Антони де ла Реа: Електронното гласуване ще намали тежестта на контролирания вот

Антони де ла Реа, асоциацията "Гласуване без граници"

© Георги Кожухаров

Антони де ла Реа, асоциацията "Гласуване без граници"
Израства цяло поколение българи с двойно гражданство, трябва да им се разреши да бъдат избирани.


Нека партиите водят отделна борба за гласовете от чужбина, всяка да направи своя политика за българите зад граница


Проблемът с гласуването в Турция може да бъде решен, ако всяка партия изпраща свои наблюдатели там


Израства цяло поколение българи с двойно гражданство, трябва да им се разреши да бъдат избирани.


Нека партиите водят отделна борба за гласовете от чужбина, всяка да направи своя политика за българите зад граница


Проблемът с гласуването в Турция може да бъде решен, ако всяка партия изпраща свои наблюдатели там

Според вас кой е най-големият недъг на изборния процес, който трябва да бъде решен със законодателни промени?
- Това, че все по-малко хора гласуват. Хората се чувстват разочаровани от това, което им се представя като избор, като демокрация, виждат го повече като "декорация", зад която се крие нещо съвсем друго.
Дотук се стигна, защото предишните няколко управляващи партии "даваха лошо име на демокрацията", те сякаш нарочно опорочиха идеята за избори, за демокрация изобщо. Затова ние като гражданско сдружение се стремим да подпомогнем партиите в опита им да намерят "лек за тази болка".


Искаме да мотивираме повече хора да гласуват, за да се даде превес на обществено отговорните граждани, които знаят за какво гласуват. Колкото повече хора могат да гласуват, толкова по-малка ще бъде важността на контролирания вот, без значение дали е етнически или корпоративен.


Предложихте българите в чужбина да могат да избират 12 депутати, като се въведе отделен избирателен район за българската общност зад граница. Идеята предизвика противоречиви мнения, с какви аргументи ще убедите критиците?
- Като говорим за българите в чужбина, всеки явно разбира различни хора. Едни смятат, че това са българите в Турция, за други - това са хора, които са си уредили живота навън и повече няма да се върнат в България.


Не говорим само за хората, които са постоянно в чужбина, а и за тези, които по ред причини не са в страната в деня на вота. Например военнослужещите в Афганистан - имат право да загинат, но нямат право да гласуват за свой представител в парламента! Българите в чужбина вкарват в страната над 2 млрд. лв. годишно, те не са политически емигранти.


Хора, които успяват да се реализират навън, имат не по-малко право на глас и по закон, и по конституция, и по съвест. Който не се интересува от изборния процес в България, така или иначе няма да гласува. Но искаме да дадем възможност на всеки, който иска да гласува, да го направи.


Въпросът е, че партиите тук не се интересуват от тези гласове. Хубаво е за гласовете в чужбина да се води отделна борба между партиите. Нека всяка от тях да направи своя политика за българите зад граница. В момента никой не защитава интересите им и не ги представлява.


Последните избори показаха опорочен процес, който дори доведе до преразпределяне на мандатите между партиите. Какви са възможните решения?
- Това, което се случи в Турция, е едно, това, което се случи в Западна Европа - друго. Предишните управляващи се опитваха да облагодетелстват една група българи зад граница - тези в Турция, да имат право да гласуват.


Броят на секциите там беше увеличен на 123, а в целия останал свят беше свит двойно. Това, което ние успяхме да направим, е да увеличим колкото се може повече броя на секциите. Проблемите дойдоха или от Турция, или от тези консулства, в които държавата не беше достатъчно на място, за да контролира процеса. Куриозен е случаят в Копенхаген.


Сутринта в изборния ден ми се обади непознат човек, английски говорещ, който разказа, че има трима души, които не знаят български език, не се легитимират и не дават на хората да упражнят правото си на глас. Пристигнали автобуси с хасковска и кърджалийска регистрация, които превозвали турски говорещи българи, гастарбайтери от Гьотеборг.


Те гласували поред и изпреварили останалите български граждани. Този случай трябва да се разследва, защото там за ДПС има точно 300 гласа. Сякаш някой партиен наблюдател е казал: "От вас искам 300 гласа и вие трябва да ми ги дадете." Вероятно точно това е станало.


Ние не искаме да се разкриват секции само в консулства и посолства, защото държавата, случайно или нарочно, но невинаги успява да контролира изборния процес. За да избегнем тези проблеми, искаме да се въведе електронно гласуване през интернет за българите на запад от България.


Само на запад?
- Нищо не става изведнъж. Гласуването по интернет трябва да се въвежда постепенно. Започваме от запад на изток, защото тук играе роля часовата разлика. Когато изборният ден в Америка започва, в България вече приключва. И ако един избирател в САЩ реши да гласува за президент на България, докато се чуди дали да гласува или не, вече му съобщават кой печели.


И той си казва: "С моя глас и без моя глас, няма никакво значение. Защо да бия 500 км път, да си губя свободния ден, да харча пари само за да гласувам в една предрешена битка." Единственият вариант тези хора да бъдат мотивирани е да им бъде дадена възможност да гласуват предварително, по интернет. Искаме това да се въведе експериментално на президентските избори, за да се види, че системата работи без нарушения.


Как ще отговорите на аргументите, че няма гаранции срещу контролиран вот при електронното гласуване?
- Не можем да лекуваме СПИН с аспирин. С електронното гласуване не се борим да спрем контролирания вот. Това не е панацея срещу манипулациите, но е панацея да се увеличи активността на българите зад граница. А пък това е стъпка, която намалява тежестта на контролирания вот.


Какви други мерки предлагате срещу контролирания вот?
- Нашата идея не е толкова да се борим с контролиран вот. Това е проблем в България и в Турция. В Турция той може да бъде решен, ако всяка партия изпраща свои наблюдатели, за да следи изборния процес. Възможно е и държавата да покрие част от разходите на партиите, за да изпращат свои наблюдатели в чужбина.


Искаме да се окрупнят сегашните 31 избирателни райони в осем - София, шестте икономически района за планиране и българите в чужбина. Идеята е да  има отново 31 кандидатски листи в страната и още три за българите по света, но математически мандатите да се изчисляват за 8 района. Така е по-лесно, тъй като в по-малки райони, както е сега, винаги има изкривяване на резултатите и натъкмяване на местата в парламента.


Как гледате на идеята за задължително гласуване?
- Не я подкрепям. Сигурен съм, че сегашните резултати биха се повторили, дори ако гласуват 100 процента от избирателите. Тези, които не се интересуват от политика и бъдат задължени да гласуват, ще го направят по същия хаотичен начин, по който го правят и сега. Може би тогава ще има и по-голям контролиран вот.


Подкрепяте ли идеята за постоянна изборна администрация?
- Да. Искаме постоянна, платена изборна администрация по унгарски вариант - шефът й да е с ранг на зам.-министър, а актовете й да са с ранг на подзаконови нормативни актове и правилници.


Това не обслужва ли тези, които са управляващи към момента на назначаване на изборната администрация?
- Отнякъде трябва да се започне, все някой ще е управляващ. Новата постоянна изборна администрация трябва да направи нов списък на хората, които искат да гласуват. Всеки, който желае да упражни правото си на глас, да отиде да се запише. Имаме 20 месеца до редовните избори. Тогава ще имаме 4-5 млн. граждани, които са обществено ангажирани и искат да гласуват.


Друг голям проблем е да се разреши на българите с двойно гражданство да могат да бъдат избирани. Сега израства цяло поколение българи с двойно гражданство и след години това ще е голям проблем, защото ще стане така, че хората с двойно гражданство ще са мнозинство. Затова трябва да им се даде право да избират и да бъдат избирани. Практически е невъзможно да провериш 7 млн. граждани в над 200 страни за двойно гражданство.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mxm
  *****
  Любопитно

  Добре казано. Съгласен съм с повечето неща.

 2. 2 Профил на Ангелов
  *****
  Неутрално

  В "демократична" България при електронно гласуване може да се окаже,че от 3 млн гласоподаватели са гласували 4 млн.А най важната промяна,която ще доведе до подмяна на т.н."политически елит" е е въвеждането на мажоритарната система на избор на народните представители.Реализацият на купен или контролиран вот са по-малки отколкото сега.Колкото и гласове да купиш примажоритарните избори ,пак не си сигурен в победата.Сега се пазаруват групи вече избрани народни представители.Ако народните представители бяха избирани мажоритарно съм сигурен ,че всеки петък на трибуната щеше да има представител на Стара Загора.Да не говорим ,че една част от сегашните "лидери" щяха да гледат народното събрание по ТВ.

 3. 3 Профил на читател
  *****
  Разстроено

  При елекронното гласуване се нарушава тайната на гласуването, а и много по-лесно се манипулира. Ако беше добра система отдавна щеше да бъде въведена в старите демокрации.

 4. 4 Профил на Електрон
  *****
  Неутрално

  Електронното гласуване трябва да се въведе след като се изгради електронен регистър на гласоподавателите. Във всяка секция трябва да има терминал за проверка дали някой е гласувал като му се въвежда ЕГН-то. Може и по телефон да става със СМС.

 5. 5 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Мисля, че като начало за по-сигурно може да се въведе гласуване по пощата. Представете си ако в деня на гласуването стане срив в системата, както се получи при издаването на документи?

  Но, че съществуващата система на гласуване в избирателни секции е само от полза на ДПС и БСП е повече от ясно. Турците така или иначе гласуват 100% (а може би и над това!). Единствените ощетени от съществуващата тромава процедура са етническите българи.

 6. 6 Профил на Ь1
  *****
  Неутрално

  При електронно гласуване, или всякакво което не изисква физическо присъствие, всички цигани и турци ще са гласували в първите 5 минути на изборния ден. Така тарторите на тия общности ще могат да ги контролират много по-лесно.

 7. 7 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  http://en.wikipedia.org/wiki/Single_transferable_vote#An_example

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 8. 8 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Електронното гласуване не е панацея, и не е открито, нито ще бъде открито от нас.
  Да, при него има риск да се наруши тайната на вота. Но същевременно хората загрижени за тайната на вота си имат възможността и правото да отидат и да гласуват във физически контролирана среда (нормалното гласуване), така че рискът е минимален.
  Твърдението че няма как да се проконтролира наличието на платен или контролиран вот е некоректно. Такъв контрол не съществува и сега. Следователно стойността на едно такова твърдение е равностойно на това да кажеш "слънцето е жълто щото аз се чеша, но може да бъде жълто ако реша да се покашлям". Няма връзка нито между контрола, нито между електронното и нормалното гласуване. Електронното гласуване може да позволи на някой да организира хора да гласуват както той иска в негово контролирана среда, но това виждаме че се случва и с нормалното гласуване. Електронното гласуване обаче може да мотивира и много млади хора (които традиционно не гласуват) да гласуват и да намали значително пък тежестта на контролираният вот. Тоест плюсовете и минусите по отношение на рисковете от контролиран вот се изравняват. Обаче електронното гласуване позволява по-лесно и документирано разследване на случаите с контролиран вот (много хора гласували от едно и също място) както и възможност за детайлно анулиране на гласовете им (което не е възможно с нормалното гласуване и създава парадокс, че дори открити нарушения не могат да променят изборният резултат), с което всъщност повежда едни гърди напред за мен по потенциала да демократизира по добре нашите избори.

 9. 9 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Що се отнася до квота за българите в чужбина в началото бях скептичен, но сега съм склонен да се съглася.

  1.2 милиона трудово-активни българи, които в момента са в чужбина са 35% от всички трудово-активни българи (в България са общо 2.2 милиона трудово-активни). Безумие е те да нямат нито един човек в Парламента, който да ги представлява.

  Т.н. Агенция за Българите в чужбина са само бюрократи, които се опитват да угодят на политическата конюнктура в България понеже от това зависят заплатите им. А ако българите в чужбина избират 10-тина представители, то въпросните депутати ще знаят, чии интереси следва да защитават.

  А има много простички неща, които могат да ти вгорчат живота като български гражданин в чужбина. Примерно това, че ако си изгубиш шофьорската книжка трябва да се връщаш в България да си изкарваш нова. Ако тези 1.2 милиона имаме политическо представителсто такива ненужно тежки административни процедури най-вероятно отдавна биха били опростени.

 10. 10 Профил на DA
  *****
  Неутрално

  Друг голям проблем е да се разреши на българите с двойно гражданство да могат да бъдат избирани. Сега израства цяло поколение българи с двойно гражданство и след години това ще е голям проблем, защото ще стане така, че хората с двойно гражданство ще са мнозинство. Затова трябва да им се даде право да избират и да бъдат избирани.

  Под това се подписвам с двете си ръце.

 11. 11 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  #3 - не е вярно, че се нарушава анонимността при гласуването по интернет. Интернет гласуването се използва от няколко години при избирането на студетски органи на самоуправление в повечето британски университети.

  Например това е сайтът в Кеймбридж - https://www.cusu.cam.ac.uk/elections/system/about.html.

  За по-важните избори (Студентски Съвет) се комбинира интернет гласуването с нормално гласуване. В този случай интернет гласуването се провежда един-два дни по-рано и при нормалното вече е ясно кой е гласувал онлайн макар резултатите от онлайн гласуването да се обявяват съвместно с нормалното гласуване. Ето пример от последните избори - http://www.cusu.cam.ac.uk/elections/.

 12. 12 Профил на Ангелов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Nikolay UK":А при електронното гласуване най -ощетени ще са тези които могат да си позволят най-малко кадърни хакери.А това сме ние- обикновените хора.
  А най-меко казано - електронното гласуване е отклоняване на вниманието на хората от основния въпрос- дали да оставим пропорционалната система или да се опитаме да променим статуквото ,олицетворявано от мунчовците в листата или мажоритарната ,която гради отговорни политици.

 13. 13 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  До Ангелов (#2)

  При последните избори имаше мажоритарна квота. Резултатът: 87% за ГЕРБ и то все хора, за които гласоподавателите не бяха чували. Дълбоко грешиш, ако вярваш, че мажоритарният вот е вот за личности. Това е партиен вот, при който партията с най-много гласове взима всичко. Тогава в парламента ще бъдат представени само две партии: 1. ДПС, защото в турските райони тя винаги ще е най-голямата партия и 2. Или БСП, или поредното популистко движение като това на царя или на ББ. Сам прецени дали би било по-добре.

 14. 14 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Съгласен съм с [#13] - мажоритарните избори не са панацея. Всъщност дори предпочитам възможността при пропорционалните избори гласоподавателите да променят последователността в партийните листи.

  До [#12] - това с хакерите са малко несериозни неща. Проблемът при елетронното гласуване е, че при срив де факто може да направи невъаможно провеждането на изборите, а не толкова, че някой щял да "хакне" системата. Всъщност опасността от компютърно хакване е много по-малка от "реалното хакване" на изборите, което от години масово и систематично се извършва в Кърджалийско и другаде из България.

  Ама малко се замислете преди да почнете да пишете такива наивни неща. Иначе, да, по филмите всеки втори средношколец може да хакне компютрите на Пентагона.

 15. 15 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Nikolay UK":

  Струва ми се, че това, което сте дали като пример потвърждава точно, че се нарушава? Иначе електронното гласуване щеше да се използва в Обединеното кралство не само за показателни и не особено важни избори на студентски органи, като при това се дублира с нормални избори, а и в парламентарните избори? Нали?

 16. 16 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Причините да не бъде все още въведена система на интернет гласуване за парламентарни избори не са пряко свързани с анонимността на вота.

  Основният проблем на интернет гласуването е друг и аз го посочих по-горе.

 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  продължение от прединия ми постинг в отговор на [#15]

  Що се отнася до анонимността при онлайн гласуването, системата анонимизира гласоподаването - знае се кой е гласувал, но не за кого. Разбира се, ако някой има достъп до софтуерния код ои възможност да го променя анонимността може да бъде нарушена.

  Но на този принцип и при нормалните избори анонимността не е гарантирана. Достатъчно е някой да вземе косъм или вещ (напр. дръжка на брава) до която сте се докосвали и да сравни ДНК-то Ви с ДНК проба от избирателните бюлетини в секцията.

  При това последния тип манипулация е теоретически възможна за много голям кръг хора защото за да се вземат проби не е необходима кой знае каква техника, а анализ на ДНК материл вече може да си поръчате и по интернет срещу 100-тина долара.

 18. 18 Профил на Ангелов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "анонимен":Тези избори бяха мажоритарни толкова,колкото надуваемата кукла е проститутка.

 19. 19 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Но да обобщя - мисля, че още е рано за онлайн гласуване на парламентарните избори.

  Гласуване по пощата е по-добрия вариант поне докато система за интернет гласуване не бъде утвърдена в по-напреднали страни от нашата.

  Затова смятъм, че би било по-полезно да не се обвързва облегчаването на процедурата за гласуване в чужбина с една все още недостатъчно тествана технология. В този смисъл, намирам, че Де ла Реа с настояването си за интернет гласуване донякъде прави мечешка услуга на българите в чужбина.

  Понеже интернет гласуването няма да се приеме, накрая ще си остане сегашната форма на гласуване. Вместо това, много по-реалистично и практично е да се концентрира усилието върху въвеждането на гласуване по пощата каквото е познато в много Западни страни и се използва успешно от десетилетия.

 20. 20 Профил на mxm
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Nikolay UK":
  До колкото разбирам - засега се предлага "експериментално електронно гласуване за президентските избори през 2011-та" и то само "на запад от България".

  Нека да сеи види как ще мине този опит, ако има грешки, да се отстранят, ако не - да се прилага е-вота и на други места.
  А за гласуването по пощата - разбира се, че трябва да го има и него, едното не измества другото.

 21. 21 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Тончо,брат.
  Тези работи в Булгаристан не могат да стават!
  Все ще се намери една "тройна" дето ще ни го натика.
  Гласувайте си така там ...при вас.
  Тука е друга Европа,балканска.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 22. 22 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#20]: Вижте, няма нищо лошо в експериментите, но проблемът е, че ако се случат технически проблеми (което е доста вероятно), то има опасност това да дискредитира самата идея за това на българите в чужбина да им се помогне да гласува.

  Проблемът, който имам с подходът на Де ла Реа, че слага в една кошница съвсем различни неща. Едното е облегчаването на избирателния процес в чужбина, а другото е, тестване на технологични иновации. Първото е по-скоро проблем на публична нагласа, второто има силен технически елемент.

  Опасението ми е, че (почти неизбежните) проблеми с техниката ще намалят и без това крехката обществена подкрепа в полза на избирателните права на българите в чужбина. От там до това отново да се вдигнат лозунги "Да гласуват само тези, които са в страната" каквито вече сме чували крачката е много малка.

  Най-практичният подход е да се приеме изпитан метод като гласуване по пощата. Ако там възникнат проблеми ще е ясно, има вина човешкия фактор, защото такива форми на гласуване се практикуват отдавна на Запад.

  Въвеждането на гласуване по пощата ще е достатъчно голяма революция.

  А за онлайн гласуването - рано или късно и на него ще му дойде времете. Натам отиват нещата, но няма защо точно България да е едно от опитните зайчета.

 23. 23 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] Ангелов

  Би ли обяснил защо? И по какъв начин мажоритарният избор, който ти предлагаш, би се отличавал?

 24. 24 Профил на vl
  *****
  Неутрално

  Относно електронното гласуване- както работят банкоматите така може да се прилага електронното гласуване. Според мен на тази база може да се разработи добра система, отговаряща на всички изисквания.
  За гласуването в чужбина- смятам, че трябва да се разгледа във всичките му аспекти:
  1.Има разлика между отшли да работят там защото искат по- добро заплащане и тези които нямат намерение да се връщат в България. На тях им е безразлично кой и как ще управлява тук. Това може да доведе до купуване на гласовете в чужбина, т.е. по-лесно да получи необходимите му гласове.

 25. 25 Профил на vl
  *****
  Неутрално

  ПРОДЪЛЖЕНИЕ:
  Не съм против временно пребиваващите в чужбина защото не съм бил такъв и незнам какви настроения ги обхващат. Твърдо съм убеден, че ако има някой с двойно гражданство не трябва да има право на глас. Има критерии по които да се прецени на кого да се даде право на глас, но в никакъв случай на човек който вече няма нищо общо с обществения живот у нас.Какви са тези 12 депутати- представители на българите в чужбина? От коя държава ще бъдат и как ще им разпределят квотите? Единия живее в Румъния, а другия в Нова Зеландия. Проблеми няма. И двамата ще имат еднакъв поглед на политическия живот у нас.

 26. 26 Профил на mxm
  *****
  Весело

  До коментар [#25] от "vl":

  Разбира се, че тези 12 депутата, ще си живеят в България, нали някоя партия трябва да ги излъчи. Самите депутати са си българи като всички останали, живеят и си работят в София, но се избират само с гласове отвън, много ясно.

 27. 27 Профил на Любо
  *****
  Неутрално

  "Твърдо съм убеден, че ако има някой с двойно гражданство не трябва да има право на глас."
  До vl #25: аз пък съм твърдо убеден че такива като теб не трябва да гласуват. Кой си ти, че да определяш дали аз мога да гласувам бе, драги ? Кандидат диктатор, бившо ченге, червена бабичка ?

  с неуважение : емигрант

 28. 28 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 488 Неутрално
 29. 29 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 488 Неутрално
 30. 30 Профил на Стефан
  *****
  Неутрално

  Nikolay UK,
  гласуването по интернет за парламентарни или други важни избори е не само отдавна въведено, но отлчино изпипано и изпитано като технология. Примерите са много. Естонците и швейцарците са вероятно най-напреднали с процеса. В Естония така гласуват 15% от избирателите.
  Тайната на вота при интернет гласуването е напълно гарантирана. Изпозлва се принципът на "двойния плик" - нищо сложно.
  Гласуването по пощата не е абсолютно никаква защита срещу купуването на гласове, а напротив - улеснява го. Mинавам из селото/махалата и събирам вотовете и после ги пускам по пощата. Бонус - сигурен съм, че мангото е гласувал точно за когто трябва, защото ми подава вота на мене срещу 10 лева. В тъмната стаичка никога не мога да съм сигурен, че не е пуснал друга бюлетина.
  При интернет гласуването контролираният вот е практически по-малко възможен от коя да е друга дистационна технология за гласуване,че и от физическото гласуване в секция.
  И т.н. аргументи.
  Mоже да прозвучи нескромно, но това, което предлагаме ние от Гласуване без граници е проверено, мислено, отсявано в продължение не месеци. така че, вЕрвайте ни
  Повече данни на сайтовете, които Л. Гаврилов е посочил.

 31. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#30]: Съгласен за предимствата на онлайн гласуването по принцип. Дори съм организирал и администрирал онлайн избори за университетско дружество и съм убеден, че рано или късно онлайн гласуването ще се наложи навсякъде.

  Както обясних, проблемът ми е с това, че технически проблеми могат да дискредитират цялата инициатива. У нас далеч не всеки е убеден за това, че всички българи трябва да имат раван възможност да упражнят своя глас и поемането на излишен технологичен риск създава ненужен политически риск.

  Що се отнася до купуването на гласове нито един метод на гласуване не дава абсолютна защита. Това не е добър аргумент в полза на онлайн гласуването.

 32. 32 Профил на hristototev
  hristototev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  самите избори са един огромен труд по организацията подготовката и за самия вот, така че трябва да се обучат хора постоянно действащи в тази сфера, достигнали едно ниво на профисионализъм...........!!!!!

 33. 33 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  ЗА задължителното гласуване макар аз самия да гласувам пределно рядко.
  Ако искаш да си гражданин на тази държава, трпбва да поемаш пряко отговорността кой ще управлява съдбините ти.

 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Що се отнася до възможността българите в чужбина да избират свои представители в Парламента, мисля, че ще е по-добре за самата кауза, ако се започне с по-малък брой - примерно, един за българите живеещи другаде в Европа, един за тези в Северна Америка и един за българите живеещи другаде по света. Това би било добро като начало и ще бъде по-лесно да се прокара.

  Апропо, Хърватско има подобна разпоредба - в техният Парламент 5 депутати от общо 153 са представители на хърватите живеещи в чужбина.

 35. 35 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Факт е, че електронното гласуване ще доведе до по-сигурен начин за купуване на гласове. Докато изобщо не е сигурно, че ще повиши броя младежи, които гласуват.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 36. 36 Профил на antony
  *****
  Любопитно

  До коментар [#34] от "Nikolay UK":

  Николай, защо не се регистрираш в "Гласуване без Граници"? http://www.facebook.com/group.php?gid=212803200303

  Чувствай се поканен от мен! 37. 37 Профил на gurini
  gurini
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#19] от "Nikolay UK":

  Например Индия, която ползва електронно гласуване от края на 80-те на миналия век.

 38. 38 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До Nikolay UK : Относно изборната система в Хърватия. Забележи, че броя на мандатите дадени на диаспората там зависи от изборната активност в чужбина. Не гласуват : 0 депутати. Гласуват повече : 5 депутата и т.н. Такова решение е подходящо и за България и не противоречи на Конституцията. Хърватския изборен закон е един от най-елегантните в Европа и може да се прочете тук
  http://izborenkodeks.wordpress.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

  Любомир
 39. 39 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#36]: Благодаря за поканата. Ще хвърля поглед

  Но, аз си оставам привърженик на гласуването по пощата ако и да съм организирал и администрирал интернет избори. Смятам, че принципната промяна - да се освободят българите в чужбина от необходимостта физически да отидат до местното посолство - е много по-важна от това изборите да са по интернет.

  Както писах - опасявам се, че смесването на двете теми прави по-важната промяна заложник не само на потенциални технически проблеми, но и на технологичната консервативност на българския избирател. Съпротивата (или най-малкото резервите) срещу даването на права на българите в чужбина сами по себе си са достатъчно сериозни за да се усложнява допълнително задачата като се залага на решения, които в България изглеждат екзотични, а дори и на Запад не са широко разпространени. Рискът да се "пренатовари" консервативният български избирател е доста голям.

  Както писах, въпрос на време е онлайн гласуването да е наложи в повечето страни на Запад. Тогава въвеждането му в България ще изглежда нещо съвсем естествено и няма да има нужда да се преодолява значителна обществена съпротива или недоверие.

  Така, че намирам за грешка точно сега двата въпроса - за гласуването на българите в чужбина и за гласуването по интернет да се обвързват. Нека първо решим по-важния, а другия времето така или иначе работи за неговото решаване.

 40. 40 Профил на antony
  *****
  Весело

  Николай, повярвай ни, помислии сме за всичко!
  Ние изобщо не изключваме гласуване по пощата, дори, от там започнахме да умуваме и постепенно избистрохме нещата. Просто в момента е-вота е актуален, уникален и интересен като идея и затова цялото внимание - и на медиите включително - е концентрирано върху него. Ела при нас, виж, помисли, огледай и сам ще се убедиш. Всъщност, имаме нужда от хора, като теб - позитивно мислещи и непредубедени.
  Пиши ми и на мейла, има го в групата.

 41. 41 Профил на ми да
  *****
  Неутрално

  Аз пък подкрепям всичко, което предлагате, кефи ме.

 42. 42 Профил на vl
  *****
  Неутрално

  Аз съм автора на №24 и 25.
  Извинявам се на тези които съм обидил. Това което пиша за гласуването от хора които не ги засяга пряко управлението в България е моят морал. Независимо, че съм имал право на глас в определени райони, не съм гласувал ако съм бил далеч от техните проблеми. До това убеждение дойдох след запознаването с някои исторически факти.
  Продължавам да мисля, че електронното гласуване е бъдещето и не само за живеещите извън България. Смятам че този начин не е усъвършенстван защото на някои им е безразлично проблемите които създава досегашният начин на гласуване.

 43. 43 Профил на Момчил
  *****
  Неутрално

  Според мен на неживеещите в България не трябва да се разрешава да гласуват. Хора, които не си плащат данъците тук нямат право да определят съдбата ни. Или както се казва "Няма представителство без данъци". Изключение може да бъде направено само за случаи като тези с контингента в Афганистан. Точната дата на изборите се знае минимум 3 месеца по рано. Такаче, който много иска да гласува да бъде така добър да си бъде в България и да го направи. Загубата на гласове (изън тези Турция) няма да бъде много голяма.

 44. 44 Профил на Любо
  *****
  Неутрално

  Абе хора, Момчил, vm ..., на кой континент живеете, в кой век ? На единия му е безразлично да гласува, смята че трябва да се забрани да тези които не са в България да гласуват. Другия пък смята да забрани гласуване на тези които не "плащат данъци". Момчиле, не те ли е срам от майка ти и баща ти ? Те сигурно големи данъци плащат. Ние емигрантите, пращаме на нашите близки в България само по банков път два милиарда евро годишно. Не ви ли е срам да говорите така ? Нима любовта към отечеството се мери с пари ? Вие не заскужавате да сте българи, клокото и силно да звучи това!

 45. 45 Профил на m
  *****
  Неутрално

  А бе я... електронно гласуване... глупости... тия си оправиха живота сега искат и нашия...
  Много вие лесно да казвате как да се живее тук, ами елате и живейте тук, като сте толкоз ербап, да ви видя тогаз...

 46. 46 Профил на стефан
  *****
  Неутрално

  Nikolay UK,
  прочете ли статиите ни с Л. Гаврилов?
  както ти каза Антони, присъедини се към Гласуване без Граници.
  трябват ни хора като тебе, които са работили по он-лайн гласуване. имаме доста технически въпроси за бистрене.

  понеже в последните месеци с колегите сме се срещнали с поне 30 депутата и експерта по изборни законодателства, повярвай ми, наясно сме се напълно какво днес е възможно и какво не. И къде ги стяга обувката. Основен проблем днес, реален или само в главите на нашите политици, е купуването на гласове и по-общо контролирания вот. Дистанционните форми на гласуване са по дефиниция по уязвими. Когато им говорим за он-лайн гласуване , първото, което ни питат е "добре де, кое ми гарантира, че местният тартор в Бурса например, няма да изгласува за всички живущи там от неговия си компютър?" Това е - друг въпрос не се задава, всичко останало е ОК и са съгласни. Случилото се на последните избори в Турция, реално или мнимо, е плашилото, което ги кара дори да мислят за пълна забрана на гласуването в чужбина. Просто медии, анализатори, политици и т.н. само това асоциират като стане дума за гласуване в чужбина.
  Гласуването по пощата никога няма да се възприеме, защото защитата срещу покупко-продажба на гласове е нула. Поднасяш на тепсия вероятно към 100-120 хиляди гласа ясно за кого. Просто забрави.
  Така че, ако имаш идеи и опит с он-лайн гласуването, заповядай в Гласуване без граници.
  и прочети статиите !
  а това колко деутата да искаме/имаме право е много сложен въпрос. просто не можеш да си представиш колко. и зависи от куп конституционни и юридически аспекти. ако ти е интересно, мога да ти ги опиша, но не тук е мястото. пиши мейл на stefstud _at_ hotmail _dot_com

 47. 47 Профил на стефан
  *****
  Неутрално

  до коментар 35
  "Факт е, че електронното гласуване ще доведе до по-сигурен начин за купуване на гласове.
  Докато изобщо не е сигурно, че ще повиши броя младежи, които гласуват. "

  данни да имаш за този "факт"? кой го установи, анализира, документира, ?
  да си приказваме просто така е лесно, да се поограмоти човек за това бая по-трудно.

 48. 48 Профил на стефан
  *****
  Неутрално

  до Mомчил
  "Или както се казва "Няма представителство без данъци". "

  къде се казва това? в кой член от конституцията или изборния закон е разписан принципът за имотен ценз?
  дедо Пено от село Гинци, който получава 100 лева пенсия, данъци не плаща и вари нелегално ракия по 150 литра на година, без да внася акциз, има ли право да гласува?
  аман от много знайковци. хайде холан!

 49. 49 Профил на стефан
  *****
  Неутрално

  до vl коментар Нº25
  "Има критерии по които да се прецени на кого да се даде право на глас, но в никакъв случай на човек който вече няма нищо общо с обществения живот у нас.
  оставяйки настрана въпроса, че юридически погледното че такъв критерий няма и не може да има, по-интересно е да обсъдим именно неюридическия подтекст на тази и подобни позиции.
  всъщност, зад правото за гласуване в чужбина или не, депутати от район "чужбина" или не, стои един капитален въпрос - каква е политиката на България към диаспората. това е фундаментален въпрос , който стои пред всяка една емигрантска нация. а българската е такава, искаме или не.
  още повече в ситуация на катострафални демографски данни каквито са българските, имайки предвид отрицателния естествен прираст от последните 20 години и прогнозите за следващите 20 години.
  при такава ситуация, да се загърбва факта, че в чужбина живеят 1-1.5 българи, родени като такива ( а не просто с "етническо самосъзнание" като бесарбските и други подобни), които раждат българчета, е според мене самоубийствено за една нация. просто ум не ми го побира, че от една страна българската държава , а и обществено мнение, гледа с умиление към някакви "етнически българи", които живеят из близката чужбина и всячески се чуди как да ги привлече - облекчена процедура за получаване на гражданство, стипендии и т.н. А същевременно е мащеха за българите-емигранти, отхвърляйки ги безцеременно и даже отнемайки им българското гражданство, каквото се случи с наши сънародници от САЩ с двойно гражданство миналата година.
  Да оставим настрана истинската омраза към българите в чужбина, която струи по форумите от някои участници и която отразява, уви, позицията на не малко хора в страната.
  А пропо, своеобразна обществена шизофрения, имайки предвид, че в България в момента няма българско семейство, което да няма роднини в чужбина.
  И т.н. - мога да пиша с часове.
  Въпросът е - как България и българското обшество иска или не иска да включи своята диаспора.
  досега законодателят, чрез Конституцията, приета от Великото НС, изратзител на народния суверинитет, е решил, че българите имат равни права, където и да живеят.
  нищо не пречи утре това да се промени. но да се каже на висок глас - вие българите в чужбина вече не ни трябвате. ще си се оправяме сами.

 50. 50 Профил на vl
  *****
  Неутрално

  Съжалявам, че моето мнение предизвика такъв спор. Не съм противник на българите в чужбина и не искам да им отнема правото да се чувстват като такива. В моя коментар споменах, че нямам опит и не съм запознат с техните проблеми. Радвам се че въпреки, че са далече от България те се чувстват българи и се гордея с тях. Повече би ме заболяло, ако те забравят България и българския език. По-горе споменах, че моят морал не ми позволява да гласувам там където съм чужд на местните проблеми. Но това право е залегнало в Конституцията...

 51. 51 Профил на vl
  *****
  Неутрално

  ... Относно електронното гласуване. Както банковите карти са индивидуални, така може да се направи и гласуването. Да не може друг да гласува с чужда карта. Техниката е напреднала достатъчно, за да се запази пълна тайна кой е гласоподавателя и да не може друг да гласува от негово име.

 52. 52 Профил на Технолог
  *****
  Неутрално

  Най-трудната част при купуването на гласове в момента е проверката дали "купения глас" е гласувал правилно. Там в тъмната стаичка, дъщерята може да изневери на обещанието дадено на майка и, камоли на тартора.

  Ако има Интернет гласуване, българските общности в чужбина ще са страхотно ухажвани от кандидатите със средства, понеже те могат да документират вота си.

  Дори може да се разработи специален софтуер Vote2Pay

 53. 53 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  до: #46:

  Всъщност най-добрият начин да се противодейства на купуването на гласове е за избирателните секции, където при последните избори една партия е получили над 70% от гласовете да не се допуска дистанционно гласуване и да се приеме, че там всеки акт на гласоподаване трябва да бъде извършен в присъствието на поне двама външни за района наблюдатели назначени от ЦИК за които се декларира (и тази декларация трябва да е както на самият наблюдател, така и на упълномощен представител на съответната партия), че наблюдателят няма никакви контакти с партията постигнала въпросният изборен резултат.

  Ако впоследствие се установи, че независимостта на наблюдателите е била компрометрина освен отговорност за подаване на невярни декларации, това следва да води до автоматично анулиране на изборния резултат във въпросната секция. Така самата партия-нарушител би била заинтересувана поне формално върху изборния процес да има външен контрол.

  Купуването на гласове със сигурност ще продължи, ако няма съдебни наказания, но с подобна мярка за външен контрол поне най-грубите манипулации (напр. влиза човек с тесте паспорти или лични карти) ще бъдат елиминирани.

 54. 54 Профил на мхм
  *****
  Любопитно

  Аз си мисля, че в момента проблемът не е толкова с "купуването" на избиратели, колкото с "пазаруването" на секционни комисии.
  Партите не се "набутват" да плащат на избиратели - излишно скъпо е - те си купуват комисиите и там стават машинациите.

 55. 55 Профил на vl
  *****
  Неутрално

  към мхм №54.
  Не мисля, а бях свидетел на подобни машинации по време на последните избори.

 56. 56 Профил на антони
  *****
  Любопитно

  Ето още нещо за и от нашият колега и приятел "Стефан Манов – един българин в Тулуза"
  http://www.bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/Meetings/Pages/Stefan%20Manov%20-%20Tuluza.aspx

 57. 57 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "Технолог":

  Vote2Pay, по-скоро Pay4Vote

  а иначе аз 1000 кратно предпочитам електронно интернет гласуване, секциите у нас са миризливи в училищата и в общи линии е голяма мизерия, единствено се надяваш да няма опашки - да се чудиш как учат децата, после защо са неграмотни (голяма чуденка)

  плюс, че много хора не гласуват, особено на по-второстепенни избори, защото не могат да ходят по родните си места и не им се занимава

  но при електронна система за избиране много лесно могат да се получат желаните резултати и всъщност е напълно невъзможно да се удостовери вота при голямо гласуване, тоест когато не става дума за 240 депутата, където всеки се знае горе долу как ще гласува

  макар, че то и сега няма пречка за "схеми" с преброителите и комисиите, но е далеч по-трудно, докато с електронна система, който управлява системата, той управлява страната, демокрацията става фарс, освен ако електронните гласове и преброяванията им не станат открити, за да няма "фалшиви" електронни гласувания, но от друга страна така се отваря възмжонсттта за документиран платен вот, така че с бюлетинки си е по-добре, поне в този случай

  Поне не и докато не се създаде интернет ПРОТОКОЛ, който да е международно одобрен, за правенето на такъв тип нещо

  А гласуването с тип банкови карти е безсмислено, щом има електронен подпис, но трябва да има одобрена международна система..., която да е желязно тествана, иначе ще стане... пак ... хубава работа, ама... българска... а гласовете не са нещо, което може всеки да проверява дали е така, както е с другите електронни системи, които се ползват у нас

 58. 58 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  Да не говорим, че с което и да е електронно гласуване вотът да е таен а просто невъзможно, независимо дали с карти, интернет или каквито и да е начини

 59. 59 Профил на хехе
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Nikolay UK":

  ДНК анализът е скъп и бавен в сравнение със секунди, за които се прави справка в система за глас, хайде плс

 60. 60 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "Стефан":

  Естония и Индия са компютърни държави, ние сме държава на МОЛове, как по-точно ще стане електронното гласуване... може би като в мола - влизаш, харесваш си ... и купуваш

 61. 61 Профил на хитро
  *****
  Неутрално

  ще ви помогнем за едните избори да видите колко сме добри и после ще ви пробутаме ивоте, айде обаче ние да си гласуваме с бюлетинки, че е по-евтино, а да ходим у вас Реа да направим ивоте за няколко милиарда, става ли

 62. 62 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#51] от "vl":

  При банковите карти хората имат интерес друг да не я използва защото ще изгубят пари. При изборите, някои хора имат интерес други да използват гласа му, защото ще спечелят пари.

  Както вече се разбра, предложителите са мислили-недомислили до какво ще доведе електронното гласуване в български условия. Защото било модерно, подкрепят го.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 63. 63 Профил на мене
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Ангелов":

  Отговорни народни представители се градят от възможността да бъдат отзовани. Защото пък мажоритарната изобщо не отразява нюансите в гласуването, а печели само най-силният и много хора ще се откажат да гласуват ако се знае кой е най-силен.

 64. 64 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  до [#59]: ДНК анализът не е толкова скъп, нито толкова бавен. А справка в бази данни може наистина да е много бърза стига да я има. При интернет гласуването де факто такава няма. При интернет гласуването се съхранява token, а не лична информация. Системата запомня кой е получил token, но не точно кой token. Също не се съхранява кой token на какъв глас съответства. Всъщност не е толкова сложно, но на някои им е по-трудно да си го представят

  Но за така или иначе съм привърженик на гласуването по пощата по съвсем други причини така, че няма защо да спорим тук.

  Интернет гласуването ще се наложи най-късно до 10-тина години, но няма смисъл България да се опитва да бъде пионер в това отношение.

 65. 65 Профил на mxm
  *****
  Любопитно

  Всъщност, мисля че, Естония вече е пионер в това отношение. Дали не можем просто да се поучим от техният опит и да приложим тяхната система 1:1 в България?
  Ако трябва да се купи готов софтуер, който доказано работи и това е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK