Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат: София ще се чисти по-добре от снега, но в рамките на бюджета

Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат

© Анелия Николова

Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат
- Договорите с операторите са доста по-прецизни в посока по-високо качество


- Ниската събираемост - 10-12% от наложените глоби, действа демотивиращо на инспекторите- Договорите с операторите са доста по-прецизни в посока по-високо качество


- Ниската събираемост - 10-12% от наложените глоби, действа демотивиращо на инспекторите
Г-жо Георгиева, повечето от фирмите, спечелили новите договори за почистване на София, и досега са чистили града. Инспекторатът е контролният орган за тази дейност, очаквате ли качеството да се подобри?
- Лично аз считам, че нивото и качеството на услугата трябва да се подобрят чувствително. И имам аргументи за това. Основният от тях е, че договорите вече са 4-годишни и могат да се правят дългосрочни инвестиции от страна на операторите. Другият аргумент е, че договорите са доста по-прецизни в посока по-високо качество на услугата.


Включени са нови дейности, като почистване на подлези, ръчно метене, почистване на кошчета и миене. Подлезите бяха изметени като за първи път, предстои операторите да поставят кошчета. Честотата на почистването е съобразена с използваемостта на подлезите. Но не трябва да се забравя, че цялостната поддръжка на подлезите е задължение на районните кметове.


Държа гражданите да са на ясно, че проблеми от сорта на охрана, осветление, течове е задължение не на фирмите оператори, не на Столичния инспекторат, а на районните администрации. По разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова подготвяме едно напомнително писмо до районните кметове.


Едрогабаритният отпадък, който се генерира от домакинствата и сега се оставя около съдовете, вече ще се изхвърля на определени места по определен график. Това ще се организира от операторите в рамките на 4-годишния период на договорите - колкото по-бързо, толкова по-добре. Освен това от 1 септември едрогабаритният отпадък се извозва и предава на депо Враждебна на тон, а не на кубик, както беше досега. Заради тази промяна се надявам, че съвсем скоро ще има чувствителна и видима промяна към по-добро почистване, защото фирмите имат интерес да возят повече едрогабаритен отпадък.


Новото в договорите на почистващите фирми е и почистване на пътните знаци, указателните табели, мантинелите, на крайпътните отводнителни и предпазни канавки. Променен е срокът за отстраняване на констатирано нарушение - от 12 ч. на 6 ч. Това изисква по-стриктна организация и от тяхна, и от наша страна. Дори и в 3 ч. през нощта да е подаден сигнал за нарушение, инспекторатът трябва да проконтролира разрешаването му. Имаме мобилни групи, те ще се справят с тази работа. От 12 на 6 ч. е намален и срокът за дейностите по лятното улично почистване и 4 ч. за дейностите по зимното улично почистване.


Зимното почистване на София е много болна тема за града. Реалистично ли е да очакваме, че този път столицата ще бъде добре почистена от снеговете – булеварди, квартални улици, тротоари и спирки?
- Това представяне на проблема не е много коректно. Реалистично е да се очаква, че София ще бъде добре почистена в рамките на бюджета. Нека не забравяме, че всичко струва пари. Работи се по организацията на зимното почистване от страна на фирмите, от страна на инспектората също, но подчертавам – операторите трябва да се справят в рамките на бюджета. Разчитам и на опита им, защото повечето фирми, спечелили конкурса, вече година и половина почистват столицата.


Но отчитайки проблемната инфраструктура на града, всеки от нас трябва да си дава сметка, че поддържането на София е много трудно и всеки трябва да се включи в това поддържане през зимата. Искам да напомня на гражданите, че и те имат задължение да почистват снега в прилежащите на жилищата им територии, и да се надявам, че тази година по-голяма част от гражданите ще се включат и ще си почистят пътечката от входа до спирката например.


Бюджетът за зимно почистване за тази година, който общинският съвет определи, не е много по-различен от предишните години, тоест не може да очакваме много по-добро качество?
- Но за тази година положителното е, че в оперативните планове на операторите ще бъдат включени подходите към големите булеварди – "Цариградско шосе", "България", "Брюксел", "Сливница" и "Ботевградско шосе". Фирмите ще трябва да се справят и с поддържането на стълбите на подлезите при зимни условия. Трудно е, но е много важно за хората, които използват подлезите.


Разговаряли сме вече с фирмите на тази тема, за да мислят как да организират работата си. До края на септември трябва да представят оперативните си планове при зимни условия и да мислят как ще се поддържат тези проблемни участъци. По отношение на зимното поддържане се надявам, че ще имаме по-нормални условия, повтарям – с участието на всеки един от нас и с по-големите усилия на операторите.


Преди време бяха изнесени данни, че вашите инспектори налагат все повече глоби и актове, но събираемостта е много ниска. Хората не си плащат глобите, понякога и районните кметове отказват да издадат наказателни постановления на база вашите актове. Как може да се промени това?
- Не аз трябва да дам готовото решение. Мога само да коментирам, че ниската събираемост, която по наши изчисления е около 10-12% от наложените глоби, действа донякъде демотивиращо на инспекторите. Този проблем сме го обсъждали много пъти с г-н Минко Герджиков (зам.-кмет по финансите, бел. ред.) и с г-жа Фандъкова. Търсят се варианти в тази посока, но всичко в случая е въпрос на събиране в една точка на определени нормативни актове. Надявам се да се намери решение, този проблем не стои само пред София.


В Столичния инспекторат работят около 400 души и едва 4 юристи. Могат ли те да се справят с работата по 10 наредби на общината, по които вие сте контролиращ орган и да дисциплинират 1.4 млн. души, колкото живеят в момента в София?
- Не, този брой инспектори и най-вече юристи не са достатъчни. Нерядко колегите остават и след края на работния ден. Когато се налага, ползваме и услугите на юристите на общината. Рядко, но понякога работим и с външни консултанти. Необходими са повече хора, но финансовите възможности на общината не го позволяват.


Смятам, че има и други фактори, които биха могли да "облекчат" работата на инспекторите, например гражданското съзнание. Увеличаването на броя на инспекторите в сегашните условия е трудно, затова се надявам да се увеличи броят на хората в София, които спазват правилата. Това е въпрос на култура, на себеуважение, на уважение към другите.


И в този ред на мисли да напомня за телефона, на който гражданите могат да се обаждат за сигнали – 987 55 55. В тази връзка има още един проблем, който предстои да бъде решен – разширяване на централата и изграждане на оперативната система на инспектората, така че диспечерите да могат да приемат повече сигнали.


Много често столичани се оплакват, че след като се обадят в инспектората, любезно им благодарят за сигнала, но после или въобще не се реагира, или става с голямо закъснение.
- Реагира се. Ако някой гражданин желае да получи информация как е реагирано по неговия сигнал, може да дойде в моя приемен час и заедно да проследим сигнала. Проблемът е, че все още нямаме изградена оперативна система, която да позволи на гражданина, който се е обадил днес в 9.30 ч., още тази вечер в 19.30 ч. да позвъни на същия номер и да му кажат какво е движението на неговия сигнал.


При жалбите е далеч по-лесно - напоследък много хора изпращат жалби по електронен път и ние отговаряме на мейлите им. Сигналите по телефона се записват, в много от случаите инспекторатът ги предава по компетентност, например към транспортна дирекция за проблеми с транспорта в София, към "Екоравновесие" за проблеми с бездомните кучета и т.н..


Относно кучетата съм съгласна, че има основание за недоволство на гражданите, но инспекторатът няма механизъм, чрез който да реагира на тези сигнали. Ролята на диспечерите е да записват всеки сигнал, а има граждани, които си изливат натрупаното недоволство върху тях, което не е редно.


Преди две години беше закрит общинският диспечерски пункт и центъра на инспектората пое и тази функция, затова в много от случаите сигналите не са в нашите компетенции. Обаждат ни се, че няма ток, диспечерите предават на ЧЕЗ, с които имаме директна връзка. Ако обаче гражданинът не се обади пак да каже как ЧЕЗ е реагирал, ние няма как да разберем дали са реагирали. Има сигнали от всякакво естество например "Намерете ми линейка!" В такъв случай диспечерът се обажда на 112.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 923 Разстроено

  Отдавна не бях чел по-тъпи отговори в интервю,само Румен Петков може да се мери с инспекторката!

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  един от най-безполезните служители на общинска ясла. като нямат пари защо плащат на външни юристи - доста брадата лъжа. що се касае до снегопоцистване ще стане като всяка от последните години.

  а какво стана с пролетното миене на улиците или пак усвоиха парите за отчетена но несвършена работа ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 902 Разстроено

  Тази дърта чанта е реален израз на герберската кадрова политика - тъпи, некадърни и големоусти на обещания.

 4. 4 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Ха-ха! Моя бивша колежка в продължение на години. Изключителнна кариеристка и нагаждачка. Член на БКП, без малко да стане партиен секретар. Специалист по всичко. Завършила е черна металургия, но в моя институт се занимаваше с монтаж на електронни компоненти. Напусна БКП-то, после бе алтернативна социалистка, после зелена, социалдемократ, а сега вероятно герберка. Некадърен човек, но подмазвач с научна степен.

 5. 5 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До Митака.Те почти всички гербери са такива.Само застраховките на собствените коли на Титан са за милиони

 6. 6 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "При жалбите е далеч по-лесно - напоследък много хора изпращат жалби по електронен път и ние отговаряме на мейлите им."...
  Добре щеше да е редакцията да си направи труда да ни предостави електронният адрес на инспектората...впрочем, все още е е късно: знае ли го някой?

 7. 7 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "При жалбите е далеч по-лесно - напоследък много хора изпращат жалби по електронен път и ние отговаряме на мейлите им."...
  Добре щеше да е редакцията да си направи труда да ни предостави електронния адрес на инспектората...впрочем, все още е е късно: знае ли го някой?

 8. 8 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#6] от "petarpountchev":

  Ето електронният адрес на инспектората:

  http://inspectorat-so.org/

  А ето и страницата с други полезни адреси

  и данни:

  Интернет- страница на Столичния инспекторат:
  Столичен инспекторат
  ________________________________________
  Адрес: ул. "Париж" 5
  Директор: инж.Веска Георгиева
  тел.: 9377 230
  факс: 9377 221
  Приемно време: сряда от 9:00 - 12:00 ч.
  Структура на Столичен инспекторат:
  Зам. директор: инж.Методи Йорданов
  тел.: 9377 409
  • Отдел "Контрол на инженерната инфраструктура"
  Началник отдел : Румяна Манова
  тел.: 9377 501
  • Отдел "Контрол по опазване на околната среда"
  Началник отдел: инж.Петър Николов
  тел.: 9377 502
  • Отдел "Контрол на търговската и рекламната дейност"
  Началник отдел: Кирил Василев Николов
  тел.: 9377 409
  • Отдел "Оперативен контрол"
  Началник отдел: Васил Михов
  тел.: 9377 566
  Функции на Столичен инспекторат:
  Столичният инспекторат е специализиран изпълнителен орган на Столичната община със задачи:
  • контролна и превантивна дейност спрямо физически и юридически лица по спазване на нормативно установения ред в Столична община;
  • подпомага кмета на Столичната община за осъществяване на контролните му правомощия, произтичащи от законодателството на Република България;
  • разработва и представя становища, анализи, предложения, експертни оценки и др. във връзка с предоставените правомощия и компетентност

  The best way out is always through Robert Frost
 9. 9 Профил на pokita
  pokita
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тая бабка е най-корумпираната инспекторатка! Инспектира само личните си интереси! Чудя й се на кметицата, защо не ги разчисти такива "бивши"?! Общината има нужди от кадърни настоящи кадри!!!

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Как работи инспекторатът, може да се види по количеството на най-едрогабаритния боклук по улиците: безчет изоставени бракми, ръждясали, без чистачки и огледала, някои без стъкла, други без гуми и джанти, а от трети са поникнали дръвчета! Ерго, стоят така сигурно от 20 години

 11. 11 Профил на slavkovrr
  slavkovrr
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#3] от "aceton":

  Тази небеше ли и преди ГЕРБ да дойдат на власт?
  Но се питам защо я оставиха??!!!
  Тази е една от многото излишни и некомпетентни в общината!!

 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Гневно

  До *9 (покита)

  Чудя й се на кметицата, защо не ги разчисти такива "бивши"?! Общината има нужди от кадърни настоящи кадри!!!

  Кметицата е още по- некадърна и от тази 'стара чанта' !
  Прочетете интерв#то й в 'Днес'.
  "Ще,ще,ще!.София е чудесен град. Софияанци обичат своя град.Бла бла бла."
  Това са кадрите на ББ, осравени след него за да покриват безстопанственото Му управление !

  Хенриета
 13. 13 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Неутрално

  sofia.bg/contact.asp

  Ето, тук можете да подавате жалби и оплаквания.
  След време ще ви отговорят.
  Но най-вероятно нищо няма да направят...

  Хенриета
 14. 14 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Разстроено

  sofia.bg/virtdelovodstvo.asp

  Пишете им! Направете ги луди от оплаквания !
  Само така ще се подобрат нещата.

  Хенриета
 15. 15 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Много от пишещите тук са пълни тапанари и ординерни хейтъри. Тази жена е точният човек на точното място. Ето защо: може ли някакъв инспекторат да промени навиците нацял народ да си хвърля боклука по деретата, старите гуми в реките, фасовете по земята, пликовете с отпадъци през балкона?
  Аз харесвам тази госпожа, защото знам, че работи яко и има железен характер. Да е жива и здрава, а ние да се поогледаме какви са ни дворовете, стълбищните площадки, какви са ни оплюти и оакани асансьорите и тогава да говорим.
  Трябва ВСЯКА глоба да се заплаща. Инспекторите да налагат глоби от сутрин до вечер1 Така се научихме да караме с колани, така се отучихме да говорим по телефона докато караме, така ще се отучим и от мърлявите си навици.

 16. 16 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До *15 (Раел)

  'Трябва ВСЯКА глоба да се заплаща. Инспекторите да налагат глоби от сутрин до вечер!'

  Да,обаче глоби НЯМА. Ако тази жена беше "точния човек на точното място" (както пишете) инспекторите щяха да глобяват. А те не глобяват. Те не си гледат работата. Аз съм писал напоследък 3 сигнала до инспектората и получих отговор подписан от тази г-жа. Но действия не последваха.
  А какво ще кажете за Фандъкова - и тя ли е точният човек на точното място???

  Хенриета
 17. 17 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 237 Гневно

  До коментар [#5] от "andimo":

  Знаете ли клюката, че Титан е купил Заубермахер, от австрийците е останало само името. Доказателство са еднаквите лепенки по кофите. Да не говорим откъде Титан има пари да купи ЦСКА? После бюджетът им не стигал!!!!!!!!!!
  Тая чанта е такъв гнус! Вчера в Младост беше страшна кочина около ВСИЧКИ кофи - от Младост 4 до метрото !!!!

 18. 18 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ... този индивид от женски пол попреминал годините на активното мислене и идеи, но верен ботевградски партиен кадър, би трябвало вместо да дава интервюта да стане от стола залепнал за задните и части и да пообиколи улиците на София, защото това не е родния комунистически Ботевград, а столицата на България и с тефтер в ръка да набележи нещата които трябва да свърши според закона а не според интелигентноста си, защото тя липсва поради стечение на много обстоятелства...ако има още капацитивна памет новобоядисания и компютер...

 19. 19 Профил на fecebook
  fecebook
  Рейтинг: 0 Неутрално

  DO.G-JA.GEORGIEVA G-JO ZA6TO G-JA KAPKA GEORGIEVA KAZA NA DECATA 4E6TENI SUDI MEN GEORGI BOGDANOV I SVETOSLAV MEKIKOV NONQMA ZA KAKVO TQ ZAPLA6I MOM4ETO V ZALATA PRED VSI4KI DECA I MOM4ETO ME SRE6NA PO PUTQ KATO OTIVAH NA GOSTI NA EDNA PRIQTELKA I TOI MI GO KAZA NO NE M,U OBURNAH VNIMANIE NO KATO SE VRU6TAH OT GOSTI ODBIH SE DO DOMA NA HADJI.DIMITAR . TQ KAZA NA MOM4ETO 4E 6TENI OSUDI ZA TOVA 4E SME PODALI ZALBA SRE6TO NEQ ZA KOETO TQ NE MU DAVA6E PENSIQTA MOLQ VZEMETE MERKI ZA TOZI DOM
  SUPC.KNQZ BORIS 1-SOFIA
  J.K HADJI DIMITUR BLOG168
  0887567622
  9477009

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK