Джеймс Уорлик: Убеждението, че ромите в България са проблем, се е превърнало в стигма

Джеймс Уорлик, посланик на Съединените щати

Джеймс Уорлик, посланик на Съединените щати
- Пренебрежението към проблемите на ромите ги прави още по-тежки


- Жалко е, че от политическа гледна точка ромската общност не е добре организирана


- Етническата различност е ценност на американската култура- Пренебрежението към проблемите на ромите ги прави още по-тежки


- Жалко е, че от политическа гледна точка ромската общност не е добре организирана


- Етническата различност е ценност на американската култура
Крайната бедност и липсата на политическа култура при ромите е благодатна платформа за политическата им манипулация и купуването на гласовете им по време на избори. Споделяте ли мнението, че този факт застрашава стабилността на демокрацията?
- Смятам, че проблемът с купуването и продаването на гласове трябва да бъде отделен от тези, свързани с ромската общност. За него не бива да бъдат обвинявани турците или ромите. Прав сте обаче в това, че ромската общност е много податлива на подобни действия. Въпросът обаче е как тази общност да бъде интегрирана в българското общество.


Зная, че такива опити са правени в продължение на години, че напредъкът е много бавен и че това е изключително обезкуражаващо. Дори и в медиите твърде често слушаме и четем за проблемите на ромите, но не и за успешни примери в тази област.


Миналата седмица се срещнах в дома си с 30 български младежи от ромски произход, които са участвали в стажантска програма в българския парламент. Те са изключително добре образовани и впечатляващи като представители на тази общност и аз съм сигурен, че ще имат успех!


Някои от тях вече работят в държавната администрация, в министерствата на външните работи и на правосъдието, както и в частния сектор. Имаше дори един журналист. Част от тези младежи вече са приети да продължат образованието си в различни магистърски програми.


При втората ни среща разговаряхме повече от два часа по проблеми на общността им - условията на живот, жилищните проблеми, здравеопазването, образованието... И това, което разбрах от разговора, беше, че отговорът на тези въпроси не е никак лесен.


Точно тези младежи ме поканиха да посетя ромската общност в Каварна. Според тях тя е един добър пример за това как кметът и местната власт са постигнали много за интегрирането им, вместо да ги изолират. Надявам се след това посещение да имам още добри новини.


Как гледате на факта, че най-активни в дебата около т.нар. ромски проблем в България са партиите, ангажирани с различни националистически и етнически каузи?
- Ромите са част от българското общество, те са българи и по тази причина не могат да бъдат изолирани или игнорирани. Пренебрежението към проблемите им само ще ги направи по-тежки. Жалко е, че от политическа гледна точка ромската общност не е добре организирана, тъй като по този начин гласът й не се чува.


Там няма лидери, които да поставят проблемите на национално ниво. Лично аз, както и младежите, с които се срещнах, смятаме, че това е много важно. Едно от нещата, които обсъдихме, е възможността за включването на повече роми в силите на полицията, повече роми трябва да станат учители - не само в районите, където живеят, но и в другите училища.


Справянето с проблемите на тази част от българското население изисква множество малки, но последователни стъпки. Младежите, за които вече стана дума, са намерили начин да се откъснат от порочния кръг на бедност и неграмотност и търсят начин това да се случи и с останалата част от общността им.


В каква посока трябва да бъде насочена според вас политическата активност по проблемите на ромите в България?
- Всички политически партии в България трябва да бъдат отговорни. Убеждението, че ромите са проблем, се е превърнало в стигма. Престъпността и неграмотността в общността им наистина са проблем, но е погрешно да се твърди, че самите роми като общност са проблем. Политическите партии, които са готови да говорят за това, са много малко и вероятната причина за това е именно стигмата, за която стана дума.


България и в частност Варна заемат челни позиции в класациите на ООН като транзитни точки, но и източници за трафик на хора. Каква е вашата оценка за резултатите  в борбата с това явление  у нас?
- Смятам, че България е постигнала големи успехи с решаването на проблема с трафика на хора. Той няма лесно решение никъде по света и изисква много продължителен опит. За съжаление обаче продължава да е твърде отчетлив в България.


Варна е освен транзитна точка и източник на трафик. В тази връзка държа да кажа, че Националната комисия за борба с трафика на хора е свършила много работа. Тук не става дума само за това полицията да открие и задържи тези, които нарушават закона. Става дума за цялостна информационна и превантивна кампания, чиято цел е гражданите, изложени на този риск, да бъдат информирани и по този начин защитени.


Отново искам да кажа, че Варна е един от градовете, в които местната комисия за борба с трафика върши доста работа точно в тази сфера. Именно информирането и обучението на групите - потенциален източник на трафик на хора, е задължение на общинските власти. Като цяло бях впечатлен от свършената тук работа, но има още какво да се прави.


Бедността е основен двигател за трафика на хора, а във Варна се намира една от най-компактните ромски общности в страната.
- Вярно е, че бедността е основен фактор за трафика на хора. Най-бедните са и най-уязвими. Но това не е единственият фактор. Вие виждате, че и много млади жени са подмамвани с предложения за работа като сервитьорки в чужбина, но всъщност се озовават там работещи като проститутки. Именно по тази причина аз не смятам, че за този проблем има едно-единствено решение.


По-скоро става дума за комбинация от различни подходи. Един от тях е лидерите на дискриминираните общности, в това число и ромската, да бъдат много добре информирани за опасностите, свързани с трафика на хора.


Съединените щати са един от примерите за успешна интеграционна политика спрямо малцинствата. Мислите ли, че тя може да бъде адаптирана и прилагана в страни с нисък жизнен стандарт като България?
- Искам да ви уверя, че успешната интеграция на малцинствата в САЩ е продължаващ процес. Ние самите имаме трудна история в тази област. Днес обаче в САЩ подкрепяме и насърчаваме различието. Докато дискусията в Сърбия, България, Румъния и Унгария тече повече в посока на интеграцията на ромите, то в САЩ проблемът е формулиран по съвсем различен начин.


Ние говорим за разнообразие, за различие и по-малко за интеграция. Именно различието е това, което обогатява американското общество. Моите баба и дядо по майчина линия бяха италианци. Аз израснах в техния дом, но въпреки това те не желаеха да говорят с мен на италиански, тъй като не искаха да преживея това, през което бяха минали те, искаха аз да съм напълно интегриран.


Важното в днешно време е да си американец, но да се гордееш и да държиш на своите корени. Ние имаме метафора, с която описваме националната си различност. Казваме, че Америка е котел, в който се смесват различни метали, за да се получи сплав. Днес вече става въпрос за друго - за една богата култура от афроамериканци, много жива азиатска общност, испански говорещи американци...


Именно това е най-голямата ценност на американската култура – хората, които държат на корените си.
Аз, разбира се, не искам да кажа, че това е непременно решението на нещата и в България. Просто давам пример за това как подобен проблем е бил преодолян и получил положителен знак през годините.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (233)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1287 Весело

  Уорлик, приберете мангалите при вас....Че да ви обогатят културата на многообразието!?

 2. 2 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 426 Неутрално

  за другаря посланик на българския гръб и сто хиляди цигани са малко. само дето Дневник ни пробутва поредния отвъдокеански лаладжия, който знае кое как се прави, ама никога не го е правил лично.

  ако той се справя по-добре от нас с циганите, нека да ги покани в къщи и да ги прави ромо-американци. понеже българинът не вярва как това е осъществимо, а според хер уорлик е възможно, та хайде да ни направи показно - взима 5 циганета, отказва ги от лепилото и от джебчийството, а след 2, 3 или 5 години докладва успешно изпълнена задача и ни дава рецептата си да я спазваме. само да не стане като Фердо и фордо, че ще има да се чуди как да си внася лепило от България.

  и говоря точно за трудните циганета, не за тези 10 или 20 из цялата страна, които живеят различно от етноса си. тях и българите ги приветстват и с тях се държат нормално.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 3. 3 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":
  Уорлик, приберете мангалите при вас....
  --------------------

  Те си имат достатъчно, наричат ги терористи.

  А този Уорлик, много взе да му знае устата нещо. Ключът към статията е тук "Днес обаче в САЩ подкрепяме и насърчаваме различието. "

  Демек иска да каже:

  Сащ насърчавава подронването на националното съзнание във вашата страна, за да създадем атмосфера на миш-маш, безраличие и индивидуализъм.

  Когато сте много и разлчни по-лесно ви манипулираме.

 4. 4 Профил на kv12kv12
  kv12kv12
  Рейтинг: 374 Весело

  Ворлик досега се изказал в подкрепа на:
  - ГМО
  - ПРО
  - гейове
  - шисти
  - цигани

 5. 5 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Че аз предлагам на Ворлик, да ги пребире и настани на поляната у посолството. Те без друго трябва да се изселят, щото са се настанили незаконно на чужда собственост. Дето ще се чудим къде да ги настаняваме - Ворлик ще ги събере, ще им прави барбекю и ще ги окултури. Пък може и визи да им раздаде! Що не вземе да им даде по една зелена карта направо? Ух те май в УСА-та цигани не пускат. Поне до преди 10-на години беше така де - политика!

 6. 6 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "Швейк":

  Ама с 5 и баба знае! Пет лесно се претопяват и излизат от средата, но я да ги подбере всичките! Вкупом в САЩ циганорите ще им разгонят фамилията. Половината ще ги вземе той, а другата половина - Мадона! Аз ку съм, ще му задам следният въпрос - ама не е ли дискриминация да пускате в държавата си само образовани и материално обезпечени хора. Защо се боите да пуснете циганите. Защо са тез рестрикции спрямо тях. Че пуснете ги, нека се поразходят и из Оушъндрайв авеню, алеята на славата, 5-то авеню. Пък пуснети ги да продава прецели на Бродуей или закуски у Мак Доналдс? Кво им е, толку са готини! Ако нема къде да спят, раздайте им по един кашон и у Централнию парк ...

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1287 Весело

  До коментар [#5] от "potrebitel1":

  "Ух те май в УСА-та цигани не пускат"....Латиносите се преселват като на световно в САЩ! Така че нашите циганори няма вообще да бъдат различавани там........ )

 8. 8 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Днес обаче в САЩ подкрепяме и насърчаваме различието."
  Кое различие? Да се женят и да правят деца на по 12 г.? Доколкото знам в САЩ това е забранено! Кое различие? Да ходят по улицата с невръстни бебета и да просят или да пращат деца да просят крадат и проституират? До колкото знам в САЩ на такива родители им отнемат децата МОМЕНТАЛНО. Кои различия? Да крадат кабели и каквото им падне, да бият и даже да убиват хора за една кокошка, да не плащат ток, вода, транспорт? До колкото знам в САЩ за такива неща се съди по бързата процедура!
  Иначе да, ще ги интегрираме ромите, ама само с морков не става, трябва си и тояга.

 9. 9 Профил на vogon
  vogon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Или си ги прибирай у америчко или си трай, баси мазното леке.

  Все си вреш гадната и нагла мутра там където не ти е работа. С какво се различаваш от московските комсомолци само незнам

  Всички политиците са еднакви - обещават да построят мост там, където няма дори река.
 10. 10 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 643 Весело

  Г-н Уорлик, вие добре интегрирахте негрите - в Бронкс, в Куинс, в Харлем. Та се наложи чак кениец да изберете за държавен глава за да докажете колко сте толерантни. А тия същите негра ще видите как ще започнат все повече и повече да ви съдят за дискриминация, само защото сте казали на някоя чернилка да се захваща за работа. Та не ми говорете за циганьора, много нещо вярно сте активен на последък, г-н Уорлик. Не знам какво точно се цели, но това е факт!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 11. 11 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не знаех, че хора с толкова провинциално-неонацистки разбирания като горните четат Дневник. Като ви слушам, май имате доста по-сериозни проблеми, циганите не са ви виновни...

 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2319 Любопитно

  Да сигорно трудно ще бъде интегрирането на циганите ...но още по трудно ще бъде интегрирането на българите към цивилизования свят и евроатлан4иските ценности ! / ако се съди от откровенно расиските коментари след интервюто на посланик Уорлик /

 13. 13 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ако издръжката на един ром (заедно със загубите) струва годишно 5000 евро на българския данъкоплатец не сте ли навити да им платим еднократно по 10 000 евро на човек и по 5000 евро на на държавата, която ги приеме и да ги пратим да си търсят гражданство - в Индия например А? Само с добро. Само който пожелае, ама без връщане

 14. 14 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1061 Разстроено

  Ромите не са проблем. Проблем са начина им на живот, т.н. ромски традиции, нежеланието им да се интегрират. По скоро ние ще интегрираме...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 15. 15 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  По-скоро ние ще СЕ интегрираме...(извинете за грешката)

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 16. 16 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "potrebitel1":

  стига пък ти де, той и с 5 ще се издъни, а ти искаш да му дадеш възможност да се измъкне. да вземе 5 циганета на по 10-12 години, да им назначи някоя индийка за "au pair", и да ги накара да ходят редовно на училище, пък ще си говорим тогава. иначе по плямпането с назидателен тон е пръв - все пак е дошъл да работи колониален губернатор, а не за да живее в Столипиново.

  п.п.достатъчно е да се даде добра изкупна цена за оградата на посолството и успешно ще "интегрираме" територията обратно към Южния парк.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 17. 17 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#2] от "Швейк":

  Що да няма опит - човекът е оправил техните цигани доста по-добре и сега ти казва да се размърдаш и ти, щото няма кой друг да оправи циганския поблем (както и всеки друг), ако не собственика на къщичката.

 18. 18 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stewie Griffin":

  мило дете, на сегашната територия на България има цивилизация от хиляди години - кеф ти тракийска, кеф ти македонска, кеф ти елинска, кеф ти прабългарска. даже да не приемаш българите за наследници на траките и да си привърженик на дивочергарския произход на прабългарите, пак ще трябва да намериш обяснение за времето след 680-681г.

  за сравнение по същото време (VII-VIII век) дивите германски племена англи и сакси се преселват на острова и прогонват по-развитите келти, 3 века по-късно тълпа диви викинги завладява острова и донася от Бретан цивилизация, а още 6-7 века по-късно англосаксонците отиват съвсем цивилизовано да изтребят коренното население на Северна Америка. твоята родина има история от някакви си 2-3 века, от които голяма част хич не е цивилизована.

  бъди така добър и задръж за себе си твоите атлантически ценности! най-добре си стой зад оградата на посолството и се надявай да не се налага морските пехотинци да се справят с разгневена циганска тълпа.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 19. 19 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stewie Griffin":

  До коментар [#11] от "kman":

  Ама нали за туй говорим - за ценности! Та искам да ми отговорите сега, кое цивилизовано общество ще трае, някой да се настани на поляната срещу дома му, да си сглоби една барака, да изкопае дупка, където да ака, да си хвърля боклуците около "дома", с вероятната цел да маркира територията си, да тури една сателитна антена и се закачи за кабела, щото как да гледа телевизия човека, да пусне коня да пасе там, където преди са играли децата и после около него да се настанят роднините? Какви неонацисти, какви олднацисти са ви кратуните? Говорим за ЦИГАНИЯ, която може да е присъща на всеки нечистоплътен индивид, който се е вплел като кукувича прежда, не спазва обществените правила, но ядно ги защитава, когато иска да ползва привилегии! Та искам да попитам, коя европейска нация, да не говорим за американците, които следят и докладват всяко действие на съседа, сторило им се нередно, та коя нация, при това на нашия хал - да напомня, че нема пари за болните, които се осигуряват, че пенсиите още са със таван и хората не получават това, за което са се осигурявали, та коя нация ще търпи подобни безобразия? Вие просто немате идея как живеят хората в цивилизования свят, май!

 20. 20 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "iazdakaja":

  би ли споделил кои техни цигани е оправил и откъде да взема рецептата? искам да питам не него и не теб в качеството ти на негов адвокат, а да проверя при самите "цигани" доколко са интегрирани.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 21. 21 Профил на т
  т
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Кметът на Каварна очевидно знае как да се справя с най-различни проблеми. Напишете обширен репортаж за това как е успял. Или направо да го направим министър председател

 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Прав е. Ромите не са проблем, а циганите.
  'Ромите' са просто проблем и грешка в терминологията.
  А западните посолства, когато закупят земя в Столипиново и се нанесат там тогава ще ни убедят ,че са искрени. Иначе декларации лесно се дават. И да не се лъжем ,че те ще се интегрират при нас. Всеки ден работя с този клон на еволюцията. Обратното е по-вярно. А който говори за интеграцията на циганите или е наивник или е перач на мангизи давани от чужбина за цигански фондации...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 23. 23 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#20] от "Швейк":

  Ама иаздакажа просто си казва, не че има смисъл в това, което казва - казването е самоцел! Та е ясно, че Ворлик не е оправил никого. Идие може да дава, но поне да се позапознае с проблема. А проблемът е - липса на воля, тия да се разкарат от незаконно окупираните общински и частни терени. Купторите им да се изравнят със земята, защото са незаконни и да се издържат сами. Щото, ако аз сега реша и си построя една кочина на Дондуков или Московска, тутакси ще бъде прогонен. Ако аз не си платя сметката за ток, вода и телефон, тутакси ще ме изключат. Ако аз отида да искам помощи, нема да получа. А ако се кача в трамвая, ще трябва и билет да си перфорирам. Ако съм мангал обаче - нема проблеми! Държавата требе да се грижи за мене, пък аз ще си крада, щото от малък си крада и се чувствувам добре /последното е реплика от Мая Новоселска/! И да, грижа ще съм на държавата, щото съм се настанил в нейната къщичка!

 24. 24 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 625 Весело

  Само за сведение на другаря посланник от италианско потекло и с сега с американско гражданство:В страната - не държавата,България НЯМА *роми*,а има ЦИГАНИ.Ние си им викаме понякога и мангали.Защото са по-чернички и вонливи от нас,българите.А да ни даваш акъл с твоята пършива двеста годишна история на нас,дето сме преживели повече от 1300-та години тука,е най.малкото нагло.Впрочем,я ме светни,пич,а,пардон,*мен*,к,во става с исконното коренно население на територията САЩ.За индиянците става дума.Поне някое вице-президенство да им бяхте уредили.А то така неудобно се получава - нас ни учете как да си бършим гъза,а вие осрани отвсякъде!

 25. 25 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 724 Неутрално

  най добре САЩ да ги пуснат без визи при тях и да ги интегрират.Приемете ги и ги претопете в единна сплав ха а ха!

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 26. 26 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#20] от "Швейк":

  Тяхното общество е толкова многоретажно, че разликата м/у някои етажи е по-голяма от между тебе и циганите. Но абсолютно и най-долният им етаж е в небето.

  Това е така, понеже тях от люлката ги учат на ИНДИВИДУАЛИЗЪМ и от там отговорност и респект към всички (останали индивидуалисти) наоколо, без значени пари, касти...

  А тебе са те учили да чакаш всичко от държавата и да се отнасяш с циганите като с говеда. А тях са ги учили също да чакат от държавата и да се отнасят, сякаш са говеда.
  С тая супер комбинация - Уорлик трябваше да може да дойде не само със съвети, а с една тояга!

  Когато някой ти казва, че си се издънил, не се питай "Кой е тоя да ми казва?", а се питай "Толкова ли съм зле, че чак ми го казва?"

 27. 27 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 962 Весело

  Не искам да изпадам в национален нихилизъм, но като чета патетичните постинги за 1300 години България, ми става доста смешно.
  В колко от тези години сме имали собствена държава - по-малко от 600 години, от които 60 комунизъм, десетки години диктатури и прочие.

  И най-важното - в годината, когато е провъзгласена Декларацията за независимостта, в България се е разпространявала Паисиевата история и българите тепърва са откривали, че са имали изобщо държава и история. По времето на Гражданската война 1861-1865 г. след която е ликвидирано робството в САЩ, български деца, девойки и жени са били продавани по робските пазари на Османската империя.
  Така че по-кротко с дитирамбите за многовековна история

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 28. 28 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dr_Doolittle":
  Всеки ден работя с този клон на еволюцията.

  Докторе,
  Може би искате да кажете " с това опровержение на еволюцията."

 29. 29 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#26] от "iazdakaja":

  Ми Ворлик как да доде с тояга бре, па нали е дипломат! Не че изказванията му имат общо с дипломацията! За туй, че има разлика от много етажи в УСА-та си прав, но че най долния бил у небесата ... Как ти хрумват тез прозрения? Че що не идеш у Западна Верджиния или Луизиянал Пък и не само там - ма в такава цигания живеят някой, че направо биха завидяли на нашите мангали. Понеже в УСА-та нема доктора и да те погледне ако немаш пари да си платиш или немаш застраховка, а тук, като дойде зима и си циганин, можеш да влезеш в болницата. Не че храната става, но все пак ти дават топла супа, лежиш по цял ден и релаксираш. Само едно ще ти кажа, ако говориш за цивилизация позововай се на европейските народи, на на американския. Като цяло е уредено, но от гледна точка на социалната политика - циганорите там ще ги оставят да умрат като кучета. Щото никой не получава, ако не е дал - тъй е в Америка. Сега в Канада може и да се погрижи некой за тях, но в САЩ е изключено. И пак да ти кажа - до преди 10 години /или там някъде/ ОФИЦИАЛНО не както сега неофициално, циганин немаше начин да получи виза за САЩ. панимаеш - НЕМА НАЧИН, ку ще и целият му род да е успял да се настани там по некви криви пътеки! Та за туй апелирам, към по-цивилизованият американски народ, който без съмнение ще се погрижи за огнетените и онеправдани роми, изтормозени от дивашкия български народ, да им даде по една зелена карта и да ги приеме на своя територия! Така да направи Ворлик, щото с тоягата няма да му се получи!

 30. 30 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#27] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Пък ние, когато излязохме на улицата и не позволихме българските евреи да бъдат откарани в контрационните лагери, цивилизованите американци пуснаха две атомни бомби над Хирошима и Нагазаки, с ясното съзнание, че това не са военен обект, а населени места. Това са глупости - кой бил по-цивилизован, кой колко време бил под робство и т.н. Истината е една - от усядането на прабългарите по тези земи, не сме вредили повече от колкото сме били полезни на съседните народи. Имаме си история, която разбира се за всеки от нас е даденост и не е повод за гордост или срам, но можем да се позоваваме на нея. Проблемът е че както ние, тъй и американците, а и всяка друга нация, го прави избирателно. Австрийците например много се хвалят с техния Моцарт, но за Хитлер или мълчат или нагло заявяват, че бил немец. Няма значение дали си американец, българин, австриец, англичанин или албанец - когото и да поставиш на тази територия, при същите условия ще видиш как постепенно от либерал и демократ се превръща в расист. Щом в едно общество назрява нетърпимост към определена прислойка, значи за това има обективна причина, която не може да се вмени в кофти качество на нацията.

 31. 31 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#29] от "potrebitel1":

  Много правилно и точно изказване. Поздрави!

 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#28] от "KOBA_STALIN":

  Не, не. Наистина за мен са клон от еволюцията. Например за Дарвин се спекулира, че казал, че ние сме произлезли от маймуните. Нищо подобно. Дарвин твърди ,че ние сме произлезли от ОБЩ КЛОН с маймуните . Е ето го липсващото звено.
  Циганите никога и никъде не са се адаптирали в която и да е страна където са отишли. Те изобщо не могат да се социализират и адаптират към сегашното човечество. Много хора си мислят ,че циганите имат представа какво е държава ред и общество и съзнателно извършват престъпления. Нищо подобно. Без да ги оправдавам твърдя ,че те не осъзнават тези понятия защото мозъчната им кора не обработва подобни понятия, а работи на подкорово ниво абсолютно първосигнално. За нас нарушаването на правила и престъплението има конкретно значение. За тях тези понятия са думи които нямат образ. Това е племе спряло в еволюцията на някакъв етап-етапа преди да се открие обществото и неговите закони и правила. Мисленето им действително е тласкано не от висшата мозъчна кора , а от лимбичната система и въобще от някаква праформа на мозъка- архикортекс.
  Затова в различни случаи импулсивното поведение е различно. Ако закъсаш с кола някъде може да се окаже ,че единствено някакви цигани ще спрат да ти помогнат. И в другата крайност също е възможно, ако закъсаш с кола някъде да те изнасилят заедно с жена ти и дъщеря ти. Никой учен обаче не се наема да проучи този социален фал в еволюциата на човека, зашото ще го обявяват за расист. За 18 години на контакти с тях по силата на професионалните задължения съм се убедил ,че действията им са абсолютно непрогнозируеми. Да съдим за тях с нашите понятия съм се убедил ,че е безпредметно. Това разбира се не означава ,че нашето общество няма да ги държи отговорни за действията им и да намали колатералните жертви от съвместното по принуда съжителство.  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 33. 33 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#27] от "БЕЗПАРТИЕН":

  може да не искаш, но извинението ти е изкуствено - изпадаш точно в чуждопоклонничество. отгоре на това не можеш да смяташ - в изучаваната от мен математика 200 е по-малко от 600, в твоята може и 100 години щатска история да са повече от 10 европейски века.

  всеки народ има своите възходи и спадове. нормално е да не съвпадат. ти можеш да се тупаш в гърдите с декларацията на независимостта, но кан Тервел става "цесар" малко по-раничко. по същия начин ние изоставаме с 80 години, а все още си нямаме "черен четвъртък".

  първо не е сигурно дали твоите 600 всичките са истински.
  - например каквото и да казва пропагандата, покръстването на българите НЕ Е мъдър държавнически ход, ами е насилствено наложено след като българският кан е претърпял редица поражения. църквата канонизира Петър I, защото той колкото е могъл е лягал на ромеите. по-голямата част от XIV век сме били полупобедени. а колкото и да се възхвалява третото българско царство, то е само колониален протекторат, решен на Берлинския конгрес. но все ще останат повече отколкото цялата история на северноамериканските колонии барабар с Рип ван Уинкъл.
  - от друга страна поради размиването на източниците не е ясно дали летоброенето на българската държава трябва да започне от 624 г., от IV-V век, или отпреди христианското летоброене.

  но тука не сме се събрали да пишкомерстваме, ами да оплюем г-н колониалния губернатор.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 34. 34 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#32] от "Dr_Doolittle":

  Яко, не че има нещо вярно де. Ама да отдадеш поведението им на някакво физиологично ниво звучи много яко! Това като поведението на местните золуси в ЮАР - ха си спрял на светофар, ха си останал по джанти! Народопсихологията обяснява много неща, но чак да се отдава на процеси, протичащи в мозъчната кора ми се вижда прекалено. Има си много читави, да ги наречем роми, които действително се стараят да надраснат средата си. Има проблем и в нас, че изначално като чуем циганин и си представяме човек, който носим на гърба си. Принципът е, че всеки отговаря за собствените си действия, но когато говорим за циганско гето ... Нещата там са просто извън контрол. Аз винаги съм смятал, че за напредъкът в едно общество може да се съди по най-бедните. В нашият случай по мангасарите. колкото по-зле живеят те, торкува по-зле сме ние от гледна точка на Европа де. Значи, ако ние сме склонни да нарушаваме правилата, циганите са на десета степен по-склонни. И така, има някаква зависимост, но да се обвиняват българите, както го прави тъй нареченият посланик, си е чиста перверзия!

 35. 35 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#32] от "Dr_Doolittle":

  докторе, това вече беше крайно изказване и ненужно обобщение. всъщност досега съм срещал достатъчно много читави цигани за да не се съглася с крайно -фобското ти изложение.

  кучето скача според тоягата. (според мен) всичко опира до обществената инерция - ако обществото позволява на дадена негова подгрупа дадено поведение, то се приема за нормално и съответно продължава да се прилага. промяната не може да стане с магическа пръчка за секунди, но може да се осъществи бавно и постепенно.

  според различните източници циганите постепенно се просмукват в Европа някъде около XV век. в течение на няколко века те са предимно обект на гонение, но не са правени практически никакви опити за тяхното вливане в обществото. за сравнение - хвърли един поглед на "Парижката Света Богородица". макар и художествена измислица, това не е фантастика.

  в XX век за няколко десетки години циганите макар и насилствено, но са накарани да живеят като всички нас - да водят по-уседнал живот, да работят, наказвани са за кражби (доста по-строго от сега), даже да се женят и да правят деца що годе пълнолетни. това го прави омразният на мнозина ком-/социализъм. само дето 30-40 години в България и 50-60 години в СССР са твърде малко време за да преборят 4-вековната инерция на циганската общност.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 36. 36 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Интересно, при такива огромни проблеми, които имат и най-вероятно ще имат САЩ, на господин посланика не му ли е малко неудобно да дава акъл на други...
  "тези младежи ме поканиха да посетя ромската общност в Каварна" - ми да беше поседял там една седмица, ама без да знаят, че си посланик....

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 37. 37 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#34] от "potrebitel1":

  Вижте някои малцинства и общности. Например евреи, арменци,турци. Всички те се социализират и адаптират към средата в която са поставени. Който си мисли ,че може да интегрира циганите има много здраве. Най-лесно е да се каже ,че това просто са расистки възгледи. Обаче няма да може практически да постигне нищо с така наречената интеграция. Самото въведено понятие интеграция означава че те са извън съвременното човечество независимо дали става въпрос за африканци или европейци. Те няма да се интегрират с нас .ТЕ ПРОСТО ЩЕ ЖИВЕЯТ КРАЙ НАС. Колкото по-рано го приемем толкова по-добре за всички.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 38. 38 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#29] от "potrebitel1":

  Не се излагай - виж статистиките за САЩ, виж им раждаемостта при децата, виж от 1000 болни от рак колко умират и до колко живеят и т.н. и т.н... като българин ще умреш от срам, а като европеец ще свалиш шапка!

  От Америка само можеш да се учиш (и не забравяй "мерси" след всяка лекция, да не се излагаме)

  Не им дават визи, мдааа... това е оценка, СИГНАЛ КЪМ ТЕБЕ, че не си си решил циганския проблем. В тебе са 99% от богатството и 99% от властта в тая държава, не у Факултето... толкова е и делът на твоята отговорност! А какво си направил ти? НИЩО! Нито политика си провел/подкрепил, нито кредит на доверие си дал, нито една добра дума си казал...
  Сега като ти сфалът дограмата, пак ела да питаш м-р Уорлик що така се получава - може да е любезен да обясни повторно за двойкаджиите.

 39. 39 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 420 Разстроено

  Ужасни са...скоро ходих на почивка в Египет и не намерих кой знае какви разлики между нашите роми и тамошното население. А уж съм широко скроен човек, който обича авантюри и цени различните култури..Но не, шокът беше голям, нашите роми ще се чувстват много добре там.
  Шумни, пазарещи се, мръсни, нахални, примитивни, заринати в купища мръсотия. То всеки има право на съществуване, всеки дава нещо на света, но ромите какво дават? Въшките на света ли са, безделници, необходимото зло? И къде са ромите в европейските цивилизовани страни, защо ги имаме толкова гнусни на балканите, най-въшливи ли сме ние балканците?

 40. 40 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Политическата активност по проблемите на ромите трябва да е в посока здравеопазване и околна среда. Има норми, недискриминиращи, които да важат за всички български граждани, така че да не създават конфликти в обществото, но биха помогнали и проработили в решаването на тези проблеми. Те са най-вече в областа на хигиената и екологията.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 41. 41 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  За всичко ли са виновни циганите? За дупките по пътищата? За липсата на правосъдие? За безнаказаността? Безнаказаност в 99,9% за едрите риби и вероятно за 90% от престъпленията на цигани. Защото не циганите, а ние, българите носим основната отговорност за всичко в държавата. Колко съдии, прокурори или полицаи има цигани? Малцина. Затова не можем да обвиняваме циганите за безнаказаността на техните престъпления. Ние да сме ги хванали, да сме ги наказали, да сме показали, че за всяко престъпление следва наказание. Което вероятно би възпряло мнозина. А още по-малко за далаверите на Батко и Братко, за лошото усвояване на Евросредствата, за това че 20 години държава няма...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 42. 42 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#38] от "iazdakaja":Абе научи се да пишеш и тогава поучавай другите-сфалът предполагам означава свалят.Май си някой учен мангасар с комп а? Знаеш ли какво е сервилничене ? - е това правиш и ти !

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 43. 43 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#38] от "iazdakaja":
  Как да не съм направил нищо бе ГОВЕДО, ката ден ги съдя и у затвора ги настанявам, хе да ри рантутят, хем хора да станат! Нищо не съм бил правел! Ха! За добра дума, може и да съм казал, ако имаш предвид ОСЪЖДА за добра! Та не знам ква статистика си чел, но да те светна - в грешка си изпаднал. В статистиката ти влизат тези, които имат достъп до медицинска помощ. Предполагам сега ще кажеш, че тя е общодостъпна, но сигурно се сещаш, че не се финансира от бюджета. Та кой от какво е умрял, трудно ще се узнае. За раждаемостта - ами да раждатр аоко това е показател да ти кажа, че аз деца немам, пък мога да отгледам 10 За сметка на туй циганорите имат по 10, пък не могат и едно да отгледат. Но щом раждат по 10, значи ще се съгласиш, че живеят по-добре от средният американец! Лекциите на Ворлик не без пари, пари да ми плаща, не бих го слушал. Той просто е един глупав американец, случайно сдобил се с дипломатически пост и заразил се от медийните изяви на булгаристанския премиер.
  А за визите - що да е сигнал до мене? Да нямаш предвид, че циганите са изключени от обществото, пък аз трябва нещо да сторя! Ами да ти кажа - циганорите са с българско гражданство. Имат същите права и задължения като мен. Имат право на образование, медицинска помощ, социална помощ и всичко това го получават на мой гръб, щото не /има изключения разбира се/ не работят, не се осигуряват. Хайди да въведат в САЩ здравната система къкто е в Европа и Канада, пък тогава хамериканският посланик да дойде и да дава акъл - как като се осигурават 2млн да се посрещнат разходи за 7млн. По отношение на правата - мангалите чудесно са се интегрирали - няма циганин, който да не живее от помощи. Трудовата му дейност се изчерпва с кражби и просия. Мисля, че правя достатъчно, като като месец от възнаграждението ми се отделят средства за издръжката им. Повече от това не мога да направя. Не мога да ги хвана за ръка и да ги заведа в училището, където да получат безплатното си образование. Като останат неграмотни, не мога да ги назнача на работа, понеже всеки работодател си има минимални изисквания. Тия освен че са крадливи са неконкуретни на пазара на труда. Кой им е виновен? Говориш пълни глупости, а за да добиеш реална представа за техния бит и достойнства, те съветвам да се поразходиш из Филиповци или да се качиш във влака за Перник и след Захарна фабрика да погледнеш през прозореца. Само да те предупредя - не го отваряй и внимавай - имат навика да хвърлят камъни. Всъщност може да ти е от полза да те треснат с някой камък по чутората, че да поусмислиш понятията - що е гражданин и има ли той само права, без задължения.

 44. 44 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#41] от "~":

  Я пък и тоя! Ама недей тъй, що само българите да носим отговорност, а циганите да ползват правата? Аз си мисля, че отговорността е обща. И си объркал процентите - 99,99 за едрите риби и 99 за циганите! Аз да ти кажа, процентът с едрите риби не се наемам да го изчисля, но процентът с осъдените цигани е доста висок. не щот са цигани, а щото престъпленията им са елементарни и следователно елементарни средства са необходими за да се установят. Пък бъди малко скромен като ги определи тези проценти или ми каже научния подход, който си използвал за да ги установиш. Говорим тук не за престъпленията, голям дял от които се падат именно на циганите, а за проблемът с интеграцията им. Има идиоти, които за пример дават Америка /визирам иаздакажа/, където не те допускат да се настаниш в кооперация преди проучване. Пък изисквания за туй, пък изисквания за онуйр пък накрая, ако е рекъл господ и ако живущите склонят - ха плащай сега 2хил. наем и целувай ръка. Та искам да знам кой нормален човек ще иска да живее с цигани? Но в България това е факт. Има квартали в големите градове, в които болшинството са цигани, а по-малка част са българи. Еми не им е лесно на българите, но живеят с тях. Сега, ако се има предвид общината да им построи блокове, в които да ги настани в София, щото те искали в столицата да живеят - от къде на къде? Общината има ли такива средства, че да им осигури жилища. Да си ходат там от където са дошли. Не можеш да се замъкнеш без професия и без препитание на общински терен и да се отседнеш там. После да отказваш да работиш и да имаш претенции! Що за нахалство!

 45. 45 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "Миналата седмица се срещнах в дома си с 30 български младежи от ромски произход ... Те са изключително добре образовани и впечатляващи като представители на тази общност и аз съм сигурен, че ще имат успех!"

  Четейки горните коментари, все още ли сте толкова сигурен? Не, г-н Уорлик, у нас по дрехите посрещат.

 46. 46
  ****

  Този коментар беше изтрит в 03:10 на 23/07/2010 от неговия автор.

 47. 47 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#36] от "Master of puppets":

  Ама той първо да посети ромската общност в София! Най-много да иде на гости на кака Софка и да вика после - "И у Софка бях и у Азис и у Чирков бях и нема проблем, хората културни"! Пък после да си зададе и въпроса, кой ги интегрира тези мамка му? Дали пък те самите не са положили некви свръхчовешки усилия, та пребориха неистовата омраза на булгаристанците и пряко тях просперират? На, на тези въпроси да си отговори Ворлик, ама той глупав, ще реши, че американците пак имат пръст в техният успех.

 48. 48 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#45] от "невеж":

  Ама действително си невеж! Г-н ти Ворлик любезничи и лицимерничи, предавайки си вид на борец за граждански права и свободи! Което разбира се не е нужно, защото циганите в България имат само права и свободи. Признати са им от Конституцията, а задълженията никой и нищо не може да ги накара да изпълнят. Та има, не 30, 500 образовани цигани. Добре, ама какво да правим с останалите 500хил, които са необразовани и неграмотни? На в туй е въпросът. Има стара българска поговорка - помогни си сам, че да ти помогне и господ! Та който си е помогнал сам - сега има възможности да се развива. Който не е ходил на училище и справката му за съдимост е достигнала застрашителни размери - ама каква работа, какви 5 лева. Че кой ще вземе на работа хем неграмотен, хем многократно осъждан циганин? Това е абсурдно и не може да се иска от българите, които и без друго са толерантни към всички етноси, едностранно и без помощта на циганите, да ги интегрират. Как да стане това - да ги приберем в къщи и да ги храним ли? Ами не искам!

 49. 49 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Потресаващо плитък комплект от коментари! Ето, за тази "стигма" става въпрос в интервюто, за латентната ни ксенофобия и за демонстративния ориенталски отказ от толерантност! За всичко това в интернет има много място, защото средата е "приветливо" анонимна!
  Ето още по въпроса: http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/11/26/821454_kritichniiat_edin_santimetur/

 50. 50
  ****

  Този коментар беше изтрит в 03:10 на 23/07/2010 от неговия автор.

 51. 51 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Това интервю далеч повече прилича на инструктаж от генерал губернатор, като какъвто все повече се изживява и действува неговия автор,отколкото като на официален представител на една държава в друга свободна и независима страна!

 52. 52 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  За българската цигания:
  Какво щеше да е сега икономиката на БГ ако в 97г МВФ не тропна по масата да наложи валутен борд? За всяко положително нещо през последните 20 години има СИЛЕН външен натиск. Българите в състояние ли са да излъчат разумни управници през последните 20г? Като цяло не!
  Циганите в много отнощения приличат на малки деца. По образование. По ниво на навици и дисциплина. Защо очаквате чудеса от циганите? То е все едно да очаквате чудеса от децата. Изисквай от децата отговорно отношение, но далеч не го очаквай винаги!
  Проблемът на давещите се... дали да бъде проблем само на самите давещи се? Защото знаем какъв ще бъде резултата. Ако на България не бе оказван СИЛЕН външен натиск за реформи какво щеше да представлява държавата ни? Още по зле и от сега. Колко по-организирани и цивилизовани сме от циганите? На какво прилича държавата ни-дупки и боклуци+кражби. Мнозинството от нас са на светлинни години от Германците. Колко от вас не закъсняват за срещи напр?
  Какво е България за Европа и как беше изобразена на една макетна изложба? Каква част от политиците, които всички ние избираме през последните 20 години не крадат? Кой позволи Ахмет Доган 8 години да решава съдбините на България? Българският народ с гласовете и акъла си. А до колко той е по-зрял от циганите?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 53. 53 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Джимбо, ама ние не искаме да се интегрираме!
  Интеграция означава децата ни да учат в едни и същи учулища с циганетата, да се женят помежду си, да правят деца, да раобтят заедно.
  Еми не искаме бе! Не искам детето ми да завършва училище за което се знае че е "циганското", не искам да работи за цигани, не искам и аз да работа за такива и такива не наемам. Не съм женен за циганка, и няма и да се оженя за такава. Ти ако искаш се разведи и си земи вместо сръбкиня - циганка, твоя воля.
  Но ние не искаме.
  Нека се интегрират те - нека се потрудят поне 2-3 поколения пък после ще видим.

  The biggest risk in life is not taking one.
 54. 54 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1318 Весело

  До коментар [#50] от "myvoice":

  Хм!
  "Нещо против средата да е "приветливо" анонимна? На мен ми харесва."
  Я сега си представи, че не беше. Щеше ли изобщо да си във форума? За кураж става дума

 55. 55 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#54] от "Spas Spasov":

  Не избирайте лесни жертви г-н Спасов. Коментирайте мен, 1наум, печката, потребителя1, ние сме анонимни може би до някъде, но това сме представителната извадка. А по нея - ... аз да ви кажа от 8 години следя тая медия, и откакто ги има коментарите в нея, 1наум го познавам лично че е благ и мил човек, никой от горните не е зъл и ксенофоб само защото така е модерно като силикон да си сложи, хората са разсъдливи не са вчерашни и като им кажат интеграция и се сещат за майчинските, за това че трябва тук да им е комфортно на некои че да не ходят по света, че им нарушиха правата като им разбутаха катуна покрай париж. И с право се сещат.
  А това което вие казвате, моите уважения, във всичко което сте писали се подписвам на 100% но не и под това - че коментарите са плитки хората били ксенофоби.
  Хората ги цакат с топла бира и това е очевидно.
  В посолството на мен ми дадоха виза, а на циганина пред мен - не, а и двамата бяхме с едни и същи покани почти, с едни и същи документи май...
  Щом като той отчита това като проблем, нека да стартира програма поне да отичта колко цигани получават визи, колко тюркоезични и колко % българи.
  Но не иска. Странно защо ли. Между другото посланика в Будапеща ги говори същите лакардии. Явно е кампания някаква.
  А за зрънкови - когато ги разнасяха из страната пардю ли беше - не смееше да шукне дори.

  The biggest risk in life is not taking one.
 56. 56 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#54] от "Spas Spasov":

  Хората ги цакат с топла бира и това е очевидно.
  В посолството на мен ми дадоха виза, а на циганина пред мен - не, а и двамата бяхме с едни и същи покани почти, с едни и същи документи май...
  Щом като той отчита това като проблем, нека да стартира програма поне да отичта колко цигани получават визи, колко тюркоезични и колко % българи.
  Но не иска. Странно защо ли. Между другото посланика в Будапеща ги говори същите лакардии. Явно е кампания някаква.
  А за зрънкови - когато ги разнасяха из страната пардю ли беше - не смееше да шукне дори.

  The biggest risk in life is not taking one.
 57. 57 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#55] от "Десен":

  Не, изобщо не си търся жертви! Нямам какво да ги правя Участвам в разговора и съм противник на анонимността. А повечето коментари са наистина плитки защото са израз на "шалтерно" мислене - отворено - затворено. Средна позиция или ход встрани няма.

 58. 58
  ****

  Този коментар беше изтрит в 03:10 на 23/07/2010 от неговия автор.

 59. 59
  ****

  Този коментар беше изтрит в 03:10 на 23/07/2010 от неговия автор.

 60. 60 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Трябваше да прочета отново интервюто за да разбера кое конкретно ви е подразнило и сега мисля че разбирам.
  Ние приемаме за даденост че проблема има своето лесно разрешение.
  Повече образование, малко имот, со кротце, со благо и со малце кьотек и сме оправили и мисля си повечето тук биха се съгласили че това е пътя за интеграцията. Точно това което и превъзходителството казва - " тъй като не искаха да преживея това, през което бяха минали те, искаха аз да съм напълно интегриран."
  Много сложна тематика, сложен изказ като за посланик, и тежък превод е било евалата за което.
  На мен обаче ми е неприятно да гледам толкова много лицемерие лъхащо от претендиращите за ментори.
  Не може да ни наставлява за граждански права човек представляващ нация която поддържа визов режим с нас.
  А пък сам виждате че добър ролеви модел не би биол излишен на тая страна.

  The biggest risk in life is not taking one.
 61. 61
  ****

  Този коментар беше изтрит в 03:09 на 23/07/2010 от неговия автор.

 62. 62 Профил на мариан хуан кобрети
  мариан хуан кобрети
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#49] от "Spas Spasov":

  ""
  Ето, за тази "стигма" става въпрос в интервюто, за латентната ни ксенофобия и за демонстративния ориенталски отказ от толерантност!
  ""

  Къде ги видяхте тия неща бе Спас?
  И как я открихте тая ксенофобия като е латентна?

  Не е важно кой си, а какво пушиш. Марлон Брандо
 63. 63 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#52] от "~":

  Абе ти чуваш ли се изобщо какво говориш? Сега пък деца били! Деца са до навършване на 18-годишна възраст. После са напълно дееспособни граждани и като такива трябва да са полезни, а не вредни! Ма то много лесно било, че и аз искам да съм дете и някой да ме гледа и да не кара да върша нищо, пък иначе да съм възрастен и да правя деца и да пия като смок и да пребивам 12-годишната си жена. И като имам деца искам държавата да се грижи за мен и за децата де, щото аз не съм виновен, че съм циганор и ме мързи да работя! В смисъл като не съм учил, не е ли възможно вместо да ми дават метлата, да ме турят на бюро? Брех да му се невиди!

 64. 64 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Бай Уорлик си мисли, че обяснява очевидни неща, но работите стоят точно наопаки. Българското общество може на думи и да признава, но дълбоко в себе си не приема реалността. Че циганите са български граждани по рождение, че са етническо малцинство в Република България, че са пълноправни членове на обществото, че не можем да ги пратим никъде, защото са си наши и наша работа е да си решаваме нашите си проблеми - видно от коментарите, тези реалности убягват от помътените посттоталитарни мозъци и не могат да бъдат асимилирани от мнозинството българи. Каква интеграция, какво разнообразие, какви пет рубли!? Азбуката трябва да се учи отново.

 65. 65 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 43 Весело

  Ми да им раздаде по една зелена карта ...

  Що ги дискриминира тези прекрасни граждани?


 66. 66 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Абе Уорлик, защо не се пръждосаш?! Изгонете го този натрапник! То бива бива наглост и простотия, ама ...! ЦИГАНИТЕ имали култура! Ами да живее при тях, щом като имат нещо ценно и да се обогатява. АЗ НЕ ИСКАМ! Не само да ни кара как да се държим със циганите ами да покаже как! От цялата работа мангалите още повече безчинстват и крадат,окуражени, че няма да има наказание! А той се прибира на спокойствие в американското посолство! Циганите рушат България !По откровен антибългарски циник , който съсипва България,едва ли има! Само англичаните му се опират!

  Аз знам много малко.
 67. 67 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 43 Любопитно

  До коментар [#49] от "Spas Spasov":

  Спасе, колко цига.... ох сори "роми" работят в икономедия?

  Иначе с анонимността ще се свърши, когато се свърши с лицемерието и дупедавството.

  Понеже ако аз открито и откровено заявя, че никога не бих взел циганин на работа заради потомствена липса на хигиенни навици примерно. Веднага ще ми налетят 20 цигански организации да ме размятат по съдилищата ...

  Кой е дискриминирания?

 68. 68 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Те, хамериканците поне са възпитали черните на трудови навици - та нали в началото са ги използвали като роби по плантациите за памук и тръстика. А, ние нашите роми и на това не ги научихме.

 69. 69 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 700 Весело

  Да подарим безвъзмездно 1 милион цигани на щатите по случай 4 юли:
  http://www.facebook.com/group.php?gid=135676291040&ref=search

  За едни благата, за други ла*ната
 70. 70 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Много преди интеграцията трябва да се реализира СПРАВЕДЛИВОСТТА. Без прошки, без увъртане без извинения, без пропуск - кражба - наказание, втора кражба-затвор, трета кражба- затвор Х3.... когато мине едно поколение през затворите, и ЗА ВСЯКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СЕ РЕАЛИЗИРА СЪОТВЕТНО НАКАЗАНИЕ, едва тогава ще има почва за начало на ИНТЕГРАЦИЯ, дори може би ТОГАВА ТАЗИ ДУМА ЩЕ БЪДЕ ИЗЛИШНА И ИНТЕГРАЦИЯТА ЩЕ СЕ Е СЛУЧИЛА!

 71. 71 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Другаря Уорлик би ли дискутирал, какво са мислели баба му и дядо му за цветнокожото население в щатите преди има няма 40/50г... сега законите са други

 72. 72 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#48] от "potrebitel1":

  на практика ти и уорлик говорите за едно и също нещо, не знам защо не го осъзнаваш. (всъщност имам едно предположение)

 73. 73 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 490 Неутрално

  повтарям повечето мнения: Уважаваните господа роми живеят в България, така както никъде другаде не биха живяли.
  Безплатен ток, безплатна вода, данъци йок, апсолютна ,неограничена свобода във всяко отношение и всяка сфера на битието.Строят си жилища на избрано от тях място, пасат си конете ,където им е удобно, тарашат къщите на съседите по всяко време, не спазват законите на страната , возят се в градския транспорт безплатно,/билета е 1.00лев/.
  ДЪРЖАВАТА СЕ ГРИЖИ ЗА РОМСКАТА ПОПУЛАЦИЯ ,като надлежно и в срок им изплаща всички възможни социални помощи.Нещо от гореизброените да е разрешено за другите ,недискриминирани етноси ,които живеят в България?

 74. 74 Профил на Некъф Човечец
  Некъф Човечец
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Г-н Уорлик,
  Първо накарайте негрите и латиносите в щатите да ходят на училище, а не в банди и тогава се хванете с мангалите! Накарайте ги да работят, а не да крадат и да продават дрога и тогава ще слушаме с отворена уста!
  Кво да обичаме мързеливци, които докато чакат помощи от държавата крадат и обират?!

  Животът е летална болест предвана по полов път! www.atgt.blog.bg
 75. 75 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#11] от "kman":
  До коментар [#12] от "Stewie Griffin":

  Не бе, те просто са седнали да докажат правотата на Уорлик...

  До коментар [#39] от "rasnoa79":
  "Ужасни са...скоро ходих на почивка в Египет и не намерих кой знае какви разлики между нашите роми и тамошното население. А уж съм широко скроен човек, който обича авантюри и цени различните култури..Но не, шокът беше голям, нашите роми ще се чувстват много добре там. Шумни, пазарещи се, мръсни, нахални, примитивни, заринати в купища мръсотия. То всеки има право на съществуване, всеки дава нещо на света, но ромите какво дават?"
  --Това като го прочетох се изсмях на глас. Ето ТОВА е квинтесенцията на българската широка кройка!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 76. 76 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Дами и господа, да не упрекваме посланик Уорлик. Човека си изпълнява съвестно задачите. Включително и задачите по "циганското" направление. Ще му сърбаме попарата тепърва. Но едно нещо не казва посланикът. Не се вижда явно и в коментарите. А на практика ще извади очите ни, точно с примера на САЩ. То е, че интеграция се прави със спазване на желязна дисциплина и правила. Може да ми разправя посланикът красиви думи за сплав от разнородни елементи, но над всичко тежи безкомпромисното спазване и прилагане на закона. Интеграция се прави със сила, но със силата на закона. Докато у нас е слободия, дали сме думата по важни проблеми да се изказват и решават болни хора, вместо да се търси решение. Не циганите са виновни, а държавните институции, които не прилагат законите на страната. Точно, защото се страхуват какво ще кажат хора като Уорлик. А важното е какво разумно ще измислим и приложим всички ние, включително българите цигани.

 77. 77 Профил на erratic
  erratic
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Не този ме изгуби още след ..."Ромите са част от българското общество, те са българи"

  1. Не са част от обществото ни и не искат да са!
  2. Ние нямаме общество.
  3. Не са българи и не искам да са!


 78. 78 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Никой няма нещо против ромите стига да живее поне на 2км. от тях.Да питат българите които съжителстват с тях!!Преди 1989г. в Пловдив са се опитали да ги интегрират в един от новите квартали като са смесвали роми и българи в един жилищен блок-пълна трагедия!! Коне на втория етаж-това не е виц .Просто законите трябва да важат за всички като се забранят каруците в градовете това да се прилага а не полицията да си затваря очите, защото съм абсолютно сигурен че ако тръгнат българи с каруци веднага ще започнат глоби и конфискация но за ромите това не важи!! Щом не пращат децата на училище -никакви помощи.

 79. 79 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#49] от "Spas Spasov":

  щото коментарите не са дитирамби по повод блестящото поръчково интервю, та затова са плитки и ксенофобски, нали. а дали за форумджиите вашето интервю не е плитко, а? където и да заговорите за циганския проблем, в който и форум да напишете нещо, винаги ще ви посочат няколко наболели проблема - кражби, грабежи, завземане на общинска собственост, повреждане на същата, мръсотия и др. основна тема и обединител на тези проблеми е БЕЗНАКАЗАНОСТТА.

  драги ми господине Спасов, има ли шанс през главата ви да мине друга мисъл освен отражението на блестящия изказ на хер Уорлик? и вие, и аз, и другите форумджии виждаме едни и същи факти, но ги тълкуваме различно. аз мога да разбера, мога и да уважавам вашето тълкуване дори когато не го споделям. въпросът е дали вие можете.

  как държавата прави "интеграция" - опитва се да натика в едни и същи паралелки децата само по етнически признак. не осъзнава разликите в подготовката им, а после е безумно изненадата от провала. всичкото чиновник почва театрално да кърши ръце и да търси расистки причини.

  как държавата прави "сегрегация" - не подвежда под отговорност циганите за престъпления, за които българите биват съдени и осъждани (кражби от всякакъв размер, даже убийства). отделно, че влага специални клаузи в приватизационните договори на електроразпределителните дружества относно неплащания с години ток в циганските махали.

  как средствата за масова информация правят "интеграция" - постоянно ни заливат с вайкания колко лошо българите се отнасят с циганите. вашето поръчково интервю е същата стока.

  как средствата за масова информация правят сегрегация - за българите се казва как "крадяли" ток, а за циганите е допустимо само да се казва, че "не го плащат".

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 80. 80 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1287 Весело

  До коментар [#77] от "erratic":

  erratic, аз вообще не съм писал нещо такова? Цитираш некой друг.......Провери!

 81. 81 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Весело

  Хаиде и аз да се намеся в тази дискусия.
  Аз не съм фен на г-н Посланника и както сте разбрали от някои мои постове в последнитедни. Не ми хареса от както след ония инциденти зза ГМО доиде да дава Интервюта в Деня в които аз и стотици Българи доброволно чистихме Природните Паркове.
  И ми е трудно да виждам някаква "дипломатичност" в това мудеяние.
  Сигурно ми е трудно да я видя, зато ми липсва подготовка.

  И така какъв е проблема:
  Проблемът тук, които всички постъри пропускате е следния.
  Използуването на Циганското малцинство като КОМПАКТНА МАСА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ от т.нар "ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА" в нашата страна. И колкото са по необразовани и по несоциализирани, толкова те са ПО ЕВТИНИ за купуване.
  И тъй като те не са от електоратана ДПС те са на масата за продан пред ОСТАНАЛИТЕ ТАРИКАТИ (разбираитедругите партии най вече БСП в миналото а на последните избори ГЕРБ, предишните и РЗП).
  Проблемът не е В БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, доказал от векове СВОЯТА ТОЛЕРАНТНОСТ

  Прединяколко години по случаи Арменската нова година, една журналистка вземаше интервю от известен Пловдивски Арменски Свещенни:
  - Какво ще пожелаете на Българите по случаи настъпващата Нова Година?
  - Пожелавам на Българите:

  ДЪ БЪДАТ СЪЩО ТОЛКОВА ТОЛЕРАНТНИ ПО - МЕЖДУ СИ , КОЖЛКОТО КЪМ НАС ОСТАНАЛИТЕ НАЦИОНАЛНОСТИ ЖИВЕЕЩИ В ТАЗИ СТРАНА !


  Искам да Ви помоля НАЙ УЧТИВО, да си запишете текста на това Интервю, г-н Посланник!  И Искам да Ви кажа, следното:
  Вижте Ваше Превъзходителство вече ПОБЕДИХТЕ РУСНАЦИТЕ в тазгодишният рунд.

  Браво!

  Искренно сме Ви благодарни, защото бе крайно време. И НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ПРЕИГРАВАХА НАЙ-ПРОСТАШКИ!

  Но спрете МОЛЯ ВИ ,

  ДА ТАНЦУВАТЕ ТАНЦА НА ПОБЕДАТА !

  Защото преигравате, а изхода на Срещата е МНОГО ВАЖЕН ЗА НАШИЯ НАРОД! И аз съм сред хората от Публиката потдърща Вас.

  Най вече защото "Българската агитка" на другите ме ОТВРАЩАВА БЕЗКРАЙНО!

  Ваше Превъзходителство, ако съм казал нещо по пиперлива простете ми (АЗ СЪМ БАЛКАНЕЦ!) и да се върнем на ПРОБЛЕМЪТ.

  Проблемът тук е НАШИЯТ ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН!
  А решението се пректикува в мнага страни на най близо е ГЪРЦИЯ! И се нарича

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ

  за всеки гражданин на Република България!


  Ваше Превъзходителство,
  разполагате със перфектен екип от хора и имате най-големият политически ресурс на планетата! Проявете и Вие МАЛКО ВОЛЯ, натиснете

  НАШИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ М Ъ Ж Е !

  За да спрат да се правят на МАЙМУНИ !

  Не правете грешката на г-н Посланник Дж.Пардю в Македония, моля Ви! Ние за разлика от македонците въпреки че сме едно и също ПАЛИМ БАВНО, на запалим ли сме по зле и от западните ни съседи СЪРБИТЕ !

  За да не се наложи да ни умирявате, както направи Президент КЛИНТЪН ( Ей тоя е Велик мъж! Голям фен съм му! Господ още сто години на му дава! Голям Сладур! м-)

  То при нас чак дотам Ви моля да не се стига!

  ЕДНО ЕМБАРГО, ако обичате !

  Ще ни стигне!

  Маля Ви ако се наложи!

  Ваше Превъзходителство МОЛЯ ВИ

  НАТИСКАЙТЕ ЗДРАВО ( Като Роналд Рейгън ако може!),

  НАТИСКАЙТЕ СЕГА!

  Че те на нашите политици са им не само много големи но и

  МНОГО КОРАВИ

  ГЛАВИТЕ !


  П.П.

  Ваше Правъзходителство,
  Извинявам се ако съм Ви засегнал нещо. Балканец съм! И ми е присъщо да съм малко прост и доста "разпален"понякога!)


  П.П.
  Господин Президента на Република България,
  Господин Главнокомандиващ,

  Не вярвам да имате съдбата на г-н Хелмуд Кол.

  Иксренно ваш:
  инж.Димитър Русев (оз.ст.л-т от ВКР( Бившо у-ние III на ДС) о.з.НОР))(Подобно на Т.Батков. Ееех да бях като него. Голам Пич е! )


  Хайде със здраве да си го четете всички!
  Сполай Ви!

  Хитростта пречи на мисълта!
 82. 82 Профил на ggg0
  ggg0
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#53] от "Десен":

  провери си пощата

 83. 83 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1318 Гневно

  Хайде, най-напред да си прочетем законите, а после да ги спазваме дори и в анонимните форуми! Иначе винаги ще се налага някой друг да ни ги чете на глас - в случая американският посланик.

  КОНСТИТУЦИЯ на Република България
  Чл. 6.
  (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

  Закон за защита от дискриминация

  Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

  (2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.

  (3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.
  .....
  Чл. 12. (1) При обявяване на свободно работно място работодателят няма право да поставя изисквания, свързани с признаците по чл. 4, ал. 1, освен в случаите по чл. 7.

  (2) Преди сключване на трудовия договор работодателят няма право да иска от кандидата информация за признаците по чл. 4, ал. 1, освен в случаите по чл. 7 или когато това е необходимо за нуждите на проучване за получаване на разрешение за работа с класифицирана информация при условията и по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

  (3) Работодателят няма право да отказва приемането на работа поради бременност, майчинство или отглеждане на дете.

  (4) Работодателят няма право да откаже да наеме на работа или да наеме при по-неблагоприятни условия лице на основата на признаците по чл. 4, ал. 1, освен в случаите по чл. 7.
  .........
  Чл. 13. (1) Работодателят осигурява еднакви условия на труд без оглед на признаците по чл. 4, ал. 1.

  (2) Когато това не би довело до прекомерни затруднения по организацията и осъществяването на производствения процес и в случаите, когато са възможни начини, които компенсират обективно възможните неблагоприятни последици за общия производствен резултат, работодателят осигурява условия на труд, свързани с работното време и почивните дни, съобразени с изискванията на изповядваната от работника или служителя религия или вяра.

  (3) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато майката, която ползва отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете, или лицето, което ползва отпуск по чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда или за отглеждане на дете, се върне на работа поради изтичане на отпуска или поради прекъсване на ползването му, има право да заеме същата длъжност или друга, равностойна на нея, и да се възползва от всяко подобрение на условията на труд, на което би имало право, ако не беше в отпуск.
  .........
  Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) Министърът на образованието, младежта и науката и органите на местното самоуправление вземат необходимите мерки за недопускане на расова сегрегация в обучаващите институции.

  (2) Ръководителят на обучаваща институция предприема ефективни мерки за предотвратяване на всички форми на дискриминация на учебното място от страна на лице от педагогическия или непедагогическия персонал или от учащ се.

  и т.н.


 84. 84 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Някои хора не знаят кога да млъкнат.

  икономист - неграмотник с диплома
 85. 85
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:58 на 23/07/2010 от неговия автор.

 86. 86 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 556 Гневно

  До коментар [#83] от "Spas Spasov":

  "(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства."

  Абе пич! Когато в автобуса контрольорът подминава мангала в сигнален елек все едно че го няма, а на мен ми иска билет, а ако нямям ме глобява, това каква дискриминация е, бе?!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4300 Неутрално

  Аз не съм голям фен на САШ и посланик Джеймс Уорлик, но се съгласявам с повечето му тези в това интервю за вестник Дневник. Трябва да има постоянна интеграцията на циганите в българското общество, а не сегрегация и дискриминация спрямо малцинствените етноси...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 556 Любопитно

  "- Етническата различност е ценност на американската култура"

  Да, така е, Ваше Превъзходителство, но как ще реагирате Вие при следния случай: един янки извършва престъпление и сътветно е осъден; мексиканец например извършва същото престъпление и когато е изправен пред съда започва да крещи: "Вие нарушавате човешките ми права и аз ще ви съдя!"
  А?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 89. 89 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 43 Весело

  До коментар [#83] от "Spas Spasov":

  Хайде сега и лицемерието на закона забъркахме.

  Бате пробвай да си намериш работа с българското си име при холандци в Холандия, еталона за толерантност.

  Пожелавам ти успех и яки нерви. После може свободно да медитираш по темите:

  - Защо аджеба толерантните холандци имат такова ужасно отношение към нас?

  - Защо холанците са такива лицемерни шовинистични гъзове като цяло?

  - Каква е ролята на циганите в схемата?

  Иначе закони и празни приказки много ...

 90. 90 Профил на baykolio
  baykolio
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Аз съм за американският челен опин в интеграцията на малцинствата. Специално индианското. Избили 2 милиона индианци и създали резервати за двайсет хиляди. По тази логика свеждаме мангалите до две хиляди в цяла България и ги изолираме в един резерват - Столипиново примерно. Ще се прехранват от туризъм и традиционни занаяти - джебчийство и просия от клетите туристи посетили резервата.
  Хвала за добрите идеи!

 91. 91 Профил на мариан хуан кобрети
  мариан хуан кобрети
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#83] от "Spas Spasov":

  Кой нарушава Конституцията? Къде виждаш дискриминация бе пепи? Съвсем се обърка

  Не е важно кой си, а какво пушиш. Марлон Брандо
 92. 92 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#43] от "potrebitel1":

  ЕСТЕСТВЕНО, че статистиките за САЩ са за ЦЯЛОТО население - що се правиш на луд?
  Освен това там НЯМА незастраховани, понеже те плащат само 35% от разходите (а основните неща безплатни) - другото се поема от останалите - като навсякъде (cost shifting - около 1000 долара на семейство - заради което е тяхната реформа сега) Да не мислиш, че хората остават на улицата без лекар - глупак - тва да не ти е Африка, хахаха!
  Това е най-напредналото здравеопазване в света и всички статистики го показват - нещо друго разкажи, че по това само се излагаш!

  Не те питах циганите колко са лоши - питахте ТИ какво направи? Давал помощи... нямало ефект... ми значи ти си в грешка, щом ти държиш парите - давай за интеграционни програми, нсърчаване наемане на хора, образование, възпитание... там трябва някой да влезе в кочината и да почне да разтребва - но ти се разсейваш и замиташ всичко под килима - като децата от домовете качени високо в планината, никой да не ги вижда (ама пустата английска журналистка ги намери и ни завря насраните гащи право в носа, хахаха)
  Виж си поста - местоимението "Аз" го ползваш само с "не мога". немоганемоганемога - ей това сме ние във всичко - от дупките по-улиците, през производителността на бизнеса, до здравеопазването и интеграцията на малцинствата - едни смотани неможльовци - вечните боклуци на Европа!

 93. 93 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ако може г-н Spas Spasov да ми каже позволява ли Закона за защита на детето да се вземат деца от родителите им в случай на използването на деца за просия, проституция, опасен труд.
  Никъде не съм използвал етнос или друго, както си е по конституция.

 94. 94 Профил на kakalake
  kakalake
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много глупави коментари прочетох. България е в демографска криза след 15-20г. няма да има кой да работи. Циганите трябва да се приобщашат към българите. АКО ТРЯБВА И НА СИЛА ДА СЕ ЗАКАРАТ НА УЧИЛИЩЕ ДА УЧАТ БЪЛГАРСКИ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНА. Защото в противен случай в България ще си имаме едни анклави в почти цялата територия на страната и от там се отива на босненския свенарий.

 95. 95 Профил на Катапулт
  Катапулт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Поредният неинформиран чужденец, изказващ се неподготвен! Да дойде да поживее малко в един от многото цигански квартали или в едно от многото села, които вече напълно са окупирани от циганите и след това да дава акъл! Аман!

  Impossible Is Nothing
 96. 96 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Катапулт 95 няма села окупирани от циганите. Има села окончателно обезлюдени от силно циганско присъствие. И когато едно село се обезлюди циганите се местят на друго. Като паразити.
  И единствената причина е безнаказаност.
  Има много примери за интегриране на циганите. Там където има и ред и толерантност. По южното черноморие има доста цигани напълно интегрирани от години. Живеят в нормални къщи, работят всички в семейството.

 97. 97 Профил на vogon
  vogon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всички поклонници на Русия и САЩ страдат от някакво особено чувство да защитават идолите си. На това май му се викаше "Стокхолмски синдром" (когато жертвата се привързва към похитителя, приема го за свой господар и го защитава въпреки нанесените физически и психически травми)

  Онези се чудят как да ни го начукат, злепоставят и огънат ръцете двете групички пърхат и се радват

  Не е лесно да си тъп

  Всички политиците са еднакви - обещават да построят мост там, където няма дори река.
 98. 98 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#95] от "Катапулт":
  Много добре си е информиран човекът.
  Бих казал, че той е един от най-добре информираните хора в България, изобщо.

  Приказките му не са случайни. Това е целенасочена политика.

  Но лично аз бих попитал господина какво стана със студента Петър Владимиров Тодоров.
  Оня дето на 18 май 2010 г. влезе за виза и повече не излезе!!!

  Какво стана с това момче?

  Знае ли някой?

 99. 99 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Берлин-Москва ос
  http://lajornadaaguascalientes.com.mx/index.php?option=com_content&view=article&id=15368:eje-berlin-moscu-&catid=100:soren-hector-de-velasco-galvan
  Военно-религиозен орден на Тевтонските рицари решават в Април 1242 година, че той е изправена пред божествената задача на евангелизацията и Germanization на Русия.
  Горната битка е първата, но не последна , свързваща тевтонците със славяните. От времето на императрица Екатерина II през 1762 г. и на тандема Ангела Меркел, Дмитрий Медведев, през 2010 г. Германия и Русия винаги са имали периоди на любов и омраза.

  След Октомврийската революция от 1917 г. и завършването на Първата световна война, Съветска Русия и на Ваймарската република в Германия, две неблагонадеждни държави, решили да формализират своите отношения с подписването през 1922 Договорът от Рапало, при който Германия е за модернизиране на руската военна промишленост, в замяна на доставките на суровини и осигуряването на депа и други руски военни бази за обучение на войниците си и тест оръжия.

  Впоследствие, през август 1939 г., нацистка Германия и Съветския съюз подписаха договор за ненападение , който влезе в историята като Пакта Молотов-Рибентроп. По думите му е извършено разделянето на Полша, както и за съдбата на балтийските републики е предоставена на преценката на Йосиф Сталин. Обществената поръчка се е нарушила през юни 1941 г., когато ордите на Хитлер нападат Съветския съюз. От 1941 до 1945 на Източния фронт е една много кървава битка в историята на човечеството. Той е истински епос, написан с кръв.
  След "кадифе" революции в Централна и Източна Европа и падането на Берлинската стена през 1989 г.,на Германия е позволено да се върне и да продължи да остане член на НАТО. И само имперска арогантност и стратегическото късогледство на "Тексас каубой" Джордж У. Буш хвърли Германия в ръцете на Руската мечка. През февруари 2003 г., Германия, Франция и Русия съвместно се противопоставиха на англо-американската инвазия в Ирак.
  В делегацията на Германия бяха включени представители от фирми като Volskwagen, Siemens, Airbus, BASF, Metro и Commerzbank. В съответствие с подписани споразумения, от немска страна ще направят модернизация на жп линии, ще подготвят в институциите на висшето образование на бъдещи мениджъри и оборудване на здравните заведения. Русия, от своя страна ще ускори изграждането на тръбопровода "Северен поток", ще улесни сключването на споразумения в областта на петрола и за да доставя суров продукт в Германия на дисконтирани цени.

  В Мексико, ние трябва да се научат значението на думата "стратегическо партньорство", когато обезщетенията се споделят и от двете страни, за разлика от това как да се държат с нас янките, които се ръководят от принципа: "за нас - всички, на теб - нищо."

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 100. 100 Профил на Nono
  Nono
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#96] от "1_naum":

  Е ясно е, че има някакви малки изключения, НО ако говорим в проценти, какъв процент са тези интегрирани роми!? Във всяко стадо си има мърша, но в техния случай процентното съдържание на свестните цигани е нищожно! И повечето от тях нямат и желание да се интегрират и да се променят...там е проблема

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах