Проф. Йехуда Елкана: Университетът на XXI век трябва да образова ангажирани граждани

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на амф
  *****
  Неутрално

  " Ангажирани граждани" - тия, дето стоят над нас, но са малко под ангелите !!!

 2. 2 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 450 Неутрално

  много хубаво говори човекът, дано да има кой да чуе...

 3. 3 Профил на НС
  *****
  Неутрално

  "Ангажираните граждани" са естествено евреите. И всички, които им угодничат и слугуват за един пробит долар. Останалото са кухи и евтини фрази на фарисействащи и дълбокомъдри "професори" от тук и от там (естествено пак евреи), продаващи лъжи и словесна пудра за благата на "гоите", както ни наричат в приятелските си хомо-дружинки.

 4. 4 Профил на фик
  *****
  Неутрално

  "тези хора са толкова засрамени от миналото си, че ще обучат децата си на демокрация" (Аденауер за нацистите)

  не съм усетил комунистите да са засрамени - нагли са

 5. 5 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  Ти ваоб6те не6то освен "Световната конспирациа" ,4ел ли си?Не позволиаваи на простотиата ти да се преварне в омраза!

 6. 6 Профил на j
  *****
  Неутрално

  нс!! т#п си,ама много,ампутиран моз#ко!!

 7. 7 Профил на j
  *****
  Неутрално

  нс!! т#п си,ама много,ампутиран моз#ко!!

 8. 8 Профил на Университетско образование
  *****
  Неутрално

  Завършил съм в бившия Съветски съюз университет, един от най-старите в европа; учил съм доста, и доста неща които нямат никакво приложение, но независимо от това съм дълбоко довелен от своето следване; първо, че в Университета имаше страхотна богата библиотека, получаваха се издания от повечето от 87 страни (80-ге години на 20 века); второ, нямаше абсолютно никаква преграда и дистанция между професор и студент, нещо което се среща крайно рядко в България и в Европа!; слушахме лекции по най-различни дисциплини (сексология, история на изкуството ..) по които не полагахме изпити, но бяха задължителни, според нашият декан на факултета .. Радвам се, че получих подобно образование; и най- вече с това, че наистина имам Университетско образование, т.е. аз съм човек доста нестандартен в своето мислене и подход към живота, стойността на самият живот ... Дай боже всекиму подобно образовиние .. Изкаш да учиш китайски, а може би корейски или суахили, добре, учи; и даскали на високо ниво ще имаш, и време и възможност ще ти предоставят ... незабравими години ...И всичко това ставаше без пари, без пари, само и само да попиваш от световната култула ... Къде сега това може човек да го намери, къде?

 9. 9 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "НС":

  Право си говори НС но повечето нямат и идея за какво иде реч.

 10. 10 Профил на 85% от публикациите във всички дисциплини не струват и хартията, на която са отпечатани
  *****
  Неутрално

  "85% от публикациите във всички дисциплини не струват и хартията, на която са отпечатани"

  Ето, това е истината - и за това си струва да се замислим, какво правим - преподаваме ли, или съчиняваме поредната бройка от списъка с публикациите, които нямат никаква стойност!!!

 11. 11 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Този професор разби цялата система на Централно-европейския университет. Преди да стане ректор всички бяха равни при кандидатстването и дали ще те приемат зависеше от качествата ти. След като стана ректор, той въведе таксите и студенти се приемаха на принципа на това колко пари ще дадат за обучението си - уникална система измисли евреина! Така, че да не ми говори много за морал и ангажирани граждани, защото и за него парата определя ангажираността.

 12. 12 Профил на хубаво, ама откъде да ги намерим и тия 6?!
  *****
  Неутрално

  "Във висшата наука съотношението на преподаватели към обучавани трябва да е 1 към 6, не 1 към 200"

  То, хубаво, ама откъде да ги намерим и тия 6?!
  - При 51!!! университета в БГ;
  - при възможността на добрите да отидат в западен университет;
  - при факта, че и тия 6 като излезнат, няма да използват получените знания в работата си (ако изобщо си намерят!).

 13. 13 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  до 12
  И ако имат знания.....

 14. 14 Профил на ангажираност=пари
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Анонимен":

  В крайна сметка, ангажираността се е изразявала и се изразява винаги с парични средства! Всичко друго са празни приказки и пожелания. Ако трябва да се свърши някаква работа, да се помогне на някого, да се предотврати беда, да се развива някакъв потенциал - без пари няма да стане нищо! (Преди дни гледах бенефисния гала-концерт на Хосе Карерас в полза на болните от левкемия - германците събраха за два часа близо 8 милиона евро!)

  Приказките за безплатно образование са също нелепи, защото "безплатно" няма - парите са взети по друг начин - не като такса от обучаваните, а примерно като по-високи данъци. (Колкото да някогашния СССР, а и в НРБ - под формата на мизерните заплати на "трудещите се"!)

  И тука е всъщност въпросът - трябва ли обществото да плаща на всякакви студенти - и на тия дето искат да учат, и на тия дето са дошли просто "да си поживеят". Хората на запад са го измислили - тоя, който учи, получава стипендия! И при нас я има, но е жалка - това е проблемът в бедните страни.

 15. 15 Профил на за знанията
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Анонимен":

  Крайно време е да се въведе допълнително "стъпало" към висшето образование - и всеки университет да си подготвя кандидат-студентите в поне двегодишен курс на обучение по предмети, които ще са им нужни при същинското висше образование. И да продължават само тези, които успешно положат изпити по тези (поне 5-6 предмета!)
  Не бива повече да се заблуждаваме, че с това общо образование, с което идват повечето кандидат-студенти - и с тая школска нагласа за учене, те успяват рационално да натрупват "висши" знания! Нищо не се получава! Това е просто една измама. Повече от 90% от дипломите ни за висше образование са без покритие с реални знания!

 16. 16 Профил на do 11
  *****
  Неутрално

  това не е вярно.. в ЦЕУ се дават огромни стипендии.

 17. 17 Профил на Сандо
  *****
  Неутрално

  11) Глупости говориш, анонимко. Никакви такси за влизане не е определил Елкана като ректор в ЦЕУ! Бюджетът на университета намалява - чичо Сорос дава по-малко кинти, затова и не всички получават стипендии. Това обаче, съвсем не значи, че Елкана го интересувала само парата. Като не са те приели, не злобей срещу човек, който изобщо не заслужава подобно отношение. Да плюеш Бокрош за финансовата политика на университета - бива.

 18. 18 Профил на Сандо
  *****
  Неутрално

  16) аре бе огромни!!! За магистратура преди две години пълната стипендия беше ок. 400 евро, което стигаше за доста скромен живот в Будапеща. Разбира се, в сравнение със стипендиите в СУ това е огромна сума. Но в СУ просто стипендията никога не е била адекватна. Смисълът й е да осигури живота на студента и да му позволи да се посвети на учене, вместо да трябва да бачка за прехраната

 19. 19 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сандо":

  400 евро стипендия ,хич не е малко........бе сандо ,и това ,че стигала за скромен живот не е толкова зле ....ти какво искаш много пара да се правиш на гъзар в будапеща ....за сметка на сорос .......

 20. 20 Профил на Lars Ulrich
  *****
  Весело

  Умните хора казват така:
  "В България възникна дискусия за БАН, в която се намеси и финансовият министър. Какво е бъдещето на подобни тромави и държавно финансирани структури?
  - Да бъдат елиминирани незабавно. Убеден съм, че не всеки преподавател трябва да върши изследователска работа, но всеки изследовател трябва да преподава. Във висшата наука съотношението на преподаватели към обучавани трябва да е 1 към 6, не 1 към 200. В Централноевропейския университет съотношението е 1 към 6. Тогава можеш да правиш и изследвания, да създаваш интелектуална общност, да възпитаваш публично мнение. Социално неприемливо е да се издържат академици, занимаващи се с псевдоизследвания, без никаква връзка с качеството."
  Олигофрените от БАН искат КИНТИ за псевдоизследвания и псевдонаука!!!!!! НИКОЙ, НИКОГА И ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ПОЛЗВА ГЛУПОСТИТЕ НА БАНаджии!!!!

 21. 21 Профил на Читател
  *****
  Любопитно

  В България възникна дискусия за БАН, в която се намеси и финансовият министър. Какво е бъдещето на подобни тромави и държавно финансирани структури?
  - Да бъдат елиминирани незабавно.

 22. 22 Профил на Любопитен
  *****
  Весело

  Май Дянков, ще излезе прав.

 23. 23 Профил на whatever is free is for me, theres nothing free brother
  *****
  Неутрално
 24. 24 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Това, което ме накара да престана да чета умозаключенията на този учен(дали!?!) е неговото мнение за природните науки - т.е. , че научното мислене ( математика, химия, физика, биология ...и медицина) е линейно ( т. е. ограничено), а хуманитарното е "ангажирано". Това ми напомни за началото на демокрацията фондацията на Сорос "Отворено общество", която спонсорираше студенти в чужбина само за т.н. хуманитарни науки!?! Не зная дали нещата са се променили от тогава, но като го прочетох изтръпнах...

 25. 25 Профил на Дянков
  *****
  Неутрално

  Видяхте ли - и той е за закриване на БАН!!Изкукали академици се занимавали с "псевдонаучни изследвания-никому ненужни и без връзка с практиката".Аз от кога я пея тази песничка ама феодалните старчета още се опъват... и най-странното е , че Станишко им обещал ДОЖИВОТ по една ДЕПУТАТСКА ЗАПЛАТА като заслужена пенсийка ?!?!Ма то направо да се чудиш в каква държавица съм попаднал- ми те вече по на 75-80 г. се понаакват а сега и по 2 бона за тези "ПОСТИЖЕНИЯ"АААА не може така

 26. 26 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "Анонимен":

  А запитвал ли си се защо е така? Нация пълна със специалисти по хуманитани науки е слаба, защото с литератори, психоложки и драскачи икономика не се прави. Ха сега пак разправяйте че този жид и Сорос нямат някаква мисия като раздават безплатно мъдри съвети.

 27. 27 Профил на пенсионер
  *****
  Неутрално

  Ако бях на 76-години и хуманитар при това нямаше да раздавам с широка ръка оценки кой колко струва и дали хартията си струва нечии други публикации. Но такива многознайковци винаги се намират.

 28. 28 Профил на ГНевен
  *****
  Неутрално

  Съвсем ясно е, че тоя умник са го докарали нарочно, за да подкрепя ПърДянков. След като последният говори за феодални старци, какъв старец е господин професорът на 76 г. ? И какво чудо е тоя Централноевропейски университет - може би нещо като световно неизвестния НБУ ?!

 29. 29 Профил на ~
  *****
  Неутрално

  Какво говори за "високо ниво на Централно европейския университет" в Будапеща. Нивото в него е толкова позорно ниско, преподават такива отчайващи боклуци, каквито света другаде не е виждал и чувал. Затова имат и толкова малко студенти на преподавател, а дали въобще и имат толкова?

 30. 30 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Пътнам беше писал за отношението между религия и гражданско общество. Той даже извежда генезиса на гражданското общество от сблъсъка между силно централизирана религия и стремеж за силна държавна власт у владетелите в градовете държави на средновековна Италия. Той обяснява, че гражданското общество е и структура и процес. В структурата трябва да има много независими доброволни асоциации на граждани - включително и различни църкви. Процесът е управление на конфликти без никоя страна да застрашава другата от унищожение. Ако новата религиозност е "всекидневна" - т.е. занимава се предимно с ежедневни проблеми на хората, а не ги призовава към войни и евангелизъм - тя може успешно да управлява конфликти и да участва в процес на управление на конфликти, когато тя е страна.

  Никола Йорданов
 31. 31 Профил на До университетско образование
  *****
  Неутрално

  Щом задаваш подобен въпрос , нищо не си научил драги...

 32. 32 Профил на До университетско образование
  *****
  Неутрално

  Щом задаваш подобен въпрос , нищо не си научил драги...

 33. 33 Профил на Елвин
  *****
  Неутрално

  Пълна трагедия в коментарите. България никога не е имала и никога май няма да има гражданско общество. Професорът говори за ангажирани с обществените процеси граждани. А не граждани, които живеят между работното място, софрата и леглото. Шансът това е бъде разбрано в България е нулев. Затова и държавата мачка гражданите както си поиска и реално те нямат никакви права, освен да плащат данъци.

 34. 34 Профил на Н.К.
  *****
  Гневно

  Проф. Йехуда Елкана е или глупак или хитър евреин. Такава каша е това интервю и пълно с противоречия.

 35. 35 Профил на edm
  edm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много си е точен човекът, но за да го разберем трябва да излезем от черупката на провинциалната си ограниченост.

 36. 36 Профил на sergej
  *****
  Неутрално

  доло евреите!

 37. 37 Профил на MENGELE
  *****
  Весело

  ЛАИНАН ЦИФУУУТ-НА САПУН......

 38. 38 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "ГНевен":

  Конспирация, драги. Огледай се внимателно през лявото си рамо.

 39. 39 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Гневно

  Професор Елкана да го духа - ефективността била ниска на 1 професор 200 студента - За целите на обществото е достатъчно професорът да има не 200 ,а един студент на когото в главата има някой вместо 200 средностатистически тъпанара.

 40. 40 Профил на Carrot
  *****
  Неутрално

  Пак глупости на продажни и меркантилни евреи, окупирали всички ключови постове на тази нещастна земя. И където стъпят се почва "по еврейски"- пари, пари, само пари. Гарнирано с нескончаемо "бла-бла-бла" за "форма", твърдо налагане на тяхната психология и мироглед като "единствено правилните".
  Понякога като слушам и чета подобни личности разбирам защо в Хитлерова Германия ( а и в послевоенна Германия) евреите бяха толкова мразени и неприемани като част от обществото.

  "Ангажирани граждани" създава семейството. Въпреки че този термин е кух от съдържание изобщо... .
  Университета е за професионално образование, а не за политическо промиване на мозъка, социални експерименти или налуднихави "тези" за "пилотно приложение".

 41. 41 Профил на Морков
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Станишко":

  Не трябва само да се говори.
  С говорене, особено на кухи фрази, нищо не се постига.

  Иначе е невъзпитано, арогантно и дръзко (типично впрочем "по еврейски" да даваш на други страни "съвети" по техни си вътрешни проблеми, без да са ти ги искали. Кой го е питал този евреин "Каква трябва да е БАН?"... това си е наш вътрешен въпрос... и никой не го е канил да се меси.

  "-Не мамо, той е доктор по философия... .
  -Брей, брей чедо, какви болести са тръгнали по хората...".

 42. 42 Профил на Neli Spasova
  Neli Spasova
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#8] от "Университетско образование": "... Къде сега това може човек да го намери, къде?" - Никъде, разбира се! Цяла Източна Европа плаща сега тези безплатни обеди със своята изостаналост. Чудесно е всичко, което казваш за своето образование, но с какво тази образователна система помогна на теб и на самите руснаци. Постигнаха ли по-добро качество на живота си? Каква е тази твоя обща култура, която допуска носталгия по една тоталитарна система и безразличие или дори симпатия към "Русия на Путин"? Въпрос на ценностна система, разбира се, но не мисля, че образованието трябва да бъде самоцел.

 43. 43 Профил на Neli Spasova
  Neli Spasova
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#36] от "sergej": Сбъркал си трамвая пич! Образованието е чужда тема за теб. ДолУ неграмотните като теб!

 44. 44 Профил на до # 29
  *****
  Неутрално

  Не е вярно това, което драскаш. Аз съм завършил магистратура по история в Централноевропейския университет и научих толкова много, колкото никога не би се удало в България. Всичко опира до желанието да се учи, а не само да се плюе анонимно по форумите.

  .................

  http://www.mobilis.bg/articles/view/44230

 45. 45 Профил на Monitor
  Monitor
  Рейтинг: 8 Гневно

  Абсолютно безсъдържателна статия, платена от Дянков и Игнатов - долу БАН, да живеят псевдо-учените Дайнов и Райчев

  Monitor
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK