Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека: Прокуратурата се възприема като чадър за полицейското насилие

Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека: Прокуратурата се възприема като чадър за полицейското насилиеПрез последните месеци темата за полицейското насилие отново стана актуална. Само два примера - влизането на полиция без съдебно разрешение и употребата на сила без необходимост в дома на семейство Мустафа в Кърджали, както и простреляният при задържане в Плевен Мариян Иванов, който почина. По темата разговаряме с адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.


Увеличават ли се делата на български граждани в Европейския съд в Страсбург срещу полицейско насилие или броят им остава традиционен?
- Трудно е да представя точен статистически поглед. По-обезпокоителното е друго: че системното превишаване на полицейски права се използва за пропагандни цели и се интерпретира като приемлива борба срещу организираната престъпност. Като всеки човек с нормална ценностна система аз подкрепям  политическата воля и усилията на това правителство и специално на МВР за борба с организираната престъпност. Но държа да подчертая, че правовата държава не допуска това да става с нелегални или паралегални средства. Защото спазването на правилата, които самата държава е възприела и се опитва да налага чрез цялата система от правоохранителни органи, е нещото, което я отличава нея - държавата, от престъпността.
Това, което ме притеснява, е, че на фона на толерирането на организираната престъпност преди години сега се използва моментът, че обществото е буквално зажадняло за справедливост и някакво възмездие. Само че това възмездие в старите демокрации се получава със съдебни процеси и влезли в сила присъди, а тук като че ли се създава впечатление, че полицията е тази, която на място залавя и упражнява насилие, понякога доста брутално, и след това министърът на вътрешните работи, а понякога и премиерът от екрана на телевизията определят наказанията.


Тоест съдебната система я няма.
- В тази нова парадигма, която се внушава като стил на управление от ГЕРБ и специално от вътрешното министерство, съдебната система или я няма, или, ако я има, тя се представя като пречка на опитите на справедливата и добра полиция, която ни спасява от бандитите, да си върши работата. Това създава в съзнанието на обикновения човек представата за тоталитарна държава, при която престъпниците се определят не от съда, а от полицаите, които на място ги залавят и наказват.


А конституционно декларираният стремеж на България особено след влизането ни в Европейския съюз е да се положат основите именно на онова мислене, което е характерно за демократичните общества - че работата на полицията е да разкрива и разследва престъпленията, а кой е престъпник и какво да бъде наказанието му е изключителен прерогатив на съдебната система. Затова и репликите, които се чуват от вътрешния министър и от време на време и от премиера в посока към съдебната  власт, са истински атентат срещу правовата държава и срещу конституцията, прокламираща разделението на властите и презумпцията за невиновност.


Но и съдебната система се нуждае от оздравяване, въпросът е как да стане, без да се нарушава разделението на властите?
- Едва ли някой може да ме упрекне, че съм безкритичен защитник на съдебната система. Но критиката към нея е редно да идва от медиите и гражданското общество. Когато представители на изпълнителната власт, спрямо която съдебната е коректив, започнат да критикуват и то с такива нетърпящи възражения изрази като този на премиера Борисов - че промяната на мерките за неотклонение на "Килърите" била провокация към държавата, това означава, че те изключват съдебната система от държавата. Тук прозира едва ли не разбирането на Луи XIV - "държавата, това съм аз". Защото действията на тези самозванци - съдиите, са провокация към мен, разбирайте - държавата.


До манталитет ли опира въпросът или са необходими законодателни промени?
- До голяма степен проблемът е манталитетен. Налагат се стереотипи, че държавата е силна, когато действа силово по тоталитарен тертип.


Тъй като функциите на съдебната власт в никакъв случай не могат да бъдат отнети и в крайна сметка съдебните актове имат значение, а не изявленията на министрите, не смятате ли, че словесните нападки срещу съдиите целят само ефект сред масовата публика, тоест не преувеличаваме ли смисъла им?
- Струва ми се, че това не цели само пропаганден ефект, а отразява и начина на мислене на водещи фигури в държавата. И би могло да даде нежелан уклон и на политиката, а не само на мисленето на голяма част от хората, които не си дават сметка, че борбата с престъпността не може да бъде водена без оглед на средствата и без спазване на правилата, които самата държава е създала. Държавата дава лош пример на хората, показвайки всяка вечер по телевизията как превишава правата си и не спазва закона. Уж в името на доброто, срещу криминално проявените.


Но тогава как "обикновеният човек" да спазва закона -  правилата на движение, плащането на данъците, след като има пред себе си примера на държавата... Така  единственият мотив за спазване на правилата става не респектът към правото и закона, а страхът на човека. Страх да не се стовари и върху него самия в един момент - заслужено или не, раздаването на справедливост от полицейските органи, както я разбират самите те. Това са действия на тоталитарната, а не на правовата демократична държава.


На непрофесионализъм на полицията или на чувство за безнаказаност се дължат случаите на проявено насилие над задържани и въобще превишаването на власт при преследване на нарушители? Смятате ли, че посочването на съда за виновник за неблагополучията поощрява полицаите да нарушават правилата?
- Няма нужда да разсъждаваме абстрактно, достатъчно е да припомним не толкова далечния пример с бившия вътрешен министър Румен Петков, който заставаше категорично зад всяко полицейско безобразие - до момента, в който беше причинена смъртта на Ангел Димитров-Чората по време на полицейска акция. Само изключителната активност на роднините и едно специфично стечение на обстоятелствата помогнаха да се разбере, че нещо не е наред. Министър Цветанов също застана зад онази гротескна полицейска акция в Кърджали. Ще ми се да вярвам, че няма да се наложи да се стигне до смъртен случай, за да прояви той дължимото уважение към правото и закона.


Къде са всъщност корените на проблема с полицейското насилие?
- Делата за полицейско насилие в Европейския съд в Страсбург вървят ръка за ръка с едно друго нарушение, в което се корени истинският проблем - неефективното разследване в отговор на жалбите на пострадалите. На първо място, Европейският съд констатира свръхупотреба на сила, употреба на огнестрелно оръжие без необходимост, използване на така наречените помощни средства срещу лица, за които няма обосновано предположение, че могат да бъдат опасност за органите на реда.


Но паралелно с това съдът установява, че е проведено повърхностно и дори тенденциозно разследване от страна на военната прокуратура, която доскоро разследваше тези случаи. Стигна се дотам, че в няколко свои решения Европейският съд, който иначе е сдържан във формулировките си, написа в прав текст по делото "Начова срещу България", че разследването е водено по начин, който не цели разкриване и наказване на извършителите, а по-скоро тяхното прикриване. Това дело беше заведено след жалба срещу полицейски патрул, който стреля по отклонили се от военна служба младежи от ромски произход, при което един беше убит.


Но прокурори са споделяли пред журналисти, че от МВР не им съдействали и дори криели имената на полицаите, които са били дежурни, когато е бил пребит задържан например?
- Това е поза на заучена безпомощност от страна на прокурорите. Те имат огромна процесуална власт - винаги могат да наложат санкции за неизпълнение на разпорежданията от МВР, като се почне от налагане на глоби и се стигне до образуване на наказателни производства за възпрепятстване на правосъдието. Прокуратурата не го прави и големият въпрос е защо е избрала да бъде ненадежден коректив на нарушенията от страна на МВР.


Обективното разследване се затруднява и от това, че проверката се възлага на същото РПУ, от което са уличените полицейски служители, макар че има служби за вътрешни разследвания в МВР, а освен това прокурорът може сам да извърши разпитите, както и всички процесуални действия.


Прокуратурата обаче традиционно възприема себе си като чадър над полицейското насилие и тази порочна позиция е по-устойчива от разбирането, че законите са задължителни и за институциите на държавата.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Отличен анализ на мутромилиционерската демокрация.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 2. 2 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Организацията е част от фондация Институт „Отворено общество“, основана от Джордж Сорос. Сорос става известен в Черната сряда (16 септември 1992), като спекулира срещу лирата стерлинг. Английската банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската монетарна система. Сорос е спечелил 1,1 милиарда долара. От там идва и прякора му "човекът, който взриви Английската Банка". По време на азиатската финансова криза, при сходни обстоятелства, Махатхир бин Мохамад, тогавашен първи министър обвинява Сорос в спекулация с малайзийската валутна единица – рингджит. С тази валутна спекулация развитието на Малайзия е забавено с две години.Фондация “Отворено общество” - Асоциация за Европейска интеграция и права на човека (Еврорайтс) е учредена през на 18.03.1998 г. в гр. Пловдив, от адв. Михаил Екимджиев и адв. Димитър Русев. Реализирани правозащитни и образователни проекти с финансовата помощ на Фондация “Отворено общество” – София. Сорос понякога се намесва пряко в политиката. Преди години подкрепя военната намеса на Запада в Югославия и бомбардирането на територията и градовете на Сърбия. Освен това лично Сорос подема атака срещу словашкия премиер Мечиар, обвинявайки го за авторитарните му методи и че застрашава демокрацията. Словашкото правителство реагира, като обяви Сорос за "персона нон грата" в страната.

 3. 3 Профил на D Day
  D Day
  Рейтинг: 435 Гневно

  Този е адвокат на дявола, падай в трапа, боклук

  We will accept nothing less than full victory.
 4. 4 Профил на traveler
  traveler
  Рейтинг: Неутрално

  БРАВО

  Винаги ще има първосигнално мислещи хора,
  които търсят зрелищата и вярват на всичко след като са го
  казали по телевизията.

  ДАНО ПОВЕЧЕ МИСЛЕЩИ ХОРА ГО ПРОЧЕТАТ.

 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Перфектно написано на достъпен език. Де да имахме много такива юристи. За жалост сега се котират само завършилите в милиционерската школа в Симеоново и резултатите са такива кактто ги е описал адв.Екимджиев.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:45 на 22/08/2010 от неговия автор.

 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#5] от "tanas":
  Заглавие: Юридическа наденица от Леки...
  Де'Одиш Бре Танасе. “Еееее, тоя е много арен бе, Танасе. Макя ти вика Войводата : Шо стана бре, Танасе? Де ходиш, казувай.
  Е па я за такива юристи бех. Ке те утепат, бе ей. Ке ме утепат, ама друг път ке ме утепат... Е те тоя юрист е много арен бе, Танасе. С тоя правист адв.Екимджиев у историята ке влеземе...”

 8. 8 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 666 Любопитно

  ало земята, говорим си за българия, отворете очички, разтъркайте ги добре и си вижте държавата - тънем в престъпност и мизерия, няма един осъден на по-високо ниво, съдебната система е впрегната да защитава олигархията, на дечицата на висшите магистрати се водят по Х имота и живеят като бейове ... а асоциация мога да си регистрирам и аз за 2 седмици и да започна да давам интервюта - единствено ми трябва някой да ме спонсорира

 9. 9 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 666 Неутрално

  "Само че това възмездие в старите демокрации се получава със съдебни процеси и влезли в сила присъди"

  и със справедливи такива - а не с фалшиви болнични, с купени съдии, с фалшиви експертизи, с абсурдно ниски присъди

 10. 10 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 497 Гневно

  Все повече се убеждавам,че по-големи морални боклуци от тъй-наречените български адвокати няма!По делата им съдим,а не по думите!И вижте в другата статия кого защитава този същия - *невинните* бандити,защото там е голямата пара.Право и морал?!?Право и мръсни пари и едни скапани ,шибани закони,писани от същите тези боклуци,българските *прависти*!И къде си,гнидо нещастна,когато един урод уби детето и осакати другото за цял живот?Ама там не смееш да се обадиш,нали?Че е руски гражданин и приятел на Гоце?Хайде,изправи се срещу кънкьорчето,прати го в затвора.Гнус и смрад!

 11. 11 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 695 Весело

  Интересна снимка - българин по етнос и циганин по душа.

  И в морето ми е до колене .....................
 12. 12 Профил на lomv
  lomv
  Рейтинг: Неутрално

  Екимджиев е един от малкото съвременници, на които се възхищавам. Специално търсих и с огромен кеф си купих книгата му "Тука е така", която е просто задължително четиво за всеки културен българин.

 13. 13 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Абсолютно правилни изводи в статията.на лице е полицейска държава в която полицията уж се бори с мафията а тя се увеличава.На практика няма кой да контролира действията на полицията.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 14. 14 Профил на taco
  taco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "latcho59":
  Само забрави да кажеш че Сорос е чифут от тия най-долните! Забрави да кажеш, че трима от сегашните министри са му били служители. И забрави да кажеш, че за "социологическите проучвания колко е велик Боко тиквата се цитират само фирми приближени до отворено общество

  Каквото и да ви говорят става дума за любов!
 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#14] от "taco":
  Умният човек не вярва на всичко което чуе, не казва всичко, което знае, и не харчи всичко което има.

 16. 16 Профил на taco
  taco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "latcho59":
  Това не е описание на умен, човек а на: колебаещ се пред всяка информация и действие алчен човек!

  Каквото и да ви говорят става дума за любов!
 17. 17 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Има много трески за дялане в България.
  Но има и адвокати, които, използвайки пропуски в законите, водят ожесточена битка против държавата в Страсбург.
  Това, че защитават отявлени престъпници за огромни хонорари, говори за тяхното разбиране от морал и в същото време проповядват / внушават някакви " етични " норми от страниците на медиите.

 18. 18 Профил на lomv
  lomv
  Рейтинг: Неутрално

  По-големият проблем е, че отявлените идиоти не разбират, че отявлените престъпници трябва да бъдат наказани за престъпленията, които са извършили, НО НЕ те и семействата им да бъдат тероризирани от нашата милиция и прокуратура.

 19. 19 Профил на leshii
  leshii
  Рейтинг: Неутрално

  Много достоен и умен човек. Жалко, че няма да го предложат и изберат за омбудсман.Той е може би най-достойната кандидатура за този пост.

 20. 20 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#19] от "leshii":Абсолютно правилно ,ма кой ще защищищава корпоративните интереси като Гиньо го няма.Ми той ще стой с памперс и ще се сплуе ама няма да излезе от кабинета,зер авантата е по силна от 82 годишнината.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK