Цветан Банков, синдик: Има натиск активите на "Кремиковци" да се разпродават завод по завод

Цветан Банков, синдик на фалиралия металургичен комбинат

© Надежда Чипева, Капитал

Цветан Банков, синдик на фалиралия металургичен комбинат
- Продажба накуп ще удовлетвори кредиторите в по-голяма степен


- През януари ще има и търгове за складове, материали и други активи- Продажба накуп ще удовлетвори кредиторите в по-голяма степен


- През януари ще има и търгове за складове, материали и други активи
Господин Банков, насрочвате трети търг за производствените активи на "Кремиковци". Началната цена вече е 31% по-ниска от тази на първия - какво сте добавяли и какво сте изключвали от обособената част?
- Почти нищо не отпада. Реално от старата обособена част са извадени леките автомобили, които по моя оценка могат да се продадат и отделно. Прибавени са нови активи, основно 3 недвижими имота, представляващи предзаводската площадка със здравния център, сградите на търговска дирекция и няколко други. Всъщност съществената разлика е, че са прибавени нови имоти с обща площ около 110 декара.


И въпреки това началната цена е 30% по-ниска...
- Аз не съм оценител, но при условие че никой не се е явил на 2 търга при старата оценка, съвсем логично е цената на активите да падне, а не да се повиши. Оценката се прави за ориентир, но за да се превърне в цена, трябва да има купувач, който да я плати.


В края на миналата година се появиха сигнали, че има натиск активите да се продават поотделно, завод по завод, за да може процедурата да приключи по-бързо. Оказван ли ви такъв натиск?
- Натискът е неразделна част от дейността ми. Естествено е да има инвеститори, които да искат по-малки обособени части, защото те самите, а не цялата площадка отговарят на специфичните им потребности и склонността им да инвестират. Аз обаче трябва да защитавам интересите на кредиторите и да избера този подход, който ще осигури най-доброто покритие на техните вземания.


Има много мнения и е трудно да се вземе решение как да бъде осребрено имуществото на длъжника. Основно право да определят реда за осребряване имат кредиторите и аз съм длъжен да се съобразя с тяхната позиция как да се предлагат активите. На този етап считам, че интересите им ще се защитят по-добре, ако площадката се продаде като цяло, относително бързо и кредиторите, за които се предвижда удовлетворяване съгласно търговския закон, да си получат парите.


На този етап. Не мога да скрия, че доста сериозно обсъждане правихме. Към няколко обособени части в тази площадка има сериозен интерес, но пък към други няма никакъв интерес, и все пак съм се стремил обективно да постигна максимално висока цена за имуществото.


Бихте ли посочили най-привлекателните активи?
- Има интерес и за цялата площадка, това е безспорно. Не само през последните месеци този интерес е още от откриването на производството по несъстоятелност. Цялата площадка представлява интерес, зависи при каква цена.


Ако говорим за интерес към отделни производства, това са непрекъснатата разливка, донякъде стан 1700,  донякъде студеното валцуване. Интерес има и към оборудването в ремонтно-механичния завод и т.н. Но продажба поотделно на тези активи не би довела до задоволително удовлетворяване на кредиторите, а водещ критерий е защита на техните интереси, а не на потенциалните инвеститори.


Тоест продажбата на всички производствени активи в едно ще удовлетвори кредиторите в най-голяма степен, така ли?
- На този етап и при тази оценка.


Кои всъщност искат обособени части?
- Това са хора, които не искам да посочвам, но познават състоянието на комбината и производствените мощности. Те обаче са потенциални купувачи, а аз защитавам интереса на кредиторите.


Може ли да гарантирате, че всички описани активи, предложени за продажба, са налични?
- Твърдо гарантирам, че всички активи от описа са налице. Аз се учудвам от слуховете, че има липсващи активи. Инвентаризация бе извършена в края на 2009 г., после към 31 май 2010 г. и преди последната оценка с дата 15 ноември отново бе направена инвентаризация, за да се потвърди наличността на тези активи. Нямам притеснения в тази насока.


Ще отпадне ли България от картата на едрото стоманопроизводство в Европа?
- Аз не бих казал, че България е била на картата на едрото стоманопроизводство и до момента, но от гледна точка на процедурата по несъстоятелност единствено изискване е плащане на цената, и то в срок от 5 дни след провеждане на търга. Оттук нататък какви дейности ще се развиват на производствената площадка ми е трудно да прогнозирам, а и не е във властта ми да определям.


Всичко е въпрос на инвестиционни проекти, според мен повече от един. Не може да се игнорират както европейското, така и българското законодателство. Личното ми мнение е, че каквото и да се прави, ако остане стоманопроизводство, то ще се оптимизира и няма да е във вида, познат ни досега.


Идват ли експерти на оглед?
- Между Коледа и Нова година имахме два отделни огледа, от началото на тази година досега още не сме приемали експерти. Никой не се издава коя компания представлява, само представя специалността си. Посрещали сме експерти в областта на металургията, по добива на скрап, специалисти по инфраструктурни проекти, финансисти и други.


Какви други активи ще предложите освен производствената площадка?
- Практически всичко извън територията на производствената площадка. Това са бивши складови бази, бившият учебно-квалификационен център, земи около рудниците, които "Кремиковци" е експлоатирал до 2003 г., складови наличности, материали, метали и т.н.


Складовите бази дават толкова широки възможности за бъдещи дейности, че всичко зависи от потенциалните купувачи. Търгове ще има на 6, 10, 13, 17, 24 януари. Доста търгове са насочени за този и идния месец.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Кой ще купи този гроб и ще налее стотици милиони да го разчиства?!?

  Схемата е ясна, ще се вземе без пари и няма да се разчиства или облагородява а ще бъде разграбено набързо каквото може и ще си пустее така форевър. Помнете ми думата, след 20 години пак ще стърчи.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 2. 2 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Ако си свалите доклада на оценителя на активите, ще видите че далеч не всичко е скрап. Най-новата поточна линия е от 2006 и е по проект на Voest Alpine и е в перфектно състояние и струва около 200 милиона. Проблемът е, че Банков иска да продаде всичко на цяло, за да максимизира приходите от ликвидацията тъй като той добре знае, че при продажба на парче най-лошите парчета си остават непродаваеми и това му усложнява задачката на него като синдик (справка ликвидациите на Плама и Стомана със синдик Банков)

  Т.е. имаме един читав актив за около 200м, който обаче задължително ти го продават с други боклуци за 400м, няма как да стане и купувачите ще си изчакат прилична цена.

  Иначе най-голямото безумие тук е, че ликвидация на такъв гигант се извършва по същите наредби,по които съда би продал апартамент с изгърмяла ипотека, т.е. 10% депозит и после плащане на цената до 5 дни от търга. Е няма как с такива недомислици да очакваш някой като Арселор или ЮеС стийл да дойде и да ти участва...

 3. 3 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 374 Неутрално


  Не ми се вижда реално изпълнимо намерението на синдика да прокара цялостна продажба на активите на "Кремиковци". Евентуалните кандидати знаят много добре технологичоното и техническото оборудване на отделните производства и съвсем естествено са готови да купят онези, които са най-перпективни и готови да се състезават в пазарни условия - т.е. при нас - със "Стомана" - Перник. Освен това имам съмнения, че така предпоставено, изискването за цялостна продажба може за пореден път да провали търга, което може би е и целта на онези, които искат да вземат на безценица онова, което е останало от материалните активи на комбината - терени, складови бази, да се бракуват за скрап отделни съоръжения и пр. Не случайно Дамбовци продължават да се навъртат около комбината.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#2] от "Yomega":

  Да де, но и Плама, и Стомана постигнаха добра цена за кредиторите. Според мен обаче при Плама е имало идея, както читателят след теб написа, един "гъвкав" играч (сиреч спекулант) да я купи и после да я разпродаде на големите акули според потребностите - кое за склад, кое за завод. Друг е въпросът, че не е успял

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 5. 5 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Кога корумпираният ни законодател ще въведе яснота в начина, по който се определят синдиците?

 6. 6 Профил на btmmt
  btmmt
  Рейтинг: 0 Весело

  Цветан Банков, синдик......" ======================================== Да не е сюндюк...

 7. 7 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Язък , че вложиха толкова усилия да откажат Прамод .
  Всуе ...

 8. 8 Профил на desjardinseli
  desjardinseli
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Предатели на нацията разпродават национално имущество, за да угодят на чужди интереси. Това е една от най-големите престъпления на българската военна хунта. Некадърници, васали на Щатите, корурпирани от тях и поддържани от тях унищожават българската икономика. Едва избран за външен министър Николай Младенов хукна за Вашингтон, за да получи нареждания. Това не са хора, това са злодеи, които унищожиха всичко, заграбиха всичко народно, глобално унищожаване на икономиката, на творческите сили, на цивилизацията. Ванчо, Бойка, Боико, Цецко забогатели от незаконни действия, издигнати прислуги върнаха икономиката на България сто години назад, и превърнаха България в територия, удобна за САЩ, ще си платите за това.

 9. 9 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#8] от "desjardinseli":
  вземи да смениш наркотиците

  Горбачов
 10. 10 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 382 Неутрално

  На тая гробница трябваше да и турат кепенците още 1990г. а не да ни смучат на всички данъкопладци 20 г. паричките и да дърпа икономиката на зад.

  HIRO
 11. 11 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "desjardinseli":

  Ей, ама ти си бил наясно с всичко и за всичко - естествено за всичко са виновни американците, Бойко, Цецко, СДС, ДСБ и пр. и пр. Нещо на ум да ти идват Гоце, Станишката, Р.Овч., Доган и пр. пасмина. Или не ти изнася, "партиен другарю"?!

 12. 12 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ами като оповестявате търговете в "Комсомолская правда" е нормално никой да не се появи, такава ви е аудиторията, те искат подаръци, а не да плащат за каквото и да е било, така продадохте и Нефтохим-а, за някакви милиони, а после демонтираха титаниевата му инсталация, която не се използва, като фракт от производството и избиха разликата(занулиха)!!!
  Разстрел за Вас, Другари!

  Vankata
 13. 13 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  дрОгарите направиха добри пари през поскомунизма от тази антична американска фабрика, подарена на руснаците през ВСВ и ПРОДАДЕНА на булгаристанските маймуни. Сега протриват ръце доволни, а вие простолюдието гледате през витрината, също както когато обявиха Вежди Свинята за Главен Мултак

 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Продава леките ав-ли щото нема с к'во да си плати заплатата. След някой и друг месец ще убеди кредиторите, че треба да се продава на части. Най-много да го купи некой "холдинг" на цената на 1 МОЛ и да го разпарчатосат....

 15. 15 Профил на bandolero
  bandolero
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "Соколов":
  ще стърчи ама друг път.помни ми думата ти,че след 20 год.няма да има и следа от него.за твое инфо,чисто технологически нарязването му за скрап е в рамките на 6 год.

 16. 16 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Весело

  Не знам дали само аз мисля така, но ми се струва че за благото на цялата Софийска долина задължителна клауза в договора за продажба трябва да е, че се забранява използването на придобитите активи - движими, недвижими и земя за извършване на дейности в областта на металургията, стоманолеене и т.н. Районът трябва да е национален приоритет и да се мисли за рекултивация, високотехнологични производства, жилищни квартали.

 17. 17 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#16] от "Варненски":
  нарязване, разпродажба, изравняване със земята, почистване и рекултивиране.. след 20 години там може да има нещо ново и смислено..

 18. 18 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 611 Весело

  До коментар [#17] от "d.berov":

  скромно допълвам..

  сеем зеле и го продаваме в Турция..

  умните ще се досетят, другите-наздраве със
  зелеви сърмички и хубаво винце..

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Банков СПИШ ! Консултирай се със баш търговеца на Кремиковци от Драгалевци, Караиван с теменужките

 20. 20 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#19] от "shileto":

  Разбирам намека ти - говориш за обявения от такива като теб виновник за всичко. Само ми се иска да отговориш на въпроса ако заедно с хладилника, който искаш да купиш, те задължат да вземеш печка с изгорели реотани и плочи, ще се съгласиш ли? Та на въпроса - когато е извършена символичната продажба на "Кремиковци", задълженията на комбината само в долари са 300 млн, отделно дългове в стотици милиони левове. Задълженията на купувача бяха да поеме и изплаща дълговете на комбината. Запитай се сега къде беше Агенцията за следприватизационен контрол по времето на Симеон и след това на тройната коалиция. Нещо на ум да ти идват имена като
  Валентин Захариев, Дамбовци, Алексей Петров, Митал и защо прокуратурата не разследва причините за фалита на комбината? Или е по-лесно да оплюваме, без да се опитваме да разсъждаваме?

 21. 21 Профил на desjardinseli
  desjardinseli
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всичко това доказва, че българските правителства участвуват в схема за прехвърляне на богатствата на нацията в ръцете на национални и мултинационални така наречени „Елити”. Едно доказателство, че сме управлявани от некадърници, които не знаят какво е труд, не познават процесите, те не знаят какво е висока доменна пещ, как се пали, как се поддържат процесите които са извършвани в комбината. Това са хора, които не познават качеството на труда, на квалифицираните работници и инженери, нямат представа за тяхното ниво и за тях всичко е само пари. В България костовчетата се обърнаха към сбъркана теория на чикагските момчета, за да прехвърлят благата на нацията в ръцете на определени хора. Дезинформацията на нацията, непрекъснатото промиване на мозъците на населението, колко лошо е било, лъжи, интриги, кражби и прекарването на новата задача Балканите да се превърнат в територия за енергийната сигурност на САЩ, една контролирана зона, с военни бази, където съдебната система не действува и съдебните решения могат да бъдат променяни от намесата на посланици. Нима не прозряхте какво правят на нашата територия ? Да не мислите, че ще направят нещо за нацията ? Води се една икономическа война, в която нашите правителства сами ни продават. През 2000г. гледах по една чужда телевизионна програма изказването на бивш агент на ЦРУ, който заяви : "това, което става в Източните страни е наша работа, и ние ще ги смачкаме икономически". И това е, което става днес. Крайно време е, българските мъже да покажат, че са такива. Крайно време е да разберете, че войната във Югославия, дестабилизацията на Гърция, унищожаването на нашата икономика са свързани и се правят от една престъпна международна организация, против интересите на народите. Те искат да ви превърнат в слуги, такива, каквито са нашите правителства.

 22. 22 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Разстроено

  До коментар [#20] от "krasinsky":Разбирам, че се опитваш да ме разпитваш като милиционер и се правиш на мислещ.Когато твоя бог костов дойде на власт и назначи за ръководство на комбината пияндето Д Димитров , половината от споменатите дългово се натрупаха след година две и тогава се продаде за 1 долар Много ми е интересно като имаше толкова дългове как Захариев го продаде после за 300 мииона на индииците като не е вложил и 1 лев Махни си сините капаци разбирачо!

 23. 23 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 374 Неутрално


  За твое сведение моят бог е Истината, с милиционерски похвати си служат твоите "другари". Нямам никакви капаци, за разлика от такива като теб, за които все един им е виновен.

 24. 24 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#23] от "krasinsky": Нямам нищо общо с другарите , но забудените сте вие сините другари Кремиковци си го виждал на снимка и ти е ясно,ама да кажеш нещо и за БГА и Нефтохим или си сменил капаците със сини очила

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK