Лазар Додев: Децата искат да бъдат чути, защото имат и други проблеми

Лазар Додев, началник на дирекция "Контрол и инспектиране" в министерство на образованието

© Красимир Юскеселиев

Лазар Додев, началник на дирекция "Контрол и инспектиране" в министерство на образованието
Обсъжда се учебната година да започва по-рано


Всяко училище ще решава как да накаже отсъствалите в понеделникОбсъжда се учебната година да започва по-рано


Всяко училище ще решава как да накаже отсъствалите в понеделник
Какви са обобщените данни от обявения от учениците Ден за национално бягство?
- Отсъстващите ученици в понеделник са били толкова, колкото и предходни години на същия ден. Не може да се каже, че има увеличение - процентът е около 12. Протестът не се провали, просто не се състоя. Децата разбраха, че сега не е моментът и мястото за такива акции. Проектозаповедта на министъра, с която се определят ваканциите, излиза през август.


Документът беше на сайта на министерството около месец и по него нямаше никакви коментари и предложение и след като вече е факт, не може по средата на годината да се променя заповедта. Затова създадохме работна група, в която нещата да се обсъждат и решават по-рано.


Кои ученици най-много са отсъствали и какви са причините?
- Най-много не са присъствали децата от горния курс, но от първи до четвърти клас също има отсъстващи - близо 9%. Явно те са по-склонни към заболявания. Причините може да са както всяка година - влошената зимна обстановка, снеговалежите и започващата грипна епидемия.


Ще има ли санкции за тези, които не са влезли в час в понеделник?
- Когато се върнат, според това с какви документи ще извинят отсъствията си ще се прецени - може да са по здравословни причини, семейни.


За всяко отсъствие от училище трябва да има документ, който да го обяснява. Всяко училище има разработен правилник, където е регламентирано какви санкции се налагат при виновно неизпълнение на задълженията. Масовата практика за пет неизвинени отсъствия е забележка. След това за всяко провинение има по-тежко наказание. Става въпрос за големи ученици, които могат да преценят действията си. Предполагам, че тези, които нямат оправдателни причини за отсъствието си, ще бъдат наказани. Това е задължение на класните ръководители, директорите и педагогическите съвети.


Как си обяснявате тази акция?
- От три години ваканцията е десет дни. Мисля, че децата търсеха някой, който да ги чуе и да споделят проблемите си. Искам да благодаря на директорите на училища, които се срещнаха с учениците и с инициативните комитети. Тези срещи продължават, както и ще продължим да обсъждаме проблемите в българското образование. Децата искат да бъдат чути, защото имат и други проблеми, просто това беше поводът.


Какви други проблеми имат?
- Поставиха въпроса, че са доста натоварени, че съдържанието на учебниците е академизирано и неразбираемо. Поставиха въпроса за материалната база и за това, че рано започват часовете и късно приключват и дори обсъдихме състоянието на тоалетните. Оказа се, че младите хора ги вълнуват различни проблеми. Обществото е длъжник на децата и доста неща трябва да се свършват в училището. Дано скоро държавата се замогне, за да помогнем на децата.


В министерството обмисля ли се вариант учебната година да започва по-рано, за да има по-дълги ваканции?
- Това е един от вариантите, но още нищо не е приемано окончателно.


Как ще са разпределят ваканциите до края на тази учебна година?
- Сега ще има междусрочна ваканция, която ще е три дни. Пролетната ще започне на 30 март и ще продължи до 10 април - тя е с два дни по-дълга. След това има кратка великденска почивка. А и месец май е по-облекчен заради повечето официални празници.Антон Георгиев*, дванадесети клас, 35-о СОУ в София: Модерно е да протестираш


Какво мислиш за протеста? Ти участва ли?
- Много глупава акция, и то след като ни казаха, че ще ни дадат по-голяма пролетна ваканция. Освен това учениците нямат много други задължения, те трябва да ходят на училище и да учат. Трябва да се съобразяват, че това им е основната отговорност. Как има хора, които също искат да почиват, но трябва да работят? Почти същото е. А и докога искат да направят ваканция? Смятам, че учениците, които участваха в протеста, са се повлияли от това, че напоследък е много модерно да протестираш.


В твоето училище акцията беше ли масова?
- Да, но те бяха такива, които си търсят повод да не ходят на училище. В някои класове имаше по пет човека.


За какво би протестирал? Какво не ти харесва в училище?
- Като цяло системата с отсъствията и извиняването им. Всичко това с бележките по домашни причини е много глупаво и ненужно. Има много недомислици, като например в 12-ти клас учениците да са втора смяна - така ти се отрязва времето за учене. Повечето са си платили курсове, които са следобед, и сега ще трябва да си намират извинителни бележки, че ще ходят на курс. Което е много глупаво.


Как ти се струва идеята учебната година да започва по-рано?
- Това е добра идея, защото така ще се разпределят по-добре времето и материалът.Мария Петрова*, седми клас, 133-о СОУ в София: Нямаше смисъл


Участва ли в протеста в понеделник и какво мислиш за тази акция?
- В началото мислех, че е добра идея, и даже смятах да участвам. Но нали преди това имаше един протест и той нищо не постигна. И няма смисъл да се прави втори. Много хора, които бяха казали, че няма да ходят на училище, почти всички отидоха. А и в крайна сметка искането е за един ден повече. Няма много смисъл, защото те ще ни го дадат в крайна сметка. В моето училище най-много отсъстващи имаше от шести клас.


Смяташ ли, че коледната ваканция трябва да е по-дълга?
- Да, защото все пак ние от септември до декември нямаме почивка. И ако имаме по-дълга ваканция, няма да е толкова зле.


Как ти се струва идеята учебната година да започва по-рано, но да има есенна ваканция?
- Това също не е лош вариант, защото през лятото три месеца са доста.


За какво би протестирала? Какво не ти харесва в училище?
- За нищо, може би не е толкова зле положението, чак за протести.

*Имената са променени по молба на родителите

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 597314
  597314
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мила Мария въобще не отивай
  искат да изкарат с фото и други нагледни средсрва медийни че целодневното ви обучение е напълно и законово извоювано от вас а то не е така нали?

 2. 2 Профил на A10
  A10
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво правят министерството, инспекторатите и училищните ръководства за да разрешават проблемите на децата?

  "Същественото е невидимо за очите."
 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Разстроено

  До#2- Ами тя целта е не да се решат проблемите на децата , а да се напълнят гушите на писачите и издателите на дебилни учебници и ученически пособия и да се приберат комисионните от тях ! Колко анкети са направени сред учениците за това учебниците на кое издателство са най - добри според тях? А сред родители? А средпреподаварели?

 4. 4 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не съм се знимавал с деца , а с по-големи от тях,но като зная какви студенти ни идваха в първи курс, имам чувството,че дори не са ги учили да говорят и пишат правилно български език. За знанията им по математика и физика: имах чувството, че тези "деца" от 5-6-и клас са престанали да учат. Смятам,че никой не е накаран насила да учи - който иска,след 8-и клас да продължа ва; което дете не иска - да се хваща с някаква работа. Идете в чужбина,такова чудо като в БГ няма: десет ученици от паралел ката искат да учат, на 15 - не им се учи,но пречат и на другите! А пък родителите не разбират,че са пропуснали първите 7 годи ни на отрочето, а обвиняват учителите. Те пък отдавна са изпус нали контрола над учениците и я карат ден да мине, друг да дойде.Така че г-н Додев вместо да се чуди какво да каже,да каз ва истината: сърби,боли, каквато е...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK