Явор Колев, "Компютърни престъпления" в ГДБОП: Интернет не е свещена крава, ще ограничим пиратството

Явор Колев, "Компютърни престъпления" в ГДБОП

© Анелия Николова

Явор Колев, "Компютърни престъпления" в ГДБОП
- Заради възможността да общуваш с много хора измамите офлайн все повече ще намаляват за сметка на измамите в интернет


- "Читанка" сериозно нарушава правата на авторите, издателите, преводачите и борбата с тях ще бъде както с всеки пират


- Чуждите сайтове за залагане не са забранени, просто трябва да се регистрират в България- Заради възможността да общуваш с много хора измамите офлайн все повече ще намаляват за сметка на измамите в интернет


- "Читанка" сериозно нарушава правата на авторите, издателите, преводачите и борбата с тях ще бъде както с всеки пират


- Чуждите сайтове за залагане не са забранени, просто трябва да се регистрират в България
Има ли някаква промяна при интернет престъпленията, има ли нови видове, нови тенденции за България?
- Най-характерни са кражбата на самоличност и посегателствата срещу деца. Кражбата на самоличност става чрез фалшиви сайтове, т.нар. фишинг сайтове, или чрез изпращане на данни по електронна поща. На нашия сайт cybercrime.bg има подробно описани подобни случаи. Изпращат ви мейл, в който ви казват, че сте спечелили от лотария и искат да попълните различни данни.


Или отивате на фалшива страница за пазаруване, въвеждате данните на кредитната си карта и ви крадат тази информация. Могат да заразят компютъра ви със зловреден код и така да ви откраднат данните за интернет банкиране и да източат банковата сметка.


Напоследък са характерни сексуалните посегателства над деца. За престъпленията срещу интелектуалната собственост няма да говоря, защото те са масово явление.


Напоследък зачестиха акциите срещу педофили в интернет, на какво се дължи тяхната активност или МВР е станало по-активно напоследък?
- Интернет дава възможност на много хора да общуват помежду си, за съжаление в това число и на педофилите. Потребителите на интернет в България са над 3 млн. Процентът на престъпниците офлайн и онлайн е един и същ. Преди време един педофил е бил принуден да обикаля около училища и детски градини.


Сега е достатъчно да застане пред компютъра си, да влезе в сайт за запознанства и там като на кастинг да се запознае с деца на възраст между 10 и 14 години, които са публикували телефоните си, мейлите си, скайп. Именно заради възможността да общуваш с много хора параметърът на измамите офлайн все повече ще се стеснява за сметка на увеличаването на интернет измамите.


Докато едно време, за да измамиш един човек, е трябвало да говориш с него цял ден или няколко дни, да поддържаш у него някакво убеждение, сега е достатъчно да изпратиш мейл до 500 хил. души, от които примерно 5 ще се вържат на въдицата ти и ще си дадат личните си данни или ще ти изпратят пари или каквото и да е. Технологията дава много по-голям периметър не само за добрите неща, но и за лошите.


Вие участвате в Консултативния съвет за защита на интелектуалната собственост, който обсъди нови предложения на последното си заседание. Разкажете по-подробно за тях.
- Нашите предложения са свързани с това, което тече в момента в европейските страни – много строго отношение към пиратството и към организаторите му. И сериозни санкции по всички линии, както наказателно, така и административно-наказателно преследване. Не става въпрос за потребителите, а за организаторите на пиратска дейност.


Постоянно правим операции по неутрализиране на пиратски сайтове и доставчици на интернет с пиратски сървъри. Според доклад на френска евродепутатка, който излезе наскоро, ако не бъдат предприети сериозни рестрикции към пиратството, до 2015 г. Европейският съюз ще загуби 240 млрд. евро и 1.2 млрд. работни места.


Тук, в България, пиратите са обгърнати с ореол, защото всеки от нас иска да е безплатно, да тегли от интернет и не може да си представи, че ще плаща. Но интелектуалният труд в крайна сметка е като всеки  продукт на човешкия труд и също трябва да се заплаща. Не само продуктите на селското стопанско и на хранителната промишленост имат цена.


Интелектуалният труд е най-труден, малко хора могат да го произвеждат. Хората, които могат да го правят, са докоснати от Бога. Всеки от нас може да произведе килограм домати или тон картофи, но само един може да напише "Лунната соната" или само един може да напише трилогията на Стефан Цанев, или само един е академик Антон Дончев. Не трябва да лишаваме тези хора от възможността да творят, защото ако вземем безплатно плодовете на труда им, те няма да могат да произвеждат.


Посочете конкретни примери за вашите предложения. В блогове се появи информация за филтриране на интернет...
- Интернет не е свещена крава и ще се направи каквото трябва. Свободното разпространение на идеи, на информация няма да бъде спирано, просто ще бъдат предприети мерки да се ограничи пиратството и да се даде възможност на легалните платформи за разпространение.


Доколкото знам, в България ще бъде въведена легална платформа за разпространение на музика, водят се преговори с големите мейджърски компании. Така човек ще може да има достъп чрез съвсем символични средства до музика, която желае да сваля, и в същото време няма да се чувства като закононарушител.


Доставчиците на интернет в България са много интересно съсловие - те са доставчици на свързаност и в същия момент на съдържание. Нещо, което по света го няма. Преди имаше реклами в пощенските кутии, които предлагаха да се свържете с доставчик на интернет със сървъри, на които има 100 хил. часа музика и 500 хил. филма и можете да ги сваляте абсолютно безплатно.


В България има огромен брой доставчици – около 1500. Това е прекалено много и те трябва постепенно да започнат да отпадат. Но за този 10-15-годишен период много от тези фирми бяха свързани с организираната престъпност. Така че и на този процес ще му мине времето, както и на всички процеси на прехода.


Какво ще правите с дисковете на пл. "Славейков" – те обект ли са на преследване?
- Къде са тези дискове, че не ги знам. Няма дискове там, защото има "Арена" и "Замунда", и "Наносет". Защо да ходиш на "Славейков" да взимаш диск на филм, който едва ли ще тръгне, като можеш от домашния си компютър да го свалиш? Вече едно дете може да отиде пред компютъра си и да свали, защото да отиде на "Славейков"? Какво там е в повече от това, което има в интернет? Кой няма компютър вкъщи? Това е легенда - ако искате, ще се разходим да видите, че няма дискове.


Преди две седмици хванахме 100 хил. компактдиска, произведени на българска линия и изнесени за Холандия, в които се съдържаха най-новите музика, филми, софтуер и сериали. Неутрализирахме престъпна група, която е успяла да спечели 19 млн. евро от пиратско производство. Но в Европа е много по-трудно да свалиш каквото и да е, отколкото в България. Тук просто натискаш копчето и сваляш каквото си пожелаеш.


Какъв е случаят с интернет библиотеката "Читанка", която още работи?
- "Читанка" сериозно нарушава правата на авторите, издателите, преводачите и с тях борбата ще бъде такава, каквото е с всеки субект на пиратството. И няма да бъде разколебана по какъвто и да било повод. Няма аргументи, че хората не могат да си купят една книга и трябва да я откраднат. Не можем да толерираме това, защото просто ще амнистираме извършването на престъпления срещу интелектуалната собственост.


Хората, които могат да създават продукти на интелектуалната собственост, трябва да бъдат справедливо овъзмездени за своя труд. Тези хора са се обърнали към нас като единствена надежда да се справим с тези изключително нагли, не знам как да ги нарека – пирати – хора, които ползват чужд труд. Нека да напишат едно произведение! Защо взимат чуждия труд? Тези хора не трябва да дават тон в обществения живот, да диктуват с наглото си поведение културния живот в страната.


Докъде стигнаха новият закон за хазарта и вашите предложения?
- През 2008 г. през интернет залагания в незаконни сайтове са изтекли около 1.2 млрд. лв., през миналата година - 1.5 млрд., от което са загубени между 150 - 190 млн. лв. от данъци, от работни места. Това е един много сериозен проблем, защото тези компании са изключително агресивни. Законът предвижда да се забрани агресивната реклама.


Освен това може да бъде включено филтриране на достъпа до тези сайтове, което да ги накара да дойдат и да се регистрират тук, в страната. Те не са забранени, просто трябва да дойдат в България, да вържат сървърите си за тези на Националната агенция за приходите (НАП). Така всеки 10 стотинки от всеки 1 лев, както би трябвало да прави всеки лицензиран хазартен оператор в България, ще влизат в бюджета като данъци. Хазартът в България така или иначе е разрешен и който иска да развива тази дейност тук, трябва да си плаща за това.


Всеки хазартен оператор, който дойде, регистрира се и се заяви като български субект, може да оперира и ще е легален. И тези 200 млн. лв., които изтичат, ще влязат в различни фондове, предвидени за обществото – за образование и наука.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK