Волен Сидеров, председател на "Атака": Подкрепата ни за кабинета е комбинирана с творческа, градивна критика

Волен Сидеров, председател на "Атака"

Волен Сидеров, председател на "Атака"

© Дневник

Волен Сидеров, председател на "Атака"
- Премиерът има по-висок поглед върху нещата. Той е длъжен да търси баланс и да не наруши определени интереси


- Ако Борисов се кандидатира за президент, ще сме в състезание, но няма да правя черна пропаганда срещу него


- Не съм принуждавал никого от депутатите да подписва нищо, не съм теглил банков заем


- Премиерът има по-висок поглед върху нещата. Той е длъжен да търси баланс и да не наруши определени интереси


- Ако Борисов се кандидатира за президент, ще сме в състезание, но няма да правя черна пропаганда срещу него


- Не съм принуждавал никого от депутатите да подписва нищо, не съм теглил банков заем

Г-н Сидеров, внесохте искане за спиране на новините на турски език по БНТ. Имате ли подкрепата на премиера Бойко Борисов и правителството?
- Нашата дейност като парламентарната група не е част от правителствената дейност. Когато следвам своите политически идеи и акценти, не ги съгласувам с премиера, тъй като не съм министър в кабинета, нито съм част от екипа му.


Въпросът не е за съгласуване, а за подкрепа от премиера.
- Той много добре знае нашето отношение към новините на турски език. Имаше идея за референдум по този въпроса, тогава премиерът беше дал принципно съгласие. Това имаше силен обществен отзвук против подобно допитване и аз проявих разбиране да отложим въпроса поради други по-належащи и наболели теми като финансовата криза и наследството на тройната коалиция. Сега напомняме, че сме отложили въпроса, но не сме го забравили.


Спирането на новините на турски език обаче е едно от условията на "Атака", за да продължи да подкрепя правителството и ГЕРБ. Докога ще продължи безрезервната ви подкрепа?
- Условието е към ръководството на БНТ. Няма нужда от намеса на правителството, нито от законодателна промяна. Достатъчно е ръководството на държавната телевизия да изпрати писмо до Съвета за електронни медии, с което да уведоми регулатора, че иска промяна в програмния лиценз и новините на турски език да бъдат преместени в регионалните тв центрове, а не в БНТ 1. Това е процедурата. Досега обаче ръководството на държавната телевизия имаше политически опасения дали ДПС няма да реагира.


С Борисов обсъждали ли сте този въпрос, а и другите условия, които поставихте на 3 март - отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества и прокарване на няколко законопроекта, които защитават българския език и основните права на българското население?
- Премиерът има по-висок поглед върху нещата. Той се съобразява и е длъжен да се съобразява с доста фактори, така че да търси баланс и да не наруши определени интереси. Аз гледам на нещата от една по-радикална позиция - че по конституция официалният език е български и в националната телевизия не трябва да има новини на турски език.


Верни ли са наблюденията, че активизацията по тези теми е свързана с предстоящите местни и президентски избори в опит да възстановите идентичността си пред избирателите?
- Активността ни не е спирала. Досега сме имали разбирането, че ГЕРБ, като избрана от избирателите да управлява и предпочела еднопартийно правителство на малцинството, трябва да стигне до идейното култивиране да следва принципи на българския национален интерес, които са в нашата програма. Проявихме разбиране, че има други важни въпроси за решаване, но точките от програмата ни не могат да бъдат забравени от нас. Затова сега ги поставяме отново.


Да ви върна отново на въпроса - докога ще подкрепяте безрезервно ГЕРБ?
- Нашата подкрепа е комбинирана с творческа, градивна критика. Подкрепяме ги, но им казваме да правят неща, които са в интерес на България. Тези неща не са много, искаме решения, които са и наша идейна база, и българско национално достойнство, те не са във вреда на обществото, а отговарят на нагласите му. Съветвам ги да направят социологически сондаж, за да видят колко хора биха защитили новините на турски език или пък електроразпределителните дружества.


Членовете и симпатизантите на "Атака" как приемат тази линия на безусловна подкрепа?
- Всички структури, без изключение, са единни, че генералната ни линия за подкрепа на ГЕРБ е правилна. Другото означава връщане на БСП, НДСВ, ДПС и т.н. Това, от което изразяват недоволство нашите активисти, е, че на определени места структурите на ГЕРБ не се държат колегиално с тях. Казвам го откровено, защото наближават местни избори и ще бъде много важно да има партньорства както на национално ниво, така и по региони, за да има добра перспектива в общинските съвети да се управлява без политическа шарения и търговия със съветници.


Означава ли това, че ще търсите следизборни коалици с ГЕРБ?
- Ще търсим партньорство. Друг начин за добро управление няма да има.


Говорите за партньорство, но вие сте първият официално заявен кандидат за президент. Каква е стратегията на "Атака" за изборите "2 в 1" - за президент и местна власт?
- Нямам пречки да се кандидатирам отново за президент, до формалното регистриране има много време.


Готов ли сте да се изправите срещу Бойко Борисов, ако се кандидатира за президент?
- Ако Борисов излезе, няма как. Ще бъдем в състезание, но това не означава, че ще бъда некоректен или ще правя черна пропаганда срещу него. Едно състезание може да мине в джентълменски условия. Той публично заяви, че няма да се кандидатира за президент, но както и да стане, аз ще си следвам пътя. Аз имам различията си от Борисов, ако щете и характерологични особености.


Ако не стигнете до балотаж, ще подкрепите ли на втори тур претендента на ГЕРБ?
- Ако се създаде ситуация, в която трябва да подкрепяме някого, най-естествено е това да бъде ГЕРБ. И също, логично, ще разчитам на тяхната подкрепа, ако аз стигна до балотаж.


Какво се случва в "Атака", г-н Сидеров? Ваши колеги от парламентарната група твърдят, че са подписвали декларации за лоялност, които впоследствие са се оказали поръчителски полици за банков заем?
- Това е поредната интрига, пусната от партията на Иван Костов, която още от миналия парламент работи усилено и подмолно срещу "Атака" и мен. Иначе в една парламентарна група винаги има хора, които са различни като характери, винаги има някой недоволен. В момента няма заявено намерение на депутати от групата да я напуснат. Никой не е застрахован, но това няма да е толкова драматично.


Попитах ви вярно ли е, че са подписвани поръчителски полици?
- Всеки може да отговори сам дали е подписвал нещо или не. Не съм принуждавал никого да подписва каквото и да е. Имаше проверка миналата година, предизвикана от служител на телевизия СКАТ, и прокуратурата категорично излезе с мнение, че никого не съм принуждавал да прави каквото и да е, не съм нарушил закона и няма облага за мен.
Информацията на съпартийците ви обаче е, че вече сте изтеглили заем от 150 хил. евро.
- Категорично не е вярно това. Никакъв заем не съм теглил, по никакъв начин не съм свързан със заеми или гаранции по заеми. Това е дезинформация и тя е в пряка връзка със започналата предизборна кампания. Нито съм теглил заем, нито някой в партията по някакъв начин се е занимавал със заеми.


Тоест не сте принуждавали никого, но това не означава, че не са подписани подобни документи...
- Всякакви документи може да са подписвани, но по никакъв начин никой не е принуждаван, не е нарушаван законът, нито пък някой е извлякъл облага от каквото и да било.


В това ли убеждавате сега колегите ви, които се опасяват, че семействата им ще бъдат длъжници на банков кредит заради въпросните поръчителства? Говорихте вече с Валентин Иванов, председател на антикорупционната комисия?
- Говорим си за предстоящите избори. Валентин Иванов има много добри резултати в Добрич, където е областен координатор. Убеден съм, че на предстоящите избори ще ги подобрим. Той работи от самото начало, и то истински и добре.


Възможно ли е той да бъде вашият кандидат за кмет в Добрич?
- Напълно. Това ще бъде негово решение, но на миналите избори получи добри резултати.


А във Варна кой ще е претендтът ви?
- Няма пречка там да бъде издигнат Димитър Карбов, който е депутат и областен координатор и който заедно с Валентин Иванов са лицата на "Атака" в региона.


Какво партийно бъдеще може да има за Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев?
- Не виждам защо трябва да бъдат отделяни Пейчев, Гумнеров...


Това са другите двама ваши колеги, които поискаха декларациите за лоялност да бъдат унищожени.
- Нямаме нерешени проблеми. Решаваме всички въпроси, които възникват, и не виждам нищо, което да отделя Пейчев и Гумнеров от другите. Убеждавам ви, уверявам ви - всички въпроси в парламентарната група ги решаваме по най-демократичен начин, каквото и да се говори за "Атака".


Тоест в групата всичко е спокойно и каквито и проблеми да имате, ще ги решите?
- Разбира се.


Имате ли усещане, че някой от колегите ви се опитва да ви извива ръце и да се пазари с вас за нещо?
- Не. Целта на това говорене в медиите е аз да бъда разконцентриран и да не съм с пълната си енергия, защото явно оценката на Бойко Борисов наскоро, че моята кандидатура от появилите се досега е най-сериозна, плаши лидерите и отдясно, и отляво.


Ние с Борисов разбихме схемата на червено-синята номенклатура, която 20 години беше свикнала да си подава топката и да редуват във властта, затова озлоблението срещу нас е много силно. Срещу мен не е спирало, а срещу Борисов виждам как се засилва и ожесточава. И във връзка с тази кампания ще има много други опити за очерняне.


"Атака" подкрепя ли протестите срещу цените на горивата?
- Нашата радикална позиция е, че държавата може да се намесва като регулатор в определени моменти и трябва да го прави. Знаем, че сме пазарна икономика, но не трябва да се фундаментализира пазарът.


Тезата, че пазарът и невидимата ръка движат нещата, отдавна е опровергана от практиката и теорията в световната икономика. Държавата е тази, която може да разговаря с монополистите и на някои от тях да им вземе лицензите, както ние призоваваме. За това има и правно основание, тъй като електроразпределителните дружества не спазват правилата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK