Иван Хиновски, председател на Български енергиен форум: Сега е последната спирка за размисъл за "Белене"

Иван Хиновски, председател на Български енергиен форум

© Надежда Чипева, Капитал

Иван Хиновски, председател на Български енергиен форум
- Подписаният меморандум е връщане на проекта към 2006 г., но без търг за инвеститори


- Не може да има нищо сериозно, докато липсват двете компоненти на един инвестиционен проект - бюджет и срок


- 4000 мегавата базова мощност през 2020 г. е абсолютно неприемливо за енергийната ни система- Подписаният меморандум е връщане на проекта към 2006 г., но без търг за инвеститори


- Не може да има нищо сериозно, докато липсват двете компоненти на един инвестиционен проект - бюджет и срок


- 4000 мегавата базова мощност през 2020 г. е абсолютно неприемливо за енергийната ни система
Г-н Хиновски, как оценявате постигнатите във вторник договорености от НЕК за АЕЦ "Белене"?
- Положително. Това означава, че има намерение да се строи и да се върви по пътя, но все още има много неизвестни. Бих искал да подчертая, че това е връщане към 2006 г. Тогава се обсъждаше структурирането на същата проектна компания. Разликата е, че имаше фаза на търг за бъдещите партньори, на който се явиха изключително важни и големи компании, сред които RWE и "Трактабел".


Знаем какво стана с RWE - внесе гаранционен депозит за участие, започна работа по проекта, но напусна. Една от причините е управлението на проекта, защото са си говорили на различни езици с НЕК. Причина за отказа е и изказването, че проектът е скъп и няма пари за него. В този тип проекти инвеститорите са изключително плахи, един намек е в състояние да ги изгони.


В случая няма търг, две компании са депозирали интерес, но това съвсем не значи, че са решили твърдо да инвестират в "Белене". Не може да има нищо сериозно, докато липсват двата основни компонента на един инвестиционен проект – бюджет и срок.


Тогава какъв е смисълът да се подписва подобен меморандум, при условие че новоизбраният финансов консултант HSBC също не е дал своето мнение доколко ефективен и изгоден е проектът?
- Задавате въпрос, който съдържа отговора. Има опит за някакво раздвижване. Лично аз оценявам проекта като палитра от действия на правителството с цел да подобри отношенията с Русия. От това зависи напредъкът в редица други ефективни области на взаимодействие – военна и лека промишленост, оставането на "Лукойл" в "Нефтохим" и други подобни.


Опитваме се да търгуваме комплексно. Няма нищо лошо в това. Лошо става, когато започваме да даваме много пари неясно за какво и неясно за какви срокове.


Може ли да се твърди, че лансираната от НЕК максимална цена на проекта 6.298 млрд. евро е нереална?
- Това е цената на договора, тоест обхваща доставка на основното оборудване и монтаж на обекта. Но към него има инфраструктура, чието изграждане е задължение на българската страна, има лихви по кредити - цената на финансовия ресурс, който ще бъде използван и сигурно във времето ще мине 1 млрд. евро.


Всички тези плащания са над 2 млрд. евро. Реалната оценка на проекта се движи между 8 млрд. и 9 млрд. евро. Задължително такива големи проекти имат и оскъпяване до 20–25%, така цената ще бъде около 9.5 млрд. евро.


Какви рискове крие перспективата "Росатом" да има мажоритарно или блокиращо участие в проекта?
- Това е опасно. Доколкото съм запознат, съвсем скоро беше приет закон в Русия, който задължава всички фирми на държавата в чужбина да бъдат обект на национална защита, включително и с въоръжени сили. Международните юристи трябва да кажат дали в този случай АЕЦ "Белене" би бил обект на юрисдикцията на този руски закон.


Другият неизяснен въпрос е защо Русия трябва да има мажоритарно участие. Говори се, че България ще има 51%, не е ясно защо и кой поставя въпроса за руско участие. Третият аспект, на който няма отговор, е какво правим с диверсификацията на горивото за ядрените мощности.


Поставихме въпроса, че ще се търси диверсификация, търси ли се в този проект или не? Влючено ли е в цената? Мога да ви кажа, че Турция в изискванията за техния ядрен проект е заложила изричното условие, че руският реактор трябва да може да работи с чуждо гориво.


Има ли дял, който задължително България трябва да задържи в АЕЦ "Белене"?
- Има няколко становища - от едната крайност до другата. Не може проектът "Белене" да се изпълнява, без България да има някакво участие, защото това означава, че губим пълна суверенност и право на контрол върху ядрено съоръжение, за което България отговаря при евентуални щети на трети страни.


Не може частният оператор, фирмата Х, да притежава цялата централа и да отговаря за щетите за трети страни, както и отговорността за безопасното съхраняване на радиоактивни отпадъци. Такива са международните конвенции. Ако беше ТЕЦ или ВЕЦ – няма международни последствия от евентуални аварии. АЕЦ е нещо съвсем различно. 


Разумен подход би бил България да не дава нито един лев освен вложеното до този момент. По наши оценки инвестираното с платения аванс за оборудване е около 20%. Може да кажем ние сме дотук и да потърсим стратегически инвеститор, който може да завърши проекта и да носи отговорност. Така няма да плащаме нищо повече, ще ползваме 20 на сто от производството и точка.


Избраният инвеститор ще трябва да отговаря за всички разходи по преработка и съхранение на радиоактивните отпадъци, всички разходи по съхранение на отработеното ядрено гориво, да направи техническата инфраструктура, защото тази енергия трябва да я изнасяме нанякъде. Единият вариант е да мине през Румъния, което е абсурдно. По-скоро трябва да мине през нашата преносна система и от нея да се изнася.


Поставя се въпросът кой ще направи маркетингово проучване на пазара. Казва се, че ще има голямо търсене, но досега не е сключен нито един договор за изкупуване на енергия на зелено. Трябват ни сключени договори с "Енел", RWE или със сръбската и хърватската национална система.


Очаквате ли да има търсене на енергията от АЕЦ "Белене", при условие че Турция строи атомна централа, а Румъния - нови мощности?
- Централата на Турция е голяма, но е много далече. Европейската част от страната е гладна за електроенергия, но нямаме маркетингова стратегия, копаем си върху едни спрени договори с един инвеститор, правим меморандуми, а какво правим с външната стратегия на тази централа? Това са 2000 мегавата.


Всички анализи на плановете за развитие до 2030 г. показват, че след удължаване на ресурса на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" (2000 мегавата) с десет години до 2027 г. няма никаква потребност от ядрена мощност. 4000 мегавата базова мощност в АЕЦ "Белене" и в АЕЦ "Козлодуй" през 2020 г. е абсолютно неприемливо за енергийната ни система. Тя не може да бъде управлявана едновременно по съществуващата мрежа, трябва да се спират блокове. Ако се изнася ток, е друг въпрос.


Друго затруднение ще бъде изискването на Европейския съюз зелената енергия да се изкупува с предимство. Има ли слънце или вятър, мощността на ВЕИ не би трябвало да се ограничава.


Каква би била цената на тока от АЕЦ "Белене"?
- Има сметки между утопичните 4 евроцента до 9 евроцента. Не мога да се ангажирам със сметка, но според мен ще е някъде по средата. Никой не може да каже в момента, защото не се знае какво става с ядрените хранилища, които ще струват стотици милиони. Те също трябва да влязат в сметките на този проект.


Кое е по-смислено и по-евтино - да продължим "Белене" или да се откажем от проекта, да платим неустойките и да изградим седми блок на АЕЦ "Козлодуй"?
- Изграждането на седми блок в Козлодуй би спестило доста инвестиции на бъдещата проектна компания. Но това означава цялата процедура да започне отначало. Очаква се строежът върху съществуващата площадка да е по-лесен, но не трябва да се забравя, че върху нея има радиоактивни отпадъци. Рисковете са много по-малки, отколкото на Белене, защото Козлодуй има цялата необходима инфраструктура.


Все още не сме дали големите пари. Може да се каже, че ситуацията в момента е последната спирка за размисъл. Но смятам, че едва ли някой ще върне процеса - ще спре "Белене" и ще каже: Ще строим "Козлодуй". След известно време, когато се окаже, че няма достатъчно пари и че инвеститорите се отказват заради някаква причина, тогава ще се върнем към изходната позиция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK