Христо Севов, главен секретар на Студентския съвет на Софийския университет: 20 години минаха, дайте да направим нещо

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 696 Весело

  Браво Христо! Не те познавам, но ми харесва това което казваш и правиш! Супер надъхващо е за будните млади хора да четат подобни интервюта!

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това пък момче къде е 'ръгнало.
  Те не 20, а 50 + 20 минаха и пак нищо не е станало, а погледнеш ли по назад още 2 по толкова са минали без нищо, а той сега иска младока всичко за 5 години на цъфне и да върже.
  Не бързай толкова лудо младо.
  Почекай малко - къде кога твоите внуци на внуците ти се пенсионират, нещо ще има свършено, а дотогава - умуване.

  The biggest risk in life is not taking one.
 3. 3 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1209 Весело

  СУ може и да е най-реномираният университет у нас, но по отношение на управлението е застинал някъде в средата на 70-те. Раздута администрация, неефективни харчове, хронична липса на пари. И това докато други държавни университети успяват не само да си плащат топлата вода ами и да инвестират в нова база докато тук говорим за дървени ваканции (?!?!) Пример е Икономическия във Варна който за последните 2 години построи нов корпус, в момента строи със собствени пари нова аула и преди седмица обяви че е спечелил пари по оперативна програма на ЕС за почти 4млн.лв. за цялостно саниране. Общежитията са изцяло ремонтирани, никой не се оплаква за пари, хонорари и тем подобни. И това също е учебно заведение с държавна издръжка. Но явно си правят сметката. И не плачат по медиите!

 4. 4 Профил на vivacom
  vivacom
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Пари в СУ има о то достатъчно,НО се краде на поразия,ето по ПРО бг даваха вилата на язовира и апартаментите на Декана на Юридич. факултет Тенчо Колев.Догодина като напусне и Ректора Илчев ще лъснат БМВто на сина,АУДИто на щерката,вила на св.Влас и т.н. ,е те там са парите.От студентските такси за общежитията плюс 3,8 милиона от МОН за общежития може на всеки три години по един нов блок да се построява,ама на не стигало даже да се платят 700 000лв на Топлофикация.Ама лумпенизираните студенти не търсят истината къде им отиват паричките.

  www.vivacom.bg
 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  А не е лошо тези активни студенти да зададат едно въпросче на Игнатов и на Дянков. И да искат твърд отговор.
  Колко данъци са платили частните "университети". Ако не са защо?
  Частните "университети" на са нищо друго освен Търговски дружества. И като такива съществуват за печалба на собствениците. А собствениците колко данъци са платили?
  Междувременно СУ се задъхва от "живителните" икономии на държавния бюджет. БАН направо изчезна. Финансирането на научни изследвания е сведено до сумата за оборот на квартален бардак.
  И не пропускайте да искате отговор за данъците на "университетчето" на Ленинградското Фараонство, временно министър. Иначе част от "търговско дружество" във висшето образование.

 6. 6 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Браво! Амин! Крайно време е СУ да излезе от соца и да запрати на майната си огромната бюрокрация и да позволи активно участие на своето най-голямо богатство - студентите - в неговите работи! Успех на Съвета!

  НЕ НОСЕТЕ МАСКИ!
 7. 7 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#2] от "Десен":

  Ако нямаш нещо конструктивно за споделяне, най-добре да си мълчиш.

  НЕ НОСЕТЕ МАСКИ!
 8. 8 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1209 Любопитно

  До коментар [#5] от "AzDebil":

  И кво да направим с данъците които се съберат от частните университети?! Да ги дадем на структури като СУ за да ги пропилеят ли?

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Тоя чувал ли е думата "endowment"? Ако не, защо смята, че е назад само 20 години. Повече от 100 са.

 10. 10 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "СУ е институция, която олицетворява държавността и като цяло образованието в България."

  Всичко хубаво, но СУ не олицетворява и не би трябвало да олицетворява държавността -- ама никак, а това, което би трябвало да олицетворява, е стремежът към знание и прогрес (финансиран със средства от хазната).

  Не съм фен и на бомбастичните изявления на студенти и преподаватели от СУ, че университетът им би трябвало да е символ и на образованието в България като цяло. СУ е една съществена част от висшето образование тук, но само толкова (това, не, всъщност, не е малко). Още повече ако не си правят сметката добре и отказват да се реформират.

 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  До коментар [#8] от "Варненски":

  Не ми харесва едни да плащат данъци, а други да се скатават на техен гръб. Все меко казано. Уж бизнесат е равнопоставен.
  Между другото, "прането" на пари става и през "разходи" за "университет". Но ако на теб ти харесва...

 12. 12 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Не знам за Софийския, но в Техническия за членове на Студенския съвет все бяха най-гнусните подлизурковци, натегачи и връзкари, протежета на този или онзи. Като студенти - кръгли нули естествено. Разбира се имаше и по някой по-нормален лапнишаран (за цвят).
  Като се сетя за тия млади педерастчета, още ми се свива стомаха...

  А що се отнася до самите университети - със стари червени курви нов бардак не се прави. Сто пъти ли трябва да го напиша....

 13. 13 Профил на StBlagov
  StBlagov
  Рейтинг: 464 Весело

  до "Варненски": Много правилно! И докато администрацията на СУ има по 5-6-7 лелки на катедра, в ИУ по 1 лелка обслужва 2-3 катедри. Фронтофиса им замени старите факултетни канцеларии и спести още пари. Общежитията са ремонтирани пак със собствени пари - основно мебели, дограма и бойлери в стаите. Ама РЕКТОРА им е Лицензиран ОДИТОР, а зам-а им е Най-големият оценител на корпоративни активи в България. Има една Е-класа на 10 години, която се ползва от всички даскали за командировки и от 6 месеца всички разходи се одобравят пряко от Ректора. Никога не е имало коктейли и пирове и всеки лев се следи. Сега само информационната им система остана да се смени и студентите ще могат през браузера на телефона да си подават молби и декларации.
  Завърших го и ми е кеф сега да гледам лузърите от СУ как се потят защото им спряха ежегодната финансова инжекция!

 14. 14 Профил на bill_doors
  bill_doors
  Рейтинг: Неутрално

  аз като видя член на студентски съвет, се сещам за младежка организация на някоя партия
  и нищо чудно - повечето от съветите впоследствие се занимават именно с това - приказки, лаф, нищоправене..

 15. 15 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Otkyde go izkopahte toq caisat komsomolec !?

 16. 16 Профил на gwen
  gwen
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Охххх, "колега", мисленето ви е като на възпитаник на СУ - липсва демократичност и се характеризира с дребнавост. Студентските съвети (настоятелства) е по-приемливо да защитават правата на студентите и да се борят за качествено подобрение на образованието. Нима ще отречете, колега, че в СУ лекциите се базират на материали от 70-те и образованието далеч не е обвързано с практиката?
  По-добре се заемете с това и с изобличаване на корупцията в този олицетворяващ държавността"университет, отколкото с финансите. Те така или иначе никога няма да стигат - тях има кой да ги прибира

 17. 17 Профил на Atanas Atanasov
  Atanas Atanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "gwen":

  Могат да започнат с изобличаването на корупцията в самия Студентски съвет. Той има достатъчно апетитен бюджет и там по някаква случайност се навират деца на неслучайни политици.

 18. 18 Профил на bahil
  bahil
  Рейтинг: 8 Весело

  Меко казано моето момче, минаха 20, а преди тях 45 г. и този университет бе в ония времена тоталитарна и комунистическа привилегия за децата на БКП, на Активните борци, на МВР, ДС...
  После поотпуснаха, но готините професии... и дума да не става.
  Та простестирай пред твоите професори некадърници и пред другите некадърници от БАН. ИЗБЕРЕТЕ ПРОФЕСОРИТЕ НА ГОДИНАТА И ГИ ПРЕДЛОЖЕТЕ ЗА НАГРАДИ. Така ще се види кои са
  истинските- оценката е ваша на студентите.... На добър час!

 19. 19 Профил на mittkkoo
  mittkkoo
  Рейтинг: 409 Весело

  "Другаде в СУ няма регламентиран студентски труд"

  Е те това ако е университет, аз съм хипопотам. Предлагам българските университети да се закрият своевременно, дотолкова са безвъзвратно изостанали...

 20. 20 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Оле, боже, на това момченце съм му преподавал: много е зле.

 21. 21 Профил на GHOST
  GHOST
  Рейтинг: 8 Разстроено

  След като прочетох думите на този млад човек, не виждам искрица надежда нещо да се промени ... Щом един студент употребява думите "дайте да направим нещо ...." положението е лошо. Всеки иска някой да дава ..... но това да не е той лично. Нещата ще тръгнат към по добро когато повечето от нас кажат "ето....аз направих това ...." или ...."аз дадох това от себеси....това са възможностите ми" .... Иначи всичко си остава само думи, очаквания, надежди .....светло бъдеще. Нищо ново под Слънцето на мястото наречено България.

 22. 22 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Този има ли идея какво означава "катарзис". А уж бил българска филология. Както беше написал някой по-горе тия в студентския съвет са някакви лекета. Тренират от сега достойно да заместят политическата ни класа.

 23. 23 Профил на Гери Б
  Гери Б
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Браво на Христо Севов! Наистина е крайно време нещо да се промени! Уж сме в Европейския съюз, а младите хора не могат да се образоват на ниво, и не защото не искат, а защото не им се предоставят нужните условия и удобства за това. Затова масово се бяга към чужбина, а не трябва да е така. С вас сме! Дано усилията имат резултат! Успех в начинанието!

 24. 24 Профил на researcher
  researcher
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Намирам казаното то Христо Севов (не го познавам) за много логично и премерено. Това , че българинът билл_доорс асоциира с младежи от минали времена, си е негов проблем. Явно там е спрял да мисли. Просто не е в час, че в западните университети там изявите на младите са много активни и ефективни (преподавала съм с години в различни престижни университети). Положението е точно описано от аз_дебил, но фактът, че другите не го подкрепят, означава, че не са наясно с нещата и "вятър ги вее на бяла кобила" - дай да злословим срещу СУ и БАН, "щото там са лошите, на нас наука не ни трябва, ние сме добри в чалгата и кражбите". Безутешна съм на този етап, макар че не приемам това за позиция. Двамата министри Дянков и Игнатов са едни вагабонти по отношение на науката и образованието. За това имам своето обяснение, но то е дълго и няма да ви занимавам. Какво да говорим? Умрях от срам, че имаме такъв премиер, който се изтъпани пред нашите сънародници в САЩ, за да им каже, че ако си имат открития, да ги патентоват в чужбина. Ние имаме хубава земя (И какво от това, че вече 20 години пустее??) и ще правим селско и магистрали. Какво друго очаквате?

 25. 25 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "AzDebil":

  Дебиле, на път съм да ти стана фен. Деветдесет на сто от постовете ти са винаги точни, премерени и на място. От мен 1+.

 26. 26 Профил на Nakom
  Nakom
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пореден мрънкач, който чака някой да му направи нещо.
  Типичното отражение на СУ, където веднъж приети и изкласили 1-2 курса, студентите започват да се гордеят, и бълват тая гордост дори като завършат специалност "безработен", и натикат след време собствените си деца да я завършат.
  Ако един университет се познава, по нивото на клозетите които ползват студентите му, то СУ е най-нещастният университет в България.
  А ако студентите му се познават по това, какви клозети ползват, то от студентите на СУ няма по-зле в тази държава.
  Едно- че не ги е гнус и приемат за "нормално" да ползват такива клозети, две че се оставят да ги карат да ползват такива клозети.

 27. 27 Профил на Чупакабра
  Чупакабра
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Браво на Христо, много е израснал за 3 години!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK