Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите: Търговските вериги у нас ликвидират производителите

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ми, като изнесоха зърното, както по костовско време, естествено че брашното ще поскъпне!

 2. 2 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  За веригите съм абсолютно съгласен! Да не говорим, че се оказа, че и те са се оплели в разни далавери са без акцизен алкохол например...

 3. 3 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  "Чисто теоретично цената на 700 г хляб към момента се калкулира на около 1.06 лв. В тази сума обаче не влиза печалбата на търговеца."

  Тия търговци от които купавам хляб да бяха измрели вече, защото не само без печалба ми продават а и дори на загуба. Не съм купувал хляб 700г. за повече от 76 ст.
  Тоя пазара ще го отвее. Лаком г*з и т.н.

 4. 4 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#1] от "hohot":По жаново, жаново време изнесоха! Същите Мултаци дето подкрепят и съветват Мутрата...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 5. 5 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1378 Весело

  Откакто си купихме фурната, ядем нормален хляб. Това в магазина, извинете, ама е дунапрен. Така че, хич не ми пука, ако ще и 5 лева да го направят хляба.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Като около разклона за Горна Баня в рамките на 1 километрър са нанизани едно 50-тина склада за строителни материали един след друг, не е ли същата работа? Там няма никакви вериги, но вдигнеш ли цената на плоча фибран или на кофа латекс с повече от 5 стотинки, директно се сбогуваш с пазара. Пък освен това, не знам някой да се вози до Метро или Карфур заради 1 хляб. Всъщност декларирам за себе си, че от веригите хляб не съм купувал никога. И да тръгна с колата до Кауфланд, гледам да натъпча в багажника нещо по-полезно от хляб за 80 стотинки, дето първо го има навсякъде и второ, след 2 дена е изсъхнал. Хляб купувам ден за ден от пекарницата на Нилана и от кварталните бакалии.

  Инициативен комитет "За монумент на бай Ганю на мястото на МОЧА "
 7. 7 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Доколкото разбирам от пазарната икономика печелят само производители и търговци. Крайния потребител няма никаква полза. Защо? Значи и 1000 кг. жито да се роди цената му не зависи от количеството, а от "световните борси" и дали се е родило жито в остров Тамбукту.

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Aма тоя е много нахален!
  Търговската верига е щанд - дава ти площта под наем - като не ти се продава стоката, какво да я прави?
  И в кои страни не може да се продава под себестойност?
  Интервюиращата госпожица известно ли ви е че имаше дискусия в ЕС по тоя въпрос във връзката с ДДС облагането, вследствие на което беше отмено изискването да не продаваш под себестойност от поне 5 години?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 479 Неутрално

  лошо Попов. лошо!!!

 10. 10 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "Десен":

  За някои неща не съм съгласен с теб. Не може някой да поръчва всеки ден 100 хляба, и да ти връща на следващият ден 90. А ако не му изпълниш поръчката глоба примерно 200 лева. Ако само една търговска веригега да е така, да и теглиш една дълга, ама те всичките са така, и ако хляба можеш да го правиш на галета, саламите на кво ще ги правиш. И това се случва с българските производители и вносители. Ако самата верига си е вкарала стоката от друга страна не я връща. И кво става с българските производители на хранителни стоки, или фалират, или гледт да риализират в малки магазинчета без документ за да избият загубите от веригите. И така всички производители които успяват по някакъв начин да съществуват са на загуба, а веригите винаги на огромни печалби, които в повечето случаи се изнасят.


 11. 11 Профил на Svilen Voykov
  Svilen Voykov
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Ами да не продават на веригите, какъв им е проблема? Пазарът е свободен, да си търсят други клиенти. Да си модернизират производствата, да си повишават ефективността на труда. Нека да произвеждат с ефективността, с която продават веригите пък да видим тогава. Щото пък ние клиентите от както се появиха тия вериги пазаруваме поне с 10-15% по-евтино - сравнявам с цените на малките магазини и малките градове, където няма хипермаркети. Иначе пак ще се върнем в 1997, когато на възмръсничкия тогава пазар Чаталджа във Варна един ананас струваше 15 лв, а в сравнително по-скъпата верига Kaiser's в Берлин струваше 5,99.

  Костов е виновен. И циганите. И колоездачите...
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#10] от "bored2009":

  Между самите вериги конкуренцията е също твърде голяма, за да ги слагат от една страна на барикадата. А според това, което виждам в търговския регистър, само първите навлезли на пазара вериги са на печалба. Останалите са все още на солидна загуба.

  Инициативен комитет "За монумент на бай Ганю на мястото на МОЧА "
 13. 13 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  Вчера шефката на Софийската стокова борса официално заяви , че там в момента цената на брашното е 60 стотинки , а на олиото 2лева и 10 стотинки. Всеки който иска да прави бизнес честно , а не със спекулативни цвни , целящи да манипулират копувача и измами държавата с изкуственно завишени цени, може да заповяда каза тя...

 14. 14 Профил на angus_jones
  angus_jones
  Рейтинг: 426 Неутрално

  до 11: А сега провери колко струва един пресен хляб в цитирания от теб Берлин и колко е на Чаталджа и се сещай за посоката на цените!

 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  До#1- hohot- По жаново време беше бе манипулатор ! Земеделският министър на Жан Виенов съдействал за огромната далавера с фиктивен и реален износ на зърно носеше звучното "българско" име Чичибаба . Този Чичибаба бе даден на съд за тази и други огромни злоупотреби в земеделското министерство от Иван Костов, но мафиотският комунистически съд го оправда по заповед на ОКТОПОДА, независимо от неопровержимите доказателства събрани срещу него !

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#15] от "kimba3":

  За пръв път ли се сблъскваш с този феномен? Аз отдавна стигнах до заключението, че в град с по-малко от 100 хиляди жители за всяко житейско зло им е виновен Иван Костов - пирамидите, рухналите соцкомбинати, фалиралите банки...В един и същи ден Костов фалира банка във Варна и затваря фабрика в Балгоевград...

  Инициативен комитет "За монумент на бай Ганю на мястото на МОЧА "
 17. 17 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Какъв мизерник! Значи първо, и съвсем с право, говори как цената на хляба трябва да се определя на пазарен принцип а не по социалистически, и в следващия момент започва да плюе срещу веригите защото подбивали цените. И говори някакви глупости за монополи и диктуване на цените от тяхна страна... А то няма и помен от монопол, точно обратното е факт: изключително силна конкуренция, а това че някой не може да смогва с ниските цени на веригите не е диктат а нормални пазарни условия. По-неефективният фалира или става по-ефективен. И е много хубаво, че имаме този конкурентен натиск. Цялата българска икономика и всички в нея трябва да се научат да работят по-ефективно. Това важи и за хлебопроизводителите.
  Той май си мечтае те да могат да дикуват цените, но слава богу не така и то не благодарение на министерството а благодарение на пазара и конкуренцията. От това печелят най-вече потребителите.

 18. 18 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  До#16- Мани , мани - прост народ - бедна държава ! Бая измряха , но явно още бая има , щом издаваният от бившият шеф на 6-ти отдел на ДС и бивш съдружник на бушончето Илия Павлов, Митьо Гестапото , вестник "Земя" още не е фалирал...Между другото , не ти ли е правило впечатлените , че големите поблеми на Илия Павлов започнаха , след като разпърдяха гърнето и глупавият борец го завлече с 5.000.000 $. Всички знаят , че Илия Павлов има къща в САЩ . Колко обаче знаят , че Димитър Иванов също има такава? Лично аз се питам , кой беше истинският собственник на Мултигруп , Илия Павлов , или Митьо?

 19. 19 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дразнят ме неинформираните журналя, които списват статии!
  Стоките, които се продават в Булгаристан, не са еквивалентни на тези от другите страни на ЕС!
  Нито праха за пране (говорим за еднакви марки), нито нафтата (с другоземската нафта автобусите горят 10-15% по-малко), нито саламите, нито хляба са сравними.
  Не е сравнимо и ДДС-то върху хляба! Във Франция ДДС върху хляба и хлебните продукти е 5.5%. За него не говори нито интервюивиращият, нито интервюивирания.
  Добре би било да се подеме някакъв дебат и за праховете за пране - защо у нас те са с по-ниско качество от продаваните в Гърция и Турция?

 20. 20 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  По добре монопол на големите вериги, омръзна ми от квартални бакали дето дращят сметките по амбалажна хартия и реват, че пътищата им били разбити, ай сиктир, мина иим времето да ме товарят с левче за кило кренвирши!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 21. 21 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Гневно

  Тоя хубостник ще ме прощава ама: 1.Вчера купих 2 стека брашно (опаковки по 1кг) на цена 49ст/кг с ДДС. Маята е 1.20лв/500гр(за около 40кг хляб т.е. 3ст/кг). Останалото е сол,захар,вода и изпичането(30мин = 5-7ст с ДДС за 2кг). ТА ПРАВЯ СЛЕДНАТА СМЕТКА за 1 кг хляб: 72%от 49ст брашно = 35ст+3ст мая+4ст. изпичане,сол и захар = 42 ст./кг ТОПЪЛ ПРЕСЕН ДОМАШЕН ХЛЯБ С ДДС ! ЧАО И ДО НОВИ СРЕЩИ!

 22. 22 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Масово сеят рапица вместо жито , от жито в най добрият случай ще изкараш 400 кг максимум 500кг от декар което го има само по учебниците ,по 30 стотинки са 120 -150 лв от декар ,без разходите .При рапицата почваш минимум от 600лв от декар , веднага има пазар защото такива са директивите от Европа , трябва да се прави биодизел .Та питам кой е луд да сее пшеница да го гонят къде я изнасяш и на кой я продаваш.Проблема не е че хляба ще поскъпва , проблема е че доходите са ни много ниски .А и скоро няма да се вдигнат.

 23. 23 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  защо у нас те са с по-ниско качество от продаваните в Гърция и Турция?
  --------------------------------------

  Пълни глупости!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 24. 24 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "kimba3":
  Те и бананите на борсата бяха 1.50 -1.70 , но знаете на какви цени ги продаваха в Лидл.

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Свиквайте бе - следващото десетилетие ще е на скъпия петрол и скъпата храна.

  Ресурсите са ограничени!

 26. 26 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не може да се каже, че тва дет го ядеме е хляб. Кората е супер еластична, разтяга се като ластик. Често е клисав и мухлясва. На вкус - никакъв го няма. Поставен в микровълнова, става на гума. Все сме виждали как го правят по света. Нищо общо с нашия, както образно сравнил чукчата, елен с крокодил.

  Тоя човек прави финт по тъча и измества разговора към веригите. И аз, като един колега горе, не мисля, че хората купуват във веригите всеки ден хляб. Купува се от бакалиите.

 27. 27 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Явно голяма част са се отучили да четат. Става въпрос да се забрани "продажба под себестойността". Тогава загубата от стока Х се компенсира от печлбата от стока У. Но това може да става само в големите магазини. Не може да си внесъл например банани по 1.50 и да ги продаваш по 1.20, при това с ДДС. Това си е чиста нелоялна конкуренция.

 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Но такова животно не се е случило да го видя на политическия небосклон през последните 20 години - политик да каже: проблемът не е в цената на хляба, а в доходите на хората." - този коментар е забележителен. Защото се говори, че цените трябва да догонят средноевропейските, но никой и дума не отронва (ако се случва, то е спорадично), че доходите ни са последните в ЕС. След като се работи с вносни суровини, логично е цените на зърно, брашно, а от там и на хляба да се диктуват от световния пазар. Но каква е потребителската кошница на българите, с оглед доходите - според различните социални слоеве - и дела, който отива само за храна и комунални (монополизирани) услуги?

 29. 29 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#27] от "focusnik":

  А нали се сещаш като се забрани продажба под "себестойността" какво ще последва? Всички ще се юрнат (както в момента правят ЕРП и ВИК) да "доказват" огромни себестойности, включвайки проститутките и яхтите си в тази "себестойност"...

 30. 30 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#27] от "focusnik":

  "Става въпрос да се забрани "продажба под себестойността"

  А на друго място Попето , фурнаджията обяснява:

  "Но всичко не може да са каже по една проста причина - при положение че 60% от бранша ни са в сивия сектор, няма реална статистика, която да гарантира тези числа."

  Хем няма статистика , която да обясни размера на себестойността , хем да не се продава под себестойност.
  Аз пък съм чувал , че една от целите на добрия мениджмънт е да се намали себестойността. И това е една от основните разлики , по които, добрия се отличава от лошия такъв.

 31. 31 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#12] от "cinik":

  Ми ето ти го казваш ,що работят на загуба и кой им я покрива?
  Реални ли са цените във веригите щом толкова години били на загуба?Не е ли целта смазване на дребния и среден БГ бизнес
  и завладяване на пазара?Ти ако имаш някакъв бизнес колко време би работил на загуба, месец ,два,шест ,година,две?

 32. 32 Профил на Teodora Georgieva
  Teodora Georgieva
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Естествено, че след като поскъпват суровините ще поскъпне и продуктът, който се прави от тях. Политиците отново изместват проблема - защото когато хората чуят "хлябът ще поскъпне" никой няма да се замисли защо, а ще обвинят веднага производителя. Това е опасно, защото на българския бизнес така или иначе не му е лесно, но когато и политиците започнат да играят така, нещата се влошават. Разбира се, повечето хора вярват на политиците, които са се научили какда говорят и да хвърлят прах в очите. Не се вярва на хората, които знаят как да изкарват пари и имат достатъчно капацитет да развият един бизнес, дори и в абсурдната обстановка в България.

  По отношение на веригите, разбира се че имат право да натискат цените на долу. Но проблемът е че липсва регулация до къде може да се стигне. Във всички западни страни има условие да не се продава по себестойност. В румъния също и това е строго контролирано. Аз съм работила с много румънски предприятия, които се опитват да навлязат и в България, и едно от първите неща които питат е, как е регламентиран въпросът с подаването под себестойност и на ниски цени като цяло.

  В крайна сметка регулацията трябва да балансира между различните интереси на пазара.

  И никой не трябва да се занимава с мрънкащата част от народа, защото има хора които винаги са недоволни и никога нищо не са направили. С тях не е нужно никой да се занимава, напротив, трябва да се оставят да стигнат дъното, та тогава може и да осъзнаят, че всяка стотинка е плод на труд и трябав да се погрижат за себе си и за семейството си сами. Това е една много дълга и опасна тема..... Важното е да се стимулират хората, които правята бизнес, защото те са движещата сила и техните интереси трябва да са на преден план. Не го знам този Попов дали е производител или само председател на асоциацията, но звучи сериозно и всичко, което казва е логично и много просто да се разбере. Който не разбира, просто никога не е е имал собствен бизнес, а много често, който критикува повърхностно и с лека ръка, е човек, който за нищо не става и нищо не може да свърши, каквито за съжаление има много у нас.

 33. 33 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#32] от "Teodora Georgieva":

  ++++++++++++++++

 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Веригите няма как да не излезнат на загуба, когато амортизират в баланса си огромни търговски площи и инвентар. Иначе EBITDA-то им вероятно е положително или около нулата. Но нали точно тези нови сгради смениха облика на градовете, научиха хората да пълнят багажника по веднъж седмично и отвориха толкова работа за строители? Строителите си взеха парите, нали? Собствениците на земя, които им продаваха парцелите по 100-200 евро квардатния метър -също! Управителите с по 2-3 хияди заплата също нямат нищо против! Персоналът няма нищо против, да го осигуряват на реалната заплата.

  Инициативен комитет "За монумент на бай Ганю на мястото на МОЧА "
 35. 35 Профил на nabludatel_2
  nabludatel_2
  Рейтинг: Неутрално

  прав си човече, и не знаеш дори колко, след Лидл очаквайте и диоксина, нали трябва да го пласират някъде, защо не в Бг.............

 36. 36 Профил на izidar
  izidar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А има проро4ество, 4е Бг ще е първата страна в света с безплатен хляб. Как и кога ще стане това нещо... о4евидно не и при тази полити4еска класа. Ина4е локуми всеки може да разтяга до безкрайно.

 37. 37 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До 35
  Възможно е Германия да изпрати диоксина в Лидл !?
  И не защото германците мразят българите, а защото знаят, че в българските митници работят едни идиоти, които мислят само как да си напълнят гушите и касите на политическите партии, и хич не им пука за матряла!

 38. 38 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#1] от "hohot":

  Като че ли беше по Виденово време....

 39. 39 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#6] от "cinik":

  Основно хляб се купува от малките магазини и фурни.Колкото до големите вериги,болшинството от хората влизат един път в седмицата за седмични покупки,а хляб се купува всеки ден.

 40. 40 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  Добре това казано, някои може ли да ми обясни защо в БГ дори в големите магазине е по-скъпо в пъти и супер по-некачествено от примерно централен Лондон, които и магазин да си изберете. За САЩ няма и да почвам, щото няма база ...
  Също защо хубаво БГ сирене, кашкавал, луканки и лютеница има в Лондон и в ЛА за много сносни цени(в пъти по Евтини от БГ!!!) а в БГ за каквирто и пари да става дума не стават чеп за зеле ...
  ... не за друго ама имам страшна памет за числа и пазаруваики докато си бях за седмица в БГ ми направи голямо впечатление ... па за вкус не е истина.

  ... иначе пича или да си оптимизира производството или да затваря кепенците това е абсолют хленч на девоики след първия път ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 41. 41 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 733 Весело

  Да бе да, и един мармот...
  Значи в търговска верига нарязан хляб на известен производител е 0,75 лв. В павилионче фирмено на същия производител е 0,75 лв. Е да ме извинявате, ама на кой ръцете извивате в случая?! Я във вашия обект си го пуснете на 0,70 лв поне.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivanchoLA":

  Щото Лондон е няколко пъти по-голям пазар от София бе, бизнесменче, елементарни неща не са ти ясни...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Не виждам защо веригите са му виновни на оплакващия се. Да, те правят всичките тези неща - съсиптват производството, съсипват средния бизнес, факт. Но всичко това се случва с помощта на самите производители. Когато си представят офертите на цените, същите цени ли дават като на другите фирми - не. Самите те допуснаха грешното изключение да имат клиенти, които правят над 10% от оборота им, което винаги е самоубийство за всеки доставчик. Самите те се прецакаха от алчност и мързел и привидните им бързи печалби от веригите, ама не си прочетоха договорите с тях преди това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#42] от "Тони!":

  За САЩ съм съгласен че е така, но Европа и Англия не са така защото пазара е много сегментиран и доходите са много ниски в сръвнение, та затова ми е интересно, както и да ти изглежда отвън. Мисля че отговора е прост, в БГ не знаят как се прави бизнес, и гледат моменталната печалба чрез метане до небесата, вместо да ги метат по-малко/ниско ама редовно ... другото е че ако тия с тоя начин на държане, умения и рИване по медиите трябва да се издържат като истински бизнес просто няма да издържат и един час ...
  Като се прави на толкова дявол що не хеджва на пшеница и тн има много начини да се контролира цената дето са описани на много места ама наи-мразим да мислим, еле па да учим ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 45. 45 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivanchoLA":
  Не знам каде и какво си пазарувал ,но Евростат офицялно обяви
  в БГ цените са около 60-70% от средноевропейските
  /пяснявам в абсолютна стойност,не отнесени към заплатите/
  Освен това в ЕС в белите държави ДДС за храните и други стоки от първа необходимост е доста под 20% или е 0%.
  Виж ако сравняваш цените според стандарта е друга работа
  но се изразявай по-ясно ,че иначе става смешно.

 46. 46 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#45] от "Крез":

  и по двете, малко се съмнявам в тези статистики особено що се отнасят до БГ поради простата причина, че е много лесно да излъжеш какво подаваш и няма много начини да се провери това, пък и те като държавни служители/Еврократи не се напъват много много ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 47. 47 Профил на Teodora Georgieva
  Teodora Georgieva
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#46] от "ivanchoLA":

  Данните на евростат са основата за такива коментари все пак. Останалото е "еди кой си ми каза".... Всички пътуваме в западни страни и аз не съм забелязала цените в БГ да са същите като там, напротив там са си по-високи. Сега специално в Лондон не съм ходила, така че се въздържам от коментари, но ми се струва странно. Странно ми е и че БГ сиренето луканка лютеница и тем подобни в Лондон се продават по-евтино пък са по хубави.... може би се опитват да пробият на този пазар и затова.

 48. 48 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Попе,
  Така разправяха и по Европа, ама не минава номера!
  Още са си живи и здрави колегите ви!
  А най-вече да са живи и здрави големите, ЧУЖДИ вериги!
  Те се оказаха единствените защитници на потребителите!

 49. 49 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#48] от "péro":

  +1 няма нищо по-хубаво от пазарната конкуренция -за тези дето мрънкат ,че хипермаркетите убивали хлебопроизводителите ами да спрат тези които не са доволни, да зареждат с техния хляб ...

 50. 50 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Този на снимката няма вид на хлебарин.
  Среща се с министъра, води задълбочени разговори, изисква хипермаркетите да бъдат задължени централно да повишат цената на хляба.
  Напоследък хипермаркетите имат свои пекарни, и хлябът им съвсем не е лош.
  Появяват все повече малки магазини-пекарни със своя собствена, на добро качество продукция.
  Какво ли е наистина бъдещето на големите хлебозаводи?

 51. 51 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#43] от "Тони!":

  Точно казано. Веригите наистина убиват имено заради глупавия подход на производителите и доставчиците им. Когато за един производител по-голямата част от продукцията му се реализира на един купувач то за този производител все едно не действа пазарната икономика. Като си избрал да работиш с изключителен купувач сам се лишаваш от преимуществата на конкурентния пазар. А всички знаем как производителите се натискат да работят с веригите и им дават големите отстъпки уж за да ги спечелят. Проблема е в липсата на качествен мениджмънт в тези производители, не е в мениджмънта на веригите - те изглежда добре са се ориентирали. Последните умело си изграджат имидж на евтин пазар чрез определени маркетингови трикове а кварталните магазинчета нито имат ресурса нито мениджмънта да са им конкурентни. Във всеки случай и при веригите ще се случат размествания но още е рано. В крайна сметка проблема не е в наличието на вериги а в липсата на печеливши реални производства в страната. Само от вътрешна търговия не се живее.

  Отделете време навреме.
 52. 52 Профил на krasimd
  krasimd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "dreamer":

  Много правилно!

  На много от големите производствени компании в страната управленския персонал е под всякаква критика. Да не говорим пък за манталитета на самите собственици. Аз имам "удоволствието" всеки ден да контактувам с голяма част от тях и много често си задавам въпроса: "Как е възможно всичко това?"
  Въпроса е, че на нас все някой ни е виновен и сега това са търговските вериги. Безспорно е, че те са много манипулативни и са пример за нелоялно партньорство, но факта е че са тук и работят.
  По скоро проблема е в държавната намеса, която ако беше малко по-компетентна щеше още преди повече от три години да предвиди какво ще се случи и разбира се да не го позволи. Има си начини. За наше огромно съжаление същите тези хора, които в момента реват и се оплакват тогава бяха много щастливи, защото оборотите им в тези вериги много бързо набираха скорост. Те нямаха и бегла представа как се работи с такъв вид клиенти и буквално ходеха при тях със събути гащи. Всеки на мястото на търговските вериги би се възползвал. Но най-големия проблем за България остава липсата на алтернатива на дребния и среден бизнес, който в момента е в тотален колапс и вероятноста да се възтанови е много малка. Преди тези три години държавните органи трябваше да предвидят, че ще се стигне до това положение и да направят всичко възможно да се предотварти.

  Пожелавам успех на Българската средна класа и дребен и среден бизнес - ако тях ги няма и България няма да я има.

 53. 53 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#52] от "krasimd":
  Ами значи скоро БГ няма да я има.От година на година дребния и среден БГ бизнес потъва все по-надълбоко.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK