Васко Райчев, председател на "Делойт България": Икономиката ще тръгне нагоре с качествени проекти за финансиране

Васко Райчев, председател на "Делойт България"

© Юлия Лазарова

Васко Райчев, председател на "Делойт България"
- Потенциалът за растеж в България е висок


- Негативната нагласа към високите лихви на банките е вредна - евтините пари развращават, скъпите
те карат да си правиш сметката по-добре- Потенциалът за растеж в България е висок


- Негативната нагласа към високите лихви на банките е вредна - евтините пари развращават, скъпите
те карат да си правиш сметката по-добре
Г-н Райчев, има ли сигнали за подобряване на икономическата среда и излизане от кризата в България?
- Напоследък се наблюдават все повече положителни тенденции. За съжаление обаче в България винаги има нагласа нещата да се гледат от негативната им страна. Това ни пречи да осъзнаем, че страната има огромен потенциал за растеж във всяко едно отношение и това е, което привличаше и ще продължи да привлича инвеститорски интерес. Той всъщност изобщо не е стихвал и това е положителна тенденция.


Факт е, че България е страната с най-ниски БВП, доходи и покупателна способност в ЕС – това наистина не е приятно, но, от друга страна, съдържа висок потенциал за растеж. Друго изключително предимство у нас е стабилността на банковия сектор. За съжаление мнозина не дооценяват този факт. Даже обратното - има една обществена нагласа за негативно отношение към банките за това, че не кредитират и държат лихвите високи.


Тези нагласи са вредни, защото няма по-добро нещо за икономиката от стабилната и печеливша банкова система. Тази нагласа не е добра и защото в крайна сметка евтините пари причиниха глобалната финансова криза. Te винаги развращават, а скъпите пари те карат да си правиш сметката по-добре.


Скъпите пари гарантират, че всеки, който иска кредит, е готов да поеме своя риск и няма да остави бъдещето си само в ръцете на банките. Затова икономиката ще тръгне по-бързо нагоре, когато има качествени проекти, които банките ще са готови да финансират.


Говорите за потенциал. Не ви ли се струва обаче, че не се възползваме достатъчно от него, тоест той прекалено бързо се изчерпва?
- Така е, но малка икономика като българската е по-уязвима и затова трябва да го приемем като част от реалностите на бизнеса у нас. И ако пак се върна към въпроса за инвеститорския интерес – той не е стихнал.


Просто в момента ликвидността на световните пазари не е толкова голяма както преди кризата - трудно се намират пари и това се отразява много силно на обема на инвестициите. А иначе интересът се поддържа именно от потенциала. Защото през следващите години възвращаемостта на инвестициите в България ще продължи да е над средната за Европа.


Какво може да се направи все пак, за да са по-устойчиви инвестициите в България?
- Една инвестиция трябва да бъде отглеждана. Смята се, че правителствата могат да направят много в това отношение, макар че според мен понякога ролята на държавата се преувеличава. Например не във всяка страна подходът на секторни политики работи и дава добри резултати. За една икономическа среда е най-важното да се осигури стабилност, колкото и тривиално да звучи това.


Когато инвеститорите виждат, че страната е стабилна година след година, когато не прави резки движения, това им дава повече сигурност. И обратно - когато виждат, че правителството предприема едни действия, те не дават резултат и след това се насочва към други – това не дава добри сигнали за сигурност и предвидимост.


Ако сигурността я има, то потенциалът за растеж ще се реализира, защото именно той е основният двигател за инвестиции. Вземете Русия например - интересът към нея не стихва, макар че ако се сблъскате с тяхната администрация, вероятно нашата ще ви се стори далеч по-ефективна. Турция е другият пример за нестихващ инвеститорски интерес, Естония - също. Важното е да има дългосрочна национална стратегия, която да осигурява сигурност и предсказуемост.


Дори да вземем данъците - понякога ефектът от ниското им ниво малко се преувеличава. През последните 1-2 години немалко страни в ЕС и региона вдигнаха както преките, така и косвените данъци. Според едно изследване на "Делойт" обаче се оказва, че това не притеснява толкова инвеститорите, колкото евентуалната обща нестабилност и непредсказуемост.


Не смятате ли обаче, че има и друг проблем и той е в един недостатък при част от бизнеса - по време на растеж някои предприемачи се разконцентрираха от основната си дейност и насочиха свежи ресурси например към имотите вместо към основното си производство, провокирани от бързите печалби?
- Това е така, защото, пак казвам, имаше евтини пари, които лесно се харчат. Скъпите пари предполагат по-добре обмислени, по-качествени и ефективни инвестиции.


А не е ли и въпрос на добро корпоративно управление все пак?
- Това е много важна тема, още повече по време на криза. За добро корпоративно управление у нас се заговори едва през последните години. Именно елементите му са водещо условие една компания да следва стриктно своята стратегия и да не харчи парите на инвеститорите и акционерите по неефективен начин.


Друг е въпросът дали компаниите са достатъчно искрени в желанието си да имат добри системи за добро корпоративно управление. Защото нещата не са сложни. Първото е да разделиш отговорностите и създадеш система на отчетност - за съжаление обаче тук невинаги ставаме свидетели на нещо подобно. Как да ги разделиш, ако мажоритарният собственик, председателят на съвета на директорите и изпълнителният директорът на една компания са едно и също лице?


В този смисъл не можем да говорим за истински публични компании. Нека вземем и одитния комитет. Този орган е задължителен елемент на корпоративно управление в САЩ от десетки години, а в Европа и България от по-скоро. С него по сравнително лесен начин може да се внесе ефективност в системата за управление - той е независим орган, който стои между акционерите и ръководството.


Функцията му е да следи и да дава препоръки на мениджмънта, когато установи, че нещо в системата на финансовото управление и отчитане не върви добре. И затова, ако мениджърите искат да си вършат добре работата, то един такъв орган е добре дошъл за тях. За съжаление в България на това изискване се гледа чисто формално просто за да се спази законът. И това може би е сред причините да нямаме много добри примери за корпоративно управление, а и на добре развит капиталов пазар.


Когато говорим за корпоративно управление, неизменно изниква въпросът и за фалитите. Трябва ли според вас да се направи нещо в тази посока, за да се улесни и опрости процесът по несъстоятелност?
- Действително проблемът е в тромавите процедури. "Кремиковци" е показателен пример за това колко неефективна може да е процедурата по несъстоятелност и ликвидация в България и да отблъсне инвеститорския интерес. В същото време виждате в САЩ за колко кратко време например "Дженерал мотърс" мина процедура на банкрут, оздравяване, а след това успя да се завърне на борсата при засилен инвеститорски интерес.


За съжаление колкото повече се отдалечавате на изток от САЩ и Великобритания, този процес става все по-бавен. У нас на фалита се гледа като на трагедия, докато в развитите страни това е нещо нормално, част от бизнеса. Според една неотдавнашна статистика там от десет новосъздадени фирми в една и съща година до петата година оцеляват около половината, а до десетата - само една или две.


Бизнесът е цикъл – създаваш предприятие, възвръщаш инвестицията, след което потенциалът за бизнес се изчерпва и настъпва краят – както в живота. Като цяло не съм оптимист за промяна по този въпрос в България, не виждам откъде ще дойде тя и кой ще е двигателят. Да не говорим, че има порочни практики като обявяване на несъстоятелност със задна дата, с което се ощетяват кредитори. Това внася в процеса на несъстоятелност фактори, които по никакъв начин не могат да бъдат предвидени.


Все още сме в сянката на кризата. Какво се случва с пазара на консултантски услуги в България, сектор, в който оперира вашата компания?
- Отчитаме спад на приходите, което е нормално за целия сектор. Наложи се да съкратим и известна част от персонала с цел оптимизиране на дейността. Консултантският бизнес е много чувствителен към кризата и икономическите цикли.


Ситуацията при финансовия одит е по-добра, защото без одит не може. В криза консултантските услуги обаче са едни от първите, които бизнесът съкращава. Сигурно до някаква степен има основание. Но в случая има и известно неразбиране, че точно в тежките времена консултантът може много да помогне с независим поглед върху дейността и паричните потоци.


И друг път съм казвал, че необходимостта от консултантски услуги възниква не защото консултантът е по-компетентен в дадения бизнес или дейност от ръководството на предприятието, а защото има две важни предимства – че е независим и че може да види проблемите в тяхната цялост и взаимосвързаност. Това невинаги е по силите и възможностите на ръководството.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 544 Неутрално

  И той ли е слушалка като Илиан Василев?

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тия, Прайса и КПМГ още ли не са фалирали?
  Тия тъпунгери заедно с Ърнст и Янг са истинските виновници за надценените активи на банките в САЩ и последващата финансова криза там, прерастнала впоследствие във световна.
  От гледна точка на тоя си работодател не е много коректно да дава съвети.
  Института на дипломираните експерт счетоводители ли?
  Смешници. Я кажете кой завери на Мостстрой отчетите без резерви и какво направихите за него конкретно след като ще се титолувате така?
  Айде нема нужда че ставате смешни.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на faso
  faso
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Васко Райчев е основателят на Делойт в България.

 4. 4 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 678 Весело

  "Икономиката ще тръгне нагоре с качествени проекти за финансиране"... които ние с удоволствие ще консултираме...

  Аман от лешпери и бандюги с бели яки и вратовръзки.

  Никаква полза от тези консултанти! Всеки се натиска да консултира и да прибере голям хонорар, като гаранция никаква не дава за успешната реализация на консултирания проект.

  Всяка една уважаваща себе си фирма би наела допълнително млади специалисти, които редом с опитните такива, да работят по даден проект. А не да пръскат излишни пари за консултации.

  Ако знаете що пари е пръснала българската държава за консултантски услуги.... щяхме да построим още една България.

  Чуждестранни бандюги, заедно с местните велможи, пият кръвчицата (сиреч парите) на българската икономика, като ни вземат скъпо и прескъпо за услуги, от които нямаме нужда.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 5. 5 Профил на lorafama
  lorafama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Злобата на българите е безгранична... най-им доставя удоволствие да плюят и обиждат. Нищо, че не познават човека, важното е негативизиъм да има. Някой друг да им е виновен за проблемите...

  Айде отделете 5 минути и потърсете информация за Васко Райчев и като намерите нещо гадно, тогава коментирайте. Само дето няма да намерите, защото този човек е един от много малкото в България с наистина безупречна репутация. И в неговите среди и в бизнеса въобще е известен единствено като честен и принципен човек и няма да намерите никой, който да каже обратното.

  Ей, го на Десен - за него всички са тъпунгери. Как можеш да говориш за ВСИЧКИ? Ти ВСИЧКИ ли познаваш? И кой е заверил одита на Мастстрой? Или кажи нещо контретно или по-добре си мълчи. Не е достойно да се правят изкацвания от типа "кой направи това, кой сгафи онова, за кой се чуват слухове за еди-си-какво". Много ченгеджийски похват е този да се задават въпроси, които насочват читателя към определен отговор, без отговор да има.

  Микаела пък знае всичко за парите на българската държава.... написала е неясен коментар, от който въобще не се разбира каква й е позицията по темата за перспективите пред българската икономика. Или за нея темата не е важна, по-важното е да си намери къде да пише злобни и крайно неясни каментари.

  Но, Коректор най-ми хареса - чул едно име, чул и някоя клюка и айде да се изкаже и той. Даже първи. Странното е, че е чул за Илиян, но не е чул за Васко Райчев. Коректор или си 12-годишен или информацията ти се изчерпва до вестницете Труд и 24-часа, където сериозните хора не се споменават много-много, че около тях няма нищо жълто.

 6. 6 Профил на viktorkrumov
  viktorkrumov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Истинско удовослствие ми достави това интервю. Браво, г-н Райчев! Възхищавам се на интелекта Ви и на ясния Ви изказ! Няма увъртания, има позиция, има много логика и аргументи.

  Не обръщайте внимание на безсмислените коментари, тези хора не са Ви на нивото.

  Не се познаваме лично, но аз чета всичките Ви интервюта, тъй като много ми допадат разсъжденията Ви и реалната Ви нагласа към икономическата ситауция. Винаги казвате на черното черно, на бялото бяло и на сивото сиво. Сигурен съм, че в България има много качествени хора като Вас и ми се иска във вестниците и списанията да чета за тях, а не за разни Маргини, прибирани и пускани от ареста през ден или за смешните спорове между Първанов и Дянков или още по-тъжно - коя лента е прерязал "любимият" премиер днес...

 7. 7 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Откъде ще дойдат тия качествени проекти?От тия дето бетонираха крайбрежието на Черно море?Или от тия дето нацвъкаха "еко" проекти за вятърна енергия по път и над път?
  В България парите са в бивши сервитьори, шофьори, борци, гангстери, бивши кадри на ДС, ДКМС,БКП и т.н.Има да чаааа...каме качествени проекти.Ще кажете има чуждестранни инвеститори.Кои?Софийска вода, ЧЕЗ,ЕОН - частни и държавни(ЧЕЗ) монополисти, които дерат по 9 кожи от гърба на българският потребител.

  ZeroOne
 8. 8 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#4] от "mikaela":

  Точно казано!

  ZeroOne
 9. 9 Профил на lorafama
  lorafama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "ZeroOne":

  Кое е точно казано? Това, че "плащаме скъпо и прескъпо за услуги, от окито нямаме нужда", ли? Ами първо това са услуги - ако иска Микаела да ги ползва, ако иска да не ги ползва. Второ има и български консултанстки фирми - да плаща на тях, а не на чуждестранни, след като счита, че българите имат по-дълъг и богат опит в този бизнес.

  Или може би е точно казано това: "Аман от лешпери и бандюги с бели яки и вратовръзки"? Тази жена очевидно познава целия български бизнес, че и целия западен и на база тези си знания определя хора като лешпери и бандюги. Микаела, аз ако бях на мястото на Васко Райчев, щях да те съдя за тези думи. За да наричаш някой бандюга, трябва да имаш доказателства за това. Не е нито възпитано, нито пък цивилизовано да се използват такива епитети.

  Но, най-вече е точно казано това: "Всяка една уважаваща себе си фирма би наела допълнително млади специалисти, които редом с опитните такива, да работят по даден проект". може би Микаела е кандидаствала за работа в някоя от големите 4 международни компании (които Десен е изброил) и не са я наели, та за това не знае, че в тези фирми работят много млади български момчета и момичета. Т.е. обчевидно тези фирми са уважаващи себе си и са наели млади хора и сега младите хора в България получават добри доходи защото работят в "лошите" чуждестранни фирми. Но Микаела иска те да работят за смешни пари в български фирми и да изгоним "наглите чужденци".

 10. 10 Профил на viktorkrumov
  viktorkrumov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "lorafama":

  Не си права, lorafama. Микаела явно предпочита тези с анцунг и голф тройка от съседен на София град. Явно според нея, те го умеят по-добре бизнеса - консултират много категорично с винкел и бухалка, взимат правилни бизнес решения, осланяйки се на "що па и аз да неям такъв бизнес" и най-вече не плащат на чужди "изедници", а наемат във фирмата цялата рода, без значение кой къде и какво е учил, щото той българина всичко може.

  И така, в България хората с костюми са "гадни", но тези с джапанки и къси панталони са "добрите български безнесмени", чужденците идват само да ни окрадат и шпионарита, но пък за сметка на това местните са "златни, честни и работливи". И всички забравят, че Бай Ганьо не е измислен герой - той си е реалност, дето всеки ден я виждаме по улиците. Е, как такъв човек ще е по-умен и кадърен от някой завършил в Йеил, например, на който дядо му има да речем фабрика от 80 години, т.е. знае що е бизнес човека от първа ръка.

 11. 11 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Думата криза дълго ще се дъвче в България,защото не е въобще по критериите за тази дума.Износа на капитали значително превишава т тези което остават у нас.Банките са червиви от пари но те не са мотора за развиване на икономиката,богатите вместо да ги инвестират предпочитат лихвите,допълнителното отежняване идва от веригите магазини на западни компании завладели вече вътрешният пазар които изсмукват капитали и ги изнасят във вид на печалби същите са еоновци ,чезовци,мобилните оператори и тн.Натоварен с непосилни данъци,акцизи и берии народа не е платежоспособен вътрешният пазар е свит производството няма разтеж това е голата иостина.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 12. 12 Профил на ladybug_desi
  ladybug_desi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лошо е когато не знаеш къде се намираш и накъде отиваш! Прочетох всички коментари и имам питане към тези негативните, оплюващите, невярващите и невиждащите - имате ли, дори бегла представа кой е Васко Райчев? Въпросът ми е принципен. Има още нещо за което трябва да си отговорите на Вас самите, не на мен, защото ще ме излъжете: Разбирате ли нещо от финанси, учили ли сте икономика?! Невъзможно е да коментират въпроси свързани с финанси, финасовонеграмотни хора!
  Горко и на България с такива демагози и глупави хора, не визирам г-н Райчев. Този човек явно си разбира от работата, щом е постигнал това което е написано под снимката в началото. В подобна фирма не вървят роднински връзки или кадруване, не оцеляват глупаците и некадърните. Имате ли представа колко много трябва да знае еди човек, колко трябва да е кадърен, дисциплиниран и постоянен за да бъде оценен на това ниво. Забележете, моля и за какъв период от време става въпрос!
  Много лоши, проклети и некомпетентни хора е отгледало обществото ни за последните 20-30 години.
  Някой от тези, по-горе, не се ли замисли над това което е казано, а не над това "какъв е пък тоя!"?!
  Предизвиквам Ви глупаци! Дайте Вашето мнение по въпросите поставени на г-н Райчев.

 13. 13 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#12] от "ladybug_desi":Някой хора като Вас се изживяват като ментори.Разбира се има различни мнения не всеки в този форум е с икономическо образование но пък и вестника е ежедневник а не банков бюлетин.За мен е ясно едно тази статия е поръчкова ,за 99.9%от българите не им дреме кой е и какъв е Ваоско Райчев.А работещите в банковата сфера де не се правят на изключителни,тази институция има много грехове.Тя се създава от група хора чмиято цел е извличане на максимални печалби стига се почти до лихварство.Теракота и мрамора са само декори направени за сметка на клиентите им.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 14. 14 Профил на ladybug_desi
  ladybug_desi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "омбре":

  Защо смятате, че банките са виновниците?! Защо никой не се замисля в/у това КАК банките си позволяват това, което не Ви харесва?! Имате ли представа за бабичките и реститутите, които тичат от банка на банка за по-високи лихви? Те оценяват ли каква е стойността на парите, добре ли е за икономиката ни да се дават 8% на годишна база, за еврови депозити или 12% за лева?! Някой можи ли да отговори как и защо се формират лихвите по кредитите и това ли е най-важният параметър по кредитната сделка. Стига вече сте делили хората на бедни, съответно добри и богати, съответно лоши. Това е толкова глупаво, колкото да си мислиш, че банкера е изедника, който Ви взима парите. Замислете се за това какви са законите, по които се кредитира!!!


 15. 15 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#14] от "ladybug_desi":Не смятам да влизам в полемика, статията е пияр ,смешна е тезата за скъпите и евтините пари.Хвалите Делойд -България защото де факто се мъчат да оправдаят високите лихви на банките.То това е и основната роля на счетоводителите ,те за банките това което адвокатите за съда нали !

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 16. 16 Профил на ladybug_desi
  ladybug_desi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уви, Вие и от PR не разбирате. Не хваля никого, а относно лихвите Вие сте абсолютен лаик! Тезата за скъпите и евтините пари е толкова стара... Вие за пръв път ли чувате за цена на ресурса?! Парите са стока - евтината стока е достъпна и неинтересна, но скъпата се пази и се внимава с нея - сега ясно ли Ви стана?!
  Какво са адвокатите за съда??? Неотрални, външни фактори са според мен. Те не влияят на Съда и най-малко го поткрепят. Може би имате предвид прокурорите?!
  И юрист не сте!
  Крайно неуважителен и негативен е коментарът Ви. Трябва да се научим да ценим това което постигат другите хора и да се учим от професионалистите. Докато само ние сме единствен коректив в очите си, ще тънем в злоба и простотия. Ще се повторя: жалко за всички умни и честни хора в тази държава, винаги ще си останат Донкихотовци.

 17. 17 Профил на ladybug_desi
  ladybug_desi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Извинявам се за "поТкрепа" - разбира се, че еподкрепа.

 18. 18 Профил на lorafama
  lorafama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "омбре":

  Омбре, аз ако видя интервю в Дневник с Иван Петров на тема "КПД на двигателите с вътрешно горене и възможности за увеличаване на ефективността им" и като не знам кой е Иван Петров (респективно не мога да оценя дали е компетентен по тази тема) и като не разбирам от двигатели с вътрешно горене или няма да чета статията или, ако я прочета от любопитство, няма да си позволявам коментари от типа на "що не си работиме с наши български двигатели, да си назначиме млади хора, които ще ги правят" или "тия производителите на двигатели мислят само за печалби и нищо не разбират от .... рисуване"... ей така ви звучат коментарите. Не знаете кой е човека, с който е интервюто, от икономика не разбирате, ама се счупихте от коментари и то такива дето нямат никаква връзка с казаното в интервюто.

 19. 19 Профил на viktorkrumov
  viktorkrumov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "омбре":

  Омбре, банките са търговски дружества като всяко друго, само дето тяхната стока е "пари". Те са създадени, за да реализират печалба, точно както магазина, от който си купувате обувки или хлебарницата на съседния ъгъл. И точно както, ако на хлебарницата, да произведе един хляб й струва 0,60 лева, тя после не го продава на 0,40 лева, а за 1 лев, да речем. Това е целта на съществуването на хлебарницата и никой не й се сърди за това. да не говорим, че да се продава на загуба е незаконно и подсъдно, защото се счита за измама.

  Банката не притежава парите, които дава под формата на кредит. Тя ги "купува" от някъде - например от гражданите и фирмите, който си ги оставят на депозит или от междубанковите пазари. Във всички случаи, за да има тези пари, те й струват нещо. Това е цената на ресурса. Е, ако на банката й струва 6% да притежава дадени пари (от който половината й струват 8% лихва, който ще плати по депозита, а другата половина й струва 4% от междубанкова сделка), как да даде кредит на 5% например? Разбира се, че трябва да даде кредит поне на 8%, за да може с 1% да си нахрани служителите, които са хора като вас и бачкат за едната заплата и с другия 1% да си удовлетвори собственика, като му реализира печалба. Кое тук е ненормално, че толкова се дразните на банките.

  Ми то и без банки може. Като ви ядосват, не им ползвайте услугите. Банките НЕ са Социална организация и НЕ са длъжни да раздават евтини кредити, за да са щастливи гражданите.

  Стига сте търсили някой, който да ви е длъжен - мързи ви да учите, после ви мързи да работите и само търсите някой да ви е длъжен: първо държавата е длъжна да ви лекува без пари и да ви осигури работа; после банките са ви длъжни да ви дадат евтини кредити, за да си имате дом, кола и други хубави неща, накрая децата са ви длъжни да ви гледат, за да се радвате на спокойно старни, вместо всички тия неща сами да си ги осигурите.

  И последно, Омбре, като си купи кола, плю ли по собственика на завода, че иска да печели, сърди ли му се, че не ти продава колата за 100 лева, а за хиляди левове и търси ли интервю с него в някой вестник, за да си пишеш странните коментари?

 20. 20 Профил на lorafama
  lorafama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "омбре":

  Какво са адвокатите за съда? Аз до колкото знам, Съда е безпристрастна институция и пред нея се явяват две страни - или прокурор и подсъдим, защитаван от адвокат или ищец и ответник и двамата представлявани от адвокати. Съда слуша страните и се произнася. Та пак ще попитам какви са адвокатите за съда? Иначе сте прав, колкото са пристрастни съдиите към адвокатите, толкова и счетоводителите към банките, т.е. въобще не.

  А всъщност вие знаете ли разликата между счетоводител и одитор? Или поне знаете ли, че това не е една и съща професия?

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "viktorkrumov":

  Ей, циганин, толкова си плосък и прозрачен че няма накъде повече.
  Първо се възхищаваш от нечий интелект толкова много че си вътрешно подбуден да го споделиш тук, после кориш хората че били мързеливи щото не плащали скъпите и прескъпите лихви на банките. Не били длъжни да дават евтини кредити.
  Не те ли е срам бе?! Къде си мислиш че се намираш ти? Я марш обратно в дупката от която изпълзя.
  Btw, ти този ВК ли си:

  http://bit.ly/gEL9Qo

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на viktorkrumov
  viktorkrumov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "lorafama":

  "А всъщност вие знаете ли разликата между счетоводител и одитор? Или поне знаете ли, че това не е една и съща професия?" - отличен въпрос!

  Омбре, след като се изясни, че не разбирате нищо от икономика, от финанси, от банково дело, от право, от Пи Ар ... вече ми е много любопитно с какво се занимавате всъщност?

 23. 23 Профил на ladybug_desi
  ladybug_desi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "mikaela":

  Държавата не е пръснала нито лев за финансови консултантски услуги, госпожо. Сигурно визирате нещо друго! Има една държавна структура наречена НАП. Там в централата и има дирекции с методолози-ескперти, които отговарят на всякакви запитвания относно законодателството свързано с финанси и одит, с данъци и права свързани с правоотношения произлезли по трудов кодекс и т.н. Освен това НАП е последната институция, която дава мнение по даден казус и то е миродавно, издава указания и прочие. Е, щом НАП е даржавна структура, последна инстанция и компетентен орган подчинин на Министерство на финансите, защо държавата да им плаща /освен заплати, разбирасе, което е различно!/?!
  Дори частните консултантски фирми се допитват до НАП за последно и окончателно мнение по определено питане.
  Сигурно Ви се е искало да работите в такава консултантска фирма или сте си платили за консултация, без да знаете, че има държавна структура, към която да се обърнете и да не платите и лев!!!

 24. 24 Профил на viktorkrumov
  viktorkrumov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Десен":

  Този език и това поведение говори само за липса на възпитание и нулева интелигентност.

  Да не говорим, че съм застанал с името си зад коментарите, а Вие с ник, който даже е грешен - би трябвало да е "Крайно-десен" (ако въобще знаеш какво означава това).

  А това "Я марш ..." един средно добър психолог ще Ви обясни отлично какъв точно проблем с личността Ви означава...

 25. 25 Профил на ladybug_desi
  ladybug_desi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Десен":

  Ще си позволя коментар, защото не толерирам грубото и просташко поведение.
  Вие защо обиждате хората?! Така ли се справяте с нещо което не Ви харесва?! Така ли реагирате на компетенто мнение, само защото не е Ваше?!
  Вие имате ли кредити? - сигурно. Чели ли сте си някога договора, преди да си вземете паричките, запознати ли сте с правата и задълженията са по тази сделка?
  Апропо, какво против имате циганите?! Ама, Вие сте за ареста!

 26. 26 Профил на lorafama
  lorafama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Десен":

  Господине, или имате проблем с нервите или не умеете да губите в спор. Кое и да е, постарайте се да го отстраните.

  Аз мислех, че спорим тук, дори и по-емоционално на моменти, но да обиждате така човека е гнусно, долнобробно и набодобява ... "циганско поведение" от Ваша страна.

  На всичкото отгоре, пишете с някакъв ник-нейм, а на човека му публикувате снимки да питате той ли е това. Ами ако е той - браво! Изглежда интелигентно момче, освен това е с хубава кариера. Ама застанете и вие с име и снимка тогава.

 27. 27 Профил на ladybug_desi
  ladybug_desi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Десен":

  Имам опасение, че не сте "десен", а крайно ляв. Потвърждение е това, че Ви трябва враг. Присъщо е само на комунистите.

 28. 28 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#26] от "lorafama":Браво браво с вашият колега от същия бранш разбихте всеки който се опита да каже противното .Тоя неразбирал оня бил груб,лично аз не съм от вашият бранш но това не е специализирано издание нали.Мен не ми е приятно когато плащам на държавата примерно 1.20 лв да ми вземат такса от 5 лв от банката за превода.Това какво е не е ли безобразие.Лошото е че с пари се купуват политици които след това лобират за такива безобразия.Като ви е толкова чиста дейноста бихте ли обяснили защо всяко ново управление на страната си идва със "свой" банки които го обслужват и в които се трансферират парите на държавните предприятия,далавери които не остават незабелязани.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:47 на 13/01/2011 от неговия автор.

 30. 30 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#5] от "lorafama":

  Излиза, че ви е бедно въображението, след като не можете да допуснете дори, че има хора, които поназнайват нещо за "парите на българската държава".

  Не бих се наела да напиша нещо, ако нямам лични наблюдения.

  А единствения цяр за вашите самозаблуди е самолечението. Няма друго спасение.

  Обяснима е негативната ви реакция - като погледнах във профила ви - и вие сте на тази хранилка.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 31. 31 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#9] от "lorafama":

  "Микаела, аз ако бях на мястото на Васко Райчев, щях да те съдя за тези думи. За да наричаш някой бандюга, трябва да имаш доказателства за това. Не е нито възпитано, нито пък цивилизовано да се използват такива епитети."

  Нека да ме съди - ако се разпознава в написаното от мен. За нещата, които съм видяла - твърде меко и деликатно се изказвам.

  И според вас е много възпитано да се "краде фактурирайки" въздух?

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 32. 32 Профил на lorafama
  lorafama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "омбре":

  Не, не е безобразие да има такса за превода. Като не ви харесва тази такса, отидете в друга банка. В България има банки, в които таксите за преводите са на една трета от цитираната от Вас. Или пък отидете в банката, която обслужва съответната държавна институция и ги внесете директно по сметката и няма да имате такса за превод.

  Ок, не Ви е приятно да плащатате такива такси. Ама това е цената на тази услуга. Приятно ли ви е да плащате 15 лева за автомивка. Утре може да кажете, че тия от автомивката са изедници и Вие искате да плащате само 5 лева за автомивка. Банките са частни търговски дружества и като такива си определят цените на услугите. Отново ще подчертая, че банките НЕ са социални дружества. Освен това банките в Блъгария дават работа на над 20 000 човека. Е, тези хора не могат да получат заплати, ако всичко е без такси и кредитите са без лихви. Възможно е само в някаква утопична държава. Но нали знаете възможността за съществуването на утопиите каква е!

  А знаете ли таксите на банките в Европа или в САЩ? Проверете и после казвайте, че в България са високи.

  Колкото до банките, в които са сметките на държавните предприятия и колко често се сменяли тези банки - не вярвайте на всичко, което пишат във вестниците. Големите държавни предприятия първо са малко (големи са тези от ранга на НЕК, например) и второ те не си менят банката. Освен това в България има огромни чуждестранни дружества, които са много по-ценни клиенти за банките, защо имат много повече пари по сметките си, от държавните такива. Да не говорим колко големи ЧАСТНИ дружества има в България, за които Вие ще се сетите, ако помислите, които също разполагат със значително по-големи парични ресурси от което и да е държавно предприятие. Така че, истерията със съметките на държавните предприятия е просто начин вестниците да си пълнят страниците като си измислят скандали.

  Не знам защо мислите, че мен трябва да ме е срам, че работя в банковата система. Напротив, гордея се с избора си на професия, тъй като работата в този бранш дава изключително много финансови и икономически познания. Още повече, че аз работя в отдел, в който имам преки ежедневни наблюдения върху всички отрасли на икономиката и имам възможността да наблюдавам икономическото състояние на страната като цяло и в детайли, съобразно конкретния проект. Също така, работата в банка ми е показала и доказала, че гражданите в България имат много повече пари, отколкото всички казват. То има статистика за това. Официална. Но никой не й обръща внимание, въпреки че й нея я казват по телевизията. Следващия път се заслушайте колко са спестяванията на българите в банките (цифрата е доста огромна). Значи гражданите нямат проблем с таксите на банките, след като в тях си държат парите. Ако им е скъпо, щяха да си ги държат в къщи.

 33. 33 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#32] от "lorafama"Това пък излияние е за добро утро.Няма проблем всичко добро желая,гордейте се с работата си,явно сега пишете от служебният комп и си уплътнявате времето на любимата работа.Само една забележка-недейте да обобщавате че българите са добре и имали много спестявания,може да имата такива но те са едва на около 1/10 от народа останалото е зле толкова зле ,че вече 1.5 милиона са икономически емигранти и от там идват доста от спестяванията за които говорите.Тези пари са изкарани с пот на челото при унизителни условия.Останалото от вложенията е ... оставям на вашето въображение - то е в по голямата си част.Желая ви големи постижения в икономическите и финансови познания както се изразявате.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 34. 34 Профил на lorafama
  lorafama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "mikaela":

  Микаела, не смятам да разговарям с човек, който се изказва по този начин: "И според вас е много възпитано да се "краде фактурирайки" въздух?".

  Ако имате нещо да казвате, го казвайте. Стига сте се изказвала като политик. Нито съм Ви в главата, нито искам да бъда там, че да знам какво, кой и защо имате предвид. Другите участници във форума, може да са на различно мнение от мен, но го изказват ясно и конкретно и с тях се получава разговор. С Вас - не, Вие само увъртате. 35. 35 Профил на lorafama
  lorafama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "омбре":

  Не, не съм на работа. Не, че ви интересува, но явно си представяте банкерите като някакви, които по цял ден се чудят какво да правят, та за това реших, да уточня.

 36. 36 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#32] от "lorafama":
  по повод на статистиката:
  Реално е така : 10% ядат само свински пържоли, 90% ядат само кисело зеле!
  Статистика: Яде се храна в съотношение 10:90 свинско-зеле
  Анализатор: Хората ядат свинско с зеле!
  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 37. 37 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Банкер-това звучи гордо и ще продължа да не се отклоняваме от статията.Та този г-н Васко Райчев когото нямам честа да познавам,нека е жив и здрав стана голям въпрос които видите ли трябва цяла България да познава.Да ама не, първо статията е написана главно да напомни на банкерите колко е важен одита и изпъстрена с професионални термини и хвалебствия за които пак ще кажа на обикновенният човек му дреме манерката.Че сте жена жена сте ,че е пияр пияр е / по един от класиците/ и това ме подразни.с тези думи приключвам

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 38. 38 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#36] от "Oven":Ей това е бравоооо+++++++++++++++++...........++++++++

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 39. 39 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#34] от "lorafama":

  Ето, че постигнахме пълно съгласие. Аз също не държа да разговарям с хора като вас...
  Позволих си да ви отговоря само защото споменавате ник-а ми в постовете си.

  Консултантите ще ви донесат от девет сухи кладенеца - вода и от десети - пясък - само и само да ви убедят "колко много се нуждаете от тях".

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 40. 40 Профил на lorafama
  lorafama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "омбре":

  Добре, не Ви харесва интервюто, нещо си се дразните на написаното, не познавате г-н Райчев. Обаче, като казвате, че статията е Пи Ар, това означава, че някой я е поръчал. Ама така обиждане и автора на статията. Обиждате и вестника, че побликува поръчкови статии.

  Аз чета и коментирам защото уважавам вестник Дневник, защото считам, че няма поръчка в това интервю и защото харесвам да чета интервюта с този човек. А, Вие защо четете статии, които са поръчкови според Вас? Не е ли това вид мазохизъм. Четете и се дразните. Не е ли по-добре да се радвате малко повече на живота и да не го запълвате с неща, които Ви дразнят?

 41. 41 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#23] от "ladybug_desi":

  И това кой ви го каза, че не е пръснала нито лев за консултантски услуги? Моля ви се, не говорете неверни и непроверени неща.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 42. 42 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#40] от "lorafama":Ха ха ха Вие постоянно ме предизвиквате ми щом предлагате аз съм за -елате да се порадваме на живота за пари няма проблем хо хо хо

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK