Дейвид Рени, сп. "Икономист": Изслушването на Желева беше съд за онази България, която Брюксел не харесва

Дейвид Рени, сп. "Икономист"

Дейвид Рени, сп. "Икономист"
Дейвид Рени е базиран в Брюксел кореспондент по въпросите на Европейския съюз на сп. "Икономист" от 2007 г. Преди това той работи за "Дейли телеграф" от Сидни, Пекин, Вашингтон и Брюксел. Кариерата си започва преди 13 години в лондонските редакции на "Дейли телеграф" и "Ивнинг стандарт". В сряда той написа за "Икономист" статията за Румяна Желева "Какво общо има това с качествата" в авторитетната колона "Шарлеман", коментираща европейски проблеми. С него разговаряме за кризата около изслушването на Желева в Европейския парламент и ефектите на скандала върху България.


- Слабата подготовка на Желева и нейната надменност създадоха впечатление за местен големец, изпратен в Брюксел


- Ако Борисов откаже да оттегли Желева, за Барозу става трудно да каже, че не я иска


- Целта на либералите и зелените беше да отпушат битка между ЕНП и социалистите, а не атака срещу Желева


- Възможно е да бъдеш комисар, който да не прави абсолютно никакво впечатление

Какъв ще бъде ефектът от цялата история върху отношенията между София и Брюксел?
- Това е още един знак за доста лошия имидж на България в Брюксел. Истината за враждебността към г-жа Желева е, че повечето хора в Бюрксел не знаят нищо за нея. До изслушването й повечето не бяха чували нищо за нея. А и никой всъщност не разбира какъв точно е проблемът около "Глобал консулт". Не изглежда да е огромен скандал, всичко е толкова объркано, не е безспорно доказателство.
Желева е случайната жертва на острия ответен удар срещу България, защото много от хората в Брюксел - чиновници, журналисти, евродепутати, са на мнение, че България беше прибързано приета в ЕС, преди сериозно да се захване с корупцията и организираната престъпност. Те си мислят, че откакто България и Румъния се присъединиха, напредъкът се върна назад. Дори и хора в България го мислят. Можете да го прочетете в докладите на Европейската комисия. България стана самонадеяна и си повярва, че нищо лошо не може да й се случи.


Това е причината защо атмосферата на изслушването стана толкова злъчна, когато Желева в своя защита каза, че е била проверявана от съответна комисия в българския парламент, която не е открила никаква вина, и че според българския съд е абсолютно невинна, а и според документите на други институции е перфектна. Тя действително използва думата перфектен. А дори и тези, които подкрепят разширяването и повече или по-малко са благоразположени към България, не мислят, че българските съдилища са перфектни, нито че българското право е перфектно или българският парламент. Така че думите на Желева бяха възприети като високомерие и не особено правдоподобни.


До известна степен България беше изправена на съд в това изслушване. Желева беше твърде надменна и представи една страна на България, която хората не харесват - на бързо увеличаващите се нови пари, обвързани с мистериозни бизнес интереси.


Когато встъпи във власт новото правителство, премиерът Бойко Борисов се срещна с Барозу и получи кредит на доверие. Приключил ли е този период и България ще бъде ли вече по-строго съдена оттук нататък?
- Хората винаги са били малко озадачени от Борисов, защото, ако си затворите очите и послушате какво казва, звучи като идеалния реформист. Освен това той обеща да стори всичко, което Брюксел искаше. Но отворите ли си очите и погледнете антуража, популистките му изявления и назначените от него хора - ще ви се стори много подобен на тази България, която хората не харесват. Никой не твърди, че не е почтен човек - но все пак има нещо около бившия бодигард и полицейски шеф, който пуши пури и познава определени бизнесмени.


Това е, което хората тук не харесват, те нямат доверие на популистките политици. Той назначи Желева, след като отдавна беше очевидно - слуховете кръжаха от месеци, че ако има кандидат в опасност, това е българският. Вероятно щеше да е много по-умно, ако беше изпратил друг. Но сега ние се занимаваме с политика и трагедията е, че в Европарламента не можеш да успееш да се провалиш по собствени заслуги, а по политически причини. Желева мощно беше защитена от ЕНП и от нейното консервативно крило, защото те не могат да допуснат един от техните да бъде атакуван, без да има контраатака и срещу социалистите.


Освен това тя е вицепрезидент на ЕНП, а ГЕРБ е протеже на германските християндемократи, така че един вид, ако атакуваш Желева, атакуваш и всички тези интереси.
Бих искал да ви кажа, че е била оценявана по отговорите си за хуманитарната помощ, но вероятно това е най-маловажният критерий. Истината е, че отговорите й бяха ужасни. Тя не беше подготвена, не знаеше съществени неща от ресора си. Можеш да се измъкнеш и без познания, ако си по-умен - извиняваш се, обещаваш да имаш отговор другия път. Вместо това Желева беше арогантна и това ни най-малко не й помогна.


Намесата на българския евродепутат Антония Първанова още повече засили необичайността на изслушването. Беше ли Първанова част от по-голяма политическа кампания срещу Желева?
- Интересен въпрос. Тази част от изслушването премина в пълен хаос и много лошо беше ръководена от председателстващия. Скандално беше да се допусне това. В рамките на 5 минути чухме всички въпроси дали и кога е продала компанията си и за колко.


После изведнъж взе думата Първанова, която нямаше право на изказвания, и отправи други обвинения, из залата се разхвърчаха документи на български, а депутатите протестираха. Ситуацията беше необикновена и хаотична. Но Желева също носи вина за случилото се, защото знаеше, че това ще се случи - просто не е достатъчно да кажеш: елате с мен в България да видите, че няма нищо нередно. От нея зависеше да докаже, че е подходящ кандидат. Но представянето й не беше добро, а изслушването вървеше хаотично.


Имаше ли организирана атака на враговете й?
- За Желева отрано се говореше като за най-слабия кандидат. Но никой не знаеше нищо за нея, така че въпросът не беше личен. За либералите и зелените това беше идеално, защото отпуши битка между ЕНП и социалистите. Целта на либералите и зелените беше битка, а не атака срещу Желева. Но ако тя се беше представила добре, нямаше сега да има главоболия. Ако беше по-умна, щеше да се подготви много по-внимателно.


Тя каза, че не иска да говори за финансовите си интереси, а за задачите си като еврокомисар. Ако в следващите 2 часа действително беше показала професионални знания и добра подготовка по темата за хуманитарната помощ, щеше да бъде в силна позиция. Но слабата й подготовка и нейната надменност създадоха впечатление за местен големец, изпратен в Брюксел да говори пред тези малки хора, осмеляващи се да го разпитват.


Какво трябва да направи сега Борисов?
- В момента вестниците из цяла Европа са пълни със статии за наистина лошия български кандидат, повдигащи въпроси за неговата почтеност. Това не е добре за България. Дори и да е несправедливо към Желева, дори и да е лоялен към нея, в интерес на България и на неговата позиция е да предложи друг. Защото тъкмо сега България е поставена под много силен натиск.


А какво смятате, че трябва да направи Барозу?
- Той е в трудна позиция, защото не са доказани никакви обвинения срещу Желева. Какво може да направи тогава? Представям си, че Барозу се чуди не може ли Борисов да изпрати някой друг. Но ако Борисов отказва, тогава става трудно за Барозу да каже, че не иска Желева. Другата възможност е да й даде незначителен ресор, за да не причинява повече неприятности. Но тя и сега вече има незначително портфолио - то беше отделено специално от останалите, за да е най-малкото и най-безвредното.


Ако Желева стане комисар, това няма ли да е смущаващо за комисията и за България?
- Не е задължително. Преди пет години някои от кандидатите също не бяха особено добри. Като Ковач например, който се кандидатираше за енергетиката, но му я отнеха заради слабо представяне и взе данъците. Това беше и последното, което чухме от него - той изкара пет години, правейки нищо. Така че е възможно да бъдеш комисар, който да не прави абсолютно никакво впечатление.


Медиите преливат от остри критики, които също засягат България. Смятате ли, че ако тя стане комисар и е тиха, това ще ги спре, или ще трябва да отговаря на тези въпроси отново и отново?
- Мисля, че това ще спре, освен ако нещо не се случи в България, което да повдигне темата отново. Ако няма нови обвинения срещу Желева в България, темата ще се забрави. Хората не са толкова заинтересувани от нея в дългосрочен план, те се интересуват само от този, който е в опасност. А сега тя е на първо място в този списък.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Желева е посредствена!!! Никога нищо съдържателно не е постигнала, всичко при нея е лустро, хубава опаковка на празна кутия. В Брюксел политика не се прави с хубави костюмчета и усмивки. Там очакват да имаш мозък и да го използваш.
  Да прояви (ако изобщо й е възможно) малко доблест и да се оттегли сама.

 2. 2 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Да се самодопълня: страхотен коментар на Д. Рени. Много обективен и точен. Браво.

 3. 3 Профил на по-културно бре
  *****
  Неутрално

  Такива груби коментари за една хубава жена ...
  Жената си е ок, професор даже, а не полицай. Я кажи ти какво си постигнал по-задълбочено в живота. Да знаеш къде е Брюксел?

 4. 4 Профил на да се допълня
  *****
  Неутрално

  Аз я харесвам, една жена не трябва да е задължително умна.

 5. 5 Профил на Прекрасница
  Прекрасница
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Май нещата са дори по-зле, отколкото изглеждат.

 6. 6 Профил на Прекрасница
  Прекрасница
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "да се допълня":

  Е, ти ако я смяташ за хубава, със сигурност би могъл да твърдиш, че е и умна. :Д

 7. 7 Профил на ГеРб
  *****
  Неутрално

  Нещата са си ок. Просто ГЕРБ трупат опит.
  А атаките са очаквани, вече комуниягите нямат финансови потоци и ще затънат в дългове.

 8. 8 Профил на да се допълня
  *****
  Неутрално

  Може ли да кажеш, че една жена е грозна?

 9. 9 Профил на do 1
  *****
  Весело

  Относно опаковката- явно, не си с много добър вкус. ))

 10. 10 Профил на g
  *****
  Неутрално

  Поздравления за Ирина Новакова и Дейвид Рени. Интервюто е интелигентно и личи стремеж към обхващане на всички аспекти и звучи много обективно.

 11. 11 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Масираната медийна кампания е сигнал към ББ да я отзове за да не се задълбочава проблема. Упреците са директни и изпреварат всяка възможност за лавиране. Некомпетентността и неизрядните документи предизвикаха скандал от нищото (изслушване проформа за безинтересен и маловажен ресор), ината на ББ може само да навреди. След това осиране е резонно да освободи и министерското кресло. Оставането и на поста ще е глупост, носеща само негативи за България.
  Остава открит въпроса за новата кандидатура. Нядявам се утре да имаме името.

  колкото повече,толкова повече
 12. 12 Профил на Така е
  *****
  Неутрално

  Ама тя, както и правителството, винаги си е била арогантна. И от къде идва тази арогантност? От това, че "народът" не иска демокрация, а бащица. "Аз я взех" - изцепи се бат Бойко, - понеже беше професор в Магдебург" (това не е вярно). Че кой си ти, че да я взимаш бе?! Наглостта и простотията ти са такива, че дори не се усещаш, също като Желева. Тя е трябвало да се докаже във външната политика, а не някой "да взема" и да я курдиса, а тя да наглее към хората и да целува ръце на бащицата ... Има остро противопоставяне между България и Европа и сега поради глупостта на Желева само пролича и се раззина тази пропаст, в основата си културна, цивилизационна и столетна ...

 13. 13 Профил на зрител
  *****
  Неутрално

  ....наслаждавайте се на простотия...и английски ниво "булевард"
  http://vbox7.com/play:43ba036f

 14. 14 Профил на лок
  *****
  Неутрално

  да не лаже чак толкова

 15. 15 Профил на лок
  *****
  Неутрално

  да не лаже чак толкова

 16. 16 Профил на Недоволен
  *****
  Неутрално

  Честит празник братя и сестри! Честит Банго Васили. Проблемът е, че не всички го празнуват. И ни тормозят. Карат ни да мислим, мръсниците.

 17. 17 Профил на ПЪРВАНОВА ТЪПА КРАВА
  *****
  Неутрално

  Най точния анализ по въпроса.
  Всичко останало е истерия и интереси.

 18. 18 Профил на 3322
  *****
  Неутрално

  Ако желева все пак стане еврокомисар това ще означава че бойко е кукла на конци и че всъщтност няма значение кой ще е пионката. Желева наистина е много зле. Смея да твърдя че аз бих се справил по-добре в управлението на кризи

 19. 19 Профил на Petar
  *****
  Неутрално
 20. 20 Профил на 2029
  *****
  Неутрално

  "Дейвид Рени, сп. "Икономист": Изслушването на Желева беше съд за онази България, която Брюксел не харесва"

  ...и българите не харесват също така!

 21. 21 Профил на София
  *****
  Весело

  Забелязвате ли, че има дежурни, които оплюват всекиго, който напише нещо против козата Желева?

 22. 22 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Документите за продажбата на фирмата и декларациите към сметна палата: http://andrewjburgess-eu.blogspot.com/

 23. 23 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  Истината е музика за ушите !!!

 24. 24 Профил на Truth
  *****
  Неутрално

  Много точен коментар, браво.
  Само тъжната и гола истина, която ББ и неговите така наречените политици не могат да видят.
  Ако беше Надежда, всичко щеше да мине идеално.

 25. 25 Профил на Qni
  *****
  Неутрално
 26. 26 Профил на bravo
  *****
  Неутрално

  Чудно интервю. Така или иначе чакахме рокади в кабинета заради избирането на Желева за комисар. Бойко скастри Божидар Димитров (след такова предупреждение би трябвало да го махне при промяната), говори се за преструктуриране на министерство на икономиката и енергетиката, а ако НИколай МИхайлов стане комисар, ще трябва да търси и военен министър. Представете си промяна на правителство, в което три важни министри се махат, а покрай тях може да си замине още някой. Говореше се за разни структурни реформи, за които нямаха време в началото на мандата. От друга страна е удобно време да блесне и отклони разговорите другаде. Дори да даде на атака някое кресло. Желева може да прати консул в Конго или в Афганистан, да си преговаря с талибаните като иска.

 27. 27 Профил на Геш
  *****
  Неутрално

  Май е време да се прати пак Стефан Тафров, да излезем от положението...

 28. 28 Профил на Arty
  *****
  Неутрално

  "Дейвид Рени, сп. "Икономист": Изслушването на Желева беше съд за онази България, която Брюксел не харесва" -
  ......НИМА ТОЗИ БРЮКСЕЛ Е ТОЗИ КОЙТО ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ ХАРЕСВАТ ?? НИМА БРЮКСЕЛ НИКОГА НЕ ГРЕШИ ?.....НИМА ВИСОКОПОСТАВЕНИТЕ ХАРЕСВАТ НОВОИЗЛЮПЕНИ И УВЕРЕНИ, ЧЕ И БЪЛГАРИ.....ПАРДОН Б Ъ Л Г А Р К И ?!
  МОМЕНТ !
  НА АРЕНАТА Е ТРУДНО, НО ПО РЪБА Е ОЩЕ ПО-ТРУДНО - БАЛАНС МУ Е МАЙКАТА ....ОНЗИ БАЛАНС ДЕТО ВСЕ НЕ ДОСТИГА.....

 29. 29 Профил на ритъма шакадъм
  *****
  Неутрално

  CAPSLOCK FUCK YEAH!!!

  А иначе, ето на коя страница се криел интелигентния коментар по темата

 30. 30 Профил на da
  *****
  Гневно

  Така се полу4ава,когато ни управляват неспособни,непотготвени,необразовани,нискоинтелигенни хора.Баи Ганио е трагнал пак за Европа.Каквото и преди,това и сега.Жалко,а има и интелигентни и способни балгари.Те трябва да бадат лицето на България.А статията е много реалисти4на,браво!

 31. 31 Профил на кухар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Така е":

  Така е "Така е", за съжаление. В тази връзка си спомних думите на ББ - "ще им дам на пенсионерите по 25 лв, повече не мога". Сякаш ги дава от джоба. Самовлюбен диктатор, ама хак ни е, ние си го избрахме.

 32. 32 Профил на решение
  *****
  Неутрално

  Напрежението ще изчезне, ако ЕП и ЕС видят един уравновесен и познат кандидат -Надежда Неински от ЕНП.

 33. 33 Профил на ГНевен
  *****
  Неутрално

  Коя България не харесва Брюксел ? Ами ясно е - тази на ББ - т.е. на мутренско-милиционерските правила на поведение !

 34. 34 Профил на aa
  *****
  Неутрално

  ГНевен,
  Брюксел не харесва онази България дето крадеше еврофондове до юли 2009 и затова и ги спряха. А становището по компромата срещу Желева вече го публикуваха http://www.neurope.eu/files/jeleva-hearing-documents/MinJust.pdf

  Компроматната война е български специалитет , а това дето Борисов го каза за казана си е е много точно в случая. Някои другари май не могат да преглътнат спирането на кранчето

 35. 35 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Сутринта гледах мъжа й в бТВ. Пичът поне отговаряше с чувство за хумор, тя трябва да вземе пример от него и когато я питат неудобни, или глупави неща - поне да отговори с хумор...

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 36. 36 Профил на В десетката
  *****
  Неутрално

  "слабата й подготовка и нейната надменност създадоха впечатление за местен големец, изпратен в Брюксел да говори пред тези малки хора, осмеляващи се да го разпитват."

 37. 37 Профил на Дейвид Рени
  *****
  Неутрално

  От групата "силиконови джуки" на Азер Меликов и Кристиан Вигенин от шоуто меки китки.

 38. 39 Профил на сиди
  *****
  Неутрално

  Стига сме излагали България пред света.След като е със слаба подготовка и не ерудирана,нормално е да бъде заменена с по-подходящ. Сами сме виновни да нямаме добър имидж.
  Стига с "куклите",само визия не е достатъчна.

 39. 40 Профил на МиЕС
  *****
  Разстроено

  До коментар [#39] от "сиди":

  Тройной като беше подготвена /за кражби в големи размери/ защо не оправи държавата ,ами кради кради и се махна да гледа отстрани сеир.

 40. 41 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Ситуацията с Желева е илюстрация на гротеската "прехода в бившата Народна Република България"

 41. 42 Профил на Чичо Доктор
  *****
  Неутрално

  Лекарството за такива болести се раздаваше безплатно от "другарите" след 9 септември 1944. Ама днес ако им го дадеш, ще писнат, че сме европейци. Но ми се струва, че те и техните субпродукти, които ни управляват днес ,са с изтекъл срок на годност. Това ще им е проблемът. Казусът Желева е само началото.

 42. 43 Профил на не е добре
  *****
  Неутрално

  Не може да се явяваш на такова изслушване неподготвен. Желева беше ужасно неподготвена и по този начин показа неуважение към всички нас, избирателите в България. По-неподготвен политик Брюксел едва ли е виждал... Жалкото е, че по политически причини може да я удобрят и после лицето на България в ЕК ще е доста некомпетентно.
  Ако не друго, досега поне Кунева не е имала големи изцепки и го докарваше откъм компетентност.

 43. 44 Профил на Среднист
  *****
  Неутрално

  Като чета всичко това, ме обзема срам. Страната ми за пореден път се изложи като управлявана от прост и нахален човек, който пуши пури, познава "определени бизнесмени" и е неспособен да посочи дори един достоен кандидат, който да заеме престижен международен пост. България в очите на взискателния Запад е една сбъркана, неевропейска, нецивилизована и нецивилизуема територия, в която процъфтява връзкарство, дребно мошеничество и правото на силния, и чиито официално излъчени представители се държат като изпаднали двойкаджии, опитващи се да измамят "даскала" с увъртане и лъжи.

  Това е погнусяващо. Фиаското с Желева за пореден път доказа, че не принадлежим към цивилизования свят. И няма защо да обвинявама тоя и оня и да се озъртаме кой ни е срал в гащите Явно толкоз можем.

 44. 45 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Рени е АБСОЛЮТНО ТОЧЕН! И не само това - той е напълно откровен, и в същото време не зле настроен към България.
  А ИЗВОДЪТ Е ЯСЕН: БЪЛГАРСКАТА ТАКА НАРЕЧЕНА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА Е ЕДНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕКАДЪРНА, ПРОФАНСКА И КОРУМПИРАНА ШАЙКА, КОЯТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗМЕТЕНА!!!!!
  Но това е много голям проблем. Българската популация трудно може да измете шайката - защото самата тя (популацията) не е на ниво. Ако вземе да се изтегли за косите, ще е много хубаво. Но е прекалено хубаво, за да е от тоя свят.

  ДОБРЕ, ОБАЧЕ, ЧЕ ИМА КОЙ ДА КАЗВА ИСТИНАТА!

  Браво и за журналистката!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 45. 46 Профил на Zakoni?
  *****
  Неутрално

  http://www.neurope.eu/articles/Dep-Minister-of-Justice-clears-Jeleva--Bulgarian-text/98492.php

  затова сигурно ги е канила в Бургас)))))))))

  В БГ всичко е специфично, всичко е не-европейско и продажно, дори Dep-Minister-of-Justice))))))))))

 46. 47 Профил на Бой по евромишлетата
  *****
  Неутрално

  Има една приказка "Щеше да е смешно, ако не беше тъжно!"

  За мен по-големия проблем е какво се пъне тази Първанова, да рита по кокаклчетата. Явно е забравила, че имиджа на България е по важен от защитата на селските интереси... Но те социалистите и комунистите само това могат, да въртят интриги и селски номерца...

  Също така не разбирам, защо трябва да лазим пред разни евромишлета, каквито са повчето присътващи в ЕК и Европарламента.

  И последно, този малък морков Рени има попадения, но има още хляб и сол да яде за да мисли като мъж.

 47. 48 Профил на +"+
  *****
  Любопитно

  Не харесват - олигархическите кръгове, контролиращи България преди и след 1989г.
  Харесват - обикновенния народец

 48. 49 Профил на dhn01376892
  dhn01376892
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Resorat na Jeleva savsem ne e malovajen. Ako se varne malko nazad v istoriyata, Reni shte zabeleji, che predi 2 komisii, sashtiayt tozi resor beshe daden na italiankata Emma Bonino. Tya uspya da mu izdigne imidja i da go prevarne v sashtestven komponent na t.n. na Brukselski jargon "semeistvo vanshni otnosheniya" na Komisiyata.
  Sashtoto se sluchi i s resora, daden na Kuneva, koito za parvi pat poluchavashe otdelen komisar. Kuneva sashto taka go dinamizira i mu pridade dostatachna tejest na samostoyatelno portfolio.
  Arogantnostta na Jeleva se proyavyavashe oshte na mestnata, BG stsena - nesposobna na konstruktiven dialog po veme na savmestni intervyuta, obshto vzeto "lai" vmesto "retch", ehidni usmivki i estestveno, kakto bolshinstvoto ot BG polititsi - za vsichko sa vinovni BSP. Taka e i s katastrofalnoto i' proslushvane - bilo konspiratsiya. Bezkraino niskoto nivo na balgarskata politicheska kultura (a i v nai-obsht BG plan) shte se vdigne edva kogato polititsite prestanat da narochvat za vinovni obichainite zapodozreni; kogato zapochnat da poemat otgovornost za deistviyata si i za provalite si (koito nyamat chet). Ot GERB tova e ne moje da se ochakva s personaji kato Jeleva i Borissov.

 49. 50 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 418 Весело

  Ей-на това се казва българска работа!
  Отговорите на Желева показаха:
  Липса на конкретика, липса на отговорност и боравене предимно с логика в неизвестното. Жалкото в случая е защо никой не я е подготвил и защо се допусна показването на лош професионализъм? И хайде да не се залъгваме със "лошия човешки матрял". Има достатъчно добри 'Пи Ар' агенции, които само с това се занимават, и ако тя беше погледнала сериозно на изслушването, би се подготвила по-сериозно.

  Noone needs the truth.
 50. 51 Профил на Frisko
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "Arty":

  Проблемът, пич, е че който плаща, той поръчва музиката. А в момента Брюксел плаща, и щем не щем, ще играеме по тази музика.

  Рени добре го обяснява - РЖ се е държала типично по български, показала на евродепутатите, че не ги смята за фактор, щото едва ли не вече всичко е уредено (отново БГ мислене) и те са и го върнали тъпкано.

 51. 52 Профил на Автор
  *****
  Неутрално

  До колко самия ББ е подходяща кандидатура за управител на РБ, е по-важен въпрос. За съжаление ДС, чрез ТИМ този път, отново управлява РБ.

  Честити абревиатури дами и господа, о моля за извинение, другарки и другари

 52. 53 Профил на dhn01376892
  dhn01376892
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Do komentar #47
  Parvanova, dragi se "pana", za da se zashtiti, zashtoto Jeleva i' spomena imeto. Parvanova ima dadena pozitsiya, koyato yavno darji da zashtiti. I ne, imidja ne e vajen, kogato e falshiv i bez pokritie. Dostatachno e da izpratyat edna Jeleva i kakvito i jalki ostanki ot imidj da e imalo se stopyavat.
  Nikoi ne lazi; ima daden red i pravila, koito da se spazvat kato stana-chlenka na ES. Ili tova e pod dostoinstvoto ti. Iskash Boycho da tropne s krak i da smrashti vejdi i fiksira s ovchiya si pogled "evro mishletata" i da gi prati po dyavolite, nali? Ti mislish po majki, tova e.
  I haide stiga s tozi falshiv patriotizam, spored koito balgarite v chujbina tryabvalo da se podkrepyat (kakto se podkrepyat v BG, nali?!). V sluchaiya, imash predvid da si podkrepyat lajite, karierizma, nekompetentnostta, posredstvenostta i bezochieto. V BG ni e pozagrubyala kojata v tova otnoshenie ot bezbroi bezchinstva, ostanali bez sad i obshtestven otzvuk, ot nesashtestvuvashtata darjavnost i ot parada na parite.
  Da, i na tebe sa ti vinovni sotsialisti/komunisti, nali..? Schitash, che si prozryal neshtata, kakto i tolkova drugi po forumite, koito samo tova balvat. Tova e tya nashata demokratsiya. Izgradena varhu omraza i zlost; krepyashta se na greshkite na dr.; dahashta na nihilizam i bezotgovornost i kuh populizam, dumi bez pokritie i marsene na politicheskite protivnitsi bez ogled.

 53. 54 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Кой крив кой прав вече няма значение. Сега обаче показваме че сме груби и неприятни хора. И не разбираме от намеци, от подсказване, от намигане, от кротки молби... ние разбираме само от груби псувни в лицето и шутове в главата. Аз съм подръжник на ГЕРБ защото други реално няма за сега но ББ е голямо ренде. Брадясал тъп балкански субект. Толкова ли не може да схване какво се харесва и уважава в цивилизования свят? тррябваше веднага да я накара тази кощрамба да си оттегли кандидатурата (под какъвто и да е предлог) така се прави. Трябваше да се извини и изпрати някой културен, мек и възпитан човек. Щеше да мине моментално! Хората на запад не са отмъстителни, никой нямаше да е против новия кандидат, който и да е. Щеше да спести на съюзниците си главоболията и найявече щеше да направи политически капитал. Сега изглежда точно ... както си изглежда. И не си мислете че това е само цирк и няма последици за България. Сега всеки глупак в ЕП ще може да прави актив като сере по България. Всеки фонд с готовност ще се отказва. За инвестиции ... ще ги чакаме от Москва или Турция. Туризъм ... не е много ясно. Но какво да се прави плащаме си за простаците които избрахме да са ни елит. И под това нямам предвид специално ГЕРБ а всички които си мислят че са нещо в последните 20 години от певици до ТВ водещи, депутати .... бизнесмени

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 54. 55 Профил на ЕЕ
  *****
  Неутрално

  Нека си говорят каквото искат. Че нали преди години и унгарският кандидат-комисар е бил слаб....Унгария не го е оттеглила. Ами да си спомним как едва накрая Клаус подписа Лисабонския договор. Маса приказки се изприказваха за Чехия, ама кво от това ? Клаус накрая подписа като към договора бе и прикрепена декларация, че судетските немци няма да имат претенции към Чехия. Ами помните ли как Полша навремето наложи вето на подписването на енергийната харта межу Русия и ЕС ? Защото руснаците отказваха да купуват полско месо. Е, имаше писъци срещу Полша, но на поляците не им дремеше. Вдигнаха ветото след като Русия се съгласи да купува полското месо. Ами Словения - два пъти налага вето на преговорите с Хърватия. Ами Гърция - спира Македония за ЕС и това е.
  Всеки си има интереси. Така че другите нека си говорят, а България не може да се съобразява с този и онзи. В крайна сметка ЕНП защитава Желева. Впрочем прави впечатление, че постепенно заглъхнаха приказките, че Желева е попълнила неверни документи. Защо ? И сега се говори как се е представила ? Защо тия, които говореха, че е попълниха неверни документи се умълчаха ? Ами ако се окаже, че всичко е наред ще се извинят ли на Желева ?
  А що се отнася до другарите Калфин, Кунева и Ко. те са ясни. Е, другари не може все вие да сте всичко. Хайде поукротете се. И червената снаха Пръмова-Кунева да успокои топката.
  Борисов твърдо да подкрепя Желева. И да не оставя разни да се правят на интересни за сметка на България. Между другото така наречената баронеса Аштън на изслушването си е изтърсила невероятната глупост като е казала относно руските доставки на газ за Европа, че.......тръбите са и в двете посоки))).И други глупости е наговорила. И защо не искат тази да бъде отттеглена ??? Да се оттегли Желева, а баронесата въпреки глупостите, които е наговорила да не се оттегля.....

 55. 56 Профил на До номер 3
  *****
  Неутрално

  Моля Ви да прочетете внимателно биографията на РЖ - ето Ви линка http://rumiana-jeleva.eu/?module=pages&view=biography&id=1
  и да ми отговорите къде там виждате, че е професор? Това, какво казва ББ по интревютата, че я взел като професор, показва само, че той не знае точно какви са степените на академичния състав. Могат поне да си четат законите, които ги приемат и да не се излагат така.
  Така, че РЖ НЕ Е ПРОФЕСОР!!!! Нека уважаваме професорите и не ги понижаваме в степените им

 56. 57 Профил на До номер 56
  *****
  Неутрално

  Борисов каза, че е професор в един университет в Магдебург. Така че за какви български закони говориш ? За какви степени в България говориш ? Я докажи, че не е професор в университета в Магдебург.

 57. 58 Профил на Lili Kostova
  *****
  Гневно

  Само да добавя, че тая България и българите не си я харесваме! Ама хич! С удоволствие бихме се отървали от нея!

  България на политиците, за които парите на данъкоплатците са пари, които им се полагат по право и на които гледат като на свои лични средства, които раздават на собствените си роднини и приятели...

  За тези политици гражданите са просто крепостни селяни, на които може да бъде охлабен каишът, но само ако политиците са на кеф, т.е. наяли са се достатъчно, погъделичкали са им самочувствието и Големият Брат на Североизток няма нищо против, разбира се.

  И нас много ни е срам от тази България и нямаме нищо общо с нея... Обаче... как да я махнем тази България?

 58. 59 Профил на Musashi
  *****
  Неутрално

  Наистина, българина е уникален, както може да се прочете в повечето коментари! А всичко е елементарно и просто. Знаеш и можеш или незнаеш и не можеш, а искаш да надскочиш себе си! Каквито и обяснения да се дават сега, са неуместни. Би трябвало тази истина да се осъзнае първо в България, защото ежедневно се сблъскваме с липсата и, пък след това, да се пънем и да обвиняваме всичко и всички!

 59. 60 Профил на Румен
  *****
  Любопитно

  До коментар [#55] от "ЕЕ":

  Така де така, но изброените на Чехия, Полша, Словения и Гърция каузи са национални.
  Не е ли малко рано да превръщаме Борисов и ко. в национална българска кауза. Пък и от подобни превъплащение на личности в каузи имаме 40 годишен горчив опит.

 60. 61 Профил на Евродепутат
  *****
  Весело

  Руми, Стягай се да ни приемеш в Бургас на гости, тичаме с още стотина поканени...

 61. 62 Профил на цаки
  *****
  Весело

  До коментар [#56] от "До номер 3":

  "Научен сътрудник първа степен в Институт по социология при Българска академия на науките (от 2005 г.)."

  Ами не е професор , но явно е феодален БАН-ски старец.
  Я, колко прав бил Дянков.

 62. 63 Профил на Вальо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#51] от "Frisko":
  Напълно съм съгласен с мнението ти. Челният сблъсък на българските "правила" с европейските стандарти може да е болезнен и да удря по националното ни самочувствие, но е изключително полезен и отрезвяващ. Манталитетът, който демонстрира Желева е типично български - "Мен ме е посочил, който трябва и е разговарял за кандидатурата ми с "важните хора" тук, така че не ме занимавайте с глупости и духайте супата." И сега госпожата е силно изненадана, че никой от комисията не се е впечатлил, че лично Борисов я е посочил, а още по-шокирана е, че работата всъщност не е била уредена.

 63. 64 Профил на До Цаки
  *****
  Неутрално

  Борисов говори за университета в Магдебург.

 64. 65 Профил на цаки
  *****
  Весело

  До коментар [#64] от "До Цаки":

  Това го разбрах - Магдебург. Малко градче в бившето ГДР.
  Обаче с университет и професор. Както и да е .
  Аз имах пред вид друго. Дянков е напълно прав за качеството на науката в БАН , щом един научен сътрудник , първа степен ит Института по социология , трябва да отиде на място, за да разбере къде е Аденския залив.

 65. 66 Профил на До Румен
  *****
  Неутрално

  А защо смешната баронеса Аштън след като така яко се издъни не бъде оттеглена от своята страна ? Това, че някой иска Желева да се оттегли не означава, че България трябва да се съгласи. Желева е български кандидат !!! ЕНП я подкрепя. И унгарците преди години не оттеглиха своя кандидат.
  Ами защо кандидатъта една прибалтийските държави не бъде оттеглен след като стано ясно, че 18 години е бил член на КПСС ? Европейска комисия ли се избира или ЧК ? Между другото - нашите съседи Гърция ще блокират границата и нашия бизнес ще търпи загуби. Това вече стана преди година. Как тогава реагира държавата Гърция ? Никак. Просто нашите камиони не минаваха и шофьорите клечаха на границата. Как реагира ЕС ? Имаше ли санкции за Гърция за това ? Не, нямаше. Сега ще е същото. Е, така не става. Щом някой иска нещо веднага България да е съгласна. А Гърция да прави каквото си иска.

 66. 67 Профил на здрасти
  *****
  Неутрално

  Антония Фармата май ще загризе дръвцето http://www.neurope.eu/articles/Documents-clear-Jeleva-of-allegations/98487.php

  И какво става - Желева комисар , на Тони фармата ФИРМИТЕ аут от всички големи поръчки за медикаменти при кризи и бедствия.

  Краен резултат - ФИРМИТЕ уволняват Антиния Фармата и тя се спасява към Добрич (където в засада я чакат данъчните на Дянков).

  Онова, което човек си направи сам никой не може да му го направи, Тони.

 67. 68 Профил на До Цаки
  *****
  Неутрално

  Що се чудиш ? След като една баронеса от Запада е направила тръби в двете посоки, в които тече газ от Русия към Запада и обратно, защо една българка да знае къде е тоя залив ?

 68. 69 Профил на сьфсд
  *****
  Неутрално

  Професор на запад няма нашия смисъл за научна степен а по-скоро за преподавател Те имат други научни степени и титули

 69. 70 Профил на До 69
  *****
  Неутрално

  бАТЕ бОЙКО МОЖЕ ТОВА ДА Е ИМА ПРЕДВИД

 70. 72 Профил на здрасти
  *****
  Неутрално


  До 71
  Както избраха Аштън, така ще изберат и Желева. Компроматаджиите у нас да му мислят. Не ясно дали Бойко ще им прости.

 71. 73 Профил на siken'
  *****
  Неутрално

  до 55 а и по принцип. Ковач, Аштън, Шулц, до някаде Сефчевич и особено Клаус са обиграни професионални политици, които защитават определена позиция и национални приоритети без значение дали тези интереси се харсват на ЕС или Бг. Те са с класи над Борисов и Желева, както по отношение на политически опит и поведение, така и като интелект и личности. Желева не само че е опасно незнаеща материята на своя ресор, тя се показа като арогантна и незачитаща правилата на поведение, елементарните норми на европейската ценностна система. Борисов, за сега, показва, че също не разбира този проблем с решението си (или с липсата на такова) да изчака. Нали е "мъжага" - да вземе правилното решение сам и да оттегли Желева, а не да чака отново ЕС да ни каже какво да правим. Нали уж разбира от достойнство, айде, да го покаже

 72. 74 Профил на До 73
  *****
  Неутрално

  Защо Борисов да я оттегля, след като баронесата се изложи като кифлиджийка с някои отговори ? И особено с тръбите)). И не е оттеглена. Хайде нека цивизованото Обединено кралство оттегли своята баронеса след тия тъпи отговори и тогава ние да последваме техния светъл пример.

 73. 75 Профил на здрасти
  *****
  Неутрално

  До горния.

  В случая достойнството на Бойко е да издържи на компроматната война. Ако оттегли Желева ще направи голяма грешка. Дали е толкова добра като старите обиграни лисици в европейската политика - ясно е , че не е. Което не значи, че няма да се представи добре като стане еврокомисар.

  Дали Желева е "опасно незнаеща"? Комисарите трябва да знаят , но и да могат взимат правилни решения и да работят екипно. За знанието - придобива се бързо с работата, за решенията помагат кабинентите, а за това, че Желева е екипен играч няма съмнение. Той Барозу и ЕНП затова и ще натиснат за нея и ще бъде утвърдена. Иначе ресора й досега не е съществувал и ще трябва да се гради изцяло в комисията. Това е изцяло нов ресор.


  Иначе у нас разбирачи от Европата много.

 74. 76 Профил на Siken'
  *****
  Неутрално

  защото проблема не е само в съдуржанието на отговорите (или липсата на такова) а в поведението и заявената позиция, че питащите се държат като натрапници и настояват да чуят нещо по-конкретно като позиция. Всяка седмица ФТ публикува колонки с тъпите изцепки на сума ти евро и англо администратори. Но разликата при Желева е, че тя се държа така, сякаш цялата процедура е без значение, въпросите са без значение, а важното е кой на кого се е обадил. Това е просто неуважение и незачитане на елементарни норми на публично и политическо поведение. Тя показа прекалено ясно отколешната позиция на Бг и повечето българи, че европейските институции и процедури са за баламите, а ние "играчите" ги разбираме тия работи как стават зад кулисите. Аштън и Ковач правят грешки по конкретиката, докато Желева отказва да зачита същината

 75. 77 Профил на цаки
  *****
  Неутрално

  До коментар [#68] от "До Цаки":

  Добре де, и баронесата се е притеснявала.
  Но отговорите звучат по-разумно и поне честно.
  Пример : На въпроса за изнасилванията в Конго можеше да се отговори по подобен начин /не знам, не съм запознат/ или даже така: не е ясно, доколко този проблем влиза в нейния ресор - от коя страна да го погледнем от международното сътрудничество , от хуманитарната помощ или като реакция при криза? А можеш ли да ми предадеш смислено , тя всъщност какво отговори?
  Всъщност и аз не съм запознат с този проблем , но не се натискам за еврокомисар.

 76. 78 Профил на До 75
  *****
  Неутрално

  Напълно те подкрепям. И да добавя, че с голямо удоволствие очаквам да им гледам сеира на тия разбирачи, които говорят, че Желева била лъгала с разнитдокументи). Това ще стане когато правните служби на ЕП и ЕК излязат със становище, че Желева е коректна)). Тогава ще стане цирка. Тия, които говорят, че лъже ще минат на другата вълна - слабо се е представила)). Като че ли баронесата е била блестяща)).
  Напълно ясно е, че нито Желева, нито Бойко са такива балъци, че да допуснат нещо да не е наред с документацията.
  Много подценяват някои бате Бойко.

 77. 79 Профил на Странно!
  *****
  Неутрално

  Има някои документални книги, които въпросният Дейвид Рени би трябвало да е чел. Ако не, добре е да ги прочете. За да се ориентира по-добре в известни гоеополитически реалности. Например, "Архивът на Митрохин", т. 1 и т. 2, или "Един дисидент в архивите на Кремъл" от Владимир Буковски - трите тома, или "КГБ - поглед отвътре" - двата тома и т.н. Та, в една от тях бяха цитирани някакви отчети на руски резиденти. Един от тях с гордост е докладвал, че предизвикал депутатски питания в... английския парламент. Не твърдим, че "Икономист" и по-точно неговият коредпондент са "активирани" по сходен начин. Не, разбира се. Нито твърдим подобно нещо за либерало-левичарите и зелените от европарламента. Въпреки, че ако за нечии резиденти е фасулска работа да предизвикат скандал не другаде е в британския парламент, колко му е да го сторят в европарламента. Звучи твърде конспиративно, но да вложиш толкова жлъч, сарказъм и неприязън към едно правителство, което, все пак, се опитва да изведе европейските интереси пред руските, е съмнително. Да не се окаже, че в Европа шетат още троянски коне.

 78. 80 Профил на читателка
  *****
  Весело

  До коментар [#39] от "сиди":

  Това за куклите важеше за една по-предишна външна министърка. Тук съвпадение има само по надменност и арогантност, но дали ББ ще си направи заключението? И дали това, което той предложи е по-добро за България от обвиняваната от него Кунева? Мисля, че е безспорно кой смъкна няколко нива надолу представата за България по света.

 79. 81 Профил на До Цаки
  *****
  Неутрално

  Пич - не разбирам защо се чудиш как да защитиш очевидно смехотворната баронеса ? Че всеки, който поне малко се интересува от политика знае, че Русия не внася газ от ЕС. И че в случай тръби в двете посоки няма))). А въпросът за Афганистан е зададен писмено и тя е имала време да се подготви. И какво отговаря - че ЕС с военна сила е ангажиран в Афганистан)))).
  И баронесата като е толкова притеснителна нека да стане детска учителка.....А тя ще става външен министър на ЕС. Егати външния министър на ЕС.....Е, поне тя ще направи тръбите в двете посоки)))).

 80. 82 Профил на siken'
  *****
  Неутрално

  до 75&78. По принцип съм съгласен, че цялостно нивото на евро-политиците е скандално ниско и във всички страни членки за евро-депутати или комисари се кандидатират неуспяли или завършващи кариерата си политици. Но очакванията не са чак толкова ниски, за да мине Желева незабелязана. Комбинацията от арогантно поведение и незнание я прави опасна, а и начина по-който биха я избрали - с цената на голям и шумен компромис, е лош за самата нея и за Бг. Всяко нейно решение ще бъде гледано под лупа и ще е обект на потенциални нападки, което би я поставило под постоянен натиск, както нея, така и позицията на Борисов.

 81. 83 Профил на Автор
  *****
  Неутрално

  Предлагам да се направи тръба в обратна посока, сиреч Цивилизован свят до русия, по която тръба да текат цивилизационни и държавнически ценности. А то инак т'ва недоразумение руско е най-зле управляваната губерния в света та и до днес

 82. 84 Профил на цаки
  *****
  Неутрално

  До коментар [#81] от "До Цаки":

  Аман от гербери. Ето от тук тръгват нещата.
  Аштън , въпреки грешките, е защитила политически позиции и принципи , които смята , че са в интерес на Евросъюза. Дали това е така е отделен въпрос.
  А Румиту не показа нито една позиция, нито едно мнение, ако щеш. Разбра се че ще ходи на място. нищо друго. Е те това е проблема. Толкова ли е сложен.

 83. 85 Профил на До Цаки
  *****
  Неутрално

  Да кажеш, че между Русия и ЕС има тръби в двете посоки било само грешка)). Това е супертъпотия. И искаш да ставаш външен министър на ЕС. И да имаш време да подготвиш отговор на един писмен въпрос и да отговориш, че ЕС се е ангажирал с военна сила в Афганистан било само грешка))).
  Пич - на мен пък ми писна от хора, които чуят за чужденци лиги им текат от устата и като чуят за българи веднага скачат срещу тях. Давай го по-кротко. Особено след резила на баронесата с тръбите....

 84. 86 Профил на цаки
  *****
  Неутрално

  До коментар [#85] от "До Цаки":

  "Пич - на мен пък ми писна от хора, които чуят за чужденци лиги им текат от устата и като чуят за българи веднага скачат срещу тях."

  Я си припомни названието на партията , чиято позиция защитаваш. Какво е ГЕРБ. Питай Румиту, белким това , го знае.

 85. 87 Профил на Siken'
  *****
  Неутрално

  за някои може да е странно, но ясната жизия и стратегическо мислене е много по-важно от конкретните знания за нещата. В този смисъл Желева се представи зле не заради непознаването на географията, а заради липсата на каквато и да е позиция, принципи и визия за развитието на ресора.
  П.С. никой не защитава Аштън тука

 86. 88 Профил на До Цаки
  *****
  Неутрално

  Е, сега вече постъпваш като в ония виц, в който се говореше за "А вие защо биете негрите". Твоята баронеса е пълен срам с тия отговори, а ти сега започна за ГЕРБ)).
  Ще ти повторя - нека кралството си изтегли баронесата заради уникално тъпите си отговори. Нека да дадат пример. И тогава веднага бате ти Бойко ще оттегли Желева.


 87. 89 Профил на Автор
  *****
  Неутрално

  Разбира се милички, когато БГ поне малко заприлича на Кралството

 88. 90 Профил на До автора
  *****
  Неутрално

  Ами тя вече е заприличала. Баронесата се дъни и кралството не я оттегля. Желева се дъни и България не я оттегля.

 89. 91 Профил на siken'
  *****
  Неутрално

  ммм-да, трудно се налива мозък

 90. 92 Профил на KR
  *****
  Неутрално

  Уф, не ми се коментира повече.

 91. 93 Профил на Трайчо
  *****
  Неутрално

  Много култов гербериански отпор. Мехлем за тъпаци. Защитният вал брани Румиту и се позовава на представянето на Аштън. Абе прочетете пак интервюто за какво става дума в случая и след това ни увирайте някаква тръба. Просто с кухата-лейка дадохме прекрасен повод да ни покажат отношението си към всичките простотии на българската политическа класа.

 92. 94 Профил на п
  *****
  Гневно

  Доста обективен и добронамерен за създалата се ситуация коментар!
  Ще се окаже истина изпуснатата от ББ фраза - "лош материал" сме. Къде са тези кристално чисти, с богата професионална реализация, без връзки с червени куфарчета, синя приватизация, жълти далавери и лилави обръчи високообразовани българи, които да покажат на Европа и света колко сме умни, цивилизовани, толерантни като народ?
  Тази ситуация точно ни показва какви сме - некомпетентни, интриганти, отмъстителни и готови да се изколим по партийна линия.

 93. 95 Профил на Автор
  *****
  Неутрално

  Моля да не се обобщава. С партии не се занимавам. Политика, българска такава, е за мен мръсна дума. Като българската политическа класа гнусна няма.

  Какво съм виновен в така създалата се ситуация?

 94. 96 Профил на BULЧестNO
  BULЧестNO
  Рейтинг: Неутрално

  Приятно съм изненадан най-накрая от един коментар,и то е този на това май младо момче обаче..вярно говори!! При това Правилно казва нещата!! Съгласни сме! Ама кой ли го слуша и разбира от тия за които се отнася?!
  Кога начело на тая пуста България ще застанат чисти,отговорни,скромни и РЕШИТЕЛНИ ЗА ПРОМЯНА КЪМ ДОБРО хора.Нямаме ли такъв човек??? Не може да бъде..! Що за нация,що за изхабен генетичен материал?? (То именованата за демократична система в България е с такива играчи и компромати и мизерии само осеяна,че много ясно-честния чист човек не ще да влезе у такова блато!Просто такава атмосфера и такива до тавана мръсни Авгиеви обори са по всички етажи на власти и институции че всеки обичащ чистотата човек се плаши и погнусява!И тук е трагедията!
  Обаче не съм съгласен с англичанчето че това било съд за другата България...Всъщност съгласен съм ,ама в същото време-и не съм! и да,и не! Защото като е съд,добре,питам- къде е присъдата!Къде е справедливата присъда към заслужаващите я обекти?? Защото тоя нац.позор и петно на висше международно европейско ниво ще се отрази най-много на обикновения българин! Който ще бъде гледан навън по улици,магазини ,ресторанти,стадиони и пр. като нещо хахав ,безчестник..Те и преди -с право и без право-ни крояха шапка че сега ли?! Нали неговите представители висши са такива-значи и народът им е такъв,си вика западянка! Върви го съди..че е прав! Малко видял,чул,ама му е достатъчно и е прав! А Желевици,Бойковци и Боковици,Станишевци,Живковци,Виденовци(що ли им помним имената?!-ясно защо..) и т.н.-както продължава-тяхното царство-господарство в България ще си продължи,няма МАТЕРИАЛНО(мигар тия бивши и настоящи не са милионери всичките?!) ,а и МОРАЛНО(тук са завинаги непоклатими) да бъдат наказани и прочие! За излагане на страна и на народ! Пак негативите за народа..не стига че го и дерат неспирно! И пак след поредната тяхна "криза" политпартизаните ще закрачат отново с гордо вдигната глава!
  Партиен завет е това,еййй! А България?! България я продават и ще я продават и препродават и парцелират и препредават един на друг до безкрай! На това му викат развитие и напредък в България-да размътваш само блатото,без да го пречистиш и изхвърлиш паразитите и боклука...и само мътилка и прах у очи да правиш! Ама как..боклука сам да се посочи с пръст и да се признае за такъв че и да се изхвърли??!!
  Развитие на начините за мътене на блатото..това е БГ уникалната във Вселената "демокрация" и ..ТОЛКОЗ !

 95. 97 Профил на Отвратително
  *****
  Неутрално

  Вчера за България: Republic of incompetence (некомпетентност)
  Днес за България: Republic of impudence (безсрамие, наглост, безочливост)

 96. 98 Профил на BULЧестNO
  BULЧестNO
  Рейтинг: Неутрално

  добавка: като някой си БГ политсветия бил изтърсил нещо за материала български-да си го говори това за него си,за тях! Що ще говори от негово име за мен,че съм какъвто не съм?! ЗАЩОТО Е ИЗБРАН,моля ви се!(не съм го избирал, на БГ рулетки не играя..)а не като ми си се цанил и натиснал да си вожд-да слагаш всичко у един кюп.Мене ще ме слагаш у един кюп с теб-че и аз съм лош материал като теб,а??? Ами то си е за съд,ама няма един да ви подметне по тая линия у Страсбург-не за парите,а поне за морална утеха!
  Бре,туй БГ политиците,за разлика от чуждоземните,си приказват всичко и всякак най-безотгворно и безпардонно и ПРОСТАШКИ,и НЕГРАМОТНО! Какво е това чудо,няма ли кой да им свие сърмите и да се говри като улегнали хора,умно,с поглед напред.Ама техния поглед напред стига до утрешния ден,как да изтикаме днешния ,какъв вятър и мъгла да направим,и така до утре,до по-следващия...ден за ден..да изкараме мандат,че втори че и т.н....!
  Да не им дадеш висш пост и власт-като отворят една уста и като почнат да ръсят простотии,че не се и усещат! А и овации очаква и похвала?! А и медиите тръбят ли,трябят....разпространява за да е цирка и падението пълно! По 100 пъти на ден!Що за ряпи ли,рапони ли,как да ги нарече човек тия висши управници недоуправени??
  Когато една банда именува някой техен си с прякор и "умните" медии месеци ни занимават със съответния прякор,разбирай човек,тогаз може,тогаз е нормално,проявяваме разбиране към бандитските прякори и бандити..че даже и ни е кеф! Наименованията и прякори бандитски добиват гражданственост(чрез медиите!!) и легализация,а когато гражданстовто в един глас именува ЗАСЛУЖЕНО поредния о...ензал ни управник-тогаз е лошо,обиждали сме го!! Крадецът вика "Дръжте крадеца!".Ама когато цял народ рече да изпсува и да нарече СУПЕР справедливо и подобаващо някоя висша фигурка еди как си,но точ у точ-тогаз ,ауууу,не може така,квалификации са това,обида е...ала бала!
  А за полседната национална обида,обида към народа и страната от Брюксел..какво?? Страх оная другарка и поддържащите я другари и другарки да не се разсърдят,а?!
  Хубави произведения бяха написалите ги велики българи-"Пази Боже сляпо да прогледа".."Службогонци" и т.н. ама кой да разбере?! Те хората ги написали за да изобличат и да покажат как НЕ ТРЯБВА,а родните висши управленци вземат пример от героите там и ПРАВЯТ точно както там,както НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ !! (Това са празните зубрачи,не разбират,само зубрят -какъвто в 3 отделение,такъв и пред брюкселската комисия!И на Луната го прати-все същия!)Айде наречете го и го определете що е туй?? Човек изпада в голямо затруднение...ама кривакът ще изглади нещата..но няма кой да го държи!
  Много лоша БГ работа...трагична!

 97. 99 Профил на Симеон Петров
  *****
  Неутрално

  Млад човек, но с достатъчно логична мисъл...

 98. 100 Профил на Доцент
  *****
  Неутрално

  * Гост-преподавател по европеистика в университета в Магдебург в Германия (2007 г.), това никак не е професор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK