Димитър Димитров: Целта на алумни асоциацията ни е да си помагаме

Димитър Димитров*, Сдружение на завършилите Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

© Георги Кожухаров

Димитър Димитров*, Сдружение на завършилите Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"
Димитър Димитров е член на управителния съвет на Сдружението на завършилите Стопански факултет на Софийския университет. Той е и регионален директор "Стратегически клиенти" за Централна и Източна Европа на Fidelity Information Services. Алумни сдружението на Стопанския факултет е сред най-активните в страната и на 13 май провежда ежегодния си бал на завършилите.

Какво е постигнало досега сдружението и какви са основните ви цели оттук нататък?
- От следването си в едно от най-добрите бизнес училища в Европа, IMD в Лозана, останах с впечатлението, че всички завършили това училище желаят да станат членове на мрежата от алумни, защото се гордеят със своето образование там и търсят възможности да развиват чувството си за принадлежност.


В този смисъл моята цел като член на борда на нашето сдружение е да развиваме чувството за принадлежност на всички, които са завършили Стопанския факултет, и да им вдъхнем гордост от своето учебно заведение.
А с какво на вас би ви било полезно да поддържате общността заедно? 
- Вече 14 години наши колеги излизат от факултета и успешно се реализират в България и в чужбина. Искаме да се събираме, да се виждаме и да споделяме опита си. Да разберем къде сме и с какво може да си помогнем един на друг, това са едни от основните цели на всяка една алумни организация по света, било то "Харвард", INSEAD, IMD или друго училище.


За целта обаче е нужна организация с подходящ формат, който да позволи на всички тези хора да се намерят. Направили сме книга на завършилите, която актуализираме всяка година. Правим ежегоден бал, на който от тази година приемаме випуска от завършващите студенти. Правим ежемесечни CEO обеди за изявени наши колеги.


От миналата година организираме Академия за висши умения в мениджмънта (Executive Academy), на която каним преподаватели от световноизвестни училища - INSEAD, IMD, Kellogg School of Management (САЩ). Защото осъзнаваме, че човек трябва да продължава да се учи дори след като е завършил най-добрите училища.


Как виждате ролята на самия университет в поддържането на връзка между възпитаниците си?
- Получаваме подкрепа в много отношения, по-конкретно от декана и от факултета. Предоставено ни е помещение, в което да развиваме дейността си. Срещаме разбиране за повечето ни инициативи. Ясно е, че сдружението и факултетът имат дългосрочни цели, които се допълват взаимно.


А как се финансирате?
- По няколко основни начина. Единият е чрез дарения. Както споменах, много от нашите колеги  са се реализирали добре и споделят възгледите ни. Другият начин е посредством рекламодатели в книгата на завършилите, която издаваме. Третият е чрез начинания и събития като академията за мениджъри.


Като че ли основен проблем за алумни асоциацията не е толкова финансирането, а връзката с хората? Така ли е?
-  Да, така е. Ние все още не сме успели да стигнем до хората. Една от причините е, че досегашните балове бяха отворени само за завършили факултета. От тази година имаме желание да приобщим и колегите от последния випуск и сме ги поканили на бала тази вечер.


Много често усещането сред колегите, които завършват, особено тези от последните поколения, е, че нямат нужда от кой знае каква алумни организация. Те завършват и си казват "ето ние се познаваме, ще поддържаме връзки и контакти, ще се виждаме", но всъщност в дългосрочна перспектива не е така.


Не ни е никак лесно да стигнем до хората, защото организацията в СУ не е както в частните училища, където студенти се подхващат и включват в университетска мрежа още от влизането си. Целта ни е да поправим това. Можем да сме полезни на всички – както на завършилите, така и на факултета.


Може ли да споделите опита си в IMD? 
- Моята програма в IMD беше двегодишна, но както може да си представите, всичко работеше по план, като швейцарски часовник. От кандидатстването, през приема и всички модули на програмата ние непрекъснато бяхме обслужвани от една много добре организирана инфраструктура. В нашия програмен сайт непрекъснато се актуализираха всички текущи и нови задачи, курсови работи; поддържаше се календар с всички предстоящи и изминали събития.


Разбира се, зад цялата тази инфраструктура и зад обслужването й стоят професионалисти от всички нива, като започнеш от администрацията и стигнеш до преподавателите и декана на училището. Допълнително това, което прави IMD много успешно учебно заведение, е клубовете на завършителите го по цял свят. Училището посредством алумни организаторите в него непрекъснато поддържа контакт с тези клубове и успешно ги подпомага и промотира.


Едно от нещата, които IMD прави, е да изпраща преподаватели веднъж или два пъти годишно на обиколка из клубовете, където те се срещат както със завършили студенти, така и с потенциални. Това е нещо, което Софийският университет като институция също може да се опита да прави. Начинът, по който се създава ореолът на училища като "Харвард" и IMD, е именно чрез алумни организациите им и в това отношение ние можем да почерпим от опита им.


Когато завършилите тези университети са се реализирали добре, това допринася за имиджа на учебните заведения. Така и възпитаниците на СУ, в частност на Стопанския факултет могат да допринесат за реномето на своето училище. Затова най-малкото, което може да направим, е да съберем информация за тях, чисто географски да ги покажем къде са и как са се реализирали, а оттам е съвсем естествено и те самите да проявят интерес, да се появи обратна връзка и желание за някакъв вид взаимопомощ.  


Инфраструктурата или липсата на чувство за принадлежност са основният проблем българските държавни училища да нямат добре развити мрежи от възпитаници?
- Липсата на чувство за принадлежност и гордост от учебното заведение, в което се учиш, за мен е ключов проблем. Не знам дали липсата идва от това, че образованието може би вече не е на толкова високо ниво. Ти излизаш от това училище, без да се гордееш, че си го завършил, защото може би осъзнаваш, че не си научил каквото трябва.


Също така факт е, че едни от най-качествените студенти заминават след гимназия да учат в чужбина. Всички знаем за процеса на изтичане на мозъци от българското общество, който се засилва. И това е изключително обезпокоително. Държавата плаща, за да завършат тези деца гимназия, след което най-добрите продължават по-нататък с обучението си в Англия, Германия, Франция, САЩ. И накрая този мозъчен потенциал, тези будни деца просто не се връщат.


Затова ние се стремим да изграждаме реномето на СФ и чувството за принадлежност към нашето учебно заведение. То го заслужава.
Смятаме, че организации като нашата трябва да има във всяко учебно заведение. Нещо повече – смятаме, че самото учебно заведение е заинтересувано да има такива сдружения. Инфраструктурата липсва, но тя може да се изгради, стига да има хора, инициативи, идеи . Готови сме да споделяме опита си. 


Нo ако университетите не са движеща сила в този процес, нещата няма ли да продължат да се протакат във времето? 
- Това е статуквото в момента и нашето сдружение се стреми да го промени. Въпросът е дали има настройка и желание да се случва. Мои колеги работят много успешно с преподавали от други факултети в тази насока, например от Физическия и Математическия факултет, и това дава надежда, че скоро ще имаме последователи. 


Сътрудничите ли си с други подобни сдружения? 
- В България нямаме контакти с други подобни асоциации, но споделяме опит с чуждестранни. Например като жест на подкрепа от страна на Корпуса на мира при нас работи възпитаник на Wharton Business School. Той ни помага да комуникираме ценностите на силната алумни организация сред работодателите и бизнеса.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stir
  stir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Вижте му само първото изречение... Така ли се говори, бе!

  Друго първо изречение - "Да, така е. Ние все още не сме успели да стигнем до хората." Ми тогава никаква алумни асоциация не сте, бе!

 2. 2 Профил на stir
  stir
  Рейтинг: 515 Неутрално
 3. 3 Профил на Yankee
  *****
  Неутрално

  Видите ли икономист, ударете му един шамар. Все ще има защо!

 4. 4 Профил на ооо
  *****
  Неутрално

  едно от най-добрите бизнес училища в Европа, IMD
  -кой плаща-тате, компартията или данъкоплатците.

 5. 5 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Леко с фотошопа щото момчето е все едно че е прекалило с червилото.

 6. 6 Профил на Запознат
  *****
  Неутрално

  Искам да Ви кажа, че само Американският университет може да се сравнява като качество със завършилите в този факултет. Причините са няколко - програма, съответстваща на западните стандарти с общи курсове в бакалавърската програма; приемни изпити по математика и език, отсяващ много от плявата кандидат-студенти; малко приемни бройки (около 200 на година преди 10 години, сега не вярвам да са много повече); ЛИПСА на корупция - няма го това усещане на печалбарство и конвейр, както в УНСС.

 7. 7 Профил на korpusito
  korpusito
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До запознат :

  Колега, ти май не си учил там, а само си чел брошурата. Същия бардак като УНСС и прочие, комунистически кадри, липса на комуникация между студенти и преподаватели, некадърна администрация и т.н

 8. 8 Профил на ocho_obi
  *****
  Неутрално

  До: корпусито

  Пич, или ти не си учил там, или си бил от тея дето не са се вясвали във факултета пък после са били с претенции. Има няколко преподаватели, които са малко странни, но повечето са супер печени.
  Още по-интересно ми е какви комунистически са кадри са асистентите, които на почти 60-70% са завършили същия факултет след 95-та година.

 9. 9 Профил на Отдавна завършил
  *****
  Неутрално

  Докато Чобанов е декан на Стопанския факултет, посоката на качеството ще е само юг. От доста време у него има невероятна апатия към случващото се там и резултатите не закъсняват. Относно подбора - да, там цедката е доста ситна и хората успяват да намерят хубава работа благодарение на личните си качества и въпреки факултета, а не благодарение на него.

 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:25 на 15/05/2010 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK