Робърт Ливърмор: Прокуратурата още не се справя с преследването на престъпните босове

Робърт Ливърмор, министерство на правосъдието на САЩ

© Анелия Николова

Робърт Ливърмор, министерство на правосъдието на САЩ
- Показанията на вътрешен човек са ключови за разследванията за организирана престъпност


- Българските перачи на пари използват едни от най-изпипаните схеми- Показанията на вътрешен човек са ключови за разследванията за организирана престъпност


- Българските перачи на пари използват едни от най-изпипаните схеми
Две години съветвате българската прокуратура - какви са впечатленията ви от работата й по делата за корупция и организирана престъпност?
- Научих, че проблемите са сериозни и многобройни и се опитваме да стигнем до решения, които ще проработят при действащата система. Българската правна система като цяло върши много добра работа в преследването на организираната престъпност и корупцията по ниските нива.


Те вършат същинските престъпления, те си цапат ръцете - продават наркотиците, пипат парите при даването на подкупите. Прокуратурата се справя много добре с подобни обвинения. Но това, с което не се справят, е преследването на тези, които издават заповедите и определят правилата.


Това отчасти е така, защото законодателството не дава на прокурорите необходимите инструменти, но и защото те не използват докрай съществуващите възможности. Става дума за работата с агенти под прикритие, за сключването на доверителни сделки, за информаторите и членовете на престъпни групи, които дават показания в полза на обвинението. Тези инструменти съществуват, но не се използват достатъчно.


Как си обяснявате това?
- Има много причини - културни особености или лично разбиране. Ако си свикнал да използваш дадени похвати, да направиш нещо ново и различно, е трудно, особено тук, в България. Прокурорите не са възнаградени за това, че опитват нещо ново, а и да са, наказанието при провал е по-тежко. Например, ако един фигурист опита нови скокове, няма как да не падне първите пъти.


Трябва да преодолееш страха от падането, да поемаш рискове и да опитваш нови неща. Станахме свидетели на няколко случая, при които прокуратурата го направи, но съдът я отряза. Това намалява ентусиазма на прокурорите.


Как се стига до ръководителите на една престъпна организация и как се разкрива корупцията по високите етажи на властта?
- Един от начините е да намериш членове на организацията, които да сътрудничат на обвинението и да дадат показания. Такива разследвания изключително рядко се водят без показания на вътрешен човек, защото ако искаме да стигнем до тези, които не си цапат ръцете, традиционните методи не са достатъчни. Трябва да се използват по-модерни техники.


Друг метод, който по-широко се използва в Европа, е подслушването. В България се подслушва доста, но проблемът е, че много от доказателствата, събрани със специални разузнавателни средства, доскоро не се приемаха в съда. Вече бяха направени изменения, които позволяват данните, събрани след разрешение за подслушване на едно лице, които уличават другиго, да се използват в съда и срещу втория човек.


Това е стъпка напред, тепърва ще разберем дали е достатъчна. Но възможността на самите обвиняеми да свидетелстват, макар и да е уредена в България, може да се развие доста повече и на законодателно, и на практическо ниво. 


Друг много важен подход при тези разследвания е сформирането на специализирани екипи, които да работят само по тях. Това са дълги и сложни разследвания и всеки прокурор, ако се занимава и с други случаи, ще трябва да избира между тях или да да гаси пожара с изтичащите срокове по някой лек случай. Така тези мащабни разследвания все остават за после.


В САЩ имахме същия проблем през 50-те и 60-те години. Тогава прокурорите не посвещаваха достатъчно време на тези дела и главният прокурор Робърт Кенеди създаде специализирани сили за борба с организираната престъпност, в които работеха хора, отдадени единствено на тези разследвания.


Говорите за прокурори, които са отдадени на борбата с организираната престъпност, които разследват. Българската прокуратура също има разследващи функции, обаче не ги използва активно.
- Мисля, че е важно да изясним причината, поради която не са активни, и тя не е защото пият кафе по цял ден. Пасивността им се дължи на претовареността с голям брой разследвания и задължения. Сега със създаването на специализираните звена се надявам да видим прокурори, които излизат и работят рамо до рамо с полицаите.


Имате ли наблюдение как върви работата на спецекипите за борба с корупцията и организираната престъпност?
- Срещнах се с някои прокурори и разследващи полицаи и, изглежда, развиват екипната работа, но още сме съвсем в началото на процеса. Те вече имат времето да се посветят само на тези случаи и вярвам, че ще видим резултати. Времето ще покаже. В България са правени много промени, които понякога са проработвали, а друг път не, но аз съм обнадежден.


Вие сте експерт в борбата с прането на пари. Това престъпление затрудняваше много българската прокуратура, но вече имаме серия от осъдителни присъди. Какви са вашите впечатления?
- Престъпните групи в България използват най-сложните и усъвършенствани техники за пране на пари в света. Честно казано, те използват методи, в пъти по-съвършени от тези на повечето групи в САЩ. Знаят как да изперат много пари и как да се възползват от държавните граници, в коя страна има по-строга банкова тайна и как да извършат престъплението така, че максимално трудно да бъдат свързани с мръсните пари.


Те смесват парите от легални предприятия с такива от незаконна дейност и накрая ги вкарват в една обща банкова сметка. Обвиняемите за пране на пари в България често казват: "Да, теглих пари от тази сметка, защото имам интереси в една законна компания и това е печалбата ми, но не знам нищо за незаконните пари, които са влизали по сметката."


Това прави много трудно разследването, защото трябва да се докаже, че обвиняемият е прал пари и е знаел, че те идват от престъпна дейност. Българските прокурори вече са много добре подготвени и се справят доста добре.


Значи българските престъпници получават квалифицирана правна помощ?
- Така мисля. Като погледнеш цялата схема, по която са изпрани парите, разбираш, че те много добре са знаели какво правят и какво са искали да постигнат. Престъпниците са знаели и какви са ограниченията при разследванията. Често парите отиват извън ЕС, което затруднява получаването на банкова информация.


Парите се скриват в държави, които наричаме финансов рай и с които България няма спогодби. Това изключително затруднява разкриването на схемата, защото информацията се търси по реда на правната помощ и другата държава не е задължена да отговори.


Как се разплита подобна мащабна финансова схема, как се отделя законният капитал от престъпните средства?
- Много трудно. В САЩ имаме разследващи, които са и счетоводители. Опитваме се да възстановим счетоводните книги на престъпната група. Правим пълен счетоводен анализ, за да разберем откъде идват парите и къде са отишли. Разследването е и процес на изключване. Първо се установяват законните потоци и накрая остават съмнителните, които трябва да се проследят, за да се установи кой стои зад дадена фирма или притежава недвижим имот.


Прането на пари трябва да се разследва заедно с престъпленията, от които са придобити средствата. Ако имаш дело за разпространение на наркотици, го разследваш заедно с това за изпирането на парите от трафика. Това не са отделни случаи, а двете страни на една монета. Ако ги разследваш едновременно, можеш да използваш доказателства за едното престъпление, за да подкрепиш обвинението за другото.


Високите приходи са косвено доказателство, че подозираният за наркодилър наистина се занимава с дрога. Намирането на количество наркотици пък доказва незаконни приходи и изпирането им. Ако добавиш записи от разговори и показанията на членове на организацията, успяваш да изградиш мрежа от доказателства, която не може да бъде разкъсана. Най-важен е човекът, който управлява парите на престъпната група. Ако се съгласи да свидетелства, той може да попълни всички празноти на разследването.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Човкът е прав ,, като посочва че главния проблем е в законодателството, а чрез него големите босове на престъпността замитат бързо следите си.А за това че вината е преди всичко в парламента и в управляващите партии някак много срамежливо се говори у нас .защоли?

 2. 2 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  ...Защото "ГЕРБ" е формация, коятоне може и най-вече неиска да се справи, защото са посткомунисти, защото само забавят процесите и престъпниците се прикриват, не се осъждат, защто пък няма законово правна база за това, няма конституционни и правно законови норми, нужни да подкрепят и променят системата на правосъдието силовите ведомства и прокуратурата в страната...затова. Ите са отложени в небитието и безвремието с надеждата сами да се преструктурират и преоформят, което е един АБСУРД откадето и да го погледнеш...

 3. 3 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Трябва да преодолееш страха от падането, да поемаш рискове и да опитваш нови неща. Станахме свидетели на няколко случая, при които прокуратурата го направи, но съдът я отряза. Това намалява ентусиазма на прокурорите."

  Ами прав е човека

 4. 4 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lord":

  ...нищо не е направила прокуратурата, защото не е променена, защото повече от 75% от кадрите се съобразяват с доказателства, които не се събират на нужното професионално ниво от следствените органи, а прокурорите са отделени от следствието и... чакат, то да им подготви материали за обвинението, ПРОКУРАТУРАТА чака, СЪДИИТЕ чакат прокуратурата, а следствените органи чакат НАКЪДЕ ДУХА ВЯТЪРА... И така както чакат обвинените и задържаните имат 3 възможни врати за предлагане на невиноста си за проверка подкрепени от "четвърта " институция работеща само в тяхна полза наречена адвокатура. 4 - ВРАТИ, НА КОИТО ОБВИНЕНИЯТ, НО НЕОСЪДЕН Е ГОТОВ ДА КОРУМПИРА... с всички сили и средства с които разполага...и все някоя се отваря, а понякога и четирите са широко отворен и то нарочно...

 5. 5 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  ... следствието, обвинението (прокуратурата) и съда, заедно с адвокатурата - трябва да са един цялостен и добре не, а отлично работещ механизъм наречен МЕХАНИЗЪМ НА ОБщЕСТВЕНОТО ДОВЕРИЕ. Все още носещ парадоксалното название ПРАВОСЪДИЕ. Работещ срещу себе си ежедневно за превръщането му в театрален декор, на който се играят лоши пиеси с реплики от вида на т. нар. софизми с пледоарии целящи преливания от пусто в празно...

 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:08 на 20/10/2010 от неговия автор.

 7. 7 Профил на true2010
  true2010
  Рейтинг: Неутрално

  От цялото интервю ми направи впечатление че в САЩ следователите които се занимават с пране на пари са и специалисти по счетоводство.В България разследващите са или бивши каратисти привлечени на работа в МВР,или съкратени от армията офицери,или синове и дъщери на бивши полицаи.Тоест некомпетентни хора.В САЩ хакерите се привличат на работа във ФБР защото могат да проникват навсякъде.В България полицаите ползват компютрите за текстообработка и печат.Резултата от тази българска политика е че престъпниците у нас получават в пъти по-квалифицирана помощ от американските престъпници.Тоест българската държава привлича некадърните по шуробаджанашки и отблъсква специалистите които нямат възможности да работят за държавата.Естествено те отиват при престъпниците.

 8. 8 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#7] от "true2010":

  Много си прав, приятелю

 9. 9 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 580 Неутрално

  4 и 5,

  Адвокатурата не е част от правосъдната система. И не е единствената работа на адвокатите да защитават престъпни босове, но те са граждани като всички други и адвокатът е ДЛЪЖЕН да ги защитава компетентно и с всички сили, защото "всеки е невинен до доказване на противното" . Другото си зависи от законите, следствените органи, прокуратурата. Които също нямат място в съдебната система. В щатите има най-много адвокати на глава от населението, по 5 от тях защитават всякакви босове, но често се стига до осъдителни присъди. Защото прокуратурата и полицията си вършат работата. Там прокуратурата е част от изпълнителната власт, няма ги тия несменяемости и магистратски привилегии, издъни ли прокурор няколко важни дела, забравя за кариера /най-често политическа/. Съдът там е предимно арбитър, ръководи процеса, но го решава не той, а журито /най-често/. Има изборност на съдии и прокурори на щатско ниво. Също и на шефве на полиция, шерифи и т.н. Това означава, че гласът на хората се слуша, медииите също са със силно влияние, защото определят общественото мнение.
  А тук каквото и да изнесе една медия за даден политик, магистрат, полицейски и всякакъв друг шеф какво се случва - "кучетата си лаят, керванът си върви".
  Не че и Щатите са идеална система, но явно тяхната се справя по-успешно с управлението и контрола на 300 млн. души от цялата човешка палитра. Ние тук 7 млн. останахме и не можем да се оправим.

 10. 10 Профил на true2010
  true2010
  Рейтинг: Весело

  Нашата прокуратура и полиция само вадят оръжието и го размахват без да може да го използват.Тук-там възпроизведат някой изстрел във въздуха като предупреждение за престъпниците да се пазят и толкова.Казано в преносен смисъл.А резултата е една пълна нула за хората които плащат данъци и заплати на същите тези държавни хора.И вместо да им дават 13 и 14 заплата за 2009 г., а другите да стачкуват защото им са малко заплатите, да вземат да ги съкратят малко а останалите да ги научат как се върши работа.Ако не искат-да отиват да работят на пазара на труда.Там ще разберат че са просто едни лешпери и некадърници

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK