Проф. Донка Байкова, диетолог и експерт по детското хранене: Храната в детските градини е добра, но в училищата е много лоша

Проф. Донка Байкова, диетолог и експерт по детското хранене: Храната в детските градини е добра, но в училищата е много лоша

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Когато чух, че ще има стандарт за менюто, реших, че е лапсус
Явно интересите на търговците надделяха над интересите на децата

Храната, която се дава в училища и детски градини, ще бъде само по стандарт, съобщи в края на миналата седмица директорът на новата агенция по храните Йордан Войнов. Според земеделския министър Мирослав Найденов проблемът е, че за доставките се избират фирмите, предложили най-ниската цена, и няма как храната да е качествена. Той не за първи път критикува храненето на децата в училищата и градини.


През лятото Найденов обяви: "Искаме това, което не става за ядене и от животните, да не се предлага на нашите деца." Това се случи, след като министърът опита супата в една детска градина. Преди две седмици пък родители започнаха подписка в интернет за осигуряването на по-добра и качествена храна в градините. Тя е съпроводена с отворено писмо до министър Найденов с въпроси за контрола на храните.
От земеделското министерство обещаха проблемът да започне да се решава от лятото, когато търговете за доставки ще стават по нови правила и ще се въведат стандарти. Не се уточнява обаче за какво ще са тези стандарти - за продуктите, за приготвянето им или за нещо друго. За качеството на храната разговаряме с проф. Донка Байкова, която е диетог и експерт по детското хранене.


Проф. Байкова, според вас качествена ли е храната за децата в яслите и градините и има ли нужда от промени в менюто?
- Моето мнение е, че децата в детските ясли и градини се хранят много добре. Сборникът за тяхното хранене е съвсем актуален и съобразен с всички съвременни изисквания. Персоналът винаги е много ангажиран. Спазват се нашите препоръки. Контролните органи проверяват непрекъснато и всички несъответствия с изискванията се коригират навреме.


В яслите и градините се осъществява трикратно хранене на дечицата - закуска, обед и следобедна закуска. В рамките на този трикратен прием те си набавят 100% от всички жизненоважни хранителни вещества - белтъци, витамини, минерали и 75% от нужната енергия за деня. За родителите остава да предложат вечеря и ако те се съобразят с нашите препоръки, тя би трябвало да е зеленчуци, плодове и чаша прясно или кисело мляко. Има и някои проблеми, разбира се, има ясли и градини, в които все още са дефицитни плодовете и зеленчуците.


Как ще коментирате намерението на директора на агенцията за храните да се въведе стандарт за детските градини и училищата?
- Не зная как ще въведе стандарт, за стандарт може да се говори при бурканчетата с детските пюрета например. Когато чух, че ще има стандарт за менюто в градините и училищните столове, реших, че е лапсус или някаква терминологична грешка.


Децата в момента се хранят по рецептурници. Има сборник с рецепти с наръчник. Там са правилата, там са изискванията за здравословно хранене. Стандарти могат да бъдат въведени за готови, за опаковани храни.


Това означава ли, че не е нужно да се изготвят нови рецептурници?
- Очакваме наредбата за хранене на децата в предучилищна възраст. Ще има корекции заради някои налични проблеми. Те са свързани с нуждата от повишена консумация на зеленчуци и плодове.


Актуализирайки сборниците, ние казваме, че не може да се използва готова кайма, в която не се знае какво има, а мляно месо, направено с месомелачките в съответното детско заведение от чисто месо. Махаме свинското и телешкото с кости и шареното месо и слагаме само телешко и свинско бут и филе, чисто.


Министър Найденов отдавна повтаря, че в яслите и градините се предлага некачествена храна, че на децата се дават солети и кроасани. Това вярно ли е?
- Солети никога не е имало в менюто на децата, кроасани някой път може да са давали. В столовете на яслите и градините се работи много трудно, защото има по един готвач и по един общ работник, които трябва да приготвят храната за 120 деца, нямат никаква техника.


Нека земеделският министър промени това. Понякога хлябът се реже на ръка, да нарежеш 120 филийки хляб, жените остават без ръце...


Какво е качеството на храната в училищата?
- В училищата положението е много лошо. Ние направихме една наредба 37 в края на 2009 г. Тя беше силно подкрепена от цялата общественост, в това число и от родителските организации.


Документът беше качен на сайта на Министерството на здравеопазването и беше дълго дискутиран. Уточнихме клаузите и наредбата стана факт. Тя не променяше съществено наредбата от 2000 г. за храната в училищата, но бяха въведени изисквания да има в бюфетите сезонни плодове и зеленчуци, сандвичите да бъдат много разнообразни, да има пълнозърнести храни.


В наредбата имаше забранителни клаузи, но на практика положението с предлаганите подкрепителни закуски и напитки в училищните бюфети не се промени. Явно комерсиалната страна и интересите на търговците надделяха над интереса децата да се хранят здравословно.


Много се надявахме да се оптимизира предлагането на подкрепителни закуски и напитки, защото бяхме наясно, че ученическите столове няма да смаят и привлекат изведнъж децата по много причини - обстановката, асортимента на предлаганата храна. Всъщност трябва да се пита районната инспекция за опазване на общественото здраве спазва ли се наредбата.


Какво всъщност се предлага на учениците?
- При подготовката на наредбата направихме едно проучване каква се предлага в училищните бюфети. Имаше смайващи неща – 16 вида газирани напитки, в които няма никаква хранителна компонента.


Ако има нещо хранително, това е само захарозата, оттам нататък имаше оцветители, овкусители, ароматизатори, даже емулгатори, които да имитират плодова консистенция, но нямаше никаква натурална съставка. И това бяха 16-20 вида такива напитки.


Сандвичите бяха много еднообразни - със салам или с кашкавал, кифлите бяха огромни, баниците много мазни, а захарните изделия - в изобилие. В наредбата имаше забрана за продажбата на такива напитки, забрана за захарни изделия с изключение на шоколад и препоръка да се увеличи предлагането на здравословни храни.


В една вафла например има 500 калории и никакви полезни неща, има само трансмастни киселини, и то в огромни количества. За да ги забраним, сме имали много нещо предвид и най-важното е калорийната стойност и отсъствието на всякакви важни за организма хранителни вещества.


Резултатът вероятно е затлъстели деца?
- Не е проблем само затлъстяването. При всички възрастови групи деца в България - от 1 до 19 години, има по-нисък прием на калций, желязо и цинк. Големият проблем е с приема на мляко, той е до два пъти по-малък от препоръчителния.


Това трябва да се дава за вечеря на децата, а родителите не го правят. Витамините от групата B са дефицитни, а се съдържат в пълнозърнестите храни. Сандвичите, които ядат децата, са с хляб от бели брашна. Дефицитна е и фолиевата киселина, през последните години имаме и дефицит на витамин А, което означава, че не се приемат оранжеви и зелени зеленчуци.


Децата не приемат достатъчно моркови, кайсии, тиква и листни зеленчуци. В същото време има свръхконсумация на колбаси - до два пъти повече. Чистото месо е горе-долу достатъчно, но риба не се яде, не се предлага пълнозърнест хляб на децата, те трябва от ранна възраст да се приучават да го ядат. Дефицитен е приемът на плодове и зеленчуци.


Установявали сме дори в определени периоди недостатъчен прием на картофи и бобови храни. Има свръхприем на мазнини, но все пак след много кампании и говорене през последните години има някакъв напредък.


Но все пак се приемат много мазнини, и то предимно от животински произход, които са богати на холестерол и на наситени мастни киселини. Като резултат се появи метаболитен синдром, който наблюдаваме през последните години при българските ученици.


Относно теглото, от 1 до 10 години 90% от децата са с нормално тегло, след това от 10 до 14 години ги разделяме на момчета и момичета, но общо около 20% са със свръхтегло, с поднормено са от 6% до 9%. Във възрастовата група 14-19 години има раздвижване - при момчетата остава 20% свръхтегло, но при момичетата процентът намалява до 8%, защото те вземат мерки, но пък се появява друг проблем - с хранителните разстройства.


Има и разлики по региони - в Бургаски и Добрички има повече деца със свръхтегло, в Ловеч пък бяха с най-малък процент затлъстели. В селските райони децата по традиция са по-пълнички. Но тези неща се променят, последното национално проучване за затлъстяването при тях е от 2005 г. Нашите резултати са сходни с тези в Гърция и Турция.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Преди време производители на хляб например се оплакваха от големите вериги, че ги натискат за ниски цени.Учениците са към 860 000.Да се преориентират.Държавата плаща и не може да си позволи компромиси с качеството.

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  Храната е фактор с огромно значение за здравето. Инфаркти, инсулти, рак, диабет, нацията ни е на челни позиции. Според мен е наложително децата в ранна ученическа възраст да имат по 10 часа /например/, в които да се разяснят основните правила.

 3. 3 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 696 Весело

  Задължителна закуска с прясно млеко (Истинско) плюс ябълка.

  И геврече със сусам..

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 4. 4 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 810 Весело

  Абе големи диетолози, голяма работа. Вечерта да се яде плод и прясно мляко? Къде ше я изразходват тая енергия от плода?
  Мазнините от животински произход са виновни за затлъстяването? Алоууу.... хаха

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 5. 5 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Сега, за да не бъда лош, задавам няколко въпроса на професора:
  Уважаема г-жо Байкова,
  Бихте ли ми изяснили следното:
  1. Колко захар има в 400 гр. плодове и колко витамини си набавяме от тях?
  2. Правите ли разлика между видовете плодове или сте на принципа колкото повече, толкова повече?
  3. Какво разбирате под мазнини от животински произход?
  Млякото и млечните произведения съдържат ли животински мазнини?
  4. Бихте ли обяснили как те пречат на функционирането на организма и какви вреди имат?
  5. Обяснете моля, как бобовите храни са полезни за организма?
  6. Защо млякото с животиснки произход е много полезно, особено вечер?
  7. Какво представлява холестерола и какви са неговите функции, както и защо е вреден?
  8. Обяснете моля предимствата от постоянното консумиране на пълнозърнести храни? Как те влияят благоприятно според вас?
  9. Моля да обясните предимствата на високия прием на въглехидрати, който застъпвате? Как се усвояват те от организма и каква хранителна стойност имат?
  10. Обяснете моля как липсата на мазнини от животински произход спомага за устойчивостта на клетките в организма и спомага за намаляване на риска от рак.

  Благодаря много. При отговор от ваша страна, с удоволствие ще коментирам.

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 6. 6 Профил на Дико
  Дико
  Рейтинг: 642 Весело

  До коментар [#1] от "constant": Прав сте, но замисляте ли се, че нали има далавери и по "добра" стара българска традиция, по определен начин се стига до заветната цел

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK