Лъчезар Иванов: Догодина ще направим големите реформи

Лъчезар Иванов, зам.-председател на парламента и шеф на здравната комисия:

© Анелия Николова

Лъчезар Иванов, зам.-председател на парламента и шеф на здравната комисия:
Електронното здравеопазване ще спре краденето


Осигуровките за пенсионери, социално слаби, студенти няма да отиват в частните фондове


Електронното здравеопазване ще спре краденето


Осигуровките за пенсионери, социално слаби, студенти няма да отиват в частните фондове

Д-р Иванов, достатъчни ли са промените в Закона за лечебните заведения, за да се преструктурират успешно губещите или излишните болници?
- Законът за лечебните заведения няма да бъде достатъчен за реформата в здравеопазването, но това е един от фундаменталните закони, които променят философията на лечебните заведения. С него ние казваме кои болници имат приоритет и това, че те трябва да отговарят на европейските критерии и изисквания, за да се подобри обслужването на пациентите.
Освен това предстои да бъде приет и Законът за здравното осигуряване. В парламента скоро ще влезе за разглеждане и здравната стратегия за 2010 - 2015 г. Към края на този месец и началото на другия ще бъде готова и националната здравна карта. До края на годината ще приемем законовата база за реформата и през следващата ще извършим основните промени.


По какви критерии ще се определя коя болница ще влезе в здравната карта, т.е. ще оцелее, и коя ще трябва да се превърне в хоспис?
- От здравната карта терминът болници е изваден, защото не съответства на европейското разбиране. Въвеждаме критерий болнични легла. Колко да са те в даден регион ще се определя от заболеваемостта, от демографските особености, от миграцията. Факторите са много, затова няма да се фиксира точно число, а ще се определи минимален и максимален брой легла, примерно от 150 до 250.


Това е важно за планирането, но нека хората да са спокойни, защото се оставя и резерв, тъй като винаги може да се появи епидемия и предварителните разчети да се променят. Искам да подчертая, че това не е реформа на ГЕРБ или на Министерството на здравеопазването, а на всички хора, но тя се осъществява с политическата воля на ГЕРБ, защото досега всички управляващи бягаха от отговорност.


Как ще се преструктурират общинските болници, след като клиничните пътеки за долекуване, по които те ще могат да работят, ще влязат в сила чак от 2011 г.?
- Болниците вече са сключили договори със здравната каса за тази година и ще работят по тях. Проблемът у нас е, че леглата за активно лечение на глава от населението са много повече от тези в ЕС, а в същото време нямаме легла за долекуване и хосписи. Затова част от леглата в болниците ще бъдат преструктурирани, а финансов ресурс за това ще бъде осигурен както от бюджета на здравната каса за следващата година, така и по оперативна програма "Регионално развитие".


Какви промени ще претърпи здравноосигурителният модел?
- Промените са залегнали в новия закон за здравното осигуряване. Основната промяна е възстановяване правото на избор на българските граждани. В момента те не могат да избират, защото има само една здравноосигурителна каса и са длъжни да се осигуряват в нея. След влизането в сила на втория стълб на здравното осигуряване те ще могат да си изберат допълнителен фонд. Изключително важна е и защитата на пациентите при получаване на медицинската услуга.


Знаете, че сега, когато един човек влезе в болница, дори да не е доволен от лечението, касата "върви" след него и плаща. С навлизането на частните фондове, когато един пациент не е доволен или не е лекуван адекватно, фондът има правото да направи проверка и ако констатира нередности, да не плати. Това е заложено в закона. От друга страна, когато има конкуренция на пазара на медицински услуги, системата ще се дисциплинира, а услугите ще се подобрят.


Откога българите ще си избират допълнителен здравен фонд?
- На този етап мога да се ангажирам само със законодателната част, която ще подготви системата за въвеждането на втория стълб. Вече разговаряхме с министър Анна-Мария Борисова, че ако всичко върви по график, още първите дни след лятната ваканция законопроектът за здравното осигуряване ще влезе в пленарната  зала, за да могат фондовете да се подготвят и през 2011 г. да започнат да работят. През кой месец точно ще стане това - през март или юли, не мога да кажа. Важното е, че догодина въвеждането на втория стълб на здравното осигуряване ще се случи.


Какви ще бъдат изискванията за частните фондове?
- В момента законопроектът се обсъжда във финансовото министерство, затова ще ви кажа какво е записано в него, но с уговорката, че някои неща могат да се променят. За да участва в задължителното здравно осигуряване, фондът трябва да има представителства във всичките 28 района на страната, да има електронна система и квалифицирани кадри.


Предвиждаме да се изисква финансов капитал от 5 млн. лв., не повече, за да има равнопоставенст при старта. Няма да се разрешава корпоративно записване на клиентите. На фондовете няма да се разрешава да си избират хората по възраст, пол или някакви други характеристики. За да има стабилитет в системата, ще създадем гаранционен фонд.


Защо предлагате вноските за хората, които се осигуряват от държавата, да отиват в здравната каса?
- Тук е избягнат един дългогодишен спор. Целта е парите, които държавата дава за пенсионери, социално слаби, ученици, студенти, да не отиват в частни здравноосигурителни фондове. Това беше една от основните ябълки на раздора, които пречеха на въвеждането на втория стълб на здравното осигуряване. Имаше твърдения, че публични средства умишлено се насочват към частни структури, и аз исках този тип говорене да бъде отстранен, за да вървим напред.


А държавата ще дава ли наистина пари за тези хора? В момента тя само ги прехвърля от единия си джоб в другия.
- Мисля, че държавата, въпреки че сме в тежка икономическа криза, е увеличила парите, които отделя за здравни вноски. Истина е, че тя все още не изпълнява напълно своите ангажименти, но се надявам постепенно това да стане. 


Какво предвижда Националната здравна стратегия за 2010-2015 г.?
- Стратегията е изключително важна, за да покажем как бихме искали да се реформира здравеопазването през следващите пет години. Започвайки реформата, ние трябва да знаем какво ще се случи в бъдеще. Трябва да е ясен пътят за подобряване на качеството на медицинската услуга като цяло. Предвиждаме да се наблегне повече на превенцията - нещо, на което досега не се обръщаше достатъчно внимание.


През следващата година ще въведем единната информационна система, електронната здравна карта и електронната рецепта, с което ще дадем съвършено нов облик на здравеопазването. Счита се, че по този начин разходите ще се намалят с 20-23%. Това означава, че всичко - като крадене, изтичане на средства, псевдохоспитализации, изписване на лекарства на несъществуващи пациенти - всичко автоматично ще спре.


Желанието ни е електронното здравеопазване да се реализира още от началото на 2011 г., но колкото и да бързаме и да съкращаваме сроковете, е необходимо техническо време за въвеждане на системата, така че не мога да се ангажирам с точен месец. В стратегията е залегнало и въвеждане на т.нар. диагностично свързани групи, които постепенно ще заменят клиничните пътеки.


Програмата ни е много амбициозна, работим на пълни обороти. На нас се е паднала тежката задача да реформираме сектори, които с години никой не желаеше да пипне, защото социалната и политическата цена, която се плаща, е много голяма. Ние обаче сме отговорни към нашите избиратели и ще реализираме това, което сме им обещавали. Въпреки тежката криза.


Все пак има забавяне на реформата.
- Според мен забавянето е преекспонирано. Знаете, че се смени екипът в министерството, което всъщност може би е отдалечило с месец-два реформите. Но отстъпление няма.


Ще се повиши ли здравната вноска и откога?
- В момента се правят разчети, така че решението ще се вземе в края на годината.


Как смятате да задържите лекарите и медсестрите в България?
- Много тежък въпрос. В момента действително много хора казват, че ще протестират, ще стачкуват, за да си запазят болниците. Искам да се обърна към тях и да им кажа, че когато едно лечебно заведение няма лекари, то остава без съдържание и форма, то е просто сграда, а не болница. Лекарите в България наистина са поставени в тежка ситуация.


Техните възнаграждения не съответстват на огромните отговорности и тежкия труд, който полагат. Сестринството също е в тежко състояние. Според мен реформата е тази, която ще даде достойни възнаграждения на хората, които работят в здравеопазването, ще ги накара да останат в страната и ще ги стимулира да работят по-добре.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тоя говори 100% глупости.

  Никакви реформи няма да направи! Защото реформите ще навредят на имиджа на Боко, а както знаем това е най-важния параметър. Всичко друго е на заден план.

 2. 2 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Словесни салати поляти с футуристичен зехтин ...

  Човека си мисли за втория гараж за 30000 лева и какво лъскаво ще вкара вътре...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 3. 3 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 590 Неутрално

  По-тъп и вреден човек от този едва ли съществува, поне що се отнася до проблемите със здравната система...Лъчко, стига краде, ами се омитай, че на всички до гуша ни дойде от простата ти мутра.

 4. 4 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Тоя ми е отвратителен със слагачеството си.
  И с безразборните плямпания.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 5. 5 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#3] от "Софиянец":

  Това мислех да допиша, но и друг да го каже все едно

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 6. 6 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да каже от къде са му спестяванията?

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Много държа при тази реформа да има и опция, да не се застраховаш насилствено в частен фонд. Аз искам вариант, всичко до 500 лева на година да си го плащам кеш от джоба и да отива още на същата секунда в ръцете на този, който ми е свършил работ, бе да пише по 20 минути разни отчетни бумаги.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Този наистина е голям мозък! "...фондът има правото да направи проверка и ако констатира нередности, да не плати..." Кой частен фонд, чиято печалба зависи от това да плаща по-малко за лечение няма да се възползва от това "право". По-интересното е друго - какво ще правят клиентите на фонд, дето по-често се възползва от тези "права" и болниците си прекратят договора с него?

 9. 9 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 217 Весело

  Въпрос с повишена трудност: (за петокласник от Банкя)
  Догодина са местните избори и изборите за президент. Ха сега познайте, ако се затворят болници, намалеят лекарски практики и се увеличи здравната вноска, кой ще ги спечели?

 10. 10 Профил на caducei
  caducei
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Едно мисли, друго казва, трето върши.

 11. 11 Профил на Zoo
  Zoo
  Рейтинг: Весело

  да, точно така - тате каза, че ще ми купи колело ама друг пъъъъъът... тоа вЕрва ли си като ги говори тия????? даже няма да се хабя да чета цялото писание - и заглавието ми стига!

 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "niakoi_si":
  "Тоя говори 100% глупости."

  Във всички останали случаи - така е, в този обаче не - ГЕРБерите ще изчакат да минат президентските избори и местните и тоягата ще изплющи след това по гърба на бантустанеца.
  Гответе се, дебелио ви чека.

  The biggest risk in life is not taking one.
 13. 13 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Доста хора искаха лекарите да работят или само в частно или само в държавно лечебно заведение. Не е ли редно държавните болници да работят само с НЗОК, а частните - с частните фондове?

 14. 14 Профил на olovo
  olovo
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Петиция до НС за намаляване на пенсиите на работилите в ДС и тоталитарни организации до нивото на средната пенсия в страната:

  http://bgpetition.com/namaliavane-pensiite-na-rabotilite-v-DS-i-totalitarni-organisazii/index.html

 15. 15 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 838 Весело


  Питали Радио Ереван:
  - Как според ГЕРБ се формулира понятието "никога"?
  Отговорът:
  - С израза "Догодина ще..."
  Питали:
  - Но, не беше ли Борисов забранил думата "ще"?
  Отговорът:
  - Именно!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 16. 16 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Лъчко Мозъка ще прави реформи! Ха, Ха, Ха, Ха, ха....
  Пич, слаб си, много си слаб, много, много си слаб УМСТВЕНО!
  Каква реформа ще правиш ти бе, прожарникара като блъсне по масата, пускате капки в гащите.
  Лошото е, че за да запазиме егото на пожарникара и бездарниците около него, народа пак ще бъде нагъзен години наред. От един - на друг. Кофти карма.
  А иначе Лъчко, ти ми приличаш много на Марти Димитров - и двамата сте като дечица, а журналята ви питат ли питат, за различни и важни въпроси. Това наистина е трагично, писна ми да се учите на наш гръб! ! ! !

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 17. 17 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  до WD
  Ако Иванов има магазин, в него да пазарува само семейство Иванови и роднини. В магазина на Петров - сем. Петрови.

  Тъпи идеи от тъпи хора. Собствеността не е от значение.

  Всеки трябва да може да се лекува там където иска. НЗОК плаща за лечението определена сума. Ако е по-скъпо - да си доплати. Ако е по-евтино, да му върнат пари. Какво значение дали болницата е на общината, правителството или на някой друг?

 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Тоя е №1 по глупост и простотия ББ да му набива камшика по най бьрзия начин

 19. 19 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 367 Весело

  Демек след 300 дни нейде? А, ОК, само да припомня, че това са си почти 700 дни от Вашето управление (нищо против ГЕРБ - просто ми се струват познати тея обещания от белоглави чичковци )

 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#12] от "Десен":

  А дано, но не би....

 21. 21 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  общо взето реформата отива в посока пълно разрушаване на системата и изгонване на всички реално работещи с пациенти лекари в страната а те са не повече от 15000,останалите нямат нищо общо с лекуването те са чиновници ,след 2 години тук ще останат не повече от 5000 лекари независимо какво заплащане ще предложат в края на последния си мандат някой хора

 22. 22 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Оставете го човека бре изедници, че скоро ще трябва да разглежда здравната стратегия - от края на 2010 до началото на 2015г.
  Това ще му е началното обучение. Доколкото знам стратегиите се правят за 20-30 години напред.
  Може пък аз да не му рзбирам. Това може да е някоя малка стратегийка или стратегийченце.

 23. 23 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Посоката е правилна, но са важни детайлите. Здравната вноска не трябва да бъде пропорционален данък. Частта за държавата да бъде фиксирана и с нея да се поддържа спешната помощ и минимален пакет усулги. Останалото да се плаща в брой на болниците, или за сметка на застраховка в частен фонд. Зравната каса може да оперира като осигурителен фонд, но за целта е необходимо държавата да внася редовно вноските на социално слабите, а държавните служители да почнат да си внасят сами!!!!!

 24. 24 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 890 Весело

  Да да, догодина пък ще кацнат марсианците в София .....

 25. 25 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Догодина Лъчко вече ще сте се осрали напълно...и ще започнете голямото папкане като за последно!
  Само дето част от избирателите ще са се преселили на място дето здравните реформи вече няма да ги засягат въобще, а тези дето ги засягат ще гласуват за следващиш месия...така,че ако не си успял да краднеш достатъчно, бързо сменяй памперса ...

 26. 26 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 479 Весело

  Голям реформатор и този. След като сложи силиконовата си мутреса от ТВ водеща за шеф на здравната каса, догодина ще реформира и всичко останало. Ако сме живи...

 27. 27 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Интервюто не го прочетох. Снимката ми стига!
  Какво да го правиш, Гошо Тъпото, пардон... Лъчо Мозъка!

 28. 28 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 793 Весело

  Имаше едни значки "От утре не пуша". Могат всички разбойковци да си сложат по една "От утре започвам реформата" или "От утре започвам да си върша работата"

 29. 29 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  спокойно , догодина ще са други , зимата боко сам ще избяга или ще бъде изритан

 30. 30 Профил на Батето
  Батето
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Брей, много "ще" в това интервю, а доколкото си спомням в едно интервю в началото на мандата Б.Б. каза, че ще забрани на екипа си да я употербяват!
  Нищо, ЩЕ видим и дано нещо се случи, а не отлагаме действието просто, за да печелим време!

  Горчивината от лошото качество остава дълго след като е забравена сладостта от ниската цена!
 31. 31 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 554 Неутрално

  По-голям смешник от този няма и се надяваме да няма!

 32. 32 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Весело

  Лъчо тариката ли сте интервюирали?! Ама той първо не е виновен за нищо и второ - ако има нiщо - няма нищо

 33. 33 Профил на VBT
  VBT
  Рейтинг: 374 Неутрално
 34. 34 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  прав е VBT, ЩЕ... ЩЕ... ЩЕ... Кога ще чуем, направихме реформа.

 35. 35 Профил на money4nothing
  money4nothing
  Рейтинг: 8 Гневно

  малоумна работа, сега правят здравна карта а преброяването на населението е догодина, т.е. сега рабоят с данни от извадки

 36. 36 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 740 Неутрално

  5 млн. лв. минимален капитал и минимум 50 хил. осигурени лица при старта на вписването – това са две от основните условия за функционирането на здравноосигурителните фондове според новия Закон за здравно осигуряване.
  Две години след старта здравните компании ще трябва да докажат минимален капитал 8 млн. лв. и минимум 300 хил. осигурени.
  Законът за здравното осигуряване ще стартира въвеждането на допълнително задължително осигуряване. За него всеки работещ ще отделя по 2% допълнително.
  Здравните фондове вече ще могат да извършват и трудова медицина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK