Николай Младенов: Имаме най-голям интерес за включване в ракетния щит

Николай Младенов, министър на външните работи

© Асен Тонев

Николай Младенов, министър на външните работи
Техническите разговори за щита ще започнат през втората половина на 2010 г.


До края на април ще е готов първият анализ за българските посолстваТехническите разговори за щита ще започнат през втората половина на 2010 г.


До края на април ще е готов първият анализ за българските посолства
След срещата си с американския президент Барак Обама миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че България трябва да бъде активната страна в разговорите за включване  на страната в системата за противоракетна отбрана. Вие как виждате тази българска активност оттук нататък?
- Трябва да бъде активна дотолкова, доколкото ние имаме най-голям интерес за включване в противоракетната отбрана. Защото нашата страна заедно с Гърция, Турция и Румъния е вече в обхвата на иранските ракети, а проблемът с разпространението на тези технологии ще става все по-сериозен през годините.


Също така според чл.5 на Вашингтонския договор, който е същността на НАТО, колективната отбрана означава, че трябва да се разработват нови системи, които да ни защитават от нови заплахи. Това е смисълът и на думите на премиера.


Трябва да участваме активно в дискусията, която ще тече в НАТО,по време на предстоящата среща на министрите на външните работи в Талин, както и в подготовката на срещата на върха в Лисабон в края на годината. В заключенията на последната се надяваме да влезе изграждането на противоракетната отбрана на Европа като един от елементите на новата стратегия на съюза.


Кога очаквате да се влезе в детайли в разговорите за ракетния щит, които да засягат българската страна?
- Предполагам, че втората половина на годината ще е периодът, в който ще започнат техническите дискусии как точно трябва да изглежда тази система и каква роля биха имали различните страни в нея.


Може ли да се обвърже включването на България в ракетния щит с разговор с Вашингтон за отпадане на визовия режим за САЩ?
- Не, това са две съвсем различни теми. Първото е наша отговорност и е в рамките на противоракетната отбрана на НАТО. Другото е въпрос, който ние трябва двустранно да решим със САЩ. Той е свързан и с изпълнението на определени условия. Това, което САЩ направиха преди няколко месеца, беше много добър жест към България – визите за български граждани са само 10-годишни.


В момента външно министерство прави нещо като одит на българските посолства в чужбина - географско разпределение, сграден фонд, брой работещи в мисиите. Кога може да очакваме резултати от този преглед?
- Целта е до края на април да сме приключили с първата част от анализа, а после и със заключението кои посолства трябва да бъдат закрити, кои да останат и как трябва да бъде преструктурирана службата като цяло. Поискали сме от Швеция, Великобритания, Финландия и Норвегия и САЩ да ни дадат техните анализи за цялостно преосмисляне на дипломатическите служби след Лисабон.


Най-общо се налагат два нови модела. Единият, който Швеция използва, е на т.нар. пътуващи посланици -  посланикът е базиран в столицата и пътува до страната, в която е акредитиран, когато има нужда. Другият, към който се ориентира Великобритания, е съсредоточаване на едно по-голямо посолство в дадена държава, което отговаря за голям брой страни наоколо.


За нас е важно да имаме посолства там, където имаме сериозен интерес и сериозен потенциал да развиваме отношенията си с държавите. С изграждането на европейската дипломатическа служба ще разчитаме и на другите страни.


Очертават ли се големи съкращения на посолства?
- Бих казал по-скоро оптимизация на разходите, по-внимателно харчене на парите.


Прави впечатление, че доста бавно тече този процес на одитиране. Да не би да имате проблеми със събирането на информацията?
- Не, въпросът е, че това е доста сложен процес, защото става дума за мисии по цял свят. Преценката е много сложна. Има държави с големи български общности, които не можеш да оставиш без обслужване.


В други страни има доста имоти, които трябва да се види в какво състояние са, дали имаме нужда от тях. Част от тях са с различен юридически статут – някои са дарявани, а други са купувани. Така че процесът не е толкова лесен.


Задавам ви този въпрос, защото системата на външно министерство е доста консервативна, а подобен одит досега май не е правен.
- Донякъде е нормално да бъде консервативна, но не е нормално да изостава от най-добрите практики в момента. Трябва да се оцени каква е цената на това, което правим, и какъв е ефектът, който получаваме. Защото, ако се погледне картата на разположение на българските мисии по света, ще се види една смесица от фактори, които са довели до сегашното им географско разположение.


Има някои съкращения, които са направени след края на комунизма, както и други, които са изоставени. Има открити нови посолства в страни, които са се появили впоследствие, като балтийските държави.


Но съществуват и райони, в които би трябвало да имаме присъствие, а нямаме. Така че трябва да бъде по-ясно формирана политическата логика кои са районите, на които наблягаме, кои са приоритетните области, върху които се съсредоточаваме, и оттам вече да бъде географското ни покритие.


След края на преструктурирането на посолствата ли ще последва реформата във външно министерство или ще извършите този процес успоредно?
- По-скоро успоредно, защото, когато се прави анализ за откриване или закриване на дадени посолства, трябва да се види какъв капацитет има в министерството, каква е езиковата и професионалната подготовка на хората.


Ако кажеш, че даден район е приоритетен, трябва да се види дали има достатъчно хора да го покрият, какви качества трябва да имат, как трябва да структурираш работата им. Моето желание е в максимална степен да се работи пряко с директорите и с хората в министерството, да няма някакво заплюване на територии между зам.-министри.


Напротив, всичко трябва да се обсъжда и да се разглежда от всяка гледна точка. В много отношения трудно правиш разлика между двустранните си отношения с една страна и многостранните си, особено за тези, които са в Европейския съюз и НАТО.


Има ли яснота какъв ще бъде процесът на съкращение на администрацията?
- До този момент са направени вече 15% съкращения в щата на министерството. Доколко това са най-правилните съкращения може да се спори, но те са факт. Те са започнати преди моето идване и ние практически ги довършихме.


За мен най-важно е колко ефективно се работи, доколко е уплътнено времето на един човек не с бумащина, а със същинска работа. Между другото външно министерство е на 17-о място в администрацията по ниво на заплащане. Тук са може би едни от най-ниските заплати в администрацията, което затруднява и задържането на хората в системата. Когато искаш от хората нещо, трябва да си даваш сметка и какво им даваш.


Вече е въпрос и на приоритизиране. Ако искаме от външната ни политика да открива нови икономически възможности за страната, трябва и хората, които работят тук, да имат достатъчно сигурност в работата си, в заплащането си, за да могат да го правят.


Правителството реши да назначи трима нови посланици – в Скопие, Вашингтон и Париж. Да очакваме ли нови назначения? В кои държави?
- В момента тече редовната смяна на посланици. През следващите дни започваме разговорите с президента за редовната ротация, която излиза до средата на годината. През тази година изтичат мандатите на 30 посланици.


Как работите с президента Георги Първанов?
- Нормално.


Т.е. не очаквате да срещнете пречки при съгласуване на посланическите кандидатури?
- Ако предлагаме разумни кандидати и има логика за какво ги предлагаме, мисля, че няма да има проблем.


Всички ли ще бъдат професионални назначения или ще има и политически?
- Законът позволява и политически назначения. Не мога да кажа, че всички ще бъдат. Моето желание е в максимална степен да се придържаме към хора, които са част от дипломатическата служба. Разбира се, ако кажа, че няма да има изключения, ще ви излъжа.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Младенов,ние сме длъжни да се включим в този щит.В НАТО сме...

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Весело

  И нека квиченето от страна на петата колона да започне - така де , колкото повече ОТБРАНИТЕЛНИ оръжия има , толкова по-трудно става за савецките войски да влязат тука и пак най-големите отрепки да станат важното клечка

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на ß
  *****
  Неутрално

  "Бивш евродепутат от ГЕРБ, преди това той беше част и от ръководството на СДС. След неуспеха на сините на изборите през 2005 г. се оттегли и стана последователно консултант на Световната банка, на Международния републикански институт (САЩ) и Националния демократически институт (САЩ). Бил е програмен директор на фондация "Отворено общество" и един от основателите на Европейския институт в София."

  Тази съмнителна личност, във всяко едно отношение, има нахалството да води пропаганда за въоръжаване:

  "Защото нашата страна заедно с Гърция, Турция и Румъния е вече в обхвата на иранските ракети,..."

 4. 4 Профил на До червената тиква
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "ß":

  Това не е никакво нахалство!
  Човекът мисли за интересите на България, която е в НАТО!
  Не е във Варшавския пакт, колкото и да ти е мъчно.

 5. 5 Профил на ß
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "До червената тиква":

  "Човекът мисли за интересите на България, ..."

  Този съмнителен човек, фурнаджийка лопата, който е бил в БСП, после в СДС, после в ГЕРБ, Световната банка , Отворено общество и т. н., не мисли за интересите на България, а само за собствените си.
  Той е там , където има полза.

 6. 6 Профил на Загуба
  *****
  Неутрално

  Karelson, параноята трудно се лекува, разбира се, както и пещерното ти състояние, но все пак (ако си запазил/а/ някоя способност към разумното) „савецките” войска вече 25 години не съществуват, а когато съществували, те не са настанявали тук военните си бази и своите войска тук както правят колонизаторските американските сили тук без да ви питат, дори. А Русия не се интересува от БГ въобще, ако не става въпрос за бизнес интереси, както, впрочем и САЩ, които не ви бръснат за нищо – те ще правят тук каквото си поискат без да се притесняват за вашето мнение. Където и погледнеш – навсякъде сте загубени.

 7. 7 Профил на mikereto
  *****
  Неутрално

  е гати ракетния щит от ракети пеитриат дето немогат и боинг да прихванат а камоли ракети скъд а кво ли остава за Топол М безполезни са напълно

 8. 8 Профил на dan
  *****
  Гневно

  Тоя смешник е по-продажен и от Соломон Паси!

 9. 9 Профил на Babaev kurgan
  *****
  Неутрално

  Петка,Путя,Сгуга,Амигуга,куда пошли? Що ждите блят?

 10. 10 Профил на 4i4u toni
  *****
  Неутрално

  до #6 Загуба много си прав за Karelson голям задрастеняк е
  абе седераст му кажи и краи

 11. 11 Профил на Жестоко приземяване
  *****
  Неутрално

  Жестоко приземяване
  14 Април 2010, Валерия Новодворская
  (Грани.ру)
  --------------------------------------------------
  Точно преди 65 години, на 13 април (фатална дата, фатален час) Съветската армия встъпва на територията на Австрия. Злополучната Австрия, която собственият й син, по-точно собственият й урод, Хитлер бе удушил с Аншлуса. И ето че 8 години по-късно по следите на този престъпник пристигат съветските войски. Нима това не е достоен повод за Медведев да похапне виенски шницел, а за Путин да резне парче торта Захер? Защо не, щом притиснаха и Словакия тържествено да празнува юбилея на собствената окупация?
  Само с Чехия се очертават някои трудности при честванията. Все пак Прага бе освободена от генерал Власов и от неговата Руска освободителна армия РОА. Кой ли ще яде там кнедли на празненствата? И пътува ли пътува нашият чекистки отряд по източноевропейските столици, предлага си неуморно услугите: винаги готов да подковава европейските президенти, парламенти и медии, да ги подковава майсторски, досущ както Лесковият герой Левша подковаваше бълхата. При това може и по едни карти да им хвърли, да им погадае бъдещето с нашата имперска колода. Да им предвещае среща с поп спатия в държавен руски дом, т.е. в лагерната барака, наречена “Руска федерация”, по-точно на Червения площад на 9-и май. Пък и попът каро ще е наблизо. (Путин е очевидна спатия, а Медведев – безспорно каро)
  Победата на чекистите над гестаповците е наистина голям ден за СССР и Източна Европа. Да си бяха празнували съюзниците – САЩ, Великобритания, Франция – отделно деня на своята победа над Хитлер. Без нас и без нещастните страни на Балтика и Варшавския договор. За тях – сватба, за нас – панахида. Те са истински победители, те имат право.
  Австрия всъщност е късметлия, защото СССР се облизваше и за нея, но ялтенската сделка не му я поднася на тепсия. Австрия не става част от плячката, заделена за московския тиранин. Така пожелават картите – Гърция и Австрия се оказват от другата страна на съдбоносната линия, а Югославия остава да се носи по волята на вълните. От съветското иго я спасява Йосип Броз Тито. Цяла Югоизточна Европа, половин Германия и страните на Балтика са предадени на Сталин да си прави с тях каквото пожелае. “Ще те дам на мечката, на вампира, на циганите, на просяка в торбата, ако не си ядеш кашата, ако не спинкаш, ако не ме слушаш…”, така припяват у нас майките на невръстното си чедо. Но нима Източна Европа и Балтика не слушаха САЩ, Англия и Франция? Тогава защо ги дадоха тях на мечките?
  На Австрия й провървя. Е, не я пуснаха в НАТО, накараха я да се врече, че ще съблюдава неутралитет, че ще строи почти социализъм. А пък Евросъюзът даже за малко да я изключи заради победата на честни избори на една австрийска партия (не кой знае колко читава, но все пак несравнима нито с КПСС, нито с КПРФ, нито с ЛДПР, нито с “Единна Русия”). Значи все пак внимателно следят за сиромашката държавица. Макар и да не са немци, макар че не си изпросиха сами Аншлуса, но като немскоговорящи си остават подозрителни – по лингвистичен принцип. За разлика от съветскоговорящите, от съветскомислящите и съветскодействащите.
  А пък злополучните домакини съвсем не се радват на подобни гости – чекисти-освободители. Както се казва – “такива гости на гробището да ги търся”. Е да, обаче по гробищата ще се намират не гостите, а домакините. Например, полският елит. Впрочем, даже и на Путин не му стигна наглостта да заяви, че Съветската армия освободила Варшава. И да си поиска татар-бифтек, гъска със сливи, фляки по господарски и някои други специалитети от полската кухня. Впрочем съпрезидентите ни ще имат възможност да похапнат всичко това на погребалната церемония на полската делегация, на жертвите на Катин-2. Новия Катин няма да може да го припишем на немците. Германия този път я нямаше наоколо.
  Във Варшава сигурно ще пристигне цял вагон чекистки представители с крокодилски сълзи на безсрамните си очи. Няма да им е за пръв път след погребенията на Михоелс, Пастернак, Старовойтова, Юшенков… Както писа безсмъртният Галич “А край ковчега се подреждат мародери и поемат почетния караул”.
  Такива гости нямаше да ги пускат да припарят и до прага, ако зад гърба им нямаше газ и ядрени бойни глави, нефт и 1/8 част от сушата. А какво искаха всъщност поляците от СССР и Русия във връзка с Катин? Не са претендирали за пари – това е груба лъжа. Нито са настоявали за безплатен газ. Единственото, което искаха, бе историческа справедливост.
  Нека си припомним фактите: пактът Молотов-Рибентроп, Катин, съветската окупация, отнемането на половината страна, съвместните паради с хитлеристите в Брест, бездействието при смазването на Варшавското въстание. Депортации, разстрели – от Талин до Бесарабия. Нека някой да докаже за какво трябва да са ви благодарни, а? Защото двамата диктатори Хитлер и Сталин не можаха да си поделят Европа? Това си е тяхна лична работа. На участниците в бандитски разчиствания на сметки не е прието да се благодари.
  Единственото, което Източна Европа очакваше от нас, беше покаяние. Нещо такова: “Простете ни, грешни сме. С нищо не сме по-добри от хитлеристите. Обидихме ви, разтерзахме ви. Не сме достойни да се нареждаме сред победителите над фашизма, защото нашият режим не беше по-добър от фашисткия. Сталинизмът е равен на фашизма, Хитлер е равен на Сталин, СССР е равнозначен на Третия райх. Кажете къде да отидем на нов Нюрнбергски процес. Молим на колене Източна Европа, Балтика, Финландия за прошка”. И трябваше наистина да паднем пред всички европейски стени на колене, защото тези стени станаха заради нас Стени на плача.
  Но ето че върху Катин-1 се сгромолясва сега Катин-2, а мъглата е къде, къде по-изрядно алиби от немците. Доказателства няма и няма да има. Вместо тях у мен има абсолютна увереност.
  Президентът Лех Качински бе трън в окото на чекиста, него всекидневно го цапаха с кал съветските телеканали, на един дъх с президентите Юшченко и Саакашвили. Той си плати наведнъж за всичко: за покрепата на Грузия, за онзи героичен полет до Тбилиси в разгара на руската агресия; за стипендиите и местата в университетите, заделени за белоруски студенти; за убежището, давано на чеченски сайтове и на чеченски бежанци; за опитите да осъди Ярузелски; за антисъветизма и за антикомунизма; за западната ориентация; за филма “Катин” и за постоянните въпроси за Катин; за активната роля в НАТО.
  Какво им се полага на полските бунтари? Три разделяния на Полша; смазване на въстанието на Косцюшко 1799 г. и на въстанията през 1830 и 1863 г.; война през 1920 г.; окупация 1939 г., Катин; Варшавски блок; военно положение през 1981 г. и – накрая – Катин-2 през 2010-та. Войната не е завършила, войната между свободата и робството няма никога да завърши, а този кютюк, останал от някогашния СССР, върху който живеем ние, воюва против свободата.
  Аз не работя във Външното разузнаване и не знаех, че поляците се готвят да извършат този безумен полет. На самолет на своите врагове, на разнебитен “Ту”, ремонтиран от самите врагове, без медии, без охрана от военни самолети, без контрол, на запуснато военно летище, да се отдадеш изцяло в ръцете на тъмната чекистка сила… Сега става ясно, защо пуснаха “Катин” по телевизията: тази чуждоземна пропаганда бе просто бучката сирене в мишеловката…
  Не вярвам в такива случайности. За Катин-2 трябва да се обвинява или Москва, или светото Провидение. Аз съм християнка и не мога да обвинявам светото Провидение, че работи в полза на чекистите. Аз въобще не обвинявам. Просто разсъждавам по принципа cui prodest (за кого е полезно). Защото за обвинение са нужни улики. Може би след 15 години някой нов Берия ще поиска да натопи колегите си, на които сам е давал заповедите. Така бе внесена яснота в делото Михоелс. Сталин умря, започна боричкането на наследилия го триумвират и на Берия му дотрябва обществен бонус. Иначе и до днешен щяхме да си вярваме, че великият режисьор е загинал при пътна злополука.
  Ех, защо полските патриоти не легнаха на самолетната писта във Варшава? Ако бях чула за този полет щях сама да се просна в краката на полския посланик, щях да го заклинам да позвъни, да предотврати… Ето до какво водят играта на “ново начало”, “нов подход” и пр. и пр. Да се отправиш на полет в тила на врага, в ръцете на врага, да се оставиш на милостта на врага…
  Аз никого не обвинявам. Откъде мога да знам, кой стои зад този стоп-кадър, кой е главният в чекистката хунта? Накъде да се отправи човек с такова обвинение, в какъв съд да го отнесе? Приемете просто, че аз съм онзи гражданин, който върви триста крачки заедно с Расколников и му повтаря: “Убиец, убиец…”. Порфирий Петрович добре разбира, че не разполага с нищо за да даде Расколников на съд, още повече, че Николка е поел вината върху себе си. Но Порфирий Петрович иска да доведе Расколников до срив. Той просто му ходи по нервите. Виж, на тези нервите им са здрави, тях не може така лесно да ги накараш да се сринат.
  Еркюл Пуаро и мис Марпъл в книгите на Агата Кристи са майстори в това да подкрепят аналитични си изводи с факти: убиецът се изнервя и почва да прави глупости – отстранява свидетели, издава се и на финала, на публичния сеанс по “разобличаване на магията”, не издържа и се втурва да бяга. Е да, но тези, нашите няма да побягнат… Даже да се случи чудо и в Русия след някое ново размразяване настъпи вечно лято, едва ли можем да съдим чекистите дори за взривовете на жилищните блокове. Доказателства и писмени заповеди няма, а само с Достоевски не може да се явиш в съда (”Вие я убихте, вие… няма кой друг…”). За подобни доказателства и адвокатите, и прокурорите, и гаргите по дърветата ще ви осмеят.
  Ако искате не ми вярвайте, скъпи европейци, но все пак не летете при нас в такъв състав и по такива места. Защото ще минат десетилетия, ще се търкулнат още 65 години и към мястото на аварията на полския самолет ще полети нова порция полски политици. И също ще се сгромолясат… Само не знам, дали Анджей Вайда ще успее да заснеме още един филм до тогава.
  Концернът “Алпийски пикел-интернешънъл” * ще продължи да работи, докато съществува “съветската зона”, докато съществува КГБ. И щом не ги мързеше да гонят из Европа 80-годишния Краснов**, да тровят с полоний Литвиненко, да черпят с отровни бонбони и да намушкват с чадъри, то кой ще ми докаже, че е забранено безнаказано и с гаранция за сигурност да бъде отстранен антисъветчикът, врагът на Лубянка и на Кремъл Лех Качински?
  Не се познавах лично с него, но той бе мой съратник, мой боен другар. Аз ще скърбя за него и ще го оплаквам, за разлика от Адам Михник и други левичари в Полша, защитници на Ярузелски. Качински бе полският Рейгън, наследник на Косцюшко, на Савински, Домбровски и Пилсудски. “Полска”, разбира се няма да “сгине”. Полша помни всичко, тя се намира на верен и добър път, а чекистите са майстори само на захапването и отскачането. Кучешко племе са си от край време – още от сформирането на опричниците.
  Дори не мога да кажа, че моята ненавист ще нарасне. Тя просто няма накъде повече да се увеличава. “Ненавистта ми, необятна кат’ морето, не могат да обгърнат бреговете на един живот”. Вярно, че в оригинала шекспировата Жулиета говори за любов, а не за ненавист, но пък аз си имам работа съвсем не с Ромео…
  Боли разбира се, че никой няма да понесе отговорност. Впрочем, и в това няма нищо ново. Сталин също не понесе отговорност за нищо. Напротив, заради него, невинния агнец, внук му мъкне днес по съдилищата “Новая газета”. Заминаха си на оня свят палачите от НКВД и ВЧК, а онези от тях, които не бяха разстреляни от своите колеги по занаят, склопиха очи ненаказани. Гонителят на дисиденти, следователят от КГБ Виктор Черкесов и днес е на висока длъжност, обсипан с отличия и ордени от Путин, генерал Филип Бобков, работеше доскоро в НТВ, престарелите надзиратели от Гулаг получават персонални пенсии, Ленин се кипри в мавзолея, наградите за Афганистан, за Чечня и Грузия са в сила до днес. А някой да е понесъл отговорност за затритите животи на пътниците в южнокорейския самолет?
  Антисъветчикът Качински сгреши едни единствен път – когато полетя в съветски самолет на съветска територия и се довери на съветската власт…
  Но цивилизованият свят няма да повдигне обвинителен глас. Всичко ще се покрие под пелената от газ, нефт и мъгла.
  Превод и бележки Милен Радев.
  От сайта де зората
  * С алпийски пикел агентът на НКВД Меркадер убива 1940 г. в Мексико Лев Троцки.
  ** П. Краснов – руски генерал, казашки атаман, антиболшевишки политически деец, писател и публицист. Емигрант на Запад. 1945 г. предаден от британските власти на СССР. Обесен в Москва 1947 г.

 12. 12 Профил на ß
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "До червената тиква":

  "Николай Младенов влиза в Английската гимназия в София като внук на активния борец против фашизма и капитализма Николай Младенов и е последният комсомолски секретар на Учкома на ДКМС в 114-а столична Английска гимназия, която завършва през 1990 г. Прави впечатление обаче еврейското му потекло. Младенов е масон по шотландския ритуал, за което bTV излъчва специално предаване. Малко известен факт е, че Младенов не е служил в родната казарма, а тайно е преминал военно обучение в израелската армия!
  Като малък Николай Младенов е живял в Индия, а след това в Холандия. Оказа се, че покойният му баща Евтим Младенов е бил служител на ДС..."

 13. 13 Профил на БГ - 51 Щат на САЩ?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Karelson":

  Ще приема веднага идеята за този щит, ако ми изброиш 3 важни цели в България, за които би си струвало Иран да си хаби ракетите!

  Няма да дискутираме дали изобщо имат ракети, способни да стигнат до България!

 14. 14 Профил на ß
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "До червената тиква":

  "Николай Младенов е племенник на Петър Младенов(бивш живковски министър), известен с репликата си „Нека да дойдат танковете!“"

  Нуждаеш ли се от линкове?

 15. 15 Профил на n
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "ß":
  Я виж пак се намърдаха комунистите и евреите в предните позиции (както винаги).
  Искайте му отставката без това няма опит за дипломат още по малко за военнен министър нещо пак е гнило и в това правителство пак приятели пак некъдърници и неопитни "зайци"
  защо Австрия, Словакия,Сърбия Хърватия и още др. не се страхуват от Иран ?!
  Искайте му отставката на този чифутпроклет!

 16. 16 Профил на От запаса
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Karelson":
  Какви съветски войски сънуваш весело. Въобще в нито една доктрина не са имали намерение съветските войски да влизат тука. Винаги сме жертвани в името на общата цел. И преди и сега. Затова сме балансирали винаги между истока и запада - това са го правили всички ханове и царе от средновековието и винаги заплахата за България е била от югоисток независимо от името и религията на държавата. с всички други сме се справяли по един или друг начин

 17. 17 Профил на GERB
  *****
  Неутрално

  Иран защо ще мята ракети по България?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на n
  *****
  Неутрално

  не ви ли писна от такива толкова години ги търпяхте и още сте готови да ги търпите бивши комунисти после сдс после които е на власт с него, камон хора опомнете се отрежете им главите един път за винаги та да не посмяват други като тях да си помислят за власт

 20. 20 Профил на Eshil
  Eshil
  Рейтинг: Неутрално

  Соросчетата започнаха кампанията в България, нали трябва да си платят 30-те сребърника.Интересно защо на Франция , например, не е жизнено необходим американския щит?

  Eshil
 21. 21 Профил на АВТОРА
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Загуба":

  НЕ ЕТРУДНО ДА СЕ ПРЕДПОЛОЖИ БОЙКО И О БАМА СЕ СРЕЩНАХА О БАМА СЕ СРЕЩНА С МЕДВЕДЕВ И Т Н ВЪЗМОЖНО Е ДА СЕ ПРЕДПОЛОЖИ

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "БГ - 51 Щат на САЩ?":
  "Ще приема веднага идеята за този щит, ако ми изброиш 3 важни цели в България, за които би си струвало Иран да си хаби ракетите!"
  1. Първата християнска държава членка и на НАТО и на ЕС по огневата линия
  2. Козолдуй
  3. Американската база и някое от 24-те ни летища.

  България ще има натовско ПРО което ще има главна цел - да защитава тежката ни индустрия, европейски и американските инвестиции в страната.

  Спете спокойно, от неграмотни безделници с ляв уклон нищо не зависи и без това.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Този противоракетен щит от кого ще ни пази?Не и от Иран, нито имат такива ракети, нито пък причина да ни обстрелват.Може да ни пази от руските ракети с ядрени бойни глави или от израелските.Но другаде е заровено кучето,трябва да се поиска незабавно официално от Израел да обяви срещу кои страни са насочени неговите 200-300 ракети с ядрени бойни глави: срещу Германия, Австрия,България,Франция,Трция?Срещу кого???Обама нали е голям миротворец нека повдигне този въпрос, не да ни отвличат вниманието с Иран.Това е главният въпрос, не за защита срещу въображаемите ракети на Иран, с въображаеми ядрени бойни глави.Заплахата за световният мир както и винаги е било през цялата история идва от ционистите-жидюги, не от арийците-перси!

 24. 24 Профил на Niki UK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":

  Неграмотни безделници с ляв уклон... Точно в десетката! Браво!
  Иран точно наш'та тежка индутрия (т'ва е много готин виц) ще рути, че си няма други проблеми...
  Мене пък тука ме учат в уни-то че Емирствата и Израел са непосредствените заплахи пред сигурноста на Иран. Това ги прави и явни цели на допотопните Иранските ракети... Не им стига технология да ни джаснат АЕЦ-а: провери ако искаш
  Аз лично виждам щита като резултат от незбежната сделка която трябва да се направи с републиканците в конгреса, че иначе великата ядрена инициатива на Обамата ще потъне като Лигата на Нациите на Уилсон след Първата Световна
  Пък ние че сме подлоги, това е ясно! Нямаме голям избор.

 25. 25 Профил на Born to raise hell
  *****
  Любопитно

  Прав е Николай Младенов!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Мненията на потребителя Salutte бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 30. 30 Профил на РАДАРА
  *****
  Неутрално

  МЛАДЕНОВ ЗАЩО ЧЕХИТЕ ДОГОВОРИХА БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ С САЩ КАТО ПАКЕТ ОТ ПОСТАВЯНЕТО НА РАДАР А ПРИ НАС БИЛИ ОТДЕЛНИ ТЕМИ..

  КОЛКО ЩЕ ПОЛУЧИМ АКО СЛОЖИМ АМЕРИКАНСКИ РАКЕИ В БЪГАРИЯ.

  ВЪПРОСА Е ПРОСТ И ЕЛЕМЕНТАРЕН И АКО РАБОТИШ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС ТРЯБВА ДА ГО РАЗБИРАШ..


  Ако искаш да ме е страх от ИРАНСКИ ракети - еми мен ми стигат и мобилните установки на руснаците от 70 години щото знам че в Иран незнаят кде е тази България на картата.
  Ал Кайда ще научи къде е БГ само след като сложим ръкетите... и след като руснаците насочат към БГ ядрено оръжие за обезвреждане на щита.

  И КАКВО ПОЛУЧАВАМЕ В ЗАМЯНА - ПОДКУПЕНИ АМЕРИКАНСКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ КОТО МИ ОБЯСНЯВАТ КОЛКО Е ХУБАВО ЩИТА ДА Е У НАС..

  А ЗАЩО ДА НЕ Е В ГЪРЦИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ КАТО РАКЕТА ОТ ИРАН ТРЯБВА ДА МИНЕ ОТ ТАМ??? КАЖИ БЕ ЕКСПЕРТ?


  АЗ ТУК НЕИСКАМ РАКЕТИ ИЛИ ПОНЕ НЕ БЕЗПЛАТНО..ДА ГИ ВЗЕМАТ ГЪРЦИТЕ ИЛИ ТУРЦИТЕ!

  Виж ако предложиш нещо в замняна, РЕЛЕВАНТНО мога да помисля.. млиярд инвестиция от САЩ или безвизов режим...

  АКО НЕ СИ ПЛАТЕН ОТ ЦРУ ЩЕ ТЪРСИШ ТОВА _ КАК ДА ПРИВЛЕЧЕШ ПАРИ И ИНВЕСТИЦИИ В БГ ОФСЕТ ВИЗИ НЕЩО ЗА ХОРАТА ТУК... но като чета интерв'то твоя случей е ясен

 31. 31 Профил на Хектор
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "БГ - 51 Щат на САЩ?":

  Ако ЕС наложи санкции на аятоласите, каквито те заслужават, то Иран ще пуца по който може. Ние сме в обсега.

 32. 32 Профил на milena63
  milena63
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-после изплю камъчето.
  Да не се заблуждаваме! Тук не става дума за натовско или европейско ПРО, а за американско ПРО. Къде е Европа ? Защо нямаше нейн представител на срещата в Прага?
  Младенов е отдавна проводник на интересите на господарите си от САЩ.

 33. 33 Профил на BG
  *****
  Неутрално
 34. 34 Профил на .
  *****
  Неутрално

  "Николай Младенов: Имаме най-голям интерес за включване в ракетния щит"

  Това момче има бъдеще. Знае от къде духа вятъра и слушка...за да папка.

 35. 35 Профил на d-r MENGELE
  *****
  Неутрално

  АБЕ СКАПАН ЛАИНААААР, КОИ СТЕ НАПАДНЕ БАЛКАНСКИЙА КЕНЕФФФФФ????????

 36. 36 Профил на неверник
  *****
  Разстроено

  Има ли някой да вярва, че ПРО ще защитава България? С поставянета на ПРО, България се превръща в пушечно месо. Явно на някой му е мъчно, че у нас няма терористични акции. Бъдете оптимисти, усилено си търсим белята и скоро ще бъдем ощастливени с някой терористичен акт. Нали сме велика държава, не можем да пропуснем някоя бъркотия. Да му мисли народа и да се псува че е избира такива велики политици.

 37. 37 Профил на ИСТОРИКЪ
  *****
  Неутрално

  Тезата, че Иран може да нападне някой е толкова нелепа и абсурдна, че повече няма накъде. От чисто военна гледна точка, дори и да има такава опасност, Иран няма да може да постигне нищо друго освен няколко разрушени обекта на Запад и собственото си изчезване от картата на света в последващите няколко часа след мападението. Иран не иска да напада никого.Това автоматично ще задейства военните машини на НАТО и Израел, което значи ужасен край за него. И никой няма да има очи да го защити, защото Иран ще е агресора.Така, че последното нещо за което мисли Иран е да напада някого. По скоро той иска да има ядрено оръжие като заплаха с възмезден ответен ядрен удар. за да може да се защити от ционозма.Забравихте, че от 31 август до 8 септември 2001 г. в Дърбан, Южна Африка, се провежда Третата световна конференция на ООН срещу расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и свързаната с тях нетърпимост. Подписани са два документа - Декларация за принципите и План за действие в борбата срещу дискриминацията, които участващите в конференцията над 150 държави се съгласяват да приложат. ТЕЗИ 150 ДЪРЖАВИ обявиха ционизма за расизъм и Израел и САЩ напуснаха конференцията. Бяха издигнати и искания за компенсации на робския негърски труд в САЩ. Три дни по-късно паднаха кулите близнаци в Ню Йорк и нещата тръгнаха в друга посока.
  А радарите на Противоракетния щит ще имат пълен контрол над европейската част на РУСИЯ. Това е целта.

 38. 38 Профил на ИСТОРИКЪ
  *****
  Неутрално

  Това Отворено общество на Сорос чрез Хелзинкския комитет, плаща на адвокатите, които защитават циганите поругали Българското знаме в с. Бояджик. Показтелно!
  И КАКВО СТАНА С ТОВА ДЕЛО КАРЕЛСОНЧЕНЦЕ ТЪПО?

 39. 39 Профил на неверник
  *****
  Неутрално

  За каква отбрана говорим? Единственото което печелим е да сме обект на враждебни действия. Имам предвид, не ракетите на Иран, а подривната дейност на съответните антиамерикански терористи. Какво печели България от войните в Ирак и Афганистан?- Потупване по рамото пред строя. Кога ще имаме политици, които да мислят какво трябва да се направи и да го правят, а не да се мислят за велики и всезнаещи ръководители? Защо е този Парламент?- никой не го пита, такива вжни въпроси там не се обсъждат.

 40. 40 Профил на jp
  jp
  Рейтинг: 8 Любопитно

  като стана дума за Ирак и Афганистан, бих искал да отбележа само факта за огромната сума, която НИЕ плащаме за издръжка на войските там - никой не може да каже точно колко! Но веселото е, че всяко правителство ползва тези мисии за собствено облагодетелстване. Скъпи доставки за армията, заобикаляйки ЗОП, защото практически сме в състояние на война и едни пари отиват от едни ръце в други......
  То това е и с ракетния щит. да не мислите, че на Никито му дреме за "сигурността на страната"?! То и без това никой не се интересува от нас, но на арабите ще им стане интересно ако има американски ракети тук, а и на руснаците.

  За пари е цялата работа, НАШИТЕ пари за ТЯХ.

 41. 41 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  Хайде мисли преди да се изказваш. Американските ти наклонности са очебийни. Само че НАТО няма ПРО, ПРО е на САЩ, а ние все още не сме щат. Тъй че нищо не сме длъжни.

 42. 42 Профил на Jab4o
  *****
  Неутрално

  Тук май някои хора забравят, че Европа е изцяло зависима от САЩ за защитата си. Само Англия и Франция са някакъв фактор във военен план.
  Така че Европа (като казвам Европа имам предвид ЕС) има нужда от този щит. Не става дума само за България, а за цяла Европа. И след като този щит така или иначе ще се строи, ние имаме интерес да сме част от него и той да защитава и нас, а не както предишния план за щита в Полша и Чехия, който обхващаше почти цяла Европа без България и Румъния.

 43. 43 Профил на SS
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "GERB":

  Може би защото САЩ си правят една хубава база тука, а както знаем американците точат зъби на Иран... Абе, известно е че САЩ винаги ползват чужда територия при военните си "демократични" агресии. Дано пък моето да си е чиста параноя...

 44. 44 Профил на д-р Желю Гьобелс
  *****
  Неутрално

  Лъжи, лъжи, лъжи. Продължавай да лъжеш.

  Докато животът продължава, ще се раждат нормални деца, освен зомбита. Нормалните деца са опаснии и трябва навреме да се зомбират.

  Текущата истина е:

  СССР никога не е обявявал война на България, никога не е нахлувал, никога не е инсталирал в България болшевишка диктатура, никога не е спонсорил в България и десетки други държави геноциден тероризъм. СССР никога не е бил нацистка държава.

  За всеки случай, Русия никога не е била част от СССР.

  До второ нареждане, това е текуща истина номер едно.

  /запасни истини имате бол. прилагайте ги според тактическата обстановка/

  От запаса
  * 16

  Какви съветски войски сънуваш весело. Въобще в нито една доктрина не са имали намерение съветските войски да влизат тука.

 45. 45 Профил на todor_kochev
  *****
  Гневно

  Все пак това недоразумение,министърот,да каже като как и защо изпращат ПАК червената пацавура поптодорова в САЩ?Да си доизкара за пенсия?Мръсни,долни,червен гадини!

 46. 46 Профил на US FAN
  *****
  Неутрално

  Ех колко е хубаво че ги има Американците... виж какви добри хора загрижили са се за Българската сигурност и то безкористно.

  Браво добър народ.

 47. 47 Профил на opashatko
  opashatko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Излъчването на Младенов е неприятно, змийско.

 48. 48 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#46] от "US FAN":

  Никой народ не се грижи безкористно за другите и когато някой твърди това, той е или безнадежден наивник, или закоравял лъжец. Така например Русия освобождава България от турско иго не заради някаква безкористна любов, а заради стремежа си да стигне Проливите. После СССР обявява война на България и я окупира не за да ни избави от фашизма (какъвто в България е нямало), а за да разшири Империята си...

  До коментар [#29] от "Чукча":

  "Те десните в Гърция натрупаха 300 милиарда дългове" - Ти по-добре разкажи нашите социал-либерали какво направиха за 65 години...

  До коментар [#15] от "n":

  "защо Австрия, Словакия,Сърбия Хърватия и още др. не се страхуват от Иран ?!" - За другите страни не знам, но шумадийските шовинисти са в един отбор с Иран. За разлика от тях, аз виждам страната си в цивилизования свят...

  До коментар [#37] от "ИСТОРИКЪ":

  "последното нещо за което мисли Иран е да напада някого" - Добре е да знаем, че лудият Хомейни има свой довереник - завършил рабфак български "историк", на когото споделя плановете си...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 49. 49 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  До коментар [#48] от "Zoon Politikon":

  Струва ми се, че US FAN се изказва с ирония - не го приемай буквално.

 50. 50 Профил на YASNO
  *****
  Неутрално

  Струва ми се, че повечето тук във форума неправилно трактуват нещата. Николай Младенов дава отговор от името на българското правителство и той е - да ние искаме да има ракетен щит над Европа - че кой не иска по-добра защита? Това обаче не означава, че ракетите или радарите трябва да бъдат непременно в България или че ние трябва специално да молим американците да ги сложат тук, за да ни отменят визите и напук на руснаците...

 51. 51 Профил на putin
  *****
  Неутрално

  Виждам 4е ве4е има и нормални хора в 4ата,не само Кареслона и подобни,

 52. 52 Профил на Василена Доткова
  Василена Доткова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Някои реформи в дипломатическите служби, които могат да спестят адски много пари на държавата:

  - Да се продадат зле поддържаните скъпи имоти в чужбина, които се рушат, не се използват ефективно, но гълтат пари за поддръжка.

  - Дипломатическата поща да се праща с куриерска фирма, както правят повечето други дип. служби, а не по двама служители на МВнР (нечии роднини) да пътуват със съответните разходи за път, командировъчни и понякога хотел, всеки път когато се праща дипломатическа поща. Повечето големи куриерски фирми предлагат специална услуга дипломатическа поща, която излиза доста по-евтино. Затова в куриерската служба на норвежкото МВнР например работят 2 души, които си стоят в Осло, а в Българското МВнР има сума ти връзкари, чиято работа е да кръстосват по света с пощата.

  - Да се закрият допотопните радиостанции, предназначени за предаване на кодирана информация, които имат нужда от по 2-3 и повече души от ДАНС обслужващи само тях. Дигиталниите технологии и съвременни комуникации позволяват тази работа да се върши много по-ефективно и бързо от самите дипломати, оторизирани за работа с класифицирана информация, няма нужда от радисти, охрани на радиостанцията и подобни. Трябва да се осъвремени системата за предаване на информация, но не се прави, защото прекалено много ченгета неговорещи никакъв чужд език искат да ходят на мандати в чужбина. Сещате се кой плаща за това.

  - Не е нужно всяка мисия от 5-6 души да има счетоводител, надявам се от шведското и норвежкото МВнР да споделят опита си за това. Счетоводството на едно посолство не е кой знае колко сложно и всеки нормално грамотен дипломат може да бъде обучен да работи с една счетоводна програма, да събира документите за разходи и т.н.

  - Дипломатическите служби на повечето държави наемат местен административно-техническ персонал, който знае езика, познава местните институции, общество и нрави. Един квалифициран местен служител може да бъде сто пъти по-ефективен от няколко командировани българи зле говорещи английски, на които им се плаща пътят, разходите за жилище, училището на децата им и още и още.

 53. 53 Профил на do nomer 52
  *****
  Неутрално

  Браво за точния коментар! Зад думите прозира човек, наясно с проблемите и мога да се присъединя към всичко написано, тъй като имам скромен опит в това ведомство

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK