Аню Ангелов: Най-важната задача е да преосмислим каква трябва да е армията

Аню Ангелов, министър на отбраната

© Георги Кожухаров

Аню Ангелов, министър на отбраната
През 2011 г. ще решим за бъдещия изтребител


Хората в системата са уморени от непрекъснати реформи


Тази и следващата година няма да се купува ново въоръжениеПрез 2011 г. ще решим за бъдещия изтребител


Хората в системата са уморени от непрекъснати реформи


Тази и следващата година няма да се купува ново въоръжение
Трудно ли е на бивш военен да е министър на отбраната? На вас се падна тежката задача да интегрирате Генералния щаб (сега Щаб по отбраната - бел. ред.) в министерството. Години наред именно военните се съпротивляваха на това.
- Не ми пречи, даже ми помага, тъй като съм запознат и съм работил в Министерството на отбраната и в Генералния щаб. Напълно съм наясно какво трябва да се направи. Това е една съвременна концепция, която се прилага за пръв път в България. И считам, че ще завърши успешно.


Т.е. според вас не е верен изразът, че никой не мрази повече армията от бившия военен?
- Как ще я мразя войската? Защо трябва да я мразя? Напротив, аз съм военен и обичам войската. Всичко, което правим, е в интерес на българската армия.


Ако спрем да гледаме назад към работата на вашите предшественици и погледнем напред, кои са най-неотложните ви задачи като министър?
- Имаме толкова много задачи през 2010 г., че даже да работим по 24 часа в денонощието, пак няма да са ни достатъчни. Най-важното, което предстои през тази година, е да преосмислим какво всъщност трябва да представлява армията в период от пет-шест години.


И дали ще можем да направим така, че да имаме формат, който да използваме много по-продължително време, отколкото досега. С други думи, да дадем крайна картина на структурата на армията до 2015 г. Естествено армията е консервативен механизъм, който не трябва твърде често да се подлага на изпитания. Факт е, че хората в системата са уморени от непрекъснати реформи и това ги демотивира.


Считам обаче, че с този преглед на силите (анализ на структурата, задачите и въоръжението на армията - бел. ред.), който започва сега и трябва да завърши в края на годината, ще постигнем много от това, което военнослужещите искат да знаят, че ще имат сигурност в продължение на поне десетгодишен период след 2015 г.


Някой иска ли от вас да се направи подобен преглед? Постоянно се правят такива през последните години.
- Няма защо да го иска някой. Това се налага по няколко причини. Никога досега прегледът на силите не се е извършвал на базата на нужните способности на армията, а на базата на това какво е имало към момента и какво да се съкрати, за да се икономиса нещо. Не се е отчитало какви способности се нарушават и какво ще ни дадат целите структури.


Сега прегледът се основава на преоценка на необходимите минимални военни способности, които трябва да притежава страната.


Очевадно е, че българският народ не може да отделя средства за нуждите на отбраната в такъв обхват, както досега. Трябва да бъдат ликвидирани диспропорциите между това, което армията представлява, и какво се заделя за нейната издръжка. Досега е купувано ново въоръжение както за Военновъздушните сили, така и за бойния флот, с които сякаш са придобити нови способности, но в същото време те не могат да бъдат използвани във враждебна среда.


Става дума за покупката на хеликоптери...
- Хеликоптерите и фрегатите, които имат въоръжение с изтекъл ресурс. Отново подчертавам, че всяка покупка на ново въоръжение трябва да се основава на това какво допринася за способностите на армията, а не че трябва да се направи непременно сделка.


И с нея да се ангажират редица правителства напред и в крайна сметка да нямаш нови способности.


От думите ви оставя впечатлението, че вашата оценка за военната реформа досега е доста негативна, че се е провалила.
- Не мога да кажа, че се е провалила на сто процента. Мога да кажа, че тя се е правила само за да се каже, че се прави реформа. Много време беше изпуснато, особено в периода 1992 -1998 г.


Да очакваме ли ново съкращаване на армията след края на прегледа на структурата й?
- Не мога да кажа нищо предварително. До края на май ще намалим администрация в Министерството на отбраната с 32%. С 34% ще редуцираме числеността на агенция "Социални дейности" и ще променим нейните функции.


Твърдо ще има съкращение във висшите командни звена. Предстои до 20 април работна група, ръководена от началника на отбраната, да предложи нова структура на командните звена. Те трябва да са ясни до 6 май.


Имате ли представа колко генерала ще напуснат армията?
- Ще има намаляване на някои звания за определени длъжности. Може би бройката на генералите ще бъде намалена с двама. Вече няма да има длъжности за генерали в някои международни структури на НАТО - например в щабовете в Скопие, Тирана и в Измир.


След всеки преглед на отбраната следва и нов план за модернизация. Да очакваме ли старт на големи проекти?
- Можем да кажем, че през 2010-2011 г. няма да има никакви проекти за покупка на ново въоръжение и техника. Ще използваме някои програми, които са в интерес на участващите в операцията в Афганистан. Това са програми на САЩ за оказване на помощ на партньорите.


Възможно е да добием нова техника и оборудване за контингентите, които ще участват в Афганистан. Най-големият ни проблем е изпълнението на операцията Air policing във Военновъздушните сили (ВВС).


Поставили сме задача да се разработи визията и да се каже какво е необходимо, за да продължи да се изпълнява тази задача. През 2011 г. най-вероятно ще вземем решение по какъв начин и какви нови платформи ще придобием за ВВС.


Има два основни варианта за придобиване на нов изтребител - да проведете конкурс или да ги получите като политически подарък. Кое ще изберете?
- Пред нас стоят повече от две възможности, но не искам сега да ги обсъждам, защото очаквам да видя какво ще представят ВВС като визия, която да е поносима от гледна точка на финансовото осигуряване. Единственото, което няма да правя, е да провеждам обществени поръчки, ако те не са финансово осигурени.


Може ли да обвържем доставка на изтребители Ф-16 с включването на България в системата за противоракетна отбрана на САЩ? Румъния например първо реши да стане част от ракетния щит, а след това да купи този тип изтребител.
- Не мисля, че трябва да се обвързват. Направен е подобен опит от предшественика на министър Николай Младенов, като е предложено ние да дадем хеликоптери Ми-17, а в замяна да получим Ф-16. Подобен търговски подход не върви. Ще трябва да се търси друго решение и то ще бъде намерено, когато имаме средства да го осъществим.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  След като народа не може да плаща за такава армия, защо не приберете чуждестранните контингенти които струват 90 млн. лв. годишно, както и продължаване на оптимизацията?

 2. 2 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Най-накрая някой да каже, че има нужда от преосмисляне на концепцията за БГ армията. А спомняте ли си как преди няколко години президентът Първанов копнееше за Национална Гвардия, съоръжена с танкове, самолети иестествено ... генерали?

 3. 3 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Уморих се да го повтярям - Унгария с 10.5 милиона население има 29 хиляди армия, България с 7.5 милиона (от които половината или нетрудоспособни или трайно безработни) - 39.000.

  Както се казва, "на гол тумбак чифте пищови".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 4. 4 Профил на Ум Белия Делфин
  *****
  Неутрално

  Господин министър -успех. Но преди всичко мисля че трябва да направите преглед на качеството на хората служещи във въоуръжените сили.
  А това може да стане само на базата на ясни и безусловни критерии- физически,медицински, образователни и морални.
  Що за специални сили са тези които не знаят да плуват или направят едно набиране, които не могат и километър да протичат.Има такива,вярвайте.
  Или що за военнослужещи са доказани крадци и мошеници-от мамещи с квартирни и пътни до откомандировани от мисия за кражба които си служат и оцеляват.
  Или откровенно психически ненормалнии лица и явно негодни за военна служба 40 кг. дами.
  Или в хора и бъкел не разбиращи английски в декларирани поделения.
  И при всеки случай на връзкарство и превръщане на службата в семеен бизнес бийте през ръцете-това е единствения начин да се преборите със СПИН-а на нашата армия -връзкарството, който води до това че простотията се самовъзпроизвежда.
  Критерии наложете г-н министър, и ги съблюдавайте жестоко.
  А хората са уморени защото досега приемат реформата като средновековните хора чумата-стоят зад стените и се чудят кога ли ще дойде и колко ли народ ще помете, сляпо и безпощадно, без мисъл и гонейки единствено процента на преживяване.
  Ох болна е,болна армията ни.И с премълчаване и полумерки няма да се оправи.
  Късмет

 5. 5 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Крайно време е и в България да се сетят, че на Запад има професионални военослужещи "на непълен работен ден". Във Великобритания това е една четвърт от състава на въоръжените сили (http://en.wikipedia.org/wiki/Territorial_Army_(United_Kingdom)) и на тях в мирно време им се плаща за общо 20-тина дена в годината.

  На такъв принцип е и т.н. "Национална Гвардия" в САЩ. В България спокойно едно 10.000-15.000 могат да минат на такъв режим и това би спестило много пари за заплата и издръжка.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 6. 6 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Nikolay UK":

  Армията ни в момента мисля че е 32 000. В уикипедиа информацията е стара. Реално заетите щатове трябва да са към 32 000.

 7. 7 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ха ха вече 20 години неможем да го измислим та тоя ли взводен командир ще реши .Нашата армия бе най мощната на балканите а сега е просто символична справка даже гръцката.Армията е проекция на икономиката.За жалост в България няма държавност и закона не се бръсне .Корумпирано и прогнилоуправление което непрекъсното си предава щафетата на следващите.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 8. 8 Профил на Шантав
  *****
  Неутрално

  "Най-важната задача е да преосмислим каква трябва да е армията."
  Па аз шантавия си мислих дека за 20 години и
  1. един приет закон за отбраната,
  2. една Стратегия за национална сигурност и
  3. една Концепция за отбрана и
  4. членство в НАТО от цели 6 години,
  вече отдавна би требвало да сте помислювали тия неща.
  Не те първа да ги мъдрите...

  Но като е така, давам свежа идея:

  Като начало да се закрие т. нар. Военно-медицинска академия - свърталище на зверове и дебили, където за несвойствени цели се троши голяма част от бюджета за отбрана.

 9. 9 Профил на Стратегически преглед
  *****
  Неутрално

  "Досега е купувано ново въоръжение както за Военновъздушните сили, така и за бойния флот, с които сякаш са придобити нови способности, но в същото време те не могат да бъдат използвани във враждебна среда." "Твърдо ще има съкращение във висшите командни звена. Предстои до 20 април работна група, ръководена от началника на отбраната, да предложи нова структура на командните звена."
  А бе господин министър и децата знаят, че нов бардак със стари курви не се прави. Погледнете само на кого сте възложили да ръководи групата и той и неговия заместник както вие сам признавате до сега не са показали, че могат, а сега как ще го направят. Плановете до 2015 вече са преправяни няколко пъти, войската е намаляла също в пъти, а генералите са си същите по бройка, щабовете също. Хората са казали, една работа се обърква, когато се намеси Генералния Щаб, показват го извършените реформи досега. Вярвайте им, но проверявайте, че иначе те и вас ще провалят.

 10. 10 Профил на Демагок
  *****
  Неутрално

  "Как ще я мразя войската? Защо трябва да я мразя? Напротив, аз съм военен и обичам войската. Всичко, което правим, е в интерес на българската армия."

 11. 11 Профил на Ха
  *****
  Неутрално

  Крайно време е пожарникаря да уволни армията.
  На него му трябват милиционери.

 12. 12 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#6]: Дори и да е така. Това не променя факта, че България с доста по-малко население има по-голяма армия от унгарската. Което ще рече, че българският данъкоплатец носи на гърба си повече фуражки.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 13. 13 Профил на Aleks
  *****
  Любопитно

  В България 100 000 или5 000-на армия реалната им дейност е ена и съща! Важното е тъпанарите да плащат и дрънкат болшевишки глупости!

 14. 14 Профил на Маави смотана
  *****
  Гневно

  Бе к'ъв генерал е тоя дебелосерец.
  100 метра не може да пробяга.
  Именно заради такива шапкотиквеници и натегачи нашата армия се снабди с възможно най-тъпите командири...Защото само такива се издигаха.
  ... И сега имаме 20 000 армия и 500 "генерали".
  Б'ах ти смешниците.

 15. 15 Профил на о.р.редник
  *****
  Неутрално

  До № 7: "...Нашата армия бе най-мощната на балканите..."! Объркали сте "малко" граматическото (а и историческото) време, драги. Не "беше", а "е била"! При това количествено и качествено! И го е доказвала. Над 100000-ната (по брой) армия от последните 60-65 години съвсем не беше най-мощната на Балканите и това се знае от всички, минали през нея. Хайде да не си припомняме указанието колко време трябва да задържим евентуалния нападател, докато сколасат да дойдат русите чипоносковци! Ясно е, че сега не се воюва в маса с "ура" и "на нож", а с високотехнологични оръжия, за които обаче трябват млади, добре подготвени, но и мотивирани (заплати, пенсии и пр.) кадри. Малка по численост, но добре и модерно въоръжена и съоръжена войска (мисля си, че терминът "армия" някакси не върви в случая). Но всичко това на фона на незнайно по какви критерии рекрутирани чичковци, неизвестно как командувани от добре оформени шкембенца (горе-долу на всяко отделение по генерал или полковник за командир, някои от които дори не знаят къде и как да си държат пищовите) - Плюс опосканата ни държава и очертаващата се дълготрайна фукария ...... зор ще види ген.Ангелов, в чиято искреност лично аз вярвам!

 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  25,000 не повече са напълно достатъчна армия за нашата страна.
  Отделно че армия вече не е това което беше.
  Никой няма да води окопни войни скоро.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 17 Профил на Маргинал
  *****
  Неутрално

  Айде бе, 20 години мислите и преосмисляте. Още 20 ли ви трябват?

 18. 18 Профил на krivak
  *****
  Неутрално

  Айде и тоя ще "преосмисля"! Приемственост е нужна Аню, приемствяеност и гъвкаво надграждане, а не пак отначало!

 19. 19 Профил на Ум Белия Делфин
  *****
  Неутрално

  Индианците от Дакота имат следната мъдрост:
  Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него.
  Но в армията често предприемаме други стратегии за справяне с проблема:
  … снабдяваме се с по-як камшик !!!
  … сменяме ездача !!!
  … казваме, че винаги сме яздили този кон !!!
  … създаваме работна група, за да анализира коня !!!
  … посещаваме други места, за да видим как яздят там умрели коне !!!
  … повишаваме стандартите за качество за яздене на умрели коне!!!
  … създаваме Task-Force, за да съживи коня !!!
  … плащаме на хора от чужбина, които уж можели да яздят умрели коне !!!
  … включваме обучителен модул, за да се научим да яздим по-добре !!!
  … правим сравнение между различни умрели коне !!!
  … променяме критериите, които определят кога един кон е умрял !!!
  … впрягаме много умрели коне заедно, за да станем по-бързи !!!
  … обясняваме: Никой кон не може да е толкова умрял, че да не може повече да го яздим !!!
  … правим проучване, за да видим има ли по-добри и по-евтини умрели коне !!!
  … обясняваме, че нашият кон е по-добре, по-бързо и по-евтино умрял, отколкото други коне !!!
  … създаваме група по качеството, за да се намери приложение на умрелите коне !!!
  … откриваме независимо разходно перо за умрели коне !!!
  … увеличаваме сферата на отговорност на умрелия кон !!!
  … развиваме мотивационни програми за умрели коне !!!
  … преструктурираме, за да може една друга област да получи умрелия кон
  ДОКОГА!

 20. 20 Профил на вн
  *****
  Неутрално

  Всеобща болест на България- как да се подобри работата на управляващите, т.е. как да се махнат некъдърниците и дублиращите функциите? Когато се разработи този въпрос и започнат да се прилагат правилните изводи, тогава може да се очаква някъде нещо да се оправи. Другото е отбиване на номера. И това отбиване на номера не е неправилно защото зад всеки пост стои човек с всичките му добри и лоши страни.

 21. 21 Профил на смеШКОВ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "john_3volta":

  егати свободното съчинение

 22. 22 Профил на дедо Аню
  *****
  Неутрално

  Дедо Аню , дедо Аню , и ти си поредния , който ще се изсере и ще си иде без нища да направи , ГЩ уж го интегрираха , но той става по9голям и със ненужни структори противоречащи на закона , в МО ще съкращават едни , а назначават други , Вижте му кадровата политика - щели да се намалят генералите с двама , че то и с 22да се намалят пак е малко , при условие че генералите са петдесет и отгоре , за полковниците да не говорим , уж не трябваше да се повишават хора звание за да ги спасят от уволнение , а един такъв го правят зам. началник на отбраната , друг вместо да го уволнят , щото имаше президентски указ да ни предствалява в НАТО и не изпълни указа щото е некадърен и незнае английски , въпреки че на двапъти ходи в Канада да го учи , без да броим българските курсове и по закон вече трябваше да е уволнен и и вече е над 55 години -дедо Аню , по хасковската връзка го прави началник на пехотата , друг некадърник почти три години му плащаха без да работи нищо и понеже е много ценен - отива аташе в САЩ , през това време млади и кадърни генерали(под 50 години) с по няколко езика , завършили западни военни академии духат супата , или ги уволняват или ги пращат в трета глуха , и това ли му е "риформата" на дедови Аню , и цял ден да пиша няма да ми стигне , жалко за министър Младенов , той би могъл да направи нещо , но дъртия гъз тъй ще си иде безславно усрал кълките и нищо не свършил , смях

 23. 23 Профил на Марин Маринов
  Марин Маринов
  Рейтинг: 8 Весело

  Много ми е смешно, че точно тази пенсия ще мисли. Това е дейност дето той не е правил дълги години, когато е трябвало. Просто тези възрастни хора трябва да си ходят и то по-бързо.

 24. 24 Профил на Подофицер
  *****
  Неутрално

  България имаше войска, а не армия?
  Между другото системата на военните чинове /а не звания/ е неква руско-англоамериканска мешавица, като подозирам, че и от двете е заимствано най-неподходящото. А от германската система не остана нищо.
  Защо трябва да има три категории лейтенанти;
  защо да е "сержант", а не "подофицер"; "лейтенант" вместо "поручик" :?
  Преди комунизЪма системата на триадите при офицерските звания беше максимално адекватна на традиционната войскова структура:
  - младши офицери: подпоручик, поручик, капитан;
  - старши офицери: майор, подполковник, полковник;
  - висши офицери: генерал-майор, генерал-лейтенант, генерал от род войска;
  Срещу което стоят основните единици: взвод, рота, дружина (а не французкото "Батальон"; полк, дивизия, армия...

 25. 25 Профил на ОбЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Браво, виждам, че и тази тема не ви се опира! Да ви завиди човек на самочувствието...

 26. 26 Профил на полковник от ВВС
  *****
  Неутрално

  Вече много пъти пиша, а докато съм бил на служба съм казвал, че първо трябва да са ясни основните структури, а именно --Щаб на отбраната, СОК, войски подчинени на СОК. Нищо друго. В СОК следва да са развърнати управления ВВС, ВМС и като цяло сухопътни войски. Нищо друго не е необходимо при тази численност на армията. Въпреки, че съм бил от ВВС, считам, че щабовете на видовете въоръжени сили само се дублират със СОК и се размиват отговорностите за бойната готовност на армията. Нарушава се основния принцип на строителството и функционирането на армията - е д и н о н а ч а л и е т о. Един трябва да командва и да еотговорен в случая това е СОК.Когато се премина от армии в корпуси 80 процента от офицерите бяха против, но никой не се съобрази с тях, отдавна корпуси няма и първите, които казаха, че те са неработещи структори бяха тези , които ги създадоха.Да не допускаме повече грешки, да се въведе тризвенната структура веднъж завинаги и армията да почне да се готви.Мисиите трябва да останат, наред с политически цели трябва да се знае, че там се набира боен опит, там е истината за това колко струваме.

 27. 27 Профил на Човек
  *****
  Разстроено

  Каква армия? Каква отбрана? Превърнахте армията в пазачи,изпращаме ги на мисия и се молим да не ги изпращат извън района на базата , станахме за смях пред всички .А за тук не ми се говори, разликата в заплатите на обикновенният войник и офицерите е огромна ,кой нормален мъж ще се хване на такава работа, напълни се с цигани и всякаква паплач на която не и се работи.Разчита се основно на мисии ,но и там корупцията е огромна.Намалете ненужните офицери , и увеличете заплатите на обикновенните войници .

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK