Мишо Настев и Ангел Янакиев: Снимките на данъчните на луксозните имоти няма да издържат в съда

Мишо Настев, председател на асоциацията на геодезическите фирми /вляво/, и Ангел Янакиев, председател на Камарата на инженерите по геодезия

Мишо Настев, председател на асоциацията на геодезическите фирми /вляво/, и Ангел Янакиев, председател на Камарата на инженерите по геодезия
- Кадастралната карта е основа за събиране на имотните данъци, затова агенцията по кадастъра трябва да е към финансовото министерство


- Всички тези палати може да се видят и чрез Google Earth


- Заради липса на средства не се подписват договорите за картографиране на 30-километровата ивица от Черноморието- Кадастралната карта е основа за събиране на имотните данъци, затова агенцията по кадастъра трябва да е към финансовото министерство


- Всички тези палати може да се видят и чрез Google Earth


- Заради липса на средства не се подписват договорите за картографиране на 30-километровата ивица от Черноморието
С какво ви провокира т.нар. акция "Хеликоптер"?
- Мишо Настев (М. Н.): Провокира ни това, че дейност, която е вменена на геодезистите със закон, в момента се извършва от хора, които не са специалисти. Целта на това, което данъчните правят, е да заснемат едни имоти от въздуха и да потърсят идентификация на тяхната законност. Изразходват се средства за дейности, резултатът от които няма да има законови последици.


Причината е, че заснемането от въздуха е специална дейност и не може всеки да я прави, защото е класифицирана информация. Законът за геодезията и картографията и Законът за кадастъра и имотния регистър регламентират, че това се прави от геодезисти. Те създават законни документи - кадастрални карти, по които може да се измерят местоположението и пълната площ на имота до сантиметри, които имат доказателствена сила в съда.


Тоест, ако сега държавата тръгне да си търси неплатените данъци на базата на снимките от НАП, тези доказателства няма да издържат в съда, така ли?
- М. Н.: Те не са доказателство за пред съда. Данъчните могат да кажат: Елате, господин Х, ето вашата сграда, за която сте ползвали данъчен кредит, защото сте я обявили за офис на фирмата ви. Но от жената, децата, кучето се вижда, че я ползвате за жилище. Значи трябва да върнете 20% ДДС. Държавата има право да си иска парите. Но ако собственикът отиде в съда и данъчните покажат снимката, съдът ще я отхвърли, защото тя не е получена по законов ред.


Може НАП да са наели някой геодезист да лети с тях в хеликоптера, а вие просто да не знаете.
- Ангел Янакиев (А. Я.): Във вестниците пише, че се прави картографиране, GPS координати и т.н. Това нещо не може да се направи по начина, по който го правят данъчните в момента. Това, което те правят, може да се види и без да се лети с хеликоптер, като се влезе в Google Earth.


Вие като специалисти защо не предложихте на НАП или на премиера да вземат и геодезист, който да изработва и картите, за да имат документите правна стойност?
А. Я.: Никой не ни е питал, а и проблемът е, че няма човек в правителството, който да знае значението на думата кадастър. Кадастърът е много съществена дейност - това е информацията за недвижимите имоти. Без кадастър няма пътища, магистрали, инфраструктура.


Включително и ресорният министър Росен Плевнелиев ли не знае какво е кадастър?
- А. Я.: Той знае, но мисля, че не му е напълно ясно значението, защото няма да остави втора година без финансиране агенцията по кадастъра. От идването на власт на правителството на Бойко Борисов няма нито една стотинка за извършване на дейности по кадастъра. Отделно не са платени сумите, които държавата дължи на геодезическите фирми за изработеното до края на 2009 г.


Дадоха ви възможност да си вземете парите чрез Банката за развитие.
- А. Я.: Тази опция беше само за компании, които са пуснали фактурите си през 2009 г. Има обаче много фирми, които са изработили продукция на държавата, но не пускат фактури, за да не плащат ДДС, защото няма откъде да вземат пари, докато държавата не се разплати с тях. По наши данни държавата дължи на геодезическите фирми общо около 10 млн. лв.


В същото време бюджетът на агенцията по кадастъра за 2011 г. е 10 млн. лв., които няма да стигнат само за издръжка на ведомството. Кадастърът е една от малкото дейности, която връща пари в държавата обратно. Възвращаемостта е 1:1.7, т.е. ако държавата даде 1 лев, ще получи 1.7 лв. През 2009 г. приходите на агенцията по кадастъра са 17.2 млн. лв. от предоставяните от нея услуги.


Като не връща част от тези пари в агенцията, правителството нарушава закона за кадастъра. В него изрично е казано, че 75% от постъпленията на агенцията по кадастър се връщат обратно за развитие на кадастралната карта. В много държави кадастърът е към финансовото министерство.


Това означава ли, че искате агенцията по кадастъра да мине към финансовото министерство?
- А. Я.: В момента никой не обръща внимание на агенцията по кадастър. В същото време почти всеки българин има собственост. Министрите също, включително и премиерът. Предполагам, че и Бойко Борисов иска къщата му в Банкя да бъде нанесена в кадастъра, и то вярно, защото плаща данъци. Т.е. кадастърът е вързан с данъците на имотите и от тази гледна точка агенцията по кадастъра трябва да бъде във финансовото министерство, а не към министерството на регионалното развитие.


Със заема от Световната банка трябваше да се направи кадастър на скъпите райони на София, точно където прелетя и данъчният хеликоптер. Какво стана с тази кадастрална карта, тези имоти отразени ли са в кадастъра?
- М. Н.: В момента цялата подвитошка яка - от Лозен до Банкя включително, има изработена кадастрална карта, която е в процес на приемане от агенцията по кадастъра. Би трябвало всички тези сгради да ги има вътре в нея.


С една дума, данъчните е можело да не летят, а да вземат данните от агенцията по кадастъра и тази акция да се окаже безсмислена?
- М. Н.: Акцията не е безсмислена. Чудесно е НАП да лети и да вижда всичко. Но като се изразходват средства за полети, нормално е да ползват геодезическа камера, която да заснема, след което специалистите да обработят резултатите и да се получи орто-фото карта. Дори ЕС ни контролира по линия на земеделието чрез нея. Освен това орто-фото картата може да се използва за направа на кадастър за извънселищните територии, където точността й е достатъчна.


А. Я.: От НАП казват, че картографират, а после общините ще правят фотограметрия (превръщането на фотографските снимки в планове и карти). Това не е възможно, защото общините нямат нито техника, нито специалисти. Това може да се направи само чрез агенцията по кадастъра, която го възлага на фирми с необходимото оборудване.


Защо сега орто-фото картата не се използва за направата на кадастър?
- А. Я.: В агенцията по кадастъра има спечелени лотове за картиране на цялото Черноморие съгласно Закона за черноморското крайбрежие. Търговете бяха разиграни още през 2009 г., но заради липса на средства договорите не се подписват. През 2009 г. парите бяха осигурени, а сега ги няма. Общата стойност на договорите е за около 21 млн. лв., които ще трябва да се изплатят в рамките на две години и половина.


Тази дейност беше спряна, а именно по Черноморието се очаква да излязат още интересни селища. Става въпрос за 30-километровата крайбрежна ивица, за която трябва да се изработи нова орто-фото карта в мащаб 1:1000. След това на всички черноморски градове се прави  специализирана кадастрална карта, както и ще се обнови стопанската карта.


Не може ли поне акцията на НАП по Черноморието да се направи съвместно с геодезисти?
- М. Н.: Може, но трябва да кажат - момчета, това, което на нас ни трябва като данни, трябва да го направите вие. Вземете и си свършете работата. По закона за личните данни и класифицираната информация сега не може да се правят ей така снимки от въздуха на частни имоти.


Държавни институции имат право да снимат, когато се извършва картиране на територията. Затова данъчните казват, че правят картиране, но по закона за кадастъра те не са специалистите, които могат да картират територията.


Очевидно е, че НАП не са се обърнали за съдействие към агенцията по кадастъра. В България често министерствата се държат като феодални структури и не си говорят помежду си. Затова е редно агенцията по кадастъра да мине към Министерството на финансите, след като е свързана с данъците. След това съответното държавно ведомство, което има нужда от информация, я получава оттам, като плати само разходите за размножаване на материалите.


Защото сега се случва следният парадокс в условията на криза: едно министерство извършва дейности по геодезия в даден район, след това друго министерство възлага извършването на същите дейности в същия район и се получава двойно изразходване на средства за едно и също нещо.


В какво състояние е геодезическият бранш?
- А. Я.: Геодезическата общност в България е в тотален колапс. Всички частни фирми започват масови уволнения. На трудовата борса отиват висококвалифицирани специалисти, на които държавата трябва да им плаща обезщетения за безработица средно около 1000 лв. месечно. Вместо да ги дава на безработни геодезисти, държавата може да ги инвестира в агенцията по кадастъра, от която после ще получи приходи.


На борсата вече са около 80 геодезисти, очакваме до края на годината да бъдат съкратени още 150 - 200 специалисти. Една част от фирмите намалиха заплатите наполовина, други не плащат. Има колеги, които се насочват към Австралия, там има много работа за геодезисти. Така след няколко години, когато отмине кризата и България има нужда от геодезисти, няма да има кой да работи.


- М. Н.: Това е втора нулева година за бранша. Работещите геодезисти в страната са около 1500, а фирмите в нашата асоциация са 56. Въпросът е да ни се даде възможност да работим. Трябва да е ясно, че няма да има инфраструктура без геодезия и кадастрални карти, каквито и фондове да идват от Европа. Никой инвеститор също няма да дойде, ако му кажеш, че този имот, който купува, е 20 дка, но утре се окаже, че не е толкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK