специализирано лечение, трябва максимално бързо да бъдат транспортирани до качествена болница. Това е нашето желание - да няма луфтове в здравеопазването и риск за живота на пациентите. Ако някои общини искат на всяка цена да си запазят болниците, биха могли да го направят, като инвестират средства в апаратура и привлекат специалисти. Болници, които отговарят на изискванията, ще продължат да работят с касата и няма да бъдат закривани административно.


На кои клинични пътеки ще се увеличат цените и с колко?
- Ще се увеличат цените на 32 клинични пътеки, които не са коригирани от старта на реформите. Те са от различни специалности - кардиологични, неврологични, урологични и др. Тези пътеки изискват ресурс и частично повишение донякъде ще ги доближи до средствата, които се изразходват при лечението на пациентите. Увеличението е от 5 до 30%. За съжаление няма да има скок при останалите, въпреки че те също са недофинансирани. При джипитата се изравнява цената на профилактичния преглед на децата с тази за възрастните, което означава, че здравната каса ще им плаща по около 2 лв. повече.


Предвиждат ли се други корекции на цените през годината?
- Промените в Закона за здравното осигуряване предвиждат остойностяването на медицинските услуги да се извършва от комисии към Министерството на финансите. В тях ще участват и експерти на съсловните организации. Законът за бюджета на НЗОК от своя страна позволява след 1 юли да се освободят средства от резерва на касата в БНБ, с които могат да се увеличат цените както на клиничните пътеки, така и на останалите дейности.


Освен това, като се има предвид споразумението между ГЕРБ и "Синята коалиция" да се осигурят поне 350 млн. лв. допълнително за болниците, ние очакваме в средата на годината да има ново увеличение на цените за дейност, по които плаща здравната каса. Според министър Симеон Дянков в момента цените на медицинските услуги са с 30 до 50% са по-ниски от тези, които би трябвало да бъдат.


Ще имат ли право децата на преглед при педиатър без направление от личния лекар?
- Явно по този въпрос се получи някакво недоразумение. Истината е, че няма как детето да отиде директно при педиатър, без талон, защото няма как да бъде отчетен прегледът. Затова все пак трябва да мине през семейния лекар и да получи направление. Новото е, че няма да има ограничения за тези препращания и всяко дете, което се нуждае от консултация, задължително ще я получи.


Ще има ли намаление на броя на направленията за специалист през 2010 г.?
- Според експертите на касата няма да има. Напротив, отпуснати са допълнителни 4 млн. лв. за препращане на децата при педиатър, като се увеличава възрастовата граница на свободния достъп. Досега тя беше до 14 години, а вече от това предимство ще могат да се възползват всички деца до 18 години. По-лошото е, че няма да има увеличение и снабдяването с направление ще продължи да е трудно, както досега.


Остават и тримесечните лимити в болниците?
- Да, така е. Те са за всички, не само за болничната помощ. За джипитата и специалистите ще бъдат разписвани точен брой дейности. Ще има и точен брой направления, които няма да могат да се надвишават. Това трябва да знаят пациентите - когато талоните свършат, трябва да отидат в листата на чакащите. Друг вариант засега няма. По същия начин стои и въпросът с изследванията в лаборатории, рентгени и т.н. - там също има точно число, което не може да се надвиши. За болниците се предвиждат някакви корекции на тримесечие, но те ще са за сметка на бюджета за следващите три месеца. Така че хората трябва да са подготвени, че и в болниците ще има листи на чакащите.


Новите правила за работа ще гарантират ли, че няма да спадне качеството на медицинските услуги? И какво повече дават те за пациентите?
- Нашата надежда е, че трябва да се повиши качеството на медицинските услуги. Такава е целта на реформата - болните да се лекуват в по-качествени болници и от по-добри специалисти. Притесненията ми са, че това не е подплатено с необходимите финансови средства. Засега не виждам и ясни идеи по заместващото здравеопазване, гарантирането на транспорта и достъпа на пациентите до качествено лечение, особено за хората от отдалечените райони. Докато не видя навсякъде тези спешни звена, не мога да нямам притеснения за качеството на услугите и за достъпа на пациентите. Това обаче е работа на министерството.


Лекарите недоволстваха и от завишените санкции за незначителни грешки. Как се реши този въпрос?
- В НРД вече няма глава "Контрол и санкции", защото тя е разписана в Закона за здравното осигуряване. Успяхме да се преборим да няма мултиплицирани санкции, т. е. множество глоби за едно и също нарушение. Отпадна и санкцията за това, че лекарят не си е вдигнал телефона. Начинът на регулация на дейностите също не влиза в НРД. Определянето на обема на дейности и контролът върху тях ще се прави само от НЗОК.


Има ли вероятност лекарският събор да не ви даде мандат да подпишете рамковия договор?
- Надявам се да не се случи, но теоретично има. Съборът е висшият орган и той има последната дума. Надявам се обаче, че колегите са наясно със ситуацията в страната, с възможностите на този етап и ще гласуват "за" подписване на договора. По този начин лекарският съюз ще остане участник в събитията, в контрола и в прозрачността на това, което се случва в здравеопазването.


Ако не подпишем НРД, това означава, че ще бъдем само наблюдатели на процесите. Връщането на договорното начало говори най-вече, че в процесите в сферата на здравеопазването се възстановяват демократичните принципи. Защото през последните години беше наложено администрирането, като съюзът се пренебрегваше. Добър знак също е, че най-сетне има политическа воля за реформи в сектора.


Ние не сме против тях, напротив, смятаме, че трябва да се случат, и то в кратък срок. Но искаме това да става при пълна прозрачност на процесите, без лобизъм, субективизъм и т.н. Затова пак повтарям, че връщането на БЛС в договарянето и в комисиите, които подготвят промените, гарантира прозрачност. И това е в полза на лекарите, на пациентите, а и на самите управляващи.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  За съжаление Д-р Райчинов не е от 'по-добрите батерии' и мисля ,че енергиийния му мандат тoкущо се изчерпи. По всичко личи ,че режима вече е свободно падане 9.8 m/s. И няма да вдигне самолета вече...


  На д-р Райчинов да е наясно ,че няма да му дадем мандат за подписване в събота. В превод посланието му звучи така:
  Понеже няма друг спасителен пояс наоколо, дай да се хванем за тая ютия ,която потъва надолу.

  А кога БЛС ще се научи да плува в морето на социализма и комунизма ?

  Да, за съжаление и д-р Райчинов не е от 'по-добрите батерии' и мисля ,че енергийния му мандат тoкущо се изчерпи. По всичко личи ,че режима му вече е свободно падане 9.8 m/s. И няма да вдигне самолета вече. БЛС не е създадена за кетъринг и room service на управляващата политическа класа ,които и да са те и в какъвто и цвят да се дегизират...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 2. 2 Профил на Д-р Маркучо Импортанте
  *****
  Весело

  Липсата на алчност и почти безкрайния интелект, които лъхат на талази от честното лице на човека от снимката, който въобще не пие, ми вдъхват увереност, че и тези 7 000 доктора в повече, които има в България, ще си намерят работа „на ползу роду”. Един познат казваше: „Като се знам какъв съм инженер, кажи ми как да отида на доктор?”. Ето, човека ти казва как, и ако може по-често, че и да си плащаш хем на касата, хем на ръка, хем за консумативите, а най –добре е да се лекуваш в къщи, консултациите – по телефона, а бакшиша за доктора – по пощата, със запис. Ето какво казва човека: „Ще се увеличат цените на 32 клинични пътеки, които не са коригирани от старта на реформите”. Правилно! А и това е правилно: „При джипитата се изравнява цената на профилактичния преглед на децата с тази за възрастните”. Тъй ами, и докторите души носят, а някои от тях даже нямат още апартамент в Банско, пък за други екстри – да не говорим.

 3. 3 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Д-р Маркучо Импортанте":

  Много сте остроумен, няма що.
  Иронията изисква повечко интелект - желанието Ви е похвално, но не е достатъчно само да искаш. Моля, предайте на Вашия познат да не ходи "на доктор" какъвто инженер е той, ако може да си го позволи.

 4. 4 Профил на Д-р Маркучо Импортанте
  *****
  Весело

  Докторче-реалистче, не се набутвай, пиленце, да ми казваш „Иронията изисква повечко интелект”. Не си ми изобщо на коефициента за интелигентност, нито на креативността ми. А тоя моя познат беше шоп. Веднъж се връщал от пазар през зимата и видял, че идва автобуса. Затичал се да го хване, както си бил с торбите в ръце, но се подхлъзнал и се нацепил в едно дърво, та чак му призляло. Една добре облечена госпожа, която минавала край него, възкликнала: ”Ах, господине, колко лошо се ударихте!”. А нашия отвърнал: „Лошо ли? Те ти дървото, па ти се удари по-арно, ако можеш!”. Не съм сигурен, че ме разбра, а ти?

 5. 5 Профил на мляс
  *****
  Неутрално

  Спокойно бе маркуч. Дянков е толкова серт, че след чалга звездите ще подкара докторите рушветчии за неплатени данъци.
  Това естествено ще има обратен ефект. Докторите ще почнат да ни лекуват по ценоразпис. За толкоз пари палиативни грижи и катафалка за сметка на пациента. Без кеш под масата докторите ще избягат за няколко години по белия свят.
  Целта на реформата не е на докторите или пациентите да им стане добре. Неее. Целта на реформата е да се намалят парите за докторите, да се намали популацията на населението и ако има некакви пари да се дадат на частните каси.

 6. 6 Профил на cos
  *****
  Неутрално

  Лекарите нямат интерес от реформата и ще я съботират. ПОвече болни по-добре за тях.

 7. 7 Профил на WHO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "cos":

  Със или без реформа болни винаги ще има предостатъчно. Даже ако си видял пред кабинетите има даже свръхпроизодство. Така наречната реформа ще прецака главно пациентите и по-малко лекарите. Ама ти си доволен от реформата май. Сигурно при теб е било с вазелин.

 8. 8 Профил на Лют
  *****
  Неутрално

  Лекарите са много доволни от реформата, затова си стоят в България и си живеят добре. Ако бяха недоволни от реформата щяха да са изприпкали до някоя друга държава. Ама те знаят (медии, интернет, безуспешно гурбетирали колеги), че в друга държава такъв живот за тях няма да има и затова си стоят тука и си папкат зелник. Лудите и зелниците са тука, в България.

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лют":


  Глупости ! Новозавършващите лекари изобщо не стоят тук. Нещо повече завършващите английски, немски, френски гимназии направо отиват да следват медицина в чужбина. И никога няма да се върнат с тази професия тук. Да са честити на австралийската, новозеландската, южноафриканската и други здравни системи...
  Аз лично не познавам млад лекар или медицинска сестра последните 6 години започнали работа в един много голям район със здравни заведения. А ние, които работим от повече време смятам да променим нещата тук, защото на комунизацията и лицемерието в обществото рано или късно ще се сложи край...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Д-р Маркучо Импортанте":

  Нямах представа, колко е висок коефициента Ви на интелигентност. Извинявам се за неуспешния опит да Ви поставя на място, създавачо. Животът ще го направи вместо мен.

 11. 11 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  Напълно съм съгласен с нуждата да променим нещата тук и сега.
  Напоследък все по-настойчиво си мисля, че обществото е достатъчно сенсибилизирано и вече няма да е трудно.

 12. 12 Профил на Стар лекар
  *****
  Неутрално

  Чета и се питам,какво разбират под реформа повечето колеги.Оставам с впечатление,че за тях тя е просто повече пари.За двадесет години аз се убедих,че това са единствените амбиций на масата лекари.Хубаво е да искат да са богати и да печелят добре,но какво им пречи.Откриват си кабинет и работят на воля.Да работиш при комунизма значи никаква частна практика,никакви пари,освен заплатата и да ти се заканват и на кутията бонбони.Според мен,който вече съм и пациент, главната част от реформата е отношенията лекар-пациент.Много лекари в частния си кабинет са довели тези отношения до цивилизовано,европейско ниво.Но като цяло,в нашата здравна система, нивото на тези взаимоотношения е примитивно,ориенталско.Липсва най важното- уважението към пациента,липсва задължението пациента да бъде информиран по разбираем за него начин."Бабо,дядо,бай,стринке и пр.със съответния пренебрежителен или надменен тон е обичайното което се чува,като се започне от санитара, та чак до интелигентния,претенциозе за европейска заплата доктор.Промяната,която трябваше да стане през последните двадесет години предполагаше демократизация и хуманизация на обществото.Лекарското съсловие трябваше да поведе битката за хуманизация ,давайки своя пример.За съжаление страната ни стана просто търгашешка,а лекарите май там танаха първенци.

 13. 13 Профил на Стар лекар
  *****
  Неутрално

  Заради "перфекционистите",поравка-Да се чете "претендиращи за европейски заплати...."

 14. 14 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Стар лекар":

  За съжаление сте дълбоко прав.
  Отношението към пациента е в основата на уважението към всички нас. Аз полагам много усилия в тази посока и като виждам реакцията на пациентите - най често приятната им изненада, ме побиват тръпки.

 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#12] от "Стар лекар":
  Колега по принцип сте прав. Взаимоотношенията лекар пациент са жестоко изкривени, но съгласете се , че 20000 лекари или колкото са там, не може да са грубияни всичките. Явно не са нормални нещо условията в които виреят тези взаимоотношения. Последните 20 години не са част от възстановената демокрация, а са част от развития социализъм , по точно развинтения социализъм. Виждам ,че и върху Вас обаче личи (не изключвам и себе си) дамгата на комунизма , който приемаше ,че лекарят е слуга на народа и нищо друго. През соца лекарите взимаха по 180 лева , когато другаря стругар натегач за преходното червено знаме взимаше по 380-450 лева. А докторите ги изкарваха партийните секретари в събота да копаят градинките пред болницата. Е, на този роб-българския лекар и сега продължава да се гледа като на част от мебелите в здравното заведение. Само един факт- наглостта някой да напише в документ ‘постоянно денонощно разположение’ и ‘24 часов труд’ и то 150 години след отмяната на робството е показателно за отношението на властта към това съсловие. Затова не е чудно ,че тези роби не уважават нито оръдието на труда, нито обекта на техния труд. Политическата класа доста добре канализира и насочва гнева на пациентите към лекарите за всички неблагополучия на здравната система. управлявайки лесно по този начин и двете страни. В същото време отклонява от себе си търсенето на отговорност за взетите глупави решения. Всички са наясно ,че няма да намерят други лекари, просто няма кой да дойде в такава страна на абсурда. Здравеопазването в България се движи в момента само от инерционни сили. Много от колегите просто само се явяват на работа за да си изкарват хляба за семействата си. По нищо не усещат ,че са важен елемент от една държава ,нейната сигурност и просперитет. Затова и отношенията лекар–пациент няма да бъдат адекватни, докато някой не въведе и установи условия характерни за развитите общества...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 16. 16 Профил на Кини
  *****
  Неутрално

  Дули, няма нужда да се правиш на философ - достатъчно е да вземеш един кредит, да си създадеш кабинет, център или болница и да си работиш на воля с каквито искаш цени. Ама на теб това не ти отърва - ти искаш държавата да ти осигурява пари, комфорт, обучение и екстри, а пациентите да нямат никакви претенции, защото твоите са по-големи. Няма съсловие в Бг, на което да са били осигурени такива екстри като съсловно самоуправление и събрани пари за източване и въпреки това слушаме претенциите ви всеки ден и все повече. Ай сиктир, ходете на майната си по света и бъдете слуги на негрите в ЮАР - тук не щем повече да ви слушаме.

 17. 17 Профил на WD
  *****
  Неутрално

  Кини, ние пък такива като теб не искаме да лекуваме. Въпросът е кой ще ви лекува - няма как да си внесете лекари.

 18. 18 Профил на shumi68
  *****
  Неутрално

  Доколкото мога да чета лекарите не се оплакват ,а само пациентите. Щом се появи тема за здравеопазването отвсякъде можеш да се осведомиш как лекарите са крадци ,обирджии ,бяла мафия и естествено са за затвора. За пореден път повтарям да не се правите повече на интересни ,защото влизайки в кабинета ,понякога след бая чакане, ставате по ниски от тревата! Няма я горната злоба ,която бълвате зад измислените си прякори. Искате да ви се помогне ,внимателно слушате ,а на излизане ,вече почти всеки пита колко дължи. Без всичко друго можете ,ама без лекари ви няма в зара. Понякога става досадно ,но няма как- всички познати ,като ме видят на пътя започват с едно и също -препоръчай някой добър невролог ,това ,дето ми го изписаха ,бивали го ,кога можеш да видиш балдъзата и т.н. Някак не се чувствам излишен ,както го докарва оня юнак ,дето ни праща в ЮАР.

 19. 19 Профил на Кини
  *****
  Неутрално

  Без нас сте за никъде - 20 000 китайци ще си внесем, ако трябва да ни лекуват - парите ги имаме - събрали сме си ги в здравната каса, но вие 7 млн. българи да ви издържат няма къде другаде да намерите. Ще намерите негрите в ЮАР и ще им ближете задниците, защото там няма кой да ви слуша, ще искат да им работите, ще ви съдят, ще си вадите очите за един пациент в повече и ще сте благодарни, ако не ви закопчаят с белезниците.

 20. 20 Профил на shumi68
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Кини":

  Събрал си пари в на майка ти п...ата ,парите от вноските отиват в бюджета ,а оттам сигурно и Дянков не знае къде. НЗОК кара на трохи ,а ти като си толкова осведомен ,имаш ли сметка за платените си осигуровки? Нямаш и няма да имаш ама утре като ти се пукне язвата ,придобита от злоба, ще умираш 6-7 часа в страшни мъки. Е ,малко морфин би ти помогнал ,но няма кой лекар да ти го изпише-нали ни прати в ЮАР?

 21. 21 Профил на Кини
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "shumi68":
  Интелектът ти е като на червей. Не искам да се докосвам даже до такъв "лекар"

 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#16] от "Кини":

  Защо си мислиш ,че лекарите са тъпи и не са се сетили да си теглят кредити. Само,че да не мислиш, че ще инвестирам 60 хиляди лева за ехограф, за да те преглеждам при 2.40 на преглед.
  Не знам дали сте цинични или неинформирани, но в извънболничната помощ всички сме частни здравни заведения. НИЩО В КАБИНЕТА МИ НЕ ПРИНАДЛЕЖИ НА ДЪРЖАВАТА, ОСВЕН ЕДНА МЕДИЦИНСКА КУШЕТКА, КОЯТО ДКЦ-то НЯМАШЕ КЪДЕ ДА Я СЛОЖИ и за това не съм я сменил. Плащам си наема на този кабинет, отоплението, тока,водата,изхвърлянето на медицинските отпадъци, заплатата и осигуровките на сестрата, канцеларски, медицински консумативи, разходите по колата ми с която правя домашни посещения и т.н. А държавния чиновник е сложил дъмпингови цени чрез Здравната Каса и по този начин е унищожил и най-малката възможност независимо от НЗОК частно здравно заведение да просъществува при условие ,че наоколо всички други работят на такса 2.40 и тълпата пациенти не желае да плаща нищо повече от тези 2.40. Някой може да попита, ами нали има частни болници ,които съществуват. Да, а за перачници чували ли сте , а за мръсни комунистически пари чували ли сте. След бензиностанциите и хотелите перачите се ориентираха и към болниците. Затова и ще оцелеят . Но тук говорим за честна частна медицинска практика. Единствения начин е 50% от лекарите в извънболничната помощ да скъсат с НЗОК за да има нормална среда за развитие на частния здравен сектор. Само в това е вината на лекарското съсловие, че още не го е сторило...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 23. 23 Профил на ототтатък до кини
  *****
  Гневно

  Ей плазмодий недоубит пролетарски, продукт на трактористки тек в обедната почивка.Разкарай си мазния увиснал задник от свещения храм на медицината и не смей да коментираш неща от които си нямаш най-малка представа.И като отидеш на доктор следващия път на излизане да се наведеш и да му целунеш ръка,щото ако не той то някой такъв като него дето е работил за 2.50 на час ти е спасил живота докато те е те е вадил на майка ти от путката като си се раждал и ти дължиш поне малко уважение на това съсловие. Ама то такива стоичковци като тебе нямат грам уважение към собствените си майки,та какво остава за някакви си там докторя.

 24. 24 Профил на Koko
  *****
  Весело

  Аве тоя дофтор на снимката от коя кръчма го изкарахте? Туй ли ви е лицето на съсловието? Позор!

 25. 25 Профил на Чичо Доктор
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  Колега, а всред т.н."политическа класа" колко бяха колегите, които й служеха вярно и предано. Резултатите всички ги изпитваме на гърба си.

 26. 26 Профил на Мотан Джонс
  *****
  Весело

  Браво, ототтатък до кини (#23)!
  Откога не съм се смял така. И как хубаво съчетаваш „мазния увиснал задник” със „свещения храм на медицината”. И правилно съветваш този „плазмодий недоубит пролетарски” като ходи на доктор, „на излизане да се наведеш и да му целунеш ръка”. Така де, ако не той, то някой друг като него го „е вадил на майка ти от путката”. Следващия път кой ще го извади, а? Не знам, брат’чед дали си доктор, ама като писател си трепач ! Евала ти провим!

 27. 27 Профил на един
  *****
  Неутрално

  реформата ще продължи в насока вдигане на цените на медицинските услуги и това е реалността,след като обществото не желае да плаща нормална осигуровка ,касата не плаща реалните стойности на услугите и тъй като комунизма вече го няма ,а и лекарите са частници.Все още системата е такава ,че населението не може да усети промените поради дъмпинга ,които все още правят всички аптеки продавайки свободно лекарства без рецепти и поради липсата на регламент при продажбата на лекарства,така като е в норамалния свят,това скоро ще се уреди .Освен това все още полуобразовани прослойки успяват да организират нещата така ,че да преглеждат пациенти и да се правят на доктори ,което например по малките населени места довежда до увеличаване процента на наосигурени и по този начин се саботира цялата здравна система ,за човека е по лесно да се прегледа в незаконната дрогерия на нерегистриран никъде фелдшер с що годе знания и опит и да му се разрешат 70% от медицинските проблеми и да спести от осигуровки ,а не при законно регистрирания и проверяван отвсякъде лекар ,които му осигурява и достъп до здравната система ,а не само в случаи на тежко заболяване.По този начин рефармата се саботира и например за 3 милиона българи по селата и малките градове просто няма лекари ,защото те са неконкурентноспособни на незаконно работещите полеграмотни медицински лица ,които са и толерирани от органите на които е възложено да регулират медицинския пазар -РЦЗ ,РИОКОЗ,даночни и местни власти -тези лица са винаги от управляващата в момента партия ,което е важно .Липсата на система на контрол именно за незаконно работещите аптеки ,дрогерии , фелдшери ,сестри , шамани , гледачи ,екстрасенси ,довежда до тежкия хаос и затъване на системата ,защото истината е ,че с тези писания против докторите ,хората просто не желаят да се лекуват при лекар .Време е да се сменят както всички шефове на РЗОК ,така и всички шефове и персонала на РЦЗ ,РИОКОЗ заедно с инспекторите ,защото това са хора с изградени практики от 10-20-30 години не мръднали в развитието си и никаква реформа не може да ги накара да се променят и да заработят ,а и те са основните фактори саботиращи провеждането на всякякви реформи в целия медицински сектор ,защото като контролиращи органи те са призовани да сложат ред ,а те не желаят да направят точно това по никакъв начин .Нима РЦЗ и РИОКОЗ не знаят за свободната продажба и самолечението на пациенти по аптеки и дрогерии -работа точно за 3 часа да се направят 10 проверки във всеки град или село ,,при констатация глобата е 5000 лв ,при втори случаи , затваряш апетката ,същото и с незаконно работещия фелдшер правещ се на лекар ,или аптекар ,същото и с незаконно работещата клиника на някои милионер -доктор работещ от 30 години само кеш,на шефско место в клиника и събрал 400000 хиляди незнаино как и 1 милион за клиника -вземаш данъчните отиваш ,проверяваш откъде бе байно на държавна заплата 1 милион и по 30000 лв всеки месц за връщане на кредита ,хаиде при всеки един опериран от корифея ,колко пари е дал на ръка и има ли касова бележка и нещата за 3 дни ще влязат на местото си -какво, не се ли знаят тези практики или законите важат за простите джипита ,ама за останалите не важат -те винаги са били с връзки още от кадидатстудентските изпити до назначаване в нската болница ,докато станаха на всеки комунист по болница ,на всеки партизан рабфаговец -отделение в болницата ,на всека сестра ятачка по три висши образования .

 28. 28 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 442 Неутрално
 29. 29 Профил на до Dr_Doolittle
  *****
  Неутрално

  Колега, колкото до скъсването с НЗОК в доболничната помощ има макар и малко добри примери. В някои отделения, вярно от по-редки специалности не може да се влезе без предварителен преглед в частния кабинет на шефа на отделението или на някой от подчинените му. Прегледът е от порядъка на 70 -100 лева. Който иска, отива на преглед, плаща и влиза, който не иска си стои в къщи, докато не стане спешен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK