Доц. Нина Гочева, Университетска национална кардиологична болница: Печалбата доминира над смисъла на медицинската дейност

Доц. Нина Гочева, Университетска национална кардиологична болница

© Анелия Николова

Доц. Нина Гочева, Университетска национална кардиологична болница
- Няма точна статистика за сърдечно-съдовите заболявания у нас


- Парадокс е да няма разлика в смъртните случаи, независимо дали е правено инвазивно изследване или не- Няма точна статистика за сърдечно-съдовите заболявания у нас


- Парадокс е да няма разлика в смъртните случаи, независимо дали е правено инвазивно изследване или не
Доц. Гочева, как ще коментирате резултатите от проверката и какво трябва да се направи, за да спре източването на здравната каса?
- В момента има една извратена тенденция за доминиране на печалбата над смисъла и целите на медицинската дейност. Самите резултати за това, което се е случвало в някои от клиниките и катетеризационните лаборатории (в които се прави коронарография, слага се стент и се почистват кръвоносните съдове, бел. ред.), потвърждават този стремеж .


В България за разлика от Европа плановите интервенции и изследвания са едва 40%, тъй като те се плащат по-евтино от здравната каса. Същевременно обозначените като спешни случаи достигат 90% от приетите за коронарографско изследване пациенти, докато в страните от  ЕС средният процент е 50%.


Още по-тревожни са резултатите от скъпите изследвания – в ЕС най-много 35% от пациентите се оказват здрави. В България средният процент е 40%, но в някои клиники, повечето от които частни, за съжаление този процент достига 85%. Осемдесет и пет процента от изследваните лица са здрави и голяма част от тях изобщо не са се нуждаели нито от това изследване, нито от допълнително лечение.


При това положение се оказва, че самата коронарография (изследване, при което кръвоносните съдове на болни пациенти се оцветяват с контрастно вещество – бел. ред.) играе по-скоро роля на скринингов метод, т.е. отсяване на болните от здравите преди поява на клинична симптоматика.


Оказва се освен това, че болниците, в които се откриват най-голям брой изследвани "здрави" лица, имат изключително голяма натовареност. Те излизат над всякакви международни стандарти, според които едно изследване и след това самата процедура траят около 40-80 минути. Когато се види, че средно на ден са преминали 23-ма души, значи апаратът не се изключва, дори прескача 24-часова активност.


Според световните стандарти на един ангиографски апарат се правят средно осем процедури дневно, в България се правят средно 4.5. Когато някой прави 23 процедури, нещо не е наред. При положение че инвазивните изследвания са най-високо платени, естествено е част от колегите да се плъзнат по повърхността и да започнат да работят предимно по най-скъпите клинични пътеки.


Всъщност парадоксът е заложен в самите клинични пътеки. Те бяха създадени, за да се гарантира качество и да стартира остойностяване на труда на медиците. Впоследствие нещата се деформираха и в крайна сметка започна създаване на инвазивни лаборатории сами за себе си.


Освен това не трябва да се забравя, че инвазивното изследване и лечение е само етап от цялостния медицински профил на пациента. В момента в България има 33 катетеризационни лаборатории, само в София те са 9.


Необходими ли са толкова лаборатории?
- Според мен не. Средно в ЕС на 500 000 души население обикновено се падат по една до две. Разбира се, те трябва да бъдат разположени симетрично, както е например в Полша, т.е. всяка област има една-две лаборатории, за да се осигури на пациента равнопоставен достъп. В България обаче лабораториите се разположиха асиметрично, има цели области без нито една.


Още в момента, в който започнаха да се откриват инвазивни лаборатории, трябваше да се създаде концепция, да има яснота за заболеваемостта от сърдечно-съдови болести, как е разпределена тя. Това е заложено в идеята на т.нар. здравна карта.


Такъв анализ щеше да отговори на основни въпроси: къде са необходими лаборатории, колко да са те и т.н. За съжаление държавата още тогава изпусна възможността да се намеси активно и да контролира процеса на създаване на инвазивни центрове.


Всъщност знаят ли министерството и здравната каса в коя област от какво са болни пациентите? И защо да не са необходими толкова кардиоболници, при положение че по официална информация сърдечно-съдовите заболявания са най-разпространените в България? Наистина ли 1.2 млн. души страдат от тях?
- Аз не съм абсолютно сигурна в разпространяваните числа за епидемиологията на сърдечно-съдовите заболявания. Ние все още нямаме ясна статистика, базирана върху точни, обективни критерии, които да потвърдят или да отхвърлят тези числа.


Статистиката е неточна, защото до голяма степен е базирана върху смъртните актове, върху диагнозите на приетите за лечение по клиничните пътеки. Същевременно липсват сериозни епидемиологични проучвания на населението за оценка на честотата на сърдечно-съдовите болести. Намалява броят на аутопсиите, които могат да дадат по-точни данни.


Ние доста често хоспитализираме пациента с диагноза, която е най-близката до неговото състояние и по която има клинична пътека. Затова тази статистика невинаги отговаря на действителността. Не се касае само до кардиологията, а и за всички други заболявания. В контекста на тези факти аз не съм сигурна, че 1.2 млн. българи страдат от сърдечно-съдови заболявания.


Да, но собствениците на частните болници твърдят, че благодарение на тяхната намеса броят на инфарктите и сърдечните заболявания е намалял през последните години.
- Отново ще повторя, че за тези твърдения са необходими епидемиологични научни изследвания, които до този момент не са провеждани. Интересно е да се знае обаче, че броят на смъртните случаи, регистрирани по пътека №47 – нестабилна стенокардия без инвазивно изследване, е равен на броя смъртни случаи при пътека №48 – нестабилна стенокардия с инвазивно изследване.


Тоест инвазивното изследване не води до намаляване на смъртността при една и съща форма на остра исхемична болест на сърцето, което е парадокс. Според всички международни изследвания тенденцията би трябвало да е положителна, в полза на инвазивното изследване.


Едно от обясненията на българския феномен е, че спешността при тези случаи е хиперболизирана и диагнозата е некоректна. Държавата и здравната каса обаче вече са заплатили процедури за милиони.


А при поставянето на стентове, които не позволяват да се натрупа холестерол? Напоследък по американски модел стана модерно част от пациентите да си поставят стентове профилактично.
- Поставянето на стент няма профилактичен ефект върху появата на миокарден инфаркт и не блокира натрупването на холестерол. Това трябва да знаят всички пациенти. Поставянето на стента има за цел да преодолее конкретно стесняване на кръвоносните съдове, но то не изключва вероятността на следващия ден да възникне ново усложнение другаде.


Единствено аспиринът и статините имат профилактичен ефект и могат да променят нивото на сърдечно-съдовия риск. В случаи, когато се нарушават стандартите за лечение, когато толкова изследвани хора се оказват "здрави" и в крайна сметка няма ефект от дадените пари, човек се пита дали грешката е в самата диагноза, в компетентността на лекаря, в симптомите на пациента, или е просто следствие от съзнателно действие с единствена цел - печелене на пари.


А как да се поддържа нивото на компетентност на лекарите?
- За тази цел има правила: един лекар трябва да направи 100 интервенционни процедури минимум, за да може да поддържа квалификацията си. Затова в нашата специалност от януари има въведени стандарти. Ако процедурите в една лаборатория паднат под определен брой, това означава, че нейното ниво на компетентност пада, че към нея трябва да има повишено внимание, да се преоценява на по-кратки периоди от време и ако тенденцията се задържи, да бъде затворена. Същото важи и в обратния случай.


Именно поради тази причина изграждането на инвазивна лаборатория е обвързано с определен брой население, което тя обслужва. Затова не се препоръчва да се създава в малки населени места с малък брой население и ниска заболеваемост.


Никой няма нищо против частните болници. Въпросът е, че всяка от тях трябва да отговаря на всички изисквания и стандарти, които се отнасят и за държавните болници. В противен случай животът на пациента е застрашен.


Какъв според вас ще е резултатът от всички проверки?
- Предполагам, че ще има сериозен  анализ на всички данни, тъй като проверката приключи скоро, на 29 юни. Трябва да се преоценят критично тенденциите към самоцелна печалба, защото това не е основното в медицинската дейност.


Основната цел е да се удължи и подобри качеството на живота на пациента. Обществото трябва да изисква висока компетентност от лекаря, да създаде условия тя да се поддържа и лекарят да получава достойно заплащане.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Изнесените факти говорят за очевидно злуопотреби но предложените мерки - "Такъв анализ щеше да отговори на основни въпроси: къде са необходими лаборатории, колко да са те и т.н. " са абсурдни.
  Тази доцентка , както и министърката искат с административни мерки да регулират системата - те да решават къде и какви болници да има, къде и колко лекари да работят,...
  Това е пълна и окончателна глупости - не може да стане и няма да стане. Единствения начин за регулиране на една обществена система е пазара и частната инициатива.
  Трабват ясни правила валидни за всички без иключения - и от там нататък единствено пазара ще реши дали ни трябват 10 или 100 болници и къде трябва да са разположени те.

 2. 2 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Като гледам тази доцентка, министърката и другите наивни дъртофелници в нейния екип очевидно няма да свършат нищо смислено. За пореден път се опитват с безумни административни мерки да замажат големите проблеми в цялата система.
  И за за пореден път ще си изпатят най-бедните разбира се, които уш са целата на поредната реформа.
  Необходимата реформа е точно обратното на това което прави този екип на МЗ.
  Трябва либерализация на пазара на медицински услуги - много здравни каси и конкуренция за клиенти между тях, трабва реално преминаване към застрахователен модел на задравеопазване, трябват конкуренция между болниците въз основа на ясни стандарти и конкуренция с цените към конкретни фондове. С една дума - работещи модели от западна европа - германия, франция, швейцария.

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3059 Любопитно

  "Печалбата доминира над смисъла на медицинската дейност...". Ами за какъв се тормозите да учите тая пуста медицинска дейност?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Цветанов веднага да започне акция "Кардиолозите". И да арестува генчо начев - той е идеологът на това източване на касата

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#1] от "m17":

  Не си много разбрал за какво се говори. Става въпрос ,че се правят изследвания без да има медицинско основание за това. Просто защото това изследване се плаща добре (по-скоро адекватно) от НЗОК и за това се нарояват лаборатории, които да го правят с цел и без цел. Точно пазарни механизми в случая са изкривили медицинските мотиви и изобщо необходимостта от подобна диагностика. За това обаче си е виновна главно НЗОК и нейните ‘експерти’. Много ясно ,че ако плащат една дейност високо , а другите не по-малко важни медицински дейности мизерно, то всички ще се насочат само към високоплатените.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Dr_Doolittle, лошото е сега, че няма да направят заплащането и на другите специалности адекватно, а ще се "борят" с глоби да доказват как докторите с мошеници. Ще залитнат в другата крайност - ще стане така, че болни с инфаркт ще трябва да подадат молба в РЗОК и след 30-дневен срок ще им разрешат съответната процедура - дали коронарография, дали аутопсия, няма значение.

 7. 7 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 851 Любопитно

  Само един въпрос:Наясно ли е интервюираната колко взима *на ръка* другаря начев?Да , да,онзи същият,генчо устата,дето много обичат медиите да го показват и цитират.

 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#6] от "WD":

  Да, при всички случаи медицинският персонал ще бъде пак дежурният виновник. Ако не са правили диагностика лошо (въпреки че НЗОК не отпуска средства), ако са правили хипердиагностика пак лошо - надхвърлили са лимита.
  Ако не са лекували някого -лошо- нямали никаква дейност били за закриване, ако са лекували някого пак лошо -болниците им натрупали дългове.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Абе хора точно там, преди два месеца се пробваха да ми "махнат главата"! Точно в Трета градска болница!

  Ха ха. Пак се издъниха милите!

  Хитростта пречи на мисълта!
 10. 10 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  населението освен че заболя от нездравословения живот които има но и от хипокондрия която пък е не лечима

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Интиресно обаче, що тая клинична пътека се плаща толкоз добре - трудът ли е много скъп, консумативите /май май/......

 12. 12 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 693 Весело

  Девизът на кардиолозите:

  "Умри веднъж, ама от сърце!"

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 13. 13 Профил на Evgeni Dimitrov
  Evgeni Dimitrov
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Уважаема Д-р Гочева,аз съм бил при Вас на преглед и нека всички да знаят ,че Вие сте чудесен специалист.Студентите трябва да се гордея ,че има какво да научат от Вашата дългогодишна практита,от Вашата любов към всеки който се нуждае от лечение.Статията е наистина великолепна.Но аз искам да сподела прокрадващото мнение ,че видите ли хората с увреждане на сърцето са "твърде"много и има спекулаций с тази диагноза при трудоустрояване.Работя в Национална медия и никога не съм афеширал с това ,че имам сърдечни проблеми още от дете.Но администрацията постъпва жестоко опитвайки се да ме изкара на улицата.Никога не съм търсил нейната помощ при мойте проблеми ,за които само Вие можете да кажете колко са тежки и как се отразяват на човек на средна възраст.Веднага ,за да докажа ,че имам Исхемичната болест се явих на ТЕЛК .Знаете колко се чака и колко е трудно тази атестация.Но тя стана и определението не е никаква манипулация нито някакви корупционни сделки.Просто ,болеста си я има ,а аз не исках нищо друго,освен това да докажа да работодателя ,че не лъжа и в такива случай Законът има известно задължение да бъда оставен на работа .носейки тази ,болка това страдание години се поддържам с преписаното лечение от Вас и Вашите колеги.Бога ми все още ходя и съм жив ,но до кога никой не може да каже.В държавната институция /БНТ/обаче не вярват и подават Жалба до НЕЛК .Да имат право съгласен съм ,но това е допълнително натоварване н моята психика и здравословно състояние.ТЕЛК решението е подтвърдено от НЕЛК ,дори процента на трудоспособност от този по Виш форум е завишен.Кзвам го защото това за мен не беше и не е фактор ,аз мога да съществувам когато спазвам Вашите препоръки и предписания.Размотаването ,притесненията и отново обидата от "държавния администратор"нанесоха поредните усложнения,диабет и подагра,подуване на краиниците и т.н. И всичко това защото една администрация"пропищява "от наличието на хора с увреждания в нейните редици.Ако поредния фарс в съвременната ни политика е за унищожаване на това съсловие от нашето общество,към което не съм искал да се причислявам е бъде нагрубявано и морално обиждано то какъв смисъл има от тази Демокрация? Споделете го и Вие този проблем описан в моя конкретен случай!

  Това което днес направим за добро, утре поколенията ще благославят!
 14. 14 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Аз имам подобни проблеми иискам да ви обърна внимание на следното. Впоследновреме изглежда ПОД ВЛИЯНИЕ НА ПОВЕДЕНИЕТО на г-н ПРЕМИЕРА, и неговата логика, ВСЯКА ДЪРЖАВНАСТРУКТУРА ЗАПОЧНА ДА ТЕРОРИЗИРА!
  Искамда Виобърнавнимание че ок порадигрешка сме избрали отново неподходящ човек, тои полагал клетва пред Партията и народа, Вие като лекари СТЕ ПОЛАГАЛИ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА!
  Съкращаването на разходипо време на криза не означава тероризиране на по слабите. Това е поведение достойно за "български охранител" .
  А утре Вие какво ще работите, или и на Вас не Ви пука?

  Хитростта пречи на мисълта!
 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dr_Doolittle":

  С това конкретно изследване очевидно има злоупотреби. Но елиминирането им никога няма да стане с административни мерки. А само ако има ясни медицински стандарти за нуждата от такава процедура + конкуренция между множество доставчици на тази услуга пред клиента/фонда който представлява клиента. Ако клиента знае че фонда може да откаже плащане на ненужни процедури едва ли ще се съгласи да се подложи на такива.
  Отделно малката потребителска такса е абсолютно необходима за ограничаване на хипохондрици и злоупотреби.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#6] от "WD":

  Точно така, бюрокрацията никога не е решила нито един проблем, няма да реши и този. И разбира се пак ще си изпатят най-бедните. По заможните ще намерят начин с пари да се промушат някакси а бедните и болните кучета ги яли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK