Каспар Рихтер, старши икономист на Световната банка: Важно е България да превключи от дефицит към излишък, за да укрепи резерва

Каспар Рихтер, старши икономист на Световната банка

© Анелия Николова

Каспар Рихтер, старши икономист на Световната банка
- Евтината работна ръка продължава да е сравнително предимство


- Реформите ще повишат производителността
 - Евтината работна ръка продължава да е сравнително предимство


- Реформите ще повишат производителността
 
Г-н Рихтер, растежът на някои от източноевропейските икономики в ЕС, включително и България, силно зависи от износа им към старите страни членки. В този смисъл как ще се отрази забавянето на икономическия ръст на германската икономика през третото тримесечие и в еврозоната като цяло?
- Добрата новина е, че рецесията и голямото приспособяване към новите условия от 2009 г. вече е минало. За региона като цяло се очаква растеж около 1.8% за тази година и 3.2% през следващата. Това е много добра новина, но в същото време причината е, че германската икономика и икономиките от еврозоната се възстановяват по-бързо от очакваното през пролетта.


Заради бързото възстановяване на глобалната търговия Германия отчита много сериозно оживление.
Но за източноевропейските икономики е много важно да диверсифицират растежа. Досега възстановяването е движено главно от износа.


Но ако погледнете лидера Полша, където се очаква 3.5% растеж през тази година, ще видите, че не се разчита само на износа, а и на публичния сектор, увеличените инвестиции, както и на запазването на пазара на труда в добро състояние, което в крайна степен запазва и потреблението.


В България правителството избягва увеличение на разходите, поне в публичното си говорене, а място за монетарна политика няма заради валутния борд. Това не затруднява ли обръщането към вътрешни източници на растеж?
- Това, което виждаме, е, че докато регионът като цяло се възстановява и този процес се ускорява, има и наследени пасиви от кризата, с които държавите ще трябва да се борят. България не е изключение. Дори ще трябва да се бори по-дълго с наследството от кризата, отколкото другите държави в региона, и тук има два важни аспекта.


Първо валутният борд. В целия регион през 2009 г. видяхме много слабо частно потребление и навсякъде правителствата се намесиха, увеличиха бюджетните си дефицити и стабилизираха производството. Възстановяването през тази година все още е много слабо, а бюджетни дефицити вече създават трудности, понеже приходите са ниски и това е знаково за повечето държави.


Наистина има очаквания инвестиционната активност и потреблението да се съживят и те да осигурятпо-големи приходи. Това е много важно, защото икономиките трябва да се задвижат от частния сектор, а не от държавното потребление. Също така трябва да се работи за пренасочване на капиталовите потоци към търгуеми сектори вместо към тези, в които се инвестираше преди кризата.


За пръв път през есента на 2008 г. се чу призивъта да потърсим нови двигатели на растежа. Според вас този процес има ли напредък и къде е проблемът - в държавните политики или в частния сектор?
- Разбира се, икономическият растеж е базиран върху решенията на предприемачите и очевидно частният сектор ще е в основата на възстановяването. Но и ролята на държавата ще е е много важна, защото тя подготвя общата рамка и законодателството. Нужни са обединени усилия и на двете страни, за да се постигне тази трансформация.


Всъщност, ако направим едно сравнение, 15-те стари членки на ЕС ще постигнат среден икономически растеж около 2% през 2010 г. и е малко вероятно да го ускорят през 2011. В същото време България, както и останалите 9 държави -  членки от региона, имат всички шансове да ускорят темповете от очакваните 2% средно за тази година до 2.5% и дори да достигнат близо 4% в средносрочен план.


Това е реалистична възможност за следващите 3 години, но за да се постигне в контекста на все още замръзнали капиталови пазари, много важно е тези икономики, включително и България, да проведат необходимите структурни реформи и да повишат производителността на труда.


Знаете, че миналата година осигурителните вноски бяха намалени с 2 процентни пункта, а сега се подготвя увеличение с 1.8%. Какъв ще е ефектът от тази мярка?
- Важен е контекстът, в който се взима това решение. България се възстановява и дори има перспективи този процес да се ускори, докато във фискалната сфера ситуацията остава трудна.


Страната е с традиционно стабилна фискална политика и има много нисък държавен дълг, което продължава. Заради кризата и драстичното свиване на вътрешно търсене обаче виждаме, че дефицитът нараства бързо. Поради ограниченията на борда и липсата на гъвкавост при валутния курс е много важно да се укрепи фискалният резерв. Много важно за България е да превключи от дефицит към излишък в следващите 2 години.


Като част от тези усилия страната трябва да погледне внимателно към структурата на своите приходи и разходи. Мисля, че финансовите пазари в този момент не се интересуват толкова от повишението на осигурителната тежест, а искат да се уверят, че има стратегия за фискална консолидация и че тя ще доведе до овладяване на бюджетните дефицити.


Може ли да направим едно сравнение с други държави в борд - как балтийските държави минават през кризата?
- Първото впечатление, като погледнете равнищата на производство в Латвия, Естония и Литва, е, че те са много далеч от нивото си преди кризата. В същото време знаем, че тези държави постигнаха изключително подобрение в стандарта на живот преди кризата и спадовете, които видяхме след това, са всъщност спадове спрямо високите нива преди кризата.


С надвисването на кризата и тези държави като България решиха да се придържат към фиксираните си валутни курсове и да осъществят вътрешно приспособяване, което да повиши конкурентоспособността им, без да обезценят националните си валути.


Догодина Естония се присъединява към еврозоната, а това е показателно, че приспособяването към новите условия е минало успешно. За Естония валутният риск ще отпадне, с това и опасенията за евентуално отклоняване от фиксирания курс. Латвия, която миналата година изживя свиване от 18%, през тази година ще постигне най-много нулев растеж, но това е сериозен обрат.


Подобно е и положението в Литва. Тези държави успяха да намалят външната си уязвимост чрез свиване на дефицитите по текущите си сметки и чрез потискане на вътрешното търсене.


Така че урокът за България е да направи необходимите реформи.


Преди кризата новите 10 държави поддържаха висок темп на догонване на западноевропейските членки. Как ще изглежда този процес сега?
- Напълно прав сте, че 10-те държави от региона постигнаха икономически растеж, който изпреварваше този в Западна Европа. В последните три предкризисни години растежът в региона изпреварваше с 3-4 процентни пункта този в Западна Европа. В кризата тази разлика изчезна.


Свиването през миналата година беше еднакво навсякъде, средно около -4%. През тази година възстановяването се очаква да доведе до среден растеж около 2%. Това, което очакваме за следващата година, е в западноевропейските държави ръстът да остане около 2%, докато в източноевропейските държави ще е по-висок и догонването ще продължи.


В България например средното почасово заплащане е равно на една трета от това в Полша, а в Полша е наполовина по-ниско от средното ниво в западноевропейските държави.


Това продължава да прави тези държави привлекателни за бизнес и компаниите ще продължат да инвестират и произвеждат в източноевропейските страни. Това ще генерира по-висок растеж, а той ще позволи и догонване в равнището на жизнен стандарт.


Как гледате на факта, че усвояването на еврофондовете върви доста бавно, а договорният период вече е преполовен...
- Напрежението над фискалната система прави тези средства изключително важни, защото те са безвъзмездни и усвояването им не увеличава дефицита.


Държави като Полша се оказаха много успешни в използването на европейските фондове, за да допълнят публичните си инвестиции и да укрепят своя потенциал за икономически растеж. Това е много важно и за България, която традиционно се представя не толкова добре.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Заглавието казва всичко!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 2. 2 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "В България например средното почасово заплащане е равно на една трета от това в Полша, а в Полша е наполовина по-ниско от средното ниво в западноевропейските държави. Това продължава да прави тези държави привлекателни за бизнес и компаниите ще продължат да инвестират и произвеждат в източноевропейските страни. Това ще генерира по-висок растеж, а той ще позволи и догонване в равнището на жизнен стандарт."
  Мръсно педалче, ела ти да работиш за без пари и да ти обещават светло бъдеще вече 20 години!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. 3 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 627 Весело

  Мръсно педалче, ела ти да работиш за без пари и да ти обещават светло бъдеще вече 20 години!!!!!!!!!!!!!!!!

  Май Тай, моля Ви за извинение за копирането и пействането на толкоз харесалия ми Ваш текст.
  Учтиво споменавам, че източника сте Вие.
  Надявам се, че няма да се обидете..

  Мерси

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 4. 4 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Весело

  Моля, пак заповядайте

 5. 5 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Защо тези лоши капиталисти-експлоататори не развиват високотехнологични производства , а правяш шивашки цехове у нас? Ами нали втори ,колкото повече работни места се разкриват , толкова повече злеплатените и непривлекателните ще отпадат. Простите помакини в Златоград не могат да правят друго , освен да нижат тутун и да работят за без пари в шивашки цехове. Майкрософт няма да открият филиал там и да плащат американски заплати.

 6. 6 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Весело

  "Латвия, която миналата година изживя свиване от 18%, през тази година ще постигне най-много нулев растеж, но това е сериозен обрат." Егати обрата

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 7. 7 Профил на Предраг Джукич
  Предраг Джукич
  Рейтинг: 620 Неутрално

  този да не си е паднал на главата
  тук от такива разбойници и излишък тва е няква фантастика

  тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
 8. 8 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#7] от "Schmeisser":Ало редакторите! До кога ще позволявате разни идиоти са си слагат портрети на Хитлер и Сталин?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 9. 9 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#8] от "BBC":

  Кой върна на България Южна Добруджа и вардарска Македония?

 10. 10 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mai Tai":
  До коментар [#3] от "07":

  Абе глупаци! Ами като не ви харесва въобще не работете, та поне да умрете от глад и да се освободим от кретенизма ви. Защото без Яка и Качествена работа не след 20 години, ами НИКОГА няма да достигнете каквото и да било "светло бъдеще". И лошото е че ще лишите и децата си от него. Но това е: хубавото на днешния свят е, че всеки отговаря за себе си и който чака да "го оправят" си прекарва живота в мизерия и сам си е виновен за това. Типични екземпляри на white trash.
  Абе мислители, я ми кажете на мене като инвеститор, ако заплатите ви са като в Полша или Германия, какво може да ме накара да открия предприятието си в Бг а не там, при положение, че там получавам като бонус 100-пъти по-добра инфраструктура, далеч по-добре образована и квалифицирана работна ръка, (за морал на работа въобще няма да почвам, за да не ми се налага да псувам сънародниците си), полицейска и юридическа сигурност за инвестицията, както и стриктна администрация + държавни стимули, вместо корумпиран бюрократски башибозук, държащ се като господ и целящ единствено да ти пречи и да те цоца. И много други работи. Така де то не е само да искаш, въпросът е какво можеш да предложиш на среща.
  Ама някои тука не са чували що е то конкурентноспособност.

 11. 11 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Този на снимката с конската глава служи за една "светла кауза" на своите господари от Световната банка - "окончателното решаване на българския въпрос"! 2050 г. - 850 000 българи. А най-добре - нито един!

  Имаме си работа с геноцид, невиждан от Втората световна война насам.

  Разликата е, че в полските и еврейски вестници по онова време (Втората световна война) никой не е вземал мазни интервюта от Хайнрих Химлер или от Гьобелс, например. Тук виждаме нещо по-различно, обаче ...................

 12. 12 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "antikommunist":

  Би ли ми обяснил защо като работех на Запад получавах за 1 месец годишната си заплата тук - за същото количество и качество труд?? Аз лично нямам притеснения за моята конкуретоспособност на Запад, а се притеснявам тук, защото нямам шуробаджанашки и политически връзки каквито ти имаш със сигурност Затова аз и такива като мен ще ви оставим да образувате излишъка на страната по препоръка на Световната банка, а ние ще ходим да създаваме високо-конкурентни и с голяма добавена стойност продукти на други страни


 13. 13 Профил на korynd
  korynd
  Рейтинг: 233 Весело

  Хех... antikommunist добре ви го е казал!

  "Mai Tai"
  Заплатата не ти се определя от Изтока и Запада, Севера или Юга. Размерът й се определя м/у теб и работодателя.
  И имаш ли представа изобщо за какъв излишък става въпрос в статията?

 14. 14 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#13] от "korynd":

  Много локално мислиш, мой човек, топай си топката и не посягай на теми, които не изхождат конкретно от теб и баджанака ти Нямам време да ти обяснявам каква е връзката между 'излишъка', ниското заплащане, идеологията на световната банка и таванът, който работодател в БГ може да ти позволи да договориш.

 15. 15 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 627 Гневно

  Антикомунист, ти ли ще ме критикуваш мен, който е падал от изтощение от работа на 3 вахти на рибарски кораб? 3 вахти по 4 часа са 12 часа - бачкане , ама не като това на Калина, а работа, работа и работа..

  Вие знаете ли господине, че като лягах да заспя пред очите ми часове вървяха риби от транспортната лента?

  И сега (аз съм в частния бизнес) се боря с около 800 конкуренти за работа?

  Че от пчелички като мен, вие си получавате заплатката..

  Така че моля по кротко с обидите за мързелуване..

  А за евробюрократите нито дума хубава..
  Това са нашите комунисти на евро ниво..

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 16. 16 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Искам да слушам само китайска икономическа мисъл. Икономисти от държави с хедж-медж фондове и прехвърляне на пари от бюджета към фалирали банки не ми се слушат въобще.

 17. 17 Профил на sgtpepper
  sgtpepper
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Лошото е, че и да изхвърлят Дянков с еднопосочен билет или пък от балкона на втория етаж, ще се намерят стотици като тоя "страшен икономист от СБ", който да върти същата протрита грамофонна плоча...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK