Комисар Алекси Стратиев: Вместо да отнемаме книжки, ще увеличим глобите за превишена скорост

Комисар Алекси Стратиев, директор на Пътна полиция

© Надежда Чипева, Капитал

Комисар Алекси Стратиев, директор на Пътна полиция
- Глобата може да стигне и 1000 лева


- До ден-два след нарушението ще изпращаме директно фишове на собствениците на автомобилите


- Промените в закона ще намалят полицаите по пътя- Глобата може да стигне и 1000 лева


- До ден-два след нарушението ще изпращаме директно фишове на собствениците на автомобилите


- Промените в закона ще намалят полицаите по пътя
Въпреки че промените в закона за движение по пътищата минаха на първо четене в парламента, преди окончателното им гласуване продължават да се предлагат и обсъждат нови предложения - кои от тях е реалистично да бъдат внесени и приети?
- На този етап от група народни представители и председателя на комисията по транспорта е внесено предложение, което се отнася за използването на техническите средства за контрол на ограниченията на скоростта по пътищата. На всички е известно, че има 15 камери, които могат да бъдат монтирани на общо 30 места по републиканската пътна мрежа.


Тези камери работят от началото на март т.г. Още с инсталирането им знаехме, че ще има проблем с обработката на констатираните нарушения - те са страшно много, натрупани са около 200 хиляди. Това затруднява и самите хора, идват по няколко пъти. Първо, след като отговорят на поканата, за да подпишат актовете и наказателното постановление, след това отново, за да си вземат контролния талон. Просто не можеше да се обработят тези нарушения. 


Разкажете повече за новата промяна?
- На базата на снимката, с която е установено нарушението, се разпечатва електронен фиш, който се изпраща на собственика на автомобила. Цялата информация от радара ще се прехвърля в сървър, който ще я обработва - проверява се кой е собственикът на колата, адресът и се формира документ, който се изпраща на нарушителя, установен чрез регистрационния номер на колата.


Не се предвижда отнемане на шофьорска книжка и точки, а само глоба. Собственикът може да прецени дали да плати той, или да посочи лицето, което е управлявало автомобила. Плащането ще става по пощата, по банков път или електронно. Страшно много се облекчават хората, които са нарушили ограниченията на скоростта, защото няма да губят време.


Увеличава се и размерът на глобата - за малките превишения ще е около 20 лв., но при големите може да стигне почти 1000 лв. Предложението е при превишение над 50 км глобата да е 350 лв., а за всеки 5 км отгоре ще се увеличава с още 50 лв. Тоест, ако шофьорът кара с 60 км превишение на допустимата скорост, глобата ще е 350 + 100 лв. Ако е със 70 км - + 200 лв.


Тези глоби ще важат ли за нарушения, установени от пътните полицаи?
- Да, но при тях ще се съставя акт. Облекчението, което предлагаме, е когато нарушението е снимано с камера.


Колко време след получаването на електронния фиш нарушителите ще трябва да платят глобата?
- Нарушението ще се обработва за един-два дни, срокът за доставяне зависи от пощата. А времето за плащане е 15 дни от получаването на фиша. 


Какво ще последва, ако не плати?
- Електронният фиш влиза в сила като наказателно постановление. Изпраща се на Националната агенция за приходите (НАП), където се предприемат мерки за събирането на глобата -  принудително изпълнение, съдия-изпълнител. Пристъпва се към една по-сериозна процедура.


В проекта има възможност за тези, които са решили да платят в срок, глобата да е с около 20% по-малко, защото нарушителят спестява целия този разход на време. Смятаме, че така ще мотивираме хората да си плащат глобите и да не ангажират държавните органи.


В момента процедурата е много сложна и се точи, защото няма документ, който да е основание да се пристъпи към принудително изпълнение. В момента се изпраща покана до собственика да се яви в КАТ. Обикновено той не се явява, ако го направи – започва да се оправдава. С промяната ние ще изпращаме готовия фиш, а не поканата. И ако собственикът не реагира, ще трябва да си понесе санкцията.


На какъв етап е изработването на софтуера, който ще обработва данните от камерите?
- Софтуерът е готов, минал е на експертен съвет и е започнала неговата пробна експлоатация. Техническата част върви паралелно със законодателните промени. Прогнозата новите правила да заработят след Нова година още важи.


Предвижда ли се да купите още радари?
- С тази законодателна стъпка се разширява възможността да се използва такава техника, както в почти цяла Европа – на пътя да не присъстват полицаи, а да се работи с технически средства, които контролират.


Догодина ще имаме възможност и със сигурност ще вземем още камери. Защото едно от измененията на закона предвижда да се създаде фонд, в който да постъпват глобите в резултата на работата на техническите средства и парите оттам да се използват само за дейности, свързани с безопасността на движението, включително и за купуване на такива радари.


Ако това се случи, просто територията на страната и на всички уязвими места ще бъдат покрити с мрежа от технически средства. Това е изключително ефективно и в страни, в които го ползват, резултатът е намаление от около 25% на жертвите на пътя.


Наскоро НАП разкри данни, че голяма част от водачите с неплатени глоби не знаят, че са били санкционирани. Как ще коментирате?
- Това е абсурдно, защото можеш да кажеш, че си забравил, но да не знаеш не може да се случи. Законът засега казва, че за да ти се наложи глоба, трябва да се подпишеш – било на фиш, било по наказателно постановление.


Няма нарушител към момента по действащите нормативни актове, който да не знае, че е имал глоба. Това е интерпретация на тези, които не им се ще да кажат, че не са си платили задължението. На мен ми направи впечатление в изследването, че малък брой хора са заявили, че няма да си платят нарушението.


Промяната в закона цели хората да започнат да си плащат. Когато на пътя почват пазарлъци, българинът има усещането, че всичко зависи от субективния фактор. Търсят се контакти и връзки. Сега ние искаме да изтеглим полицията, да дистанцираме субективния фактор  и така да ограничим корупцията до пълната й липса.


Само с тези 15 радара са уловени 200 000 нарушения, разкриваемостта скача в пъти. За хората е изключително важно всяко нарушение да се наказва. Аз не казвам, че всичките ще ги установим, но ще бъдат много повече.


Вярна ли е информацията, че около 150 хил. души могат да останат без книжки, защото са били уловени от радарите?
- Това е проблемът, който се опитваме да решим. Радарите улавят превишенията с над 30 км/ч, което по закон води до лишаване от книжка за минимум един месец. Процедурата е много трудна и бавна и понеже хората знаят, че ще им се отнемат книжките, се опитват допълнително да я забавят – не идват и не отговарят на поканите.


Освен това практиката показва, че налагането само на глоба е изключително ефективно. А ако се замисли човек - ако увеличим радарите, тези 200 хил. души ще станат в пъти повече. Но ако им отнемаме и книжките, вероятно много от тях ще останат без работа, защото със сигурност ще има и професионални шофьори. По-добре е да работят и да си плащат глобите, отколкото да им отнемаме прехраната.


Много хора се оплакват, че при леки катастрофи застрахователите не признават двустранния протокол. Това налага пак да се вика КАТ и много забавя процедурата. Имате ли някакво споразумение със застрахователите?
- Това не е сериозен проблем, хората трябва да си търсят правата от застрахователите. В момента двустранният протокол е в сила и никой не може да предяви претенции към него. Важно е шофьорите да си попълнят коректно всичко и да се обадят в КАТ, за да им дадат номер и да регистрират произшествието.


След това да си търсят правата от застрахователите. Ако имат пречки - Комисията за финансов надзор следи застрахователния пазар, да се обърнат към тях. Те могат да наложат сериозни санкции на застрахователи, които отказват да платят щетите. Винаги застрахователят се стреми да намери нещо, за да забави плащането. Двустранният протокол си е валиден, когато е съставен коректно на пътя.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тоя олигофрен няма ли кой да го уволни?
  Нали е в охранителна полиция, какво се изказва по въпроси за КАТ?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Дори не е отделил времето да си прочете проекта под който се е подписал - предлаганото намаление при плащане не е 20% а 30%.
  Ето това е МВР - хора които си вършат работата през пръсти.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  КАТ вече толкова години не могат да си оправят информационната система за санкционираните водачи - поради тази причина сега отменят отнемането на точки и поради същата причина все още не могат да подават информация към застхарователите, за да се въведе системата "бонус-малус". Отнемането на точки и на книжка има много по-дисциплиниращ ефект от паричната глоба.
  От др. страна, водачите в България видимо се дисциплинират, та е много възможно момчетата с палките на всички нива да са огладняли и сега да се вдига мизата, та и те да намажат нещо от цялата работа. Същата работа като с нотариусите - паднаха им оборотите и им вдигнаха двойно таксите.

 4. 4 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 642 Гневно

  Ако не се отнемат книжки при каране със 100 в центъра на София, за каква държава ми говорите?! ПУКА МУ НА МУТРАТА С МЕРЦЕДЕС ЗА 200 000 ЛВ ЗА 1000 ЛВ ГЛОБА!!!!

 5. 5 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1064 Весело

  Че сте тюфлеци и милиционери - това ни е ясно,само че защо ни мислите и нас за улави:
  -спрете се на КОЕ ДА Е от оживените кръстовища в Пловдив и вижте какво правят мутрите и вувузелките;
  -всеки ден пред бившия профсъюзен дом,в участък забранен за спиране със знаци и от двете страни,спира светлокафяв джип *лексус* на един,на който врата е два пъти по-голям от главата.Да не би от там да не минават патрулките?
  -по южната страна на бул.*Иван Вазов* има ПОСТОЯННО ПАРКИРАЛИ джипове!Еба си слепите катаджии!
  -кметицата на район *Център* сложи парапети пред дюнерджийницата на арабите веднага след светофарите на Четвъртък пазара *за да възпрепятства и затрудни спирането на автомобили*!?!?Ами сложете двама тюфлека на две смени да събират глобите - хем пари за бюджета,хем няма задръствания!

 6. 6 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Другари,
  Ако се въведе ред по пътищата, това ще означава, че има шанс да се въведе и ред в държавата. Ще означава, че българинът се е поевропейчил най-накрая.
  И другари от КАТ, вземете си оправете първо знаците за ограничение на скоростта. На Ботевградсото шосе в правия участък след квартал Левски, ограничението е 50 км. Малко след това, при караулката и разклона за Кремиковци, ограничението е 60 км.

 7. 7 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 938 Неутрално

  комисаре, ти си куха лейка!!!

  Истината ни прави свободни.
 8. 8 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  пълна недомислица за пореден бг закон
  ако аз живея в дома на родителите си или съм само регистриран там и не плащам глоби никога какво ще ми направи съдия изпълнител след като няма какво да ми вземе или д аме намери за да покрие дължимата сума или ситуации подбни на тази така че те да са с вързани ръце да ме накарат да си платя глобата,приложението на тези камери е най доброто направено нещо до сега за да се ограничи корупцията сред пътните полицаи така е цяла западна европа

 9. 9 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  "Страшно много се облекчават хората, които са нарушили ограниченията на скоростта, защото няма да губят време."

  Ми така де, грижа трябва да има за нарушителите! Да ги облекчим хорицата.

  "По-добре е да работят и да си плащат глобите, отколкото да им отнемаме прехраната."

  А така, пък пострадалите кучета ги яли. Криза е, потенциалните убийци трябва да работят, за да се повишава потреблението.

  От първостепенна важност е да вземете причките по облекчена процедура и без формалности, отколкото да дисциплинирате водачите!

  Ок, не им вземайте веднага книжките, ама поне им вземайте автоматично и по много от точките. Тогава да видиш, как ще се замислят, а така дреме му на шофера от глобата - ще си я плати и пак ще си кара както си знае.

  Напоследък забелязвам, че си карат с една ръка и си говорят по мобилния, даже един правеше маневри докато си говореше - професионалист си беше човекът

  За спиране на зебра да не споменавам, там редовно ми свиркат отзад, защото съм имала нахалството да спра и да пусна пешеходците да пресичат.

  Така предложените промени в Закона за движение по пътищата няма да доведат до промяна в броя на жертвите, само може да повишат събираемостта, но то май такава е целта на упражнението.


 10. 10 Профил на mz/x
  mz/x
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Първо, нека похваля полицията и г-н Стратиев за отмяната на отнемането на книжки за превишена скорост. Знам дежурната приказка за мутрата с Мерцедеса. Да, ама аз, заедно с огромното мнозинство граждани, не съм мутра, а законът в сегашния си вид ме вкарва в някакъв абсурден капан за мутри. Шофирам от почти 30 години и мога да ви кажа, че всекиму, колкото и да внимава и да е добросъвестен, може да се случи да влезе в този идиотски капан.

  А за "субективния фактор", за който говори г-н Стратиев, мога да разкажа много истории. Общото при тях е, че този така наречен фактор винаги гледа да извърти (изврати) работата така, че в капана за мутри да влиза буквално всеки, който е имал лошия късмет в съответния момент да премине покрай него. Е, без мутрите, разбира се. Имам чувството, че това се прави специално с цел да ни се избие от главите идеята, че от полицията трябва да се очаква почтеност и справедливост, и едва ли не да ни пази или помага.

  И още за субективния фактор, но в друг смисъл. Когато има сериозно превишаване на скоростта и особено при опасни обстоятелства, трябва да се погледне досието на този шофьор и ако има основания, полицията да повдигне обвинение срещу него по съдебен ред. В закона спокойно може да се опишат такива основания. И това се отнася не само за превишаването на скоростта.

  И друго за субективния фактор. Електронният фиш трябва да може да се обжалва, точно както е с наказателните постановления. Не защото тази кола на това място и по това време не се е движила с тази скорост, а защото например може знакът за ограничение да не се е виждал - бил е извъртян, бил е закрит от дърво и т.н. Това са вече ясни неща и сигурно в новите поправки възможността за обжалване не е отнета.

 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Наредбата с точките изобщо трбва да бъде отменена!
  Това го няма никъде по света! Ни в САЩ, ни в ЕС.
  Плащаш глоба и пътуваш.
  Като платиш още една кола в глоби и се сещаш.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#10] от "mz/x":

  И аз карам кола от 30 години при това през последните 10-15г всеки ден, ама за цялото това време имам само 1 акт, така че хич не ми излизай с номера за добросъвестния шофьор дето бил влязъл в 'капан'.

  Всяка сутрин гледам наглеци, на които не им се чака, та се правят на трамвай и да изпреварват тъпите залупеняци като мен дето си чакат кротко на опашката за светофара. За някои неща си прав: има ги всякакви - и мутренски джипове, и ръждясали трошки отпреди 20 години. И това не е само на 1 място, а на цяла поредица.

  А за субективния фактор и за обжалването също си прав. Но в проекта не са заложени мерки за дисциплинирането на водачите. И сега шофьорите си плащат глобите, но на ръка и в КАТ влизат малко пари. С ел. фишове ще започнат да влизат повече, но това няма да ни реши проблемите.

 13. 13 Профил на mz/x
  mz/x
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "luda_krava":

  Е, пълно е с добросъвестни шофьори, които влизат в този капан. Това е ежедневие и изобщо не говоря за себе си. Мисълта ми е катаджиите да спрат да излизат с номера с капана.

 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#13] от "mz/x":

  По принцип съм съгласна с теб - катаджиите не трябва да се крият зад завоя. Направи ми впечатление как е решен въпросът с превишаването на скоростта в Австрия. Там честно и почтено те предупреждават, че има ограничение на скоростта, радар и камера, даже ти показват на едно табло с каква скорост се движиш и ако е над допустимата, то мига в червено. Ако въпреки това не намалиш, те снимат и ти пращат честитка. Няма полицай, няма дявол.

  Но пък нашите шофьори са 30-40% гяволи и затова трябва да се наказват и за 'малките' прегрешения. Чувал ли си за Broken windows theory? Е, нашите шофьори трябва да знаят, че ще бъдат неотвратимо наказани и за най-малкото.

 15. 15 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#5] от "tedif":

  Ако те дразнят зле-паркиралите, посети www.kato-idiot.com, откъдето можеш да си изтеглиш или поръчаш яркочервени винилови стикери с посланието "паркирал си КАТО ИДИОТ", и да им ги лепиш върху предното стъкло или където си искаш, за частично успокоение на душата и анонимно 'начукване' на така-прегрешилите индивиди.
  Аз лично смятам да си поръчам едно тесте

 16. 16 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1087 Гневно

  Др. Стратиев, ефективността на едно наказание не се състои в неговата жестокост, а в неговата неотменимост...

 17. 17 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Гневно

  Дебили! Ако не бяхте толкоз корумпирани и бяхте взимали повечко книжки, знаете ли колко животи щяхте да спасите? Нали всичките неврестеници дето избиват по пътищата са се отървавали от взимане на книжка с пари?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Комисарят дали се сети и да предложи нещо в тази насока:

  http://bit.ly/a1gLrK

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Отнемането на точки е система, която генерира невероятна корупция. Никъде в Европа не съм чувал за талони и отнемане на точки.

 20. 20 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не ми го побира главата как при средна МЕСЕЧНА заплата от 560 лв, можеш да налагаш глоби от 600 - 1000 лв. и да очакваш всичко да е наред?! Тогава ти трябва да не си наред с главата!!!!
  .
  Все едно в Германия някой да плаща глоби по 3 000 евро за неправилно паркиране! Това е абсурд и парадокс. Но за абсудния КАТ, по абсурните пътища на нашата страна всички абсурди са напълно реални.

 21. 21 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 1004 Гневно

  Аде сега па вие бе! 20 лв ви се досвидяха за да си карате спокойно.
  То това е глобата - 1о за мен и 1о за колегата.
  Който нарушава ща плаща!

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 22. 22 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1227 Весело

  До коментар [#19] от "konora":

  Това, че ти не си чувал, съвсем не означава, че няма

 23. 23 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "konora":

  На теб тоя на снимката наред ли ти изглежда с главата?
  На мен - не.

 24. 24 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "Десен":
  Не си прав и не е особено културно да квалифицираш като олигофрен някой, просто защото не разбираш смисъла на това, което се предлага. Сегашната система не работи, пазарлъците на място са долни, катаджиите са неподготвени и т.н. - т.е. повече от ясно е, че субективният фактор трябва да се сведе до минимум. Ефектът от камерите на Цариградско шосе се вижда и усеща. Техническите средства са безпристрастни и евтини. Освен това те наблюдават всички участници в движението, а не само водачите на МПС, така че може да започнат да глобяват и за други нарушения. А колко да бъде глобата и % отстъпка са подробности. Или от дървото не виждаш гората?

 25. 25 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Запазването на книжките е поредното доказателство,че мафията си има държава.Глоби не я плашат-пари бол,но книжките са кът-по една на мафиот.Сега държавата да приеме закон книжки за правоуправление да се издават на превозно средство.Така ще е най-добре.Мафиотът ще крепи властта.

 26. 26 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Кашикът си е кашик, Стратиев.

  Маса интервюта - нулев резултат!

 27. 27 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1071 Весело

  Тоест, г-н Комисар, ако пренебрегнем факта, че покрай училищата няма катаджии, ако една мутра мине със 100 км/ч покрай такова трябва да заплати само 350 лв??

  Fail with honour then succeed by fraud
 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Абе, тоя идиот у ред ли е? Сумите, фишовете, софтуера... Не било важно да отнемат книжки, ами да събирали глобите. Напротив, КАТ НА ПЪРВО МЯСТО отговаря за безопасността на движението. Колкото по-малко кретени с книжки, толкова по безопасен е пътя. Глобите няма да върнат здравето и живота на вертвите. Бахти бездънните милиционери.

 29. 29 Профил на mz/x
  mz/x
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#25] от "Активист":

  Точно за такива активисти ми беше думата. Скачат, викат "мутри! джипове! убийци на пътя! олеле!". После други активисти-популисти приемат поправки в закона, които предвиждат драконовски мерки за какво ли не, и обясняват, че така ще спрат убийците по пътя. А катаджиите това и чакат. Те знаят местенца, където поради глупави знаци, подвеждаща обстановка и т.н. вероятността нормален и добросъвестен шофьор да направи нужното нарушение е голяма, и воала - на стотици хиляди, не ами на милиони, ще им вземем книжките.

  Абсурд и унизително за гражданите. А на юнаците, заради които е цялата тая шумотевица, пак нищо им няма. Между другото, типична родна картинка открай време.

  Ето затова в новите промени, обяснени и аргументирани от г-н Стратиев, виждам стъпка в правилната посока.

 30. 30
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:29 на 17/11/2010 от неговия автор.

 31. 31 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#29] от "mz/x":

  Напълно прав си. Само да те допълня, че този юнак прави някакви объркани стъпки от десетилетие.

  През което време нито една от стъпките не е реализирана, освен закупуването на безумно скъпи камери с ръчно гледане.

  Не виждам и да са отнети книжки на некадърни шофьори в резултат на това.

  Т.е. момчето си приказва, резултат - Ц.

  Крайно време е да се промени нещо РЕАЛНО. Щото тоя юнак си получава заплатата от нашите данъци.

  А решенията са прости: Информационна система за глобите. Плащане по елекронен път. И камера на всеки светофар с автоматизирано разпознаване на номера и отчитане на нарушението.

  Нали мрънкат че няма пари?! На всеки светофар минават по 3ма на червено - по 300 лв, на 2 мин - смятай!

 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#24] от "kalin_m":

  Глупости.
  Техническите средства са начин на прехвърляне на проблема от КАТ в НАП. Щели да печата фишове и автоматично да ги разпращали.
  Май от дървото ти не виждаш гората.
  Катаджиите не били подготвени? МОля? Ти на кого ги разправяш тия бе лъжец!?
  Ми да лъжец си! Какво да са подготвени? Да са чели ЗДП, ППЗДП и ЗМВР ли? Ми чели са ги до крак, но проблема е че са подготвени за корупция, защото никой тях не ги гони.
  Как па не промени в тоя закон 100те малоумици, или параграфа за ДР в които е записано че няма да имат електронни услуги докато нямат техническа подготвеност за това?
  Всъщност точно това е човека който е виновен за текстовете на ЗДП в сегашния му вид защото лично ги е писал още като беше шеф на КАТ. Гръмна скандала с купуването на книжките и го преместиха в Охранителна. А сега и от там подлайва какво как да било. Ай сиктир, да си гледа работата там по охрана на кварталните улици и да не се обясянва. Има си хора за реформи и той не е сред тях.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 33. 33 Профил на Svetko
  Svetko
  Рейтинг: 395 Весело

  А интересно, пичовете с SHA регистрациите и подобни ще ги ловят ли камерите? КАТ ще си търсят ли парите от Германия?

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#4] от "pi314_":

  пука му веднъж, пука му втори път пък на третия ще намали преди камерата. Важното е че камерата не взима банкнота за да се почерпи така че иска - не иска си плати и мутрата

 35. 35 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 450 Любопитно

  абе тоя Статиев толкова ли е тъп? не се прави така, чедо, има и по-добри начини за пълнене на гушката!
  раздават на КАТ-аджиите по един преносим знак "ограничение в скоростта 20 км/ч" и гушките на момчетата ще станат по-дебели от вратлетата на борчетата.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 36. 36 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това предложение е много по-прагматично и ще даде резултати. Като платиш два-три пъти солена глоба, и богат да си, пак ще се замислиш. Аз като платих 2 пъти по 200 евро за репатриране на автомобила ми при неправилно паркиране в Белград, сега здравата се старая да не ми се случи. И не съм само аз - в Белград се въведе ред с паркирането само за една година.

 37. 37 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 771 Неутрално

  "Комисар Алекси Стратиев: Вместо да отнемаме книжки, ще увеличим глобите за превишена скорост"

  Правилно! Грижата за катаджиите - първа грижа на партията. Вместо нарушителите да се разкарат от пътя, уреждаме катаджиите с по-големи рушвети.

  Никога повече мутри начело на България.
 38. 38 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 825 Разстроено

  Този тъпак трябва да веднага да бъде изгонен. Непрекъснато предлага само увеличаването на глобите, а в пиковите часове на никое голямо кръстовище не можеш да видиш милиционер, който просто за респект да стои. Мамка им - 60 000 души, а патрулка вечер не можеше да видиш из кварталите. Как в Лондон още обикалят пеша бобитата вечер, а?

 39. 39 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  По големи глоби- по солидни почерпки за старшията и колегата. Случвало ми се е, след като ме спрат за нарушение да ми четат от правилника в какви размери е глобата, та да не се стискам ако ще оправяме работата на место.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 40. 40 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И какво правите с вашата поредна милиционерска тъпотия? На практика давате възможност на тези,които имат пари, ама много пари, да карат колите си като метеори, да газят и убиват и нак рая да се отърват със солена глоба,но книжката им си остава в джоба.Вие че сте милиционирски възпитаници е ясно, защото глупостта навремето най-много ходеше там,но вземете научете един западен език.Ще видите,че в САЩ при първото превишение на скоростта следва глоба,но тя се издава с присъда на съответ ния съд, а не от КАТ-аджиите,които вие направихте бетер Госп од.Вторият път глобата се увеличава,третият път - следва увел ичение на застраховката с 30%.Кратко и ясно.А вие,понеже сте милиционери по дух и душа,все ви влече полицаят да разпитва, полицаят да наказва,полицаят да унижава.Вече 20 години мина ха от 10-и ноември.Или вземете да се преустроите,или се пенси онирайте. Среден път няма.

 41. 41
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 42. 42 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#32] от "Десен"
  Виж какво - ти си един от празнодумците във форума, които имат мнение по всичко. И не само, че не си десен а си "съединител", защото нямаш никакво собствено виждане и като някакава латерна повтаряш някакви заклинания, но това си е твой проблем. Не е лошо да се плюе от недоволство, ама ти ще се задавиш от собствените си лиги. Имаш ли някаква практична идея?
  Полицаите са тъпи, особено обучените за три месеца в Кремиковци. Нашите са най-неграмотни по чужди езици и не могат да насочат чужденец за никъде. Знаеш ли как съм влизал с кола в центъра на Милано - карабинерите ме водиха с патрулка до хотела, за да ми спестят време и лутане по тесните улички, които са еднопосочни и това го няма на картата, с която разполагах. Те го направиха по желание и имат компетентност да решат и предложат на английски език. Като си толкова ербап, карай с превишена скорост по "Царя" и минавай на червено, пък след това се обяснявай като девица на "някой приятел" от КАТ. Какъв НАП те гони - снимка, глоба, отстъпка ако платиш веднага и едва тогава НАП, ако се правиш на неразбрал. Селяндур смотан!

 43. 43 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 532 Разстроено

  Вместо да отнемате книжки, ще създавате нови предпоставки за корупция и "Ами сега какво ще правим"! Това е истината, комисарю!!!

  Traduttore traditore
 44. 44 Профил на Венета
  Венета
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Отнемането на книжки не е решение защото пак ще карат но този път без книжки а човек без книжка не може да бъде глобен.
  Т.е. ефекта ще е катастрофално с обратен знак.
  Именно това е логичното в предложението.
  Не знаех че Стратиев е писал промените които влязоха в парламента, но тия там са пълни глупости вкарали.
  Ще слагат камери които ще пишат автоматично фишове на шофьорите и ще ги пращат към НАП?
  Що за идиотщини?
  Тоя малоумен ли е? То това е да върне отнемането на книжки защото на НАП кой плаща? Само изрядните фирмаджии. Физическите лица няма да плащат нищо, а дълговете ще се трупат.
  После ще изникне някой скапан комунист като него или тоя олигофрен [#42] от "kalin_m" и ще крещи "Бутааай", "Описвааай".
  И тогава и с КАТ и с МВР и с нашата държава е свършено, защото полицията ще трябва да е не сегашните 65000 а 6500000 за да закрепи положението.
  Идеята е глобата да е неотменима, да е малка, но да се събира.

 45. 45 Профил на Svetko
  Svetko
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#44] от "Венета":

  "...а човек без книжка не може да бъде глобен." Ти четеш ли какво пишеш? Да си връщаме всички книжките най-добре, а?

 46. 46 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#44] от "Венета":

  Решението е просто - затвор за каране без книжка

 47. 47 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#42] от "kalin_m":

  Разбира се че имаме практични идеи, но ако искаш да ги осъществим ще трябва да ни помогнеш на следващите избори.
  Със синята бюлетина.
  Инак практичните идеи ще си ги чакаш от олигофрени като горния.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 48. 48 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#44] от "Венета":

  Точно така. Те и сега карат около 20% от шоофьорите без книжки, ама за дебилчетата тука това е новина, защото КАТ никога никъде не се е отчитала пред никой.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 49. 49 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#47] от "Десен":
  До коментар [#44] от "Венета":
  Фантазия на болни мозъци - ще ви подкрепя, точно пък вас на следващите избори. Вие си гледайте партийната работа. Агитпропагандата ви е от 18в. и може да предизвиква само усмивки на такова място /форума/. А като ви чета коментарите -вие сте неграмотни технически, икономически и изобщо.
  Венето, /овца проста без извинение/, къде прочете, че камери ще пишат актове? Ти не правиш разлика между техническо средство и изготвяне на документ на база заснета ситуация. Електронният фиш ще се праща в НАП, ако не бъде заплатен навреме. И кой ти е казал, че НАП не проверява физическите лица. Ей, от простаци като вас двамата и още много други сополанковци се провали "синята идея" - некомпетентни дребнави душици, заредени с много "анти", но нямащи никакво "за". Сенилни хора без мироглед. Много жалко за вас.

 50. 50 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  най добре ще да е ако взаимстват от американската система както много европейски страни започнаха да следват и се учат.
  това с камерите не е идеалния начин да обвиниш някого и в съда (в демократичния) не ще издържи.

  не може да обвиниш и накажеш някого само заради това че колата на снимката направила нарушението е регистрирана на негово име.
  затова тези камери с появяването си служеха за бързо събиране на пари но не и точки или подобни регистрирани нарушения които могат да се използват в съда срещу собственика на регистрираното м.п.средство.

 51. 51 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#50] от "kensiko":
  Ама защо дрънкате глупости - Виена има около 1000 камери - не смеят да паркират върху линията, камо ли да минават на червено. В Унгария и Германия има он-лайн връзка и патрула те спира директно на магистралата /виждал съм го на живо/. Дали няма да си платите глобата. Какъв съд, какви 5 лв.? Въпроса е чрез глоби, които се налагат върху голям брой нарушители да се постигне някаква превенция хората да не го правят. Като те заснемат 40 пъти за месец, на път към работа и платиш 40х30лв.=1200лв. и разбираш за какво става въпрос. НАП би се намесила само, ако глобите не се плащат навреме със съответната процедура, както е и за други държавни вземания. Какъв съд намесвате в случая, наказанието е глоба от контролен орган. Това не е криминална проява, за да има следствие, обвинение и съд, с изкл. на тежките ПТП. А ако тежко ПТП стане пред камерата, няма да могат маститите адвокати да оправдават убийците на пътя, измисляйки факти и свидетели. Нещо по-тоя въпрос?

 52. 52 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#51] от "kalin_m":

  Ти или си тъп или се правиш на тъп, или по-лошо - си полицай.
  На КАТ винаги проблема му е бил че не може да си събере глобите, а не може, защото ги слага гледайки в тавана, защото ограниченията не са съобразени с пътната инфраструктура, защото самата организация на движението е лоша.
  Те глобите и сега не се плащат и хората масово карат с актове.
  Явно това е новост за теб защото не шофираш явно.
  Ти кола притежаваш ли изобщо или ходиш на работа с междуградския транспорт? Така като те гледам, май и книжка нямаш.

 53. 53 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дори и подобна, незначителна тема, ясно показва, че българинът не умее да спори. За него не е важно какво казва опоненнта, той дори не го слуша, ами веднага го почва с обидите. Така тая работа не става, момчетал Време е да се европеизирате, поне малко.
  И пак ще кажа, браво за тези промени! Това е единственото, което ще вразуми хората. Като си идвам у нас, забелязвам, че процесът е започнал: вече се кара по-добре, по-умерено, има и повече толерантност на пътя - от типи, моля, минете преди мен. От това и помен нямаше по-рано.
  И жертвите са с 10 на сто по-малко от миналата година - не е случайно.

 54. 54 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тука на село няма превишена скорост че е длапка до длапка по пътя. Даже лани кмето падна с филосипеда, че са подлизна на едно кравешко ... такова де и оп! совна се у длапката.
  Превишена скорост - у градо.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 55. 55 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 450 Гневно

  Поредното ГЕРБ-ско отстъпване от заявени претенции за безкомпромисност! А срока от 15 дни не само че е нереален,ами и е абсурден в краткостта си.Мнинимум месец трябва да е,ама минимум!
  Разбира се,че трябва да се отнемат книжки.След 3-я път на голямо превишение на скоростта и айде,книжката на трупчета и на курс пак.
  Пак е имало лобистки намеси и чудеса...

 56. 56 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мишуга":
  Ами да, селянино Мишуга /много точно име/, глобите нямат респект, като не се плащат и за да няма вуйчо, чичо и т.н. ще има безпристрастни камери и след тях - НАП, ако се наложи. Колкото до мен - не ме мисли, имам 3 коли, за 20г. имам около 1 млн. км., половината в София и за мой късмет десетки хиляди в Европа. Аз говоря от собствения си опит и това което цивилизацията е постигнала. Въобще не ми дреме за партийни централи и селяни, които тепърва откриват градската цивилизация. Айде марш на село, стига пернишки, кюстендилски, врачански и прочее шофьорски номера.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK