Симеон Дянков, министър на финансите: Искаме данъците да останат такива, каквито са

Акценти в публичните разходи 2011 са здравеопазването и съфинансирането на европроектите

Симеон Дянков, министър на финансите: Искаме данъците да останат такива, каквито са

© Анелия Николова
Тази година финансовото министерство си е поставило за цел да вкара в парламента проектобюджет 2011 с месец по-рано - до края на септември. Миналата седмица стана ясно, че макрорамката на бюджета вече е готова и съгласувана с премиера Борисов. За основните параметри в бюджета за догодина, за това ще се запази ли данъчно-осигурителната тежест и кои разходи ще се финансират с приоритет разговаряме с финансовия министър Симеон Дянков.

Г-н Дянков, вече сте доста напреднали с бюджетната процедура за 2011 г. Какви всъщност са основните допускания - икономически растеж, инфлация, бюджетно салдо, безработица и дефицит по текущата сметка?- Mакрорамката е готова и на едно от следващите заседания на Министерския съвет ще се представи за предварително обсъждане от правителството. За 2011 г. планираме 3% икономически растеж, бюджетно салдо - дефицит 2.5% от БВП, инфлация 1.8%. Искаме да внесем проектобюджета за 2011 г. в парламента в края на септември или началото на октомври - с два месеца по-рано в сравнение с предишните години. Амбицията ни е да внесем повече стабилност от гледна точка на плановете на бизнеса и домакинствата.


Не се ли притеснявате, че може да настъпят обстоятелства, които да променят икономическата ситуация и залаганията ви да се окажат неактуални?
- Да, по този начин има по-голяма вероятност нещо да се случи до края на годината. От друга страна, ние правихме анализ за страните от Европейския съюз кога те минават с бюджетните си процедури. Половината от държавите вече са приели бюджета си за следващата година. Германия го прие още през юни, Швеция - миналата седмица, Великобритания също вече е приела бюджета си за 2011 и 2012 г.


В по-развитите държави от ЕС има практика бюджетът да се приема около третото тримесечие. Това дава по-добра стабилност и по-голяма предсказуемост от гледна точка на данъчната политика. Това е другото важно нещо относно законопроекта за 2011 г. В него не се предвижда промяна на данъчната или акцизната политика. По време на криза е важно да има предсказуемост по отношение на макрорамката, така че хората да могат да си правят плановете.


Какво мислите за добилата популярност идея част от плоския данък за физически лица да се преотстъпва директно на общините, в които живеят съответните данъкоплатци, вместо той да отива изцяло в републиканския бюджет и за общините да се отпуска субсидия?


- По принцип е добра идея и се връзва с по-голямата идея за децентрализацията. Когато обаче има период на излизане от криза, както е тази и идната година, мисля, че това не е удачно. Макар че това вече се обсъжда със сдружението на общините и с бюджетната комисия в парламента, моето мнение е, че не е удачно това да заляга в бюджет 2011, защото ще създаде излишна нестабилност в системата.


Какви ще са приоритетите на бюджет 2011?


- Запазване на ниските данъци в България. В момента правим анализ, който показва, че ако успеем да убедим парламента да запазим данъците, каквито са, още през 2011 г. България може да стане държавата в ЕС с най-ниски данъци за бизнеса. В момента сравняваме с други държави в ЕС, някои от тях са си приели бюджетите и за Великобритания знаем, че увеличават ДДС от 17.5% на 20%. Ирландия минава на по-висока данъчна ставка. Словакия, с която директно се съревноваваме за най-ниски данъци, също има такива планове и се оказва, че предсрочно (ние бяхме казали до 2013 г.) ще имаме най-ниското данъчно бреме в ЕС още през следващата година.


Този сигнал - и за местния бизнес, и за потенциални външни инвеститори, е много важен. По време на излизане от криза е важно да няма резки промени в данъчната и акцизната политика. В бюджета за следващата година се предвижда и да не намаляваме пенсии и заплати. Оттам нататък темата е да запазим фискална стабилност.


Може ли да гарантирате, че няма да се пипат данъците и намеренията ви сега ще са валидни и в края на годината?


- Точно затова влизаме с проектобюджета по-рано от предишни години. Първо, защото така го правят по-развитите държави и това по принцип е добра идея, и, второ - да покажем волята на правителството да запази сегашната данъчна политика. В Министерството на финансите сме готови и искаме да влезем с проект в Министерския съвет още в следващите 1-2 седмици. Там вече има период за междуведомствено съгласуване, който ще продължи вероятно до септември. След това ще сме готови да влезем в Министерския съвет с предложение данъците да останат такива, каквито са.


Това твърдение важи ли и за осигуровките? В петък след среща на синдикатите с премиера Борисов социалният министър Тотю Младенов потвърди, че ще се обсъжда дали от догодина размерът на осигуровките да не се увеличи с 2% и така да се върне към нивото от 2009 г., преди ГЕРБ да поеме властта? Каква е вашата позиция?


- Както току-що посочих, искаме данъците да останат такива, каквито са. Оставам на мнение, че по време и при излизане от кризата не е добре гражданите да поемат по-голяма тежест, отколкото вече са поели, като са ограничили разходите си. Затова не се предвижда промяна на данъчно-осигурителната тежест.


Може ли да гарантирате, че ако се окажем пред избора - замразяване на пенсии и заплати или вдигане на данъци, ще се избере първото, след като социалният министър Тотю Младенов вече отхвърли възможността пенсиите да се замразят и догодина?


- Бюджетът просто няма такава възможност. Всъщност е голям успех, че за 2010 г. и 2011 г. ние съумяваме да запазим нивото на пенсиите и заплатите такова, каквото е. Вижте какво става около нас.А кой ще е приоритетът за следващата година по отношение на разходите в публичните сектори?- Предвидили сме повече пари да влязат в здравеопазването. Другото голямо перо е съфинансирането на европейски проекти. Тази година за първи път България нетно ще получи повече от Европейския съюз, отколкото плаща като вноска.


Следващата година така вървят нещата, че европейските фондове ще са още по-големи като пари, които влизат в икономиката и общините, и следователно нашата задача е да имаме по-голямо съфинансиране от републиканския бюджет. Изчислили сме го по такъв начин, че да осигурим цялото съфинансиране, което министерствата и управляващите органи по различните оперативни програми са ни подали като техни планове за 2011 г. Тук влизат инфраструктурни проекти, включително и за селските райони, проекти за екологията, транспорта, регионалното развитие. Цялото съфинансиране е осигурено.


След като ГЕРБ изпуснаха най-подходящата и лесна първа година за реформи, кое гарантира, че ще ги проведат в навечерието на изборната 2011 - и за местни, и за президентски избори?


- Ние вече направихме в административната реформа повече, отколкото всички правителства преди нас. Отчетохме с 11% по-малка държавна администрация за първата година, намалили сме структурите в централната администрация с 8%. Министерският съвет прие плана още 22 структури да се съкратят, а 36 да се слеят. През 2005 г. броят на административните учреждения е бил 115, същият е бил и през 2009. Сега те са 106. Кабинетът прие план за следващата година да се направи още по-голямо свиване на администрацията.


Пенсионната реформа закъсня известно време, сега обаче върви по новия ни план. Юли и август се използват за обсъждане с партньорите от синдикатите и бизнеса. Тази седмица първият пакет за промени в Кодекса за социалното осигуряване мина през тристранката и следващият етап е да влезе в парламента. Имам уверение от министър Тотю Младенов, че до средата на септември този закон ще влезе в парламента. Ако това стане и този закон влезе в сила от началото на следващата година, значи ще сме успели и с плановете ни за пенсионна реформа.


Здравната реформа тръгна доста бързо. Много усилия се вложиха от миналия юли до януари тази година. След това се забавиха нещата. Наложи се да се промени екипът, новият вече действа. В последните седмици министър Борисова пътува навсякъде и се среща с експерти.


Как ще наложите реформи в тези сектори, които се приемат за "независими" - висшето образование, общинските администрации и други, които държат голяма част от държавния сектор, но правителството не може да им се бърка?


- Не може да изискваме реформи от общините, без ние на централно ниво да правим такива. При нас минаха част от съкращенията и по този начин даваме пример на общините. А и те като нас имат по-малки бюджети за 2010 г., отколкото в предишни години. 2011 г. няма да е по-различна и те трябва да се вместват в тези бюджети. За висшето образование също трябват големи реформи.


През седмицата имах среща с министър Игнатов и неговия екип и те са почти готови с новия закон. В него е предвидена една много важна промяна за университетите - разделението между академичната и финансовата отговорност. Това ще спомогне за по-добрата реформа там.


Кое се промени след приемането на закона за бюджета през миналия декември, че се наложи приходите да бъдат коригирани в актуализацията с 1.9 млрд. лв. надолу?


- Две големи събития се случиха по едно и също време в последната седмица на януари и първата на февруари тази година. Избухването на гръцката криза, която имаше директен ефект върху всички пазари в Европа. Ние като съседи на Гърция страдахме най-много от това. Второто събитие - анексите за близо 2 млрд. лв., което беше пълна изненада. В такава ситуация няма начин да се вместиш в рамките на бюджета си. За да няма повече такива изненади, взехме мерки и информирахме Европейската комисия, че на месечна основа Министерството на финансите събира отчети от всички министерства и агенции не само какво реално се харчи на касова основа, а и какво реално договарят. Така че ние вече имаме система за контрол и това няма да се повтори.


Защо тогава се разбра чак в средата на април за тези необезпечени договори и анекси и в момента опозицията ви атакува?


- Не се е оповестило късно. Този проблем за първи път изникна след поръчение от премиера в различните министерства и агенции да се съберат необезпечените договори, главно анексите по тях. Те излязоха в края на януари, но това беше просто списък, в който се посочват анексът и липсата на обезпечение. След това в Министерството на финансите се създаде екип, който два месеца и половина работи ударно по тези анекси, за да даде отговори. Тогава стана ясно, че договорът е подписан на тази дата, анексът на тази и с него се поема допълнителен ангажимент. Вече с тази информация отидохме в прокуратурата. Оттам нататък тя проверява кой е подписвал и по какъв начин е ставало това.


Има ли правителството принос за забавената икономическа активност - имам предвид задържания ДДС в края на миналата година и неразплатените просрочия по договори за обществени поръчки?


- Една голяма част от тези договори не са разплащани от 2008 г. С други думи, още предишното правителство е било вече в задължение по голяма част от тях близо година.


Тъй като нося отговорност за парите на данъкоплатците, взех решение, че тези договори трябва да се проверят, за да се убедим, че всеки лев, който се изплаща, се плаща за реално свършена работа. И добре че направихме това. Ако просто бяхме платили всичко, щеше да се окаже, че ще платим с една трета до 40% повече, отколкото трябва. Имаше договори, по които е имало искане за надплащане – договорите са на една цена, а фактурите - на по-висока. Ако не бяхме проверили, щяхме да платим по фактури.


При други договори реалната работа не е била извършена. Разбира се, има и такива, при които коректно е свършена. От тази гледна точка много важно беше да има проверки. Да, това означаваше, че с няколко месеца се забавиха плащанията. От друга страна, ние сме отговорни за парите на хората и смятам, че това беше правилното решение и пак ще го направя, ако имам този избор, така че да не ми висят на съвестта договори, за които работата не е свършена, или ако има надценяване във фактурите.


Предложената схема за разплащане през Българската банка за развитие не е ли един вид "извиване на ръце" спрямо компаниите, които коректно са изпълнили своите договорни задължения и имат да получават средства от държавата, но вместо да им се плати лихва за забавата, те трябва да правят отстъпки от вземането си?


- Във време на криза сме. Това са реалностите. Ние даваме възможност за избор - дали фирмите да минат по тази схема, или да изчакат до средата на 2011 г. и тогава да си получат пълната сума. Ние не задължаваме фирмите да минат по тази схема. Това е по тяхно предпочитание. От тази гледна точка, стига да има избор, е напълно коректно да се прави от страна на държавата. Самият факт, че вече над 500 фирми са поискали и са получили разплащания, показва, че това е добрата алтернатива. Схемата, по която стават тези разплащания, е най-бързо действащата и я създадохме за около месец.


Според вас има ли сериозно разминаване между спадналото потребление и спада на данъчните приходи? Вече се появиха коментари, че сивата икономика разцъфтява под политическия чадър на ГЕРБ?


- Сивата икономика се разпространява по време на криза във всички държави, защото има по-малко пари в бизнеса. При излизане от криза се наблюдава другата тенденция - сивата икономика се свива, данъчните приходи нарастват. Политически чадър няма. Вътрешното потребление и въобще потреблението като цяло се е свило. Макар че сме в криза, тази година забелязваме, че промишленото производство расте в България. От март насам то "дърпа" износа, но започва да "дърпа" и вътрешното потребление. Макар че то все още е на минус, някъде с около 5-6%, несъбраните данъци и особено ДДС достига към 18%. Така се очертава, че хората потребяват по-малко, а данъците падат с повече. Това означава, че някъде има по-голяма несъбираемост.


Имахме среща с целия мой екип от Министерството на финансите, ръководния екип на НАП и на Агенция "Митници", за да се изясни защо изостава събирането на ДДС.


Всъщност какво куца в работата на НАП?


- За това именно правим анализ. Потреблението реално пада с 5-6%, докато събираемостта пада повече. Точно тези два фактора някак не се връзват във времето. Нормално е при излизането от криза да има известно забавяне на събираемостта в приходните агенции, средно с 3 до 6 месеца. Но ако прогнозите са, че и в бъдеще това забавяне ще продължи, до края на годината, това вече не се връзва данните от други държави и ще означава, че не се събира достатъчно.


Поръчах анализ от НАП и Агенция "Митници". В България няма истински анализ по какъв начин се движат публичните финанси и въобще икономическото развитие на държавата по сектори и по региони. Просто това не е правено във времето. Не случайно реших да събера целия капацитет на Агенцията за икономически анализи и прогнози с капацитета на министерството. От три различни дирекции събрахме експертите на едно място, така че заедно да правят по-сериозен анализ.


За какво става въпрос? Агрегираните данни за износа, за потреблението и т.н. се нуждаят от анализ по сектори. Виждаме, че има сектори, които излизат от кризата. Например фармацевтиката и да видим как вървят постъпленията от ДДС и други данъци. От друга страна, някои региони също са отчели положителни промени в кризата. Сега Румъния си вдигна ДДС от 19 на 24%, чуваме от русенски фирми, че много са им нараснали продажбите за румънски клиенти.


Това би трябвало след 2 или 3 седмици да се види и по събираемостта в Русе. Вече съм поръчал анализ как и с колко се е увеличил ДДС и в кои сектори. По същия начин съм поръчал анализ от НАП и по гръцката граница. Знаем, че в Гърция също се повишиха и акцизи, и ДДС. Искам да видя дали реално имаме по-добра събираемост, както би трябвало. Ако имаме, трябва да знаем с колко е и този анализ трябва да се внедри в работата на НАП и на митниците. А ако няма, значи имаме проблем.


Защо се получава така, че вие хвалите работата на митниците и критикувате НАП, а колегата ви, вицепремиерът Цветанов, обратното - хвали взаимодействието с НАП и критикуваше митниците?


- За мен е важна събираемостта - колко данъци и акцизи се събират. Аз гледам дали данъкоплатците си плащат данъците и как те се използват. От тази гледна точка аз гледам каква е била базата, като сме влезли във властта, и на тази база правя сравнения между двете приходни агенции.


В митниците базата беше отчайваща. Митниците с години и с десетилетия се знаят като агенция, която не е работила както трябва. За една година е направено много, за да се променят системата на управление, заплащането на служителите, атестирането им. От тази гледна точка, като сравнявам резултатите им в тази година и в предишните години преди кризата - там прогресът е по-голям. В процентно отношение митниците са дръпнали повече в сравнение с предишните години.


НАП е по-стабилна организация във времето, имала е повече капацитет и от нея се очаква повече да подобри събираемостта си. В някои отношения е така. Например при осигуровките има над 100%, но мен продължава да ме интересуват анализът и събираемостта на ДДС и аз очаквам от НАП повече в събираемостта на ДДС.


Стана ясно, че сте подготвили пътната карта как да продължи административната реформа. В нея има ли срокове и отговорници?


- В сряда на Министерски съвет се прие планът как да продължи реформата в държавната администрация. Описани са всяко решение, срок и отговорник за изпълнението му. Например сливането на Държавната лотария и Спортния тотализатор е разписано да стане до 15 ноември и за този процес си има отговорник.


Всичко ли трябва да се изпълни тази година?


- Има неща, които трябва да се изпълнят до средата на 2011 г. - основно в министерствата на външните работи, на отбраната и на вътрешните работи . А външно министерство е разграфило работата си до 2012 г., защото там има процеси, които не зависят само от българската страна.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Дянков FTW!
  Браво!

  The biggest risk in life is not taking one.
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1328 Весело

  Хубаво ще бъде Дянков да докара някой и друг милиард инвестиции от Америка? Нали от там идва....

 3. 3 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 577 Весело

  Интересно! Тези реформи така са ги смачкали противниците на Дянков, та не смеят да се обадят!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 4. 4 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 563 Весело

  Дежурните глупотевини за много свършена работа ,както и проявите на щедрост в самооценките на недоразумението Дянков няма какво да се коментират ,но новопоявилата се надежда ,че мангалите от Гюргево ще напълнят бюджета е направо смехотворна.

 5. 5 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Трикът ,който Дянков направи с българската банка за развитие, не е извиване на ръце а драстчно нарушаване на закона.Ако една коректно свяршила работата си фирма в продължение на една година не е получила изработените си пари например чтристотин хиляди с лихите трябва да получи доста повече от четристотин хиляди . Вместо това фирмата получава триста и седемдесет.Няма нормална държава пред, която да стои разрешаванета на такъв абсурден казус.Има и един друг проблем ,който за Дянков сякаш не съществува .Това са задълженията на общините към фирмите.Дянков казва общините да се оправят сами ,като не бяснява ,че по- голямата част от тези задължение са всъщност задължения на отделните министерства към обшините.Така че общините ще се изплатят на фирмите тогава когато Дянков се изплати на тях.Всички тези задъления са залегнали коректно в националния бюджет а не в бюдета на общините.Разбира се там ,където общинските бюджети са задължени към изрядните фирми трябва да се разплащат коректно.

 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 872 Любопитно

  Дянков като го сложим до кабинета Станишев и все едно са от различни планети!

  И комунистите продължават да си реват, че нищо не се правело - били сме потъвали... В това време в цяла Европа се вдигат данъци, а покрай нас дори се свалят пенсии и възнаграждения, комунистите пак си реват колко лошо било управлението... Това между другото с ясната мисъл, че загробиха страната и вещаеха развръзка като през 90те - МВФ и социален крах! Преди време ми се струваше прекалено, но сега съм сигурен вече, че съвсем умишлено ни закопаха комунистите за да поеме това правителство цялото социално недоволство за тяхната некадърност.
  Трябваше още 90та да ги избесят за да може днес да бъдем една нрмална страна!

 7. 7 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 494 Неутрално

  "В: ... част от плоския данък за физически лица да се преотстъпва директно на общините ...

  О: По принцип е добра идея ... моето мнение е, че не е удачно това да заляга в бюджет 2011, защото ще създаде излишна нестабилност в системата."

  ако хер Флик не контролира тия пари, това задължително води до нестабилност - явно за него туземците не могат дори връзките на обувките да си вържат без височайшата му помощ. та по принцип това е хубаво, ама да го направи някой друг. незнайно защо ми напомня една българска народна приказка: баща пита синовете си
  - кой ще яде от голямата погача?
  - аз! аз! - викнал най-малкият.
  - кой ще пие виното от голямата бъклица?
  - аз! аз! - викнал пак най-малкият.
  - а кой ще оре на голямата нива?
  - е-е, стига все аз, нека и бате да свърши нещо!

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 8. 8 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ха-ха! Тази вечер пред страхотната подмазвачка Цветанка Ризова ББ казал, че не е доволен от митниците и ще сменя Ваньото. Очевидно е, че сивия кардинал-ЦЦ- отново е надделял. ББ никъде не ходи без ЦЦ. Сигурно спи и с него. води го като куче.

 9. 9 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Дянков не е зле като министър, но проблема не е кадрови. Проблема е че тук не се създава продукт, не се произвежда нищо което да бъде облагано, не се провеждат реформите от които всички имаме нужда.
  Примерно пенсионната реформа.
  Тя си е негов дерт все пак - в неговото министерство е. А Бойко стопира процеса сега защото иска непопулярните реформи да се проведат след изборите за президент и местните.

  Over and out.
 10. 10 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Я, интервю на Дянков.
  И какво казва:
  "Всъщност е голям успех, че за 2010 г. и 2011 г. ние съумяваме да запазим нивото на пенсиите и заплатите такова, каквото е."
  Още не е свършила 2010, още не е започнала 2011, ама вече се отчитат успехите до края на 2011. Типични герберщини.

  "Затова не се предвижда промяна на данъчно-осигурителната тежест."
  От друго интервю, на Борисов:" Наредил съм на Дянков да се направят разчетите по фиска при промяна на осигурителната тежест -увеличаване с два процента и връщане на нивото от 2009г"
  Кой казва истината? Същият разнобой между двамата при оценката на дейността на митниците, където Танов се очертава като пътник.
  "......."дърпа" и вътрешното потребление. Макар че то все още е на минус, някъде с около 5-6%, несъбраните данъци и особено ДДС достига към 18%. Така се очертава, че хората потребяват по-малко, а данъците падат с повече. Това означава, че някъде има по-голяма несъбираемост."- ами, явно ,че в кризата освен че се увеличават кражбите на ддс, внасянето на ддс няма предимство пред оцеляването -т.е вдига се процентът на сивата икономика.

  "- За мен е важна събираемостта - колко данъци и акцизи се събират."

  Итн, итн. За буксуващите реформи- оптимизмът му е безграничния, на глупак. Самият факт, че ще се правят в изборна година и под егидата на нарцис, който залага всичко, зада ги спечели,показва, че едва ли ще станат както са планирани и ще минат през етапа Дянк-офф.


  Този просто не става за министър на финансите - роден е за селски бирник , това му е кръгозорът и не може да отлепи от тази позиция. Ама се е озовал на стола на финансовия министър. С всички последствия за страната ни.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 11. 11 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  подкрепям коментар 9// от Ния

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на dgn
  dgn
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Добро интервю, дано успее Дянков с плановете си за реформи, макар че очевидно не всички министри работят заедно. Тотю Младенов или трябва да започне да подкрепя тази политика и да спре да изпраща разнопосочни послания или трябва да го махнат.

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1095 Гневно

  "...В момента правим анализ, който показва, че ако успеем да убедим парламента да запазим данъците, каквито са, още през 2011 г. България може да стане държавата в ЕС с най-ниски данъци за бизнеса."
  ==================================

  Хер Флик, България отдавна е държавата в ЕС с най-ниси данъци за бизнеса. Това също не е ваша заслуга.

 15. 15 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 637 Неутрално

  + не взе заем от МВФ
  + все пак не вдигнаха ДДС
  ?! за друг + засега не се сещам
  - вдигна минималните осигурителни прагове
  - излъчват противоречиви сигнали към обществото за вдигане на данъци и осигуровки, което плаши инвеститорите, бизнеса и населението
  - забавени разплащания за свършена работа и връщане на ДДС заради малоумната фиксация за балансиран бюджет и влизане ERM II
  -вместо дефицит от 0.5% от БВП имаме свръхдефицит
  -изхвърлиха около 2млн. българи от здравната система с глупостта да платят здравни осигуровки за 3г назад-рекет и геноцит. Колко здравни осигуровки за 3г назад събраха от циганите???
  -тотална липса на антикризисна политика. Пълно управленско безсилие.
  -повишиха акцизите на цигарите, алкохола и енергията, което доведе до невиждана контрабанда(престъпност), инфлация и обедняване защото заплатите в обществения сектор са замразени, както и пенсиите. Реално хората много обедняха!

  Може още да се изреждат минуси. Дянков има много фенове като чета форума. По-добре ли живеете днес? Запада излезе от кризата, а ние ще излизаме от нея и другата година. За мен ГЕРБ, Бойко Борисов не са компетентни да управляват държава! ГЕРБ и Борисов са партия на ОЛИГАРХИЯТА !!!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 16. 16 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#15] от "ЗА Революция":

  Първо и основно за всички като теб - не сравнявайте България с западните икономики, защото това е все едно да сравняваш 5 звезден хотел с войнишка палатка! На фона на околните държави ние се представяме УНИКАЛНО ДОБРЕ! Това е официалната европейска позиция, а на на бай Иван от хоремака, на който му вдигнали цигарите и алкохола, гледа Слави Трифонов и псува държавата за това, че е некадърен и неграмотен!
  Излъчвали противоречиви сигнали за вдигане на данъци - ами в съседите приятелю ги излъчват само еднопосочни сигналите - ЩЕ СЕ ВДИГАТ! Въобще като чуя версията за противоречивите сигнали и умирам от смях! Ако нямаше свръхдефицит нямаше да разплатят и тези пари през ББР - ама нали си гьонсурат, хем имало сврухдефицит, хем трябвало да се плати! Еми нали за да се разплати, за това е свръхдефицита!
  Днес даваха по Нова ТВ репортаж за ремонт с плочки от 6лв квадрата и латекс извършен за близо 3000 лв квадратния метър, но някои пак циганите им били виновни. Това ако не е показателно за ниска култура и липса на елементарна мисъл здраве му кажи!
  Въобще малограмотните комунисти освен мултиплицират едни и същи противоречащи малоумщини не са способни на нещо по-значимо, а и никой не очаква да надскочат собственото си развитие, което е далеч надценено тъй като е фабрикувано изкуствено на база на шуробаджанащина и сексуални услуги! С времето обаче субективните фактори избледняват, а сексуалните услуги вече не се котират достатъчно и малоумието и неграмотността стават все по-очебийни за обикновения наблюдател!

 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1095 Любопитно

  Аа тези които са поставяли минуси, могат ли да опровергаят казаното (интересно как?) или просто си цъкат минуси от любов към "вожда" си - без да разсъждават, като едни истински ГЕРБ-ери

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1718 Любопитно

  До коментар [#15] от "ЗА Революция":

  Дали пък не преживяваме малка световна криза (по-малка от тая от 1929, ама не много), съчетана с фалит на Гърция, най-големият външнотърговски партньор на България?
  Дали пък в Румъния не намалиха заплатите на държавните служители с 25%, но пък увеличиха ДДС-то с 5%?
  Ах, колко сме зле.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Raz Dva Tri
  Raz Dva Tri
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Както съм казвал многократно: Дянков е най-добрият финансов министър, който България е имала през последните 20 години.

 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#16] от "nqma zna4ka koi":

  Официалната европейска позиция, за съжаление е малко по-различна и може да бъде прочетена тук: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/BG/ecofin/115786.pdf

  Даже, ще я цитирам официалната позиция, та "бай Иван", с ракийката, салатката и влюбения поглед в мутрето и значката зад ревера на рубашаката да не разсмива форума с простотийките си.
  "По отношение на коригирането на дефицита:
  – за Кипър и Дания Съветът смята, на базата на икономическите перспективи, представени от Комисията, че особените обстоятелства, свързани с последиците от световната икономическа криза, оправдават корекция по-скоро в средносрочен, отколкото в краткосрочен план;

  – за България и на Финландия обаче Съветът заключи, че нищо не оправдава отклоняване от нормалния срок за коригиране на дефицита. Във връзка с това в своите препоръки Съветът приканва България и Финландия да върнат своя дефицит под прага от 3 % от БВП до 2011 г., Кипър — до 2012 г., а Дания — до 2013 г. Съветът определи срок до 13 януари 2011 г. за четирите държави-членки да предприемат корективни мерки."
  Та значка малоумна, ония, от Европата ни викат, че "нищо не оправдава" Дянков, ти викаш, че лецето имало безброй оправдания...

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Кога ще се намали акциза на цигарите,за да се увеличат продажбите?

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#20] от "Graf":
  "Във връзка с това в своите препоръки Съветът приканва България и Финландия да върнат своя дефицит под прага от 3 % от БВП до 2011 г."

  Aйде, честито и прочети пак какво е казал чиляка.

  The biggest risk in life is not taking one.
 23. 23 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#20] от "Graf":

  Е, супер. Тоест сме 25-тата от 27 страни членки със подобна "оценка". То този Европейски Съюз нещо много почна да пише двойки... Само дето май на никого не му пука...

  Въпрос: Бихте ли се съгласил да се намалият, да речем с 25%, държавните заплати и да кажем с 15% пенсийте (алтернативно може и вдигане с няколко процента на ДДС) за да овладееммоментално дефицита???
  С изключение на вдигането на ДДС, аз бих бил твърдо ЗА!

 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":

  За кой чиляк иде реч? За значката, или за малоумния пицар? Щото, ако иде реч за пицаря, той много неща изговори, ама фактите го опровергават непрекъснато. А ако иде реч за значката, то това му изречение: "На фона на околните държави ние се представяме УНИКАЛНО ДОБРЕ!" е в рязък контраст с същите онези данни, които са били основание на Съвета да изтреска туй: "– за България и на Финландия обаче Съветът заключи, че нищо не оправдава отклоняване от нормалния срок за коригиране на дефицита." Ще подчертая: "нищо не оправадава". Нито ревизията на бюджет 2010, нито безнадеждната безпомощност на финансовото министерство да управлява поне онези фискални процеси, които са в преките му правомощия.
  Да твърдиш, че България се справяла УНИКЛНО ДОБРЕ на фона на продължаващ вече 18 месеца спад на БВП е уникален мазохизъм. И уникална глупост.
  Нищо де. В момента ни продават пица "замразен блат без плънка" а се очертава да ни пуснат и на сухар.

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#24] от "Graf":

  Спокойно бе, не сме в издънка, не се тревожи. До 2011 има време. После държавата ще отпише задълженията като незаконни, хем вече и без това са в прокуратурата и пак ще е 2.8%.
  Не се тревожи, системата е Халифакс.

  The biggest risk in life is not taking one.
 26. 26 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  До коментар [#23] от "antikommunist":


  Я виж ти.. Дянков взел да прави input-output analysis и да реди агрегираните резултати, за да разберял как така не му се връзва фиска.
  Сбъркал е методиката. Да си погледне БВП-то, да погледне вътрешното потребление и публичното такова, да сметне, че като му се загуби 1% БВП и губи като данъчни постъпления 3% в приходната част и да почне да мисли.
  Упсс... Забравих, че таз деятелност не е от силните му страни.
  Рецептата за балансиране на бюджета дето я даваш е невъзможна. Тази, с намаляването на пенсиите могат да си я позволят румънците. В смисъл, трябва. Знаеш ли защо? Защото средната им пенсия е 170 евра, а средната пенсия в БГ е 135 евра при съпоставим БВП на глава добитък.
  Та 175 - 25% ти прави някъде там. Като днешната пенсия на местното плебс.
  Да ти кажа още нещо. Местното пенсионирано добиче изяжда 10% от БВП като пенсии, при средно за Европата 13% от БВП. Ама 3% от 66 милиарда са още два милиарда лева. С толкова не си дояждат старците ни в сравнение с европейските си събратя измерено през вътрешния продукт, а местната, изпусната от психиатриите социопатична глутница, гледа завистливо към комата хляб и вие.
  Данните за "гладното чиновничество" не са по-различни.
  Та викаш, ще резнем тук, ще резнем там, ще свалим данъците и хоп - в.... Пълното щастие
  В Сомалия. Може и в Еритрея.

  Ecrasez l’infâme
 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#25] от "Десен":

  Странни разбирания имаш за отношението публично - частно..
  Викаш, ще си отпише задълженията държавата, а ако много мрънкат гадните кулаци - прокуратурата...
  А милицията? Нея нещо я пропусна.
  Абе, Десен, кажи кога ще почвате национализацията и ще вдигате кльоновете по границата? Да знам де. Да си бича камшика навреме, я към Румъния, я към Хърватска(докъде го докарахме), че не ми се маа с чука из Ловешкия "Слънчев Бряг" или "Скравена".

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#24] от "Graf":

  Интересен боклук си ти.. червената сган откак загубихте изборите ви избива по форумите в най-различни форми на наглост и глупост. След като рабзра какъв мизерник си гледам смени тактиката.. Така гледаш да посъбереш отровичка 1 седмица и да я пръснеш тука, мислейки си че лъжите ти ше намерат почва. Тъпо копеле си графче, на 45-50г си, а толкова нещастие има в думите ти.. дано ти плащат жалко човече...

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 29. 29 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":

  Вчера случайно мернах един Граф в форума на Г.А .. ако си ти, добре си се ориентирал, там е нещо като сбирщина на лузъри кой от кой по-трагични..форумен отпадък ..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 30. 30 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#20] от "Graf":

  Ти колко си долен. Червена въшко, какво пише там бе кретен ????

  Било официалната позиция на ЕС. Ама ти си болен бе боклук, кой мислиш че ти се връзва на инфантилните лъжи ???

  Деба и боклуците мръсни...

  Жалък си .. най-жалкото същество което съм срещал..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 31. 31 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#24] от "Graf":

  Отрова да ти дадат не пица.. Идиот

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  До коментар [#31] от "Раз печки, раз кюнци":

  Хапчетата и обратно в обора бе, боклук...

  ПП
  Истерията до която те докарвам е наистина впечатляваща.

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#32] от "Graf":

  Докато лапащ на Гоце и Станишев те пляка отзад можеш ли да видиш нещо ????

  За теб това усещане е ново, не изпитвано до сега защото живеш в България.. в една нормална страна такова требва да е отношението на всеки нормален човек към гнусната ти особа, заради която държавата страда десетки години. Време е да си платиш за престпъленията. Убий лъжеца и крадеца, спаси България!!!!!!!!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 34. 34 Профил на tmintov
  tmintov
  Рейтинг: 5 Гневно

  Да бе, а за това какво ще кажеш, нещастнико?

  http://e-vestnik.bg/9601/kakvo-rodi-dyankov-ako-poluchish-pari-ot-chuzhbina-dori-200-evro-plashtash-dds/

  Колеги, нека да дадем гласност чрез Дневник за поредното безобразие на това лекенце!

 35. 35 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  http://news.ibox.bg/news/id_1420926304

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 36. 36 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#26] от "Graf":

  Доста са ми смешни хора които казват: В Румъния получават с еди колко си повече от Бг, тоест живеят съответно по-богато... и че дори с намалени заплати щели да вземат повече от българите...
  Такива или никога не са виждали статистика за покупателна способност (а тази в Румъния беше преди предприетите сега мерки само минимално по-голяма от българската) или по-просто - никога не са минавали през Румъния, за да видят, че въпреки по ниското им до скоро ДДС (при това с допълнителна ставка за продукти от първа необходимост) цените там бяха доста по-високи от тези в България. Та никого не интересува колко вземаш като сума пари, а кокво можеш да си купиш с тях. Та сега след намалението на държавните им заплати те може да се доближат до българските, но цените за сметка на това няма да паднат - напротив, като черешка на тортата им вдигнаха ДДС с 5%. Така че те сега дори доста яко са закъсали, но поне имат правителство за което спасяването на държавата е по важна от рейтинга (+ устена на МВФ зад гърба).
  А за input-output анализите не знам какъв ви е проблема. Вярно е че данъчните постъпления не се движат пропорционално с БВП, но това може да се включи в сметката. Да не би да искате да кажете, че в България сива икономика и т.н. няма?

 37. 37 Профил на ndsbg
  ndsbg
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#34] от "tmintov":

  ами време е този да го изгонят с неговите пици и да си ходи в уса. там да мие чинии или там каквото е правил щото от финанси не разбира.

 38. 38 Профил на Mr. D
  Mr. D
  Рейтинг: 409 Неутрално

  добре че е Дянков, да ги спасява Бойко и Цецко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK