Жил де Керхов: Не бива да се заблуждаваме, че терористичната заплаха за Европа е отшумяла

Жил де Керхов, координатор на ЕС за борбата с тероризма

© Съвет на ЕС

Жил де Керхов, координатор на ЕС за борбата с тероризма
- Риск съществува навсякъде, където се комбинират слаби държави и лошо управление


- "Ал кайда" си остава жилава и гъвкава мрежа, която се възползва от всяка възможност


- Балканските държави будят бузпокойство заради радикалните идеологии- Риск съществува навсякъде, където се комбинират слаби държави и лошо управление


- "Ал кайда" си остава жилава и гъвкава мрежа, която се възползва от всяка възможност


- Балканските държави будят бузпокойство заради радикалните идеологииМиналата седмица близо 40 души загинаха при взривовете в метрото в Москва. Какво означават атентатите на фона на обещанията на руските власти, че гарантират сигурността на гражданите?
- Бях дълбоко шокиран от терористичните атаки, извършени в московското метро. Първо бих искал да изразя искрените си съболезнования на семействата на жертвите и надеждата си за бързо възстановяване на ранените.


Тези атентати илюстрират, че градските системи за масов транспорт продължават да са уязвими от терористични удари. Трябва да работим, и то по творчески начин, за да се справим с тази слабост, без да предизвикваме твърде много неудобство на огромния брой хора, разчитащи на обществения транспорт.


Международната общност трескаво търси варианти за изход от задънената улица в Афганистан, където стабилността си остава твърде далечна цел. Как продължаващата война там се отразява на сигурността в Европа?
- Афганистанската съпротива е един от важните сюжети в разказа на екстремистите и терористите. Проблемите и конфликтите в Близкия изток и Южна Азия постоянно присъстват в тяхната пропаганда и често се използват за обясняване на атаки, терористични дейности, дори и за оправдаване на цивилните жертви сред общото население.


Така че Афганистан оказва директно въздействие върху нашата оценка за сигурността. Един от последните примери беше Германия. Ислямистки групи разпространиха няколко пропагандни видеозаписи и се опитаха да повлияят на парламентарните избори през септември 2009 г., като призоваха германската общественост да гласува за партиите, които подкрепят изтеглянето от Афганистан. Германските служби за сигурност бяха вдигнати на крак в тази ситуация. Но Афганистан е тема и в други страни-членки на ЕС.


В началото на годината и правителството във Великобритания повиши степента на терористична опасност. Нарастнала ли е терористичната заплаха за Европа?
- Гражданите на ЕС не бива да смятат, че терористичната заплаха за Европа е изчезнала, само защото през последните години не са се случили големи атаки. Проваленият атентат на 25 декември на борда на американския самолет за Детройт беше само още един пример, че ние трябва да сме нащрек.


И макар че на европейския континент не е имало голям атентат след този в Мадрид (2004 г.), няма място за доволство и успокоение, тъй като емисарите за набиране на терористи играят все по-активна роля в Европа. Изправени сме пред нарастващ брой хора, напускащи Европа, за да отидат в тренировъчен лагер за терористи. Все повече европейци, приели исляма, силно се радикализират и се насочват към джихад. Това е повод за безпокойство.


Така че дори и нивото на заплаха в различните страни от ЕС да варира от време на време, общата оценка е, че не трябва да се заблуждаваме, че терористичната опасност за Европа е отшумяла.


Разглеждате ли сценарии за глобалната финансова и икономическа криза? Как се отразява тя на глобалния тероризъм?
- Не трябва да надценяваме взаимната зависимост между глобалната криза и сигурността в различни части по света. Но разбира се, сигурността също е свързана с икономиката и развитието. През последните години посетих различни държави, които са ключови зони за бъдещите насоки в сигурността и тероризма. Сред тях са добре познатите страни в района на Афганистан и Пакистан, но също и в Сахел-Сахарския регион в Африка и Йемен.


Риск съществува навсякъде, където се комбинират слаби държави и лошо управление. Провалените и провалящите се държави могат да се превърнат в потенциални убежища не само за терористи, но и за всички форми на престъпността, заради което са фактор за заплаха в Европа и в другите зони. И това, което е необходимо да се направи в тези държави и региони, не стана по-лесна задача в сегашната криза.


Днес вече се приема, че "Ал кайда" е идеологическа надстройка за отделни, самостоятелно опериращи терористични клетки и в този смисъл функционира по-скоро като франчайзинг. Доколко все още можем да разглеждаме "Ал кайда" като строга организация с голям терористичен потенциал?
- Военните действия на САЩ и Пакистан подложиха "Ал кайда" на огромен натиск и дестабилизирането й продължи и след като за американски президент беше избран Барак Обама. Но "Ал кайда" пак си остава най-значимият източник на заплаха за западния свят.


Последните години показват, че въпреки огранизационната й разпокъсаност, пропагандата на "Ал кайда" още има силата да окуражава и мотивира хора по света. Въпреки сериозните поражения и ударите по дееспосбността на ядрото й, базирано в Афганистан и Пакистан, "Ал кайда" като цяло е жилава и гъвкава мрежа, възползваща се от възникващите възможности и подпомагана от постоянния отзвук, който посланията й намират сред недоволни хора по цялата планета.


В Европа в последните месеци оживено се спори за телесните скенери, които се монтират по някои летища. Мнозина депутати от Европейския парламент например се обявиха срещу тях. Какво мислите, допринасят ли телесните скенери за повече сигурност?
- Новите технологии могат да са полезни за повишаване на сигурността и същевременно за опазване на личното пространство. Но трябва бързо и внимателно да се проучи потенциалът, който предлагат новото поколение сканиращи технологии. Само ако те гарантират здравето и личното неприкосновеност и са доказано ефективни, ние можем да ги въведем.


Но аз винаги подчертавам, че изпълнени ли са и трите условия, лично аз подкрепям разполагането на тези скенери по летищата. Наше задължение е да предотвратим бъдещи терористични атаки. И същите тези хора, които сега са скептично настроени към скенерите, в случай на атентат биха запитали защо политиците и специалистите по сигурност не са направили всичко, за да попречат на атаките и не са опазили живота на невинни хора.


Но могат ли телесните скенери да осигурят нужното опазване на личното пространство?
- Последните примери, които видях, действително могат да ни помогнат да опазваме дори още повече личното пространство и достойнство. Ръчното претърсване, преценката по профил и другите методи за отсяване, които се използват сега, не винаги са радушно приети или желателни. Ако можем да гарантираме опазването на здравето и личната неприкосновеност на пътниците, аз лично бих предпочел техническия преглед пред всеки друг метод за претърсване.


По тази причина очаквам резултатите от действията на Европейската комисия за оценка на съществуващата технология за сканиране. Важно е изследванията за въздействието на скенерите бързо да приключат и възможно най-скоро да се подготви добре балансирано предложение, което после да се предостави на вземащите решения в Европейския парламент и в Съвета на ЕС. И те после да могат да вземат решение по въпроса.


От моя гледна точка ЕС спешно се нуждае от съгласуване на подхода с телесните скенери, защото най-малко 2 или 4 държави-членки вече започнаха да разполагат тези скенери по летищата си.


Къде стоят Балканите върху терористичната карта на Европа. Регионът още ли създава големи грижи?
- В последно време няма значителна терористична атака в ЕС, чийто следи да водят към Балканите. Но все пак рисковият потенциал на региона си остава, не на последно място и заради социалните размествания, предизвикани от постюгославските конфликти и наличието на оръжия и експлозиви.


Освен това балканските държави продължават да будят безпокойство в ЕС заради радикалните идеологии. ЕС работи със страните от Западните Балкани с помощта на процес за споделяне на най-добрите практики, за да могат те да подобрят анти-терористичните си способности. 

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Германия протестираха срещу войната в Афганистан тия дни.
  Тая статия е за тях явно, но те надали шпрехат булгарише, а и с надменността си (по Теодорос Пангалос) надали ще цитират баш Дневник.
  Ние тука това си го знаем.
  Знаем и че ни трябва ПРО и че Лаврови глупости не минават.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 3 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Весело

  Абе, какъв е тоя белгиец и какво му разбира главата от тероризъм? Да вземе да се допита до няколко форумни гения, които така мразят всичко западно и демократично, че са убедени, че цялата опасност от тероризма е измислена от "злите" демократи...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 3. 4 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  Терористичните организации се финансират от петродоларите на Саудитска Арабия и наркодолари. Кой знае защо в Афганистан продукцията от опиумен мак нарастна колосално след като Сащ нахлуха в страната.А при това засилено дестабилизиране на митичната"ал кайда" след избирането на Б.Обама афганистанците,въпреки тежките условия,излязоха едни гърди пред Мароко по отглеждането и на коноп.Ако САЩ все така ги "натискат",скоро афганистанците ще станат и първенци по производство на синтетични наркотици.

 4. 5 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  До коментар [#4] от "Анджи":

  Така е, Ал Кайда се финансира основно от наркотици и ги отглежда активно на афганистанските територии, които контролира. Именно за това войната в Афганистан трябва да се води до пълно изкореняване на талибаните и Ал Кайда!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 5. 6 Профил на virgin
  *****
  Неутрално

  Във Франция имат много заселници от Арабските държави, а и са били колонизатори-едва ли не знаят какво е това бурка както се случва с високоинтелигентните МВР-служители у нас.

 6. 7 Профил на Ганю
  *****
  Весело

  До коментар [#6] от "virgin":

  Нищо де, те колониите на Франция и Белгия (африканските) са трудно различими днес

 7. 8 Профил на Пик Комунизма
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Zoon Politikon":

  Е Зууне, наистина ли смяташ, че ако американците искаха, нямаше да прекратят производството на наркотоци, или ограничат търговията в Афганистан с тях.

 8. 9 Профил на веселин радославов димитров-ЕЙСИ
  *****
  Неутрално

  Повече от 10 години живея в Испания.Проблемът с мюсюлманите е...ПРОБЛЕМ.Няма никаква надежда,че в своето почти тотално мнозинство,тези индивиди ще престанат да НАЛАГАТ архаичните си и виолентни разбирания.Изглежда тяхното присъвствие в Европа ,се харесва единствено на политиците.А истината е,че са малцина европейските граждани,които одобряват съжителството им с нас.Вън от Европа,грозни и мръсни мюсюлмани!!!!!

 9. 10 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  Ново оръжие срещу талибаните вкарват спецслужбите на САЩ в изолираните племенни райони в Южен Афганистан - хеви метъла, съобщи британският вестник “Дейли телеграф”.

  “Талибаните мразят музиката”, заяви американски сержант, участвал в тайни психологически операции в провинция Хелманд.

  Тактиката вече била изпитана - американците я използвали при операция “Мощарак” в град Марджа, където в разгара на битката от брониран автомобил, натоварен с мощни тонколони, звучали популярни парчета в стил кънтри, хеви метъл и хард рок. Музиката се чувала на разстояние от една миля, а песните били така селектирани, че “да прогонят талибаните”.

  “Някои от местните се оплакват, но това е начин да отблъснем бунтовниците. Освен това музиката мотивира морските пехотинци”, добави сержантът след оглушителен няколкочасов сет, в който звучаха парчета на “Металика”, “Офспринг” и “Тин Лизи”.
  Сержантът обяснява, че освен музика американските сили пускали съобщения от афганистанското правителство, както и заплахи срещу талибаните. Няма обидни думи, но им казваме, че ще умрат, каза сержантът.

 10. 11 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "веселин радославов димитров-ЕЙСИ":

  "Изглежда тяхното присъвствие в Европа ,се харесва единствено на политиците"

  Ще Ви допълня леко - харесват се единствено на ЛЕВИТЕ политици, защото виждат в тях свой електорат. Непригодността на левите идеи и политици да повиши жизнения стандарт на хората се видя от доскорошни традиционни леви гласоподаватели като работническата класа. Затова единственият шанс на червенеещите политици е да "внесат" огромни тълпи от мюсюлманския свят, да им дадат гражданство колкото могат по-бързо и да ги вкарат в изборната борба. И това - при тотално пренебрегване на проблемите на сигурността и дори бъдещето на съответните държави. Което е само поредното доказателство, че левите по цял свят се интересуват единствено от властта!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 11. 12 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#10] от "BIG AL :))))":

  Мдаа, културните хора харесват хард-рок и метал, чалгаджиите и талибаните НЕ го харесват. Каква е поуката? Между чалгаджиите и талибаните разлика няма

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 12. 13 Профил на УСИН
  *****
  Весело

  УРААААААААААААА....,БатБойк сега като пусне щита иииииииии...и ние ще си имаме ,,тероризъм'''.Абе кво беше тва тероризъм.

 13. 14 Профил на anthro
  *****
  Неутрално

  До BIG AL
  Виждали сме го в "Апокалипсис сега", вече филмова класика. Май старата школа имаше по-рафиниран музикален вкус или повече познания. Пък ако към Вагнер прибавиш и Бела Барток, също използван във филмовата класика, хеви металът решително остава на по-скромна позиция.

 14. 15 Профил на evgenia
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "веселин радославов димитров-ЕЙСИ":

  ти си все така луд....и злобен

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK