Мариане Келер: Сега е мода да се учи в Западна Европа

Мариане Келер, Американски университет в България

© Георги Кожухаров

Мариане Келер, Американски университет в България
- Частните училища в България губят студенти след членството на страната в ЕС


- Без студентското кредитиране половината ми връстници нямаше да могат си позволят висше образование- Частните училища в България губят студенти след членството на страната в ЕС


- Без студентското кредитиране половината ми връстници нямаше да могат си позволят висше образование
Последните няколко месеца се дискутира необходимостта от затягане на публичните финанси, включително и орязването на средства за държавните университети. Какъв е опитът на един частен университет, какъвто е АУБ?
- Не мога да говоря за точни числа на финансиране, но мога да ви дам картината през какви фази премина то. В първите си години университетът имаше подкрепа от страна на американското правителство чрез Американската агенция за международно развитие (USAID).


Голяма част от първоначалното развитие на университета, като изграждането на първите общежития например, беше финансирана по програмата American Schools and Hospitals Abroad (ASHA). Отделно университетът получаваше и средства за стипендии от фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество".


От 2007 г. насам АУБ има големия късмет да получи няколко щедри дарения от Елиът Илиев, Анна Чапрашикова, Атанас Замфиров и Минко Балкански, приятел на най-големия ни посланик и един от основателите на университета Дими Паница.


Последната година пък фондация "Америка за България" одобри кандидатурата ни за средства за изграждане на студентски център и направи дарение от 1 млн. долара за стипендии за български студенти.


За нас беше много важно да намалим стойността на образованието на българските студенти в АУБ. В момента номиналната такса за обучение е около 8 хил. долара, а със средната стипендия за български студенти тя пада до около 2 хил. долара на година.


Всъщност субсидиите за български студенти са много по-добри от тези за които и да било други. Преди беше обратното - имаше повече субсидии за чуждестранните студенти, но сега се обърна тенденцията.


Как?
- Имаме по-малко български студенти, а повече пари за тях.


А защо са намалели българските студенти?
- Основната причина е членството на България в Европейския съюз. Той отвори врати за тях и все повече отиват да учат в Западна Европа при сравнително ниски такси. И това се отразява и на други университети в България, не само на АУБ, например и на Нов български университет, който също очаква българските му студенти да намалеят значително. Всяка година тенденцията се засилва. Допълнително намаляването на българските студенти се дължи и на някои демографски промени.


Как се борите с изтичането на студенти?
- Като свалим малко стойността на образованието, а същевременно продължим да увеличаваме качеството и авторитета му. АУБ предлага нещо уникално за висшето образование у нас, а и в Западна Европа и то е една специална сплотена общност от студенти и професори, които комуникират на изключително интензивно ниво всеки ден.


Има много големи пазари в Централна Азия и бившите съветски републики, за които идването в България е "прозорец за Европа". За тях нашият тип образование е по-удобен и достъпен, освен това предоставяме сигурна среда за тези студенти.


Освен това като част от пакета е и лятната работа в САЩ на т.нар. work and travel програми, както и стипендиите за магистратури в САЩ.


Има ли значение типът образование, което българските студенти търсят в Европа?
- Правим маркетингови проучвания какво точно търсят завършващите средното си образование ученици в България. Изглежда, че американското образование вече не е толкова привлекателно както преди 10-15 години именно заради членството в ЕС. За момента е мода да се учи в Западна Европа. Затова се опитваме да "продаваме" успеха на нашите възпитаници както на академично, така и професионално ниво.


А правили ли сте проучване какво се случва с възпитаниците ви след завършването им?
- Миналата година направихме подобно проучване и доколкото си спомням, резултатите показаха, че 97% от анкетираните или са продължили образованието си, или вече са се реализирали професионално.


Мисля, че близо 40% са продължили образованието си не само в САЩ, но и в Западна Европа, което показва, че АУБ дипломата се приема много добре в повечето големи университети. Тази година например даваме шест възможности на наши възпитаници да продължат образованието си в най-добрите университети в САЩ чрез стипендията "Анна Чапрашикова".


Вие имате и дългогодишен опит в студентското кредитиране за спонсорираната от американското правителство компания Sallie Mae. Наскоро в България влезе в сила закон за студентското кредитиране, според който държавата ще субсидира част от стойността на заема, ще има и гратисен период за връщането му. Приложим ли е опитът на САЩ?
- Не мисля, че е напълно приложим и е трудно сравним, но могат да се извлекат поуки. Федералното правителство никога не е спонсорирало особено висшето образование.


Но нещата се промениха малко след Втората световна война и Корейската война - тогава правителството реши да стартира програма за гарантиране на заеми на завръщащите се войници за висше образование. Банките по онова време обаче нямаха голямо желание да раздават подобни кредити, затова беше създадена и спонсорираната от правителството компания Sallie Mae, която да изкупува заемите от тях.


Това раздвижи пазара и впоследствие програмата се разшири за всички искащи студентски заеми. По същото време обаче започнаха да се дават все повече и ипотечни заеми за придобиване на жилища. Това се превърна в ключова програма на правителството. Така пазарът се разви и достигна до структурирането на пулове от финансови инструменти, които вече всички знаем докъде ни доведоха.


Sallie Mae работеше на подобен принцип, преди да стане изцяло частна компания - изкупувахме кредити и ги пакетирахме в пулове, с което пазарът на студентски кредити заприлича отчасти на този от ипотеките. И стана привлекателен за много финансови посредници.


В крайна сметка обаче кризата затвори всички източници на капитал за тези финансови институции и за да не спре студентското кредитиране, правителството пак трябваше да се намеси, да изкупи пакетите им и постепенно да започне да заменя спонсорирането на студентски кредити през частни институции с директно държавно финансиране в сектора.


Кризата просто принуди държавата да се върне към студентското кредитиране, защото беше ясно, че частните институции не могат да се справят в подобни икономически условия.


Всъщност дебатът дали част от студентското кредитиране да не остане отчасти в частни ръце върви вече повече от 15 години. Но последно САЩ решиха да поемат всичко с изключение на обслужването на кредитите, което да остане за банките.


През годините какъв е бил делът на необслужваните студентски кредити в САЩ?
- Когато програмата за спонсориране работеше, необслужваните заеми бяха далеч под 10% - средно 4-5%. Сега заради кризата ще се повишат малко, но това е естествено. Въпреки всичко, ако я нямаше програмата, сигурно поне половината от моите връстници просто нямаше да могат да си позволят висше образование. Аз самата нямаше да мога, ако не бях изтеглила студентски заем.


Какви според вас са основните аспекти, върху които правителството и банките у нас да наблегнат, за да заработи студентското кредитиране?
- Държавата не може да поеме тази задача изцяло на свой гръб и трябва да използва експертизата на частния сектор за обслужването на кредитите. Важно е да има и дисциплина сред банките при определянето на реалния размер на обслужването на тези заеми.


Според мен това е едно партньорство между частния сектор и правителството. Разбира се, важен въпрос е и кой точно ще финансира програмата и върху кого ще е основната й тежест.


Дискутирана тема напоследък е и активизирането на сдруженията от възпитаници. Какви са ползите от засилване на връзките между тях?
- За нас като университет е много важно да сме свързани с тях, а и те да са свързани помежду си по много причини.


Те са нашият образователен продукт, това, което вадим пред света, затова за нас като университет: а) е важно те да са се реализирали успешно и да са щастливи; б) искаме да са наши посланици и с) някой ден, ако имат възможност, искаме да върнат това, което сме им дали по най-различни начини - идеи, връзки с други студенти, професори или университети, дарения и др.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на malechko
  malechko
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Уважаема г-жа Келер,

  Голяма част от българските младежи отиват да учат в чужбина, за да останат там и да се отърват от тукашната действителност: раздута и корумпирана съдебна система, деморализирана и неефективна полиция (вижте само неправилно паркиралите коли), ужасното здравеопазване, глутниците уличните кучета, разнасящи тения и хапещи по преценка (предпочитащи дами в цикъл), мръсотиите по улиците, строежите в градинките и парковете.

  Може ли една майка с малко дете да се чувства нормално в България?

  И не на последно място - политическото "порно" с мълчаливото одобрение на ЕС и НАТО, ниските доходи и т.н.

  А колкото до образование - първи сме по брой на ВУЗ в Европа. Всеки, който иска може да завърши висше образование в България - даже без да посещава редовно ВУЗ.

  Това е, интелигентните хора в България не могат да търпят този живот и с болка и горест напускат родината си.

  Защо Западът ни остави в ръцете на нашите управници? Нали един път ни оставиха на Сталин, защо пак ни предадоха?!?

 2. 2 Профил на Чупакабра
  Чупакабра
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Гладът за български студенти в АУБГ явно е наистина голям, щом дават пълна стипендия на всички, изкарали над 1300 точки на САТ-а. Май са се светнали, че не могат да обслужват единствено номенклатурните отрочета от бившите соц републики.

 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Tuition $ 8,800.00
  Housing $ 1,100.00*
  Student Activities Fee $ 230.00
  Total: $ 10,130.00

  На година това.
  Какво да си говорим повече?
  То по престижни университети в САЩ са по-евтини.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Може би наистина има таковаа нещо, като мода. Все пак не е без значение КАКВА специалност се учи. Представа нямам какви специалности предлага Джумаята, но българчетата в чужбина записват предимно специалности, които биха им позволили само работа в офис, чукане по врати за интервюта, а не такива, даващи занаяти.
  Колко ли наши студенти учат в чужбина медицински или инженерни? Малко предполагам. Струват дебело и трудно се влиза и завършва.
  У нас влизането в медицински си остава много трудно и подборът е качествен. Придобиването на занаят дава възможност за добре платена свободна професия и реализация и тук, и в чужбина. Не за пренебрегване и конфортът на живот, че си си сам чорбаджия и не ходиш по интервюта да те изпитват олигофренести мениджърчета.

 5. 5 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 576 Неутрално

  brasnarq,
  изброените специалности от вас не са за предпочитане защото първо
  обучението е дълго (в медицина) и не винаги е добре заплатено в чужбина специално в началото след завършване му.
  има други които са много по добре заплатени като финанси и право където се работи също така не по малко но и отговорноста не е така голяма както в медицината.
  в америка се забелязва в последдствие че все по малко хора предпочитат да учат за лекари и това един ден ще се отрази съществено на страната което вече дори е и факт.
  с изместването на много технологии в азия стана трудно на новозавършилите технически специалности да намират работа.
  да си сам чорбаджия не е никак лесно на запад в б-я може би да защото освен монопол има и други причини но на запад е трудно да се пребориш с конкуренцията за да съществуваш като "чорбаджия"

 6. 6 Профил на gemelnik
  gemelnik
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "Десен":

  Не е хубаво да се пише, когато не си наясно! В щатите ама в най-шибания университет на майната си ще ти струва минимум 25 000 $ на година. Ако си говорим за качествено образование с САЩ - 52 000$ на година. Това са истинските цифри.

  Иначе интервюираната дама в общи линии е права. На мода е да се ходи на запад...повечето, които отиват далеч не са супер интелигентни. Просто забатачват родителите си да им плащта поне 50 000лв за обучението(толкова струва в англия). И разбира се, в Англия могат да те приемат в колкото си искаш скапани университети с един елементарен изпит - ТОЙФЕЛ. За щатите нещата далеч не са така. Дори за АУБГ е много по-друдно да се влезне със сносна стипендия.

 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#3] от "Десен":

  Няма по-евтини университете в САЩ особено ако са престижни. Образованието там е много скъпо и госпожата сама казва че е взела заем. Тя споменава за войната в Корея. Тази практика все още продължава и много млади хора от бедни семейства се записват войници за да получат стипендия за учене.
  Възможно е България да има много университети но е много назад по брой на висшисти на глава от населението, да не говорим за качество. България е много назад по държавни разходи за образование и е изпреварена от страни като Мали, Зимбабве, Колумбия, Мозамбик, Монголия и много други.
  Истината е коментара на #1.

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "gemelnik":
  "Ако си говорим за качествено образование с САЩ - 52 000$ на година."

  Ами аз не знам ти за какво си говориш, но не е истината. А нея са писали в US News and World Report, които правят най-кредибилното ранкиране в САЩ на университети:

  http://rankings.usnews.com/best-colleges/national-universities-rankings

  И забележи - колежи не включвам. То Харвард е $37К.
  Иначе има и щатски колежи които са напълмно добри за по 5-8 на година, след които може да вземеш магистратура.

  Не е това важното де - важното е че това се финансира със заем, а заем се изплаща по-лесно в САЩ отколкото в България.
  Затова броя на студентите в АУБГ спада, а не защото "било модерно в Западна Европа" да се учи.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#7] от "dissident":

  Ти явно говориш за ROTC програмата - 3 години в армията, те ти плащат образованието или поне 85% от него до $10К на година?
  Там го има да.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1132 Весело

  До Гемелинк #6
  Наистина не е хубаво да се пише за нещо, с което не си наясно. Дъщеря ми учи в Единбург, излиза ми доста по- евтино от 50000 лв, не се кандидаства с Тоефел, а можеш да видиш на кое място е в класацията. Познавам и доста други хора, на които децата им учат в доста добри западни университети на цени близки до АУБ.

 11. 11 Профил на Илия Фъртунов
  Илия Фъртунов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на жената - сетила се е!!!

 12. 12 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#10] от "stoiank":

  ами какво е тоефел?! това е само проверка дали знаеш английски за да разбираш какво говорят просто мислят или са загрижени за теб или който е да е тези който не са вземат си парите и ти разбираш или не си е твой проблем все едно ще вземеш диплома (понеже тя е била винаги важна за бг и снея "вратите" са ти отворени в бг) но не така на ЗАПАД
  има университети които още дипломите не са раздадени а хората (студентите) без да чукат по вратите имат вече по няколко предложения за работа или вече са на работа от няколко месеца с 6 цифрена заплата в $$$$$ а вие се хвалете с тоефел и дискутирайте как ако познавахте този или онзи дъщеряви щеше сега да е на това работно место да но само в бг става така или в косово , сърбия и румъния.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:13 на 03/06/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на stir
  stir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Десен, кой ти плаща да говориш глупости? По-евтин американски университет (погледнато с вкл. и без вкл. стипендии) няма. Да не говорим, че нивото, възможностите и цялостното развитие, което АУБ предлага, са далеч от средностатистическия колеж в Щатите. Четете интервюта с който и да е професор (defactobg.com ; flashnews.org) - студентите тук са в пъти по-амбициозни от студентите в университети в САЩ.

 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Кенсико,
  нещо или аз не разбирам български или ти. Какъв Тоефел, каква работа, а още повече познати. Това за 6-цифрени заплати за студенти, да ти кажа си е виц. Обичайно, ако си в първите 10% след втори курс, ти предлагат доста прилична стипендия и това е. В повечето западни университети натоварването през семестъра е доста високо и нямаш много часове за работа. А да ти кажа в Америка се кандидатсва със САТ-изпити, но това е друга тема. Тези суми, които се цитират горе 50 000 лв и нагоре са за определени магистратури или долен праг за МБА дипломи, но статията е за нещо различно.

 16. 16 Профил на gemelnik
  gemelnik
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#8] от "Десен":

  Във Харвард 37 хил струва обучението В тази цена не влиза общежития, храна, книги, застраховки...да не говорим за транспорт. Издръжката във всички унивеститети ТОП 50 в щатите е около 50 000$. Там се ходи, защото ако си добър, университет като Харвард те оценява и ти дава пълна стипендия.

  Кредитирането в англия помага. То покрива разходите за обучението - 3000 паунда на година. Но и без него разходите са големи. 50 000лв за 3 години по сегашния курс на паунда. Просто много хора искат да отидат там и да кажат аз "уча в чужбина". Познавам много хора заминали там. Повярвайте ми, не са нищо особено!
  Разбира се, има и единици, които учат в наистина престижни унивеститети и са хора с бъдеще, но това наистина е сравнително малък процент.

 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#16] от "gemelnik":

  Явно се опитваш да убедиш себе си.
  Има начин как да се оправиш. Харвард специално е мястото коеот се демонстрира за центъра на образователната система - може и с ръце в джобовете да отидеш, и ако ги убедиш, да ти махнат целия размер на таксата, да ти направят схема за работа, за преподаване примерно, за нещо с кампуса.
  Това като тука го няма - мама и тати да ти плащат а ти да гониш путките по цял ден по кафетата.
  Хората си взимат живота в ръцете и действат. А Харвард не произвеждат само начетени ерудити. Не, те подготвят лидери, бъдещи президенти и подобни. А всички останали просто си отиват независимо дали имат или не кинтите. И това е върха на сладоледа.
  Аз ти казвах че има супер университети в които получаваш отлично образование на тази или по малка цена.
  Всичко което се иска е да си подбереш правилния, да изкараш успех на САТ, ГМАТ или каквото ти искат и действаш.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 18 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 576 Весело

  До коментар [#15] от "stoiank":
  може и дане ви разбирам вече но...
  един добър университет в америка не е този които струва много $$$$. компании и фирми обикновенно набират своите кадри още преди те да са завършили именно от тези университети било то харвард, колумбия ню йоркския NYU или BARUCH някой са частни други щатски или градски но те имат някакво "реноме" и затова компаниите ги предпочитат (много е трудно да ви обясня тук как и защо са те предпочитани за нови кадри, но са и затова те излизат с "оферс" за 6 цифрени $ заплати още преди студентите да са си получили дипломите.
  разбирам напълно гордоста ви, че дъщеря ви учи в шотландия (разкошно место за флай фишинг пък и не само за това...)
  описанието на Десен е доста близко до истината с леки подробности.
  все още в бг разсъждавате по друг (стар ) начин и това ви пречи да вървите напред... а кой знае?! като си стоите на едно место може един ден света да дойде при вас.

 19. 19 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Кенсико,
  познаваш ли 10 българи, на които като студенти в Америка са им предложили 6 цифрени заплати. Аз съм завършил през 91, повече от половиния ми випуск емигрира и наистина познавам повече от 10 българи, които получават в Америка и Канада 6-цифрени заплати естествено годишни. Лично не я харесвам тази страна, макар че има хора, които работят при мен и имат 10-годишни американски визи. Въпрос на избор.
  Явно нямаш дъщеря, защото не ти е ясно колко е трудно за един родител да изпрати детето си на хиляди километра само.
  Единствената ми поправка беше, че образованието в Англия не излиза на година 50000 лв, сега стана за три години.
  Да не говорим че там може да получиш заем, който започваш да връщаш след определен период и доход не по- малък от сума зависеща от страната, в която живееш.
  Образованието в България не е добро и затова хора като мен искат да дадат по-добро образование на децата си. Някой хора смятат, че инвестиция в образование е много по- добро от апартамент или голям джип.
  Да си жив и здрав.

 20. 20 Профил на gemelnik
  gemelnik
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "Десен":

  Мой човек, последните 2 години нон-стоп се занимавам с кандидатстване в щатите и повярвай ми наясно съм. Със работа в университет не може да си изкараш повече от 4 до 5 хил долара на година, просто защото имаограничения - 20 часа работа за 1 седмица.
  Като си говорим за цени нека не изкривяваме числата. В АУБГ цената на година за всичко е около 13 хил долара, а в щатите 52 хил. Отделен е въпросът, че и в АУБГ и в щатите могат да ти дадат от частични до пълни стипендии, които да покриват всичко. И това далеч не зависи само от САТ или ГРЕ. Проблемът с кандидатстването в сащ в момента е следния: рекорден брой кандидати(в Yale 26 000 души се борят за 1000 места). Предполагам, се сещаш, че повечето кандидати са кадърни и съответно изборът става изключително труден. Освен това в момент на криза, колежите нямат пари. СЪответно дават още по-малко пълни стипендии. Конкретен пример: Lafayette College всяка година приема поне 3-4 българи. Тази година не приеха нито един. Отговорът им беше "Много сте добри, ама нямаме финансии".
  В АУБГ обаче им се отвори парашута с дарението на американската фондация. Възможността да имаш такова образовение като това в АУБГ безплатно е наистина добра.

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Еми не знам вече...
  Според мен по-добре е ако ще караш американско образование да си в САЩ, така може да ползваш последната си година да си намериш работодател който да ти пусне поне петицията за работна виза.
  От тука получаваш еидн диплом и това е. Докато там получаваш повече работи. Ако ще учиш в Европа може би е по-добре тия пари да ги вложиш в Европейски университет - ще ти излезне пак доста по евтино. Но седенето тука е просто вредно.
  Нито ще можеш да си изплатиш парите за тоя заем, нито ще има работодател да ти предостави добра и отговорна позиция.
  А пък и за сащ знаеш - за някои сфери по важна е сертификацията отколкото образованиеото.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#19] от "stoiank":
  ...естественно че имам предвид 6 цифрени годишни заплати.
  10 българи може би наистина толкова познавам но не съм ги виждал отдавна.
  имам дъщеря и син които завършха реномирани университети и получиха работа преди още да са напълно завършили образованието си - нещо нормално за америка.
  обикновенно ако някой не получи работа преди още да е завършил то след като завърши шансовете му постепенно намаляват докато след 10 месеца от завършването вече напълно изчезват.
  знам европейци които също не харесват америка и не желаят да живеят тук но това са европейци от южната част на европа като италия, испания, франция докато другите от германия, англия и скандинавия намират америка за "точното место"

 23. 23 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Кенсико,
  Използвах думата "медицински", не "медицина", имах предвид и армация, и стоматология, ветеринари също.
  Чорбаджия го разбирай не като собственик на фирма с подчинени, а като самостоятелен бизнес, примерно аптека.
  ---------------------------------------
  Според мен е за предпочитане да се учи занаятчийска професия тук, отколкото някаква офис-специалност на Запад, с оглед перспективата в живота. Да си утвърден мениджър на 45-50, да те съкратят поради сливане на две компании и да хукнеш по интервюта, си е доста депресиращо, мисля.

 24. 24 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен, да наплюеш страната си и всичко в нея преди да изпратиш детето си да учи в чужбина е проява на много лош вкус и дълбоки комплекси, които най-вероятно си набухал в главата на детето си. Това обаче ще му носи само проблеми...
  ...Колкото до въпроса за реализацията, мисля че трябва да се ползва всяка добра възможност, независимо къде. Тук, там, в Африка или на Луната. Да отричаш потенциалните възможности предварително, не е продуктивно. За жалост при оценката на тези възможности се намесват чисто емоционални фактори, както при госпожата от пост 1. С такива мнения и съвети се прави много лоша услуга на младия човек....

  Хесапов - герой на нашето време
 25. 25
  ****

  Мненията на потребителя Слепият Пю бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK