Станислав Сланев-Стенли: Важното е, че се събудих

Станислав Сланев - Стенли

© Цветелина Ангелова, Капитал

Станислав Сланев - СтенлиСтанислав Сланев-Стенли наруши мълчанието си с първи живи изяви от три години насам, които съвпадат с тридесетгодишнината от дебюта му. 51-годишният вокалист, преминал през съставите на "Тангра" и "Спринт" през 80-те, направи акустично турне в страната, което включи Бургас, Варна и Велико Търново. На сцената с него са китаристът и композитор Георги Георгиев от "Остава" и бившият член на групата Михаил Шишков, известен и с многобройните си участия с други музиканти.


На 2 декември ще бъде концертът на Стенли с навършилите 20 години "Остава" в столичния клуб "Строежа". Другите му предстоящи изяви са в Пловдив (в клуб "Петното" на 4 декември), Стара Загора (клуб El Mondo на 10-и) и Габрово (клуб Faces на 11-и). Събирането на Стенли и "Остава" съвпада с десетгодишнината от песента им "Поля от слънчогледи", една от емблематичните за тогавашния период на българската алтернативна музика.


Специално за dnevnik.bg Стенли и Георги Георгиев разказаха повече около турнето и какво ги е накарало отново да работят заедно.

В началото на десетилетието имахте много активен период. След това внезапна тишина, а сега турне. Какво ви провокира да замълчавате и отново да се появявате? Само до моментно вдъхновение ли опира?
Стенли: В живота си човек има нужда да спре да работи, да се затвори, да отсее контактите си. Тези моменти при мен продължават с години, което е може би за хубаво. Тъй като виждам сегашния интерес на медиите към мен и благодаря за това.


Възможно ли е тази пауза да се дължи на някакво чувство на неудовлетвореност, недооценяване...


Стенли: И това го има. Комплексни са нещата. Но след като се е получило по тази начин, значи е трябвало да стане така. Това е положението. Хората харесват друга музика, нашата я обичат по-малко и ги отглеждаме. Трудно е.


А какво е накарало "Остава" да не изчезва от сцената през тези две десетилетия съществуване?


Стенли: Абе "Остава" са бойци! Но има време да се отчаят! (общ смях)


Георги Георгиев: Всъщност Стенли не е имал толкова дълги периоди (на тишина), сега е неговият първи такъв...


Стенли: Имаше и още един такъв преди "Обсебен", когато се бях затрил за дълго.


Г.Г..: Човек има нужда понякога от творческа (пауза), но то не е точно творческа. Понякога имаш идеи и потенциал да ги направиш...


Стенли: ...но просто не ти се занимава. Гледам, възмущавам се и не ми се занимава.


Г.Г.: В "Остава" винаги сме били 4-5 човека. Дори някой да е имал момент на някакво психическо състояние, другият го е сдъвквал. Ако забелязваш, минават по 3-4 години, без да издаваме албум, а песните са отпреди това. Но са по-кратките паузите (при нас).


В концертите, които направихте сега, намерихте ли достатъчно причини да продължите това, което правите, да има следващи участия и нови планове...


Стенли: Да, абсолютно, на сто процента. Особено в тази формация, в която сме сега с Жоро и Мишо. Готина компания сме. След Нова година ще се случат и други неща, може би сборен албум, нови песни. Но всичко е свързано и с идеи, и с кинти. Едното без другото не може да стане. Но важното е, че се събудих, а аз съм много труден в това отношение. Завърти ли се колелото, значи всичко е добре. Ако не се разочаровам, още по-добре.


Г. Г.: А и хората страшно много се кефят. Като махнем, че в България няма много пари от целия този псевдомузикален бизнес, остава това много важно нещо, а ако го няма става много лошо.


В интервю за Metal Katehizis Константин Марков ("Тангра") казва, че във ваше лице не са търсели вокалист тип фронтмена на Scorpions, a новия Дейвид Боуи. Имахте ли усещане, че се движите в тенденциите на времето тогава, а не встрани от него?


Стенли: Това с Боуи е готино! Ние ("Тангра") се считахме за номер едно, бяхме новатори и нещо свежо в държавата. Имахме голямо самочувствие. Виждахме, че имаме последователи, които се обличаха като нас. Като "Щурците" никой не се обличаше, тъй като те се обличаха нормално.


Ако трябва да сравните начина си на мислене и подхода си към музиката в първите ви стъпки като соло изпълнител и сега, как смятате, че сте се променили?


Стенли: Започнах да правя соло албуми след 1990 и видях колко е трудно. Но създавах музика, която на мен ми харесва. Не зависех от никого. И пораснах като музикант много. Има голяма разлика (между първите и последните албуми). В (албума) "Обсебен" има много електроника, текстовете са други, тъй като дотогава те бяха писани изцяло от Наталия Симеонова и Ваня Щерева. Има и различни настроения. Предните албуми бяха изцяло китарни, нямаше грам клавири. А накъде ще се тръгне сега, не знам. Но при всички положения ще бъде различно, не мога да кажа как, особен процес е. Примерно правиш една песен с мисълта тя да се върти, а съвсем друга става популярна. Така и стана с "Обсебен" - тя е сложна песен, има четири различни части, чудех се какво ще запомнят хората, може би онова "на-на-на". Както и "Пътят към храма", която е също сложна с това чело и цигулки в средната част. Представях си римски колони, легиони, докато я писах. Мислех си, че ще стане хит, а то от един редактор на друг....


Жоро, не сте ли се изкушавали да не зависите от друг?


Г.Г. Остава ми е единственият опит в група, а при положение че съм я създал, това е нещо, което съм аз. Когато са много хора в една група, правиш много компромиси в определени моменти. Това е също вид изкуство. Да си в група и сам, е безпределно различно, дори в самия творчески процес, тъй като няма кой да те съпортне. Иска се да бъдеш ужасно наясно какво искаш да направиш. Стенли е такъв човек. Той не се колебае. Това е свързано със стремежа и възможността човек да има позиция. Естествено имал съм моменти, когато съм си мислил за солови неща, аз си имам идеи, които си стоят в една папка, но нямам претенции по отношение на тях. През тези години, когато някой от нас има проект, това не се възприема като лошо.


Стенли, имало ли е момент, когато да ви е подразнила популярността на "Обсебен"? Пускана е на какви ли не места, а и често я има настройката, че от прекаленото ротиране понякога се загубва оригиналната енергия?


Стенли: А, как да ме дразни – хората, като я харесват, да си я пускат. Нека да си я пеят, стига да могат да я изпеят добре (смях) Имаше опит в един "Мюзик айдъл" – просто не може така, като не можеш, ще пееш на Веско Маринов. Ето това би ме подразнило!


Тази година се навършва и десетилетие, откакто направихте "Поля от слънчогледи". Как гледате на тази песен от дистанцията на времето?


Жоро: "Поля от слънчогледи" е причината ние да станем приятели, да общуваме през всички тези години, не само за музика, а чисто човешки. Песента си изигра перфектно ролята. Тя стана причината всички от "Остава" да се преместим в София. В радио "Тангра" имаше един много готин журналист -  Румен Янев, който правеше класация, песента беше два месеца на първо място. И си казах, че ще се случат нещата с нас. Беше преломен момент за групата чисто психологически. Безкрайно съм благодарен на Стенли за неговото участие, имаше роля и за "Остава", и за него, и като имидж, и като приемане на енергия от него и "Тангра". В България липсва тази приемственост. Примерно както, когато Suede пробиват и Дейвид Боуи казва, че те са мегаяки. И постоянно участва в песните на групи, на които им предстои да станат големи имена, но дотогава са били никои. И може би такъв беше и нашият случай...на регионално ниво.


Второ сравнение с Дейвид Боуи за днес! (общ смях)


Стенли: Аз съм от големите феновете на "Остава" и искам да кажа, че то заедно с Людмила (Сланева-Локо, неговата съпруга) има вина, за да се случи това с мен, за което му благодаря. Като се дръпна и ми трябват хората, които да ми кажат "Хайде да го направим!" И ето, стана. В края на лятото си говорихме с Жоро, дойде ми на гости, слушахме хубава музика, понапихме се малко и вечерта бях взел решението, че край, ще го направим (турнето)!


Жоро: И го задействахме, лека-полека.


Стенли: Уточнихме кои песни могат да станат в акустичен вариант. И Жоро се сети за Мишо, тъй като търсихме пианист, който не просто да свърши работа, а да участва в целия процес. И да е приятен човек, представи си в колата да стои някакъв темерут с нас, няма да го изтърпя!


Жоро: Хора на възраст сме все пак! (смях)


Стенли: И обичаме да се забавляваме.


"Поля от слънчоглед" имаше ли роля във връщането ви в музиката след първото отдръпване?


Стенли: Да, имаше. Тогава правих театрална музика в Пазарджик, помниш ли, Жоро? Те дойдоха и всичко в клипа е снимано около града. Дойдох с бели дрехи, те с черни. Но на първо място парчето страшно много ми хареса. Жоро пише много хубави неща, те и затова го търсят много. Оттам направи първия милион! (смях)


Жоро: За втория ще видим!


Стенли: Тогава бях в някаква дупка и (с песента) отново се чу за мен. А и донякъде, както често се майтапим, детска мечта му е била на Жоро да запише песен с мен.


Защо решихте да направите турнето акустично ориентирано?

Жоро: Като имаш готина песен, ти можеш да я облечеш всякак. И в акустичния вариант изпъква мелодията, вариантът, в който е измислена. Някак е по-близо до хората, така го усещам.


Стенли: Не всяка песен може да се изсвири така. Иначе всички песни съм ги писал с акустична китара...


От друга страна, не исках да пътуваме много хора, да се вдига много шум. Едно е да се напиват 5-6 човека, друго е един-двама. И колкото и да не ми се иска да го кажа, изискват се и пари за повече хора, и транспорт. Тежи и на самите организатори.


Г.Г.: Има някои хора, които, ако нямат бекграунда на аранжимента, трудно ще станат нещата. Ще блесне с това, че не може да го изпее. Но Стенли е такъв човек, че той е измислил песните и пее адски добре.


Стенли: Току-що хонорарът ти стана шест хиляди лева!


Жоро, имаше ли нещо специално в усещането да сте отново на сцена с Мишо?


Г.Г.: Да, определено. Мишо е невероятен музикант и много добър човек. С него никога не сме имали караници, скандали. Той самият се чувства по-добре като сешън музикант и такива много няма в България. Няма нищо лошо човек да прави този тип работа, но когато правихме Rock N Roll Song Designers (2008), той нямаше никакво време. Не е като да е минал един месец и да сме си казали, че няма смисъл да сме с него. Не е имало конфликт, просто такива бяха нещата. Той две години нямаше време, не участваше в писането на песните. Но сега си припомних какво е (да бъда на сцена с него) и определено това чувство понякога ми липсва в "Остава".


А имаше определени песни, които са ви били омръзнали, но сте преоткрили по време на работата по тях?


Жоро: Имаше такива, които се чудехме как пък ще станат...


Стенли: О, да...


Жоро: А особено "Стар парфюм" как стана....А (версията на) "Обсебен" е негова идея с това темпо...


Стенли: Снощи му звъня за една песен, наречена "Магия", и трябва да я направим и нея, тъй като става за този вариант с пиано и китара. Текстът е на един мой приятел Илиян Симеонов, Бог да го прости...


На концерта в "Строежа" какво ще представлява съвместното участие с "Остава"?


Стенли: Всеки ще свири отделен сет. Аз съм първи, подгрявам хубаво и оставям публиката на "Остава", които на сто процента ще ги размажат накрая.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  ...я глей ти... ,каде го Маринов да изпее химна на милицията...каде се е покрил, сигурно е в творческа пауза...я да почва глей ги хората... джзвъниму едно телифонче ко убичашшшш...венага да доди, ма венага и да почва...

 2. 2 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 707 Неутрално
 3. 3 Профил на chekanitsa
  chekanitsa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много харесвам и Стенли и Остава, но сигурно ще пропусна блъсканицата в "Строежа". Трябваше да направят изявата си на по-широко и проветриво място Просто феновете им са по-големи от тази кръчма.

 4. 4 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1616 Весело

  българският джъстин бибър

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Няма как да сравниш Стенли с Джъстин. Без да давам оценка кой какъв е от тях, двамата просто нямат нищо общо по никаква линия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#4] от "lol":

  Ти па се изказа. Немат нищо общо, Стенли е музикант, а другия е поредния лъскав боклук за 1 ден.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 7. 7 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 667 Любопитно

  Стротежа е егати дупката! По-добре на -3 пред НДК. 100 пъти по-добре е, ако няма друга опиця за "покрив"!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 8. 8 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз съм фен на музикантите от 70, 80-те. Имаше много хитове. Но Тангра и Стенли не бяха измежду първите. Нелоши музиканти, имаха попадения, ставаха за слушане, но хитовете им бяха малко. Пеенето на Стенли е позьорско. Никой вокалист в света, не използва тази техника.

 9. 9 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 467 Неутрално

  стенли е върхът! не ми харесваше обаче, че в последните му албуми електрониката доминираше - песните му не са за такъв аранжимент. виж, колко страхотно звучи обсебен в акустичната версия. по-малко електроника и повече "живи" инструменти. стенли, чакаме нов албум!

 10. 10 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Бат Стенли забивай в чалгата брат, само там има пари и модерни технологии. Всичко останало е бошлав работа. Ще влезеш в кръга на Марияна Попова,Калин Вельов и Нина Николина,Графа, Мария,Теди Кацарова и другите интриганти лузъри с продадени по 100 диска на роднини. Те ще те смачкат и подтиснат и ще се пропиеш и накрая виждаш какво се случва с двамата артисти от театъра. Влез в чалгата, ще попееш по кръчмите и дискотеките,но ще имаш къщи,джипове,пари за екскурзии в чужбина,пари за старини и т.н. Осъзнай се момче вече не си млад, мисли за себе си не се прави на аристократ.

 11. 11 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Остава и Стенли са ми любимите български музиканти!
  А какво да кажа ако са заедно...
  Имам си билет за утре вечер, макар и аз да предпочитах да са в SLC вместо в "Строежа"

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 12. 12 Профил на chekanitsa
  chekanitsa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "granik":

  И Крум и Крум ))

 13. 13 Профил на vinchenco
  vinchenco
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Проблема на всички български музиканти, били някога за малко на гребена на вълната, е замръзването им в този момент. И пропуска им да забележат, че са минали ен на брой години оттогава и съответно към днешна дата са смешно ретро. Стенли и "Остава" конкретно явно не ги пуска уейв-а от 80-те и началото на 90-те. "Рersonal Jesus" Депеш Мод си я пеят и сега по концертите, но я си представете 20 години да ги бяха творили само подобни.

 14. 14 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ММММММММММММ, Шоколаааааааад! Обсебен съм!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах