Диана Янева: България е малка държава, а постоянно някой иска някъде да проучва и добива

Диана Янева, директор "Природни ресурси и концесии" в МИЕТ

© Красимир Юскеселиев

Диана Янева, директор "Природни ресурси и концесии" в МИЕТ
- Дублирането на дейности в три министерства води до невероятна бюрокрация и преплитане в процедурите


- Трябва да се засили контролът от държавната администрация


- Случвало се е един инвеститор да заявява една и съща площ паралелно в две ведомства- Дублирането на дейности в три министерства води до невероятна бюрокрация и преплитане в процедурите


- Трябва да се засили контролът от държавната администрация


- Случвало се е един инвеститор да заявява една и съща площ паралелно в две ведомства
Г-жо Янева, към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще се прехвърли цялата концесионна дейност по подземните богатства. Разполагате ли с необходимия капацитет, за да управлявате и контролирате дейностите?
- Считаме, че имаме капацитет, но в момента е недостатъчен човешкият ни ресурс. Очакваме от останалите две министерства – на регионалното развитие и на околната среда и водите, към нас да дойдат много преписки - около 1000 по предварителни проучвания. В министерството на регионалното развитие в момента с концесии се занимават пет човека и не могат да се справят с огромния обем работа при тях.


Положението им се усложни допълнително през 2008 г., когато отпаднаха общинските концесии и се наложи те да бъдат прехвърлени към същото министерство. Допреди две години общините имаха право да дават концесии за добив на строителни материали до 10 000 куб.м. Така в регионалното министерство се струпаха много заявления за концесии по право, които се полагат на приватизирани дружества.


В Министерството на околната среда и водите също има много висящи преписки - очаква се оттам да дойдат около 500, но те са за проучване. Грешката, допусната при тях, е, че в един момент започнаха да дават много разрешения за проучване, които трябва да стигнат до геоложко, до търговско откритие или да бъдат прекратени.


Нашата дирекция е от 21 човека. Занимаваме се с около 120-130 концесионни договора, но техният брой непрекъснато се променя заради висящите преписки. Явно е, че когато преструктурирането стане факт, ще трябва да се направи инвентаризация, за да се види какво точно ще приемем като обем работа.


Твърде много разрешителни се издават, дори и в момента, когато се знае, че ще има преходен период на прехвърляне на дейности от едното ведомство в другото, което неминуемо ще забави част от концесионните процедури


Колко време продължава една процедура за възлагане на проучване и добив на подземни богатства?
- В случай че се обяви конкурс за търсене и проучване или за концесия за добив, процедурата продължава повече от половин година, а конкурсите за нефт и газ около година, тъй като решението на Министерския съвет за откриване на всеки конкурс трябва да бъде публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз. Процедурите са дълги, но сроковете са обичайни и за останалите държави в Европейския съюз.


В какъв срок може да бъде прехвърлена цялата дейност по предоставянето на концесии към икономическото министерство?
- Мога да направя единствено прогноза. В момента промените в проекта за изменение на Закона за подземните богатства се намират между първо и второ четене. Най-оптимистичните ми очаквания са, че до края на октомври законът ще мине. Основната идея беше именно създаването на единен орган за управление на подземните богатства.


Необходима е цялостна реформа в сектора, която сме планирали в два етапа – структуриране на единния орган и след това създаване на чисто нов закон за подземните богатства, чрез който да се решат натрупаните с години проблеми в сектора. Имаме готовност 80% с неговите текстове.  Подготвяме и проект на стратегия за развитие на минната индустрия.


Защо се отдава толкова голямо значение на единния орган?
- Още преди 15 години се знаеше, че индустрията трябва да бъде управлявана от единен орган, но досега нямаше политическа воля за това. В европейския и световния опит няма такова нещо – три министерства да дават права за едни и същи видове дейности и да дублират функции. Това води до невероятна бюрокрация и преплитане в процедурите.


Един инвеститор отива и заявява една площ в МОСВ, но той има същото право да дойде и да я заяви и при нас. Дублиране има и при функциите на МРРБ и МОСВ, които могат да дават разрешения за проучване на строителни материали. Случвало се е един инвеститор да заявява една и съща площ с едно име при нас и после под друго име в друго от ведомствата. Така за един и същи обект се провеждат паралелно две процедури в различни ведомства.


Кога ще успеете да приключите всички висящи преписки от останалите министерства?
- Не мога да кажа, защото нямам представа какво точно ще приемем и какво е натрупано. Всяка концесия е отделен казус и не знам, като започнем да проверяваме, какво ще излезе. Не мога да се ангажирам с конкретни срокове и защото зависи колко хора все пак ще бъдат назначени. Предвижда се служителите от останалите две ведомства, които се занимават с концесиите, да преминат към нашето министерство, т.е числеността на дирекцията трябва да стане около 50 човека.


В момента тече 2-годишен срок, в който не се приемат нови заявления за строителни материали. Планирате ли да увеличите забранителния срок?
- Това пак е въпрос на национална политика, която ще разработим като принципи. България е малка държава, а постоянно има някакви заявления и някой иска някъде нещо да проучва – пясъци, гнайси, шисти. На експертно ниво считам, че трябва малко да се ограничи предоставянето на права по начина, по който е в момента.


Трябва да направим преглед какво се добива по региони и доколко е правомерно. В момента има голям незаконен добив на строителни материали. Има идеи общините отново да получат права да предоставят концесии, но не знам дали това ще бъде прието, въпрос е на държавна политика.


Като бъдещ контролиращ орган, какви мерки планирате да вземете, за да се пресече практиката на незаконния добив?
- Една от мерките е да се предвидят сериозни санкции в закона. Нелегалният добив трябва да се инкриминира като престъпление. Проблемът е правен - наказателна отговорност носят физическите лица, а добивът се извършва от юридически. Една от възможностите е да се подвежда под наказателна отговорност директорът на съответното дружество.


Освен това трябва да се засили контролът от страна на държавната администрация. В момента и трите министерства провеждаме контрол, но въпросът е доколко е ефективен. МОСВ ще си запази правата за контрол за въздействие върху околната среда.


Лошото е, че администрацията може да отиде веднъж или няколко пъти в годината, за да ги провери, а трябва да има непрекъснат контрол.


Освен контрола какви са останалите проблеми в сегашния закон за подземните богатства?
- Има много несъвършенства в процедурите по този закон. Те дори не са разписани добре. Подготвили сме нова наредба за конкурсите и търговете, която ще внесем в Министерския съвет до края на месеца. Освен това самото делене на подземните богатства трябва да се изясни.


Напоследък все по-често се говори за добив на шистов газ в България. Какви са реалните възможностите и колко конкурса е обявило министерството досега?
- Това е нещо ново за България. В САЩ добивът на газ от шисти е много актуален. При нас също има геоложки дадености в Североизточна и Северозападна България. Тепърва ще обявим два конкурса, а има още пет, които са заявени от чужди компании.


Очаквам процедурите да бъдат финализирани най-рано през следващата година. Досега само едно дружество има подобно разрешение, което му е предоставено от МОСВ – американската компания "Дайрект петролеум" ООД, които дори стигнаха до геоложко откритие.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Диана Янева .... понякога една-единствена снимка говори много повече от хиляди думи ... Реторичен въпрос. Въпрос, който съдържа в себе си и отговора.
  - Разполагате ли с необходимия капацитет, за да управлявате и контролирате дейностите?

 2. 2 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Очаквам процедурите да бъдат финализирани най-рано през следващата година.ЗА ШИСТОВ ГАЗ.


  Кое Ви бърка да финализирате процедурите и по-рано.Чакате подкупите да бъдат платени или руснаците ви плащат, за да не разработваме собствените си ресурси от ГАЗ, за да внасяме руски газ.

 3. 3 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ярък представител на известния вече в Европа "софийски административен капацитет".Основно качество:способност да се гледа умно.Професия-софиянец.

 4. 4 Профил на 263i
  263i
  Рейтинг: 217 Неутрално

  българия много отдавна не е малка държава на фона на другите европейски страни. ако се напъна ще изброя 15 по - малки от нас. това клише е от времето на живков , но явно г-жата живее в това време.

 5. 5 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 393 Гневно

  България !
  От общо 55 страни в Европа
  На 16-то място по територия.
  На 22-ро по население.
  Твърдението "България е малка държава" показва невежество и комплексарщина, неприемлива за държавен служител на толкова отговрен пост!!!

 6. 6 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Считаме, че имаме капацитет, но в момента е недостатъчен човешкият ни ресурс."

  Това пък какво би трябвало да значи?

 7. 7 Профил на faleri11
  faleri11
  Рейтинг: 426 Неутрално

  имат специалисти, но недостатъчно

 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът Диана Янева винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор.

 9. 9 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "papadok":
  Пападок, не си съвсем прав. Хора, оплезили език да изпълняват всякакви поръчки има навсякъде. В провинцията - не по-малко, отколкото в София. Ама "патроните" са много по-малко. Съдба! За което нямат никаква вина софиянци.
  пп: Клиентелизъм се нарича.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 10. 10 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#6] от "boris_ivanov":
  "Считаме, че имаме капацитет, но в момента е недостатъчен човешкият ни ресурс."
  Това пък какво би трябвало да значи?
  ...
  Хмм, много добър въпрос! Тълкувам го така: "Имаме капацитет да крадем, няма кой да пунтира работа!"
  пп: Миии, ...кво друго, Боре!?


  Свобода за СЛАВЕНА!
 11. 11 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#8] от "latcho59":
  Лачко, като цитираш Тери Пратчет, е редно да го цитираш. Не само дословно, а и да посочиш автора. Или барем едни кавички да пернеш. Иначе ... много убаво!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 12. 12 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#7] от "faleri11":
  "имат специалисти, но недостатъчно"
  ...
  Крайно недостатъчно! Т. е., ...изобщо нямат.
  пп: "Опънал" ли си като специалист една жена? Ма истинска жена? Ма недостатъчно? И тя е била доволна? А един електо... , пардон, матрял трябва да е щастлив?


  Свобода за СЛАВЕНА!
 13. 13 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Нелегалният добив трябва да се инкриминира като престъпление."
  ...
  Хих! ... Или да се престъпизира като криминално деяние ... мани, мани ... каква беше Дида ... а, да .... директор на нещо си.
  пп: Убаво, че не й плащаме ние заплатата!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#11] от "Манаф":
  Да взема и да те перна през устата най-накрая! ...Това ли си ми написал?

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#2] от "Само Левски":
  При добива на шистов газ има голяма опасност от екологични замърсявания. Геолозите смятат определението „шистов” газ за погрешно, защото неговото месторождение са глинестите шел (shalе) скали, примесени с органика, които се цепят на слоеве. Шистите са също глинести, но са плътни. Така или иначе, определението получи гражданственост и се използва навсякъде, включително в официални изявления.

 16. 16 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Дайрект Петролеум” прави проучвания в България и вече има регистрирано геоложко откритие в “Етрополска аргелитна формация”. Теренът се намира в района на Плевен - Червен бряг. До момента компанията е извършила у нас геофизични проучвания, които определят контура на глинестите скали. Направени са и вертикални сондажи. Тепърва ще се извърши технико-икономическа оценка на запасите, за да се установи доколко добивът е изгоден. По закон следващата стъпка е регистриране на търговско откритие и извършване на оценка за въздействие на околната среда. Тя трябва да бъде одобрена и едва тогава може да се кандидатства за концесия за добив. Има твърдения, че добивът на шистов газ крие много рискове за околната среда и е свързан дори с опасност от земетресения. Експертите признават, че може да има замърсяване на подземните води, когато става дума за плитки пластове. Става дума за бъдещи намерения, за които не може да се каже категорично какви биха били рисковете за околната среда. Това коментираха от екоминистерството в отговор на въпрос крие ли добивът на шистов газ опасности за природата.
  Оттам обясниха, че именно Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение е процедурата, която определя възможните рискове и въвежда изисквания за адекватни превантивни дейности. Тя следва да бъде извършена, след като приключат проучвателните работи и е условие за издаване на търговско удостоверение.
  Европейската нормативната уредба не регламентира изискване екооценката да се прави по време на търсенето.

 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Г-жо Янева, Дайрект петролеум България е ЕООД , а не ООД - но за Вас сигурно това е едно и също ?
  ООД (Дружество с ограничена отговорност) е дружество, което може да бъде образувано от едно или повече лица, които отговарят на задълженията си в дружеството до размера на дяловото си участие в него. Когато дружеството е учредено само от едно лице, на което принадлежи и целия капитал на дружеството, то се нарича еднолично ООД или съкратено ЕООД.

 18. 18 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Крайно време е да се престане с приказките за малката държава България. България е на 17 място в Европа по територия и на 18 място по население от 50 държави. България по територия е по-голяма от 66% от държавите в Европа, а по население е по-голяма от 64% от държавите в Европа.

 19. 19 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#1] от "latcho59":

  Тъкмно се бях засилил да напиша същия коментар и гледам, че някой ме е изпреварил... Понякога наистина ти е достатъчно да видиш нечия физиономия и всички следващи приказки стават излишни....

  Боян Р.
 20. 20 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Непрекъснато се говори за находища на шистов газ в РБ,та дори и посланик Уорлик си позволи да ни препоръча да използуваме такъв с цел намаление цената на доставяния природен газ от Ру сия.Защо тази млада госпожа (премиерът предпочита жени за отговорна работа - министри, зам.министри,шефове на дирекции - били прилежни и отговорни) не свика съвещание на специалис ти - в страната има немалко такива,запознати с технологията на извличане на шистовия газ и свързаните с него рискове за окол ната среда - ще чуе компетентни мнения, ще се наложи да си во ди пълен запис на изказванията, да ги разучи добре и едва тога ва да се говори за предстоящо извличане на такъв. Предполагам, че ще предпочете да замълчи по този въпрос.Струва ми се,че е време за решение по този проблем, а не да вярваме в химери, за щото едно е да добиваш този газ в обширни безлюдни райони и съвсем друго - в гъсто населената България. Интересно защо по този въпрос се мълчи - прочетох в пресата само няколко публи кации, от които само една - сериозна.И веднага се замълча.

 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#20] от "polkovnik":
  Рискът е реален: http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8

  Информация за размисъл: (много интересна подробност), на присъствуващите на срещата с посланника и представителя на Шеврон, преводачът на посолството е пропуснал да преведе следното:”технологията е нова, неизпробвана в Европа,и добиваният газ ще бъде с МНОГО ПО-ВИСОКА цена от природния”(справка Дневник пазари).

 22. 22 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  В края на социалистическата епоха на България един лозунг придоби особена популярност - „Икономиката икономична – дело на всеки!“

 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  Като гледам дамата на снимката се сещам за парчето на Милена - "Директор на водопад".
  Рядко се среща в толкова кратко интервю да се покаже толкова некомпетентност.
  Това:
  "...Грешката, допусната при тях, е, че в един момент започнаха да дават много разрешения за проучване, които трябва да стигнат до геоложко, до търговско откритие или да бъдат прекратени..." е връо!
  Процедурите по даване на разрешение са описани в закона и правилника и въобще не трябва да зависят от това дали някоя дама в някоя дирекция ще бъде на кеф и и се струвало, че нещо си било много или малко. Там се броят и проверяват верността на документи и нищо повече. Ако се появи друг кандидат в едномесечен срок се обявява конкурс по отработена процедура и толкоз. Ако е решила по почина на Джевдет да се ослушва с години и чака да го съдят всички възможни инстанции, а той се плези на инвеститори, със сигурност не е чака нищо добро. Нито нея, нито колегите и.
  Искрено се надявам, че щуротиите дето ги е наръсила, са от незнание, вместо нещо друго.
  Ако работата по броенето и проверката на документи им се вижда много в София има поне десет фирми, които могат да свършат тази работа и могат спокойно да я оутсорсват. Подписват декларация за конфиденциалност и конфликт на интереси с добра гаранция и работата ще бъде свършена за много малка част от издръжката на стотици държавни чиновници, за които претендира директорката.
  За министерството остава да следи тръжната процедура, концесионния контрол и регистрира откритията - гоележки и търговски. Ако това го направят в страната и шелфа следващите няколко години най-вероятно ще влязат около 0.5 милиарда долара за търсене и проучване и най-вероатно ще бъдат открити поне две-три нови находища на полезни изкопаеми на стойностнад 10млрд.
  Откритието на Дайрект не е на шистов газ. Поне това можеше да провери.

 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма
  Чл. 20. Дирекция "Връзки с обществеността и протокол":
  1. организира разработването на Комуникационна стратегия на министерството, която включва план за представяне на политиките по ресори - икономика, енергетика, туризъм, изграждане и поддържане на институционална идентичност на ведомството и на имиджа на министъра, заместник-министрите, представителите на политическия кабинет и експертния екип на министерството, определен за публично медийно представяне;
  2.
  б) информира обществеността за политиката на министерството и за осъществяваните от него програми и дейности;
  в) осъществява методическо ръководство и координация на връзките на административните структури към министерството с обществеността, като организира публичните изяви на служителите на министерството, включително медийни;

 25. 25 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Само Левски":

  Мислиш ли, че евреите от Шеврон ще ни продават по-евтино "родния" газ от Руснаците? Едва ли.

 26. 26 Профил на Sieminehn
  Sieminehn
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всичките тези проучвания имат за цел да точат пари от държавата и да се манкира дейност.
  В действителност всички находища на полезни изкопаеми са били картографирани и проучени още по соц. време, но не са започнатио да се разработват поради малкия капацитет на някои от тях и защото са нужни на страната, когято се стигне до ситуация, когато няма да има от къде да се внесат необходимите горива и суровини.
  А раработките на находища разни ще бъдат на принципа "Граби докато има" и изнасяй, а народа чиято земя грабиш е само една пречка, за осъществяване на големия гешефт

 27. 27 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#23] от "k_":

  Прав си ,прав си хиляди пъти .Хванали са я за интервюто изненадващо ,сутрин рано ,след нощен запой и преди да си изпие сутрешното кафе......надявам се да е така ,защото иначе лооошо ...

 28. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#27] от "Irina":
  ...лооошо...ама много лошо...ужасно лошо...безнадеждно дори!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK